Dodaj do ulubionych

Adopcja w Anglii

13.01.14, 00:25
Witam.

Od 6 lat mieszkam w Anglii i od jakiegos czasu mysle aby adoptować dziecko (najchętniej polskie), z tym ze wolalabym "przejść" przez cale formalnoscii w Anglii.
Mam prośbę do doswiadczonach rodzicow w tej kwestii od czego powinnam zacząć i na co się przygotować, aby przejść owocnie przez cały proces.
Jestem już mama jednego dziecka, ale bardzo bym chciała pomoc jakiemuś maleństwu bez szansy na dobry start...
Przeglądałam trochę internet, ale dużo wątków jest starych, a mnie interesuje jak wygląda ten proces obecnie.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Luiza
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Adopcja w Anglii 13.01.14, 21:05
      Musisz liczyć sie z tym, że "pomoc" maleństwo to nie jest dobra motywacja. W Polsce nie ma wcale dużo małych dzieci do adopcji, a te zdrowe , bez rodzeństwa, małe znajdują rodziców w Polsce i niemal na pewno nie zostaną oddane do rodziny w Anglii.
      Możesz zatem liczyć na starsze dziecko (ale młodsze od Twojego, zazwyczaj taka jest zasada), albo poważnie chore. Takim rzeczywiście potrzebna jest pomoc.
    • evee1 Re: Adopcja w Anglii 21.01.14, 06:05
      Na Bocianie jest bardzo dobry watek na ten temat:
      ADOPCJA ZAGRANICZNA
      Tam znajdziesz mnostwo informacji i linkow do roznych stron, oraz opisy doswiadczen wielu rodzicow.
      Faktycznie motywacja jaka podajesz nie jest dobrze widziana w Polsce (niestety), chyba ze cos sie zmienilo w ciagu ostatnich paru lat. Ale to wcale nie oznacza, ze taka motywacja calkowicie Was przekresla. Musicie tylko zejsc na ziemie i duuuzo jeszcze na ten temat poczytac i sprawe przemyslec, bo w przypadku adopcji zagranicznej z Polski z duzym prawdopodobienstwem beda to dzieci z problemami zdrowotnymi, zaburzeniami (RAD), lub
      rodzenstwa i dzieci starsze. Do tego trzeba miec sily i determinacje, bo to jest czesto ciezka orka na ugorze bez gwarancji satysfakcji. Miec tez trzeba na wzgledzie swoje warunki (mozliwosc zostania w domu) i dobrostan juz obecnych dzieci.
      Jezeli mieszkacie w Anglii, to pozostaje jeszcze opcja adopcji z krajow Azji - Chin, Indii czy Korei - lub Afryki, jezeli faktycznie chcecie adoptowac dzieci, zeby dac im lepsze zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka