Dodaj do ulubionych

bank czy skarpeta?

IP: *.zg.szczecin.pl 06.06.03, 11:14
Od momentu kiedy Bank Śląski podwyższył ołaty za prowadzenie Ror-u do 6
zł/mc, zacząłem sie poważnie zastanawiać nad trzymaniem pieniędzy w
skarpecie. Oprocentowanie ror-u wynosi chyba coś koło 1%. więc zysk z
trzymania pieniędzy na koncie waha się pomiędzy 0,5 -1 zł. Rocznie płacę
bankowi 72zł+opłata za kartę. Natomiast ewentualny kredyt z tego banku to
koszt ok. 15% rocznie. Nie twierdzę że to zły bank, ale może są lepsze banki.
Może mi doradzicie: bank czy skarpeta?
Obserwuj wątek
    • j24 Bank, ale nie Śląski 06.06.03, 11:37
      Gość portalu: 0-700 napisał(a):

> Może mi doradzicie: bank czy skarpeta?

Proponuję spacerek ulicą Sikorskiego od Urzędu Miejskiego do Parku 111.
      Wybierz któryś z małych banków detalicznych, wyspecjalizowany w obsłudze
      klientów indywidualnych.
      Jak dobrze poszukasz to nie zapłacisz za obsługę konta nawet złotówki
      (nawet za osługę przez internet), za kartę kredytową i kartę do bankomatu
      też nie zapłacisz. Oprocentowanie avista sięga nawet 4%.

Zapomiałbym, za przelewy z konta np opłaty za prąd, czy wodę też nie płacisz
      nic. Żyją z różnicy 15% - 4%. Dobrze żyją, pewnie dlatego, że nie opłacają
      gmaszysk.
      • Gość: 0-700 stawiam ci piwo, jak znajdę bank który... IP: *.zg.szczecin.pl 06.06.03, 12:16
        ...za złotówkę miesięcznie obsługuje ror (przy założeniu, że bank nie odbija
        sobie na opłatach kartą). W Śląskim, dodam płacenie kartą bez prowizji,
        zlecenia stałe 1zł - opłata jednorazowa. Bankowośc internetowa odpada.

W Gospodarczym Banku Wielkopolskim przy Pocztowej od jakiegoś czasu wprowadzili
        karty Maestro. Problem polega jedynie na tym, że transkacje kartą obsługuje
        Polkard a transakcje bezpośrednio z banku, Bank. więc często dochodziło do
        sytuacji że inny stan konta podawał Polkard a inny stan konta podawał Bank.
        Dodatkowo Polkard dopisuje 500zł jako kwota do wykorzystania, nie
        wyszczególniając tej kwoty. Ta kwota jest już oprecentowana tak jak pożyczki.
        Uznałem to jako zachowanie o niskiej etyce i piszę ku przestrodze.
        • j24 Wyjdzie na to, że będziesz musiał postawić :) 06.06.03, 12:44

> ...za złotówkę miesięcznie obsługuje ror (przy założeniu, że bank nie odbija
          > sobie na opłatach kartą).

Zapewniam Ciebie, że jestem od dłuższego czasu klientem banku na zasadach,
          które Ci wcześniej opisałem (bez karty kredytowej, bo wolę widzieć ile wydaję,
          z banknotem trudniej się rozstać niż z niewidocznym zapisem za pośrednictwem
          plastikowego świstka).

> Bankowośc internetowa odpada.

Chodziło mi o obsługę konta przez internet (zakładanie lokaty, wysyłanie
          przelewu).

> W Gospodarczym Banku Wielkopolskim przy Pocztowej...

Zimno, zimno :)
          • Gość: km zdecydowanie ... SKARPETA IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 13:25
            Prosze ja Was, w kazdym banku coś się płaci jak nie za prowadzenie to za co
            innego, ale zawsze coś się znajdzie! "Polecam" PKO BP ror jet oprocentowany ...
            i tu UWAGA aż 0,20 % !!!!!!!! I pani mi zaproponowała abym sobie założył
            lokatę , oprocentowaną dlakwoty powyżej 10 ty aż powtażam aż 2,88 % (SUPER CO)
            więc w ciągu roku (przy lokatach miesięcznych )"zaoszczędzę" 288 złotych
            polskich . Ale nic bardziej błędnego przeca jest podatek ok 50 zł więc ok 230
            dostanę. Na miesiąc to jakieś kilkkanaście złotych ale nie mogę ich wydać kiedy
            będę chciał bo inaczej dostanę tylko 0,10 % . Jednak trza stwierdzić że to tak
            naprawdę nie ja mam te pieniądzory a bank i aby je odzyskać znowu trzeba stać w
            kolejce może wtedy dostanę. Uważam że za kilka złotych nie ma sensu wpłacać na
            konto !!! skarpeta jest the best
          • Gość: 0-700 charakterystyka banków w centrum IP: *.zg.szczecin.pl 06.06.03, 14:32
            podaj nazwę banku, to szybciej się napijesz :)

Idąc od urzędu miejskiego mijamy:
            1. GBS - odpada,to bank regionalny. Jedyny plus to taki że UM ma tam konta więc
            nie powinni paść. Miałem konto tam dawno temu, tyle że w oddziale przy
            Marcinkowskiego. Jak chciałem pobrać pieniądze w oddziale przy Sikorskiego,
            pani musiała dzwonić na Marcinkowskiego z pytaniem czy mam coś na koncie. I te
            porównywanie podpisów na czeku. Żenada. Ale może coś się zmieniło. słyszałem że
            wprowadzili karty Oskar podobno najbezpieczniejsze.
            2. WBK przy Pionierów - kilka lat temu w porównaniach z innymi bankami byli za
            drodzy
            3. Pekao przy Katedrze - j.w.
            4. Kredyt Bank - nawet przysłali mi kartę na moje nazwisko, tylko aktywować.
            Chyba biorą prowizje za płacenie kartą.
            5. BPH przy Młyńskiej - byłem tam przez kilka lat dopóki nie podskoczyli z
            prowizją za prowadznie ror-u z 2 na 4 zł. Przeniosłem sie do Śląskiego, niecałe
            dwa lata temu prowizja w Sląskim wynosiła 3 zł. Śląski zrobił ten sam manewr co
            Teleton. Ściągnął klientów niskimi opłatami, by później (po podniesieniu opłat)
            być tańszym o pare groszy od komkurencji.
            6. Jeszcze jest citibank z ofertą dla klasy średniej.
            7. Można zboczyc też do Milenium przy Pizza Hut. Nie znam ich oferty.
            8. W okrąglaku jest Lucas Bank - przeważnie kolejki.
            9. No i mamy Multibank - najmłodszy bank w Gorzowie. Nie znam ich oferty
            10. Zapomniałbym o Rajfajzen przy UM (nie pamiętam jak to się pisze). j.w.
            11. Bankomat w centrum ma jeszcze BGŻ. Nie wiem jaka jest ich sytuacja
            finansowa po udzielaniu złych kredytów.

Obecnie za około 80% zakupów (co do wartości i ilości) płacę kartą. W Śląskim
            jestem ponieważ mogę płacić kartą bez prowizji. I co najważniejsze dla mnie -
            nie jest to karta debetowa. Więc jeśli mam za mało pieniążków na koncie, to z
            ewentualnej transakcji nici (już raz mi się to zdażyło).
            • j24 Re: charakterystyka banków w centrum 06.06.03, 14:50

Mówiłem o małych (tzw detalicznych), czyli

1. > 6. Jeszcze jest citibank z ofertą dla klasy średniej.
              No, chyba niekoniecznie. Oferta jest raczej urozmaicona.

2. > 7. Można zboczyc też do Milenium przy Pizza Hut. Nie znam ich oferty.
              Wkurzające jest jak bank najpierw oferuje dobre warunki, a potem się one
              pogarszają, po czym, znowu się poprawiają (nie wiem jak jest teraz:)

3. > 8. W okrąglaku jest Lucas Bank - przeważnie kolejki.
              4. > 9. No i mamy Multibank - najmłodszy bank w Gorzowie. Nie znam ich oferty
              5. > 10. Zapomniałbym o Rajfajzen przy UM (nie pamiętam jak to się pisze). j.w.

No dobra jeszcze jedna podpowiedź, jeden z trzech ostatnich na Twojej liście :)
              • Gość: 0-700 no to ja stawiam na Lucas Bank (w ciemno) IP: *.zg.szczecin.pl 09.06.03, 07:30
                Chyba tam są konta za 1zł. Plus tego banku: centrum, miałbym blisko. Minus: jak
                wspomniałem kolejki. I przez pewien czas nienajlepsza prasa; bank kiedyś
                postanowił wprowadzić prowizje od spłaty kredytów co wywołało oburzenie
                klientów. Poza tym mają dobry (trochę upierdliwy) marketing. Jak miałeś na
                lokacie małą czterocyfrową sumkę, to potrafią dzwonić do domu z pytaniem czy
                nie zechciałbyś znów założyć lokaty.

Teraz mamy taki dziwny czas. z jednej strony nie opłaca się oszczędzać, z
                drugiej strony nie opłaca się pożyczać. Ale, co tam już jesteśmy w Unii.
                • j24 Trafiony-zatopiony :) 09.06.03, 09:04

> Chyba tam są konta za 1zł.

Jeśli masz możliwość założenia lokaty w wysokości 4,5 do 5 tys. zł to celuj
                  koniecznie w konto PRO.
                  Opłata za prowadzenie (jeśli średnio w miesiącu masz 5 tys. zł ma koncie
                  lub lokacie) wynosi 0 zł darmowe przelewy przez internet, środki bieżące
                  na 4% itp

Kolejki nie stanowią problemu bo:
                  - są one tylko w godzinach szczytu, a bank jest czynny chyba od 7 rano
                  do 20 wieczorkiem,
                  - prawie wszystko załatwisz przez internet i kartę do bankomatu.
                  • j24 To piwo... 09.06.03, 09:23
                    ... to gdzieś pod koniec lipca.
                    Nasz kolega forumowy obiecał pokonać Wielką Wodę, żeby zbadać właściwości
                    piwnej pianki podczas forumowego spotkania.

Fajnie by było spotkać się w trochę mniej mizernym gronie niż poprzednio :)
                    Chociaż w takiej liczbie jak na pierwszym spotkaniu.

Może by i Panterka przyjechała ?, i Marthacztery lemoniadę ma obiecaną
                    (może ktoś mnie przelicytuje :)
                    Nie chcę nikogo więcej z imienia wymieniać, mam nadzieję, że uda nam się
                    spotkać.
                    I Ty Borys się szykuj koniecznie, a i jednoaktówkę z obsadą prezydencką byś,
                    kurde, napisał. Nie leń się!
                    • Gość: 0-700 Re: To piwo...ale nie pod koniec lipca IP: *.zg.szczecin.pl 09.06.03, 09:34
                      sorki, ale między 21 do chyba 27 lipca nie ma mnie w Gorzowie. Później, do
                      połowy sierpnia też mogę zniknąć na tydzień. spotkanie ludzi z forum Gorzów
                      byłoby bardzo ciekawym doświadczeniem. w razie czego napiszesz mi gdzie
                      przesiadujesz, a ja zapłacę barmanowi za piwko dla j24. Będziemy musieli
                      ustalić tylko jakieś hasło, co by jakaś moczymorda nie wykorzytała sytuacji :)
                      To możemy załatwić przez mail.
                      pozdrawiam.
                      • Gość: 0-700 JEDYNY OFICJALNY WĄTEK O PIWIE IP: *.zg.szczecin.pl 09.06.03, 09:43
                        widzę, że o tej samej porze piszemy i doszło do małego zamieszania. to może
                        ciągnijmy tutaj ten wątek.
                        • j24 Napisz maila j24@gazeta.pl 09.06.03, 10:41

> widzę, że o tej samej porze piszemy i doszło do małego zamieszania. to może
                          > ciągnijmy tutaj ten wątek.
                  • Gość: 0-700 to co z tym piwem ? ;) IP: *.zg.szczecin.pl 09.06.03, 09:26
                    to masz jakiś pomysł co z tym piwem? ;)
                    • j24 Re: to co z tym piwem ? ;) 09.06.03, 09:33

> to masz jakiś pomysł co z tym piwem? ;)

A mam. Nawet go już przedstawiłem. Jest trochę ciepło, piwo w takich razach
                      robi dobrze. Możemy skoczyć do Celtica i wcześniej, pod warunkiem, że obiecane
                      piwo postawisz mi dopiero na forumowym spotkaniu z Germanusem :)
      • Gość: centuś Re: Bank, ale nie Śląski IP: 62.141.253.* 06.06.03, 22:09
        Podobnie jak j24 mam konto w Lukasie - brak opłat za prowadzenie konta,
        oprocentowanie 4% , darmowe przelewy, darmowy token, karta VE. Kolejki mi nie
        przeszkadzają bo rzadko tam zaglądam (bo niby po co? - wszystko widzę na swoim
        kompie).
        Konto firmowe mam w mBanku (darmowy ZUS i US). Dodatkowo konto w LG Petro
        Banku (brak kolejek gdy chcę zrobić operację gotówkową, potem przelew w domciu
        do któregoś z powyższych).
        Nie chcę reklamowac żadnego banku, mi akurat odpowiada oferta tych które
        wybrałem.
        BTW: polecam grupę pl.biznes.banki
        • j24 Re: Bank, ale nie Śląski 09.06.03, 09:08
          Gość portalu: centuś napisał(a):

> Konto firmowe mam w mBanku (darmowy ZUS i US).

No właśnie :), a LG w wygodnym miejscu.
          Trafna ksywka :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka