Dodaj do ulubionych

dlaczego aż 5 lat???!!!

31.05.04, 15:28
Chcemy zaadoptować dziecko, ja ma 30 lat, mąż prawie 40. małżeństwem jesteśmy
od roku. czy małżeństwo 24-latków z 5 letnim stażem jest na prawdę tak dużo
lepiej od nas gotowe nna przyjęcie dziecka??? za 5 lat mój mąż będzie 'Za
stary" na przyjęcie niemowlęia, taka jest opinia ośrodka!! czy na prawdę nie
da się tego przeskoczyć?? chyba można ocenić gotowość małżeństwa nie tylko na
podstawie wieku. nie chcemy czekać tak długo. pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • dooska Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 31.05.04, 15:54
      Jedyne co możecie zrobić, to poszukać innego ośrodka w którym nie obowiązuje
      taki długi staż małżeński. Notabene nie jest to wymysł ośrodków, ale sądów,
      które uznają, że pary z dłuższym stażem są bardziej stabilne i gwarantują
      stałość stadła.
      Trzeba również pamiętać, że dzieciom adoptowanym nalezy się stabilna rodzina i
      poczucie bezpieczeństwa na daj Bóg całe nasze wspólne życie. One nie powinny
      wracać do źródła swojej traumy.
      • ajk74 Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 31.05.04, 16:03
        dooska, zgadzam się z Tobą całkowicie. ale dlaczego, jesli oboje jestesmy
        gotowi, nie możemy zacząć starań wcześniej. 5 lat nie jest żadną gwarancją
        udanego związku. uważam, że skoro podjęliśmy dezyję o załóżeniu rodziny i
        byliśmu już baaaardzo dorośli, to nie powinno się nas skreślać na samym
        początku, nawet z nami nie rozmawiając. są m,ałżeństwa z dużym stażem, które
        nigdy nie powinny posiadać dzieci. nie ma na to reguły. ja po prastu nie chcę
        być z góry odsyłana z kwitkiem , przyjdzcie za 5 lat
        • dooska Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 01.06.04, 16:45
          Ajk, niestety nie da rady obejść tego wymogu.Jedyne co jeszcze możecie zrobić,
          to poszukać w Polsce takiego ośrodka, gdzie sąd ustalił minimalny staz na 3
          lata. Zgłaszacie się np. pół roku wcześniej i spokojnie przez ten czas
          zaliczacie wymagane szkolenia i warsztaty. Nie ma innej możliwości, o ile
          chcecie przeprowadzić adopcje droga legalną sad
          • pelik Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 01.06.04, 23:48
            5 lat to faktycznie strasznie długo! Kiedy trzy lata temu rozpoczęliśmy
            starania o adopcję, była w naszej grupie przyszłych rodziców para z trzyletnim
            stażem, którą odesłano z kwitkiem z tego właśnie powodu w ośrodku TPD. Nie było
            zastrzeżeń z naszym tzn. Archdiecezjalnym Ośrodku Adopcyjno Opiekuńczym i po
            rocznym oczekiwaniu zostali rodzicami 6-tygodniowego chłopczyka. Obydwoje przed
            czterdziestką. No, ale też staż trochę dłuższy niż rok. Spróbujcie w jakimś
            katolickim ośrodku. Powodzenia.
          • akcept3 Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 01.06.04, 23:48
            prawda jest taka, że jak OA da kwalifikacje rodzinie do bycia rodzinna adopcyjna
            to sąd raczej juz nie ,,czepia sie " takiej pary. Jest to niepisane prawo i
            czasami jest tak, że w tym samym mieście jeden OA przyjmuje pary z 5 letnim
            stażem a drugi nawetz 1,5 a ten sam sąd ropzatruje sprawyz tych OA. Ja radze nie
            załamywac się i chodzic, jeździć do innych OA nawet w innych miastach. Ze
            względu na swój wiek macie duże szanse na przyjęcie was ( tak mysle)
            My bylismy parą 24 latków z 1,5 rocznym stażem i udało się nam smile))
    • licia Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 02.06.04, 08:23
      Witam,
      no cóż, to niepisany wymóg, małżeństwo ma być stabilne, nie musi mieć 5 lat -
      spróbuj przekonać ośrodek, że jesteście parą dłużej niż małżeństwem (jeśli to
      prawdasmile), że macie już za sobą pierwsze kryzysiki i znacie się jak łyse konie
      mimo 1 rocznego stażu.
      Kiedy adoptowałam synka byłam 28latką z 5 letnim stażem małzeńskim.
      Myślę, że sądy opierają się na statystykach - rozwody często zdarzają się
      właśnie w pierwszych latach związku.

Ale walczcie - macie szanse, to pewne.
      Powodzenia.
    • mysha1 Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 11.06.04, 23:51
      jestesmy z mezem 2,5 roku po slubie.miedzy nami jest 11 lat roznicy.ja mam 22
      lata.i nie mamy zadnych problemow.jestesmy kandydatami wzorowymi...
    • panett Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 20.06.04, 01:53
      Myślę jak poprzedniczki, poszukajcie innego ośrodka, my w chwili zgłoszenia do
      ośrodka mieliśmy niecałe 2 lata stażu, obecnie mamy 4 lata stażu, jesteśmy
      rodzicami i oczekujemy poraz kolejny. na stronie www.nasz-
      bocian.pl/modules.php?nameshockAO jet lista ośrodów i przy niektórych pisze jaki
      jest wymagany staż.
      • kinia251 Do Mysha1 i Panett 21.06.04, 09:45
        Czy możecie napisać w jakich miastach są ośrodki, które przyjęły was ze stażem
        krótszym niż 3 lata? Ja także szukam AO który zaakceptuje nas (mnie i męża)
        jako kandydatów na rodziców adopcyjnych a niestety w naszym mieście nam się nie
        powiodło.
        Pozdrawiam
        • panett Re: Do Mysha1 i Panett 21.06.04, 11:07
          Zgłosiliśmy się do OAO w Gdańsku, na ulicy Abrahama. Tam nisetety trzeba czekać
          na adopcję 1,5 do 2 lat. Ale z tego co zauważyłam, to okres oczekiwania wydłuża
          się i w innych ośrodkach.
          • kinia251 Re: Do Mysha1 i Panett 21.06.04, 12:07
            Dziękuję za odpowiedz smile
            Sama już nie wiem czy czekać aż osiągniemy odpowiedni staż czyli około 10
            miesięcy czy szukać innych ośrodków. Z jednej strony chciałabym aby dzidziuś
            byl jak najszybciej z nami a z drugiej wiem, że zasady którymi kierują się
            ośrodki są po to aby chronić dzieci. Czuję się troche rozdarta między
            rozsądkiem a gorącym pragnieniem macierzyństwa.
    • bilboa Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 03.07.04, 16:16
      Wczoraj złożyliśmy z mężem wszystkie potrzebne dokumenty do katolickiego OA w
      Łodzi.Nie pwiedziano nam że nie mamy narazie szans na adopcję ze względu na za
      krótki staż małżeński.A w czerwcu obchodziliśmy 2 rocznicę ślubu.Jesteśmy po
      dwóch rozmowach z psychologiem,umówiliśmy się na trzecią i na odwiedziny w
      domu.Gdyby były zastrzeżenia do długości stażu małżeńskiego to chyba
      powiedzianoby nam to od razu nie robiąc żadnych nadziei.
      • jokat Re: dlaczego aż 5 lat???!!! 09.02.05, 15:30
        My tez nie mielismy 5-letniego stazu i udało nam się. Po długich
        poszukiwaniach , dotarliśmy d OA W Łomży.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka