wolfenstein3d
01.01.14, 17:21
primo
edukacja. dostosowanie jej do rynku pracy, zamknięcie nierentownych szkół, utworzanie kierunków i szkół potrzebnych rynkowi pracy - czyli zawodówek z rzetelnymi praktykami zawodowymi - podpisywane umowy z pracodawcami.
akademia gorzowska - żeby była silnym tworem, musi oferować DOBRE kierunki studiowania potrzebne rynkowi pracy i rzetelne przykładanie się do zajęć - poprzez eliminację obiboków i leni i odsiew idiotów na rekrutacji do szkoły wyższej - pisemny egzamin wstępny dla każdego. Ja taki zdawałem z matematyki. Praca dyplomowa na koniec a nie jakieś śmieszne seminaria bo dla niektórych leserów to jedna forma samodzielnej pracy z której coś wyniknie - bo związana jest z zainteresowaniami studenta. Ważne żeby się rozwinął w jakiejś bliskiej mu dziedzinie w której może później pracować.
komunikacja miasta - nie mam tu żadnych zastrzeżeń, nie ma specjalnie co robić. Przydałby się remont ulicy sikorskiego do końca i położyć normalny asfalt na ulicy wylotowej na wieprzyce obok torów. Same tory wyremontować te które są bez udziwnień.
Wyremontować ulicę chrobrego - położyć tam jakiś porządny deptak - obok torów! Zakupić 2 nowe tramwaje za unijną kasę.
Zabytki - schody donikąd wyremontować najniższym możliwym kosztem - prosty projekt w formie odwróconej litery Z - poprowadzić je do góry do teatru.
Filharmonia - zamknąć, zburzyć, spalić. 10 mln rocznie oszczędności w kieszeni.
Albo odchudzić znacznie obiekt - przenieść tam szkołę muzyczną z ulicy Chrobrego a budynki po tej szkole - sprzedać, zmniejszyć koszt utrzymania filharmonii do 2 mln rocznie.
Otworzyć taras widokowy na katedrze - dla turystów. Otworzyć taras widokowy dla turystów na dominancie - z zainstalowaniem lornetek z klapy od śmietnika - jak w Nowym Jork na statuję wolności. Będzie można poglądać bulwar.
Przedsiębiorczość - Wykurzyć na zbity pysk wszystkie firmy przesiadujące w inkubatorze od 5 i więcej lat i dać tym samym miejsce nowym. Chodzi zarówno o inkubator na Przemysłowej, jak na Nowej - akademicki.
Stworzyć park technologiczny z prawdziwego zdarzenia - przy pwsz, na kierunkach inżynierskich - we współpracą z Gorzowskimi fabrykami. Porozumieć się z przedsiębiorcami z regionu - jakie technologie wymagają rozwoju i zajmować się tym naukowo. Zamiast tworzyć sztuczne twory pod publiczkę jak z tymi śmieciami.
AWF-u nie rozwijać, nie dotować. Niech się utrzyma sam ze swoich środków - jeśli jest zapotrzebowanie na absolwentów sportu w Gorozwie - albo niech zdechnie. Jak WSB i WISZ wchłonięty przez pwsz gorzowski.
Budynki przy Warszawskiej po szpitalu - sprzedać za złotówkę prywatnemu biznesowi. Nie potrzeba tworzyć nowych zawodówek w nowych miejscach tylko odnowić te które istniały przed ich zamknięciem - przekształceniem w licea i gimnazja. Budynki są tylko szkoły są niewłaściwe. Łaźnia z ping pongiem to też jakiś taki twór niewiadomo z czego i po co. Sprzedać to prywatnemu biznesowi za złotówkę niech zrobi z tym coś użytecznego albo zburzy/sprzeda. Obojętnie.
Biblioteka miejska - zakupić tam mnóstwo nowych książek bo te z lat 70-tych to nie są żadne naukowe zbiory. Stoi budynek za miliony euro z komputerami w których książek nie ma. Co to ma być za biblioteka? Komputery udostepnić mieszkańcom - z internetem.
Biblioteka przy PWSZ - zakupić książki i dać do nich dostęp dla wszystkich - absolwentów też. Jako student nigdy nie miałem czasu czytać tego co mnie interesuje bo za dużo było zadanej nauki z notatek w szkole i zadań do samodzielnego zrobienia. A gdy potrzebowałem wiedzy później nt programowania którą rozwijałem już po studiach bo na nich samych było tyle co kot napłakał - to już dostepu do biblioteki nie miałem - a książki drogie, po 150zł jedna.
Rozwinąć działalność naukową pwsz z publikacjami. Stworzyć forum studenckie i rozwinąć działalność studencką w mieście - z kołami naukowymi. Fabryka Aktywności młodych coś tam próbowała ale to są dziwaki którym niewiadomo o co chodzi. A jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze czyli oszuści.
Więcej inicjatyw społecznych i kulturalnych - nie same wystawy zdjęć w galeriach tylko chociażby projekcje ciekawych filmów w kinie 60 krzeseł - tyle ich tam ostastnio nadających się do obejrzenia co kot napłakał.
Likwidacja powiązań prezydenta miasta z kolegami właścicielami firm budowlanych pod których ustawiał przetargi. Zakaz robienia przetargów dla znajomych prezia, a najlepiej postawienie zarzutu prokuratorskego z egzekucją sądową i wsadzenie do ciupy za wszystkie nieprawidłowości przy przetargach w latach rządów tego szkodnika Gorzowa wraz z dotkliwą karą finansową i dożywotnim zakazem uprawiania polityki w Gorzowie i sprawowania urzędu w instytucjach publicznych.