Dodaj do ulubionych

jak siebie odnalezc?

21.11.06, 10:26
Wczoraj dowiedziałam się ze prawdopodobnie jestem adoptowana przez moich
rodzicow. Po 4 latach w domu dziecka zostalam wzieta przez moich rodzicow.
Informacji udzielila mi moja ciotka, rodzice wypieraja sie adopcji,twierdza
ze jestem ich biologiczna corka.
Sprawdzilam skrocony akt urodzenia, ponoc zostal sporzadzony na podstawie
aktu urodzenia z 3 miesiecy po moim urodzeniu, Widnieja na nim nazwiska moich
obecnych rodzicow.
Jak moge sprawdzic swoja prawdziwa tozsamosc? czy istnieje mozliwosc zmiany
aktu urodzenia po adopcji dziecka?
Ponoc moj ojciec jest nieznany...
Nie chce znalezc moich biologicznych rozicow chce tylko wiedziec czy
rzeczywiscie zosalam adoptowana.
pomozcie
jestem zdrozgotana(po 27 latach zycia w niewiedzy)
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: jak siebie odnalezc? 21.11.06, 12:18
      Witaj wiem co czujesz Ja sie dowiedzim mając 25 lat od sasiada.
      1)Idz do UM i wez pelny akt urodzenia jesli adopcja nie byla utajniona beda tam
      imiona rodzicow biologicznych.
      2)Nie zalamj sie i Ja napocztku nie chiałm ale zbiegiem czasu zaczelam szukac i
      okazlao sie ze mam 5 cioro rodzeństwa ,był to dla mnie szok .Bo wychowywałm sie
      sama a zawsze i sie wydawało ze mam rodzeństwo .
      Moja mam adopcyjna powiedzila ze przyznala by sie dopiero przy smierci ze mnie
      adoptowała.Wrazie czego pisz chetnie Ci pomogesmile
      Gabi
      • igulinda Re: jak siebie odnalezc? 21.11.06, 20:25
        zadzwonilam dzis do urzedu stanu cywilnego, okazalo sie ze trzeba wyslac pismo
        z prosba o odtajnienie i udostepnienie aktu urodzenia. Jesli urodzilam sie tu
        gdzie zyje to moze nie bedzie trudno ustalic moje pochodzenie,jesli jednak
        urodzialm sie gdzie indziej, bedzie nielatwo.
        Gabrysiu czy znasz swoje rodzenstwo? co powiedzieli Twoi rodzice gdy sie
        dowiedzialas?
        jesli rzeczywiscie jestem adoptowana to moi rodzice zapieraja sie rekami i
        nogami zeby tego nie potwierdzic. myslisz ze sie boja ze ich odrzuce z tego
        powodu? przeciez za to wlasnie powinnam ich jeszcze mocniej kochac.
        • mamamonika1 Re: jak siebie odnalezc? 22.11.06, 10:27
          Moja ciocia ma adoptowaną córkę (obecnie ma 26 lat). Ukrywali to przed nią jak
          mogli. Wyszła 4 lata temu taka sytuacja, że musiałam jej to powiedzieć.
          Prosiłam ciocie, żeby zrobiła to sama ale ona powiedziała, ze NIGDY, nawet po
          swojej śmierci mi zabroniła. Ale wg mnie nie było innego wyjścia. Ciocia b. się
          bała, że córka ich zostawi i ucieknie a do tego sobie zmarnuje życie.
          Powiedziałam jej o adopcji, ciocia 2 lata nie odzywała się do mnie. Dziś
          wszystko jest dobrze, z ciocią jest jak dawniej, córka tak, jak Ty mówi, że tym
          bardziej ich kocha, mieszkają na jednym podwórku i jest im dobrze. Przy kawie
          ciocia wspomina wyglądały procedury adopcji i ich pierwsze wspólne dni.
          Mam nadzieję, że gdy sie już upewnisz odbędziecie szczerą rozmowę i będziecie
          dalej żyć jak żyjecie tylko bogatsi w PRAWDĘ o Tobie.Powodzenia.
          • igulinda Re: jak siebie odnalezc? 22.11.06, 10:58
            mamamonika1 - właśnie nie rozumiem co sklania postronne osoby do mowienia o
            takich rzeczach, mowisz ze sytuacja Cie zmusila do powiedzenia prawdy, myślę
            jednak ze nie mialas prawa ingerowac w zycie swojej cioci i jej corki. moglo
            byc tak ze zrobilabys im wielka krzywde ujawniajac tajemnice...

ja tez nie chcialabym otrzymac informacji ze zostalam adoptowana...bo co mi po
            takiej informacji? teraz sie martwie ze moj syn ma "przybranych" dziadkow. a
            tak zylabym dalej spokojnie.
            ta informacja przyniosla mi wiele przykrosci i smutku, ktorych nie chcialam..
            pzdr
            • gabi683 Re: jak siebie odnalezc? 22.11.06, 11:53
              Teraz tak myslisz,zobaczysz to przyjedze z czasem ta cala zlosc.Aby dostac plny
              akt urodzenia wstrczy pjsc do UM i chyba jest oplata 20 zł.Akt dotyczy Ciebie u
              musza Ci wydac,a w tedy zobaczysz co jest na akcie .
              Z mojego rodzeństwa onalalam dwoch braci ,nie mam pojecia co z reszta sadNadal
              szukam ,znalazlm biologicznych rodziców.Matak nie zyje ,ojciec mieszkla przez
              wiele lat bardzo blisko mnie .Malo z nimi utrzymuje kotaktów,bo nie Oni mnie
              wychowali i nie czuje wielkiej wiezi.Wiesz dobrze wiedziec skad sie jest dla
              siebie samej.Ale powiem Ci jedno ze dla mnie mam która mnie wychowała jest
              najwspanialsza osoba i nigdy jej nie opuszcze .
        • gabi683 Re: jak siebie odnalezc? 22.11.06, 11:57
          igulinda napisała:

> zadzwonilam dzis do urzedu stanu cywilnego, okazalo sie ze trzeba wyslac
          pismo
          > z prosba o odtajnienie i udostepnienie aktu urodzenia. Jesli urodzilam sie tu
          > gdzie zyje to moze nie bedzie trudno ustalic moje pochodzenie,jesli jednak
          > urodzialm sie gdzie indziej, bedzie nielatwo.
          > Gabrysiu czy znasz swoje rodzenstwo? co powiedzieli Twoi rodzice gdy sie
          > dowiedzialas?
          > jesli rzeczywiscie jestem adoptowana to moi rodzice zapieraja sie rekami i
          > nogami zeby tego nie potwierdzic. myslisz ze sie boja ze ich odrzuce z tego
          > powodu? przeciez za to wlasnie powinnam ich jeszcze mocniej kochac.

Mysle ze sie boja .Sprobuj porozmawiac choć nie bedzie to latwa
          rozmowa,przekonaj ich ze to ze sie dowiesz nie zmieni Twojej milosci do
          nich .Oni zawsze juz beda Twoja rodzinasmileDaj im troszke czasu ,moze tak jest
          potrzeba i na spokojnie to wsztko powiedz co czujesz.Trzym kciuki za
          Ciebie ,wiem ze nie jest Ci teraz latwo .Ale napewno dasz radesmile
          Gabi
    • pati79 Re: jak siebie odnalezc? 27.11.06, 12:47
      napisalam list na priva, rzadko tu bywam bo z neta korzystam rzadko, tylko w
      cafe net. pozdrawaim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka