Dodaj do ulubionych

antysperianty przeciwpotowe

IP: *.* 02.06.02, 09:58
bardzo lubie ogladac i czytac rozne reportaze i juz ktorys to z kolei slyszalam,ze antysperianty przeciwpotowe przez dlugi czas stosowane moga byc rakotworcze,bo zamykaja kanaliki potowe.ja sobie nie wyobrazam dnia bez tego kosmetyku.w tescie najlepiej wypadla Nivea,a najgorzej markowe (Dior,Calvin Klein.Lancaster itp )slyszalyscie drogie emamusie juz cos na ten temat?aha,jakis m-ac temu slyszalam tez,ze poddali testowi cienie do powiek i...wykryli,ze tez sa rakotworcze.jakies 4 tansze firmy (to niestety przegapilam jakie,bo zapozno wlaczylam tv) wyszly najlepiej,a znowu najgorzej wypadly drogie marki.czy nam juz nie wolno zadnych przyjemnosci uzywac?wnioskujac krotko w niedlugim czasie wszystko bedzie rakotworcze itp.ostatnio nawet wykryli,ze bio-produkty,kupowane przez wielkie firmy od bio-rolnikow i sprzedawane w supermarketach byly tak spryskane jakimis srodkami chemicznymi,ze do bio-produktow daleko im bylo.tzn,ze placimy tylko za opakowania z napisem BIO?nie wiem co o tym wszystkim myslec.pozdrawiamgosia m.Filipka
Obserwuj wątek
    • Gość: 0107 Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 02.06.02, 10:56
      Cześć!Już dawno słyszałam, że antyperspiranty są oględnie mówiąc niezdrowe, gdyż hamują usuwanie wraz z potem szkodliwych produktów przemiany materii. My z mężem używamy rewelacyjnego dezodorantu w sztyfcie Aloe Ever-Shield, który pozwala potowi płynąć swobodnie, lecz hamuje jego rozkład na skórze, dzięki czemu przez cały upalny dzień, że tak powiem "nie czuć nas". :)Pozdrawiam, Basia.
      • Gość: annliana Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 04.06.02, 08:39
        Czy ten proponowany dezodorant można kupić w drogerii czy w aptece?Pozdrawiam,ANUK
        • Gość: 0107 Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 04.06.02, 18:20
          Niestety można go kupić tylko od konsultantki firmy Forever Living.:hello: Basia.
    • Gość: Vialle Re: antysperianty - bez paniki IP: *.* 04.06.02, 09:01
      rowniez zetknelam sie z informacja, o ktorej wspominacie, ze antyperspiranty szkodza bo uniemozliwiaja usuwanie toksyn z organizmu. Jest to zdaje sie element walki pomiedzy koncernami produkujacymi kosmetyki, bo lekarze spytani o komentarz obsmiali sie serdecznie i wyjasniali, ze usuwanie toksyn w organizmie zajmuja sie nerki czy watroba (wybaczcie, nie pamietam). To pewnie uproszczenie, ale mysle, ze mozemy spokojnie uzywac antyperspirantow. Ja uzywam czego zycze wszystkim w te upalne dni...
      • Gość: Adzia Re: antysperianty - bez paniki, aczkolwiek... IP: *.* 04.06.02, 10:31
        ...ja nie używam już od dwóch lat. Robiły mi się guzki pod pachą - i tak sobie myślę, że taki guzek to nie jest rzecz normalna, więc czasem mógłby się przekształcić w coś gorszego. Więc dałam sobie spokój.Oczywiście, nie chcę siać paniki - ale i takie rzeczy się zdarzają.
        • Gość: Siunia Re: antysperianty - bez paniki, aczkolwiek...- do Adzi IP: *.* 02.07.02, 22:37
          SAdziu, a moze możesz używać nadal antyperspirantów, tylko o tym nie wiesz? ;)Może najlepiej by było, gdybys wybrała się ze swoimi dolegliwościami do odpowiedniego specjalisty?Czym szybciej, tym lepiej.Może to nic groźnego (czego Ci życzę) a może to ważne, by zacząć leczyć jak najszybciej?- SiuniaPs. a tak na marginesie - czy wiecie, że nowotwór o wielkości 1 cm rosnie ok. 8 lat?
        • Gość: Isia Re: antysperianty - bez paniki, aczkolwiek... IP: *.* 03.07.02, 23:15
          Błagam, nie straszmy się. Możliwe, Adziu, że wybrałaś taki antyperspirant, którego Twój organizm nie akceptuje, albo taka już Twoja uroda. :)Może za silny, może zbyt często stosowany, może nie pocisz się tak mocno, żebyś w ogóle musiała używać takich środków. Dermatolodzy nie potwierdzają tych rewelacji z kobiecych pism, dotyczących nowotworogennych zdolności antyperspirantów.Zresztą... nawet jeśli już coś się przydarzyło... (tfu tfu tfu!) to nigdy nie wiadomo, jaka była tego przyczyna. Prawie wszystko, z czym się stykamy jest potencjalnie niebezpieczne. Przejmowanie się tym nie ratuje raczej zdrowia fizycznego, ale za to mocno nadwyręża zdrowie psychiczne.Moja teściowa przy każdej okazji uświadamia mi, że truję dzieci i siebie, bo o czym bym nie wspomniała, to jest albo rakotwórcze, albo wrzodotwórcze, albo coś-tam-twórcze. Jeszcze trochę i zacznie chodzić w maseczce, jak niejaki M.J. ;)Taka mi się nasunęła dygresja, niekoniecznie na temat. Ale lubię antyperspiranty. Jeśli zapomnę użyć, czuję się trochę, jak nieubrana. Skutków ubocznych na razie nie zauważyłam. :)Adziu, mam nadzieję, że wszystko OK. PozdrawiamIsia :hello:
    • Gość: Brenda Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 04.06.02, 10:38
      Dziewczyny,Nie wyobrażam sobie jak można nie uzywać antyperspirantu, ja nie potrafiłabym się bez niego obyć. Nie lubię śmierdzieli i sama nie chcę nim być. Nie raz słyszałam już o szkodliwości antyperspirantów. Ba,nawet pani w drogerii usiłowała "przemówić mi do rozsądku" :)). Na szczęście w październikowym "Twoim Stylu" był dodatek poświęcony rakowi piersi. I tam właśnie ostatecznie został obalony mit na temat rakotwórczych działań antyperspirantów. Acha, przez jakiś czas używałałam Aloe Vera Shield i niestety, nie skutkował. Brzydziłam się podnieść własną rekę do góry.:hello: Brenda
    • Gość: DorotaO. Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 04.06.02, 17:23
      Używam antyperspirantów od jakichś 8 lat i raka na razie nie mam. Ale chyba wolałabym raka niż to co przeżywałam, zanim się pojawiły w Polsce. Nawet na zajęcia na uczelni nosiłam mydło, ręcznik i dezodorant, i tak nie zawsze pomagało. A teraz używam Dove w sztyfcie, jest niedrogi i skuteczny.
    • Gość: Isia Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 04.06.02, 17:42
      Jeśli ktoś ma zapachowe problemy to polecam rewelacyjnie skuteczny antyperspirant Etiaxil. Właściwie jest to lek i można go dostać w aptece. Działa dość silnie i powinno się go używać raz na kilka dni, a i tak w międzyczasie można być zupełnie spokojnym i nosić obcisłe bluzeczki. Słyszałam o tym środku same pochlebne opinie. Lepiej jednak wybrać wersję dla skóry wrażliwej. Po jakimś czasie można go spokojnie odstawić i zapomnieć o problemie. Podobno. Trochę słabiej, ale również skutecznie działa polski Antidral.
      • Gość: AgusiaH Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 14.06.02, 11:53
        Isia, co to znaczy, że go się używa raz na kilka dni? A co pomiędzy jednym użyciem a drugim? Jakos nie mogę sobie wyobrazić, że nie stosuję żadnego (?) dezodorantu. Skutki byłyby ... obrzydliwe. ALe gdyby ten preparat był skuteczny - to spełnienie marzeń. A tak na marginesie - czy znacie antyperspirant (skuteczny), który nie wybrudzi czarnej bluzki na ramiączkach? Próbowałam zachwalanego gdzieś rumiankowego dezodorantu Herbiny, ale jak dla mnie wystarcza na kilka godzin tylko. Secret "nie zostawiający śladów" jednak je w takiej sytuacji zostawia. Gilette, Lady Speed Stick - patrz Herbina. Ratunku.
        • Gość: Isia Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 14.06.02, 23:14
          Agusia, na temat Etiaxilu czytałam i słyszałam mnóstwo świetnych opinii. Nie słyszałam, żeby ktoś był niezadowolony. Zaznaczam, że nie mam żadnych powiązań z producentem ;)Sama go nie używałam, bo nie musiałam stosować czegoś aż tak mocnego. Pamiętaj, że nie jest to zwykły antyperspirant, jakich pełno na każdym rogu, ale lek. Kupisz go w aptece. Powinien działać dłużej niż jeden dzień. Widziałam go niedawno w aptece samoobsługowej Superfarm w Galerii Mokotów (Wwa). Jest też wersja do rąk i stóp. Jeśli ktoś ma problem, to chyba warto spróbować i zapłacić troszkę więcej na coś skutecznego niż uzbierać kolekcję supermarketowych bubli.Sama bardzo lubię Dove i Secret light, bo ślicznie pachną i nieźle działają. Ten drugi raczej nie do obcisłych bluzek.PozdrawiamIsia
          • Gość: AgusiaH Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 17.06.02, 10:31
            Isiu, dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Zamówiłam sobie to cudo w aptece, dziś odbieram i.. zobaczymy. Jest niezbyt tani (ponad 30 zł), ale z tego, co piszesz - warto.Pozdrawiam.
    • Gość: magia Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 12.06.02, 11:35
      ja też używam Vichy zresztą te kosmetyki są rewelacyjne i nie uczulają, może nie należą do najtańszych ale też nie są najdroższe a wydatek się opłaca :)
      • Gość: 171176 Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 14.06.02, 14:03
        Ja uzywam Dove w kremie.Nie brudzi ubran i ladnie kremowo pachnie.Nawet jesli mam jakis stres i troche wodywink mi wyleci to pachnie kremem.A czy brudzi czarne?Nie za bardzo wiem,bo czarnych ubran nie nosze,ale jako krem wsiaka w skore i jest bezbarwny potem..Pozdrawiam
    • Gość: 220571 Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 16.06.02, 15:23
      A ja tak sobie myślę, że skoro "ta woda" próbuje się wydostać, to widocznie musi ;). Szczerze mówiąc wydaje mi się to wbrew naturze ;) (używanie antyperspirantów) no ale ja się stosunkowo mało pocę więc mogę być nieobiektywna ;). Sama mam baaardzo poważne problemy z doborem kosmetyków (mam uczulenie) i dezodorantu mogę używać tylko Vichy. Zastanawiam się, jak to było, kiedy byłyśmy małymi dziewczynkami, co robiły nasze mamy. Nie sądzę, żeby każdą było stać na dezodorant z Pewexu :).Pozdrawiam :hello:
    • Gość: gosiaLachowska Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 16.06.02, 17:00
      ja uzywam Nivea "w kulce" i jestem bardzo zadowolona,chociaz czesto nosze czarne,obcisle bluzeczki to nie plami mi ubran.jest jeszcze antys.przeciwpotowy w krysztale,kosztuje troche wiecej,ale prawdopodobnie jest bardzo wydajny i jest przeznaczony dla alergikow,ale nie wiem czy jest dostepny w Polsce.slyszalam,zeby najlepiej antysp.uzywac po porannej,a nie po wieczornej kapieli.mam nadzieje,ze nie przestraszylam nikogo tym postem.gdybysmy sie dostosowali do tego co nam wolno,a co nie wolno to by nam zostalo tylko siedzenie w domu.tak jak jedna dziewczyna napisala wyzej,cieszmy sie zyciem,pozdrawiamgosia m.Filipka,
    • Gość: addria Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 19.06.02, 08:54
      Dziewczyny, mnie rzeczywiście po dluższym stosowaniu antyperspirantu pod pachami tworzyły się małe grudki pod skórą. Wyczytałam, że jest to spowodowane zatkaniem kanalików potowych i wówczas zawartość nie ma się gdzie wydostać, stąd te grudki. Dlatego zaleca się aby co jakiś czas (u mnie działa okres co 2 tygodnie) na dwa, trzy dni zrezygnować z tego typu dezodorantów, natomiast zawsze na noc nalezy go dokładnie zmywać. Jeśli chodzi o specyfik zamienny na okres "abstynencji" to polecam (o czym też przeczytałam)... zwykły puder-zasypkę dla niemowląt (np. Alantan Plus). Mogą go stosować mamy karmiące również do zapobiegania poceniu miejsc między i pod piersiami. Ja to stosuję i całkiem nieźle się sprawdza (a w dodatku pielęgnuje).
    • Gość: mysia Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 19.06.02, 22:42
      Ja używam z firmy Avon i jestem zadowolona,niestety dostepne tylko u konsultantki firmy Avon!polecam też Dove w kremie!o ile wiem więcej firm wypuścilo antysperianty w kremie,ale nie sprawdzałam...Dorota
    • Gość: miki0miki Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 20.06.02, 13:18
      Witamja rowniez uzywam antypersp nivea w kulce.Jestem zadowolona ale tez troche zaczynam sie niepokoic pewnymi objawami pojawiajacymi sie tylko czasem ale jednak.Po raz pierwszy pojawily sie jak karmilam piersia, juz nie karmie a to nadal jest.Po prostu mam wrazenie jakby cos ciagnelo mnie za skore albo wbijala mi sie cieniutka igielka pod pache.Ten bol promieniuje az na ramie, jest chwilowy i potem mam uczucie jakgdyby laskotania.Ogolnie nieprzyjemne, nie mam natomiast zadnych guzkow itp.Dziwne to :-(pozdrawiammiki
      • Gość: 220571 Re: antysperianty przeciwpotowe IP: *.* 20.06.02, 18:45
        miki napisała/ł:>Ten bol promieniuje az na ramie, jest chwilowy i potem mam uczucie jakgdyby laskotania.Ogolnie nieprzyjemne, nie mam natomiast zadnych guzkow itp.Ja miałam uczucie takiego właśnie łaskotania, a potem okropnie swędziało. U mnie to uczulenie :(. Może zmień dezodorant.Pozdrawiam :hello:
    • Gość: Isia Re: antysperianty przeciwpotowe - może lepiej TO wyleczyć? IP: *.* 03.07.02, 23:24
      Jeśli ktoś bardzo się poci, powinien raczej spróbować leczyć się od środka. Inaczej faktycznie antyperspirant może troszkę narozrabiać. Jeśli któraś z Was będzie zainteresowana, mogę Wam podać przepis na mieszankę ziołową księdza Klimuszki, podobno skuteczną przy nadmiernym poceniu.
      • Gość: paulinaw Re: antysperianty przeciwpotowe - może lepiej TO wyleczyć? IP: *.* 04.07.02, 18:13
        ja bardzo poprosze, choc mam dosc nie typowy problem - poce sie tylko pod jedna pacha, druga zazwyczaj sucha ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka