asiek1975 23.01.06, 21:23 Mam juz ewentualne imie dla dziewczynki ale nie mam dla chlopca. Zastanawialam sie nad imieniem Damian ale nie jestem przekonana... Jestem w 17 tyg. wiec jeszcze nie znam plci. Podpowiedzcie cos! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmalicka21 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 21:24 ja bym nazwała tobiasz Odpowiedz Link Zgłoś
anja66 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:17 ALEK jest orginalne ale nie wiem czy isnieje w polskich realiach jest alan Odpowiedz Link Zgłoś
k.kruk Na Damiana uważaj 19.07.06, 14:57 Odradzam Damiana - wszyscy, których znam dają mocno w kość - ADHD itp. Może to przypadek, a może nie... Odpowiedz Link Zgłoś
golami Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 21:29 Nie, nie dawaj na imię dziecku Damian (chociaż mi się bardzo podoba). Pracuję z dziećmi w szpitalu, najwięcej trudności i problemów sprawiają chłopcy z imionami : Damian, Mateusz...Może coś w tym jest!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 23:04 A ja co roku poznaję, że jest lato, po tym, że za oknem słyszę krzyk jakiejś niedaleko mieszkającej mamy: "Daaaaaamiaaaaaan!" Ma kilkoro dzieci, ale tylko Damiana ciągle szuka Odpowiedz Link Zgłoś
grazynarosa Re: Oryginalne imie dla chlopca 30.06.06, 17:21 To tak jak Barbara Niechcic wolala swojego Tomaaaaszka.....hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
gunda24 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 21:30 Mi bardzo podoba się imię Armand, ale nie wiem czy jemu by się podobało? Zdrobniale byłby Armek, ale jest córeczka - Liwieńka. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia.mama Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 21:33 Że niby Damian to oryginalne imię??? Nie wydaje mi się coś. Moja Makrelka będzie miała na imię Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila22-1985 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:20 ja mam synka cyprianka i chociarz ma niewiele ponad 3 tyg jest bardzo grzeczny - moze to zasluga imienia Odpowiedz Link Zgłoś
nati05 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:23 Ja mieszkam w Niemczech tu tez oczy robili na to imie ale w Polsce go chrzcilam i nie bylo problemow Odpowiedz Link Zgłoś
moniq7 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 16:47 no chyba wiadomo dlaczego robili oczy kojarzy sie z demonem, sorry ale nie pytalas nikogo wczesniej o zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: Oryginalne imie dla chlopca Damian 24.01.06, 09:56 Mój synek ma na imię Damian. Nie żałuje, bardzo podoba mi się to imię choć musze przyznać, że jest niegrzeczny, sprawdza się to co pisały koleżanki choć nie do końca bo znam Damiana o miesiąc starszego od mojego syna (6lat) i jest bardzo grzeczny. Polecam to imię! Odpowiedz Link Zgłoś
nati05 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:00 Ja mam syna NATHANIELA2 lutego skonczy 5 miesiecy tu sa jego fotki zapraszam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:12 nati05 napisała: > Ja mam syna NATHANIELA2 lutego skonczy 5 miesiecy tu sa jego fotki zapraszam; > ) > >Czy nie masz klopotow z pisownia imienia Twojego syna w Polsce? Ja mieszkam w Anglii od 10-ciu lat ale zanim dziecko pojdzie do szkoly chcialabym wrocic do Polski i potrzebuje imienia, ktore bedzie pasowac i tu i w Polsce. Nathaniel jest ladne ale jak z uzywaniem tego imienia w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:36 > Anglii od 10-ciu lat ale zanim dziecko pojdzie do szkoly chcialabym wrocic do > Polski i potrzebuje imienia, ktore bedzie pasowac i tu i w Polsce. Nathaniel > jest ladne ale jak z uzywaniem tego imienia w Polsce? Od 34 lat mam na imie Angela . Nigdy nie mialam problemow z tym imieniem w urzedach. Mowilam po prostu "...przez G.". Odpowiedz Link Zgłoś
alicyjka11 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:03 Czesć.A mi sie podoba Mikołaj i Iwo.Jestem w 37tyg.a w brzuchu mam na 90%dziewczynkę wiec bedzie Wiktoria Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:13 A my sie zastanawialmy nad imieniem Lew Odpowiedz Link Zgłoś
agap10 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:15 Może nie tak orginalne ale dla mnie śliczniutkie BARTUŚ i tak dal swojemu synkowi-już wiem, że to będzie synek (25 t.c.) no i będzie parka Odpowiedz Link Zgłoś
lusia79 Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:15 Tylko nie Kamil i Łukasz - łobuzy na potęgę... A jak ma być orginalne to może Aureliusz? Ja raczej optuję za Adasiem lub Marcinkiem, niemniej z pewnością te akurat to imion orginalnych nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 11:18 Mam chrześniaka Kamila i jest grzecznym, bardzo rezolutnym i bystrym chłopczykiem. A może IGOR, OLEG albo OLGIERD? Damian mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamareczka Re: Oryginalne imie dla chlopca 23.01.06, 22:34 Marek - ja mam synka Marka za niedługo skończy 2 lata i jest bardzo ruchliwym dzieckiem. Teraz spodziewam sie drugiego maleństwa i jak będzie chłopczyk to bedzie - Paweł a jak dziewczynka to Wiktoria. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 10:07 CYRYL, NIKODEM, CYPRIAN, MIŁOSZ, TYMOTEUSZ Odpowiedz Link Zgłoś
rodzacy_tata Gustaw 24.01.06, 11:12 dla swojego synka wybraliśmy Gustawa [Gutek, Gucio]. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 11:27 Jak ma być oryginalne, proponuję Rezervuar. Brzmi obco, ma "trędi" literkę "v", oryginalne, masz pewność, że będzie jedynym dzieckiem o tym imieniu w grupie w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 11:48 Piękne! Ale przez "s" - bardziej elegancko: Reservuar )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 11:55 Dodam jeszcze, że najlepiej wymawiać z francuskim "r" "Reservuar, Interferencja, do domu! Mama kaszę dzieli!" Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 12:18 A propos francuskiego: spotkałam kiedyś we Francji ludzi (Polaków), którzy nazwali swojego synka Fabrycy (z franc. Fabrice). I tak do niego wołali: Fabrycy, na obiad! Uroczo, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
avanita Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 12:25 Ja mam kuzyna o bardzo oryginalnym imieniu Armand. Bardziej jednak podoba mi się imię Krystian. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek1975 Do Avanita 24.01.06, 16:53 Krystian jest bardzo ladne, ale jak wolac do niego w srocie? Boje sie , ze dzieci beda wolali na niego Kystek- Chlystek! Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 "Krystian" 31.05.06, 12:46 Myślę, że będą wołały po prostu "Krystek" Mój syn ma w klasie kolegę Krystiana i wszyscy tak własnie na niego wołają. Odpowiedz Link Zgłoś
arletka85 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 12:29 a mi sie podoba imie ALAN górniakowa ma synka ALANA JEST TERAZ TO IMIE NA TOBIE I CORAZ WIECEJ OSÓB NAZYWA TAK SWOJE BRZDACE Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 20:38 arletka85 napisała: > a mi sie podoba imie ALAN górniakowa ma synka ALANA JEST TERAZ TO IMIE NA TOBIE > > I CORAZ WIECEJ OSÓB NAZYWA TAK SWOJE BRZDACE __________________ słodko a mnie sie najbardziej podoba Łinston tez jest na tobie -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
zuza112 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 12:34 A mnie się podoba Ignaś i Antoś, jeśli będzie chłopak, to tak go nazwiemy. Tylko, że ja mam dziwne przeczucie, że moja Niespodzianka będzie dziewczynką... Odpowiedz Link Zgłoś
bognisia1 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 12:41 może Olaf?ja mam w brzuchu Zuzę (39tc) podobno na 100%, ale synkowi osobiście dalabym Filip to takie "równe" imię, kojarzy mi się z fajnym chlopcem!!! Damian mial na imię mój byly szef - straszny kretyn, wszystko zależy z kim imię się kojarzy!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pysia_slow Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 13:20 Fryderyk, Franciszek a tak naprawde to dam chlopcu jak bede go miala Orestes Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 13:25 pysia_slow napisała: > Fryderyk, Franciszek a tak naprawde to dam chlopcu jak bede go miala Orestes Jak się zdrabnia Orestes?????? Odpowiedz Link Zgłoś
monstermama Orestes to mały Oreścik 31.05.06, 12:55 Znałam jednego Oresta - też chciałam tak nazwać syna... Może następnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
earl.grey Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 14:03 uważaj, mitologiczny Orestes zabił swoją matkę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-arch Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 14:42 My jeszcze nie wiemy czy bedzie chłopczyk czy dziewczynka...ale jak chłopiec...no na pewno BRIAN Odpowiedz Link Zgłoś
jolkkaa Kaj 24.01.06, 15:36 a nasz dzidziuś bedzie nazywał się Kaj..jedynie Kaj, anie nie Kajetan ani nie Kajus... wszystkim kojarzy się z bajką o królowej śniegu... W Japonii podobno jest takie imię (pisane nieco inaczej ) i oznacza - otwarty na świat, Kaj otwiera także wiele skandynawskich stron internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
vanessa27 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 16:40 Mój starszy synuś to Dawid, a maleńki to Natan. Dodam że Dawcio jest b. żywiołowy, a Natanek spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
pola712 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 16:51 jak bede miała synka to bedzie KACPER a jak dziewczynka to MAJA )))) u mnie dopiero 13 tc jescze musze poczekać na poznanie płci Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta07 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 17:21 a co sądzicie o Patryku? jak na razie jescze się tu nie pojawił... Odpowiedz Link Zgłoś
justyla Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 18:42 Ja mam Franka.Słyszę dużo opinii typu:jakie ma ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_zapalnikiem Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 20:52 Juliusz, Gabriel, Cyprian i (tak bym chciała nazwać swojego syna-lecz jeszcze dlaeko mi do tego-mam 18 lat) Kajetan. Podobno mozna także nazwać chłopca Sokrates Odpowiedz Link Zgłoś
lipa303 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 21:23 Mnie podoba się Antek , ale mąż upiera się , żeby mały nazywał się Borys. chyba nie dam się przekonać,bo kojarzy mi się jedynie z Borysem Jelcynem. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 21:39 Oryginalne ? ależ proszę bardzo : Mieczysław, Hipolit, Wiesław, Henryk, Zygfryd,Anzelm, eugeniusz. Bo te Kacpry, Damiany, Mateusze, Jakuby są teraz pospolite albo i burackie. BrAJAn fuj, czego to ludzie nie wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
kobra1980 Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 23:11 A co myslicie o imionach: Maksymilian lub Eryk???? Nie moge się zdecydować z mężem, a termin mam juz za 3 tygodnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Oryginalne imie dla chlopca 24.01.06, 23:55 Eryk i max oba bardzo ładne tylko zależy jak komu się kojarzą. Moja babcia jak jej kiedyś wspomniałam o eryku przeraziła się, że szwabskie imię synowi chcę dać, a max no cóż mija koleżanka ma kota o tym imieniu. Ja proponuje głęboko zastanowić się nad wyborem imienia bo oryginalne wcale nie oznacza ładne. To miłe jak w szkole na dźwięk jednego imienia nie podnosi się pięciu chłopców, ale mój sąsiad nie raz miał problemy przez to, że pomysłowa mama dała mu na imię Ziemowit Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Oryginalne imie dla chlopca 25.01.06, 11:26 Imie jak imie, komus sie podoba, komus nie. Mnie zastanowily dwa wymienione tu przypadki - zdrobnienia. Jak juz daje sie takie wladcze piekne dostojne imie jak Liwia i potem robi z tego Liwiusie albo Liwienke czy cos w tym stylu, to brrr. Albo Dawcio z Dawida. O Brajaneczku nie wspomne. Czy tylko mnie to drazni??? I wogole nieznosze pretensjonalnych imion typu Xavier, Fabienne, Andzelika, Alan (matko!!!!), Brajan (przez "j"???). Ostatnio jednak zauwazylam ze coraz mniej rodzicow sili sie na takie "bogate, zagraniczne" imiona w stosunku do dziewczynek, a coraz wiecej krzywdzi sie tak chlopcow, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: Oryginalne imie dla chlopca 25.01.06, 20:41 ariella napisała: > brrr. Albo Dawcio z Dawida. O Brajaneczku nie wspomne. Czy tylko mnie to > drazni??? Tak samo brzydkie Dawcio jak Pawcio. Odpowiedz Link Zgłoś
stangy Re: mmk 31.05.06, 12:15 rany ale z ciebie burak mmk... każdy nazywa dziecko jak lubi i wara obcym od tego... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.mack Re: Oryginalne imie dla chlopca 25.01.06, 13:23 my z mężem mamy imiona na literę A , w marcu urodzi mam się synek ,chcemy dać mu na imię Antek Odpowiedz Link Zgłoś
patti84 Re: Oryginalne imie dla chlopca 25.01.06, 21:28 A MI SIE PODOBA FABIAN ALEXANDER: TAK NAZWIEMY SWOJEGO SYNKA; ALE DRAZNI MNIE NIEMILOSIERNIE; KIEDY MOJA BABCIA MOWI DO NIEGO JUZ TERAZ "MOJ MALY FABUS" - OD RAZU KOJARZY MI SIE Z PSEM. Odpowiedz Link Zgłoś
pepetog Re: Oryginalne imie dla chlopca 25.01.06, 21:36 a ja uważam, że najśliczniejsze imie dla chłopca to TYMON, jest dostojne i dośc nietypowe, mój syn ma takna imię i jest najcudowniejsyzm dzieckiem pod łsońcem :o))) Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaaa Re: Oryginalne imie dla chlopca 31.05.06, 11:03 U nas ma być Tymoteusz Ale też się jeszcze wahamy Odpowiedz Link Zgłoś
izelka Re: Oryginalne imie dla chlopca 31.05.06, 11:33 Jak bede miała chłopca to chyba nazwę go Henryk Aleksander, taki mój mały heniu. aleksander bardzo mi się podoba ale mój mąż ma tak na imię i wydaje mi śie że nie by ło by dobrze jakby w domu było 2 aleksandrów. a jak będe miała dziewczynkę to nazwę ją Irmina(irminka). Moja 20 miesięczna córeczka ma na imie Inga i przyznam się że ładnie już wymawia swoje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Oryginalne imie dla chlopca 31.05.06, 12:02 nosze pod sercem Natana - spolszczenie. Znacznie dar Boga-chyba lepszego jakna wpadkę nie można znaleźć. chciałam na poczatku Eryk ale znaczenie władca, król raczej mnie nie przekonuje choć brzmi ładnie. na drugie chyba Gamil - arabskie znaczące - piękny, miły Odpowiedz Link Zgłoś