Dodaj do ulubionych

Dziennik Gorzowski to CHAŁA

IP: *.gorzow.mm.pl 29.09.03, 18:48
DzG to połączenie NIE z SuperExpresem:) Język dziennikarski jest fatalny,
szata graficzna - mierna, zawartość merytoryczna - nędzna. Idealny przykład
jak spaprać dobrą ideę. Dzienik Gorzowski długo nie pociągnie na gorzowskim
rynku. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hiro Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 29.09.03, 18:57
      Gość portalu: Bartoo napisał(a):

> DzG to połączenie NIE z SuperExpresem:) Język dziennikarski jest fatalny,
      no i nad czym się spuszczasz?
      • Gość: Bartoo Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: *.gorzow.mm.pl 29.09.03, 19:18
        No comments.
        • hiro Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 29.09.03, 19:20

> No comments.
          właśnie!
    • hiro Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 29.09.03, 19:22
      . Dzienik Gorzowski długo nie pociągnie na gorzowskim
      > rynku. Pozdrawiam
      coś nie tak?!
      ?!
    • Gość: pb Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 80.54.47.* 30.09.03, 10:07
      Jak mniemam, Pan posługując się tak niskimi środkami jak my zrobiłby gazetę na
      miarę Wyborczej.
      Proponuję Panu, jako znawcy tematu, przesłać swoje merytoryczne uwagi i
      propozycje pod adresem redakcji.

Pozdrawiam
      Przemysław Bielewicz
      • ant777 Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 30.09.03, 10:58
        Gość portalu: pb napisał(a):

> Jak mniemam, Pan posługując się tak niskimi środkami jak my zrobiłby gazetę
        na
        > miarę Wyborczej.
        > Proponuję Panu, jako znawcy tematu, przesłać swoje merytoryczne uwagi i
        > propozycje pod adresem redakcji.
        >
        > Pozdrawiam
        > Przemysław Bielewicz

No i co pan na to, panie Bartoo? Chyba warto odpowiedzieć na ten post, tym
        bardziej, że facet podpisał się z imienia i nazwiska.
      • aborys Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 30.09.03, 13:10

> Jak mniemam, Pan posługując się tak niskimi środkami jak my zrobiłby gazetę
        na miarę Wyborczej.
        Założyłbym fajną knajpkę.
        Brasserie.
        • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 01.10.03, 08:49
          Hey,
          Dajcie im szanse na dopracowanie wszystkiego.
          Cierpliwosci.
          Czy Dziennik Gorzowski ma swoje strony na Internecie?
          Pozdrawiam
          • Gość: Bartoo Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.03, 09:06
            Nie chodzi mi o format, jakość papieru, czy o układ graficzny. Najbardziej nie
            podoba mi się jakość i styl języka osób tam piszących. Powtórzę co mi przyszło
            na myśl: połączenie NIE i Superexpresu. W ostatnim weekendowym wydaniu któryś
            z redaktorów pozwolił sobie na autokomentarz w postaci "zamiast git wyszedł
            shit" - coś w tym stylu (nie mam DG przy sobie). To już lekka przesada i brak
            elementarnej kultury dziennikarskiej. Treść i zawartość "taka sobie".
            Proponuję zmienić tytuł na "Gorzowski Dziennik Sportowy", bo akurat sportu,
            przynajmniej jak dotychczas, jest najwięcej. Pozdrawiam - Bartoo
            • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 01.10.03, 10:06
              Hey Bartoo,
              Ty to masz wymagania...
              Oczekujesz czego? Kultury? I do tego dziennikarskiej?
              Nie przesadzaj.
              W koncu to nowe pismo i slyszakem iz na bardzo ograniczonym budzecie...
              Kochany, klasa i kultura kosztuja. Duzo kosztuja.
              A tak powaznie, to calkiem mozliwe ze Dziennik Gorzowski chce wlasnie taki styl
              reprezentowac. Taki pol-szmatlawiec. Dla niektorych shit is git.
              Pozyjemy, zobaczymy.
              Pozdrawiam
              • Gość: pb Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 80.54.47.* 01.10.03, 20:48
                Szanowni Państwo.
                "Dziennik Gorzowski" to gazeta typowo lokalna, bez wielkich aspiracji
                kulturotwórczych. Jest taka jak osoby do niej piszące. Nie narzucam narybkowi
                dziennikarskiemu stylu pisania. Mają pisać językiem potocznym, bo takim mówi
                ulica, czyli przeciętny czytelnik. Jeżeli ktoś lubi ambitniejsze teksty, ma do
                tego całą masę tytułów. Od wyboru do koloru. DG pisze o Gorzowie. Jakby tu była
                gwara, byłby pisany gwarą. Rozumiem, że osoby należące do elit kultutralnych
                Gorzowa chciałyby mieć lokalną ambitną gazetę na wysokim poziomie
                intelektualnym. Ale proszę pomyśleć jaka byłaby sprzedaż gazety skierowanej do
                tak elitarnych czytelników. DG to przedsięwzięcia majace przynieśc sukces
                finansowy a nie interes mający na celu jakąś "misję" kształcenia społeczeństwa.
                Skoro gazeta ma być jak najbardziej masowo czytana, to i język i tematyka nie
                może odbiegać od tej najbardziej popularnej wersji. Oczywiście nic nie stoi na
                przeszkodzie, aby w DG pojawiały się równiez bardziej ambitne materiały. Ale
                najpierw musimy okrzepnąć. Zapewniam jednak, że tak długo jak będę redaktorem
                naczelnym DG nie posunie się do chamskich numerów opisywania brudów czyjegoś
                życia prywatnego. A to, że będziemy zamieszczać materiały, które niektórym
                kojarzą się z gazetami bulwarowymi? To żaden zarzut. Takie gazety też
                potrzebne, skoro znajdują nabywców.
                Zapewniam, że wszelkie merytoryczne uwagi od czytelników są wnikliwe
                rozpatryewane i oceniane pod wzgledem przydatności dla gazety.

Przemysław Bielewicz
                • Gość: matrix Początki są zawsze trudne IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.03, 23:25
                  Gdyby rzecz miała miejsce w takiej Zielonej Górze,tam na pewno nie byłoby
                  problemów z funduszami,marszałcio wszystkich lubuszan sypnąłby hojnie z
                  wojewódzkiej kasy i świat dowiedziałby się że oto stolyca ma nowe poczytne
                  czasopismo z utęsknieniem wyczekiwane przez rzesze tamtejszych intelygętuw(tam
                  tylko tacy są).

Diennik może i nie jest na miarę Wyborczej czy New York Timesa,cieszy sam fakt
                  że są próby robienia czegoś w tym mieście co w przyszłości zaowocować może
                  oderwaniem się od zielonogórskiej propagandy serwowanej chociażby w Lubuskiej
                  (czyt. zielonogórskiej).Dlatego miast krytykować wszystko i wszystkich,
                  skupmy się na tym co ulepszyć a co zmienić żeby było lepiej i ciekawiej bo
                  początki są zawsze trudne.

Trzymam kciuki za Dziennik Gorzowski.
                • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 02.10.03, 04:56
                  Czyli jak powiedziualem.....pol - szmatlawiec..
                  Bez aspiracji do salonu....

Pozdrawiam
                  • Gość: pb Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 80.54.47.* 02.10.03, 08:49
                    Do salonu, który reprezentuje TAKI poziom na pewno nie aspirujemy.

Pozdrawiam
                    Przemysław Bielewicz
                    • Gość: ir Re: Dziennik Gorzowski to...nie wiem co IP: *.gorzow.mm.pl 02.10.03, 13:18
                      Gdzie to można dostać???
                      Nie będę latał po całym mieście szukać jakiejś gazety, jak jej nie ma w kiosku
                      osiedlowym to trudno, nie zapoznam się z nią. Ale jak poznam, to może zacznę
                      latać....
                      Napisałem już ze 2 tyg. temu e-maila , który niejaki pb udostępnił, aby mi
                      przesłali jakiegoś pdf, ale nikt nie odpisał.
                      • Gość: pb. Re: Dziennik Gorzowski to...nie wiem co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 15:14
                        Rozesłałem pliki pdf do wszystkich, którzy się zgłosili. Nie ponosze
                        odpowiedzialności za fakt, że niektóre skrzynki odrzucaja pocztę z załącznikami.

Pozdrawiam
                        Przemysław Bielewicz
                        • bardgorzowski Dziennik gorzowski 02.10.03, 17:35
                          Gość portalu: pb. napisał(a):

> Rozesłałem pliki pdf do wszystkich, którzy się zgłosili. Nie ponosze
                          > odpowiedzialności za fakt, że niektóre skrzynki odrzucaja pocztę z
                          załącznikami
                          > .
                          Mam nadzieje, ze w koncu dotrze i do mnie.
                          > Pozdrawiam
                          > Przemysław Bielewicz
                          • Gość: ir Re: Dziennik gorzowski IP: *.gorzow.mm.pl 02.10.03, 20:24
                            wyslalem e-maila o pdf 19 wrzesnia
                            mam skrzynke na onecie... jakos wszystkie zalaczniki przychodza do mnie, a ten
                            nie chcial?
                            moze wazyl ponad 5 MB
                            • j24 Zamiast PDF-u 03.10.03, 08:09
                              Przemysławie, podajcie po prostu tu na forum listę kiosków, w którym można
                              kupić Dziennik :) Mnie jakoś się udaje kupić. Czytam zawsze na bezdechu,
                              po czym stwierdzam, że jeszcze dużo pracy Was czeka.

Wytrwałości życzę.
                              J24
                        • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to...nie wiem co IP: 5.5D* / 24.70.95.* 03.10.03, 08:11
                          Kto to jest ten Przemyslaw Bielewicz???
                          Nazwisko za cholere nic mi nie mowi...
                          Moze ktos podpowie...
                          Z podziekowaniem
                          • j24 Re: Dziennik Gorzowski to...nie wiem co 03.10.03, 08:18
                            Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Kto to jest ten Przemyslaw Bielewicz???
                            > Nazwisko za cholere nic mi nie mowi...
                            > Moze ktos podpowie...

A czy wróg Amerykańców w Iraku może Ci podpowiedzieć ?
                            www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=58&w=7957040&a=8012972

Berni, masz mały Współczynnik Czytania W Stosunku Do Pisania (WCzWSDP):)
                    • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 03.10.03, 08:08
                      Hey pb.
                      Odpowiedz szybka i trafna.
                      Czyzby ktos z Dziennika ??
                      Pozdrawiam (sedeczmie)
                      • j24 Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 03.10.03, 08:13
                        Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey pb.
                        > Odpowiedz szybka i trafna.
                        > Czyzby ktos z Dziennika ??

Naczelny (a czemu, Berni, Ty tego nie wiesz?)
                        • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 03.10.03, 08:18
                          Hey J-24

Skad mam wiedziec...
                          Czytam tylko lokalna prase.... Nie swiatowe gazety z Europy...
                        • Gość: Bernard Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: 5.5D* / 24.70.95.* 03.10.03, 09:39
                          Hey J-24

Skad mam wiedziec...
                          Czytam tylko lokalna prase.... Nie swiatowe gazety z Europy...
                          Pozdrawiam
    • Gość: Antyknajak Piszący tu przeciwko Dziennikowi, państwo z GW ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 07:27
      Opluty i ob.... itd itd przez , co podejrzewam, większość piszących z GW,
      którzy w ten znany w GW sposób walczą z jakąkolwiek konkurencją.
      Jest to podobne zachowanie jak wczorajsze zachowanie GURU GW Adama Michnika
      wobec dziennikarz Kolendy Zalewskiej, która śmiała, powtarzam śmiała zadać
      trudne pytania Michnikowi.
      A tu Dziennik śmiał pokazać się na rynku gorzowskim. Więcej etyki
      dziennikarskiej panie i panowie , mniej tajemnicy dziennikarskiej.
    • j24 Dziennik Gorzowski to dziennik przyszłości 03.10.03, 08:25

> DzG to połączenie NIE z SuperExpresem:) Język dziennikarski jest fatalny,
      > szata graficzna - mierna, zawartość merytoryczna - nędzna. Idealny przykład
      > jak spaprać dobrą ideę.

Wszystko to trochę prawda, ale...

> Dzienik Gorzowski długo nie pociągnie na gorzowskim rynku.

... z pewnością Bartoo tak napisał, żeby zdopingować, a nie zdołować.

Przecież Bartoo nie kibicuje drużynie w Winnego Grodu (tej z plastronem
      Gazety Lubuskiej). :))))
      • j24 Do Naszego Przemysława :) 03.10.03, 08:36
        Kiedyś sobie dość często rozmawialiśmy o naszych gorzowskich sprawach
        z Darthem (nie wiecie aby, czy on jeszcze żyje?).

No więc Darth4 mówił, że różne takie nasze sprawy i inicjatywy powinny
        być wielokrotnie wspominane.
        Nie wystarczy przypomnieć urzędasom raz, bo boleśnie to przypomnienie
        przeżyją i... zapomną.

Trzeba, jak nasze pismaczki z Wyborczej mają w zwyczaju - ciągnąć sprawę,
        składać relacje, dopytywać się.
        Nikt ostatnio nie pytał się, "co jest, kurwa, z KRS-em w Gorzowie" (znaczy,
        czemu go, kurwa, jeszcze wciąż nie ma).
        Trzeba zadzwonić to jednego, drugiego i trzeciego Andrzeja, potem jeszcze 022-
        i materiał oczekiwany przez społeczeństwo naszego miasta gotowy.
        Bardzo długo już kibicujemy (nie tylko kibicujemy) tej sprawie.
        Zapewniam, Przemysławie, że nie tylko my Agenci!

Gorzowian ta sprawa interesuje, a o to Ci chyba chodzi..., pisać o sprawach,
        o których ludzie chcą czytać.
        • j24 Re: Do Naszego Przemysława Naczelnego 03.10.03, 08:38
          Właśnie! Naczelnego Przemysława Sztabowego (NPSz):)
          • j24 Swoją drogą... 03.10.03, 08:42
            ... można tu też pokazać nieudolność naszych kochanych miejscowych komuszków.
            Tak więc: przyjemne z pożytecznym :))))
    • martha4 Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 03.10.03, 11:32
      J24, nie możesz wymagać od takiego składu dziennikarskiego gotowości
      zajmowania się TAKIMI sprawami.

Pan Bielewicz wyjaśnił już, jaki cel przyświeca "Dziennikowi":

"Szanowni Państwo.
      "Dziennik Gorzowski" to gazeta typowo lokalna, bez wielkich aspiracji
      kulturotwórczych."

No, niestety...

"Jest taka jak osoby do niej piszące."

Czyli mierna. Nie ma co ukrywać. Ja kibicowałm mojej znajomej, która pragnęła
      pracować w "DG". Byłam niemal w 100% przekonana, że ją zatrudnią - studia
      ukończone z wyróżnieniem, inteligencja o wiele wyższa od przeciętnej,
      dyspozycyjność i przede wszystkim baaaardzo szerokie kontakty w mieście. I
      niestety, nie zadzwonili do niej - ona sama stwierdziła, że po prostu jest za
      inteligentna chyba.......

"Nie narzucam narybkowi
      dziennikarskiemu stylu pisania. Mają pisać językiem potocznym, bo takim mówi
      ulica, czyli przeciętny czytelnik."

Fakt: język i styl pisania jest fatalny. Ale misją gazety nie jest chyba
      schlebianie najniższym gustom???? Tak mi się wydaje, że nie powinno być. Czy
      mogę się dowiedzieć jak wyglada "przeciętny czytelnik"? Bo po stylu pisania
      wnioskuję, że musi być.... matołem jakimś....

Zdarzają się także poważne błędy stylistyczne i językowe. Brak porządnej
      korekty.

"Jeżeli ktoś lubi ambitniejsze teksty, ma do
      tego całą masę tytułów. Od wyboru do koloru."

Tu nie chodzi o ambitność tych tekstów, tylko o ich miałkość merytoryczno -
      stylistyczną.

"Skoro gazeta ma być jak najbardziej masowo czytana, to i język i tematyka nie
      może odbiegać od tej najbardziej popularnej wersji."

Tak więc, J24, w TEJ gazecie nie pojawią się teksty o KRS, bo kogóż to z tych
      ludzi mogłoby zainteresować.... Ludzie mają dość doniesień o przekrętach, o
      łapówkach, o jakichś wojnach w województwie. Dlatego tak dobrze sprzedają sie
      tzw. "kolorowe gazety" za 1,20. Tam wszystko jest ładne, kolorowe, są porady
      na życie, a samo życie jest łatwe i piękne.

"Zapewniam jednak, że tak długo jak będę redaktorem
      naczelnym DG nie posunie się do chamskich numerów opisywania brudów czyjegoś
      życia prywatnego."

Nie dowiemy się nic o wyjeździe do Sydney, o imieninach na których bawią się
      sędziowie z oskarżonymi itp. Niestety. Ta gazeta ma inną misję.

"A to, że będziemy zamieszczać materiały, które niektórym
      kojarzą się z gazetami bulwarowymi? To żaden zarzut. Takie gazety też
      potrzebne, skoro znajdują nabywców."

Szkoda, naprawdę szkoda.

"Zapewniam, że wszelkie merytoryczne uwagi od czytelników są wnikliwe
      rozpatryewane i oceniane pod wzgledem przydatności dla gazety."

I to jedynie pociesza.

Pozdrawiam serdecznie

Martha

• Gość: Bartoo Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: *.gorzow.mm.pl 04.10.03, 11:52
        Panie Redaktorze Naczelny - Gorzów potrzebuje własnego, porządnego i na
        poziomie pisma miastotwórczego i kulturotwórczego. Powinny w nim znaleźć się
        newsy z kraju, świata, a przede wszystkim z Gorzowa i okolic. Kierowanie DG do
        grupy osób "bez wymagań" skończy się wielką klapą - oni nie mają pieniędzy na
        zakup chleba, a co dopiero gazety! Gdy będę miał ochotę poczytać "język
        ulicy", zakupię "Bravo Girl" lub "Superekspres", no może "Detektywa":) Życzę
        powodzenia ale Pana opinie i punkt widzenia, skutecznie zniechęciły mnie do
        kupowania Waszego "produktu":)
        • redondo1 Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 04.10.03, 12:16

> Panie Redaktorze Naczelny - Gorzów potrzebuje własnego, porządnego i na
          > poziomie pisma miastotwórczego i kulturotwórczego.

Nie wiadomo czy właśnie takiego dziennika Gorzów potrzebuje.I czy w ogóle
          Gorzów potrzebuje dziennika?. Ja np. bardziej łaknę dobrego lokalnego żywego
          radia.
          Ja chciałbym:
          - słuchać hiperlokalnego gorzowskiego żywego prywatnego radia(wiadomości muzyka
          wejścia na żywo spod bloku gdzie wycieka gaz itp)
          - czytać codziennie dziennik krajowy z dobrym serwisem światowym i gospodarczym
          (Rzeczpospolita bądź GW) i niech ten dziennik ma jedną stronę o
          Gorzowie.Wystarczy mi jedna albo nawet pół.
          - A w piątek chciałbym sobie kupić fajny obszerny lokalny gorzowski tygodnik -
          i niech tam się realizuje kulturotwórcza misja itp.
          Natomiast wydawanie dziennika tylkogorzowskiego to nieporozumienie. To
          oczywiście fajne i ambitne ale biznesowo-nieporozumienie.

Kierowanie DG do grupy osób "bez wymagań" skończy się wielką klapą - oni nie
          mają pieniędzy na > zakup chleba, a co dopiero gazety!

To prawda. Trzeba naprawdę dokonać promocyjnego cudu żeby zmusić takich
          mieszkańcow do codziennego wydawania pieniędzy na gazetę, gdzie jest to i owo o
          Gorzowie.
          • bardgorzowski Gdzie sie podzialy pdf-y ? 05.10.03, 01:25
            Wierzac w obietnice przeslania Dziennika w formie pdf-u wylalem i ja maila.
            I jak widze, nie tylko ja mam "problemy" z jego otrzymaniem. Ir ma konto w
            onecie i tam nie dotarly zalaczniki. Ja mialem otrzymac na adres z gazety i
            sytuacja ta powtorzyla sie. Jezeli naprawde sa problemy z wyslaniem pdf-u czy
            nie moznaby podac adres strony Dziennika, a tam pdf-y archiwalnych numerow ?
            Naprawde nie mam mozliwosci zakupu Dziennika a bardzo ciekawi mnie jego
            zawartosc.
            Pozdrawiam
            bardgorzowski

P.S.
            Bylaby to chyba tez niezla promocja Dziennika. Oczywiscie w przypadku, kiedy to
            sie nie ma obaw co do oceny wartosci pisma.
            • Gość: pb Re: Gdzie sie podzialy pdf-y ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 11:29
              Nie mam pojęcia dlaczego tak spora liczba skrzynek odrzuca załaczniki pdf.
              Postaram się w najbliższym czasie uruchomić stronę, z której będzie można
              samemu ściągać kolejne numery.

Pozdrawiam
              Przemysław Bielewicz
              • j24 Re: Gdzie sie podzialy pdf-y ? 06.10.03, 12:44

> Nie mam pojęcia dlaczego tak spora liczba skrzynek odrzuca załaczniki pdf.

Darmowe skrzynki przyjmują przesyłki z niewielkimi załącznikami tylko.
                Przy załączniku około 2 MB mogą już być problemy.

Miejscowym nie wysyłaj, bo przestaną kupować :)
                --
                Pozdrawiam
                J24
      • Gość: pb Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 11:27
        Droga Martho4

Z uwagą przeczytałem Twój post.
        Co do kulturotwórczej roli gazety.
        Napisz czego w takim razie oczekujesz? tekstów na poziomie miesięcznika
        literackiego? A kto to bedzie czytał?

Co do Twojej koleżanki. Skoro jest taka inteligentna, to powinna się domyśleć,
        że skoro jej zależy na pracy, to SAMA powinna do nas zadzwonić. Ja nie mam
        czasu wisieć cały dzień na telefonie i szukać ludzi, którzy nie raczyli przyjśc
        na umówione spotkanie w sprawie pracy.

Co do jakości stylistyki. Zgadzam się z Tobą, że są niedociągnięcia. Ludzie
        piszący do DG cały czas się uczą posługiwania piórem. Z czasem się poprawią.

Nie zrozumiała mnie Pani do końca z tym nieporuszaniem spraw prywatnych. Co
        innego jest picie wódy prokuratora z przestępvcami a czym innym fakt, że np.
        jakiegos polityka żona puszcza w trąbę, czy dziecko mu się łajdaczy. Nieprawdaż?

Pozdrawiam
        Przemysław Bielewicz
        • Gość: wrrr Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA IP: *.gorzow.mm.pl 05.10.03, 12:34

> Napisz czego w takim razie oczekujesz? tekstów na poziomie miesięcznika
          > literackiego? A kto to bedzie czytał?
          Cholera, Wyborcza nie jest miesięcznikiem literackim, a teksty Barańskiego i
          Ochwatowej o kulturze da sie czytać. I co najważniejsze - ktoś to czyta. No ale
          pan Bielewicz ma swoją koncepcję... Powodzenia

> Co do jakości stylistyki. Zgadzam się z Tobą, że są niedociągnięcia. Ludzie
          > piszący do DG cały czas się uczą posługiwania piórem. Z czasem się poprawią.
          Tego to uczy się chyba w liceum, a nawet w szkole podstawowej. Jeśli ktoś ma
          problem z poprawnym odmienieniem rzeczownika przez przypadki albo
          skonstruowaniem zdania złożonego, to na pewno nie powinien pracować w Gazecie.
          To nie jest tak, że można pozwolić pisać każdemu, kto przyjdzie z ulicy. A
          jeśli już tak się dzieje, to naczelny powinien te teksty redagować. No chyba,
          że naczelny sam zasady ojczystego języka ma w dupie.

• martha4 Re: Dziennik Gorzowski to CHAŁA 06.10.03, 12:10

> Droga Martho4
          >
          > Z uwagą przeczytałem Twój post.
          > Co do kulturotwórczej roli gazety.
          > Napisz czego w takim razie oczekujesz? tekstów na poziomie miesięcznika
          > literackiego? A kto to bedzie czytał?

Nie, tu nie chodzi o teksty na poziomie miesięcznika literackiego. Raczej o
          coś bardziej ogólnego. Nie należy sądzić, że tylko łatwe, pozbawione reguł
          stylistycznych, oparte o mowę potoczną artykuły są w stanie zadowolić
          przeciętnego czytelnika. Jeśli się przyjmie taką linię, to szybko stanie się
          to regułą. A tzw. "przeciętny" czytelnik niekoniecznie jest skończonym
          matołem. Pani Krysia z mięsnego wiosną chodzi z wnuczkiem do parku koło
          muzeum, by podziwiać przyrodę, a pan Heniu, emeryt z działki obok, ledwie po
          podstawówce, mówi jak profesor. To są przeciętni czytelnicy. Język gazety i
          dobór materiału nie może wychodzić z założenia, że "jeśli napiszemy slangiem
          ulicy, ulica będzie nas czytać". Takiej gazety czytelnicy nie będą szanować.

> Co do Twojej koleżanki. Skoro jest taka inteligentna, to powinna się
          domyśleć,
          > że skoro jej zależy na pracy, to SAMA powinna do nas zadzwonić. Ja nie mam
          > czasu wisieć cały dzień na telefonie i szukać ludzi, którzy nie raczyli
          przyjśc
          >
          > na umówione spotkanie w sprawie pracy.

Tu się zgodzę. Rynek pracy jaki jest, każdy widzi, i nie rolą pracodawcy jest
          uganianie się za pracownikiem. Ale dodam tylko, że owa młoda osoba została
          zatrudniona w Poznaniu, w gazecie. Może więc z góry się nastawiła, że tam
          będzie się bardziej starać, niż tutaj. Szczegółów niestety nie znam.
          Chylę więc czoła.

> Co do jakości stylistyki. Zgadzam się z Tobą, że są niedociągnięcia. Ludzie
          > piszący do DG cały czas się uczą posługiwania piórem. Z czasem się poprawią.

Zdaję sobie z tego sprawę. Nawet osoby po studiach dziennikarskich nie zawsze
          są w stanie biegle posługiwać się piórem. To praktyka czyni mistrza. Niemniej
          jednak porządna korekta przydałąby się na pewno.

> Nie zrozumiała mnie Pani do końca z tym nieporuszaniem spraw prywatnych. Co
          > innego jest picie wódy prokuratora z przestępvcami a czym innym fakt, że np.
          > jakiegos polityka żona puszcza w trąbę, czy dziecko mu się łajdaczy.
          Nieprawdaż
          > ?
          >

Prawdaż:)

Pozdrawiam

• j24 DG górą! 06.10.03, 12:55
            martha4 napisała:

>> Nieprawdaż ?
            > Prawdaż:)

Właśnie.
            Kibicował zatem będę. W walce o rynek z Gazetą "Lubuską" :), rzecz jasna.

DG górą nad Zieloną Górą!
    • Gość: Antyknajak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 06:10
      Nie dopuszczono do publikacji tekstu z uwagi na naruszenie tajemnicy
      dziennikarskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka