Dodaj do ulubionych

Sami tego chcieliśmy

21.11.12, 07:10
Tylko 22 lata "demokracji"
470 zł - realna średnia renta netto.
- 880 zł - realna średnia emerytura netto.
- 1 420 zł - realna średnia płaca netto.
- 1 700 000 - osób - nie objętych ubezpieczeniem medycznym.
- 5 000 000 - bezrobotnych bez prawa do zasiłku – poza rejestrem, łącznie z emigrantami zarobkowymi.
- 1 900 000 - bezrobotnych pobierających średni zasiłek 534 zł netto
- 320 000 - bezdomnych.
- 2 000 000 - emigrantów wyjazdy w latach – 2007 – 2012.
- 370 000 - dzieci niedożywionych.
-13 500 000 - osób żyjących poniżej min. biologicznego – przyjęto kryteria ONZ – dzienny wydatek na utrzymanie 1 osoby nie przekracza 2,5 $ USA.
- 93% - przedsiębiorstw państwowych „sprywatyzowanych” – zlikwidowanych.
- 98% - sektora bankowego w obcych rekach, rządowa propaganda twierdzi że jest to 70%.
- 4 600 - zlikwidowanych placówek oświatowych szkoły, przedszkola, żłobki
- 100 000 nowych urzędników w latach 2007-2012r
- 56 000 - samochodów służbowych -dla naczelników, dyrektorów , krawaciarzy itp.
- 4–5 - m-cy średni czas oczekiwania na wizytę u spec. lekarza !!!
- 67 lat - wiek emerytalny.
- 2 000 000 000 zł – koszt wybudowania najdroższego w Europie stadionu w Warszawie, który nie będzie w stanie po euro2012 zarobić na siebie.
- - najdroższe w Europie autostrady i najdroższe opłaty za przejazd nimi.
- - najdroższa energia elektryczna w Europie
- - najdroższe ceny za gaz w Unii Europejskiej
- - najdroższe prowizje bankowe i najwyższy w UE % na pożyczki.
- - najdroższe w Europie opłaty za Internet i połączenia telefoniczne
- - najdroższe leki w Unii Europejskiej.
- - najdroższe opłaty za naukę i przedszkola.
Euro2012:
Nie dwa miliony zagranicznych kibiców, tylko nieco ponad 400 tysięcy.
Nie 900 milionów zł zysku z ich obecności, tylko 450 milionów.
Nie długofalowe zyski liczone w miliardy, tylko owszem, liczone w miliardach, ale odsetki od kredytów.
Jeśli do tego dodać rozczarowanych restauratorów, zadłużenie miast-gospodarzy na gwałt podnoszących podatki i opustoszałe stadiony, na których nic się nie będzie działo z uwagi na koszty, to trzeba dojść do wniosku, że Euro 2012 było gorszym kataklizmem niż słynna powódź tysiąclecia z 1997 roku.
W końcu kosztowała ona jedyne 4,5 miliarda tyle co nasze puste stadiony.

Rok 2013:
Większa akcyza zgodnie z dyrektywą (sic!) UE na olej napędowy i gaz LPG, wzrosną ceny żywności i tak już drogiej w stosunku do zarobków większości Polaków.
18-20% rejestrowanego bezrobocia, mimo ogromnej emigracji zarobkowej niespotykanej w żadnym cywilizowanym europejskim kraju.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.net.albertacom.com 21.11.12, 07:37
      Hey thebird,
      Z takimi myslami rozpoczynasz dzien pisowska sieroto?
      Nie ma sie co dziwic ze po dnie sie czolgasz...
      :):):)
    • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.noc.fibertech.net.pl 21.11.12, 08:48
      Syf, malaria.
      Nakupowali tych samochodów, nabudowali dróg, po co to komu, kogo na to stać. Tych mieszkań nabudowali, żarcia tyle w sklepach - nikt tego nie kupuje.
      • Gość: thaki Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 09:51
        A mi to zwisa jeżdżę najnowszym DB 9 , chatę na wypasie z basenem krytym firmę która prosperuje i funkcjonuje tylko w małych miejscowościach bo ci 'WIELKOMIEJSCY" są za bardzo roszczeniowi. Płace najniższa bo nie mam konkurencji i się kreci jakoś.
        • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 10:25
          co ty jarasz? na drugą zmianę to ja za ciebie pójdę?
          • Gość: emsiziomal Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.bhu.com.pl 21.11.12, 11:08
            Szkoda tylko, że tę "wolnośc słowa" wprowadzili bez sensu.
            Mógłbyś tylko listy do Trybuny Ludu pisac..trybunie ludu.
            • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 11:17
              z tą trybuną to na pewno do mnie?
              • Gość: emsiziomal Trybun ludu - ałtor postu IP: *.bhu.com.pl 21.11.12, 11:24
                Oczywiście, że nie Ty.
                Ale, jak to mówią, uderz w stół....
                :)
                • Gość: hiro Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 11:46
                  nie przeginaj...........
                  • dachowiecgorzowski Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie 21.11.12, 12:35
                    Tak się zastanawiam skoro jest tak tragicznie jak pisze Thebird i ludzi nie stać na żywność, to dlaczego powstają w Gorzowie kolejne Biedronki, Netta, Lidle itp.?.... Ilekroć jestem w którymś sklepie, zawsze stoję w dłuuuugaśnej kolejce do kasy...
                    Dostęp do lekarzy? ok. Zgoda. Trudno jednak utrzymać system w którym zapracowany człowiek i leń patentowy na bezrobociu z wyboru mają identyczne prawa w służbie zdrowia. Nie ma państwa które utrzymało by tak durny i fikcyjny socjalistyczny system jaki obowiązuje w Polsce.
                    No ale socjalistów w tym kraju dostatek. Ostatnimi czasy szczególnie aktywni są Ci spod sztandarów krzyża i stalowych brzóz smoleńskich.
                    • Gość: hiro Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 13:03
                      > Tak się zastanawiam skoro jest tak tragicznie jak pisze Thebird i ludzi nie sta
                      > ć na żywność, to dlaczego powstają w Gorzowie kolejne Biedronki, Netta, Lidle i
                      > tp.?
                      a ja myślałem ,że ty kumaty jesteś?wymieniłeś trzy sieci wg od najtańszego sklepu w polsce.......a jeść trzba.......czy nie?
                      > Dostęp do lekarzy? ok. Zgoda. Trudno jednak utrzymać system w którym zapracowan
                      > y człowiek i leń patentowy na bezrobociu z wyboru mają identyczne prawa w służb
                      > ie zdrowia.
                      bo ci którzy o tym decydują biorą taką kasę od koncernów farmaceutycznych ,że nie mieści ci się w baniaku.poszczekaj trochę o tym to znikniesz:-)w też branży nie ma litości.to największa pralnia kasy<patrz szpital gorzowski>
                  • Gość: emsiziomal Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie IP: *.bhu.com.pl 21.11.12, 12:58
                    Przeca nie Ty piszesz bzdury tylko ptasiek.
                    • Gość: login_t Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie IP: *.noc.fibertech.net.pl 21.11.12, 13:25
                      Gość portalu: emsiziomal napisał(a):

> Przeca nie Ty piszesz bzdury tylko ptasiek.
                      Jak to "hiro nie pisze bzdur"?
                      Nie obrażaj go.
                      • Gość: hiro Re: Trybun ludu - ałtor postu.....piszesz do mnie IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.12, 13:56
                        > Jak to "hiro nie pisze bzdur"?
                        > Nie obrażaj go.
                        bardzo słuszna uwaga.
                • Gość: do emsi Re: Trybun ludu - ałtor postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 21:40
                  Masz rację emsiziomal!
                  Zostaliśmy z tą "wolnością" jak głupcy.
    • Gość: thebird Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 15:43
      Dodam do bardzo bolącej prawdy.
      We Wrocławiu przyjmują zapisy do Edokrynologa na 2020 rok i ...ludzie się zapisują
      • bardgorzowski Re: Sami tego chcieliśmy 22.11.12, 18:16
        Gość portalu: thebird napisał(a):

> Dodam do bardzo bolącej prawdy.
        > We Wrocławiu przyjmują zapisy do Edokrynologa na 2020 rok i ...ludzie s
        > ię zapisują

A biora przedplaty?
    • Gość: GG a mnie chcą załatwić dojazdami do pracy... IP: *.kwidzyn.mm.pl 22.11.12, 18:32
      "Jedyne" 50km w jedną stronę, równie dobrze mogliby mi obniżyć pensję o 500zł, na to samo wyjdzie. Do związków zawodowych nawet nie mam co iść w tej sprawie, bo związkowcy dbają o własne tyłki.
      • Gość: Bernard A za pare dni...WIOSNA IP: *.net.albertacom.com 22.11.12, 18:34
        Hey,
        I tylko to siem liczy...
        he he he he
        :):):):):):):)
    • Gość: thebird Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 15:45
      Przeca nie Ty piszesz bzdury tylko ptasiek.

Udowodnij faktami ,liczbami ,że to co podałem to "bzdury' a gospodarka szybuje ....
      • danny_boy Re: Sami tego chcieliśmy 24.11.12, 01:06
        > Udowodnij faktami ,liczbami ,że to co podałem to "bzdury' a gospodarka szybuje
        >> 13 500 000 - osób żyjących poniżej min. biologicznego
        Podaj link do tych rewelacji, ale nie do wypowiedzi takich jak twoja, tylko do rzetelnych źródeł

>> opustoszałe stadiony, na których nic się nie będzie działo
        Tutaj jest jeden tych z opustoszałych stadionów
        • Gość: thebird Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 06:25
          opustoszałe stadiony

Bliziutko ,spacerkiem .
          Ulica Śląska widać już z Towarowej
          • danny_boy Re: Sami tego chcieliśmy 24.11.12, 18:25
            Ale czy w ogóle przeczytałeś ze zrozumieniem to, co wkleiłeś z innego forum?
            W Polsce mieszka oficjalnie 38 mln ludzi, z tego ponoć 1-2 mln za granicą. Wg ciebie 13,5 mln ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, czyli więcej niż 1/3 wszystkich mieszkańców Polski, no po prostu druga Etiopia czy inny najbiedniejszy kraj afrykański.
            Zamiast bezwiednie kopiować bzdury poczytaj sobie źródło, czyli raport Eurostatu, na który powołuje się Solidarność.
            Nikt nie mówi, że jest idylla i bieda nie istnieje, ale bez przesady i mnożenia szacunków razy 10.
            • blic Re: Sami tego chcieliśmy 25.11.12, 10:50
              Oficjalne minimum egzystencji zależy od miejsca siedzenia.
              Ja bym bardzo chętnie pożył na luksemburskim minimum.
              Wielu Etiopczyków pewnie z radością przyjełoby minimum polskie.
              • danny_boy Re: Sami tego chcieliśmy 25.11.12, 13:04
                >Oficjalne minimum egzystencji zależy od miejsca siedzenia.
                Eurostat badał warunki życia w Polsce na podstawie polskiego koszyka niezbędnych dóbr.
                Oczywiście nie badał czegoś, co w Polsce jest wciąż powszechnie stosowane i akceptowane, czyli szarej strefy (praca bez umowy) lub półszarej (pracodawca umawia się z pracownikiem, że płaci oficjalnie minimum, a reszta jest poza umową).
                Żebraków widać na ulicach, ale znacznie częściej można zobaczyć „bezrobotnych”, których niby nie stać na chleb, ale na fajki i flaszkę jakoś mają.
                • Gość: thebird Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 08:00
                  Wczoraj usłyszałem (kłamstwo oczywiście), że dzienie statystycznie 13 Polaków popełnia samobóstwo .
                  Ale to wredne siły głoszą ,że tak jest .
                  Przecieeee ogólnie panuje ogólna chęć do życia
                  • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.11.12, 08:19

> Wczoraj usłyszałem (kłamstwo oczywiście), że dzienie statystycznie 13 Polaków p
                    > opełnia samobóstwo .

W Peerelu, ulubionym Twoim okresie, ludzie też się zabijali. Rocznie 13 osób na 100 tys. w takim 70 roku. W 2004 roku 16 osób.
                    Najlepiej było w staliniźmie, w roku 1955 wskaźnik wyniósł 6.
                    Państwo "polskie" resztę zabijało samo.
                    • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 29.11.12, 08:30
                      > Państwo "polskie" resztę zabijało samo.
                      przetłumacz to jakoś bo nihuja nie kumam:-)
                      • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.11.12, 08:58
                        Pomiędzy 44 a 56 w samych więzieniach zlikwidowano 3,5 tysiąca osób.
                        To znaczy taką liczbę udowodniono ponad wszelką wątpliwość, ciemna jest liczba dołów w lesie, czasem pod Lublinem, czasem pod Irkuckiem.
                        • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 29.11.12, 09:02
                          link......czy twoje teorie?
                          • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.11.12, 09:03
                            Do czego link, nie słyszałeś o staliniźmie?
                            • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 29.11.12, 09:09
                              traktuj sie poważnie.skąd te liczby? ja niczego nie neguję tylko pytam.......
                              • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.11.12, 09:15
                                O samobójstwach w PRL

O 3,5 tysiącach.
                                Zresztą to ostatnie to prawda powszechnie znana, widza ogólnie dostępna.
                                • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 29.11.12, 09:19
                                  ok.czytając różne źródła i różne opracowanie na ten themat przewijają się tak różne liczby ,że.....
                                  ok przekonałeś mnie do swoich racji
                                • Gość: hiro Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.gorzow.mm.pl 29.11.12, 09:49
                                  też nie lubię gruzinów:-))) i pewnie nie wiesz dlaczego............
                                  • Gość: thebird Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 07:57
                                    nie lubię gruzinów

Też nie , ale gruzinki owszem.
                                    • Gość: Bernard Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.net.albertacom.com 30.11.12, 08:46
                                      Hey,
                                      Czego sie Gruzinow czepiacie?
                                      Oni tez Polakow nie lubia... Tylko Kaczynskiego, a i ten nie zyje...
                                      I to sa jaja
                                      :):):):))
                                      • Gość: hiro Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.12, 10:28
                                        > Hey,
                                        > Czego sie Gruzinow czepiacie?
                                        może gdyby stalin nie był gruzinem to i te kwaśne jabole gruzińskie lepiej by smakowały:-)))
                                        • Gość: login_t Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.11.12, 10:36
                                          A rieslingi austriackie Ci wchodzą? Albo torciki Sachera?
                                          • Gość: hiro Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.12, 10:39
                                            beleczego nawet nie próbuję ..........nie wiem o czym ty do mnie piszesz:-)) dziwnego języka używasz:-))rieslingi torciki Sachera nie chce mnie się tego nawet guglować:-)
                                            • Gość: login_t Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.11.12, 11:19
                                              Stalin był Gruzinem, więc nie lubisz win gruzińskich.
                                              Hitler urodził się w Austrii - jak tam delicje austriackie?
                                              • Gość: hiro Re: Lata wojny domowej i stalinizmu (1944-1956) IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.12, 11:21
                                                post powyżej.........byle gówna nie pijam
    • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 08.12.12, 21:17
      W 1985 r. świadczenia pomocy społecznej otrzymało ogółem 1106 tys. osób.
    • Gość: login_t Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 09.12.12, 12:44
      W październiku rząd uporał się ze spłatą zagranicznych długów PRL z ery Gierka, spłacając je z nowej pożyczki. Ale czy kiedykolwiek zostanie spłacony dług za przedpłaty samochodowe z czasów Jaruzelskiego?
      Poszukajcie w rodzinnych dokumentach - może gdzieś zawieruszyła się wam przedpłata na samochód z 1981 r.?

Kto dotąd nie zrealizował takiej przedpłaty na "malucha", do końca roku może dostać 12 720 zł rekompensaty z budżetu państwa, a za przedpłatę na "dużego fiata" otrzyma 18 025 zł. Były też przedpłaty na inne auta, ale je zrealizowano.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,101716,12968394,Ogromne_dlugi_PRL__Do_dzis_panstwo_oddaje_Polakom.html#BoxSlotII3img#ixzz2EYQVCFVC
      • Gość: hiro Re: Sami tego chcieliśmy IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.12, 14:03
        ameryki nie odkryłeś............piszą ...piszą....o wszystkim tylko nie o konkretach!
        • bres Zapewne, mój drogi the bil 14.12.12, 06:05
          wolałbyś państwo opiekuńcze typu PRL? Pomijając już dyskusję czy takim było, trzeba krótko stwierdzić, że żadne państwo na razie tego ekonomicznie nie wytrzyma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka