Dodaj do ulubionych

Polak potrafi

IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 21.11.02, 11:36
Wczoraj sedziwa sasiadka,ktora wyjechala z Polski jako male dziecko 65 lat
temu poprosila mnie o przetlumaczenie listu polskiego-wlasnie otrzymanego od
kuzynostwa z Polski.Kuzynostwo to bezdzietne malzenstwo ze Slaska,on
nauczyciel fizyki w szkole sredniej,ona sekretarka,maja 1 dom,2 mieszkania i
stac ich na wycieczki po swiecie.Moja sasiadka to wdowa nigdy nie
pracujaca,matka 4 doroslych dzieci.Owa kuzynka pisze w liscie jak to im w
Polsce ciezko,a nastepnie pisze,ze za cala rodzine rowniez mojej sasiadki
zamowila wypominki w kosciele i zaplacila jak za msze,dolaczyla jakis nic
nie znaczacy swistek i zarzadala zwrotu 20 zl piszac ze lepiej byloby dac
troche wiecej,bo musiala tez cos dac ludziom w reke za modlitwe,bo w Polsce
taki zwyczaj.Pozniej czytalam inne listy owej pani i w kazdym byla perfidna
zebranina.Powstrzymalam sie od komentarza zaciskajac zeby,ale poraz kolejny
bylo mi naprawde wstyd,ze jestem Polka.A owa babcia spytala sie czy u nas
wszyscy ludzie sa tacy materialisci.Oczywiscieprobowalam wyprowadzic ja z
bledu i pomyslalam nie uogolniajac Polak potrafi
Obserwuj wątek
    • Gość: KR$ Re: Polak potrafi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 15:57
      Gość portalu: Jona napisał(a):

> Wczoraj sedziwa sasiadka,ktora wyjechala z Polski jako male dziecko 65 lat
      > temu poprosila mnie o przetlumaczenie listu polskiego-wlasnie otrzymanego od
      > kuzynostwa z Polski.Kuzynostwo to bezdzietne malzenstwo ze Slaska,on
      > nauczyciel fizyki w szkole sredniej,ona sekretarka,maja 1 dom,2 mieszkania i
      > stac ich na wycieczki po swiecie.Moja sasiadka to wdowa nigdy nie
      > pracujaca,matka 4 doroslych dzieci.Owa kuzynka pisze w liscie jak to im w
      > Polsce ciezko,a nastepnie pisze,ze za cala rodzine rowniez mojej sasiadki
      > zamowila wypominki w kosciele i zaplacila jak za msze,dolaczyla jakis nic
      > nie znaczacy swistek i zarzadala zwrotu 20 zl piszac ze lepiej byloby dac
      > troche wiecej,bo musiala tez cos dac ludziom w reke za modlitwe,bo w Polsce
      > taki zwyczaj.Pozniej czytalam inne listy owej pani i w kazdym byla perfidna
      > zebranina.Powstrzymalam sie od komentarza zaciskajac zeby,ale poraz kolejny
      > bylo mi naprawde wstyd,ze jestem Polka.A owa babcia spytala sie czy u nas
      > wszyscy ludzie sa tacy materialisci.Oczywiscieprobowalam wyprowadzic ja z
      > bledu i pomyslalam nie uogolniajac Polak potrafi

-----> sluchaj no - zrob w koncu wylot z tego forum - Polacy to osoby niegodne
      tego bys z nimi rozmawiala - zajmij sie Belgami.
      • kobyla Re: Polak potrafi 21.11.02, 16:09
        Ni niestety Jona. Pewnie w tej rodzinie z Polski nie mówi się „zebranina”
        tylko „zakombinowanie”.
        Słyszalem jednego mojego znajomego hurtownika, który prosił aby jego parner w
        interesach obniżył mu cenę za coś. Wytoczył argument z żony dzieci. - Panie mam
        żone i czwórke dzieci do wyżywienia. Spuść pan. I tamten spuścił. Chociaż ten z
        czwórką dzieci był bardzo bogaty.
        Daj, bo jestem biedny - ten argument używa się w rtealcjach rodzinnych i także
        w interesach.
      • Gość: Jona Re: do cymbalastego balwana KRS IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 21.11.02, 22:57
        Gość portalu: KR$ napisał(a):

>
        >
        > -----> sluchaj no - zrob w koncu wylot z tego forum - Polacy to osoby niegod
        > ne
        > tego bys z nimi rozmawiala - zajmij sie Belgami.

Balwanie cymbalasty forum nie twoje,nawet jak mialbys miliony,miliardy o
        ktorych juz wspominales baranie to i tak nie bedziesz mial forum.Inie mow za
        innych,bo nawet mlodziez na forum I LO juz dawno ciebie wysmiala ty nedzna
        kreaturo.Faktycznie jestes okazem dla psychiatrow,bo nie chce ale musze-skad
        my to znamy.Nikt cie nie zmusza do czytania moich postow,a jednak zawsze to
        robisz i musisz wtracic swoje 3 grosze,chociaz juz dawno inni ci mowili ze
        nudny jestes
        • tusia251 Re: do cymbalastego balwana KRS 22.11.02, 09:26
          Wiesz co Jona!
          Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie na dziewczynki.
          jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie

• Gość: Jona Re: do cymbalastego balwana KRS IP: *.75-136-217.adsl.skynet.be 22.11.02, 12:44
            tusia251 napisała:

> Wiesz co Jona!
            > Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie na
            dziewczynki.
            > jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie

Nie wiem kim jestes,ale ja napewno nie jestem dziewczynka-hic nie wiem co masz
            namysli.A ten cymbal KRS wnerwia mnie jak nikt-jest najmadrzejszy i zawsze
            wszedzie musi wsadzic swoje 3 grosze,skoro nie zgadza sie ze mna niech to robi
            kulturalnie,a nie podjazdowo i niech mnie nie czyta.Ale juz na forum I LO
            zauwazylam ze to czlowiek ktory lubi tylko siebie i zjadl wszystkie rozumy.
            >
            • tusia251 Re: do cymbalastego balwana KRS 22.11.02, 12:57
              Gość portalu: Jona napisał:

> tusia251 napisała:
              >
              > > Wiesz co Jona!
              > > Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie na
              > dziewczynki.
              > > jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie
              >
              > Nie wiem kim jestes,ale ja napewno nie jestem dziewczynka-
            • Gość: KR$ Re: do cymbalastego balwana KRS IP: 213.76.105.* 22.11.02, 15:53

> tusia251 napisała:
              >
              > > Wiesz co Jona!
              > > Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie na
              > dziewczynki.
              > > jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie
              >
              > Nie wiem kim jestes,ale ja napewno nie jestem dziewczynka

-----> nie dziewczynka to ty na pewno nie jestes, dziewczynki sa symbolem
              niewinnosci a jak ty jestes niewinna to widac w poscie powyzej. twoje
              zachowanie i maniery pasuja raczej do mocno zuzytej ladacznicy zaprawionej w
              bojach z najgorszym talatajstwem swiata...

-hic nie wiem co masz
              > namysli.A ten cymbal KRS wnerwia mnie jak nikt-jest najmadrzejszy i zawsze
              > wszedzie musi wsadzic swoje 3 grosze,skoro nie zgadza sie ze mna niech to
              robi
              > kulturalnie,

------> kiedy widzisz - ja robie to kulturalnie nawet nazywam cie ladacznica
              chociaz akurat slowo na k... byloby bardziej odpowiednie. A juz naprawde
              stajesz sie zalosna gdy komus probujesz wyrzucac brak kultury (nie majac o niej
              najzielenszego pojecia) - dlatego ktos wczesniej napisal ci bajke Brzechwy o
              dobrze wychowanej kwoce (Brzechwa cie znal czy jak?)

a nie podjazdowo i niech mnie nie czyta.

------> czytam bo jestes zalosna/smieszna - mozna sie z ciebie nabijac bardziej
              niz ze skeczow Monthy Pythona, za kazdym razem jak cie czytam to nie moge
              wyrobic ze smiechu (od razu przypomina mi sie szpital na peryferiach i
              przypowiesc o golebicy), mozna toba w dodatku manipulowac jak sie chce -
              nacisnac guziczek tam - spowodowac kopanie nogami, nacisnac guziczek siam -
              szmaciana laleczka macha raczkami - po prostu malo masz w tej glowce - ale
              czego mozna sie spodziewac po przedszkolance, ktora w dodatku nie mogac sobie
              znalezc miejsca w kraju musiala sprzedac swe cialo za granice...

Ale juz na forum I LO
              > zauwazylam ze to czlowiek ktory lubi tylko siebie i zjadl wszystkie rozumy.
              > >

-----> co ty moglas zauwazyc na forum I LO? - to ze rozmawiam z mlodymi ludzmi
              pomimo dzielacej nas roznicy generacji - tobie sie to nigdy nie uda bo jestes
              zbyt chamska, prostacka i to tobie wydaje sie ze zezarlas wszystkie rozumy -
              vide post powyzej a pamietaj - jestes tylko przedszkolanka...
              • Gość: Jona Re: do cymbalastego balwana KRS IP: *.126-200-80.adsl.skynet.be 22.11.02, 21:26
                Gość portalu: KR$ napisał:

> Gość portalu: Jona napisał:
                >
                > > tusia251 napisała:
                > >
                > > > Wiesz co Jona!
                > > > Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie na
                > > dziewczynki.
                > > > jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie
                > >
                > > Nie wiem kim jestes,ale ja napewno nie jestem dziewczynka
                >
                >
                > -----> nie dziewczynka to ty na pewno nie jestes, dziewczynki sa symbolem
                > niewinnosci a jak ty jestes niewinna to widac w poscie powyzej. twoje
                > zachowanie i maniery pasuja raczej do mocno zuzytej ladacznicy zaprawionej w
                > bojach z najgorszym talatajstwem swiata...
                >
                >
                > -hic nie wiem co masz
                > > namysli.A ten cymbal KRS wnerwia mnie jak nikt-jest najmadrzejszy i zawsze
                >
                > > wszedzie musi wsadzic swoje 3 grosze,skoro nie zgadza sie ze mna niech to
                > robi
                > > kulturalnie,
                >
                >
                > ------> kiedy widzisz - ja robie to kulturalnie nawet nazywam cie ladacznica
                >
                > chociaz akurat slowo na k... byloby bardziej odpowiednie. A juz naprawde
                > stajesz sie zalosna gdy komus probujesz wyrzucac brak kultury (nie majac o
                niej
                >
                > najzielenszego pojecia) - dlatego ktos wczesniej napisal ci bajke Brzechwy o
                > dobrze wychowanej kwoce (Brzechwa cie znal czy jak?)
                >
                >
                > a nie podjazdowo i niech mnie nie czyta.
                >
                >
                > ------> czytam bo jestes zalosna/smieszna - mozna sie z ciebie nabijac bardz
                > iej
                > niz ze skeczow Monthy Pythona, za kazdym razem jak cie czytam to nie moge
                > wyrobic ze smiechu (od razu przypomina mi sie szpital na peryferiach i
                > przypowiesc o golebicy), mozna toba w dodatku manipulowac jak sie chce -
                > nacisnac guziczek tam - spowodowac kopanie nogami, nacisnac guziczek siam -
                > szmaciana laleczka macha raczkami - po prostu malo masz w tej glowce - ale
                > czego mozna sie spodziewac po przedszkolance, ktora w dodatku nie mogac
                sobie
                > znalezc miejsca w kraju musiala sprzedac swe cialo za granice...
                >
                > Ale juz na forum I LO
                > > zauwazylam ze to czlowiek ktory lubi tylko siebie i zjadl wszystkie rozumy
                > .
                > > >
                >
                >
                > -----> co ty moglas zauwazyc na forum I LO? - to ze rozmawiam z mlodymi lud
                > zmi
                > pomimo dzielacej nas roznicy generacji - tobie sie to nigdy nie uda bo
                jestes
                > zbyt chamska, prostacka i to tobie wydaje sie ze zezarlas wszystkie rozumy -
                > vide post powyzej a pamietaj - jestes tylko przedszkolanka...

Chloptas,nic dodac nic ujac-chory dewiant,ktory uwielbia tylko siebie,ale od
                dzis chyba wydam ci wojne,bo idziesz debilu za daleko.Pewnie juz wkrotce
                zobaczysz na co mnie stac gowniarzu i radze ci juz teraz trzymaj sie ode mnie
                z daleka
                • Gość: KR$ Do przemadrej i ultrakulturalnej Jony IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 16:41

> Gość portalu: KR$ napisał:
                  >
                  > > Gość portalu: Jona napisał:
                  > >
                  > > > tusia251 napisała:
                  > > >
                  > > > > Wiesz co Jona!
                  > > > > Masz racje.Podobasz mi sie coraz bardziej i chyba przerzuce sie
                  > na
                  > > > dziewczynki.
                  > > > > jestes u mnie zielona. Pozdrawiam cie
                  > > >
                  > > > Nie wiem kim jestes,ale ja napewno nie jestem dziewczynka
                  > >
                  > >
                  > > -----> nie dziewczynka to ty na pewno nie jestes, dziewczynki sa symbol
                  > em
                  > > niewinnosci a jak ty jestes niewinna to widac w poscie powyzej. twoje
                  > > zachowanie i maniery pasuja raczej do mocno zuzytej ladacznicy zaprawionej
                  > w
                  > > bojach z najgorszym talatajstwem swiata...
                  > >
                  > >
                  > > -hic nie wiem co masz
                  > > > namysli.A ten cymbal KRS wnerwia mnie jak nikt-jest najmadrzejszy i z
                  > awsze
                  > >
                  > > > wszedzie musi wsadzic swoje 3 grosze,skoro nie zgadza sie ze mna niec
                  > h to
                  > > robi
                  > > > kulturalnie,
                  > >
                  > >
                  > > ------> kiedy widzisz - ja robie to kulturalnie nawet nazywam cie ladac
                  > znica
                  > >
                  > > chociaz akurat slowo na k... byloby bardziej odpowiednie. A juz naprawde
                  > > stajesz sie zalosna gdy komus probujesz wyrzucac brak kultury (nie majac o
                  >
                  > niej
                  > >
                  > > najzielenszego pojecia) - dlatego ktos wczesniej napisal ci bajke Brzechwy
                  > o
                  > > dobrze wychowanej kwoce (Brzechwa cie znal czy jak?)
                  > >
                  > >
                  > > a nie podjazdowo i niech mnie nie czyta.
                  > >
                  > >
                  > > ------> czytam bo jestes zalosna/smieszna - mozna sie z ciebie nabijac
                  > bardz
                  > > iej
                  > > niz ze skeczow Monthy Pythona, za kazdym razem jak cie czytam to nie moge
                  > > wyrobic ze smiechu (od razu przypomina mi sie szpital na peryferiach i
                  > > przypowiesc o golebicy), mozna toba w dodatku manipulowac jak sie chce -
                  > > nacisnac guziczek tam - spowodowac kopanie nogami, nacisnac guziczek siam
                  > -
                  > > szmaciana laleczka macha raczkami - po prostu malo masz w tej glowce - ale
                  >
                  > > czego mozna sie spodziewac po przedszkolance, ktora w dodatku nie mogac
                  > sobie
                  > > znalezc miejsca w kraju musiala sprzedac swe cialo za granice...
                  > >
                  > > Ale juz na forum I LO
                  > > > zauwazylam ze to czlowiek ktory lubi tylko siebie i zjadl wszystkie r
                  > ozumy
                  > > .
                  > > > >
                  > >
                  > >
                  > > -----> co ty moglas zauwazyc na forum I LO? - to ze rozmawiam z mlodym
                  > i lud
                  > > zmi
                  > > pomimo dzielacej nas roznicy generacji - tobie sie to nigdy nie uda bo
                  > jestes
                  > > zbyt chamska, prostacka i to tobie wydaje sie ze zezarlas wszystkie rozumy
                  > -
                  > > vide post powyzej a pamietaj - jestes tylko przedszkolanka...
                  >
                  > Chloptas,nic dodac nic ujac-chory dewiant,ktory uwielbia tylko siebie,ale od
                  > dzis chyba wydam ci wojne,bo idziesz debilu za daleko.Pewnie juz wkrotce
                  > zobaczysz na co mnie stac gowniarzu i radze ci juz teraz trzymaj sie ode mnie
                  > z daleka

zdrowy przykladzie typowej normalnej polskiej katoliczki - ja, i nie tylko ja -
                  juz od dawna widzimy na co cie stac - obslizglosc, chamstwo, prostactwo i
                  wulgarnosc - to kwintesencja twojego bytu - czasami sie maskujesz ale potrafie
                  (i lubie) demaskowac takich jak ty. Prosze - pokazuj dalej nam wszystkim kim
                  jestes naprawde i jakim stosunkiem darzysz innych.
                  • bart.q na priv 24.11.02, 18:05
                    Zacznijcie się może wymieniać emailami, proszę.
                    • Gość: Jona Re: na priv IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 24.11.02, 18:28
                      bart.q napisał:

> Zacznijcie się może wymieniać emailami, proszę.
                      O czym ty mowisz przeciez to cymbalasty balwan,ktory zlosliwie musi wszedzie
                      dodac swoje trzy grosze,nawet na forum I LO parskaja z niego smiechem,juz
                      dostalam poparcie i dobra rade-olac idiote to bedzie szukal innego do
                      zaczepiania
                    • Gość: KR$ Re: na priv IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 25.11.02, 01:33
                      bart.q napisał:

> Zacznijcie się może wymieniać emailami, proszę.
                      Bart - to ze jona jest pelna chamstwa i prostactwa to juz wiem - co mi z tego
                      ze przekonam sie o tym kolejny raz czytajac maile od niej - wole by
                      przedstawiala sie publicznie, wiem ze to niesmaczne ale coz - taka juz jest
                      wiec niech wszystkim to pokazuje.
                  • gnomek Re: Do przemadrej i ultrakulturalnej Jony 25.11.02, 14:04
                    Gość portalu: KR$ napisał:

> zdrowy przykladzie typowej normalnej polskiej katoliczki - ja, i nie tylko
                    > ja - już od dawna widzimy na co cie stac - obslizglosc, chamstwo, prostactwo
                    > i wulgarnosc - to kwintesencja twojego bytu - czasami sie maskujesz ale
                    > potrafie (i lubie) demaskowac takich jak ty.

Przepraszam, wszystkich ale po lekturze dialogu w tym wątku nie mogę się
                    powstrzymać:
                    O, Kaeresie, domorosły freudysto, intelektualny onanisto.
                    Tropienie polskich katoliczek (tak na marginesie Jona jest pewnie rzymską
                    katoliczką) idzie Ci tak dobrze jak porucznikowi Borewiczowi dybanie na
                    luksusowe damy z hotelu Victoria. Macie ten sam styl, że tak powiem knajacko-
                    poruchawczy.
                    • Gość: Jona Re:DO GNOMKA IP: *.116-200-80.adsl.skynet.be 25.11.02, 15:05
                      gnomek napisała:

>
                      > Przepraszam, wszystkich ale po lekturze dialogu w tym wątku nie mogę się
                      > powstrzymać:
                      > O, Kaeresie, domorosły freudysto, intelektualny onanisto.
                      > Tropienie polskich katoliczek (tak na marginesie Jona jest pewnie rzymską
                      > katoliczką) idzie Ci tak dobrze jak porucznikowi Borewiczowi dybanie na
                      > luksusowe damy z hotelu Victoria. Macie ten sam styl, że tak powiem knajacko-
                      > poruchawczy.

Dzieki gnomek,nie uwazam sie ani za przemadrzala,ani ultrakulturalna-tylko
                      normalna.Ale przeciez ten balwan czepia sie gdzie moze,nie tylko tu na I LO
                      tez go maja dosyc,no ilez mozna.Nawet jezeli jest taki niewinny temat,on musi
                      dac obrzydliwy komentarz co do mojej osoby-nie pozwole,aby taki gowniarz
                      nazywal mnie ladacznica,dziwka i jeszcze lepiej,babcie przeboleje.On czuje sie
                      bezkarnie,bo mysli,ze jest anonimowy,ale nie na dlugo.Dzis go,,olewam,,zgodnie
                      z rada innych,ale jak dalej bedzie odchodzil od normy to wiem co zrobie.
                    • Gość: KR$ Re: Do przemadrej i ultrakulturalnej Jony IP: *.riz.pl 25.11.02, 16:04
                      gnomek napisała:

> Gość portalu: KR$ napisał:
                      >
                      > > zdrowy przykladzie typowej normalnej polskiej katoliczki - ja, i nie tylko
                      > > ja - już od dawna widzimy na co cie stac - obslizglosc, chamstwo, prostact
                      > wo
                      > > i wulgarnosc - to kwintesencja twojego bytu - czasami sie maskujesz ale
                      > > potrafie (i lubie) demaskowac takich jak ty.
                      >
                      > Przepraszam, wszystkich ale po lekturze dialogu w tym wątku nie mogę się
                      > powstrzymać:
                      > O, Kaeresie, domorosły freudysto, intelektualny onanisto.
                      > Tropienie polskich katoliczek (tak na marginesie Jona jest pewnie rzymską
                      > katoliczką) idzie Ci tak dobrze jak porucznikowi Borewiczowi dybanie na
                      > luksusowe damy z hotelu Victoria. Macie ten sam styl, że tak powiem knajacko-
                      > poruchawczy.

----> jesli chodzi o styl to przeczytaj swoj post - styl rodem z PRLu...
        • Gość: KR$ Nie znize sie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 15:22

> Gość portalu: KR$ napisał(a):
          >
          > >
          > >
          > > -----> sluchaj no - zrob w koncu wylot z tego forum - Polacy to osoby n
          > iegod
          > > ne
          > > tego bys z nimi rozmawiala - zajmij sie Belgami.
          >
          > Balwanie cymbalasty forum nie twoje,nawet jak mialbys miliony,miliardy o
          > ktorych juz wspominales baranie to i tak nie bedziesz mial forum.Inie mow za
          > innych,bo nawet mlodziez na forum I LO juz dawno ciebie wysmiala ty nedzna
          > kreaturo.Faktycznie jestes okazem dla psychiatrow,bo nie chce ale musze-skad
          > my to znamy.Nikt cie nie zmusza do czytania moich postow,a jednak zawsze to
          > robisz i musisz wtracic swoje 3 grosze,chociaz juz dawno inni ci mowili ze
          > nudny jestes

do polemiki bo to byloby jakbym dyskutowal z zaba.
    • germanus Re: Polak potrafi 25.11.02, 07:47
      Nieodgadnione są polskie obyczaje...

Z cyklu: Polak potrafi

Pierścionek

Pewne dziewczę, pracownica dużej firmy,
      gdzie księgową jest tygodni kilkanaście,
      przyszło z pracy poruszone,
      można rzec, że oburzone,
      bo spotkało ją niezmiernie rzadkie zajście.

Koleżanka w toalecie przy rąk myciu
      swój pierścionek, złoty wyrób, zdjęła z palca.
      Położyła koło mydła,
      po umyciu rączek wyszła,
      a pierścionka zapomniała z sobą zabrać.

Gdy wróciła na to miejsce po minucie,
      po pierścionku nie zostało nawet wspomnień.
      W kręg pytała, rozgłaszała,
      lecz go więcej nie ujrzała
      i ten fakt poruszył mocno dziewczę młode.

Gdy dowiedział się o zajściu jej braciszek,
      spojrzał dziwnie, zmarszczył czoło i rzekł chmurnie:
      - Zamiast grzebać się w papierach,
      mogłaś znaleźć go, a teraz
      co najwyżej możesz liczyć na powtórkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka