Dodaj do ulubionych

Wątek jesienny

05.10.12, 21:53
Mieliśmy w tym roku wątek wiosenny - pełen radości z widoku budzącej się do życia przyrody oraz ogrodniczych przechwałek Nicelusa i markape.
Mieliśmy też wątek letni, lekko zapracowany i nie było komu nim się cieszyć.

Czas na wątek jesienny, smutny, bo falubazownia żyć nie daje, od pracy odrywa, resztki radości jak pijawka wysysa. Swego czasu Mariusz Wójcik kaczki pieprzem traktował, muszę z nim pogadać może ma jakiś lekarstwo na gronkowców.

Jesienią na drzewach jabłka do człeka się uśmiechają. Bierz je bez zastanowienia, ale słodkie i uśmiechnięte, kwasiory niech inny zrywają.
Sąsiad orzecha włoskiego jakiś czas temu posadził. Teraz bombarduje sąsiadów i ulice. Duże i smakowite, a skorupki niezbyt twarde. Nie wyobrażam sobie jesieni bez tych orzechów.

Jak u Was. Słonko się uśmiecha, czy wiatr kolorowe liście z drzew kradnie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.12, 23:16
      marek_p napisał:

> Jak u Was.

Przyjedź 20 lub 21 to sam zobaczysz.

Przed miesiącem miałem gości z Normandii, którym pokazałem też okolicę. Powiedzieli, że raj. Gdy im wysłałem linka do wykonanych jesienią moich zdjęć tej okolicy, to odpisali że koniecznie muszą przyjechać jeszcze raz jesienią.

• Gość: jona Re: Wątek jesienny IP: *.access.telenet.be 06.10.12, 10:34
        A u mnie od kilku dni.... tradycyjna,belgijska pogoda.... czyli..... pada, pada i w przerwach w wielu miastreczkach odpompowuja wode, bo tradycyjnie deszcz zaskoczyl wszystkich...W tej chwili nie pada tylko LEJE
      • marek_p Re: Wątek jesienny 06.10.12, 11:40
        Nicelusie - uwierz, bardzo bym chciał, tylko widzę - tu nie skończone, tam nawet nie zaczęte.
        Student przyjeżdża na weekendy, na razie jeszcze chce, co cieszy. Nie dam rady, może wiosną.
        Wiosną wszystko piękniejsze, dzień dłuższy, krew szybciej pulsuje.
        • Gość: login_t Re: Wątek jesienny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 06.10.12, 12:00
          marek_p napisał:

> może wiosną.

I tak czas ucieka...

W moich okolicach nie pamiętam równie pięknego startu jesieni.
          Wody aż za mało.
          • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.12, 10:41
            login_t napisał(a):

> W moich okolicach nie pamiętam równie pięknego startu jesieni.

Nareszcie cudowna pogoda w Berlinie! Jeżeli w Gorzowie jeszcze nie jest ładnie, to niebawem na pewno też będzie. Oby utrzymała się taka pogoda do weekendu.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.12, 17:26
          marek_p napisał:

> Student przyjeżdża na weekendy, ...

To zabierz studenta ze sobą.

:)

PS. Maila przeczytałem. Jutro będę dalej namawiał, bo dziś mam mało czasu.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.12, 19:09
            Antonio Vivaldi "Jesień" ...

• Gość: Bernard Re: Wątek jesienny IP: *.namao.albertacom.com 08.10.12, 05:21
              Hey,
              Nie ma czegos takiego jak "jesien'...
              Jest jedynie bardzo wczesne...przedwiosnie..
              Niech zyje Wiosna!!!
              :):):)
              PS. Juz za pare dni...Za dni pare...
              • pan_hrabia Re: Wątek jesienny 08.10.12, 09:19
                Mimozami jesień się zaczyna.... tylko cholera jak te mimozy wyglądają :(
                • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.12, 12:27
                  pan_hrabia napisał:

> Mimozami jesień się zaczyna....
                  > tylko cholera jak te mimozy wyglądają :(

Trzeba trochę częściej do ogrodu botanicznego chodzić!

:D

PS. Kiedyś znajoma przyleciała z Włoch i przywiozła wiązankę mimozy gdzieś tam na ulicy nałamanej. W Berlinie tylko w ogrodzie botanicznym, no i w niektórych mieszkaniach. Ale na ulicy można też jesienią fajne drzewa podziwiać, jak na przykład glediczję trójcierniową. Jesienią ma jasne drobne żółte listeczki i ciemne, prawie czarne konary. Glediczją trójcierniową jest obsadzony środkowy pas między jezdniami ulicy Nonnendammallee - ręka mi się nie trzęsie, tylko tak to się pisze.

Glediczją jesień się zaczyna.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.12, 15:27
          marek_p napisał:

> Wiosną wszystko piękniejsze, ...

Wysłałem Ci linka do jesiennych zdjęć okolicy. Teraz na pewno dasz się namówić na przyjazd jesienią.

• Gość: nicelus Zimno? IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 11:24
      Jesiennie.
    • Gość: nicelus Ociepla się. IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.12, 20:59
      I bardzo dobrze!
    • Gość: nicelus Zapowiada się ... IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.12, 16:50
      ... bezdeszczowo w weekend.

• alt.er.ego Re: Wątek jesienny 18.10.12, 12:36

marek_p napisał:

> Jesienią na drzewach jabłka do człeka się uśmiechają. Bierz je bez zastanowienia,
      > ale słodkie i uśmiechnięte, kwasiory niech inny zrywają.

We wrocławskim przydomowym ogródku powitały mnie dwie jabłonie przeobficie w tym roku owocujące. Dziwnie się poczułem gdy się okazało, że jedną z nich jest "landsberska"... Starsza pani, która mi to objaśniała, nie miała pojęcia, że jabłoń ta pochodzi z rodzinnego miasta jej nowego lokatora. Nie ma więc prawie dnia bym się nie objadał landsberskimi jabłkami. Smaczne, lekko kwaskawe, pachnące. Złote.
      • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.12, 16:46
        alt.er.ego napisał:

> Złote.

To pewnie złota reneta, a nie landsberska reneta.

A ja mam w pobliżu gravensteiner, odmiana znana od 1669 roku, sama się przy drodze pod lasem wysiała.

• alt.er.ego Re: Wątek jesienny 18.10.12, 19:26

Znawcą jabłek nie jestem, ale zakładam, że babcia wie jakie drzewa rosną w jej ogrodzie. I skoro mówi, że "landsberska" to - najprawdopodobniej - jest to "landsberska" właśnie :-)

"Złota" to w ramach licentia poetica było. Jabłka są zielonkawo-żółtawe, im bardziej dojrzałe, tym bardziej żółte.
          • Gość: hiro Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 18.10.12, 19:27
            nie masz racji! on ma rację nawet jak nie ma racji! on wie wszystko1
            ;-)
            • Gość: hiro Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 18.10.12, 19:29
              u niego nawet jabłonie się wysiewają:-)
          • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.12, 14:36
            alt.er.ego napisał:

> Znawcą jabłek nie jestem, ale zakładam,
            > że babcia wie jakie drzewa rosną w jej ogrodzie.

Skąd może wiedzieć? Ja 17 lat jabłka z jabłonki przy lesie jadłem, a dopiero w tym roku się dowiedziałem, że to jest Gravensteiner, odmiana znana od 1669 roku o której wiersze pisano już w 1906 roku.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.12, 14:57
      Pogoda w weekend dopisała. Jesień była naprawdę piękna. W niedzielę stoję ja sobie przy mojej bramie, a tu nagle podjeżdża samochód osobowy, zatrzymuje się, wyskakuje z niego zgrabna blondynka z aparatem fotograficznym. Patrzę co się dzieje, a ona cyk! Sfotografowała osiki po drugiej stronie drogi i pojechała dalej. Osiki w słońcu były żółte jak cytryna.

• Gość: login_t Re: Wątek jesienny IP: *.noc.fibertech.net.pl 22.10.12, 15:53
        Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Pogoda w weekend dopisała. Jesień była naprawdę piękna.

Nawet nie dożyła swojej połowy.
        • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.12, 20:18
          login_t napisał(a):

> Nawet nie dożyła swojej połowy.

To się dobrze składa. Czekam na piękną pogodę późnej jesieni, gdyż muszę zrobić kilka zdjęć. Przedwojenny punkt widokowy obrósł dokładnie lasem i teraz trzeba czekać aż liście opadną by w ogóle cokolwiek zobaczyć, co da wyobrażenie o tym, co było widać kiedyś.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.12, 11:32
          login_t napisał(a):

> Nawet nie dożyła swojej połowy.

Aż trudno uwierzyć. Kurde, zimno! Nadszedł czas zimowych opon.

:(

• e_werty Re: Wątek jesienny 22.10.12, 16:03
        Osiki w słońcu były żółte jak cytryna

... to nadmiar witaminy C.
        Pani się siku zachciało?
        • Gość: hiro Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.12, 19:30
          kolo jest zakkręcony jak beczka prochu przez taliba......
        • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.12, 20:02
          e_werty napisał:

> ... to nadmiar witaminy C.

Niedobór chlorofilu.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 10:22
          e_werty napisał:

> Pani się siku zachciało?

Nie, ale ja osikałem wszystkie narożniki mojej działki.

Do tego sąsiad załatał dziurę którą weszły i teraz, mam nadzieję, będę miał spokój z dzikami. Już nie narobią mi wstydu. Chciałem się pochwalić działką, jak rząd Tuska Stadionem Narodowym, a one całą zieloną trawkę odwróciły do góry korzeniami.

:(

PS. Najgorsze są jelenie. Każde normalne ogrodzenie przeskoczą. Nadleśnictwo od jeleni grodzi płotem wysokości 2,2 m. Gdy do mnie kiedyś wskoczył na działkę, to mi żarnowca przystrzygł równo na wysokości ok. 1,70 m.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 10:53
      Taka jesienna refleksja mnie naszła. Całą niedzielę równałem grabiami to co dzikie świnie ryjami poruszyły. Teraz nie mam już siły prostować linkami tego co Birdy i Bernard poruszają....

• e_werty Re: Wątek jesienny 23.10.12, 13:54
        nie mam już siły prostować linkami tego

...prostuj grabiami...
        Liny zostaw w spokoju - niech spływaja.
        • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 14:35
          e_werty napisał:

> ...prostuj grabiami...

Grabiami po ryju?

Zaraz kwiczą, że argument siły, zamiast siły argumentów...

Siła ich jest. Najlepiej olewać. Osikam, to przez moment nie przychodzą. Z CD już się oswoiły. Sąsiad brzęczy im takim brzęczkiem na baterię słoneczną i ten argument trochę pomaga. Najlepiej jest uszczelniać ogrodzenie, co też czynimy.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 22:10
          "Jesienią liście żółcieją na drzewach."

Takim zdaniem po rosyjsku zaczynało się dyktando, gdy do naszej klasy przyszła nowa rusyfikatorka i chciała sprawdzić nasz stopień zrusyfikowania. W każdym wyrazie jest znak miękki. W następnym zdaniu nie było ani jednego miękkiego znaku. Przeważnie wszyscy rozdzielali miękkie znaki po równo na zdania.

• Gość: login_t Re: Wątek jesienny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 23.10.12, 23:04
            Оcенью c деревьев пaдaют желтые лиcтья
            • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 23:50
              Оcенью лиcтья желтеют нa деревьях.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 14:50
      Zdjęcia z weekendu.

• Gość: rolnik Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.12, 22:09
      a mi zabrali dzisiaj dowod rejestracyjny od mojej Syreny Bosto jakem wiozl pasze dla knura i co teraz zrobic?
      • Gość: hiro Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 23.10.12, 22:20
        nic.wszystko samo się wyjaśni!
      • Gość: login_t Re: Wątek jesienny IP: *.noc.fibertech.net.pl 24.10.12, 08:13
        Gość portalu: rolnik napisał(a):

> a mi zabrali dzisiaj dowod rejestracyjny od mojej Syreny Bosto jakem wiozl pasz
        > e dla knura i co teraz zrobic?

Na sznurku w las wpuścić, może trufli nazbiera.
        • e_werty Re: Wątek jesienny 24.10.12, 09:35
          co teraz zrobic?

... przejmij jego obowiązki.
          A jego samego zjedz!
          • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.12, 20:27
            e_werty napisał:

> co teraz zrobic?
            >
            > ... przejmij jego obowiązki.
            > A jego samego zjedz!

Przecież nie od knura dowód rejestracyjny zabrali!
      • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.12, 20:30
        rolnik napisał(a):

> a mi zabrali dzisiaj dowod rejestracyjny
        > od mojej Syreny Bosto jakem wiozl
        > pasze dla knura i co teraz zrobic?

Słyszałem, że jeden lubuski rolnik złowił złotą rybkę.
        Ma teraz trzy krowy w oborze.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.12, 20:38
      Na chłodne jesienne dni:

Y'akoto

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.12, 11:19
        Lubie takie głosy piosenkarzy, przy których piosenka nie staje się nudna już od samego początku...

Y'akoto

• klodawa1952 Re: Wątek jesienny 26.10.12, 05:16
      Nigdy, nawet w młodym wieku, nie lubiałem jesieni. Nie lubię jak coś ginie, coś przemija, coś umiera. Czekam na wątek wiosenny :)! W naszym klimacie, w sensie ożycia przyrody to niestety pół roku.
      Jesień to pora na depresję i alkoholizm.
      • marek_p Re: Wątek jesienny 26.10.12, 08:58
        klodawa1952 napisał:

> Jesień to pora na depresję i alkoholizm.

No i muszę się odezwać po kilku dniach milczenia.
        Nie, nie daję w palnik :)

Pracuję, montuję małą szklarnię. Ma wyjść piękna i może dam radę ją ogrzewać przez zimę.
        6,5 x 3 m, fundament ocieplony styropianem, porządna metalowa konstrukcja, skrzydła okienne z demobilu, ale wszystkie jednakowe, szyby podwójne. Dach z grubego poliwęglanu komórkowego.
        System ogrzewania będzie inteligentny, czyli energooszczędny. Budżet oczywiście jest mocno ograniczony, więc wykończenie trochę potrwa, przez zimę poczytam i może dam radę sam zrobić.
        Będą tam zimować rośliny 8 i 9 strefy klimatycznej - więc będę musiał przewidzieć elektryczne ogrzewanie awaryjne, kiedy temperatura będzie spadać poniżej minus 5'C.

Jak już to zrobię, to oczywiście będę świętował i dam też w palnik :)

W temacie depresja...
        List otwarty do Premiera (nie wiem, czy dalej mam pisać z dużej litery).
        Tak jak pisałem, odesłał nas do Bartka i słuch po liście podpisanym przez ponad 400 obywateli naszego kraju przepadł.
        Brak mi właściwych słów, do wyrażenia emocji, które temu faktowi towarzyszą.
        • Gość: hiro Re: Wątek jesienny IP: *.gorzow.mm.pl 26.10.12, 11:52
          > W temacie depresja...
          > List otwarty do Premiera (nie wiem, czy dalej mam pisać z dużej litery).
          > Tak jak pisałem, odesłał nas do Bartka i słuch po liście podpisanym przez ponad
          > 400 obywateli naszego kraju przepadł.
          > Brak mi właściwych słów, do wyrażenia emocji, które temu faktowi towarzyszą.
          >

czterysta oleją, czterysta tysięcy oleją.........dobrze jeszcze jak nazwiska i dane osobowe tych ludzi zmielą......pewnie już są przesłane do dyrekcji szpitala......
          jak pisałem to nie wierzyłeś.....uwierz czasami tym ,którzy wyglądają na głupszych:-)
          ..pewnie i są..........ale.....................nie znaczy,że kto głupio pisze jest głupkiem....:-)
          dawno dawno temu wyciągnąłem arwenę na czata.zadała mnie pytanie: ty jesteś pozerem....?
          niech ci odpowie.....wtedy był mecz i nawet zarzucała mnie zbyt wolne pisanie...:-)
          a pamięć mam jak słoń..:-))))))
          • marek_p Arwena 30.10.12, 20:46
            Gość portalu: hiro napisał(a):

> dawno dawno temu wyciągnąłem arwenę na czata.zadała mnie pytanie: ty jesteś
            > pozerem....?
            > niech ci odpowie...

Nie utrzymuję z nią żadnych kontaktów. Kilka lat temu (ile... 6-7 ?) łatwiej było rozmawiać z forumowiczami z Zielonej Góry.
            Arwena to ciekawa postać, ale nasz gorzowski bagaż doświadczeń z rodziną Bukiewicz, z agentem WOLF-em, z posłem Zychem i całym aparatem urzędniczym uczestniczącym w aktualizacji Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego uniemożliwia nie tylko mnie normalne (życzliwe i przyjazne) kontakty osobiste z ludźmi z Zielonej Góry.

Wygodniej nie rozmawiać, bo mogli by poczuć, że rypanko przeznaczone dla decydentów jest też i dla nich.
        • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.12, 12:52
          marek_p napisał:

> Ma wyjść piękna i może dam
          > radę ją ogrzewać przez zimę.

Tak też miało być z filharmonią, ale wyszło odwrotnie. Bryła budynku nieciekawa i w dodatku szyby coś nie takie ciepłe, jak powinny i z ogrzewaniem kłopot. Prezydent miasta szuka oszczędności. Oby nie skończyło się na tym, że rozwiąże orkiestrę, sprzeda fortepiany i w budynku filharmonii będzie zimą przechowywał palmy z bulwaru.

;)

> List otwarty do Premiera ...

Gdzież się poniewiera?

;)

• Gość: hiro na poprawe.......... IP: *.gorzow.mm.pl 27.10.12, 21:46
          wiadomosci.onet.pl/regionalne/gorzow-wielkopolski/dodatkowe-2-mln-zl-dla-szpitala-w-gorzowie,1,5289398,region-wiadomosc.html
          • Gość: opat Re: na poprawe.......... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.10.12, 22:34
            O ile komornik nie zajmie!
            • Gość: hiro tylko to było ważne.......... IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.12, 12:53
              "Przypomnijmy, że szpital przygotowuje się do przekształcenia w spółkę prawa handlowego zgodnie z przepisami ustawy o działalności leczniczej. Jednym z najważniejszych zadań jest teraz zbilansowanie lecznicy na działalności bieżącej. "
              nie interesowała mnie ta kwota:-)
      • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.12, 11:37
        klodawa1952 napisał:

> Nigdy, nawet w młodym wieku, nie lubiałem jesieni.

Przecież to czas zbioru grzybów, jabłek, kasztanów jadalnych. Kasztany świeże wsuwam właśnie na surowo jak orzechy laskowe.

> Nie lubię jak coś ginie, coś przemija, coś umiera.
        > Czekam na wątek wiosenny :)!

Bez jesieni nie byłoby wiosny. Jeżeli coś jesienią nie zamiera, to nie może się wiosną odrodzić. Zobacz jak nudno jest w Afryce. Jabłonie w Afryce nie kwitną i nie owocują. Tylko prof. Pieniążek potrafił w Afryce jabłoń oszukać, by mu zaowocowała. Oberwał jej wszystkie liście i po tym mu zakwitła i zaowocowała.

Już w innym wątku zauważyłem, że alkohol niszczy komórki w mózgu, ale w pierwszej kolejności te, które odmawiają alkoholu.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.12, 22:55
        klodawa1952 napisał:

A co tam w ogrodzie?

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.12, 13:12
          Mój znajomy ma działkę w okolicach Szczecina. Kiedyś pojechał na działkę i trupa znalazł.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.12, 12:53
      Jesień to piękna pora roku.
      Nalewki się degustuje.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.12, 22:47
      Zwyczajnie wisiały, to nikt nie zwrócił uwagi.

• Gość: nd Re: Wątek jesienny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.12, 23:18
        Co nic elusie niemiecki pajacu już sam ze sobą dyskutujesz.
    • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.12, 14:18
      Eh, chciałoby się powiedzieć jak William Shakespeare w Królu Lear "Konia! Konia! Królestwo za konia!"

PS. Król Lear to sztuka teatralna o PR - gdyby kto nie wiedział.

• Gość: login_t Re: Wątek jesienny IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.10.12, 14:26
        Szekspir chciał to powiedzieć w Learze, ale w końcu powiedział to Ryszard III.
        • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.12, 14:43
          login_t napisał:

> Szekspir chciał to powiedzieć w Learze, ale w końcu powiedział to Ryszard III.

Masz rację. Trochę mi się pomieszało.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.12, 11:05
      Na Wszystkich Świętych i Zaduszki.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.12, 10:24
      Woła mnie ...

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.12, 09:26
      "Bund Deutscher Staudengärtner" (Związek Niemieckich Ogrodników Bylin) wybrał na przyszły rok "Staude des Jahres" (Bylinę Roku). Godny naśladowania bardzo fajny sposób na promocję ciekawych odmian bylin.

Byliną roku 2013 będzie "Wolfsmilch" (wilczomlecz).

Byliną roku 2012 jest "Knöterich" (rdest).

• Gość: nicelus Niemcy pod Cedynią ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.12, 13:27
      ... gasili pożar?

• Gość: Bernard Watek wiosenny, IP: *.net.albertacom.com 06.11.12, 03:54
        Hey,
        Krotki czas temu stalem przed domem wsluchujac sie w odglosy wody plynacej w rynnach....
        To naprawde przyjemne...
        Jesli dodam, ze powiewa cieply wiatr, nie zdziwicie sie ze westchnalem i cicho zapytalem:"Wiosno, czy to ty?"
        :(:(:(:(
        PS. Snieg ktory spadl w ostatnich dniach topnieje, ale zapowiadaja od czwartu...powrot do "normalnosci"..
        Temperatury ponizej zera. Dwucyfrowe....
        • Gość: nicelus Re: Watek wiosenny, IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.12, 08:27
          Bernard napisał(a):

> PS. Snieg ktory spadl w ostatnich dniach topnieje,
          > ale zapowiadaja od czwartu...powrot do "normalnosci"..
          > Temperatury ponizej zera. Dwucyfrowe....

Nie wyjeżdżaj z zimą. Do zimy jeszcze półtora miesiąca.

My tu cieszmy się kolorami jesieni. Cieszymy się, że amerykańskie zero jest na niższym poziomie niż europejskie zero. Europejskie zero to temperatura topnienia lodu, a amerykańskie zero to najniższa temperatura w Gdańsku pewnej srogiej zimy. Czyż nie tak?

• Gość: Beernard Re: Watek wiosenny, IP: *.net.albertacom.com 07.11.12, 16:24
            Hey nicelus,
            He he he he he
            Masz racje...
            Przesylam ci znaleziona na internecie tabele porownawcza...
            "Europejskie (polskie) 0C w USA (fahrenheit) wynosi -17.8
            W Kanadzie powszechnie uzywa sie systemu poczciwego Celsjusza choc "pomieszanie" systemow tel;ewizyjno-komputerowo-informacyjnych powoduje ze mamy do czynienia z jednym i drugim systemem...
            www.metricmetal.com/pdfs/degree_conver.pdf
            PS. Wlasnie zaczal padac snieg..Temp okolo -1C i bedzie spadac..W ciaggu najblizszych 12 godzin spodziewamy sie 15cm sniegu a temperatura bedzie spadac przez najblizsze kilka dni..Oczekujemy "nastolatek" czyli dwucyfrowych temeratur mrozu a w nocy ponizej -20C....
            Wiosno, gdzie jestes???
            he he he he he
    • Gość: Maciek Re: Wątek jesienny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 21:14
      bit.ly/Rm7mJE
    • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.12, 22:47
      www.youtube.com/watch?v=FFbfm4Wyojs&feature=related
    • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.12, 16:03
      Wszystkiego najlepszego dla 19 milionów ludzi na świecie, którzy obchodzą dziś urodziny.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YHOwdeO76xY#!
    • calama Re: Wątek jesienny 19.11.12, 13:21
      Pogoda nas rozpieszcza. Ładną mamy jesień tego roku. :)
      • Gość: hiro aparat niemcy ukradli? IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.12, 14:02
        Gorzów Wielkopolski - Zdjęcia (1660)
        Forum Gorzów Wlkp.
        dodaj do ulubionych
        Zobacz: Klucze | Galeria

Forum opiekują się marek_p, pretty01 i calama.
        gdzie zdj?
        • Gość: hiro To tylko forum, wirtualny świat. ;) IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.12, 14:03
          ;-))))))))))))))))
        • calama Re: aparat niemcy ukradli? 19.11.12, 15:21
          daj dobry przykład i wrzuć kilka zdjęć :P

Forum umiera śmiercia naturalną z powodu braku chętnych do wrzucania zdjęć. (to było na serio) hehe
          • Gość: hiro Re: aparat niemcy ukradli? IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.12, 15:45
            > hehe
            jakoś nie przypominam sobie żebym zakładał takie forum a tym bardziej nigdy nie byłem jego cenzorem....hehe
            nie przypominam sobie również ,żebym deklarował jakiekolwiek zdj ,choć zaciekawiłyby niejednego ..........
            • calama Re: aparat niemcy ukradli? 19.11.12, 22:17
              nie wiem, czy te ciekawe zdjęcia przeszłyby cenzora :P
              pewnie nie z Gorzowa są ;)
              • Gość: hiro Re: aparat niemcy ukradli? IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.12, 22:24
                dlatego nie rydzykuję..........:-)
                • calama Re: aparat niemcy ukradli? 20.11.12, 08:17
                  boisz się? :P
                  • Gość: hiro Re: aparat niemcy ukradli? IP: *.gorzow.mm.pl 20.11.12, 10:43
                    wszystkie kobiety są niebezpieczne................ a ty ......masz a na" końcu":-)))))))))))))))))))))))))
      • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.12, 21:18
        calama napisała:

> Pogoda nas rozpieszcza. Ładną mamy jesień tego roku. :)

Nie chwal pogody przed końcem jesieni.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K-DKXuWuoYM
        • calama Re: Wątek jesienny 10.12.12, 08:45
          > Nie chwal pogody przed końcem jesieni.
          >
          > :)
          >
          Przeciez jest przepięknie. Ośnieżone drzewa, brud przykryty cudnym puchem.
          Tylko jak zwykle zima zaskoczyła drogowców. ;)
          • Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.12, 19:33
            calama napisała:

> Tylko jak zwykle zima zaskoczyła drogowców. ;)

Zima odparła pierwszy atak kolejarzy.

• Gość: nicelus Re: Wątek jesienny IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.12, 18:26
            calama napisała:

> Przeciez jest przepięknie. Ośnieżone drzewa, brud przykryty cudnym puchem.

Akurat, w przypadku Kolei Śląskich, puch odsłonił brud.

• Gość: sopel lodu Re: Wątek zimowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 20:31
      powrót do domu zajął mi dziś 1,5 godz.
      • Gość: nicelus Re: Wątek zimowy IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.12, 18:20
        sopel lodu napisał(a):

> powrót do domu zajął mi dziś 1,5 godz.

Nie było baru po drodze?

Jeszcze zima kalendarzowa się nie zaczęła, a mi już się marzy wiosna...

• calama Re: Wątek zimowy 14.12.12, 08:47
          > Jeszcze zima kalendarzowa się nie zaczęła, a mi już się marzy wiosna...
          >
          > :)
          >
          Jakoś się nie dziwię. Mi wiosna marzy się od października. (Wrzesień był ładny i ciepły)
          Nie lubię zimy i już.
          • Gość: nicelus Re: Wątek zimowy IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.12, 23:33
            calama napisała:

> Mi wiosna marzy się od października.

Wiosną podnosi się temperatura.

• Gość: rozmrozony sopel Re: Wątek zimowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.12, 17:16

> Nie było baru po drodze?

byl ale tylko McDonald
          a ja nie lubie amerykanskiego zarcia
    • Gość: nicelus Na zimne dni ... IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.12, 18:40
      ... Lara Fabian chora z miłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka