Dodaj do ulubionych

Gorzów potrzebuje zmian

01.01.14, 17:21
primo

edukacja. dostosowanie jej do rynku pracy, zamknięcie nierentownych szkół, utworzanie kierunków i szkół potrzebnych rynkowi pracy - czyli zawodówek z rzetelnymi praktykami zawodowymi - podpisywane umowy z pracodawcami.

akademia gorzowska - żeby była silnym tworem, musi oferować DOBRE kierunki studiowania potrzebne rynkowi pracy i rzetelne przykładanie się do zajęć - poprzez eliminację obiboków i leni i odsiew idiotów na rekrutacji do szkoły wyższej - pisemny egzamin wstępny dla każdego. Ja taki zdawałem z matematyki. Praca dyplomowa na koniec a nie jakieś śmieszne seminaria bo dla niektórych leserów to jedna forma samodzielnej pracy z której coś wyniknie - bo związana jest z zainteresowaniami studenta. Ważne żeby się rozwinął w jakiejś bliskiej mu dziedzinie w której może później pracować.

komunikacja miasta - nie mam tu żadnych zastrzeżeń, nie ma specjalnie co robić. Przydałby się remont ulicy sikorskiego do końca i położyć normalny asfalt na ulicy wylotowej na wieprzyce obok torów. Same tory wyremontować te które są bez udziwnień.
Wyremontować ulicę chrobrego - położyć tam jakiś porządny deptak - obok torów! Zakupić 2 nowe tramwaje za unijną kasę.

Zabytki - schody donikąd wyremontować najniższym możliwym kosztem - prosty projekt w formie odwróconej litery Z - poprowadzić je do góry do teatru.
Filharmonia - zamknąć, zburzyć, spalić. 10 mln rocznie oszczędności w kieszeni.
Albo odchudzić znacznie obiekt - przenieść tam szkołę muzyczną z ulicy Chrobrego a budynki po tej szkole - sprzedać, zmniejszyć koszt utrzymania filharmonii do 2 mln rocznie.
Otworzyć taras widokowy na katedrze - dla turystów. Otworzyć taras widokowy dla turystów na dominancie - z zainstalowaniem lornetek z klapy od śmietnika - jak w Nowym Jork na statuję wolności. Będzie można poglądać bulwar.

Przedsiębiorczość - Wykurzyć na zbity pysk wszystkie firmy przesiadujące w inkubatorze od 5 i więcej lat i dać tym samym miejsce nowym. Chodzi zarówno o inkubator na Przemysłowej, jak na Nowej - akademicki.
Stworzyć park technologiczny z prawdziwego zdarzenia - przy pwsz, na kierunkach inżynierskich - we współpracą z Gorzowskimi fabrykami. Porozumieć się z przedsiębiorcami z regionu - jakie technologie wymagają rozwoju i zajmować się tym naukowo. Zamiast tworzyć sztuczne twory pod publiczkę jak z tymi śmieciami.
AWF-u nie rozwijać, nie dotować. Niech się utrzyma sam ze swoich środków - jeśli jest zapotrzebowanie na absolwentów sportu w Gorozwie - albo niech zdechnie. Jak WSB i WISZ wchłonięty przez pwsz gorzowski.

Budynki przy Warszawskiej po szpitalu - sprzedać za złotówkę prywatnemu biznesowi. Nie potrzeba tworzyć nowych zawodówek w nowych miejscach tylko odnowić te które istniały przed ich zamknięciem - przekształceniem w licea i gimnazja. Budynki są tylko szkoły są niewłaściwe. Łaźnia z ping pongiem to też jakiś taki twór niewiadomo z czego i po co. Sprzedać to prywatnemu biznesowi za złotówkę niech zrobi z tym coś użytecznego albo zburzy/sprzeda. Obojętnie.

Biblioteka miejska - zakupić tam mnóstwo nowych książek bo te z lat 70-tych to nie są żadne naukowe zbiory. Stoi budynek za miliony euro z komputerami w których książek nie ma. Co to ma być za biblioteka? Komputery udostepnić mieszkańcom - z internetem.

Biblioteka przy PWSZ - zakupić książki i dać do nich dostęp dla wszystkich - absolwentów też. Jako student nigdy nie miałem czasu czytać tego co mnie interesuje bo za dużo było zadanej nauki z notatek w szkole i zadań do samodzielnego zrobienia. A gdy potrzebowałem wiedzy później nt programowania którą rozwijałem już po studiach bo na nich samych było tyle co kot napłakał - to już dostepu do biblioteki nie miałem - a książki drogie, po 150zł jedna.

Rozwinąć działalność naukową pwsz z publikacjami. Stworzyć forum studenckie i rozwinąć działalność studencką w mieście - z kołami naukowymi. Fabryka Aktywności młodych coś tam próbowała ale to są dziwaki którym niewiadomo o co chodzi. A jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze czyli oszuści.

Więcej inicjatyw społecznych i kulturalnych - nie same wystawy zdjęć w galeriach tylko chociażby projekcje ciekawych filmów w kinie 60 krzeseł - tyle ich tam ostastnio nadających się do obejrzenia co kot napłakał.

Likwidacja powiązań prezydenta miasta z kolegami właścicielami firm budowlanych pod których ustawiał przetargi. Zakaz robienia przetargów dla znajomych prezia, a najlepiej postawienie zarzutu prokuratorskego z egzekucją sądową i wsadzenie do ciupy za wszystkie nieprawidłowości przy przetargach w latach rządów tego szkodnika Gorzowa wraz z dotkliwą karą finansową i dożywotnim zakazem uprawiania polityki w Gorzowie i sprawowania urzędu w instytucjach publicznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.14, 18:30
      > akademia gorzowska - żeby była silnym tworem, musi oferować DOBRE >kierunki studiowania potrzebne rynkowi pracy i rzetelne przykładanie się do >zajęć - poprzez

> AWF-u nie rozwijać, nie dotować. Niech się utrzyma sam ze swoich środków - >jeśli jest zapotrzebowanie na absolwentów sportu w Gorozwie - albo niech >zdechnie.Jak WSB i WISZ wchłonięty przez pwsz gorzowski.

Zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym uczelnia, aby nazywać się Akademią musi posiadać prawo do nadawania tytułu doktora na dwóch wydziałach. ZWKF w Gorzowie posiada prawo do nadawania tytułu doktora na 1 wydziale, zaś PWSZ takiego prawa nie posiada w ogóle.
      Proszę mi podać uzasadnienie merytoryczne dla wchłonięcia wszystkich uczelni w Gorzowie przez PWSZ. Jakie mogą z tego wyniknąć korzyści.

• Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.14, 19:33
        Gość portalu: mietekh napisał(a):

> Zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym uczelnia, aby nazywać się Akademią
        > musi posiadać prawo do nadawania tytułu doktora na dwóch wydziałach.
        > ZWKF w Gorzowie posiada prawo do nadawania tytułu doktora na 1 wydziale,
        > zaś PWSZ takiego prawa nie posiada w ogóle.
        >
        > Proszę mi podać uzasadnienie merytoryczne dla wchłonięcia wszystkich
        > uczelni w Gorzowie przez PWSZ. Jakie mogą z tego wyniknąć korzyści.

Po zmianie władzy w mieście taka połączona uczelnia mogłaby z łatwością dość do prawa nadawania tytułu doktora na dwóch wydziałach i stać się akademią, a to pierwszy krok do do Uniwersytetu mogącego konkurować z Alma Mater Tadeusza Jędrzejczaka.

„Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.”
        - (Jennifer Weiner - Siostry)
        • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.14, 19:45
          > Po zmianie władzy w mieście taka połączona uczelnia mogłaby z łatwością dość do
          > prawa nadawania tytułu doktora na dwóch wydziałach i stać się akademią, a to p
          > ierwszy krok do do Uniwersytetu mogącego konkurować z Alma Mater Tadeusza Jędr
          > zejczaka.
          >
          > „Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.”
          > - (Jennifer Weiner - Siostry)

Gdyby PWSZ uzyskała prawo do nadawania tytułu doktora teraz to uwierzyłbym, że coś może z tego wyjść. A tak nie ma dowodu na to, że przejęcie ZWKF przez PWSZ zagwarantuje powstanie akademii. Co do uniwersytetu - zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym uniwersytet przymiotnikowy(czyli np. ekonomiczny) musi posiadać prawo do nadawania tytułu doktora na 6 wydziałach w tym 4 zgodnych z kierunkiem kształcenia (czyli np. uniwersytet ekonomiczny - doktorat na 4 wydziałach), zaś uniwersytet klasyczny - prawo do doktoryzowania w 12 dyscyplinach. Co do konkurowania z UZ - nie wiem. Chciałoby się mieć w Gorzowie uczelnię konkurencyjną, ale tutaj odrobina skromności nie zawadzi. UZ ma jednak coś do zaoferowania.
          • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.14, 20:01

> Gdyby PWSZ uzyskała prawo do nadawania tytułu doktora teraz ...

