Dodaj do ulubionych

Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 00:42
Co sądzicie o prywatnej stronie o Gorzowie, którą znaleźć można pod adresem:
gorzowlubuskie.w.interia.pl
Obserwuj wątek
    • borys-krakow Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl 30.12.01, 11:44
      "Magister jestem. Dla przyjaciół - Megi".
      A poza tym bardzo fajna stronka. Sporo spraw mnie interesujących, których nie
      ma gdzie indziej, niewiele błędów. Po przeglądnięciu tego co jest, ciekawym
      szczególnie tego co w przygotowaniu.
      • borys-krakow Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl 31.12.01, 18:33
        Ta stronka naprawdę mi się spodobała, więc będę ją lansował.
        Tylko usuń magistra i Wersal, Panie Autor, SVP.
    • Gość: Marek P. Nieśmiało spytam... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 15:35
      ...czy Marcin wie, gdzie może znaleźć swoje zdjęcia w necie ?
      Bo ja przy okazji się dowiedziałem i za złe Dariuszowi oczywiście nie mam, choć
      miło by było, gdyby spytał czy może z moich fotograficznych dokonań skorzystać :)
      • Gość: Maciej Z To jest chamstwo... IP: *.teleton.pl 01.01.02, 16:09
        Na podanej stronie znajdują się zdjęcia "GL", które pochodzą z Portalu
        MZGorzów...
        Publikować je mogę tylko ja, więc stwierdzam, że zostało złamane prawo!

Cała strona jest co jedynie dobrym zebraniem materiałów ze wszystkich
        gorzowskich witry www.

Teksty są w całości skopiowane...

Proszę autora o usunięcie wszystkich materiałów pochodzących z Portalu MZGorzów!

Maciej Zakrzewski
        zakrzewski@profit.pl
        • Gość: Marek P. Maciek czuwa :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 22:42
          Gość portalu: Maciej Z napisał(a):

> Na podanej stronie znajdują się zdjęcia "GL", które pochodzą z Portalu
          > MZGorzów...
          > Publikować je mogę tylko ja, więc stwierdzam, że zostało złamane prawo!
          >
          > Cała strona jest co jedynie dobrym zebraniem materiałów ze wszystkich
          > gorzowskich witry www.
          >
          > Teksty są w całości skopiowane...
          >
          > Proszę autora o usunięcie wszystkich materiałów pochodzących z Portalu MZGorzów
          > !
          >
          > Maciej Zakrzewski
          > zakrzewski@profit.pl

Już myślałem Maćku, że nie zaglądasz na forum Gazety.
          Sukcesów w Nowym Roku - Zdrowia, Szczęścia i Słodyczy najgorszy kobylogórzak
          życzy !
        • Gość: Marek P. Jeśli o mnie chodzi... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 23:03

> Na podanej stronie znajdują się zdjęcia "GL", które pochodzą z Portalu
          > MZGorzów...
          > Publikować je mogę tylko ja, więc stwierdzam, że zostało złamane prawo!
          >
          > Cała strona jest co jedynie dobrym zebraniem materiałów ze wszystkich
          > gorzowskich witry www.
          >
          > Teksty są w całości skopiowane...
          >
          > Proszę autora o usunięcie wszystkich materiałów pochodzących z Portalu MZGorzów
          > !
          >
          > Maciej Zakrzewski
          > zakrzewski@profit.pl

Darku, jeśli o mnie chodzi to możesz wykorzystać moje fotki. Nie mam nic
          przeciwko. Chociaż wcześniej wypadałoby jakiegoś maila napisać...

... ale na gościa napadliśmy, od Borysa po Macieja, nieładnie, nieładnie w końcu
          chciał pokazać nasze miasto, raczej brawa się należą, a nie razy !

Pozdrawiam.
          • borys-krakow Re: Jeśli o mnie chodzi... 02.01.02, 10:23
            Gość portalu: Marek P. napisał(a):

> ... ale na gościa napadliśmy, od Borysa po Macieja,
            Wypraszam sobie!
            Nie napadłem, strona mi się podoba z drobnym wyjątkiem. Prosił o opinię, to ją
            ma.

• Gość: Marek P. Re: Jeśli o mnie chodzi... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 10:59
              borys-krakow napisał(a):

> Gość portalu: Marek P. napisał(a):
              >
              >
              > > ... ale na gościa napadliśmy, od Borysa po Macieja,
              > Wypraszam sobie!
              > Nie napadłem, strona mi się podoba z drobnym wyjątkiem.

Przepraszam, Borys nie napadał, z drobnym wyjątkiem rzecz jasna :)
        • Gość: Darek M Re: To jest chamstwo... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 22:54

) Na podanej stronie znajdują się zdjęcia "GL", które pochodzą z Portalu
          ) MZGorzów...
          ) Publikować je mogę tylko ja, więc stwierdzam, że zostało złamane prawo!

Zdjęcia pochodzą z różnych źródem, m.in. z MZGorzów i wcale ich autorstwa sobie
          nie przypisuję - załączam szczegółowe wyjaśnienia

) Cała strona jest co jedynie dobrym zebraniem materiałów ze wszystkich
          ) gorzowskich witry www.
          Zamiarem moim było zaprezentowanie interesujących rzeczy na temat Gorzowa,
          oczywiście musiałem korzystać z jakiegoś źródła, było tego sporo, nie zawsze
          pamiętałem je dopisać
          ) Teksty są w całości skopiowane...
          To nie jest cała prawda, poczytajcie dokładnie. Są teksty, których w internecie
          nie ma (jest źródło, np. Gorzów w 1945 r.), są także teksty, które zostały
          opracowane na podstawie różnych źródeł - przejrzyjcie dokładnie stronę.

) Proszę autora o usunięcie wszystkich materiałów pochodzących z Portalu MZGorzów
          ) !
          Jak odnajdę które zdjęcia były ściągnięte z portalu, to je usunę, jednak
          nadmieniam, że dużo zdjęć pochodzi z gazeta.pl lub gazetalubuska.pl, które także
          były zamieszczane na MZGorzów, będę próbował się kontaktował z ww redakcjami
          gazet (i nie tylko) - w końcu chodzi o promocję a takiej stony grupującej w taki
          sposób informacje i ciekawostki nie ma !!!

) Maciej Zakrzewski
          ) zakrzewski@profit.pl

Oto szczegółowe wyjaśnienia:

Korzystam z internetu za pomocą zwykłego modemu telefonicznego, więc aby rachunki
          były w miarę małe przeglądanie stron www odbywa się u mnie na zasadzie szybkiej
          selekcji czegoś co może mnie zainteresować i zapisaniu tego na dysk twardy
          komputera. Dopiero po rozłączeniu połączenia dokładnie zagłębiam się w zapisany
          wcześniej na dysk twardy materiał. Jeśli coś mnie zainteresuje, po prostu to
          zostawiam, pozostałe zbędne rzeczy – usuwam. Najczęściej korzystam z portalu
          www.gazeta.pl w części dotyczącej naszego miasta, oraz www.gazetalubuska.pl. Tak
          więc na przestrzeni jakiegoś czasu nazbierało się tego trochę, pomyślałem że
          fajnie byłoby coś z tym zrobić. Wpadłem na pomysł zrobienia strony www, która
          przedstawiała by ciekawe (moim zdaniem) rzeczy na temat Gorzowa – w końcowym
          efekcie byłaby to dodatkowa promocja miasta w internecie, których nigdy nie za
          dużo. Kilka tekstów miałem już opracowanych z mojej starej strony (np. historia
          powojenna - z podaniem źródła), kilka zostało wybranych z lawiny informacji (np.
          informacje o nowym tramwaju są z www.gazeta.pl), niektóre zostały ściągnięte z
          innych stron, których źródeł czasem zapomniałem podać (często są to także ogólnie
          publikowane zdjęcia miasta).

Prawie końcowym (gdyż jeszcze nie zakończonym) efektem stała się strona
          pokazująca co w Gorzowie jest ciekawe i co można pokazać. Strona ta nigdy nie
          będzie portalem internetowym, serwisem o mieście Gorzowie, jak np. serwis
          www.gorzow.profit.pl i nie będzie z żadnym serwisem konkurować. Zostaną tu tylko
          informacje, które uważam za ciekawe i które kogoś zainteresują (np. kogoś z
          Legionowa – czytaj dalej).
          Jest to zwykła strona prywatna o Gorzowie, mieście w którym mieszkam i które jest
          mi bliskie. Takich „zbieranek” informacji nikt nie znajdzie pod jednym adresem
          lub w żadnej publikacji papierowej.

Stronę postaram się uzupełnić o podanie źródeł, z których zaczerpnięte zostały
          informacje (strony www, czasopisma, materiały promocyjne urzędu miasta, książki,
          przewodniki). Stronę tę można traktować jako np. pracę dyplomową o Gorzowie, do
          stworzenia której wykorzystano wszelkie dostępne materiały. Sam przecież nie
          wymyślę historii Gorzowa, ja ją tylko mogę rozpowszechniać na znane mi sposoby.
          Nie mogę sobie wymyślać informacji od tak sobie, lecz polegać na „źródłach”,
          które informacją zajmują się fachowo.
          Strona w żaden sposób nie służy celom komercyjnym, lecz tylko i wyłącznie służyć
          ma promocji miasta, przedstawiać to, co w mieście należy pokazywać i tylko taki
          charakter posiada.

W części „O stronie” jest informacja, że materiały pochodzą z różnych źródeł,
          jeszcze bez wskazania z jakich (piszę dnia 2.01.2002 r.), ich szczegółowy wykaz
          zostanie uzupełniony (należy zwrócić także na informację iż strona jest w
          budowie). Gdy taki wykaz już powstanie, każdej stronie zostanie przypisane źródło
          (choć niektóre podstrony takie źródło już posiadają, np. „Gorzów w 1945 r.” –
          źródło: „Specjalne wydanie Gazety Zachodniej na 50 lat polskości Gorzowa” a tego
          nigdzie nie znajdzie się w internecie; czy „Historia powojenna” – opracowane na
          podstawie literatury Zielonogórskie - rozwój województwa w Polsce Ludowej. Pr.
          zbior. pod red. J. Wącickiego. PWN Warszawa 1970; czy zdanie „Takie oto
          informacje można odczytać np. z planu miasta, kiedy Polska była podzielona na 49
          województw.” – wiadomo z czego dany fragment pochodzi. (a propos tej strony - już
          jest nieaktualna jeżeli chodzi o dane, województwo lubuskie ma już 14 powiatów, a
          nie 13, jak to było do końca 2001 roku – poprawię to).
          Niestety wszystkim tekstom nie przypisałem źródła, zainteresowanych przepraszam,
          jeżeli chodzi o zdjęcia (przede wszystkim z galerii), to owszem, zostały
          ściągnięte z różnych stron, niestety bez podania źródła jak i bez wcześniejszego
          kontaktu z osobami, które te zdjęcia robiły lub które mają prawo do publikowania
          tych zdjęć. Zdjęcia stanowią materiał dodatkowy dla podstron (z wyjątkiem
          galerii, która przedstawia tylko zdjęcia). Ja zresztą nie mam możliwości robienia
          dobrych, lub bardzo dobrych zdjęć. Mimo wszystko, będę próbował się z takimi
          osobami kontaktować, jeżeli nie wyrażą zgody na ich pozostawienie, zostaną
          usunięte.

Nie myślałem że zdjęcia mogą przynieść jakieś problemy. Najwięcej jest ich z
          gazeta.pl, gazetalubuska.pl, gorzow.profit.pl, republika.pl/lubuskie także
          rzeczpospolita.pl i kilku innych, których teraz nie pamiętam, lecz postaram sobie
          przypomnieć i podać źródło.
          Także na portalu prowadzonym przez Macieja Zakrzewskiego często widzę zdjęcia,
          które wcześniej były opublikowane w Gazecie Lubuskie czy Gazecie Zachodniej
          (regionalnym dodatku do Gazety.pl). Oczywiście, spróbuję się z poszczególnymi
          redakcjami skontaktować.

Nie wiem jak to regulują przepisy, choć prawo dość szybko wkracza w sferę
          internetu i przekazu elektronicznego (np. czekająca na wejście w życie ustawa o
          podpisie elektronicznym), myślę że sprawę tą regulują przepisy o prawie
          autorskim, ale nie mam czasu wgłębiać się w tekst jednolity tej ustawy i nie wiem
          na co sobie mogę pozwolić (czy podanie źródła wystarczy). Podkreślam, jeśli w
          odpowiedzi stwierdzą że sobie nie życzą, zdjęcia usunę.

Promocją miasta powinien się zajmować Urząd Miejski, także w internecie. Strona
          www.gorzow.pl prowadzona przez urząd miejski jest niestety niedopracowana, jakby
          dokończona w 80% i na dodatek nie aktualizowana (proszę spróbować ściągnąć
          Gorzowskie Wiadomości Samorządowe w wersji elektronicznej a zobaczymy, że
          zapytanie dotyczy inwestycji, a ponadto jest tylko kilka numerów archiwalnych...

Będąc Gorzowianinem zależy mi na tym, żeby Gorzów był miastem znanym w kraju jak
          i za granicą. Miałem możliwość jakoś Gorzów zapromować w kraju, więc to zrobiłem.
          Miałem kiedyś stronę na republice, na której opisane były gorzowskie tramwaje z
          krótką informacją o wiadukcie kolejowym. Odszukał ją miłośnik tramwajów i budowli
          kolejowych - Internauta z Legionowa (którego pozdrawiam), więc mógł przeczytać,
          że coś takiego jest także w Gorzowie. Po jego mailu (zostawił także wpis na
          forum – poszukajcie, temat chyba nosi nazwę „Wiadukt kolejowy”) teraz znalazło
          się więcej informacji na temat tramwajów, a wiadukt kolejowy został dość
          szczegółowo opisany. Podam także adres strony za granicę, mam znajomych we
          Francji i USA, pooglądają sobie chociaż zdję
          • Gość: Darek M Re: To jest chamstwo... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 22:56
            Tekst został urwany, oto ciąg dalszy:

Będąc Gorzowianinem zależy mi na tym, żeby Gorzów był miastem znanym w kraju
            jak i za granicą. Miałem możliwość jakoś Gorzów zapromować w kraju, więc to
            zrobiłem. Miałem kiedyś stronę na republice, na której opisane były gorzowskie
            tramwaje z krótką informacją o wiadukcie kolejowym. Odszukał ją miłośnik
            tramwajów i budowli kolejowych - Internauta z Legionowa (którego pozdrawiam),
            więc mógł przeczytać, że coś takiego jest także w Gorzowie. Po jego mailu
            (zostawił także wpis na forum – poszukajcie, temat chyba nosi nazwę „Wiadukt
            kolejowy”) teraz znalazło się więcej informacji na temat tramwajów, a wiadukt
            kolejowy został dość szczegółowo opisany. Podam także adres strony za granicę,
            mam znajomych we Francji i USA, pooglądają sobie chociaż zdjęcia, gdyż nie
            znają polskiego, a ja biegle nie władam językami obcymi, żeby teksty
            przetłumaczyć.

Taka strona grupująca wybrane przeze mnie informacje jest w internecie (z
            resztą i poza nim) jedna, nie ma drugiej takiej strony czy wydania papierowego,
            gdzie zawarte są informacje z historii, o tramwajach, trochę zdjęć. Strona to
            odzwierciedlenie tego co mnie interesuje, dlatego znalazły się tylko wybrane
            informacje z różnych źródeł.

Na koniec podkreślam, z wszystkimi zainteresowanymi będę próbował się
            skontaktować, wszystkich zainteresowanych, jeżeli poczuli się obrażeni (a mieli
            takie prawo) – przepraszam.

Informacja powyższa zostanie także umieszczona na stronie w części „O
            stronie...”

Darek Mikołajczyk
            • klin! Re: To jest chamstwo... 03.01.02, 09:20
              Gość portalu: Darek M napisał(a):

> Tekst został urwany...

Debiutujesz na forum, więc chce Ci się tyle pisać, że aż Ci urywa co nieco.
              Twoja stronka bardzo mi się spodobała, zresztą jej poprzedniczkę już na tym
              forum kiedyś reklamowałem. Spodobały mi się zdjęcia lotnicze, ciekawostki
              dotyczące barw miasta oraz deptaku na Chrobrego. Naprawdę, czegoś nowego
              dowiedziałem się o swoim mieście.

Biorąc pod uwagę, że strona ma zdecydowanie niekomercyjny charakter, o
              chamstwie rzeczywiście można w tym przypadku mówić, ale raczej nie z Twojej
              strony :)) Sytuacja zmieni się, jeśli umieścisz na niej choć jeden malutki
              baner. Niemniej, roszczenia są uzasadnione TYLKO ze strony właściciela praw
              autorskich. Rzeczywiście, warto wiedzieć, kto ma prawa do opublikowanych
              materiałów. Pozdrawiam i czekam na następne ciekawostki :)
            • Gość: J24 Drobna podpowiedź. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 08:08
              Gość portalu: Darek M napisał(a):

> Będąc Gorzowianinem zależy mi na tym, żeby Gorzów był miastem znanym w kraju
              > jak i za granicą. Miałem możliwość jakoś Gorzów zapromować w kraju, więc to
              > zrobiłem.

Budujące. Cieszy mnie to, jak widzisz nie tylko mnie.

> Na koniec podkreślam, z wszystkimi zainteresowanymi będę próbował się
              > skontaktować, wszystkich zainteresowanych, jeżeli poczuli się obrażeni
              > (a mieli takie prawo) – przepraszam.

Jedno Ci jeszcze podpowiem: część zdjęć (te z Rynku) jest autorstwa Marcina S.
              Napisz do niego: suler@iris.pl myślę, że zgodzi się na ich wykorzystanie na
              Twojej stronie.

Pozdrawiam. Powodzenia.
    • Gość: xgwiak Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 05.01.02, 18:30
      Probowalem ale tam "ZAKAZANE PIOSENKI" proponujje podpatrzyc www.szczecin.pl w
      szczegolnosci "KAMERE i FOTO" rowniez i www.poznan.pl . A jak juz sie skonczy
      Wasz romans z "sympatyczna a zarazem i przwrotna ZG" to zapewne znacznie lepszy
      bedzie wybor w kierunku Szczecina. Znam te miasta (studia w PP i 13 lat pracy
      35% Scz. pozostale Gdansk). Moze jednak znajdziecie cos pozytywnego z
      tego "podgladniecia".
      POZDROWKA!!!!!
      • Gość: xgwiak Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 08.01.02, 23:17
        Wy sie tam klocicie a moze sie i "pobijecie" za tych kilka
        obrazkow "Gorzalkowa" no i zieloni przypuszczam to wykorzystaja.
        Ponawiam "podpatrzenia" tych z polnocy. Mysle, ze obrazki bombowe, tylko
        nalezaloby do tego moze troche opisu.
        Pozdro!!!
        • klin! Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl 09.01.02, 00:03
          Gość portalu: xgwiak napisał(a):

> Wy sie tam klocicie a moze sie i "pobijecie" za tych kilka
          > obrazkow "Gorzalkowa"...

Fakt. Darek się obraził.
          • Gość: xgwiak Re: Zobaczcie http://gorzowlubuskie.w.interia.pl IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 09.01.02, 03:25
            To niech sie Darek ugryzie w swoje 4 litery and cool down!!!
            Pozdro!!!!!!!!!!!
          • borys-krakow Obrażalski 09.01.02, 08:51
            klin! napisał(a):

> Fakt. Darek się obraził.
            Jak, nieprzymierzając, dziewica jakaś.
            Strona była fajna.
            • Gość: Darek M. Re: Obrażalski IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 16:09
              borys-krakow napisał(a):

> klin! napisał(a):
              >
              > > Fakt. Darek się obraził.

Pudło - nie obraziłem się, muszę tylko nanieść pewne poprawki.

> Jak, nieprzymierzając, dziewica jakaś.

Spokojnie, smoków się nie boję więc i dziewicą być nie mogę :-))

> Strona była fajna.

Strona ciągle jest, tylko że pod innym adresem (nie podanym do publicznej
              wiadomości), po prostu nie mam ostatnio czasu, siedzę w pracy od rana do nocy a
              na weekend też chciałbym się w końcu wyszaleć - przecież jest karnawał.
              Jak ją chcecie obejrzeć - tą moją prywatną stronę o mieście, podam adres, tylko
              dajcie znać na maila "dariusz_m@wp.pl", na forum wchodzę jeszcze rzadziej, bo
              często mój modem go po prostu nie ładuje (a czas leci - wiecie, czas to
              pieniądz).

Tak wogóle to jeszcze mam kilka uwag wartych pozostawienia na forum, no ale chyba
              następnym razem, teraz spadam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka