martekle 04.10.09, 21:37 Dziewczyny, jakie macie samochody? chcialam kupic jakis uzywany, ale nie wiem czego szukac zeby zmiescil sie wozek i byl w miare funkcjonalny i kobiecy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 21:40 Mam forda mondeo kombi. Oraz hyundai santamo, ale tego nie lubię. A forda kocham Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 21:52 kombi, wprawdzie lansowac sie tym nie da na mieście, ale jest bardzo funkcjonalny, wwalisz bez problemu wózek wielofunkcyjny, dołozysz zakupy i wszystko sie zmieści. Wymieniłam samochód typu sedan (sedany sa ładne, ale mają bardzo niepraktyczne bagażniki), na kombi, bo w sedanie trzeba było się bawić wymontowywaniem kół z wózka, a potem znowu gimnastyka z włożeniem tego do bagażnika. Jak juz wózek wszedł, to sensownego miejsca zostawało niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 22:05 Ja mam vana,ale też rodzina duza(starszak i małe bliźniaki).Nie patrzałam czy będzie "babski" czy "chłopski".Najważniejsze żebyśmy się wszyscy spokojnie zmieścili,żeby zmieścił się wózek i zeby zmieściły się zakupy. A jakbym miała tylko jedno dziecko ew dwójkę to tylko kombii.I pewnie jakiś Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
hedonistka Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 22:08 Jak ma zmieścic sie wózek i być funkcjonalny - polecam kombi. Ford focus na przyklad - jest tanszy niż mondeo, części i serwis łatwo dostępne i tanie. Sama uzytkuje "foke" i polecam. A co znaczy "kobiecy"? Mi z tym terminem kojarzą się małe niedorobione autka z bagażnikami na torebkę. Odpowiedz Link Zgłoś
martekle Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 22:18 no wlasnie focus chodzi mi po głowie kombi nie chcialam, no ale chyba nie bede miec wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
anaveronika Re: jaki samochód dla mamuśki? 04.10.09, 22:48 dla mnie kobieca jest toyota yaris ale czy praktyczna? zmiescisz tam złozony wozek? sama bedziesz jezdzic z dzieckiem czy ktos jeszcze? jak duzy masz fotelik i gdzie bedzie zamontowany, z tylu czy z przodu? na gaz czy na benzyne chcesz ten samochod (problem kola zapasowego) ja mam stara skode felicie kombi. do bagaznika miesci sie nie złozona duza spacerowka i kolo (bo w jego miejscu jest zbiornik na gaz) trzeba bylo tylko wyjąć tą półkę z tyłu więc widac cały bagaznik ale w sumie to mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ezaremba Opel Astra III 1.7 diesel kombi 04.10.09, 23:10 Super wózek. O tyle lepszy od Focusa, że części do niego jakby co są sporo tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 00:03 mamy forda mondeo (zakupiony po urodzeniu malucha) i to co podoba mi sie najbardziej to ze bagaznik po otworzeniu klapy nie ma wyzszego progu. NIe trzeba przez niego przerzucac wózka........ Mega pojemny ten bagaznik. Ale ma wade (jak dla mnie) ze nie da się odłączyć poduszki powietrrznej pasazera czyli dziecko zawsze jeździ z tyłu..... Jeszcze mamy Astre, w niej moge wozic malucha z przodu i choc to moze mniej bezpieczne dla mnie jakos wygodniejsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka.pl Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 09:15 A ja mam Rover 75 , kocham to auto , ma spory bagażnik w którym spokojnie mieści się spacerówka Graco,zakupy, pewnie zmieściłaby się też poskładana gondola. A z tył spokojnie siedzi 3 dzieci , w tym jeden nastolatek i 2 małych dzieci zapakowanych w foteliki. Auto duże , bezpieczne , bałabym się jechać z dziećmi małym autem. Dodatkowo Navara ,to to już czołg tam to wchodzi cała złożona stojąca gondola , masa zakupów i co tylko wpadnie do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 09:27 hi, hi, przypomina mi sie historia szwagra, ktory po narodzinach pierworodnego zamienil skode fabie na renault espace a i tak sie nie mogli pomiescic. ja mam - rodzinny - opel astra nowa wersja - disel 1.7 , baaaardzo zrywny i za to go uwielbiam. A do bagaznika wszystko sie da upchnac, jak czlowiek jest zmotywowany. No i nauczylismy sie selekcjonowac a nie zabierac caly dom. Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 09:28 Fiat Bravo w nowej wersji. Jak na taki samochód bagażnik ma naprawdę spory - wózek z dużymi, pompowanymi kołami mieści się bez konieczności ich odkręcania. Oczywiście to nie to co kombi, ale w sumie sprawdza się. Pojechaliśmy nim na wakacje z Małą i wszystko się zmieściło, chociaż początkowo obawialiśmy się, że bez "trumny" na dach nie damy rady. Odpowiedz Link Zgłoś
constanta Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 15:07 kobiecy? przewaznie z kobiecością kojarzą nam się te najmniejsze autka.Ja od roku jezdze typowym męskim terenowym samochodem, dopiero z nim nauczyłam się parkować ))Wszystko zalezy też od wózka , wiadomo mały wózek wejdzie chyba do kazdego bagaznika ))Rok temu jezdziałm Citroenem C4 bagaznik taki sobie, ale wózek małego wchodził bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 16:02 Ostatnio przerabiam podobny temat, niemal każdą wolną chwilę spędzamy w salonach. Mnie też się marzy kobiecy, ale ilekroć jakiś oglądam (jak choćby wspomniana już Rav4 - dla mnie prawie wszystkie Toyoty są max. kobiece i aż dziwnie mi w nich faceci wyglądają), to wysiadam i mówię 'za mały'. Bo dla mnie auto musi mieć stosunkowo wysokie zawieszenie, musi być ciężkie i spore - żebym się czuła w nim bezpiecznie, to w końcu najważniejsze. Muszę się też umieć spakować na wakacje z dzieckiem. Najpierw psioczyłam na moje obecne auto (3 rzędy siedzeń), ale po czasie tak się przyzwyczaiłam, że ciężko mi zrezygnować z luksusu przestrzeni wokół foteli, z zaciemninego tyłu itd. Parkowanie nie stanowi też problemu, bo zdążyłam je opanować przy mojej 'krowie', spalanie ma taka kolumbryna często mniejsze niż małe sportowe autko (moja miłość to Infinity FX 37, ale żre jak smok a co gorsza ma napęd na tylnie koła (poza tym, że jest 4x4), więc w zimie musiałabym ją właściwie trzymać w garażu...) no i ta wygoda... Na dziś jestem zakochana w 2 autach (poza fx, oczywiście): Discovery4 (wchodzi lada dzień do polskich salonów, ale nawet Discovery3 jest fantastyczna i potrafi cuda, tylko że silnik ciut za słaby): www.babez.de/wp-content/uploads/2009/04/landrover-discovery-4-titel1.jpg Range Rover Sport: robson.m3rlin.org/cars/wp-content/uploads/2007/02/range_rover_sport_arden_2006_3.jpg Gabarytowo podobne. Cenowo koszmarne. Ale dla mnie piękne, do zakochania. I jak się prowadzą... Miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 18:33 pytanie zasadnicze- o jakiej kwocie mówimy? czy masz nieograniczone zasoby czy musisz się zmieścić w konkretnej kwocie. Wtedy można ewentualnie doradzać. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 21:54 forf mondeo kombi w dislu, jest ekstra i w moim można wyłączyć przednią poduszkę (ktoś wyżej pisał, że w jego nie da rady). Odpowiedz Link Zgłoś
as2008 Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 22:26 moze poprostu sa jeszcze poduszki boczne i dlatego tej z przodu sie nie wylacza ford ma duzy plus za podgrzewana przednia szybe auto dla dzieciatych na pewno 4-5 drzwiowe no i lepiej hatchback albo kombi albo van zeby wozek latwo wrzucac do tylu Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: jaki samochód dla mamuśki? 06.10.09, 10:56 Oooo! Ten temat "przerabiałam".Discovery...Freelanderki...I nic. Bo chłop się krzywi i woli japońskie. A japońskie Suvy i "terenówki" jakoś tak mnie nei za bardzo powalają....Już wiem! Zmienię sobie chłopa Odpowiedz Link Zgłoś
aniarybka28 Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 23:42 dla mnie najlepszy (dwie dziewczynki małe) to renault scenic mięciutki wygodny duży ma poręczne stoliki i naprawde wygodny duuuuuuży bagażnik jeżdzę takim już 5 lat ( co to zapakowania sie to wszystko zalezy od umiejętności bo nad morze ponad 700 km pojechaliśmy pandą i wzieliśmy wszystko co trzeba z wózkim włącznie) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: jaki samochód dla mamuśki? 05.10.09, 23:49 jako że lubię mało kobiece za to wygodne,funkcjonalne,pojemne i nie za wielkie samochody jeżdżę VW Touran`em spokojnie spakuje 5 osób i nawet 2 wózki bez składania jest wyższy i mniejszy od kombiaka za to pojemniejszy i choć VW z reguły "babskie" nie są to ten ma u mnie plusa za schowki,przegródki i półeczki Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: jaki samochód dla mamuśki? 06.10.09, 10:53 kombi.Japończyk.Plus "mężowe" "liftback" japońskie też. Wkrótce jedno z nich zostanie wymienione na van'a bo się rozmnażamy znowu. Van również będzie japoński. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: jaki samochód dla mamuśki? 06.10.09, 23:48 zgadzam sie z ktoras poprzedniczka ze rodzaj samochodu zalezy od stanu portfela. Wybor jest olbrzymi, wiele aut doskonale sprawdzi sie dla rodzin. U nas jest tak ze maz ma mniejszy samochod, do ktorego zmieszcza sie nasze wszystkie dzieci, bo ma 3 rzedy siedzen. Sluzy mu tez na dojazdy do pracy. MAmy tez minivena, oficjalnie mojego , ale wiadomo jezdzimy nim oboje gdy trzeba, Wygodny, duzy i wysoki, pakowny bagaznik. Gdy patrze na samochody zaparkowane na osiedlu, wszyscy maja wlasnie taki zestw : maly samochod i wiekszy rodzinny. Oba nasze samochody to japonczyki, forda moj maz nigdy by nie kupil, amerykanskiego samochodu tez sie wystrzega, chociaz mielismy wczesniej i byl ok do czasu az zaczal sie psuc Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: jaki samochód dla mamuśki? 07.10.09, 08:31 my wlasnie kupujemy! Ale nowy! Skode Octavie! Ma mega duzy bagaznik! i bardzo ja unowoczesnili w tej nowe wersji. No i malo pali! Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: jaki samochód dla mamuśki? 07.10.09, 12:07 to jest bardzo fajne auto!!!Po liftingu naprawdę ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
monna16 Re: jaki samochód dla mamuśki? 10.10.09, 23:37 Ja jeżdżę Punto. Mały, o miejsce na parkingu nie trudno. Wozimy dwójkę dzieci w fotelikach. Do bagażnika x-lander, zakupy, a i torby z ciuchami na wakacje się zmieściły. Jakoś nie narzekamy na ciasnotę a podróżujemy dość sporo. Mi tam mój "kropek" wystarcza. Pękam ze śmiechu kiedy widzę moich znajomych, którzy zamienili renault megan na skodę octawię kombi bo się z jednym dzieckiem i małym wózkiem chicco zmieścić nie mogli (podobno)! Moja siostra też poszła w ich ślady. Jest w ciąży i już szybko musieli zmienić opla corsę na renault scenic bo jak dziecko się urodzi to nie zmieszczą się do corsy, ha, ha, ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: jaki samochód dla mamuśki? 11.10.09, 00:07 Wiesz, jak trzeba to i ja bym potrafiła z dzieckiem na wczasy zapakować się do Matiza. Pytanie - po co, skoro mogę mieć auto duże i wygodne. Nie znam nikogo, kto raz spróbowawszy jazdy samochodem z przestrzennym wnętrzem, wróciłby z własnej woli do małego, zgrabnego autka. Są ładne, ale niestety nie są komfortowe. Puntem też kiedyś jeździłam, moim zdaniem to jedne z najlepszych aut w tym segmencie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 11.10.09, 00:17 O takiego: photos01.otomoto.pl/photos/original/C7/31/26/C7312648_6.jpg Czyli ML. Pytanie głównie do tych czujących 'bluesa' podobnie do mnie, tzn. do miłośniczek masywnych samochodów typu Discovery. Mąż chce mnie uszczęśliwić nieco na siłę, nigdy nie przepadałam za Mercedesem, ale uznał, że to ciężkie, bezpieczne auto na zimę (mój obecny samochód, choć duży, lubi sobie potańczyć na śniegu, nie ma 4x4 ani esp, asr cy kontroli trakcji) a za rok, jeśli miłość mi nie przejdzie, to już Discovery4 będzie dostępne bez problemu. Mnie się widzi średnio, ale jeśli traktować je jako przejściowe, to może nie ma co wybrzydzać? Zresztą dla mnie nie ma już na rynku idealnego samochodu, bo w żadnym, ŻADNYM nie ma przesuwanych tylnich drzwi i 2 foteli rozkładanych na płasko w drugim rzędzie siedzeń. (( Ech... Wiem, wariuję w temacie samochodów. )) Odpowiedz Link Zgłoś
monna16 Re: a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 11.10.09, 01:14 Wiesz... mi duże samochody absolutnie nie przeszkadzają... Ba... pewnie jak nasz się rozsypie to też kupimy już taki ogromniasty - póki co nie czuję takiej potrzeby Poprostu śmieszą mnie moi znajomi którzy pożyczają kasę od kogo się da, tylko dlatego że nie mogą pomieścić się z 1 dzieckiem w mniejszym aucie. Co do Mercedesa... skoro średnio Ci się podoba to może nie warto??? Ja jestem zdania że nic na siłę. Kup taki, z którego będziesz naprawdę zadowolona Prawdę mówiąc nie czytałam wszystkich wątków, więc nie wiem czy ta propozycja już się tu przewijała. A myślałaś o Nissanie Murano (koleżanka ma od jakiegoś czasu i nachwalić się nie może) albo Qashai - chyba jakoś tak się pisze Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj wylaczanie poduszki :-/ 11.10.09, 02:28 dla mnie durny - najdurniejszy z pomyslow . Co za tlumaczenie ze nie widze dziecka! Najbezpieczniej jest z tylu , przezyjecie pol godziny bez patrzenia na dziecko. Wiozac je z przodu mozesz na nie patrzec ostani raz!!! Po to sa poduszki zeby byly wlaczone zawsze, pozniej sobie mamuska zapomni wlaczyc i maz, matka, kolezanka leca przez przednia szybe. Proponuje co-niektorym aby pozostali przy rowerach...chyba Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: wylaczanie poduszki :-/ 11.10.09, 18:27 paliwodaj napisała: > Co za tlumaczenie ze nie widze dziecka! Najbezpieczniej jest z > tylu - Najbezpieczniej to jest na siedzeniu kierowcy > przezyjecie pol godziny bez patrzenia na dziecko. - Oni tak a dziecko niekoniecznie jak się zakrztusi śliną. > Po to sa poduszki zeby byly wlaczone zawsze, - Po to jest wyłącznik poduszki, by móc z tego skorzystać. > i maz, matka, kolezanka leca przez przednia szybe. - A to ciekawe, bo o ile mnie zasady fizyki nie mylą, to należałoby jeszcze nie zapiąć pasów, by przez tę szybę wylecieć. A to już z poduszką nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: wylaczanie poduszki :-/ 12.10.09, 01:48 pasy pewnie dawno poucinane.......... jak poduszki wylaczone Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: wylaczanie poduszki :-/ 12.10.09, 08:46 Niestety mylisz zasadnośc (wyłączanie poduszki w przypadkku konieczności obserwowania małego dziecka) z brakiem logiki (poucinanie pasów). Trochę nie wyszło.. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 11.10.09, 18:01 No jak się specjalnie i koszmarnie zapożyczać, to na pewno bez sensu. Małe autko też ma zalety i trzeba się nimi po prostu cieszyć. Murano jest super, na jego podstawie powstał FX37, którego kocham. )) Ale on ma silny napęd na tylnie koła więc zimą odpada a ja właśnie ze względu na zimę (do przedszkola jadę drogą w lesie i bywa baaardzo ślisko) zmieniam samochód, więc niestety FX odpadł. No i jest stosunkowo niewielki. Kaszkai nie jest zły, choć mnie bardziej zachwycił x-trail z tymi wszystkimi schoweczkami i szczegółami wewnątrz samochodu, ale mąż odmawia Nissana. (( Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 11.10.09, 20:33 A nie możesz kupic G klasy? Albo Toyota Land Cruiser? Albo Jeep Wrangler?Idealne do jazdy w terenie o którym piszesz. ML to takie "bezpłciowe" moim zdaniem.Nijakie. Miejska pseudoterenówka. No, ale de gustibus. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: I jeszcze Subaru "leśnik";-) 11.10.09, 22:29 Swego czasu mój mąż na niego chorował i mocno namawiał. Świetnie, ŚWIETNIE się prowadzi, ma dość elastyczną skrzynię biegów w manualu, ale jak dla mnie nieco za platikowy w środku no i mały trochę. Duży plus za pochylane nieco oparcie w tylnej kanapie (dla dziecka). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 11.10.09, 22:26 Ha, no właśnie o czymś takim myślę, konkretniej Discovery 4 z Land Rovera albo Range Rover Sport. Land Cruiser nieco za olbrzymi (jeżdżę obecnie podobnej wielkości samochodem i chcę coś minimalnie krótszego - Discovery i RR są na pewno nieco krótsze, bo przy nich stałam, gdy byłam na jeździe próbnej i naocznie sprawdziłam, Land Cruiser wydaje mi się tak samo długi no i dodatkowo Toyotę darzę średnią miłością, choć ten Land Cruiserek jest całkiem ładny ). Jeepy oglądaliśmy - mąż nie mieści się na wysokość (a ma tylko 184cm!), głową dotyka podsufitki, poza tym ja miałam wrażenia klaustrofobiczne podczas jazd - bardzo blisko twarzy są szyby i ta belka pomiędzy szybą a drzwiami. A co najgosze - strasznie głośno chodzą im silniki! Mój obecny chodzi ciszej a przy każdym wyjeździe powyżej 4-5h drogi wychodzę z migreną. Jeepy jak dla mnie świetnie się prezentują - dużo blachy, kanciaste kształty i dużo chromu, co robi dobre wrażenie, ale niestety, z żalem skreśliłam je z listy. Mercedesów nigdy nie lubiłam, jakoś tak 'bauerowo' mi sie kojarzą , ale mąż już podobno zarezerwował tą ML-kę i nie wiem, co robić, musiałabym jutro to jakoś odkręcać. Niby ciężka, bezpieczna, przyjemna w prowadzeniu, dość luksusowa w wyposażeniu, ale mam poczucie, że jakoś to nie to... Wiem, że grzech tak wybrzydzać, ale długo czekałam na zmianę auta i chciałam wybrać coś, co mnie będzie cieszyć w każdym szczególe. Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: a jak wizualnie oceniacie Mercedesa? 12.10.09, 10:21 Bierz sprzedasz po roku i będziesz miała wymarzonego RR Rok jakoś przecierpisz Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra a może? 12.10.09, 10:30 www.mercedes-benz.pl/content/poland/mpc/mpc_poland_website/pl/home_mpc/passengerca rs/home/new_cars/models/gl-class/x164.flash.html#chapter=2 fajny, aczkolwiek ja wolę te starsze modele, bardziej kanciaste Odpowiedz Link Zgłoś
camilcia Re: jaki samochód dla mamuśki? 11.10.09, 18:20 jezdze volvo v40, juz wiekowe w sumie bo 98, woze 2 dzieci, sprawdzilo sie super, naped na przednie jest rewelacyjny, ja jezdze duzo bez wzgledu na pogode bo dojazdy do pracy nie mieszcza mi sie tylko 2 rowery teraz bo juz podrosniete dzieciaki a kumpeli w c5 wchodzą w bagażnik 20 i 16 cali maz ostatnio szuka dla siebie troche mniejszego i widze ze na corolle sie nastawił zapożyczanie sie na samochód - jak nie ma innego wyjscia a jest potrzebny to co zrobic, ale znam wiele osób które na pokaz kupują sobie drogie bryki na kredyt, co tam komu pasuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: jaki samochód dla mamuśki? 11.10.09, 19:30 zależy gdzie mieszkasz, gdzie pracujesz i jak jeździsz ja przerobiłam wszystko od malucha do pikapa weź pod uwagę, czy musisz np codziennie parkować w mieście z dziećmi przydaje się kombi, bez dwóch zdań sprawć testy ADAC - zobacz, jakie samochody w jakim roczniku są szczególnie awaryjne sprawdź w zaprzyjaźnionym zakładzie, czy nie bity sprawdź na policji, czy nie kradziony - robią to od rękki zorientuj się, jakich marek serwisy masz blisko miałam np salonowego standardowego opla astrę, na codzień był ok - a po 2 latach i 2ch miesiącach pękł wałek rozrządu na prostej drodze... a mojej mamie taki sam jeździł 7 lat bezwaryjnie.. a może kia ceed - serio, długa gwarancja, na razie z tego co wiem, sprawują się całkiem nieźle moja znajoma właśnie nabyła. Pozdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
amy77 Re: Polecam Grande Punto 12.10.09, 15:41 Jeżdżę nim już jakieś 2,5 roku. Mam 3 drzwiowy co mi odpowiada bo mogę złożyć siedzenie i dziecko samo wchodzi do fotelika (ma 21 m-cy). W 5-cio drzwiowych jest to trudniejsze, musimy go wkładać (nie da się wejść z boku fotelika). Auto pali rozsądnie, do tej pory bezawaryjne (odpukać), brak mi jedynie klimy i 4x4 ale to jest do załatwienia. Cenowo też wychodzi nie najgorzej. Ma też fajna opcję do parkowania "city" dzięki czemu jest jeszcze bardziej zwrotny niż przy zwykłym wspomaganiu kierownicy. Zawieszenia jeszcze nie zerwałam na żadnym chodniku, więc do najniższych nie należy Odpowiedz Link Zgłoś