pyttacz 20.02.09, 21:43 Wzruszająca fotka. Te barki na rzece, mój domek za wiaduktem, brak Matnary, no i zabudowane nisze (zwane przez Nicelusa "przestrzenią pod przęsłami"). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Glebokie uklony dla pana Synowca... IP: 139.142.51.* 20.02.09, 22:16 Hey, Oczywiscie takze dla jego przyjaciol... Ci ludzie moga zadziwiac swoja energia... Brawo. Mam nadzieje ze konto bedzie wkrotce otwarte i Gorzowiacy beda mogli wesprzec nastepna inicjatywe tych wspanialych ludzi... :):):) PS. Jederzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
valmico Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 20.02.09, 22:32 Nie jestem pewien czy Gorzów potrzebuje kolejnych pomników. Mi takie pomniki generalnie "wiszą", wolałbym trochę więcej zieleni niż statuę z brązu. Już nie wspomnę o tym paskudztwie co stawiają na Dolinkach... grrr... tyle pięknej zieleni zajmować żeby postawić betonowe gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 21.02.09, 14:40 > generalnie "wiszą", wolałbym trochę więcej zieleni niż statuę z To moze zrozum, ze to nie urzad miejski, a prywatna fundacja. Nie ma opcji, ze radni beda sluchac mieszczuchow i wybuduja park zamiast rzezby. Opcje sa dwie: albo rzezba, albo nic... to chyba lepiej rzezba? Moze to "tylko" obiekt malej architektury, ale zawsze to wiecej niz nic... a z tego co wiem, turysci chetnie robia sobie zdjecia z Szymonem i Jancarzem (co do Zacharka to nie wiem, ale chyba tez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 21.02.09, 00:01 ... i jego paczki? Z uklonami nie przesadzaj - kto wypina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... IP: 139.142.51.* 21.02.09, 00:20 Hey werty, Tam niewielu mamy dobrych ludzi... Im nalezy okazac szacunek za to co robia... Dzieki nim nie pamieta sie skur-el-i takich jak Marcinkiewicz... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 21.02.09, 11:18 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey, > Oczywiscie takze dla jego przyjaciol... > Ci ludzie moga zadziwiac swoja energia... > Brawo. Mam nadzieje ze konto bedzie wkrotce otwarte i Gorzowiacy beda mogli wesprzec nastepna inicjatywe tych wspanialych ludzi... Najpierw badz dobry i uczciwy. I rozlicz sie ze swoich publicznych deklaracji sprzed 4 lat wsparcia budowy pomnika Szymona... howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 15:37 redcloud napisał: > Najpierw badz dobry i uczciwy. I rozlicz sie ze swoich publicznych > deklaracji sprzed 4 lat wsparcia budowy pomnika Szymona... Przecież był na liście darczyńców... Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 21.02.09, 16:03 Gość portalu: login_t napisał(a): > Przecież był na liście darczyńców... obiecal dolozyc dolara do kazdej zebranej zlotowki. Okazalo sie ze to geba pelna belkotu i nic wiecej howgh Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Glebokie uklony dla pana Synowca... 21.02.09, 16:46 "...to geba pelna belkotu..." ... bełkotu? W Głębokim Gardle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.09, 22:29 pyttacz napisał: > zabudowane nisze co to jest nisza wyjaśniają słowniki i encyklopedie. pl.wikipedia.org/wiki/Nisza Odpowiedz Link Zgłoś
valmico Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 20.02.09, 22:35 Brawo. Udało ci się złapać kogoś jak wcięło mu 'ż'. Chyba jesteś z ludzi co to nie znają tematu wcale, ale orty i interpunkcję zaraz pięknie sprawdzą. To jest takie zboczenie ludzi z wykształceniem humanistycznym czy tak po prostu lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.09, 12:25 valmico napisał: > Brawo. Udało ci się złapać kogoś jak wcięło mu 'ż'. okazało się przynętą, żeby złapać kogoś innego na głupocie. > To jest takie zboczenie ludzi > z wykształceniem humanistycznym > czy tak po prostu lubisz? ludzie z wykształceniem humanistycznym pod pojęciem "nisza" rozumieją, jakąś wolną przestrzeń do zagospodarowania. ludzie z wykształceniem technicznym pod pojęciem "nisza" rozumieją element budowli - wnękę w murze. ludzie bez wykształcenia, nic nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demos Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 23:26 Brawo Panie Mecenasie. Jeśli chcielibysmy w najabardzjej zrozumiały sposób zdefiniować to czym jest ptariotyzm lokalny to wskazanie tego co Pan robi, dla zachowania pamięci o gorzowianach i ich polskiej historii, jest tego najprostrzym sposobem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.09, 23:56 pyttacz napisał: > Wzruszająca fotka. a propos wzruszających fotek, to znalazłem tramwaj na moście staromiejskim. :) brandenburg.rz.fhtw-berlin.de/neumark/postkarten/ansichten/Landsberg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 23:59 No, tu jest i Matnara i zabudowane "nisze". Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 21.02.09, 00:35 Gość portalu: nicelus napisał(a): > a propos wzruszających fotek, to znalazłem tramwaj na moście staromiejskim. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego most nie został wybudowany na osi ulicy Wodnej lub Mostowej, zwłaszcza że budowniczowie wiaduktu przewidywali takie rozwiązanie, gdyż u ich wylotów zaprojektowali szersze, metalowe przęsła. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 21.02.09, 01:07 "Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego most nie został wybudowany na osi ulicy..." ... u Daniela kupisz broszurę Zyzia na ten temat - o mostach na Warcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: 139.142.51.* 21.02.09, 01:40 Hey surma, Jesli sie nie myle ostatni remont mostu....byl jedynie remonte,... Stoi obecnie dokladnie tam gdzie stal... Kogo obwiniasz? Ludzi Landsbergu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.09, 04:33 surma_bojowa napisał: > ... dlaczego most nie został > wybudowany na osi ulicy ... pewnie dlatego, że przyjemniej się idzie w kierunku katedry, niż w kierunku przejścia pod wiaduktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwerg plisss IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:01 ja to chciałbym Zyzia z brązu... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: plisss 21.02.09, 14:01 "...Wibrator z brązu..." ... pomysl mi się podoba... Taki "maly" Wielki... interaktywny... Dla dupka z Kanady... zeby nie musiał szukać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redcloud Re: plisss IP: *.gorzow.mm.pl 21.02.09, 15:26 pomnik mądrego i uczciwego wibratora howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macius0 Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: *.gorzow.mm.pl 22.02.09, 17:12 To zdjęcie dowodzi, że "pająk" już tam stał od lat, bo skąd by je zrobili ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 22.02.09, 17:42 Czy ten szczeniak za plecami Korcza to Zyzio szpiclujacy dla UB? Odpowiedz Link Zgłoś
umbrella777 Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 23.02.09, 07:23 Mam wrażenie e_werty, że najbardziej poszkodowanym przez UB, jesteś ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: 139.142.51.* 23.02.09, 09:01 Hey parasol, Masz racje... Werty byl wywalony za glupote chyba... he he he he he Odpowiedz Link Zgłoś
umbrella777 Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 23.02.09, 10:07 Nie naśmiewaj się bernard. Powinniśmy pomóc e_werty, w usunięciu z jego umysłu opcji podpinającej UB do każdego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 23.02.09, 10:22 "...w usunięciu ..." ... już ty parasol niczego nie usuwaj - bo mi rente kombatancką zabiorą! Odpowiedz Link Zgłoś
umbrella777 Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 23.02.09, 10:30 Już myślałam, że wiem kto jest kim na gorzowskim forum... i znowu mi poplątałeś. Fajnie, że się nie obraziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: 139.142.51.* 23.02.09, 18:31 Hey parasol, Werty jest okay... Ja go tylko dl;atego "kopie" bo on sie lubi "wypinac"... he he he he :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus nowe złoto na czas kryzysu? IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 14:01 a propos pomników. berlińska statua zwycięstwa (sigessäule) jest sprawdzana pod kątem uszkodzeń. od jesieni 2009 czeka ją dwuletni remont. odnowione będą złocenia. remont będzie kosztował 3,5 mln. euro. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Erika... 23.02.09, 14:31 "...berlińska statua zwycięstwa..." ... kogo nad czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: nie erika, tylko nike. IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 15:24 e_werty napisał: > "...berlińska statua zwycięstwa..." na wstępie muszę się poprawić. w "siegessäule" zjadłem "e" i "siegessäule" dosłownie znaczy kolumna zwycięstwa. w kolumnie są schody którymi wchodzi się na balkonik znajdujący się pod posągiem nike. > ... kogo nad czym? nie nad czym, tylko nad kim. więcej szacunku dla przeciwnika. niemieckie pomniki są uniwersalne. są na tyle duże i solidne, że zawsze dodatkowa tablica pamiątkowa się zmieści. ale też np. ulice są na tyle szerokie, że nawet po latach starczy na wszystko miejsca. nie trzeba poszerzać. jeżeli powiększysz panoramę wykonaną z balkonu tej kolumny, to pod koniec (po prawo) na dole zobaczysz olbrzymi pomnik bismarcka. jednak w porównaniu do tej kolumny wydaje się niewielki. pl.wikipedia.org/wiki/Siegess%C3%A4ule Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: nie erika, tylko nike. 23.02.09, 15:32 "...niemieckie pomniki są uniwersalne [...] dodatkowa tablica pamiątkowa się zmieści..." ... np. zwycięstwa nad Polską? Erika S. pewnie marzy o takiej tablicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: nie erika, tylko nike. IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 15:44 e_werty napisał: > ... np. zwycięstwa nad Polską? > Erika S. pewnie marzy o takiej > tablicy! trudno mi zgadywać o czym marzy erika, ale wiele zwycięztw już odnotowała. tych wielkich, jak o centrum i tych małych jak chociażby ostatnio w sądzie przeciw posłance z pisu. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: nie erika, tylko nike. 23.02.09, 15:59 Gość portalu: nicelus napisał(a): > trudno mi zgadywać o czym marzy erika, ale wiele zwycięztw już odnotowała. No to może w ramach remontu na szczycie Sige-cośtam w Berlinie, zamiast Nike, umieścić boską i zwycięską Erikę:)))??? Nicelus - pisz w moim imieniu do berlińskiego Rathausu plizzzzz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: golderike? IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 17:20 budrys77 napisał: > No to może w ramach remontu na szczycie > Sige-cośtam w Berlinie, zamiast Nike, > umieścić boską i zwycięską Erikę:)))??? ciekawy pomysł. skrzydlata nike z kolumny zwycięstwa jest popularnie nazywana "goldelse" co można łatwo zastąpić nazwą "golderike". ;) www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/siegessaeule/ Odpowiedz Link Zgłoś
misio00 Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 03.03.09, 15:45 A dlaczego nie ma nic o pomnikach osób, które żyły przed wojną a stoją w Askanie? Jest ich tam 5 lub 6... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze IP: 139.142.51.* 03.03.09, 17:40 Hey misio, To nie pomniki... To manekiny na ktorych wisza drogo sprzedawane ciuchy tanio w Chinach zrobione... :) Odpowiedz Link Zgłoś
flying_nicelus Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 25.02.10, 16:14 No i jakoś nie wrócili. Zamiast przy Warcie postawili ich przy Kłodawce Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Pomniki artystów staną na zachodnim bulwarze 25.02.10, 17:00 > No i jakoś nie wrócili. Zamiast przy Warcie postawili ich przy > Kłodawce I bez sztalug :( To mam nowe haslo na promocje Gorzowa. Przypomne stare: Jak nauczyc psa liczyc do 30? Gdzie sie podziala Maria? Jakie jest podobienstwo Kuny i Titanica? Co robi Kucharz na wodzie? I nowe... co to za malarz bez sztalug ;) Odpowiedz Link Zgłoś