Teraz nie ma szans, gdyż nie ma politycznej woli ze strony Tadeusza Jędrzejczaka. Zero pomocy finansowej ze strony miasta. Podczas gdy Zielona Góra ładuje dziesiątki milionów rocznie w naukę, Gorzów praktycznie nic. Zamiast wspomagać państwową uczelnie, miasto Gorzów wspomaga prywatny żużel.

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.14, 20:15
              > Teraz nie ma szans, gdyż nie ma politycznej woli ze strony Tadeusza Jędrzejczak
              > a. Zero pomocy finansowej ze strony miasta. Podczas gdy Zielona Góra ładuje dzi
              > esiątki milionów rocznie w naukę, Gorzów praktycznie nic. Zamiast wspomagać pań
              > stwową uczelnie, miasto Gorzów wspomaga prywatny żużel.

Ja nie jestem wielkim fanem Tadeusza Jędrzejczaka. Ale jeśli chodzi o wsparcie finansowe ze strony Zielonej Góry to poproszę o źródło. Poza tym PWSZ otrzymała sporo budynków, przejęła już WISZ... Jakie będą korzyści z przejęcia wszystkich uczelni w Gorzowie przez PWSZ?
              • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.14, 21:25

> Ja nie jestem wielkim fanem Tadeusza Jędrzejczaka.

Ani ja Zielonej Góry, ale muszę przyznać, że bardzo mądrze zrobiła wspierając naukę.

> Ale jeśli chodzi o wsparcie finansowe
                > ze strony Zielonej Góry to poproszę o źródło.

Przed wielu laty, gdy na tym forum była na ten sam temat dyskusja, zadałem sobie trud, znalazłem źródła, podałem linki, zrobiłem zestawienie. Teraz nie chcę mi się tego szukać.

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.14, 21:32
                  Proszę o link do dyskusji na wyżej wspomniany temat.
                  • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.14, 22:13

> Proszę o link do dyskusji na wyżej wspomniany temat.

Gdybym miał, to bym podał.

Teraz mi się nie chce szukać. Może kiedyś poszukam.
                    • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.14, 22:16
                      I poproszę o uzasadnienie merytoryczne dla przejęcia przez PWSZ pozostałych uczelni w Gorzowie.
                      • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.01.14, 00:09

> I poproszę o uzasadnienie merytoryczne dla
                        > przejęcia przez PWSZ pozostałych uczelni w Gorzowie.

Podałem już w pierwszym swoim wpisie.

Gorzów ma dwa wyjścia:

1. Wspierać gorzowską uczelnie.

2. Wspierać uczelnie w innych miastach licząc że one zbudują w Gorzowie uniwersytet.

Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się lepsze. Nie ja decyduję, więc nie muszę szczegółowo uzasadniać. Rządzący miastem już kiedyś wybrali wariant drugi licząc, że Zielona Góra zbuduje w Gorzowie Uniwersytet Lubuski. Teraz też na pewno wybiorą wariant drugi i też będą mieli bardzo mądre i logiczne szczegółowe merytoryczne uzasadnienie.

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 02.01.14, 14:25
                          > Gorzów ma dwa wyjścia:
                          >
                          > 1. Wspierać gorzowską uczelnie.
                          >
                          > 2. Wspierać uczelnie w innych miastach licząc że one zbudują w Gorzowie uniwers
                          > ytet.
                          >

Drugi argument jest dla mnie niezrozumiały. Czy ktoś zamierza wspierać przykładowo Uniwersytet Kardynała Wyszyńskiego w Bydgoszczy? Jeżeli wspieraniem gorzowskiej uczelni nazywasz przejęcie pozostałych uczelni przez PWSZ to ja się pytam w imię czego? Jeżeli wszystkie uczelnie w mieście zostaną wchłonięte przez PWSZ to pozostanie tylko ta jedna uczelnia i co dalej? I nie rozumiem czemu ciągle mówisz o powołaniu uniwersytetu. Z treści ustawy o szkolnictwie wyższym jasno wynika, że na dzień dzisiejszy powołanie czegoś takiego w Gorzowie jest niemożliwe.

> e Zielona Góra zbuduje w Gorzowie Uniwersytet Lubuski. Teraz też na pewno wybio
                          > rą wariant drugi i też będą mieli bardzo mądre i logiczne szczegółowe merytoryc
                          > zne uzasadnienie.

Jak miałoby to wyglądać?
                          • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.01.14, 15:06

> Drugi argument jest dla mnie niezrozumiały. Czy ktoś zamierza wspierać
                            > przykładowo Uniwersytet Kardynała Wyszyńskiego w Bydgoszczy?

Bliżej leży Poznań.

> Jeżeli wspieraniem gorzowskiej uczelni nazywasz przejęcie
                            > pozostałych uczelni przez PWSZ to ja się pytam w imię czego?
                            > Jeżeli wszystkie uczelnie w mieście zostaną wchłonięte
                            > przez PWSZ to pozostanie tylko ta jedna uczelnia i co dalej?
                            > I nie rozumiem czemu ciągle mówisz o powołaniu uniwersytetu.
                            > Z treści ustawy o szkolnictwie wyższym jasno wynika,
                            > że na dzień dzisiejszy powołanie czegoś takiego
                            > w Gorzowie jest niemożliwe.

Ja nie myślę dniem dzisiejszym, tylko jutrzejszym.

Na dzień dzisiejszy trzeba zmienić władzę w Gorzowie. Z treści ustawy Kodeks Karny wynika, że jest to możliwe.

:)

> Jak miałoby to wyglądać?

Też nie wiem.

• Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 15:11
                            AWF i PWSZ są to 2 odzielne byty.
                            Nic dobrego z ich połączenia nie będzie w takiej formie jaką proponuje prezydent który usilnie od lat i w ostatnim czasie wspiera finansowo AWF, totalnie ignorując pwsz który nie uważa wogóle za uczelnię wyższą nawet nie bywa tam na zakończenie roku na które jest co roku zapraszany.
                            Nawet jakby doszło do połączenia AWF z pwsz, to prezydent przypisze sobie to jako swoje dzieło i włoży pod swojego buta i będzie dociskał, a pwsz od lata własnymi siłami się znacznie rozwinęła bo nie mogła uzyskać pomocy finansowej miasta bo prezydent był od początku przeciwny tej szkole.

Więc niech ten burak nie przypisuje sobie czegoś co przez lata olewał a teraz próbuje sobie przypisać dzieło stworzenia czegoś co już jest.

Mnie to mało interesuje czy pwsz będzie sie nazywało pwsz czy akademia, mnie interesuje ilu ludzi młodych nawypuszcza słaba szkółka z beznadziejnymi kierunkami jak politologia, bezpieczeństwo narodowe, ekonomia.
                            A ilu z tych ludzi będzie miało wartość na rynku pracy dla przedsiębiorcy chcącego zatrudnić wykwalifikowanych ludzi którzy będą specjalistami w swoich dziedzinach.

Dla mnie ważniejsze jest żeby szkoły kształciły ludzi w określonych dziedzinach - potrzebnych rynkowi pracy i gospodarce - niż istniało dla samego zdobywania tytułów i utrzymywania się nauczycieli przy korycie na państwowej posadce.

Są 2 cele. Jedne cele mają władze uczelni - których mało interesuje czy ludzie będą solidnie wykształceni i będą dużo zarabiać po skończeniu studiów. Ich interesuje aby nauczyciele mieli pracę i komfortowe w niej warunki, w tym limuzyny dla rektorów za ileśset tysięcy.
                            I drugi cel jest cel studiowania samych ludzi. Najczęściej jest to zdobyć papierek. I ten cel trzeba zmienić na zdobyć wiedzę i umiejętnośći. Bo dyplom jest warty mniej niż bilet do kina bo nie gwarantuje niczego a bilet gwarantuje obejrzenie filmu. A i tak cię pracodawca każdy prześwietli co umiesz a nie jaką szkołę skończyłeś - pwsz czy akademię. Dla nich wartość ma wasza wiedza, umiejętności i doświadczenie.

Na tych 3 rzeczach powinny się skupić władze uczelni a nie na tworzeniu PR pod publiczkę że taka czy inna nazwa jeżeli kierunki bedą takie jakie są - rozminięte całkowicie z rynkiem pracy.

Bo żeby do wojska pójść nie potrzeba robić kierunku bezpieczeństwo narodowe. Żeby pójśc do policji tak samo. Jak chcesz osiągnąć coś w wojsku to idziesz do szkoły wojskowej i uczysz się na oficera. Tak samo z policją.
                            Nie robić kierunków ratownictwo medyczne na podstawie przesłanki że brakuje ratowników bo ratowników nie brakuje - tych jest pod dostatkiem - brakuje lekarzy do karetek. A żeby zostać lekarzem to na uczelni medycznej, z tytułem doktora a nie licencjat z ratownictwa.

Idzie niż demograficzny, szkoły mają być zamykane a ci marzą o zostaniu uniwersytetem.
                            A do tego tworzą twory w postaci kierunków kulturoznastwo.

Rozumiałbym gdyby PWSZ było wyższą zawodówką - taka szkoła byłaby w Gorzowie porządana. Ze specjalistycznymi kierunkami ZAWODOWYMI w okreslonych dziedzinach. Szkoła dająca normalne zawody.
                            Ale nie, ludzie kończą niewiadomo co a później niewiadomo jakiej pracy szukają a najczęściej nic nie umieją.
                            • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 02.01.14, 18:30
                              > AWF i PWSZ są to 2 odzielne byty.
                              > Nic dobrego z ich połączenia nie będzie w takiej formie jaką proponuje prezyden
                              > t

PWSZ przejęła już WISZ. Dlaczego ma wchłonąć jeszcze AWF i zapewne WSB?

> Rozumiałbym gdyby PWSZ było wyższą zawodówką - taka szkoła byłaby w Gorzowie po
                              > rządana. Ze specjalistycznymi kierunkami ZAWODOWYMI w okreslonych dziedzinach.
                              > Szkoła dająca normalne zawody.
                              > Ale nie, ludzie kończą niewiadomo co a później niewiadomo jakiej pracy szukają
                              > a najczęściej nic nie umieją.

Tu się w pełni zgadzam.
                              • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 20:43
                                > PWSZ przejęła już WISZ. Dlaczego ma wchłonąć jeszcze AWF i zapewne WSB?

nie wchłonąć tylko był pomysł prezydenta (chorego) żeby połączyć te 2 w jedną akademię gorzowską żeby spełnić wymogi formalne zostania akademią - potrzeba zdaje się na 2 kierunkach mieć uprawnienia do doktoryzowania. PWSZ będzie miała na języku polskim.

a ilu potrzeba wuefistów w regionie jak AWF nawypuszczała już tysiące.
                                • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 20:45
                                  WSB zginęło śmiercią naturalną - po co płacić za studia z zarządzania jak są za darmo w PWSZ.
                                  WSB ma jedynie kierunek socjologia - której pwsz zdaje się nie ma.
                                  i tam kształcą chyba 100 studentów obecnie.
                                  WISZ się rozsypał przez złe zarządzanie. Ale sądzę że wpływ na to miał też rynek gorzowski pracy - a właściwie jego brak - dla informatyków. Ale złą szkołą nie był tylko słabą - przepuszczali wszystkich gamoni. A jak ktoś chciał to się nauczył - nie było z tym problemu. I WISZ nadal funkcjonuje tyle że pod nazwą PWSZ - nauczyciele ci sami, budynek ten sam. Zmieniła się tylko nazwa.
                                  • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 02.01.14, 21:52
                                    > WSB zginęło śmiercią naturalną - po co płacić za studia z zarządzania jak są za
                                    > darmo w PWSZ.
                                    > WSB ma jedynie kierunek socjologia - której pwsz zdaje się nie ma.
                                    > i tam kształcą chyba 100 studentów obecnie.
                                    > WISZ się rozsypał przez złe zarządzanie. Ale sądzę że wpływ na to miał też ryne
                                    > k gorzowski pracy - a właściwie jego brak - dla informatyków. Ale złą szkołą ni
                                    > e był tylko słabą - przepuszczali wszystkich gamoni. A jak ktoś chciał to się n
                                    > auczył - nie było z tym problemu. I WISZ nadal funkcjonuje tyle że pod nazwą PW
                                    > SZ - nauczyciele ci sami, budynek ten sam. Zmieniła się tylko nazwa.

WSB jeszcze nie zginęło. Na szczęście jeszcze istnieje. Poza tym posiada ciekawą ofertę studiów podyplomowych.

Odnośnie WISZ - słyszałem, że podobno cały personel administracyjny został wymieniony. A jaka była reakcja studentów WISZ po przejęciu przez PWSZ?
                                    Kwestia przepuszczania słabych studentów - nie pochwalam tego, ale bądźmy sprawiedliwi. Jak jest w murach PWSZ Gorzów? Szczególnie interesują mnie takie kierunki jak administracja i zarządzania.
                                    • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 00:00
                                      Porównywałem studia wsb z pwsz gorzowskim to mi wyszło że w wsb wykładali sami prawie magistrzy a w pwsz prawie sami doktorzy i profesorowie. Więc państwowa pwsz o wiele solidniejszy papier tak mi się wydaje.
                                      Wolę mieć nauczucieli profesorów i doktorów niż magistrów. Na pwsz nawet magistrzy z którymi były ćwiczenia robili doktoraty. To jest jednak poprzeczka wyżej jak ktoś jest dr. Nie same tytuły są u ważne.
                                      Brat robił administarcje olewał i go nie przepuszczali kilkanrazy roknpowtarzał aż skończył pracuje teraz w urzędzie ma stanowisko. Przemęczył na stażunrok i dostał umowe.

Zarządzanie dzienne na pewno trudniejsze niż zaocznie. Zaocznie to śmiech na sali. 7x trudniejsze są studia dzienne tyle więcej materiału i zajęć.
                                      Ja robiłem informatyke w zarządzaniu jedninprzepuszczali inni cisnęli mocno z przewagą cisnącyxh.
                                      Marketing cisnela statystyke badania operactjne tołkacz ustne egzaminy po 2 poprawki każdy. Rachunkowosc była ciężka programowanie obiektowe dosyć z matma mielinludzie.problemy były aż 3 przedmioty matematyczne. Nie było lekko.
                                  • Gość: wef Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.tgo-2.provector.pl 15.02.14, 23:08
                                    WSB już nie ma socjologii, w zeszłym roku zlikwidowali ten kierunek, teraz maja tylko zarzadzanie
                                    • Gość: ku_oświeceniu Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższego IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.14, 01:30
                                      Z wielkim niepokojem obserwuję to, co się dzieje w gorzowskim szkolnictwie wyższym. W 2008 roku PWSZ zaczęła przejmowanie WISZ, żeby ostatecznie ją przejąć w roku 2009. Obecnie AWF ma trudności finansowe, na WSB ostało się tylko zarządzanie. Uważam, że jest to realna śmierć gorzowskiego szkolnictwa wyższego. PWSZ nie może być traktowana jako marka, która przyniesie Gorzowowi chlubę i pomoże mu przekształcić się w miasto inteligenckie. Przeciwnie - odnoszę wrażenie, że w murach PWSZ cenione są jednostki bierne, mierne, ale wierne. Kto z obrońców PWSZ czytał ustawę o szkolnictwie wyższym i wie jakie kryteria musi spełniać uczelnia, żeby nosić nazwę akademia. Budowa uniwersytetu w Gorzowie jest na dzień dzisiejszy niemożliwa - nawet wszystkie uczelnie połączone nie spełniają ustawowych wymogów. O tym jak wygląda kształcenie na potrzeby rynku pracy pisać nie trzeba - PWSZ nie jest w staniu utworzyć ani jednego sensownego kierunku. Można by jeszcze wiele o tym pisać. Wielka szkoda, że wszyscy posiadający potencjał intelektualny maturzyści zmuszeni są w takiej sytuacji opuścić Gorzów. PWSZ nie daje nikomu możliwości rozwoju w sferze intelektualnej jak również w żadnej innej.
                                      • Gość: w3d Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 03:58
                                        Nie masz racji. Pwsz z wymienionych przez ciebie szkół jest i była najlepszą.
                                        Miałem studiować na UJcie ale ze względu na znaczną odległość i finanse złożyłem podanie do pwsz i podobnie inni również chcieli wybrać "lepszą" szkołę ale ze względówfinansowych i bliskości miejsca zamieszkania postanowili studiować w Gorzowie. Ku zaskoczeniu - spodziewałem się że nie będzie wogóle nauki poziom był znaczący na dziennych zwł na 1 roku.
                                        Butrym z mikroekonomii na start zaczął robić wejściówki po 20 pytań później była statystyka rachunkowość trochę ciężkich przedmiotów i tych lżejszyh ale z ciężkimi nauczycielami jak marketing.
                                        Studia bardzo zawodowe praktyczne dużo przedmiotów kończyło się projektem np programowanie komputerów bazy danych systemy wspomagania decyzji prezentacja z marketingu wygłoszona przed publucznością angielski poziom intermediate i upper z lekktorką co robiła studia w stanach, większość kadry z uniwersytetu szczecińskiego. Elementy prawa z wieloletnim sędzią i dużo by gadać.
                                        Porównując z innymi studiami jak uj gdzie jest dużo abstrakcji i w 50% matematyki to na pwsz bardziej konkretnie kadry odnoszą się do zdobywania przez studentów umiejętności praktycznych i potrzebnych rynkowi pracy.
                                        Pwsz była dobrym pomysłem dla miasta takiego jak gorzów podobnie jak 22 inne pwszty w polsce. To był dobry projekt.
                                        Niepokojące jest to w jakim kierunku ewoluuje ta dobrze stworzona pwsz. Chodzi o pokłócenie się z uniw. Szcz. Który wyprowadził studia magisterskie do budynków wsb, upadek prywatnej alternatywy wiszu, skurczenie wsb.
                                        I w rezultacie brak kinkurencjindla pwsz.
                                        Dobrze byłi ale się skitrałonprzez złą politykę prezydenta który zamiast robić dobry rynek pracydla absolwentów zlekceważył szkolnictwo tworząc w gw miastonrobotnicze w którym 3 duże zakłady stoją na krzyż i.w nich tylko jest praca taka niewymagająca wykształcenia.
                                        • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.net.albertacom.com 16.02.14, 07:32
                                          Hey,
                                          :):):):):):):):)
                                        • Gość: ku_oświeceniu Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.gorzow.mm.pl 16.02.14, 12:50
                                          > Nie masz racji. Pwsz z wymienionych przez ciebie szkół jest i była najlepszą.
                                          ZWKF posiada prawo do nadawania tytułu doktora jak również spore grono doktorów i profesorów. Jest uczelnią o charakterze naukowo-badawczym.

> Miałem studiować na UJcie ale ze względu na znaczną odległość i finanse złożyłe
                                          > m podanie do pwsz i podobnie inni również chcieli wybrać "lepszą" szkołę ale ze
                                          > względówfinansowych i bliskości miejsca zamieszkania postanowili studiować w G
                                          > orzowie.

Nie chciałeś się przeprowadzać go Krakowa czy co? Ja swego czasu też musiałem dojeżdżać dość daleko i jestem zadowolony. Czasem trzeba poświęcić kilkaset kilometrów aby dostać to czego się oczekuje.

> Butrym z mikroekonomii na start zaczął robić wejściówki po 20 pytań później był
                                          A pozostali? Poza tym jak kiedyś w semestrze napiszesz 20 większych wypracowań, które będą wymagały siedzenia w bibliotekach a nie własnej fantazji to pogadamy.

> Studia bardzo zawodowe praktyczne dużo przedmiotów kończyło się projektem
                                          Chyba taki powinien być ich charakter w uczelni typu PWSZ.

>angielski poziom intermediate i upper z
                                          > lekktorką co robiła studia w stanach, większość kadry z uniwersytetu szczecińs
                                          > kiego. Elementy prawa z wieloletnim sędzią i dużo by gadać.
                                          Poziom intermediate i upper intermediate to jeszcze nie jest wielkie zaskoczenie. Występuje w wielu uczelniach na kierunkach innych niż filologia. Co ma do tego lektorka, która studiowała w USA.

> Porównując z innymi studiami jak uj gdzie jest dużo abstrakcji i w 50% matematy
                                          > ki to na pwsz bardziej konkretnie kadry odnoszą się do zdobywania przez student
                                          > ów umiejętności praktycznych i potrzebnych rynkowi pracy.

Studia na PWSZ powinny mieć charakter zawodowy i bardziej praktyczny. Na uniwersytetach są rzeczy abstrakcyjne, ale jednocześnie przygotowujące studentów do rzeczy trudniejszych. Poza tym radzę nie krytykować UJ. Przypadkiem wiem co sobą reprezentują krakowscy żacy. Powiem tylko, że ci z PWSZ w Gorzowie znacznie im ustępują.

> Dobrze byłi ale się skitrałonprzez złą politykę prezydenta który zamiast robić
                                          > dobry rynek pracydla absolwentów zlekceważył szkolnictwo tworząc w gw miastonro
                                          > botnicze w którym 3 duże zakłady stoją na krzyż i.
                                          Gospodarka centralnie sterowana to domena poprzedniego ustroju. Problemem Gorzowa jest to, że jest miastem dobitnie robotniczym, ale czy to wina samego prezydenta i jego rzekomej złej woli? Tu potrzeba kompleksowych badań i rozwiązań.

• Gość: w3d Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 11:41
                                            nie będę sie tutaj rozpisywał
                                            powiem tylko że jakość kształcenia na danym kierunku zależy chyba tylko od 1 parametru - liczby osób na dane miejsce.

Od tego jaki jest odsiew idiotów zależy poziom studiów. I jeżeli jest 1 osoba na 1 miejsce to ciągną ten poziom w dół żeby utrzymać jakąś normalną liczbę studentów bo nauczyciele muszą mieć pracę. O to w tym wszystkim chodzi.
                                            Wszystko inne jak nazwa i renoma uczelni nie mają znaczenia. Liczy się liczba mieszkańców danego miasta wtedy jest więcej firm pracy itd.

Tylko jeden wyjątek Zielona góra posiada więcej ofert pracy umysłowej od Gorzowa który przez prezydenta został ukierunkowany na miasto robotnicze z 3 dużymi zakładami zagranicznymi a to głównie przez olewanie nauki i pwsz-ta a wspieranie AWF-u. Jaką wartość ma dla pracodawcy absolwent AWF? Że umie robić fikołki? Komu to jest potrzebne. Nie można rozwijać nauki w Gorzowie w oparciu o nauczycieli wuefu i trenerów aerobicu.
                                            • Gość: ku_oświeceniu Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.gorzow.mm.pl 17.02.14, 16:19
                                              > nie będę sie tutaj rozpisywał
                                              > powiem tylko że jakość kształcenia na danym kierunku zależy chyba tylko od 1 pa
                                              > rametru - liczby osób na dane miejsce.

Czy liczba osób na miejsce ma wpływ - nie wiem, tu się nie będę kłócił. Dodam tylko, że miałem okazję w trakcie studiów zajmować się z grupą ludzi zajmujących się tą samą dziedziną różnymi ciekawymi przedsięwzięciami. Wydaje mi się, że nie bez znaczenia są również metodyka, program, odpowiednia grupa i atmosfera.

> Wszystko inne jak nazwa i renoma uczelni nie mają znaczenia. Liczy się liczba m
                                              > ieszkańców danego miasta wtedy jest więcej firm pracy itd.

Różne uczelnie mają różne programy i odmienną metodykę, ale generalnie uczelnie ma naprowadzić. Czy renoma nie ma znaczenia, ma znaczenie, ale nie fakt, nie przesadzajmy. Na uczelniach mniejszych też się trafiają bardzo zdolne jednostki.

>Jaką wartość ma dla pracodawcy absolwent AWF? Że umie robić fikołki? Ko
                                              > mu to jest potrzebne. Nie można rozwijać nauki w Gorzowie w oparciu o nauczycie
                                              > li wuefu i trenerów aerobicu.

Obrażasz kompetentnych trenerów. Poza tym AWF ma też fizjoterapię. To może być niezła baza do tworzenia dalszych kierunków.

• Gość: w3d Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 18:56
                                                A skąd sie wzięło powuedzenie jesteś studentem? Chyba awfu. Miałem okazję raz się przekonać co ti za osobnicy wracali podpici i zqtrzymywali samochody na ulicach skacząc przed nimi jak małpy.

Ale wiem też że kierunek studiów małe ma znaczenie bo i tak pracuje się prawie zawsze nie w swoim zawodzie. Znamm jednego absolwenta awf to założył znaną agencje telewizyjną w gorzowie na m zapomniałem nazwy
                                                • Gość: ku_oświeceniu Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.gorzow.mm.pl 18.02.14, 00:47
                                                  > A skąd sie wzięło powuedzenie jesteś studentem? Chyba awfu. Miałem okazję raz
                                                  > się przekonać co ti za osobnicy wracali podpici i zqtrzymywali samochody na uli
                                                  > cach skacząc przed nimi jak małpy.
                                                  Argumentów tego typu lepiej nie zamieszczać. Ktoś mógł widzieć studentów PWSZ w mało komfortowej sytuacji. Ale to sprawa indywidualna.

> Ale wiem też że kierunek studiów małe ma znaczenie bo i tak pracuje się prawie
                                                  > zawsze nie w swoim zawodzie. Znamm jednego absolwenta awf to założył znaną agen
                                                  > cje telewizyjną w gorzowie na m zapomniałem nazwy
                                                  Losy są różne. Czasem ludzie błądzą zanim odkryją swoje powołanie. Ja uważam, że dziedzina którą się studiuje powinna być czymś więcej niż zaliczaniem przedmiotów...
                                            • Gość: qdwf Re: Tragiczny los gorzowskiego szkolnictwa wyższe IP: *.tgo-2.provector.pl 25.02.14, 20:27
                                              Pwsz gorzow to marna szkolka, a co do ilosci osob na jedno miejsce, to w PWSZ na kazdym kierunku jest niedobor, przeciez ta szkolka organizuje nabory az do listopada
                                • Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 02.01.14, 21:56
                                  > je się na 2 kierunkach mieć uprawnienia do doktoryzowania. PWSZ będzie miała na
                                  > języku polskim.
                                  >
                                  > a ilu potrzeba wuefistów w regionie jak AWF nawypuszczała już tysiące.

Co do prawa do doktoryzowania na filologii polskiej - tu trzeba poczekać. Na dzień dzisiejszy nie mają. Może otrzymają, ale obecnie nie mają.

AWF posiada w swojej ofercie również fizjoterapię a ponadto studia podyplomowe o specjalizacji trenerskiej. I sporo osób zostało instruktorami sportu i rekreacji. PWSZ ma w swojej ofercie m.in administrację publiczną, zarządzanie, pedagogikę i filologię polską. Po tych kierunkach jest już masa specjalistów w całej Polsce. Bądźmy obiektywni.
                                  • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 00:07
                                    Wymieniłeś akurat kierunki dobre po ltorych sa jakies mozliwosci. I tak malo kto pracuje w wyuczonym zawodzie.
                                    Ale bezpieczenstwo narodowe ratownictwo medyczne filologia wloska to ju nie bardzo.
                                    Bardzo dobrym kierunkiem jeat socjologia. I wbrew pozorom latwiej po tym sie osnalec w rzeczywistosci niz niejednemuninzynierkowi
              • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.01.14, 22:37

> Ale jeśli chodzi o wsparcie finansowe ze strony
                > Zielonej Góry to poproszę o źródło.

Dyskusji było wiele i podawałem wiele linków. Niestety większość linkowanych stron jest przeniesiona do archiwum i trzeba płacić. Zielona Góra wspomaga naukę na różne sposoby. Nie tylko dofinansowanie UZ na kilka milionów, ale wspólne przedsięwzięcia idące w dziesiątki milionów. Tu są przykładowe linki do jednej z dyskusji:

forum.gazeta.pl/forum/w,58,116534307,116696259,Re_Jedrzejczak_kandyduje_Czekal_na_znak_od_prem.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,58,104281899,115205112,zetkaf_nie_oszukuj_.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,58,104281899,115207589,Re_zetkaf_nie_oszukuj_.html
                Stosunek Zielonej Góry i Gorzowa do swojej państwowej uczelni obrazuje na przykład ten link:

www.zachod.pl/radio-zachod/gosc-radia-zachod/prof-elzbieta-skorupska-raczynska/

Ciekawe zaczyna się ok. 4 minuty i najciekawsze jest ok. 6 minuty.

• Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 09:21

Nawet mali fani Tadeusza Jędrzejczaka nie zauważają do dziś, to co przed trzema laty napisałem.

Zaślepienie Jędrzejczakiem nie pozwala jego fanom zauważyć, że przez ostatnie 15 lat Zielona Góra wygrała konkurencję o stołeczność w województwie. Stała się regionalnym ośrodkiem postępu naukowo technicznego. Będzie wygrywała z Gorzowem w każdej dziedzinie, zaczynając od gospodarki, przez opiekę zdrowotną, a kończąc na żużlu. Zielona stała się motorem postępu w województwie, ponieważ włodarze Zielonej Góry zainwestowali w najbardziej efektywny sposób miejską kasę, to jest w szkolnictwo wyższe. Tymczasem Gorzów inwestował dziesiątki milionów w prywatny żużel, albo na przykład w bezsensowny prezent dla ministra sprawiedliwości w postaci remontu budynku sądu za 17 mln zł. Argumentem były miejsca pracy, a tymczasem mądra inwestycja tych pieniędzy w naukę przyniosłaby sto razy więcej miejsc pracy.

Proszę spojrzeć na Niemcy. Politycy kłócą się ile wydać na takie czy inne sprawy socjalne, ale wszyscy mądrzy i liczący się politycy są zgodni co do tego, że w pierwszej kolejności na naukę trzeba wydać tyle, by Niemcy wyprzedzały inne państwa. Nie musi być dużo. Wystarczy o włos. Wystarczy, że Niemcy wyprodukują coś troszkę wcześniej, albo troszkę lepiej niż inni, a już wszyscy kupią droższe towary niemieckie. Wydajność pracy Niemców mierzona w PKB per capita jest wtedy wyższa niż innych. Niemcy mogą wtedy krócej pracować, mieć dłuższy urlop, a jednocześnie dużo zarabiać. A o to przecież chodzi mądrym politykom. Tak, czy nie?

Odwrotnie w Gorzowie. Tu jest dowód, od ok. 4 minuty, że Zielona Góra wspiera swoje szkolnictwo wyższe rocznie kwotą 1,5 mln zł, a Gorzów swoje 0,1 mln zł, to jest 15 razy mniej.

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 03.01.14, 13:30
                  > Zaślepienie Jędrzejczakiem nie pozwala jego fanom zauważyć, że przez ostatnie
                  > 15 lat Zielona Góra wygrała konkurencję o stołeczność w województwie. Stała się
                  > regionalnym ośrodkiem postępu naukowo technicznego.

Akurat o tym wiem lepiej niż może się to komuś wydawać. Jeździłem trochę poza Gorzów i mogłem ocenić sytuację z innej perspektywy. I wiem, że Zielona Góra (niestety) w kraju znaczy dużo więcej niż Gorzów. W takim razie czy Ty jesteś popierasz likwidację tego województwa? Ja tak.

Zielona stała się motorem postępu w województwie, ponieważ włodar
                  > ze Zielonej Góry zainwestowali w najbardziej efektywny sposób miejską kasę, to
                  > jest w szkolnictwo wyższe.

Nie tylko. Swego czasu czytałem dyskusję o sensowności budowy trakcji tramwajowej w Zielonej Górze. Stwierdzono, że na dzień dzisiejszy się to nie opłaca finansowo. Względy ekonomiczne przeważyły. Nie było chęci udowadniania komukolwiek czegokolwiek.
                  O tym, że Zielona Góra potrafi lepiej gospodarować i, co bardzo ważne, różne środowiska potrafią tam ze sobą rozmawiać w przeciwieństwie do GW to ja akurat wiem. W GW nie ma gry zespołowej tu jest szarpanie w swoją stronę,
                  I w tym momencie też widzę kłótnię między środowiskami. Fakt, ZG wspiera Uniwersytet. I co w związku z tym? PWSZ już przejęła WISZ i starczy.

• Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 14:46

> W takim razie czy Ty jesteś popierasz
                    > likwidację tego województwa? Ja tak.

Uważam że to województwo nie powinno w ogóle powstać. Nie tylko dlatego że to jest marnotrawstwo pieniędzy podatników. Przede wszystkim dlatego, że taki podział administracyjny jest niezgodny z Konstytucją RP. Przeciwko takiemu województwu byłem już wtedy, gdy obecni jego przeciwnicy zbierali jeszcze podpisy za jego powstaniem.

> W GW nie ma gry zespołowej tu jest szarpanie w swoją stronę, ...

Trudno zaprzeczyć.

> PWSZ już przejęła WISZ i starczy.

Na tym koniec gry zespołowej?

• Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 19:15
                      jedyny sposób na likwidację lubuskiego województwa to aby kandydat z Gorzowa został wybrany premierem albo prezydentem polski.

Był taki człowiek Kazimierz Marcinkiewicz. Ale olał to miasto, zostawił żonę i rodzinę dla jakiejś młodszej siksy.
                      • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 19:42
                        Gość portalu: w3d napisał(a):

> jedyny sposób na likwidację lubuskiego województwa to aby kandydat
                        > z Gorzowa został wybrany premierem albo prezydentem polski.
                        >
                        > Był taki człowiek Kazimierz Marcinkiewicz. Ale olał to miasto,
                        > zostawił żonę i rodzinę dla jakiejś młodszej siksy.

Co Sejm złączył, jeden człowiek nie rozłączy.

Rozbić województwo, to nie takie proste jak rozbić małżeństwo.

• Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 19:55
                        Poza tym, po co Marcinkiewicz miałby rozbijać województwo, które w sojuszu z Brachmańskim zakładał? Wszystkim prowincjonalnym politykom żyje się wygodniej w małym województwie, więc nie są zainteresowani jego likwidacją.

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 03.01.14, 21:00
                          To prawda, niestety.
                • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 19:13
                  >> prezent dla ministra sprawiedliwości w postaci remontu budynku sądu za 17 mln zł.

prezent dla sądu 17 mln musiał być - aby był korzystny wyrok w sprawie korupcji prezydenta.
    • Gość: oko Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.14, 20:09
      W biblioteki i papierowe książki nie warto już inwestować, lepiej postawić na elektroniczne. Taniej, wygodniej, tego trendu się nie odwróci.

Dominanta jest tak paskudna że nic jej nie pomoże - daremne to!

Ogólnie to teraz nigdzie nie jest łatwo, ale tu jest jakby trudniej...
    • danny_boy Re: Gorzów potrzebuje zmian 02.01.14, 23:57
      Wolfi, sądzisz że do spawania to studia trzeba konczyć?
      • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 00:17
        Instruktor nauki zawodunmowil ze do niego najczesciej trafiaja po zarzadzaniu marketing ibtak mowia wie pan roboty nie mozna znalezc..

Pozniej opowiedzial o swoich synach jedwn magister filozofi zapier.. w hilandii 20 euro na godz przynspawaniu deugi syn mgr ekonomii w innym apanstwie 15 euro na h na budowie. Trzexi syn robil z nami uprawnienia na rurki hlo 45 z zamiarwm wyjazdu do unii bo tam placa minimum 12euro na h.

Pozniej mowil zw glupota jest robic studia przwz tylu mlodych nie ma tyle biur zeby ich wszystkih pomiescic. Mial troche racje a troche nie.

Bo studia sie nie robi dla papierka tylko sla.siebie rizwijasz swoje zainteresowqnia dana galezia i albo sie w jakiejs dziedzinie rozwiniesz solidnie i wtedy z praca nie beszie problemu albo studiowales przwz glupote dlanpapierka zeby miec dobra prace w biurze. Ale sa te inne powody z ktorych magistrowie pracujanponizej swoich kwalifikacji jest nim nepotyzm inniekompwtwncja kadr ktore dwbilow robia dyrwktorami i kierownikami a ludzi wyksztalconych posylaja donprac fizycznych marnujac ich potencjal intwlwktualny
        • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 23:28
          Gość portalu: w3d napisał(a):

> ... albo sie w jakiejs dziedzinie rozwiniesz solidnie
          > i wtedy z praca nie beszie problemu ...

Jak to ujął Johann Wolfgang von Goethe:

"Man muß etwas sein, um etwas zu machen."

(Trzeba być kimś, by robić coś.)

• Gość: nicelus Gdzie na forum jest ten artykuł? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.14, 18:23
      Gdzie na forum są te komentarze, które są pod tym artykułem?

"Gorzowski szpital nie przeżył nawet trzech lat pod rządami Zielonej Góry, ale..."

• Gość: nicelus Re: Gdzie na forum jest ten artykuł? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.14, 01:46
        O komunikacji jest, a o szpitalu nie ma...
      • Gość: Bernard Re: Gdzie na forum jest ten artykuł? IP: *.net.albertacom.com 06.01.14, 02:59
        Hey nicelus,
        Gazeta nie chce zadnych komentarzy....
        Odcieli wszystkich ....
        Jak za komuny: Jak nie chwalisz to cie odetniemy...
        No I mamy...
        Baranski teraz moze sie produkowac ...
        I to sa jaja
        Towarzyszu Baranski...Grataulujemu sponsorow...
        Jestes nic...Ale partyjne nic wiec piszesz...
        I to sa jaja
    • Gość: login_t Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 03.01.14, 20:20
      Gdyby potrzebował, toby coś zmienił.
      • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.14, 13:47
        Gość portalu: login_t napisał(a):

> Gdyby potrzebował, toby coś zmienił.

Dokładnie.

Gorzowianie wytrzeszczają gały na prokuratora i myślą. Co on gada? Wszechwładna korupcja w mieście mu przeszkadza. Nasi dziadkowie żyli we wszechwładnej korupcji, nasi ojcowie żyli we wszechwładnej korupcji, my żyjemy we wszechwładnej korupcji i nasze dzieci będą żyły we wszechwładnej korupcji. Co tu zmieniać? Jakiś mądrala z innego miasta nie będzie nas uczył jak żyć.

:D

• Gość: mietekh Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.14, 17:40
          I to jest prawda o GW.
        • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 21:12
          > Nasi dziadkowie żyli we wszechwładnej korup
          > cji, nasi ojcowie żyli we wszechwładnej korupcji, my żyjemy we wszechwładnej ko
          > rupcji i nasze dzieci będą żyły we wszechwładnej korupcji. Co tu zmieniać? Jaki
          > ś mądrala z innego miasta nie będzie nas uczył jak żyć.

inne miasta nie są tak skorumpowane jak Gorzów.
          a Zielona góra nas dymie na całego.
          z Unii teraz jadą miliardy euro do polski.
          Nie dość że lubuskie dostanie najmniej
          to jeszcze większość tej kasy powędruje na południe województwa.
          • Gość: w3d Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 21:12
            jeśli korupcja wam nie przeszkadza to spoko.
            ale od niej zależy wasz poziom życia w tym mieście który jest niższy niż w innych miastach polski.
            • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.14, 13:56
              Zmiany w Gorzowie są możliwe od kiedy Jędrzejczak zaufał Bagietce, gdyż Bagietka ma taką naturę, że przynosi pecha tym, którzy mu zaufali. Wszyscy odchodzą w polityczny niebyt. Taka jego natura:

Taka moja natura, ale chyba nie tylko moja. To jak w tej bajce o skorpionie, który chciał przejść na drugą stronę rzeki na grzbiecie słonia. „Nie wezmę cię skorpionie, bo mnie ukąsisz” – odrzekł słoń. „Proszę, obiecuję, że tego nie zrobię, jeśli mnie przeniesiesz” – zapewniał skorpion. Słoń uległ, wziął go na plecy, a gdy byli na środku, skorpion z całą mocą wbił mu swój kolec jadowy, wypowiadając jedynie: „Taka moja natura”.

Jeżeli można zaufać Bagietce, to wystarczy tylko trochę poczekać.

;)

• Gość: zsunaj Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.kwidzyn.mm.pl 06.01.14, 00:45
                To trzeba kajzerkę dorzucić.
                • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.01.14, 10:26
                  Gość portalu: zsunaj napisał(a):

> To trzeba kajzerkę dorzucić.

W Sulęcinie mieszkał kiedyś facet o nazwisku Kaiser.

• Gość: mesjasz_BIS Mesjasz zawita? IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.14, 11:03
      I wszystko stanie się jasne! Wizyta Jezusa była wizytą kosmity?
      • e_werty Re: Mesjasz zawita? 16.02.14, 15:40
        Z wielkanocnym śniegiem!
        • Gość: nicelus Wiosna zawita. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.14, 17:43
          e_werty napisał:

> Z wielkanocnym śniegiem!

Z jakim śniegiem?

W Berlinie około tydzień było śniegu i mrozu tej zimy i już nie będzie. Idzie wiosna! Ciekawe tylko co będzie z krzewami i drzewami ozdobnymi, które w Berlinie kwitły zimą przed mrozami? Drugi raz w tym roku pewnie nie zakwitną.

• Gość: login_t Re: Wiosna zawita. IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.02.14, 08:09
            Gość portalu: nicelus napisał(a):

> Ciekawe tylko co będzie z krzewami i drzewami ozdobnymi, które w Berlini
            > e kwitły zimą przed mrozami? Drugi raz w tym roku pewnie nie zakwitną.
            Obrażalskie?
            • Gość: nicelus Re: Wiosna zawita. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.14, 21:12
              Gość portalu: login_t napisał(a):

> Obrażalskie?

Drzewo ozdobne u sąsiada zakwitło też wiosną. W zimie zakwitło ok. 1/3 pączków i kwiaty były znacznie mniejsze. Wiosną zakwitła reszta pączków i kwiaty były dorodne.

Dzięki ciepłej zimie kwitła u mnie w tym roku dorodniej paulownia. Drzewo, które ścięte się odradza i dlatego legenda mówi, że jest to drzewo na którym siadał feniks. Nie było też znacznych majowych przymrozków które czasem potrafią sponiewierać kwiaty dawidii.

Moje kwiaty z poprzedniego weekendu są na zdjęciach 1-10, a z jeszcze wcześniejszego na zdjęciach 11-20. Tak więc 2 x 10 ale kolejność odwrócona. Bardzo ciekawy po rozkwitnięciu jest biało-czerwony tak zwany "damski tulipan". Jest to jeden z dzikich tulipanów pochodzący z Azji (Iran, Indie, Pakistan, Afganistan).

Wiosna 2014.
    • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.14, 17:36
      Pewno jeszcze w dodatku na lepsze?

:D

Aby Gorzów w ogóle się szybko i sprawnie zmieniał, to najpierw trzeba wybrać prezydenta miasta i radę z tego samego ugrupowania politycznego. Być może jest to zbyt trudne do zrozumienia i Gorzowianie wybiorą akurat inaczej? Trudno. Nie wszystkie miasta muszą się szybko zmieniać.

• gorzow-sos Wioska z tramwajami 17.02.14, 20:50
      Czy centrum Gorzowa skazane jest na wymarcie? Czy miasto może cokolwiek zrobić, by w Śródmieściu działało coś więcej niż tylko banki i apteki – nad tym zastanawiali się na antenie Radia RMG miejscy radni. Marcin Gucia z PO powiedział, „co wiedział”: „W centrum mieszkają przede wszystkim ludzie starsi. A im potrzebne są apteki, banki czy sklepy z używaną odzieżą. Upadające restauracje czy księgarnie są dowodem na to, że rzeczywistego zapotrzebowania na takie usługi w centrum po prostu nie ma. I miasto nic na to nie poradzi. Tak jest w całej Europie, ekonomii nie da się przeskoczyć. To nie od nas zależy, tylko od ludzi”.

Już od paru ładnych lat obserwujemy, dzięki „staraniom” radnych z kadencji 2006-10 i 2010-14, upadające centrum, oraz ucieczkę urzędników i decydentów do Kłodawy i Różanek, a także przeniesienie miejskiego centrum kultury, spędów i zabaw, także polityczno-medialnych, na Zawarcie.

Nie tak całkiem dawno, bo w październiku 2012 r., przyduszona sztywnymi wydatkami na utrzymanie stadionu i filharmonii, oraz opłatami za Grand Prix, rada zaczęła podnosić podatki lokalne, co zaczęło skutkować opuszczeniem lokali przez inwestorów. Jakub Derech Krzycki mówił wówczas: „mamy kryzys i nie bardzo jest inne wyjście”, zaś Robert Surowiec: „czeka nas dwa lata zaciskania pasa, bo musimy oszczędzać na wkład własny do inwestycji unijnych”.

Tymczasem jak się niedawno okazało, miasto Bydgoszcz nie zapłaci Anglikom za Grand Prix ani złotówki, Gorzów za to musi „odpalić” jeszcze prawie 7 milionów zł. Spiritus movens tej całej afery, działacz biznesowy Władysław Komarnicki dwa lata temu mówił: „małe firmy i zakłady tworzą serce rynku. Płacą podatki, dają zarobić, żywią miasta, całe rodziny. Drobni przedsiębiorcy to odważni ludzie, są skarbem każdej gminy. Więc im ich więcej, tym lepiej„. Jednak w tym samym artykule opublikowanym na stronie Moje Miasto Gorzów suche fakty i liczby mówiły inaczej. W 2005 r. zarejestrowano w Gorzowie 1.680 nowych firm, w 2011 r. 1.158, a w 2012 r. 1.020.

Tak to jest, jak się głosuje w wyborach prezydenckich na budowniczego pomników, mentora lobby budowlano-urzędniczego (z naciskiem na budowlane), a w wyborach do rady na te same twarze, nauczycieli i wuefistów, oraz celebrytów.

Nie ma się jednak co dziwić, gdyż spora część wyborców gorzowskich ukształtowana została w epoce „drugiej Polski” Edwarda Gierka, której skutki odczuwaliśmy i odczujemy jeszcze przez wiele lat.

Dobrym materiałem badawczym dla socjologów, wykładowców akademickich, ankieterów, a także psychiatrów, byłoby zbadanie ilu wyborców posiada wykształcenie wyższe ekonomiczne. Studentów marketingu i zarządzania jest u nas dostatek.

Tymczasem w takim Koszalinie filharmonia z salą na 520 osób kosztowała 42 mln zł. W Kielcach z salą na 800 miejsc kosztowała 68 mln zł. W Olsztynie z widownią na 500 miejsc kosztowała 65 mln zł. W wiosce z tramwajami (na które notabene nie wiadomo, skąd wziąć pieniądze) pod nazwą Gorzów filharmonia na 600 miejsc kosztowała nie 50, 60, 70 lecz 133 mln zł.

Wybór takich tuzów ekonomicznych (radnych którzy zgodzili się na budowę tak przepłaconego pomnika) pokazuje aż nadto, że większość młodych, „kumatych” gorzowian, studiuje na wydziałach ekonomicznych na uczelniach w Poznaniu, Szczecinie, Wrocławiu, Warszawie, a nie na miernej jakości PWSZ, czy Wyższej Szkole „Biznesu”. Ci co zostali na miejscu, albo nie głosują, albo są zbyt słabo wykształceni i obeznani w tematyce ekonomicznej, prawnej, nie mówiąc o historii politycznej miasta.

Dodać należy, że przedstawienie pt. „Folwark gorzowski” grane jest od 1998 roku, a dostało ono mandat od zaledwie 38,88 proc. (!) uprawnionych do głosu gorzowian, z czego 45,26 proc. tj. 16 629 wyborców zagłosowało wówczas na tzw. lewicę tj. towarzycho spod znaku Tadeusza Jędrzejczaka, Bogusława Andrzejczaka, et consortes. Reszta nie poszła na wybory do tego teatru, uznając że lepiej zostać w domu, lub napić się piwa.

Nie ma się więc co dziwić, że tysiące młodych gorzowian (z Londynu, Dublina, Poznania, Wrocławia, tudzież wewnętrznej emigracji etc.) życzą smacznego gorzowskiej klasie politycznej, i zapewne znów w niewielkiej liczbie pójdą na wybory. Niska frekwencja to miód na serce dla gorzowskiej kasty urzędniczej.
      • Gość: w3d Re: Wioska z tramwajami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.14, 00:55
        Nie dyskryminuj lokalnych absolwentów pwsz jak nie znasz zapewne żadnego. To prawda że prezio tworząc rynek pracy takim jaki jest swoim sposobem zarządzania miastem i wykańczaniem małego biznesu sprawił że mają pod górkę ale prawda jest taka że nieźle sobie radzą 50% wyjeżdża za grqnicę do pracy bo tu za 1200złnie chce robić a druga połowa znajduje pracę w różnych ciekawych miejscach oczywiście b.rzadko zfodnych z wykształceniem ale takiw uroki rynku pracy w polsce w gorzowie. Statystyki mowia ze wsrid osob zarejestrowanych w pup jest najmniej tych z wyzszym wyksztalceniem.
        Ale tez najmniej osob ma to wyzsze wiec nic z tego nie wynika.
      • Gość: nicelus "Nie róbmy polityki. Róbmy w konia." IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.02.14, 06:33
        gorzow-sos napisał:

> Marcin Gucia z PO powiedział, „co wiedział”:
        > ... „To nie od nas zależy, tylko od ludzi”

Dobrze wiedział, gdyż etatowi politycy najbardziej populistycznej partii w Polsce, jaką jest Platforma Obywatelska, z założenia nie zajmują się w ogóle polityką.
    • Gość: ant-e Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.gorzow.mm.pl 26.02.14, 10:55
      W Kielcach afera z powodu zakrapianej imprezy charytatywnej na terenie szkoły!
      kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,15520273,Zakrapiane_walentynki_w_podkieleckiej_szkole__Wojt.html#BoxSlotI3img
      A w Gorzowie kolejny raz zakrapiana mocno impreza z udziałem prezydenta i jego świty na terenie AWF i nikogo to nie zainteresowało.
      Na zdjęciach z imprezy widać na stołach butelki z alkoholem oraz sceny ostrego "polewania" do kieliszków /gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,36844,15511270,Dwa_cygara__dwie_stowy__dwa_osrodki_w_potrzebie__Gorzowski.html/

A co mówi ustawa?"
      Art. 14.
      1. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:
      1) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowaw-czych, opiekuńczych i domów studenckich;
      Czyli ewidentnie złamano prawo! Złamał tez prawo prezydent,który powinien stać na straży przestrzegania prawa i zgodnie z ustawą czuwa nad realizacją postanowień ustawy i wychowaniu w trzeźwości.Wynika to min. z art.44
      Art. 44.
      Kto wbrew szczególnemu obowiązkowi nadzoru dopuszcza do sprzedawania, poda-wania lub spożywania napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy, jak również powziąwszy wiadomość o sprzedawaniu, podawaniu lub spożywaniu na terenie za-kładu pracy takich napojów nie podejmie prawem przewidzianego postępowania,
      podlega karze grzywny.
      A może to nie jest jakiś odosobniony przypadek?Czy prawdziwe są powszechnie przekazywane informacje, że w loży vip na stadionie żuzlowym podawanie i picie alkoholu jest oczywistą oczywistością?A jak wiadomo pan prezydent jest stałym bywalcem loży...
      A uatawa mówi wyraźnie :"Art. 16.
      1. Zabrania się wnoszenia napojów alkoholowych na teren zakładów pracy, obiek-tów wymienionych w art. 14 ust. 1 pkt 6, jak również stadionów i innych obiek-tów, w których odbywają się masowe imprezy sportowe i rozrywkowe, a także obiektów lub miejsc objętych zakazem wnoszenia napojów alkoholowych"

To jak to jest z tym prawem?Komu ono służy,tylko maluczkim?Czy ci ,którzy mają czuwa c nad praworzadnoscią moga sobie jawnie kpić z prawa?

• gorzow-sos Re: Gorzów potrzebuje zmian 26.02.14, 15:35
        Szlachcic we fraku (były komunista z awansu społecznego) na zagrodzie równy wojewodzie (sekretarzu POP PZPR z POM z nalewką).

Człowiek może z takiego np. Białcza wyjechać. Białcz z człowieka nie wyjedzie nigdy.
      • Gość: nicelus Re: Gorzów potrzebuje zmian IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.14, 01:06
        Gość portalu: ant-e napisał(a):

> A co mówi ustawa?"

A co mówi PO?

• gorzow-sos Jędrzejczak jak Kaczyński 26.02.14, 17:35
      Szczwany stary postkomunistyczny lis, Tadeusz Jędrzejczak "w ostrych słowach" skrytykował Marszałek Polak, i kwoty jakie przyznano dla północnej części lubuszczyzny w ramach tzw. ZIT.

Według włodarzy Gorzowa madame Marszałek "powinna dorzucić trochę grosza” z Regionalnego Programu Operacyjnego. Postawa roszczeniowa kłania się.

Zintegrowane Inwestycje Terytorialne to nowy sposób współpracy samorządów w kolejnym rozdaniu unijnych milionów na latach 2014-2020.

Zdaniem prezydenta żyjemy w województwie "zielonogórskim". Tym jednym stwierdzeniem włodarz miasta ugrał dwie pieczenie na jednym ogniu, o czym za chwilę.

Pierwsza pieczeń to wykreowanie się na "polityka z jajami", "broniącego suwerenności Gorzowa". Brzmi to jak pohukiwania Jarosława Kaczyńskiego o obronie suwerenności Polski, podczas gdy Lech Kaczyński podpisał traktat lizboński, a także i prezes PiS negocjował ten traktat.

Nie ma się co dziwić, gdyż SLD i PiS to ta "sama szkoła". Pierwsi to lewica bezbożna, drudzy lewica pobożna.

I oto w komentarzach na stronie RMG czytamy m.in. : brawo, brawo, brawo prezydencie !!!!!! nareszcie jakiś polityk z tego miasta ma odwagę powiedzieć całą prawdę o tym za przeproszeniem województwie, złodziejstwie w nim panującym i służalczej roli Gorzowa.

idzie walka o ostatnie duże pieniądze unijne i zielonogórska sitwa chce ukraść jak najwięcej bez względu na konsekwencje. Pełne poparcie dla Prezydenta!!!

gdyby nasi radni słuchali prezydenta od zawsze to już dawno Gorzów nowoczesnością by stał

Oj naiwni ci "wyborcy". Gdzie był prezydent w 1998 roku, kiedy powoływano tego lubuskiego bękarta, typową "zapchajdziurę" na mapie Polski, przechowalnie tysięcy urzędników szczebla gminnego, powiatowego i wojewódzkiego.

Światli gorzowianie już wówczas postulowali ucieczkę do Szczecina lub Poznania (wcześniej był projekt 25 województw), gdzie jednak pracowałyby wtedy np. córeczki (casus Sibińskiej), szwagrowie.

Liczba urzędników od projektów unijnych, dysponowania kasą, papierkami, spinaczami, przelewających kawkę z czajników do szklaneczek, obsługujących ZUS, NFZ, PESELe, NIPy, EWUSie, ZIPy, ZITy, MOFy, VATy, PITy, CITy, KRUSy, i inne socjalistyczno unijne wynalazki sięga już w Polsce miliona osób.

Odpowiedzialność za to ponoszą wszyscy wielbiciele woj. lubuskiego. W tym Rutkowski Roman, Marcinkiewicz Kazimierz, Rudnicki Maciej, Kochanowski Jan, Jędrzejczak Tadeusz.

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&1071&SLD&Za
      Tadeusz Jędrzejczak był wówczas posłem, i czynnym działaczem SLD. Tego samego SLD, które rozwaliło szpital w Gorzowie, a teraz daje prezydentowi "ciche" poparcie w wyborach. Gorzów to taka marna mieścinka "postwojewódzka", w której wystarczy powiedzieć że Zielona Góra nas okrada (co jest oczywiście faktem), i już ma się pełne poparcie miejscowego elektoratu. A wszystko bierze się stąd, że "wymyślono" dotacje unijne i ten kto nimi zarządza po prostu skacze pierwszy do koryta czytaj kasy. Botswana ma w konstytucji zapisane, że nie wolno jej przyjmować dotacji, i żyją.

I teraz druga pieczeń. Pieniądze są potrzebne preziowi na realizację "inwestycji", przedwyborczych gruszek na wierzbie. m.in. Miejskiego Ośrodka Sztuki, centrum edukacji zawodowej (pamiętajmy o tym że pracownicy MOS, oraz dyrektorzy i nauczyciele to wierna klientela prezydenta). Pieniądze są potrzebne na gwałt, bo Gorzów nie ma własnych pieniędzy. Nikt mu - żadna Zielona Góra - nie kazała zrywać kontraktu na budowę CEA, a potem budować za 133 mln zł filharmonii. A potem jęczeć że "nas okradli".

Gorzów "załatwił się" wówczas sam. Ale na derbach żużlowych przed wyborami będzie można pokrzyczeć Zdechł Pies Falubaz. Bo Tadek i Władek tak "kazali".
      • Gość: Bernard Re: Jędrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.net.albertacom.com 26.05.14, 03:31
        Hey,
        :):):):):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka