Dodaj do ulubionych

Podziwiam Was....

08.11.11, 21:37
Podziwiam Was, pięknie to brzmi dzieci jedzą same i zaczynają od normalnych kawałków, bez papek. Ja się cholernie boję że dziecko się zadławi i nie uda mi się mu pomóc mimo, ze bedę wiedziała jak. Podziwiam bardzo za odwagę!!!
Obserwuj wątek
    • norra.a Re: Podziwiam Was.... 10.11.11, 11:09
      Poczytaj forum, albo kup książkę i po prostu spróbuj.
      • justa_m1 Re: Podziwiam Was.... 10.11.11, 11:21
        z drugiej str karmiac normalni po etapi papek dziecko wkracza w etap kawałków i tez jest ryzyko zadławienia. hmmm pewnie zajrze do ksiazki. mam jeszcze 2,5 m-ca na zastanowienie poki co kp. pozdrawiam.
        • mrs.t Re: Podziwiam Was.... 10.11.11, 14:05
          ale papka tez sie mozna zakrztusic, ba, dlawic sie nawet woda mozna (i to jak sie ma 60lat- a nie 6mcy, jak np moja mama)
          a sloiczkiem tym 'kolejnym z grudkami, to juz w ogole,to to w ogol najglupszy wynalazek specow od sloiczkow uncertain
    • dzieckoziemi Re: Podziwiam Was.... 10.11.11, 23:05
      Ale czemu zaraz podziw za odwagę? Wiesz - takim ugotowanym na miękko brokułem czy innym warzywem (a od tego się często zaczyna rozszerzanie diety) to naprawdę trudno się zakrztusić. Mam wrażenie, że oczami wyobraźni widzisz od razu niemowlę bez zębów pakujące do buzi jakiś twardy kawałek chleba/mięsa itp.

Dzieci BLWujące na początku głównie testują, co tak naprawdę się robi z tym jedzeniem. Gniotą je, liżą, ssą, czasem coś odgryzą, ale potem wypluwają, bo nie wiedzą, jak to przełknąć... Jeśli tylko dziecko siedzi prosto, a nie jest odchylone do tyłu, to jest całkiem bezpieczne. Tylko sprzątania sporo - za to można podziwiać. wink Jak to wyczytałam na jednym blogu: BLW - Bardzo Lubię Wycierać. tongue_out
      • atrapcia Re: Podziwiam Was.... 12.11.11, 12:49
        BLW - Bardzo Lubię Wycierać

Doskonałe! big_grin Idealnie odzwierciedla BLW smile

Do autorki tematu - łatwiej się zadławić kawałkiem jedzenia w papce, niźli jedzeniem w kawałkach. Wynika to z tego, że jedząc kawałki dziecko samo kontroluje wielkość kęsów, oraz jest przygotowane z góry na dostarczenie sobie jedzenia w takiej właśnie postaci. Jedząc papkę nie zawsze zauważy większą kluchę, na dodatek ta klucha ma poślizg w postaci tejże papki i zamiast zostać pogryzioną i połkniętą zostaje przemycona w niekontrolowany sposób.

I trzeba pamiętać, że jabłko i banan nie są najlepszym pomysłem na początku stosowania BLW smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka