princessa.of.persia 20.03.12, 08:42 Czy ktoś stosował, do tych co sie znają czy skład jest faktycznie taki eco? Zainteresowala mnie szczególnie seria dla dzieci. Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shellerka Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 08:51 miałam kiedyś szampon do wlosów. efekt bardzo przeciętny. plątał mi włosy. co do reszty się nie wypowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 09:01 Ja jestem fanką maseł do ciała tej firmy - są super, po żadnym innym "smarowidle" nie czuję się tak wspaniale zadbana. Miałam też balsam do ciała, kilka kremów - byłam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 09:05 Mam scrub do ciała z olejkami, uzywałam masła- super. Porównałam kiedyś scrub AA Eco i nie umywa się do tego od Rusin, fakt, tez tańszyp Odpowiedz Link Zgłoś
vivi.bon Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 10:45 Kupiłam kiedyś masło, potem dostałam inne - działanie przeciętne, ot taki sobie nawilżacz, za to męczył mnie niesamowicie zapach. Jak dla mnie ani na dzień, bo wybija spod perfum, na noc też za intensywne. Dziecku kupuję kosmetyki Urtekram, bo mają b.prosty skład i nie są perfumowane. Szampon nagietkowy dla dzieci jest super, ale chyba tylko dla dzieci. Ja po umyciu nim głowy doświadczyłam bardzo mocno działania elektryczności statycznej, innymi słowami piorun w rabarbar Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 11:37 Ja uzywam scrub cukrowy. Jak dla mnie rewelacja. Skóra jeszcze długo jest miękka i delikatna. W składzie są tylko naturalne składniki przynajmniej takie są wpisane Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 12:13 A ja widze że ta firma jest bardzo ofensywna marketingowo w internecie , już przekupiła dziewuchy prowadzace blogi , mające kanały na youtube , podejrzewam że na forach tez działają. same kosmetyki nie są złe ale meczący jest marketing bo wciska się je obecnie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 12:23 ja stosuję od dłuższego czasu kremy do rąk tej firmy i jestem zadowolona. Fakt, pachną intensywnie i może to komuś przeszkadzać. Skład wydaje się być naturalny ale słabo się na tym znam Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 13:31 Szczerze... to ja nigdzie nie widziałam reklamy tych kosmetyków Pierwsze opakowanie skruba dostałam w prezencie, więc zainwestowałam w drugie choć zwykle kupuje tańsze kosmetyki Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 13:50 Skład niezły, ale biorąc pod uwagę cenę, nie powala na kolana. Organiczne kosmetyki dość często uczulają (właśnie ze względu na dużą ilość zawartych w nich składników). Mnie uczula nagietek, po użyciu kosmetyków z nim w roli głównej wyglądam jak poparzona. Dziewczyny piszą o scrubach tejże firmy. Najlepszy scrub do ciała to robię ja: cukier, fusy z kawy (wymieszane w proporcjach 2:1), oliwa z oliwek. Mieszam wszystko, pakuję do pudełka i używam. Jeszcze nie zdarzyło mi się kupić peelingu, który dorównałby temu. Skóra jest idealnie gładka i nawilżona. Jeżeli chodzi o kosmetyki organiczne lubię Johna Mastersa (świetne są szampon pierwiosnkowy do włosów i odżywka z awokado i lawendą). Fajny jest też balsam waniliowo pomarańczowy do ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
stukostrach-jeden Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 14:20 Skład jest eko. Niestety cena powala, z powodu ceny nie testowałam więc o dziłaniu nie wypowiem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 14:42 SKład niby eko ale cena jest powalająca. Mogę dostać również eko kosmetyki a o połowę tańsze i równie dobre P&R też dobre ale po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.03.12, 20:18 Z tego co kojarzę to skład dobry, ale cena absolutnie nieadekwatna. Jak masz za dużo pieniędzy to kupuj Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_910 Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 17.10.14, 18:40 Brawo brawo!!!!!!!! iuscogens - jedna, co ma rację!!!! Cena powala i nie tylko cena. Powala was tez informacje o tych ECO kosmetykach zawarte tutaj: oplacalnie.pl/patrub Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 20.10.14, 20:39 Wielu producentów w tym kosmetyków zatrudnia firmy do pisania opinii, tworzenia lipnych lajków, to teraz na porządku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin IP: *.jmdi.pl 25.03.21, 22:00 Słyszałam dużo dobrego o tych kosmetykach. Są na naturalnych składnikach Odpowiedz Link Zgłoś
julia.n.niedzwiecka Re: kosmetyki Pat&Rub by Kinga Rusin 12.01.26, 06:01 KIedy czytam na FB, że to najlepsze kosmetyki w Polsce, to mam wrażenie, że to jakaś zbiorowa obsesja. Postanowiłam kupić 2 kosmetyki te firmy. Przeczytałam listę składników INCI - żadna rewelacja; rzekłabym, że znacznie słabsza, niż w dobrych kosmetykach drogeryjnych, przy okazji 10 razy tańszych. No ale dobrze, pomyślałam - wypróbuję dwa, wydałam prawie 500 zł. Stosowałam regularnie, efekt żaden, co mnie specjalnie nie zaskoczyło znając INCI. Ale żeby nie być gołosłowną - rozbiorę na czynniki pierwsze skład jednego z kosmetyków Pat&Rub. Hasło dumnie brzmi, że aż 51 składników. Ale już nie krzyczy, że tylko kilka z nich to substancje aktywne, występujące zresztą często w kosmetykach drogeryjnych. No I tak: POTENCJALNE SKŁADNIKI AKTYWNE (ok. 6–8): 1. Glycerin – humektant (standard, baza nawilżania) 2. Sodium Hyaluronate – kwas hialuronowy (klasyk, nic unikatowego) 3. Ascorbic Acid – witamina C (forma niestabilna, brak info o stężeniu) 4. Baicalin – antyoksydant (fajny, ale powszechny) 5. Glutathione – antyoksydant (działa głównie marketingowo przy niskich stężeniach) 6.Terminalia ferdinandiana extract – źródło wit. C (ekstrakt, nie „przełom”) 7. Inulin / Fructose / Sorbitol – wsparcie nawilżenia/mikrobiomu (pomocnicze) Wszystkie te składniki są powszechnie stosowane w dobrych kosmetykach drogeryjnych, często: w wyższych, jasno komunikowanych stężeniach, w prostszych i stabilniejszych formulacjach. SKŁADNIKI BAZOWE / FUNKCJONALNE (większość INCI): 1. Oleje i emolienty: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Jojoba Oil, Squalane, Helianthus Annuus Oil 2. Emulgatory i stabilizatory: Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Decyl Cocoate 3. Rozpuszczalniki i nośniki: Propanediol, Pentylene Glycol, Caprylyl Glycol 4. Zagęstniki: Xanthan Gum Konserwacja: 1,2-Hexanediol, Ethylhexylglycerin 5. Pigmenty / efekt wizualny: Mica, Titanium Dioxide, CI 77491 6. Zapach i alergeny zapachowe: Parfum + lista alergenów No więc skąd ta zbiorowa obsesja? I tutaj sądzę, że działają następujące mechanizmy: 1. Efekt autorytetu Jeśli marka jest kojarzona z osobą publiczną, mówi językiem „świadomości”, „natury”, „misji”, to mózg automatycznie przypisuje jej wyższą jakość, nawet bez dowodów. To nie jest racjonalne — to skrót poznawczy. 2. Cena jako substytut skuteczności. Im drożej, tym: większe oczekiwania, większy opór przed przyznaniem: „nie działa”. Tu działa dysonans poznawczy: „Skoro zapłaciłam 250 zł za krem, to MUSI być dobry. Jeśli nie działa, to znaczy, że… nie umiem go docenić / moja skóra jest trudna / jeszcze za krótko używam.” I tak rodzi się zbiorowy zachwyt bez weryfikacji efektów. 3. Wspólnota przekonań zamiast testu. Zachwyt nad marką staje się tożsamościowy, krytyka kosmetyku = krytyka świadomości, stylu życia, wyborów moralnych. Dlatego każda wątpliwość brzmi jak „atak”, a nie jak opinia konsumencka. To już nie jest kosmetyk — to symbol. 4. Mylenie komfortu z działaniem (bardzo ważne). Ogromna część opinii „najlepsze” opiera się na: „fajnie się używa”, „skóra jest miękka”, „czuję, że jest dobra” Tylko że: oleje + emolienty ZAWSZE dadzą przyjemne odczucie, to nie jest dowód działania biologicznego. Ale ludzie nie wiedzą, jak powinien wyglądać realny efekt kosmetyku aktywnego, więc biorą komfort za skuteczność. 5. Spirala potwierdzeń. Im więcej osób pisze „najlepsze”: tym trudniej napisać „nie widzę efektów”, bo nikt nie chce być „tym jednym, co się nie zna”. To czysta psychologia tłumu, nie test produktu. Odpowiedz Link Zgłoś