Dodaj do ulubionych

kto wpuści inspektora do domu?

23.07.04, 10:13
Gazeta Lubuska straszy nalotami inspektorów szukających nie zarejestrowanych
odbiorników rtv. Podane też są odpowiednie przepisy made in Ministerstwo
Infrastruktury.

1. A mi się wydawało że do przeszukania mieszkania potrzebny jest nakaz
prokuratora.
2. Odpowiedni przepis wymaga zarejestrowania odbiornika rtv w ciągu 14 dni od
zakupu. A jeśli, ktoś nie korzysta z telewizji? Mój znajomy woli kontrolować
co jego dzieci oglądają, dlatego telewizor służy mu do odtwarzania filmów.
3. Jak traktować komputer z kartą tv? To też telewizor?
4. Na koniec warto postraszyć karą wysokości 30-krotności miesięcznego
abonamentu jak inspektorzy udowodnią posiadanie nielegalnego odbiornika. Może
będą zaglądać przez okna? W blokach może to się źle skończyć.
5. I żeby faktycznie program publicznej telewizji był wartościowy...
Obserwuj wątek
    • Gość: XXX Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:36
      A co zrobić jezeli slucham radia w sieci - czasami - zwłaszacza w nocy Trójki a
      w dzień głównie zagranicznych stacji... komu mam placić? Za abonament
      Internetu placę TPSA i co dalej? Telewizora nie posiadm od 8 lat...
      • Gość: open Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.04, 10:02
        W firmie nie posiadam radia i telewizora a sygnał "Trójki " i innych swiatowych
        stacji mam z satelity . Czy na dekoder i wzmacniacz to tez muszę mieć
        abonament.
        A jak kontrolerzy zamierzaja wchodzic do domu tak jak w czasach ustroju
        słusznie minionego . Byłem swiadkiem ,w moim domu, gdy przez zamkniete drzwi
        mówili ,ze są z poczty. Po wejsciu do pokoju pokazali legitymację.
        Czy jak twierdzą rozpoczna od sklepów i barów . Personel nie wpusci kontroli
        nie posiadajacych aktualnych (swiadectwo zdrowia), badanie kału.
        Zaczną sie schody ....
        • Gość: kol.Paszkowskiego Paszkowski straszy? IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.04, 12:20
          Czy to może ten syn tego przygłupa z ulicy Zubrzyckiego?
          Jeżeli tak,to niedaleko pada jabłko od jabłoni.
          Nie wierzcie w żadnych inspektorów.Strachy na lachy.Nie płaćcie nadal.
    • Gość: rubin Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.04, 13:16
      To niech zaczną najpierw u siebie sprawdzac w domu ile maja telewizorów.
      Ja mam 4 i nie płace za żaden mam ich w dupie za czwartym hemoroidem.
      • Gość: XXX Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 15:10
        Na mózgu także masz hemoroidy - i to wiecej niz cztery...
    • Gość: kontrolerzy Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.04, 14:32
      Dzięki za info rubin. MAmy juz twoje IP. Spodziewaj sie kontroli iprzygotuj 450
      zl. na kare. Pozdrawiamy. Twoi kontrolerzy.
      • Gość: prawdziwykontroler Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 24.07.04, 14:49
        Za podszywanie się pod kontrolerów grozi 3500 PLN grzywny, oraz do czterech
        miesięcy pozbawienia wolności.
        Mamy już twoje IP. Spodziewaj się wizyty w przyszłym tygodniu.
        Pozdrawiamy.
        Prawdziwi kontrolerzy.
        • Gość: XXX Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 15:15
          "...Za podszywanie się pod kontrolerów grozi 3500 PLN...."
          Plus Vat czy to już z Vatem?
          No i sprawdzacie czy telewizory sa sprawne? Mogą np słuzyć za taboret albo
          stolik a za takie stosowanie odbiornika jeszcze nie ma kary....
          Ten "Rubin" to właśnie taki zepsuty telewizor z hemoroidami od siedzenia na
          tych czterech.... literach.
        • hiro Re: kto wpuści inspektora do domu? 25.07.04, 20:12
          Gość portalu: prawdziwykontroler napisał(a):

> Za podszywanie się pod kontrolerów grozi 3500 PLN grzywny, oraz do czterech
          > miesięcy pozbawienia wolności.
          > Mamy już twoje IP. Spodziewaj się wizyty w przyszłym tygodniu.
          > Pozdrawiamy.
          > Prawdziwi kontrolerzy.
          a skontrolować twojego kompa:-))?!
          no jak nie odpowiesz to ..........:-)))-wiesz co /.................
          • Gość: kontroler Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 26.07.04, 22:20
            Możesz obywatelowi kontrolerowi dynamicznie nagwizdać.
    • zetkaf Re: kto wpuści inspektora do domu? 25.07.04, 08:26
      Ja tam osobiscie powiem panu, ze go nie wpuszcze. Jezeli mimo to natretnie
      bedzie chcial wejsc, to mu wielkiego oporu nie bede stawial, tylko w drzwiach
      stal bede, ale jak juz wejdzie, to zamkne zamek za nim i zadzwonie po policje.
      Za wtargniecie do mojego mieszkania. I odpowiedzialnosc z KK. Za wlamanie do
      mieszkania, i to z uzyciem sily (malej bo malej, ale zawsze)
      • Gość: kontroler z NIK-u Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.gorzow.mm.pl 25.07.04, 10:48
        Za podszywanie się pod prawdziwych kontrolerów kara dużo wyższa.Mam już IP i
        spodziewaj się rychłej wizyty.
        • zetkaf I co straszysz glabie? 25.07.04, 22:26
          Po pierwsze, ja tam sie nie podszywalem pod kontrolera i nic mi nie
          udowodnicie.To raz.
          Po drugie, jakbys nie blefowal, wiedzial bys, ze nie masz mojego IP, bo jest
          nadawane dynamicznie. To, co mozesz miec to najwyzej IP mojego dostawcy, a to
          duza roznica. To dwa.
          Po trzecie, i tak pewnie nawet tego nie masz, bo sie zalogowalem na GW, wiec
          adresu IP mojego dostawcy nie wyswietla. To trzy. Do trzech razy sztuka ;)
    • zetkaf Re: kto wpuści inspektora do domu? 25.07.04, 22:43
      No coz, problem jest ogolnopolski chyba, bo i w Szczecinie mecza ten watek.
      Ja chcialbym jednak zapytac, czy pracownicy TVP, jako najbardziej korzystajacy
      na abonamencie, sa takze w zgodzie z prawem i placa za siebie oplate RTV?

No i w mysl zasady kto ma strzec straznikow, spytam, kto skontroluje pocztowcow?
      • Gość: ktos Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:38
        "...kto skontroluje pocztowcow..."

Właśnie!!! to jest pewne wyjście - pocztowiec także "ma wydatki"....
    • Gość: kibic Re: kto wpuści inspektora do domu? IP: *.ztpnet.pl 25.07.04, 23:53
      a może by tak ktoś pomyslał, uzyskal na poczatek listy klientów kablówek i
      porówna by je z listami płacących abonament - i juz były by sukcesy. Można by
      zacząć od Gorzowa bo u was Policja ma już wprawę w sprawdzaniu klientów sklepów
      komputerowych
      • zetkaf Re: kto wpuści inspektora do domu? 26.07.04, 20:50
        > a może by tak ktoś pomyslał, uzyskal na poczatek listy klientów kablówek i
        > porówna by je z listami płacących abonament - i juz były by sukcesy. Można by
        > zacząć od Gorzowa bo u was Policja ma już wprawę w sprawdzaniu klientów

No i zadziwiajaca zbieznosc by byla, i wtedy ja bym sie spytal, skad maja dane,
        i jakby sie okazalo, ze z kablowki, i ze nie bylo nakazu prokuratora...
        no coz, policja ma przegrane, kablowka sie nie wyplaci za udostepnianie danych
        handlowych i osobowych (sprzedaz danych ;), a dowody zbrodni nalezy zlikwidowac
        jako zdobyte nielegalnie ;)
    • ant777 Re: kto wpuści inspektora do domu? 26.07.04, 07:16
      Przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawostka z tego artykułu. Ktoś tam
      zainteresowany twierdził że odbiorników tv przybywa abonentów nie. Te myślenie
      wydaje mi się błędne. Trzeba by śledzić ile zostało oddanych mieszkań i domów
      do użytku. Poza tym, telewizor nie jest wieczny, wiele osób wymienia stare
      rubiny, libry.

Ciekawe jak wejdą sprawdzić melinę na przeciwko. A może ciekawsze będzie to w
      jakim stanie wyjdą..
    • Gość: kemot Miałem kontrolę ???? IP: *.gorzow.mm.pl 28.07.04, 23:22
      Od roku wkurzam się na Pocztę ponieważ zamiast przynosić mi przesyłki do domu,
      zostawiają tylko awizo. Gdy rok temu dopytywałem się ma poczcie , pani
      powiedziała mi że przesyłki zawsze dostarczane są do mieszkań i dopiero potem
      listonosz zostawia awizo, a mnie pewnie nie było w domu. Ponieważ istotnie tak
      mogło być zostawiłem sprawę w spokoju.
      Przez ostatnie 3 miesiące mieszka u mnie teściowa. Kobita nie rusza się z domu
      przed południem. I o dziwo, nadal zamiast dostarczonej przesyłki , listonosz
      zostawiał awizo. poprostu gnojkowi nie chce się chodzić na 4 piętro.

Aż tu naraz, wczoraj zaskoczenie. Dzwoni domofonem pocztowiec i mówi , że ma
      paczkę i prosi o otworzenie drzwi. ( dostaje przesyłki średnio 2-3 x/tydz i to
      pierwszy taki przypadek , że przyniesono mi paczkę , a nie awizo ).
      Przychodzi focio zmachany i mówi "ale jestem zziajany, usiadł bym". Ponieważ
      nie mam w zyczaju wpuszczać obcych do domu ( nie , że się boję, ale mam w
      chacie straszny burdel :) ), póściłem wypowiedź mimo uszu, zabrałem paczkę i
      podziękowałem listonoszowi.

Dzisiaj przeczytałem na Onecie o metodach kontroli w Krakowie. I mam dylemat...
      Mam paranoję ?!? Czy też może była to próba kontroli mojego telewizora. Gdybym
      faceta wpuścił i w domu ( a nie na klatce ) pokwitował odbiór paczki, ten by
      zobaczył telewizor, wyciągnął legitymację, i skasował. I żaden nakaz nie jest
      potrzebny :) W Onecie pisali że kontroler ma 90 zł z kary. To by tłumaczyło ,
      że listonoszowi nagle spodobało się wchodzenie na 4 piętro.

Może to chory zbieg okoliczności i moja nadinterpretacja , ale...
      • Gość: XXX Re: Miałem kontrolę ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:29
        Ustawa jeszcze jest w fazie "legalizacji" - jakieś czytania... a zanim wyjda
        przepisy wykonawcze to minie z pół roku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka