e_werty 11.04.06, 20:41 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3273975.html Czy gorzowska katedra zastrzegła sobie prawa do korzystania z jej sylwetki? Ile miasto zapłaci za uzywanie jej w logo Obchodów 750 lecia? Czy moze Kościół zrzekł sie tych dochodów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Niektorym w Kosciele mamona odbija... IP: *.ed.shawcable.net 11.04.06, 22:06 Wlasciciele gorzowskiej Katedry i innych swiatyn moga sobie zastrzec...- jesli prawo pozwala. Niech wtedy beda przygotowani na calkowite pokrywanie kosztow zwiazanych z utrzymaniem tych budynkow . Wiadomym jest iz zabytki traktowane sa jako "wlasnosc narodu" chociaz sa w posiadaniu organizacji i instytucji... Taka sytuacja pozwalala na "wspolne" dbanie o te budynki i pokrywanie kosztow ich remontow...Ogromnych kosztow. Obecne prace w Katedrze takie jak zmiana dachu i wewnetrzne renowacje wiezy finansowa ne sa takze z kasy miejskiej i Uniijnej.... Proby calkowitego zagarniecia jakichkolwiek praw do buduynku przez Kosciol powiny byc odrzucone (zabytki wlasnoscia narodu) lub, jesli prawnie nie jest to mozliwe - zrzeczenie sie miasta i panstwa z jakiejkolwiek odpowiedzialnosci z utrzymania ich i obciazenie ta odpowiedzialnoscia Kosciola... Swoja droga komrcjalizm zaczyna odbijac niektorym pacanom. Za bardzo patrza na mamone, jak na moj gust, choc nic zlego w posiadaniu pieniedzy... Slowem: Nie podoba mi sie to i nie podonba sie za grosz. :) PS. Mam pomysl dla czczacych mamone: Katedra Gorzowska w kazdy sloneczny dzien rzuca cien na stare miasto w okreslonym i byc moze wkrotce zastrzezonym ksztalcie... Opodatkowac Gorzow - od kazdego wiernego i niewiernego stapajacego w tym zastrzezonym cieniu ministranci powinni zatychmiast pobierac datki (nie mniej niz 5 zlotych). Ustawic koscielnych policjantow wokolo katedry i karac kazdego kto osmieli sie ten zastrzezony a unikalnu ksztalt w kamerze uwieczniac. Sprawdzac komputery i wymazywac kazdy wizerunek.... Utworzyc specjalne biuro prokuratorskie... Do wspolpracy zaprosic Surmacza... Mam nadzieje ze Kosciol nigdy na to nie pojdzie.. Chociaz... Wiadomo co sie dzieje.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Niektorym w Kosciele mamona odbija... 11.04.06, 22:19 ja pier'dole - a to sie rozpisał!!! widocznie się nudzi i nie ma do kogo pyska otworzyć - co kanadoli obchodzą problemy Benka? Niech se "stenka" - najlepiej na forum... P.S. Ale facet Ma słowotok - mozna w trzech-czterech słowach zamnąć merituum to on będzie "labiedził" przez dwa tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś