Dodaj do ulubionych

Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marcu.

11.10.12, 10:22
,,Oby slowo cialem sie stalo''. Zastanawia mnie, ze estakade budowano przed stu laty w ciagu czterech lat, a remont potrwa ... dwa lata (przy nieporownywalnie wiekszych mozliwosciach technicznych) . No, ale dobre i to. Pozdro!
Obserwuj wątek
    • Gość: morda Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.12, 16:44
      1 nitka obwodnicy, teraz 1 tor - znowu oszczędzamy? Oby nie wyszło drożej.
      • Gość: nicelus Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.15, 20:57
        Gość portalu: morda napisał(a):

> 1 nitka obwodnicy, teraz 1 tor - znowu oszczędzamy? Oby nie wyszło drożej.

"... ekspert z portalu Nakolei.pl Czesław Warsewicz. Będą to środki stracone bezpowrotnie."

• Gość: hiro zdj nr 5!najlepsze zdj z Gorzowa jakie widziałem IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.12, 17:05
      :-))) ostatnio:-)
      • Gość: Bernard Wspaniala wiadomosc!!! IP: *.namao.albertacom.com 11.10.12, 17:44
        Hey,
        Ja siem na pociagach za bardzo nie znam ale mam nadzieje ze skoro ani NRD ani Zwiazku Radzieckiego juz nie ma to bedzie mozna przywrocic "dwutorowosc" na wiadukcie...
        Powodzenia zycze wykonawcom remontu a miastu gratuluje nastepnego slicznego obiektu (za dwa lata he he he)
        Siem dzieje panowie i panie...Siem dzieje..
        :):):):)
        PS. Jedrtzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
        • Gość: nicelus Re: Wspaniala wiadomosc!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 18:12
          Bernard napisał:

> Ja siem na pociagach za bardzo nie znam ale mam nadzieje
          > ze skoro ani NRD ani Zwiazku Radzieckiego juz nie ma to
          > bedzie mozna przywrocic "dwutorowosc" na wiadukcie...

Dopóki sekretarz PZPR jest prezydentem Gorzowa bym nie ryzykował. Jeszcze może powrócić ZSRR i NRD.

• Gość: Bernard Re: Wspaniala wiadomosc!!! IP: *.namao.albertacom.com 11.10.12, 18:50
            Hey nicelus, berlinski pisowcu...
            Szlag cie jasny trafia , ze wiadukt pieknasc swa odzyska...
            Cieszy twoje pisowskie serduszko fakt ze obecnie psuje wyglad pieknych bulwarow...
            Sen ci odbiera sama perspektywa przywracania swietnosci tej czesci miasta...
            Ja wiem, Kaczynscy i Rydzyk obiecali wam pisowcom smrod , brud i straganiarskie ubostwo w Gorzowie...
            I jak zawsze ten "wstretny komuch" Jedrzejczak wam przeszkadza i Gorzow upieksza...
            wiec swoja propagande wrzucasz...
            Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
            • Gość: nicelus Re: Wspaniala wiadomosc!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 18:55
              Bernard napisał(a):

> I jak zawsze ten "wstretny komuch" Jedrzejczak
              > wam przeszkadza i Gorzow upieksza...

Mi nie przeszkadza. Niech upiększa. Ja ze względów estetycznych z PRL-u wyemigrowałem.

:D

• sangay Re: Wspaniala wiadomosc!!! 13.10.12, 14:24
            Nicelus! W swoim nie tak krotkim juz zyciu mialem do czynienia z niejednym czlowiekiem z PZPR i niejednym z opcji przeciwnej. Wierz mi, ze nie mozna ludzi gremialnie szufladkowac. Bylbym sklonny nawet twierdzic, ze wiecej ludzi z zasadami, ludzi dobrej woli, spotkalem wlasnie wsrod tych z PZPR, a musze zaznaczyc, ze nie bylem czlonkiem PZPR, ,,Solidarnosci'' takze. Pozdrawiam.
            • Gość: nicelus Re: Wspaniala wiadomosc!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.12, 14:37
              sangay napisał:

> Bylbym sklonny nawet twierdzic, ze wiecej ludzi z zasadam
              > i, ludzi dobrej woli, spotkalem wlasnie wsrod tych z PZPR, ...

Nie twierdzę, że w PZPR nie było ludzi ideowych, tylko że mi ta idea nie odpowiada.

• Gość: Bernard Kto z was gra lub chce poznac golfa??? IP: *.namao.albertacom.com 14.10.12, 05:06
                Hey,
                Ostrzegam:
                Jesli myslicie ze wedkarstwo jest "zarazliwe"...to znaczy ze golfa nie znacie...
                he he he he
                :):):):)
    • Gość: wifi Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.12, 18:16
      Wszystko pięknie, tylko czemu jest cicho o gruntownej przebudowie ulicy Spichrzowej. To powinno być planowane już dzisiaj, by za dwa lata rozpocząć tą inwestycje i zmienić całkowicie wygląd tego rejonu centrum miasta. Jak coś robić to kompleksowo !!
      • Gość: nicelus Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 18:38
        wifi napisał(a):

> Jak coś robić to kompleksowo !!

Kompleksowo, to trzeba było przed laty, tak jak od 10 lat radzę, zrobić studium wykonalności tram-train by ewentualnie mieć teraz 2/3 roboty przez kolej zrobioną. Trzeba było jechać podpatrywać do: Karlsruhe, Saarbrücken, Kassel, Chemnitz, Zwickau, Nordhausen, Biel, Île-de-France, Mülhausen, Nantes, Alicante, Sassari itd., a nie jeździć na Białoruś by stwierdzić. że tam też już filharmonie, baseny i dominanty budują.

• Gość: Bernard Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.namao.albertacom.com 11.10.12, 18:54
        Hey wifi,
        Masz racje, byloby fajnie.. Oba te "obiekty" naleza jednak do innych wlascicieli wiec mysle ze jednoczenie te dwie sprawy nie zostana zalatwione...
        Najwazniejsze jednak by "zgodnie z logika" ulica Spichrzowa zostala wkrotce dopasowana do wygladu bulwarow i wiaduktow...
        PS.Poza pieniedzmi najbardziej brakuje nam cierpliwosci..
        :):):)
        • Gość: nicelus Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 18:58
          Bernard napisał(a):

> ... wiec mysle ze jednoczenie te dwie sprawy nie zostana zalatwione...

Ja to nawet wiem, że w Polsce nic nie da się zrobić.

• Gość: nicelus Zdjęcie nr 11/12 IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 18:19
      Zdjęcie 11/12 pokazuje, że od początku miałem rację. Wypełnienia przestrzeni pod wiaduktem powinny być w pełni przeszklone, albo w kolorze ciemnym grafitowym, a taką wolierę i takie solarne ławki won na śmietnik razem z dominantą.

• Gość: gość Re:Wypełnienia przestrzeni powinny być przeszklone IP: *.icpnet.pl 13.10.12, 07:45
        Dokładnie - w pełni, na całej długości estakady i z obu stron (tzn. także od strony Spichrzowej); bo teraz Bulwary odwrócone są do miasta tyłem...
    • Gość: hiro wyłączyć debila z sulęcina? IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.12, 19:33
      ten facet już polemizuje sam ze sobą! może wystarczy?
    • Gość: nicelus Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.12, 20:32
      "Są na etapie kończenia pisania wniosku o dofinansowanie remontu estakady z funduszy Unii Europejskiej (zakładane jest dofinansowanie na poziomie 25-75 procent)."

Jak na końcówkę, to spory rozrzut.

• Gość: hiro Re: Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marc IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.12, 20:38
        końcówkę czego? ty naprawdę nie masz zielonego pojęcia o funduszach unijnych........po jaką cholerę toto napisałeś? żeby kolejny raz zrobić z siebie idiotę?
    • drogawewnetrzna Estakada będzie jak nowa. Remont ruszy w marcu. 12.10.12, 10:38
      Niewarto!
    • Gość: morda Skandal ! IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.12, 00:35
      Dlaczego jeden tor! W perspektywie jest połączenie Berlin - Gdańsk, dlaczego zamiast rozbudowy infrastrukturalnej Gorzowa następuje jego sukcesywna degradacja. 100 lat temu położono dwa tory i niech tak zostanie ! Kto znowu chce oszczędzać ? Kto chce nam wcisnąć ten bubel. Dlaczego na trasie Berlin - Gdańsk ktoś projektuje zator w postaci jednego toru? To jest głupota. Dlaczego wszystkie remontowe inwestycje są jedynie odtworzeniem stanu istniejącego, stanu z przed kilkudziesięciu lat ?! Przecież Gorzów ma się rozwijać ! Chyba, że się mylę...
      • Gość: Bernard Spokojnie.... IP: *.namao.albertacom.com 13.10.12, 05:37
        Hey,
        W koncu koleje a nie miasto zdecyduja o tym czy bedzie na wiadukcie jeden tor czy piec....
        Miasto nie jest wlascicielem wiaduktu i nie ma nic do powiedzenia na teat ilosci torow...
        Proponuje pisowskie nerwy gdzies na plebanii rydzykowskiej rozladowac..
        :):):)
        PS. my mozemy miec swoje "ja chcialbym", ale....ktos inny zdecyduje..Ktos kto Gorzowa nie musi miec na liscie "pilne"...
        :):):):):)
        • Gość: wifi Re: Spokojnie.... IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.12, 11:05
          Nie ma co panikować z tym jednym torem szczególnie, że prędkość z jaka będzie mógł poruszać się pociąg na estakadzie to 120 km/h.
          • Gość: nicelus Re: Spokojnie.... IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.12, 11:28
            wifi napisał(a):

> Nie ma co panikować z tym jednym torem szczególnie,
            > że prędkość z jaka będzie mógł poruszać
            > się pociąg na estakadzie to 120 km/h.

Czy na terenie miasta pociągi będą poruszać się z taką prędkością?

Ja bym wolał, by w mieście poruszały się wolniej, a mogły się minąć na dwóch torach. Teraz są olbrzymie wspólnotowe pieniądze na komunikację szynową do pilnego wykorzystania, więc czego się teraz nie zrobi, to później już się nie zrobi. Chyba nie chodzi tylko o to, by dla oka zakitować kilka dziur wymienić szyny i zgarnąć wiele unijnych milionów?

• marek_p Logika i "nadodrzanka" 14.10.12, 14:31
              Logika podpowiada, że jak ma się robić byle jak (jeden tor) to lepiej nic nie robić.
              Szkoda marnować pieniądze.

Niech eskapada zostanie jako zabytek, a urbaniści niech wytyczą nowy przebieg linii kolejowej. Ktoś chyba w tym kraju bierze pieniądze za myślenie o takich sprawach.
              Myślę, że ten ktoś myśli kilka lat do przodu i myślał już o niebezpieczeństwie zamknięcia torów kolejowych przez Gorzów już jakieś czas temu. W normalnym świecie takie inwestycje wykonuje się z zapasem czasu, czyli nowe tory są już gotowe, a stare mogłyby służyć jeszcze 5 lat. Z tego co między wierszami rozumiem, że chwila zamknięcia eskapady dla ruchu pociągów jest bliska, mimo, że odciążono o blisko 50% to co jest tam usytuowane.

Robienie kolejnych barier dla rozwoju komunikacji wokół Gorzowa to jakiś koszmar. Komunikacja to coś takiego jak krwiobieg w żywym organiźmie. Jak naczyniowiec wymienia człowiekowi niedrożne żyły, to przecież nie na cieńsze.

Takie jest moje zdanie. Pamiętam ile kłopotów było na powiatowym torze tramwajowym koło meblowego. Stacja CPN, która zablokowała projekt budowy drugiego toru kilka miesięcy później i tak musiała się wynieść, a prowizorka została, szczególnie, że torowisko wybudowano w technologii węgierskiej, tak jak koło magistratu, żeby tramwaj panu Tadkowi herbaty rano nie wstrząsał.

Kolej pełna jest patologii. Ma być przebudowywana tzw. "nadodrzanka". To będzie gruntowna przebudowa, a nie pudrowanie zacieków. Ponoć miejscami ma powstać zupełnie nowe torowisko. Niech jakiś pan lub pani redaktor (jeśli takowi w Gorzowie istnieją) zapyta panią ze Szczecina i drugą panią z Zielonej Góry dlaczego tej trasy nie puścić tak, żeby łączyła najkrótszą drogą główne miasta zachodniej Polski. Do Szczecina pewnie byśmy dojechali w godzinę, a nie w 3. To działa też w drugą stronę.

Do Zielonej Góry to za bardzo nie ma po co jeździć, ale do Wrocławia owszem. Tory można by zrobić na lubuskim odcinku wzdłuż S3, przez Świebodzin i Międzyrzecz, wtedy przekonało by się nawet nieco zamożniejszych klientów do podróżowania koleją, no ale lepiej gnać między łąkami, tylko po co ? Kiedyś wożono tędy do Świnoujścia wągiel ze Śląska, co teraz ma się wozić ?
              Studentów z Zielonej Góry na studia do Szczecina ?

Ciekaw jestem uzasadnienia przebudowy tej linii kolejowej. Konkretów, a nie pierdół fundowanych bezmózgowemu odbiorcy w strategii województwa lubuskiego.

Pomysł wspólnego wykorzystania torów przez kolej i tramwaje, który przypomina Nicelus nie jest nowy (kiedyś chodził z nim jakiś kandydat na posła z Zielonej Góry, w gorzowskim MZK mówiło się o tym bardzo dawno temu).
              Pomysł nie jest nowy, ale w obliczu próby zmarnowania ogromnych pieniędzy publicznych na kolejny tor powiatowy (tym razem na poniemieckiej eskapadzie) warto się nad nim pochylić.
              Lepiej gdyby taką analizę (studium wykonalności) zrobili ludzie nie obciążeni zbytnio ciężarem życia w trzecim świecie, tylko urbaniści z Warszawy, Krakowa lub Wrocławia.
              • Gość: nicelus Estakada, lub wiadukt. IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 16:48
                marek_p napisał:

> ... eskapadzie ...

Estakadzie kolejowej, lub wiadukcie kolejowym!

W mowie potocznej znaczy to samo, ale dla znawców tematu bardziej pasuje wiadukt, gdyż estakada jest konstrukcją na słupach, a łuki mają wiadukty. Tak więc bardziej prawidłowo jest mówienie o wiadukcie. Być może niezbyt prawidłowo estakadą nazywali już od początku Niemcy, gdyż wtedy w Niemczech skończyła się moda na Cesarstwo Rzymskie, a zapanowała moda na francuszczyznę.

• Gość: nicelus Re: Spokojnie.... IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.12, 11:41
          Bernard napisał(a):

> W koncu koleje a nie miasto zdecyduja o tym
          > czy bedzie na wiadukcie jeden tor czy piec....

Dokładnie. Dlatego to jest właśnie skandal, że miasto nie zrobiło przed laty studium wykonalności tram-train i nie ma obecnie gotowych planów w tym zakresie. Gdyby miasto miało takie plany to kolej musiałaby się dostosować do planów miasta i wykonać wiele prac potrzebnych kolei i miastu na koszt kolei. Z myślą o tram-train zdecydowano by na pewno o dwóch torach. Tram-train powoduje wielokrotny wzrost liczby pasażerów komunikacji szynowej, co jest z korzyścią dla kolei i dla miasta.

• marek_p Czyżby spokojnie ? 14.10.12, 01:28
            Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Z myślą o tram-train zdecydowano by na pewno o dwóch torach.

Z przykrością stwierdzam, że gorzowianie kupują takie teksty jak 120 km/h w odległości 1 km od dworca. Masakra.
            Oczywiście tory powinny być dwa. Jeśli ma być jeden, to lepiej odłożyć ten remont do normalniejszych czasów, przecież ta farsa kiedyś musi mieć swój koniec.

Gdzie elektryfikacja linii ?
            • Gość: nicelus "się nie da" :D IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 11:03
              marek_p napisał:

> Z przykrością stwierdzam, że gorzowianie kupują takie teksty
              > jak 120 km/h w odległości 1 km od dworca. Masakra.

Najgorzej że większość, zanim coś zacznie robić, mówi, że "się nie da". Później wybierają swojego przedstawiciela do rządzenia i rzeczywiście wtedy nic "się nie da". Na koniec tryumfują: "a nie mówiliśmy, że się nie da".

• Gość: wifi Re: Czyżby spokojnie ? IP: *.gorzow.mm.pl 14.10.12, 12:37
              marek_p napisał:

> Z przykrością stwierdzam, że gorzowianie kupują takie teksty jak 120 km/h w
              > odległości 1 km od dworca.
              Masakra.
              > Oczywiście tory powinny być dwa. Jeśli ma być jeden, to lepiej odłożyć ten remo
              > nt do normalniejszych czasów, przecież ta farsa kiedyś musi mieć swój koniec.
              >
              > Gdzie elektryfikacja linii ?

Mareczku może bardziej merytorycznie,ja nic nie kupuje ja dowiaduje się u źródła:).
              Te dwa kilometry będą zrobione pod max 120 Km/h. A z jaką prędkością będą pędziły pociągi po estakadzie to już tego nie wiem.

Drugi tor owszem zmieści się na estakadzie, tylko według obowiązujących przepisów odbudowa drugiego toru generuje poszerzenia platformy estakady a takie działanie ingeruje w zabytek. Nie ma na to zgody konserwatora zabytków. O drugim torze więc możemy zapomnieć.

• marek_p Re: Czyżby spokojnie ? 14.10.12, 13:32
                Gość portalu: wifi napisał(a):

> Drugi tor owszem zmieści się na estakadzie, tylko według obowiązujących
                > przepisów
                odbudowa drugiego toru generuje poszerzenia platformy estakady
                > a takie działanie ingeruje w zabytek. Nie ma na to zgody konserwatora zabytków.
                > O drugim torze więc możemy zapomnieć.

Czyli tak jak pisał Nicelus: "się nie da" :D
                Nie tylko to się nie da, więc spokojnie, Wifi, nie nerwujsia ;)

To wszystko przez Ruskich, bo tanki pociągami wozili i poniemiecka eskapada okazała się nie być eskapadą wieczną.
              • Gość: nicelus Nie wierzę. IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 14:19
                wifi napisał(a):

> Drugi tor owszem zmieści się na estakadzie, tylko według
                > obowiązujących przepisów odbudowa drugiego toru
                > generuje poszerzenia platformy estakady a takie działanie
                > ingeruje w zabytek. Nie ma na to zgody konserwatora zabytków.
                > O drugim torze więc możemy zapomnieć.

Nie wierzę. Przepisy dotyczące skrajni kolejowej są w EU identyczne, a jednak w Berlinie jest możliwe takie rozmieszczenie skrajni, że bez poszerzania platformy pociągi jeżdżą po wiaduktach wybudowanych jeszcze w latach 1891 - 1914 kiedy to obowiązywała najmniejsza w historii szerokość skrajni.

Jeżeli PKP wykonałoby starannie wszystkie zalecenia konserwatorskie dotyczące zabytkowego wiaduktu, to na pewno konserwator nie miałby nic przeciwko umieszczeniu nowoczesnej techniki kolejowej powyżej wiaduktu. Techniki nawet szerszej od wiaduktu ale wyraźnie odcinającej się od substancji zabytkowej. Tak by nie było wątpliwości kiedy ta techniczna nadbudowa powstała. Tylko trzeba umieć zrobić dobry projekt, taki by zachwycił panią Bielinis-Kopeć. Słuchałem z nią wywiadu więc wiem, że to jest mądra kobieta i ma bardzo prawidłowe podejście do swojej pracy, więc dla dobrego architekta nie powinno być z tym żadnego problemu.

• Gość: morda Re: Czyżby spokojnie ? IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.12, 12:17
                według obowiązujących przepisów... możemy zapomnieć...
                - uwielbiam tą zbitkę słowną :), a słyszałeś o czymś takim jak odstępstwo od przepisów... myślisz, że setki tysięcy funkcjonujących wiaduktów, mostów czy estakad, zbudowanych w ubiegłym stuleciu, spełnia obecne normy ? Pomyśl...

"Elita" z gorzowskiego magistratu nie potrafi uszczelnić kibla pod zabytkową fontanną, stwierdzając... nie da się... po co ta mowa? Przywrócenie dwutorowości na gorzowskim wiadukcie wymaga większych środków finansowych, których w zielonogórskim bis nie otrzymamy nigdy... podczas gdy oni fundują sobie... (tu wpisz co chcesz, jest tego ogrom) to cena którą płacimy za firmowanie tego tworu.
        • Gość: morda Re: Spokojnie.... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.12, 17:11
          Bernard napisał:
          W koncu koleje a nie miasto zdecyduja o tym czy bedzie na wiadukcie jeden tor czy piec....

- i tu się mylisz misiu, miasto miało realny wpływ na los szpitali, mostów, wiaduktów... miasto nie było zainteresowane tymi tematami, co nie raz słyszeliśmy, a to już zaniedbanie... Po co nam "dobry i uczciwy" skoro nie dba o miasto i jego rozwój ?
          - nie musisz odpowiadać :)
          • Gość: Bernard Re: Spokojnie.... IP: *.namao.albertacom.com 14.10.12, 05:03
            Hey mordenka ty moja,
            Ja ci cos powiem ....co powinienes na scianie zapisac: Nikt nie podskoczy PKP w Polsce tak samo jak nikt w Kanadzie nie podskoczy CN.....
            Od tych "ludzi zalezy cala gospodarka narodowa...
            Oni w godzine wiecej "dobr" przesylaja niz wszyscy inni w roku...
            Oni dyktuja co i gdzie jest wazne wokolo torow....
            Jak sie im zechce wiadukt w Gorzowie przemalowac to na kolana i dziekowac....
            Jak im sie nie zechce....to przyjac radze z pokora....
            Sa rzeczy wazne i wazniejsze...
            Dla mnie piekny bulwar ze slicznym wiaduktem jest bardzo wazny....
            Dla nich nie musi...
            :):):):):)
            • marek_p Re: Spokojnie.... 14.10.12, 09:20
              Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Dla mnie piekny bulwar ze slicznym wiaduktem jest bardzo wazny....
              > Dla nich nie musi...

Chodzi o to, żeby był przejezdny, a wygląda na to, że nadzór budowlany może go zamknąć.
              Stoją pod ścianą i można im stawiać warunki, zamiast godzić się na byle co.

Problemem Gorzowa jest to, że nie ma kto im stawiać warunków, Pan Tadek jest smutny, bo wie, że nie ma szans na reelekcje, a jego wspaniałe pomniki zadłużają się jeden po drugim.

Linia kolejowa Krzyż - Kostrzyn ma największe potoki pasażerskie w województwie.
              Poważne utrudnienia, typu dworzec w Czechowie, autobus do Wieprzyc i pociąg do Berlina to działanie na szkodę spółki, których nie da się zatuszować i ukryć przed opinią publiczną.
              Ktoś musiałby za to beknąć, bo przecież to pośmiewisko na całą Europę. Gdyby w Gorzowie nie było telewizji i internetu, można by to jakoś zatuszować :))), ale teraz. Przecież w Gorzowie nie ma ruchów tektonicznych, ten wiadukt rozpierdziela się wolniutko i cierpliwie czeka na remont, który można było sobie zaplanować 8 lub 12 lat temu i wpisać do strategii województwa lubuskiego.

25 lub 75% - no proszę Cię, subtelna różnica.

Tak na marginesie, kiedy współpracowałem z tygodnikiem "tylko gorzów" zadałem pytanie o potoki pasażerskie jakimś Przewozom Regionalnym, czy jak oni się tam zwą. Oczywiście dyrekcja w Zielonej Górze.
              Pytanie dotyczyło potoków pasażerskich. Odpowiedziano mi, że to tajemnica handlowa spółki. Odebrałem to jako fortel, żebym nie mógł napisać, że tory, które "rozgrzebują kury" przenoszą największą liczbę pasażerów w województwie, mimo niezwykłej promocji połączeń Poznań - Gorzów przez Zbąszynek. I tak oszukiwany podróżny nie pojedzie tamtędy więcej niż raz, mimo to robią tą promocję, żeby poprawić statystyki (zmniejszyć potoki linii na najważniejszej z punktu widzenia Gorzowa).

Oczywiście szczegółowe dane odnośnie potoków znalazłem w internecie, ale rzecznik prasowy tej instytucji nie mógł wiedzieć, że mnie nie zniechęci.
              • Gość: nicelus Re: Spokojnie.... IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 10:51
                marek_p napisał:

> Stoją pod ścianą i można im stawiać warunki,
                > zamiast godzić się na byle co.

Łatwo przekonają nadzór budowlany, że jeden tor stanowi mniejsze obciążenie konstrukcji i wybudują byle co. Raczej powinno się ich przekonać, że w tym miejscu spodziewany jest burzliwy rozwój komunikacji szynowej, a więc dwa tory mają dla nich sens.

Na przykład w przypadku tram-train (tramwaju dwusystemowego) wielokrotnie wzrasta ilość pasażerów. Gdyby było zrobione studium wykonalności i później uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego z uwzględnieniem tram-traim, to obecnie nie byłoby potrzeby kolei do niczego przymuszać. Kolej chętnie zrobiłaby dwa tory i wykonała wszystkie zjazdy do miast dla tram-train. Wszystko inne byłoby rażącym naruszeniem prawa i nie podlegałoby żadnemu dofinansowaniu ze wspólnotowych pieniędzy.

To prawda, że PKP to jest potęga, ale DB jest jeszcze większą potęgą i systemy tram-train pojawiają się na torach DB jak grzyby po deszczu. Właściciel wszystkich torów we Francji - RFF - to też jest potęga. DB i RFF razem wzięte, to już w ogóle jest potęga do potęgi. A jednak jest możliwa budowa tram-train wykorzystującego tory DB i RFF, to znaczy budowa Saarbahn.

• marek_p Re: Spokojnie.... 14.10.12, 11:36

> Łatwo przekonają nadzór budowlany, że jeden tor stanowi mniejsze obciążenie
                  > konstrukcji i wybudują byle co.

Doskonale wiesz, że to nie jest tak. Przebudowa to nie jakiś tam remont, wiąże się z uzyskaniem pozwolenia na budowę itp
                  Robi się to raz na wiele lat (tak przynajmniej powinno być). Nie wyobrażam sobie przebudowy, która by przewidywała obciążenie konstrukcji tylko jednym składem pociągu. Skoro jest mowa o ponownym uruchomieniu peronu nr 2 to na pewno planowany jest drugi tor na eskapadzie, problem polega na tym, żeby od razu przewidzieć możliwość elektryfikacji, a najlepiej od razu postawić słupy. Ponoć Unia przewidziała ogromne środki na przebudowę infrastruktury kolejowej w Polsce.
                  Kiedy jeśli nie teraz ?
                  Gdzie, jeśli nie u nas ? - przecież zdecydowana większość linii o dużych obciążeniach jest już zelektryfikowana.

> Na przykład w przypadku tram-train (tramwaju dwusystemowego) wielokrotnie wzrasta
                  > ilość pasażerów.

Ty to wiesz, ja to wiem. To co oczywiste nie zawsze w Gorzowie jest takie znowu oczywiste.
                  Przyzwyczajono nas do bardzo skromnych wymagań. Filharmonia to goździk do gumofilców, ale w Gorzowie to typowe, kontrasty to nasza specjalność, widać to nawet w ścisłym centrum (spichlerz - pajęczyca; katedra - siódemka ze szkła i stali, całkiem ładna zresztą).

> Gdyby było zrobione studium wykonalności i później uchwalony miejscowy plan
                  > zagospodarowania przestrzennego z uwzględnieniem tram-traim, to obecnie nie byłoby
                  > potrzeby kolei do niczego przymuszać.

Że niby Pan Tadek ?
                  Przecież on nawet nie przychodzi na konferencje organizowane przez Gazetę, czy stowarzyszenia, których członkami są osoby z tytułami naukowymi.
                  Po wygranym meczu finałowym szedł smutny na końcu stawki, para całkiem z niego uszła, nawet na jego ukochanym stadionie wybudowanym dla Was gorzowianie, dla Was.

> Kolej chętnie zrobił aby dwa tory i wykonała wszystkie zjazdy do miast dla tram-train.

Najgorsze jest to, że nawet Michał Obiegło chyba nie wierzy w nastanie dobrych czasów dla Gorzowa, a kto ma ciągnąć nas w górę jak nie młodzi ?
                  • Gość: nicelus Re: Spokojnie.... IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 13:01
                    marek_p napisał:

> Doskonale wiesz, że to nie jest tak. Przebudowa to nie jakiś tam remont,
                    > wiąże się z uzyskaniem pozwolenia na budowę itp

Jeszcze raz przeczytałem artykuł. Wszędzie jest mowa o remoncie, a nigdzie o przebudowie. Zakitują szczeliny w których gromadzi się woda, wymienią tory, remont nazwą szumnie modernizacją i postarają się zgarnąć jak najwięcej wspólnotowych pieniędzy. Co prawda pozwolenie na budowę będzie wymagane, chociażby dlatego, że jak piszą, ponad dwa lata temu obiekt został wpisany do rejestru zabytków, ale jeśli spełnią warunki konserwatora i przedstawią obliczenia statyczne do nowej planowanej prędkości, to pozwolenia na budowę nie można odmówić. Jeżeli się nie dadzą przekonać argumentami merytorycznymi do budowy drugiego toru, to nikt ich nie może przymusić.

PS. Pociąg ma długą drogę hamowania, a nawet jeśli się na dworcu nie zatrzymuje, to w obrębie miasta są drastyczne ograniczenia prędkości. Jednak tor musi być obliczony na taką prędkość jak i poza miastem. Przy dużych prędkościach często się zdarza, że maszynista całkiem przegapi takie małe miasto jak Gorzów (125 tys. m.). Wiadomo to na przykładzie miasta Wolfsburg (123 tys. m.) tam gdzie robią VW. "ICE verpasst schon wieder Halt in Wolfsburg." (ICE znów przegapił przystanek w Wolfsburgu.)

• marek_p Re: Spokojnie.... 14.10.12, 13:22

> Jeszcze raz przeczytałem artykuł. Wszędzie jest mowa o remoncie, a nigdzie
                      > o przebudowie

Pismak źle chyba napisał. Chyba za duża kwota na remont, a może się mylę i będzie jak piszesz

> Zakitują szczeliny w których gromadzi się woda, wymienią tory, remont nazwą szumnie
                      > modernizacją i postarają się zgarnąć jak najwięcej wspólnotowych pieniędzy.

W końcu to nie Wrocław, Poznań, czy Kraków, żeby miał kto pilnować takich spraw.
                      • Gość: nicelus Re: Spokojnie.... IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.12, 16:51
                        marek_p napisał:

> Chyba za duża kwota na remont, ...

Jak to na kolei.

• marek_p Re: Spokojnie.... 14.10.12, 08:57
      Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Przyzwyczaic sie radze...,.scierko pisowska...

Bernard, ja Ciebie bardzo proszę, wierz sobie w co chcesz, ale nie obrażaj innych forumowiczów. Trochę kultury i szacunku do innych.
      • Gość: morda Re: Spokojnie.... IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.12, 12:45
        Marku, zrozum, to jego praca...:)
        Apel do jego kultury, szacunku czy zdrowego rozsądku, jest stratą czasu...
        Nie Ty pierwszy... prawdopodobnie to lubuski troll, fan Tadeusza J... z wiadomych politycznych względów.
      • Gość: hiro Re: Spokojnie.... IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.12, 12:58
        berni pomylił tubę ze szmatą ale jak by się trochę pofatygował, to udowodnił swoją teze.......
        >
        > Trochę kultury i szacunku do innych.
        to właśnie trochę zrobił berni.wykazał i tak trochę kultury ,której często brakuje innym ....ja tak czysty jak górski potok! mnie się nie czepiaj:-)
        a tak wracając do tematu :jeżeli komuś nie pasują przejazdy pociągów przez wiadukt to zamknąć wiadukt! ...i po problemie! człowiek szybko przyzwyczai się ,że kolej nie jest mu do życia niezbędna....policz kursy tramwajów na tych torach i zastanów się :po co nam te kilka przejazdów na dobę?żeby 19 osób mogło przyjechać do gorzowa?

• Gość: gość portalu Re: Remont ruszy w marcu IP: *.icpnet.pl 29.08.13, 23:52
      Ba, ale którego roku?... ;->
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka