Dodaj do ulubionych

wszystko o fotelikach samochodowych

• mama.macka czy jakas firma ubezpiecza foteliki? 25.01.10, 20:10
      mam drogie (jak na moje możliwości)MC rodi XR i Tobi i np taka sytuacja- dużo
      jeżdżę w mieście a jak wiadomo często sa jakieś stłuczki - lub nawet wypadki. z
      AC OC dostanę np odszkodowanie za samochód a za foteliki? po stłuczkach taki
      fotelik tez nie powinien być używany- co wtedy? kiedyś gość wjechał mi w tył
      samochodu - na szczęście nie miałam wtedy fotelików na pokładzie- wzięłam do
      prania- ?(swoją drogą szczęście) no ale generalnie sporo jeżdżę bez dzieci ale
      foteliki mam w aucie, nie mam garażu i możliwości wyjmowania ich ciągle - jest
      jakas firma która ubezpiecza fotelik, (po stłuczce, przy kradzieży itp)
      • ilhenny Re: czy jakas firma ubezpiecza foteliki? 25.01.10, 20:44
        Do teraz byłem przekonany, że foteliki są ubezpieczone, ale sprawdzę jutro u
        kolegi od ubezpieczeń.
        • sylki Re: czy jakas firma ubezpiecza foteliki? 25.01.10, 20:58
          z tego co ja wiem to można ubiezpieczyć dodatkowo wyposażenie auta.
          • monna16 Re: czy jakas firma ubezpiecza foteliki? 28.01.10, 21:48
            My niestety mieliśmy wypadek z udziałem dziecka w foteliku. Z ubezpieczalni
            (ubezpieczenie mieliśmy tylko OC) rzeczoznawca ocenił stan samochodu (fotelika
            podczas ekspertyzy nie było w aucie), a fotelik musieliśmy donieść do
            ubezpieczalni razem z paragonem. Oprócz odszkodowania za auto dostaliśmy
            dodatkowo cały zwrot za fotelik.
        • nadzieja78 Jaki fotelik do forda c-maxa? 25.01.10, 22:59
          Przejrzałam mnóstwo stron i mam kocioł - jaki fotelik by tutaj wybrać dla mojego
          szkraba.
          Syn ma 8m i jeszcze nie siedzi, wazy 8700 i obecnie mamy fotelik Emmaljungi do
          9kg. Zaraz trzeba się będzie z niego przersiadać, ale do czego? Chciałam zakupić
          fotelik w przedziale wagowym 9-18kg najchętniej montowany tyłem do kierunku
          jazdy, ale niestety z tego wyczytałam w Polsce takiego nie dostanę (ponoć tylko
          do samochodu marki Volvo takowe sa oferowane). Mamy forda c-maxa z 2005 r - jaki
          fotelik będzie dobry?
          • ilhenny Re: Jaki fotelik do forda c-maxa? 26.01.10, 00:31
            Jest bardzo dużo fotelików montowanych tyłem, zobacz 0-18 kg, jeśli chcesz wozić
            dłużej tyłem to są jeszcze inne. Jest to w wątku dość dobrze rozpisane nawet
            dzisiaj była propozycja isofixowych Fair G 0/1 Isofix , lub Besafe iZi Combi X1
            Isofix. Proponuję przeczytać
            fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html.
            Przejrzałam mnóstwo stron i mam kocioł - jaki fotelik by tutaj wybrać dla mojego
            szkraba.
            Syn ma 8m i jeszcze nie siedzi, wazy 8700 i obecnie mamy fotelik Emmaljungi do
            9kg. Zaraz trzeba się będzie z niego przersiadać, ale do czego? Chciałam zakupić
            fotelik w przedziale wagowym 9-18kg najchętniej montowany tyłem do kierunku
            jazdy, ale niestety z tego wyczytałam w Polsce takiego nie dostanę (ponoć tylko
            do samochodu marki Volvo takowe sa oferowane). Mamy forda c-maxa z 2005 r - jaki
            fotelik będzie dobry?
            • mary_p_oppins Jaki fotelik do seata ibizy? 03.02.10, 22:35
              Witam, Mam gorąca prośba o pomoc w wyborze fotelika do Seata Ibizy z 2001
              roku. Planuje zakup fotelika w przedziale 9-18kg. Mam ograniczony budżet,
              dlatego foteliki z przedziału cenowego 1000+ nie biorę pod uwagę.
              Zastanawiam się nad dwoma fotelikami Ramatti formuła i Maxi Cosi Priori,
              no chyba że jest jakiś inny jeszcze w takim przedziale cenowym. Ramatti
              nie ma testów Adac, ale czytałam że to kwestia wejscia Ramatti na rynek
              niemiecki. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
              • ilhenny Re: Jaki fotelik do seata ibizy? 03.02.10, 23:26
                Nie przekonali mnie z nowymi pasami ,już wolę RAMATTI VENUS 250 zł gdzie jedynym
                problemem jest napinanie i luzowanie pasów samochodowych za każdym razem kiedy
                rozkładamy fotelik do spania. Priori pewnie jest lepszy i wygodniejszy, ale
                kosztuje 550 zł więc nie wiem jaki przedział cię bardziej interesuje. Wejdź na
                fora i zapytaj tych co mają jak użytkuje się formula , bo co do Venusa i Priori
                znajdziesz dużo pozytywnych ocen rodziców.
                • mary_p_oppins Re: Jaki fotelik do seata ibizy? 04.02.10, 08:10
                  Dziękuję za szybką odpowiedź. A tak jeszcze dopytam czy jest jakiś
                  model fotelika, który sprawdza się w aucie seat Ibiza ?
                  • ilhenny Re: Jaki fotelik do seata ibizy? 04.02.10, 09:04
                    Nie przypominam sobie żadnego fotelika który miał by tam nie pasować, ale jeśli
                    jest to samochód 3 drzwiowy to trzeba się bardziej przyłożyć z doborem fotelika,
                    żeby można było dobrze naciągnąć pas samochodowy.
                    • ilhenny zestaw mażeń 05.02.10, 09:14
                      Z prawdziwą dumą pisałem, że po raz pierwszy w historii wątku skontaktowała się
                      ze mną forumowiczka z mojego miasta i zamontowałem zestaw marzeń 9-18 kg, czyli
                      Romer SafeFix i Besafe X3. Na początku bardzo mnie zastanawiało, dlaczego ktoś
                      chce zamontować najlepsze aktualnie foteliki do przeciętnych samochodów.
                      Odpowiedź była bardzo banalna, mąż jeździ w karetce pogotowia i na co dzień
                      widzi to co ja widzę tylko na zdjęciach i odpowiedź, że nie ma kompromisów w
                      sprawie bezpieczeństwa dzieci.
      • berciunia1 podbijam temat 28.01.10, 21:33
        naprawdę nikt nic nie wie? nie ma tu na forum żadnego agenta ubezpieczeniowego?
        • berciunia1 Re: podbijam temat ubezpieczen fotelików 28.01.10, 21:37
          ups żle kliknęłam- ciekawa jestem czy te foteliki się ubezpiecza czy nie...
          • monna16 Re: podbijam temat ubezpieczen fotelików 28.01.10, 22:04
            Ja agentem ubezpieczeniowym co prawda nie jestem wink ale opisałam Wam moją
            sytuację z wypadkiem w poście wyżej
        • ilhenny Re: podbijam temat 28.01.10, 22:46
          Zapomniałem napisać. Znajomy od ubezpieczeń powiedział, że jeśli chcesz to
          możesz dodatkowo ubezpieczyć wyposażenie samochodu. Jednak jeśli to nie Ty
          jesteś sprawcą wypadku, to zwrot za foteliki jest z polisy sprawcy wypadku. I
          tak jak już ktoś napisał trzeba przedstawić dokumenty zakupu fotelika. A
          JEŚLI KTOŚ MA TAKI ROZBITY FOTELIK TO JA GO BARDZO CHĘTNIE WEZMĘ DO BADAŃ I
          EKSPERTYZ
          w zamian proponuję bardzo atrakcyjną cenę na dowolny fotelik.
    • rammzess Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 22:55
      Witam raz jeszcze.
      Dzieki za odp. na poprz. pytanie.
      Mam jeszcze jedno dotycz. fotelika 0-13 bez isofixu albo z mozliwością
      montowania w samoch. z isfoixem i bez.

jaki jest najbezpieczniejszy?

Na fotelik.info widac, ze tak popularne max-cosi cabrio ma 5* ale tylko z isofixem.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 00:40
        Sukcesem Cabrio jest fakt iż można go zamontować do większości wózków , sam go
        używałem, jednak równie bezpieczny i w dobrej cenie jest Cybex Aton, który też
        można zamontować na tych samych adapterach do większości wózków. Z innymi
        fotelikami jest już troszeczkę więcej zamieszania, bo albo nie można ich
        zamontować na innych niż firmowe wózki, albo są bardzo ciężkie.

Witam raz jeszcze.
        Dzieki za odp. na poprz. pytanie.
        Mam jeszcze jedno dotycz. fotelika 0-13 bez isofixu albo z mozliwością
        montowania w samoch. z isfoixem i bez.

jaki jest najbezpieczniejszy?

Na fotelik.info widac, ze tak popularne max-cosi cabrio ma 5* ale tylko z isofixem.
        • mala-maga Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 15:39

Witam czytam to forum i już głupieję, czeka mnie zakup fotelika dla
          8 miesięcznego dziecka (9-18 lub 9-25)i już nie mam pojęcia co
          wybrać jeżdże vw multiwanem, chciałabym aby fotelik był przede
          wszystkim bezpieczny, pasował do foteli w aucie i był nie za drogi,
          myślałam o chicco key1 ale mój auto chyba nie ma izofixów, myślałam
          też o ramatti,bo starsza córka miała ale kupowaliśmy go 6lat temu
          więc pewnie teraz też mają nowsze modele, podoba mi się też bardzo
          optima firmy baby design, i już sama nie wiem na co się
          zdecydować... Proszę pomóżcie
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 22:49
            Jeśli już miałbym wybierać z tego co proponujesz ,wybrałbym Optime Pro, mimo iż
            nie ma oficjalnych testów, jest dość solidnie wykonany i z racji płaskich foteli
            będzie się odpowiednio rozkładał do spania, jest duży, ale w Multiwanie jest
            sporo miejsca. Ramatti też jest przyzwoitą konstrukcją jedynie problematyczne
            jest rozkładanie, ale znasz ten fotelik i wiesz, że trzeba za każdym razem przy
            rozkładaniu luzować i naciąć pas. Chicco Key też jest bez isofix, ale już tyle
            o nim pisałem złego, że dzisiaj nie będę. Mimo wszystko przemyśl zakup i może
            lepiej zainwestować 150 zł więcej i kupić MC Priori, bo bezpieczny fotelik, to
            taki, który ma minimum 3* i jest bardzo mocno przymocowany do fotela
            samochodowego.

Witam czytam to forum i już głupieję, czeka mnie zakup fotelika dla
            8 miesięcznego dziecka (9-18 lub 9-25)i już nie mam pojęcia co
            wybrać jeżdże vw multiwanem, chciałabym aby fotelik był przede
            wszystkim bezpieczny, pasował do foteli w aucie i był nie za drogi,
            myślałam o chicco key1 ale mój auto chyba nie ma izofixów, myślałam
            też o ramatti,bo starsza córka miała ale kupowaliśmy go 6lat temu
            więc pewnie teraz też mają nowsze modele, podoba mi się też bardzo
            optima firmy baby design, i już sama nie wiem na co się
            zdecydować... Proszę pomóżcie
            • mala-maga Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 14:26
              Dzięki za pomoc, chyba wybiorę się do sklepu i przymierzę dziecko do
              maxi cosi i optimy i zdecydujemy, mówiąc o tańszym foteliku myślałam
              o takim do 800-1000zł, na bezpieczeństwie nie będę oszczędzać,
              zeszłej zimy widziałam już jak wyglądał fotelik mojego dziecka po
              dachowaniu auta, brr... na szczęście dziecka w nim nie było ale
              widok wiszącego fotelika przeraził mnie bardziej niż samo
              dachowanie, dlatego chciałabym aby fotelik idealnie przylegał do
              fotela w aucie, a może poleci Pan jeszcze inne foteliki niż te o
              których ja wspominałam? A co dla starszego dziecka 4-5latka
              kupiliśmy chicco key 2-3, ale nie wiem czy to dobry wybór, kupując
              go braliśmy pod uwagę, regulowaną wysokość i szerokość oparcia,
              głębokie zagłówki, oraz to że można lekko pochylić oparcie, nasze
              starsze dziecko lubi spać w aucie i nie chcieliśmy aby głowa latała
              na zakrętach w prawo i lewo
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 17:28
                Jeśli już masz Keya 2-3, to nie warto go zmieniać bo jest
                przyzwoitym fotelikiem. Jeśli już myślisz o lepszych fotelikach do
                1000 zł, to otwierają się możliwości na 4*, a może nawet na fotelik
                odwrócony, bo jest dużo miejsca w samochodzie.
                • mala-maga Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 19:08
                  A jaki to jest fotelik odwrócony? Myślałam też o takim foteliku
                  który zamontowałabym w aucie na fotelu odwróconym tyłem do kierunku
                  jazdy, bo to zawsze bezpieczniej kiedy dziecko jedzie tyłem, ale nie
                  wiem czy można fotelik montować dwupunktowymi pasami samochodowymi,
                  bo takie są na fotelach odwróconych tyłem do kierunku jazdy.
                  • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 19:43
                    Dokładnie o to mi chodzi . Jazda tyłem jest bezpieczniejsza dla
                    dzieci , bo w czasie wypadku siła rozkłada się na całe plecy i pupę,
                    nie ma też problemu z podtrzymaniem głowy. Jednak dobrze mieć
                    możliwość zapięcia fotelika przodem, bo bywają dzieci, które mogą
                    źle znosić jazdę tyłem. Jeśli w samochodzie możemy odwrócić fotel,
                    a producent fotelików zezwala na odwrócony montaż uważam właśnie
                    takie rozwiązanie za najlepsze.
                    • mala-maga Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 19:50
                      no właśnie nie można odwrócić fotela bo to t4, a nie t5, i pasy są
                      tylko 2 punktowe, więc chyba nie ma takiej możliwości żeby
                      zamontować tam fotelik, a czy starsze dziecko w key2-3 może siedzieć
                      na fotelu tyłem zapięte dwupunktowymi pasami?
                      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 27.01.10, 20:22
                        W Keyu na pewno nie, a może da się zmienić pasy na trzypunktowe.
          • lachkasia Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 11:24
            Co powiedziałby Pan o foteliku britax evolva i baby design jumbo aero?
            allegro.pl/item893530617_romer_britax_evolva_123_plus_9_36_5xkolor_3xgratis.html
            Szukam fotela dla 3-latka z 5-cio punktowymi pasami.
            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 20:21
              Evolva to bardzo fajny fotelik zwłaszcza dla dzieci które mają lekką nadwagę,
              ale nie pasuje do wielu samochodów, w pasach można jeździć do 18 kg,a
              podana cena jest wygórowana.
    • 1nova Opel Zafira 2008 i fotelik pow. 15 kg 26.01.10, 21:34
      Watek ciekawy i zapewne zawiera wiele waznych informacji - niemozliwych do
      odnalezienia, jesli ktos nie ma czasu na czytanie 500 postow. Ja sie
      poddalam po 100 pierwszych. Moze warto w tytule postu umieszczac nazwe
      fotelika i ew. marke samochodu?
      Szukam fotelika dla 3-letniej coreczki, myslalam o Bebe Confort Moby -
      poprzedni fotelik tez mialam tej firmy i bylam zadowolona. Corcia nie wazy
      jednak 15 kg i pewnie dlugo jeszcze nie osiagnie tej wagi (teraz okolo
      13). W zimowych rzeczach trudno ja zmiescic juz do starego fotelika plus
      glowa takze sporo wystaje nad fotelik. Jakie modele jeszcze warto
      rozwazac? Zalezy mi na bezpieczenstwie, ale komfort dziecka i moj (przy
      zapinaniu) takze nie jest bez znaczenia. Czy mozecie cos doradzic? Fotelik
      na pewno kupie w sklepie i na pewno przymierze do auta przed zakupem. Nova
      ---------------------------------------
      Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy
      Waznych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy
      • panteraa fotelik do opla corsy 26.01.10, 23:10
        Ja sie zgadzam z poprzedniczka, to dobry pomysl zeby pisac nazwe
        fotelika w tytule, bo tak mozna godzinami watki czytac..
        Mam pytanie do eksperta o fotelik, mamy synka 13 miesiecy, bardzo
        wysoki (nie wiem dokladnie ile ma wzrostu ale od rowiesnikow glowe
        wyzszy) wazy 13.5 kilo. Kupilismy Britax Prince, bo pasuje do
        samochodu ale wydaje mi sie sie dla niego za maly albo ze szybko
        wyrosnie. Maly duzo spi w aucie dlatego mysle o przedziale 9-18 kilo,
        mam na mysli Maxi Cosi Priori , Britax King Plus albo z takich do 36
        kilo Britax evolva 123. Co myslisz o tych fotelikach a moze polecisz
        nam inny? Z gory dziekuje za rade. Pozdrawiam PS. Pierwszy fotelik
        mial Maxi Cosi od zera do roku i bardzo sie sprawdzil.
        • ilhenny Re: fotelik do opla corsy 26.01.10, 23:34
          Dobry pomysł żeby wątek zrobił się bardziej cywilizowany i jutro napiszę do
          Gazety, żeby oddali mi już istniejący o fotelikach, ten miał być małą
          prowokacją, żeby przeczytało go jak najwięcej osób. Niestety ale w branży
          fotelikowej są bardzo częste zmiany i bywa, że foteliki o tej samej nazwie
          różnie wypadają w testach w zależności od roku produkcji.
          Nie jestem ekspertem tylko wiem troszkę więcej niż przeciętni rodzice i sprzedawcy.
          Wczoraj sprzedałem fotelik dla rodziców dziewczynki ,która ma 18 miesięcy, 13
          kg i 98 cm
          , jedynym w jakim się mieściła na długość, był Recaro Young Sport,
          zawiódł mnie nawet mój faworyt Priori XP. Niestety, ale foteliki 9-36 kg w tym
          Recaro i Britax mają swoje wady, a największa z nich, to system rozkładania do
          pozycji spoczynkowej. Podaj jeszcze wzrost.

Ja sie zgadzam z poprzedniczka, to dobry pomysl zeby pisac nazwe
          fotelika w tytule, bo tak mozna godzinami watki czytac..
          Mam pytanie do eksperta o fotelik, mamy synka 13 miesiecy, bardzo
          wysoki (nie wiem dokladnie ile ma wzrostu ale od rowiesnikow glowe
          wyzszy) wazy 13.5 kilo. Kupilismy Britax Prince, bo pasuje do
          samochodu ale wydaje mi sie sie dla niego za maly albo ze szybko
          wyrosnie. Maly duzo spi w aucie dlatego mysle o przedziale 9-18 kilo,
          mam na mysli Maxi Cosi Priori , Britax King Plus albo z takich do 36
          kilo Britax evolva 123. Co myslisz o tych fotelikach a moze polecisz
          nam inny? Z gory dziekuje za rade. Pozdrawiam PS. Pierwszy fotelik
          mial Maxi Cosi od zera do roku i bardzo sie sprawdzil.
      • ilhenny Re: Opel Zafira 2008 i fotelik pow. 15 kg 26.01.10, 23:14
        Najłatwiej mi odpowiedzieć żeby zaczekać do 15 kg, ale zdaję sobie sprawę z tego
        że każde dziecko jest inne , nie chciałbym nie widząc dziecka zgadywać, że
        będzie dobrze w foteliku 15-36 kg . Jednak jeśli głowa wystaje do wysokości
        oczu, to musicie zmienić fotelik na większy i wtedy rozwiązaniem są foteliki
        9-36 kg przykładowo Recaro Young Sport ,Britax Evolva .

Watek ciekawy i zapewne zawiera wiele waznych informacji - niemozliwych do
        odnalezienia, jesli ktos nie ma czasu na czytanie 500 postow. Ja sie
        poddalam po 100 pierwszych. Moze warto w tytule postu umieszczac nazwe
        fotelika i ew. marke samochodu?
        Szukam fotelika dla 3-letniej coreczki, myslalam o Bebe Confort Moby -
        poprzedni fotelik tez mialam tej firmy i bylam zadowolona. Corcia nie wazy
        jednak 15 kg i pewnie dlugo jeszcze nie osiagnie tej wagi (teraz okolo
        13). W zimowych rzeczach trudno ja zmiescic juz do starego fotelika plus
        glowa takze sporo wystaje nad fotelik. Jakie modele jeszcze warto
        rozwazac? Zalezy mi na bezpieczenstwie, ale komfort dziecka i moj (przy
        zapinaniu) takze nie jest bez znaczenia. Czy mozecie cos doradzic? Fotelik
        na pewno kupie w sklepie i na pewno przymierze do auta przed zakupem. Nova
        • 1nova Re: Opel Zafira 2008 i fotelik pow. 15 kg 27.01.10, 10:22
          Dzis sie przyjrzalam coreczce w drodze do przedszkola - linie oczu ma na
          wysokosci bocznych zabezpieczen fotelika, troszke ponizej tylnego oparcia.
          Generalnie narzeka na to, ze jej ciasno (nie chodzi o pasy tylko o miejsce po
          bokach). A te foteliki, ktore wymieniles sa porownywalne pod wzgledem
          bezpieczenstwa z Bebe Confort Moby? I czy takze mozna je rozkladac/rozsuwac w
          miare wzrostu dziecka. Nova
          • ilhenny Re: Opel Zafira 2008 i fotelik pow. 15 kg 27.01.10, 12:57
            Jest to zupiłnie inny rodzaj foteli, jeśli możesz zaczekaj jeszcze
            troszkę do 15 kg za chwilę skończy się zima i będzie ok.
            • panteraa fotelik do opla corsy 27.01.10, 13:33
              Dzieki za odpowiedzsmile Malego zmierzymy wieczorem. Czy nie wiesz moze czy Kig
              Plus i Evolva pasuja do opla Corsy? Samochod w przyszlosci chcemy zmienic na
              wiekszy ale jeszcze nie wiemy na jaki dlatego kupilismy Britax Prince,(tak przy
              okazji znasz ten fotelik? Co o nim myslisz?) bo i tak do nowego samochodu kupi
              sie inny fotel. Tylko teraz sie zastanawiam czy jest sens, czy moze lepiej
              odrazu kupic wiekszy fotelik. Pozdrawiam
              • ilhenny Re: fotelik do opla corsy 27.01.10, 17:22
                King pasuje, ale Evolva jest bez dodatkowych napinaczy i nie pasuje
                do wielu samochodów. Prince jest mi nie znanym fotelikiem.
                • panteraa Re: fotelik do opla corsy 28.01.10, 11:56
                  Synek mierzy 88 cm. Przymierzylismy go jeszcze raz do Britax Prince i
                  doszlismy do wniosku, ze oddamy foteli bo szybko z niego wyrosnie. W
                  sobote pojdziemy mierzyc King Plus i moze jeszcze jakies inne. Moze cos
                  polecisz? Podoba mi sie jeszcze Recaro Young Sport ale nie mamy w
                  samochodzie Isofix wiec na razie odpada. Pozdrawiam
                  • ilhenny Re: fotelik do opla corsy 28.01.10, 14:35
                    Recaro Young Sport nie ma isofixu i jest do 36 kg, ale otrzymał
                    niższe noty od Kinga.
            • 1nova Re: Opel Zafira 2008 i fotelik pow. 15 kg 27.01.10, 20:36
              "Troszke do 15 kg" to przy moim dziecku oznacza pewnie ponad rok smile. Ale
              pewnie poczekam chociaz do wiosny. Dzieki za pomoc. Nova
    • mag.ia opel Astra 3 27.01.10, 20:48
      Witam, jaki fotelik dla dziecka z wagą powyżej 15 kg , jeździmy na
      długie trasy a nawet na krótkich mała zasypia,jaki jest dla niej
      odpowiedni?
      • sikorka.2 Pytanko do Pana eksperta 27.01.10, 21:01
        W lipcu ma się urodzić mój skarb, więc szukam fotelika do samochodu
        Skoda Fabia 2001r, bez systemu Isofix (bo raczej nasz samochód nie
        posiada tego systemusad). Mam dylemat między MC Cabrio, Citi czy
        Cybex Aton? Jedna Pani zadała Panu pytanie, który by Pan wybrał dla
        swojego dziecka ale niestety odpowiedział jej Pan na maila, więc
        stąd moje pytanko. KTÓRY FOTELIK PAN BY KUPIŁ DLA SWOJEJ POCIECHY?
        Bardzo dziękuję za odpowoiedź i życzę miłego wieczorusmile
        Jeszcze za namiary na Pana sklep też byłabym wdzięczasmile
        POZDRAWIAM!
        • ilhenny Re: Pytanko do Pana eksperta 27.01.10, 21:14
          Moje dziecko jeździło w Cabrio, ale mogło by też w Cybex. Jeśli stać
          by mnie było to kupił bym teraz nowość na 2010 r czyli Pebble .I tu
          ujawnia się mój snobizm i upodobanie do gadżetów i nowości. A co do
          sklepu nie podam go na forum, tak jak i nie będę reklamował żadnej
          firmy. Jako ciekawostkę podam, że dzisiaj po raz pierwszy od
          początku wątku wymieniłem korespondencję z Panią z mojego miasta.
          • sikorka.2 Re: Pytanko do Pana eksperta 27.01.10, 21:45
            Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź.
            Czy Cabrio można montować bez bazy isofix? A co do nowości...no cóż
            jeszcze nikt nie wypróbował tego fotelika Pebble, wic skąd pewność,
            że bedzie miał tyle pozytywnych opini co np Cabrio? Ja raczej nie
            chcę testować na moim dziecku, wole kupić coś sprawdzonegosmile
            Pozdrawiam
      • ilhenny Re: opel Astra 3 27.01.10, 21:01
        Astra III teoretycznie jest wyposażona w system isofix, jednak
        spotkałem już kilka razy samochody, przeważnie kupowane dla
        przedstawicieli handlowych, które go nie miały, tak więc sprawdź czy
        masz isofix. Wtedy podam kilka propozycji.
        • sikorka.2 Do Pan eksperta cd. 27.01.10, 21:46
          Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź.
          Czy Cabrio można montować bez bazy isofix? A co do nowości...no cóż
          jeszcze nikt nie wypróbował tego fotelika Pebble, wic skąd pewność,
          że bedzie miał tyle pozytywnych opini co np Cabrio? Ja raczej nie
          chcę testować na moim dziecku, wole kupić coś sprawdzonego
          Pozdrawiam
          • ilhenny Re: Do Pan eksperta cd. 27.01.10, 22:12
            Oczywiście, że można montować pasami. Jest kilka firm które nie
            wyprodukują tandety, bo sami również wykonują crash testy. Ja już
            widziałem film z crash testu i nie mam wątpliwości, że za
            bezpieczeństwo dostaną 5.
            • sikorka.2 Re: Do Pan eksperta cd. 27.01.10, 22:25
              Bardzo dziękuje za tak szybkie odp.
              Pozdrawiam
        • mag.ia Re: opel Astra 3 28.01.10, 11:44
          niestety nie wiem czy ma isofix. Czy to ma duże znaczenie?
          Prosze o propozycje.
          • dorga1 Re: Wąski, ale nie Chicco Key 1 28.01.10, 14:58
            Czy znalazł się jakiś wąski fotelik z nowości? I mam jeszcze pytanie o to
            montowanie za każdym razem, bo jakoś nie mogę sobie tego poukładać. Po co trzeba
            by było montować te foteliki za każdym razem? Czy z Key foteliki zajmowałyby
            właściwe miejsca siedzące, tzn.leżałyby prosto bez podkładania pod nie czegoś?
            Pozdrawiam.

Właśnie zestawienie z Chicco z zamontowanym pośrodku. Ciężko będzie montować
            inne zestawienie, bo za każdym razem trzeba by montować każdy fotelik i
            przesuwać je później.

• tedesca1 Re: Wąski, ale nie Chicco Key 1 28.01.10, 15:26
              Witam ja również chętnie skorzystam z pomocy, a mianowicie syn za chwile skończy
              2 latka, ale waży 18kg, jeździ w fotliku 9-18 maxi cosi priori, ale że zaczyna
              już górą "wystawać" głową poza fotelik to myślę o zmianie na większy,a z tego co
              piszesz to foteliki 18-36 są od 3 lat jak więc to ugryźć? smile
              • ilhenny Re: Wąski, ale nie Chicco Key 1 28.01.10, 19:36
                Z racji iż pasy zaprojektowano do 18 kg należało by go zmienić. Jeśli dziecko
                miało by 2,5 lat i ważyło 17 kg to można by było sobie odpuścić, a tak przez rok
                na pewno przytyje. W takich przypadkach najlepiej sprawdza się Recaro Young
                Sport, w którym są inne mocowania pasów. Innym rozwiązaniem jest Cybex Pallas,
                jednak tu obowiązkowo trzeba przymierzyć dziecko.
            • ilhenny Re: Wąski, ale nie Chicco Key 1 28.01.10, 19:24
              Jutro zrobię zdjęcie jak to powinno wyglądać.
          • ilhenny Re: opel Astra 3 28.01.10, 19:22
            Bardzo ważne. Należy sprawdzić między oparciem, a siedzeniem samochodowym czy są
            mocowania.
            • mag.ia Re: opel Astra 3 28.01.10, 21:15
              proszę mi odpisać na poczte gazetową
              jakie typy Pan poleca z isofiksem i bez ,
              mam dzieci chore i nie mogę wyjść do auta.
              Z góry dziękuje.
              • dosha Re: opel Astra 3 28.01.10, 23:27
                A czy moze Pan napisac na forum najlepsze foteliki do Opla Asrty, bo tez taki
                mam i chce kupic fotelik do 18 kilo albo do 36 kilo. Dziekuje
                • ilhenny Re: opel Astra 3 28.01.10, 23:54
                  Nie ma super uniwersalnego fotelika. Fotelik trzeba dobrać nie tylko do
                  samochodu, ale również do dziecka. Astra jest bardzo specyficznym samochodem i
                  nawet jeśli dziecku będzie wygodnie w sklepie na fotelu testowym , nie znaczy to
                  że będzie dobrze również w samochodzie. Ze względu na rodzaj zapięcia pasów,
                  oraz ich długość ,wiele fotelików nie pasuje do tego samochodu, dodatkowo jest
                  tak dużo wersji tego samochodu, że nawet samochody z tego samego rocznika różnią
                  się fotelami i mimo iż powinny mieć isofix, nie posiadają go. Podobny problem
                  jest w Hondzie, Nissanie, Mercedesie i innych samochodach, jednak u tych
                  producentów można liczyć na systematyczność.
    • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 20:26
      Żałuję, że dopiero teraz trafiłam na ten wątek...
      Przyznam bez bicia, że w momencie kiedy kupowałam fotelik 9-18 mojemu synkowi
      nie byłam jakoś szczególnie świadoma konsekwencji złego wyboru... Wybrałam
      Ramatti Venus, bo dziecko było duże (w wieku 6 miesięcy musieliśmy go przesadzić
      do 9-18, bo miał 11 kg i głowa wystawała z kołyski). Fotelik wizualnie i w
      kwestii wygody dziecka ok, ale jakiś czas później zainteresowały mnie testy - a
      raczej ich brak... W międzyczasie zmieniliśmy fotelik na 15-36, bo dzieć nadal
      szybko rósł. W wieku 1,5 roku miał 18 kg i ponad 100 cm, do 15-36 przesiadł się
      jak miał 2,5 roku i głowa zaczęła wystawać z Ramattiego. Kupiliśmy Graco Logico
      - i znowu wygląd ok, wygoda też nie najgorzej...
      No i przyszedł moment, kiedy zaczęłam zgłębiać temat. Pominę etap zgłębiania wink
      Podjęłam decyzję o zmianie fotelików na takie z isofixem, bo zbiega się z
      wymianą auta i isofixy będą.
      I tak - dla syna (4 lata) kupiłam Jane Indy Plus. Był to jedyny fotelik, jaki w
      tym przedziale wagowym i z isofixem mogłam na żywo zobaczyć i przymierzyć. Czy
      to dobry wybór?
      Dla malucha (9 miesięcy) wyboru jeszcze nie dokonałam. Po głowie chodzą mi Romer
      Duo Plus Isofix, Bebe Confort Iseos Isofix, Casualplay Beat fix i Jane Exo.
      Żadnego nie widziałam na żywo, ale wizualnie najbardziej przemawia do mnie Jane
      i Bebe Confort. Czy mogłabym prosić o kilka słów na temat wymienionych przeze
      mnie fotelików i o podpowiedź w kwestii dobrego wyboru? Z góry dziękuję.
      • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 20:57
        Mała pomyłka - przemawiają do mnie Jane i Casualplay smile bebe Confort jest na
        końcu tej kolejki...
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 20:59
        Bardzo ładnie napisałaś wstęp. Jednak potrzebne są szczegóły do jakiego
        samochodu i wymiary dziecka. Możesz to przesłać na mail.
        • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 21:11
          Mogę tutaj smile
          Samochody Toyota Yaris i Avensis.
          Dziecko w tej chwili 9 miesięcy, samo nie siedzi. W kołyskę pewnie w bluzeczce
          by weszła, w kurtce albo kombinezonie niestety nie, bo robi się jej "za dużo" na
          długość i pasy ściągają ją w dół, więc kilka ostatnich wyjazdów odbyła w
          Ramattim, bo jak wspominałam, pod względem komfortu jazdy dziecka jest
          rewelacyjny. Synowi pasował i córce teraz też. Tylko te testy...
          Waga około 9 kg, długość koło 78cm, dokładnie nie wiem, ale ciuchy na 80 nosi wink
          Jest zdecydowanie drobniejsza od syna (choć też nie mała) więc myślę, że w 9-18
          pojeździ dłużej niż 2 lata...
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 21:43
            Takie dane już mi wystarczą. Do Yarisa nie montowałbym fotelika isofixowego, bo
            z reguły są większe, zajmują sporo miejsca i ważą sporo, a jak masz zamiar sama
            zmieniać fotelik między samochodami to waga jest bardzo ważna. Żeby zapiąć tam
            kilka fotelików trzeba zrobić sztuczkę, której tu, nie ujawnię bo od tego są
            szkolenia takie jak to
            fotelik.info/pl/news/szkolenia_refundowane_przez_MaxiCosi,66.html

Jane jest mały, Casualplay za to bardzo duży, dodatkowo jest specyficznie
            wyprofilowany, Iseos fajny, ale ma pokrętła do regulacji, do których można się
            przyzwyczaić. Poza Iseosem, jest jeszcze King i Tobi zwłaszcza dla szczupłych
            dziewczynek wszystkie 4*. Jak się zdecydujesz napiszę na mail jak się montuje.
            • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 22:15
              Na co dzień dzieci jeżdżą ze mną Yariską. Foteliki przenoszone będą tylko w
              wypadku dłuższych tras, ale tym się zajmie mąż więc waga nie będzie dla nas wadą
              smile O isofixie myślę z uwagi na częste zmiany pozycji w foteliku przy dłuższych
              wyjazdach właśnie (zatrzymywanie auta w celu korekty pasa nie jest
              najszczęśliwszym rozwiązaniem), a że w Yarisie isofix też jest, to foteliki mogą
              być te same. Nie będziemy ich przerzucać znowu tak często...
              Szkoda, że JANE jest mały, bo najbardziej mi się podobał, ale jeśli mam go za
              pół roku wymieniać, to nie ma sensu...
              O Maxi Cosi nie myślałam, bo kiedyś syn siedział w Tobim u koleżanki w aucie i
              było mu niewygodnie. Jakoś tak wpadł do tego fotelika jak do kubełka i ciasno mu
              było, ale fakt, był większy niż córa... Ale każde dziecko jest inne, więc może
              faktycznie przymierzę...
              A Romer Duo Plus Isofix? Profilem chyba przypomina Venusa (wiem, wiem, uparłam
              się na tego Ramattiego. Szczerze mówiąc, to gdyby był przetestowany, to z miłą
              chęcią kupiłabym teraz Formułę).
              No i chętnie przymierzę Casuala, jeśli jest obszerny - tylko, czy bezpieczny na
              tyle, żeby o nim myśleć? Bo on chyba z przedziału 9-25 jest, a ponoć im większy
              przedział, tym gorzej z bezpieczeństwem... Na zdjęciach wygląda fajnie, również
              na zdjęciach z pasażerem. Sprawia wrażenie obszernego właśnie i solidnie
              zabezpieczającego z każdej strony i wygodnego przy tym, a to ważne...

I jeszcze dwa zdania poproszę na temat zakupionego już Jane Indy.
              Może być, czy jednak źle wybrałam?
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 22:51
                Jane Indy jest dobrym fotelikiem, a sama firma ma bardzo dobre zaplecze
                projektowe i sami robią Cash Testy, już gdzieś to pisałem, że niedoceniana ,bo
                Niemcy faworyzują swoje produkcje. Tylko w Venus jest taki kiepski system
                rozkładania, że trzeba za każdym razem naciągać pasy, w innych fotelikach tego
                się nie robi. Faktycznie Tobi jest dość ciasnym, dlatego nie polecam go większym
                dzieciom, wtedy lepiej sprawdza się Priori. Duo ok. ale za połowę tej kwoty
                kupisz Kinga ,który uzyskał bardzo podobne noty. Casualplay Beat dostał troszkę
                niższe noty ,ale wydaje mi się, że jest za duży i nie wszystkie dzieci lubią
                tak siedzieć z zapadniętą pupą.
                • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.01.10, 23:22
                  A tak jeszcze Cię zapytam o Jane, czy chodziło Ci o EXO, czy o RACING TEAM, bo
                  mały jest RACING, a EXO Crash Test wygląda tak
                  www.youtube.com/watch?v=s9brnUNrWKs
                  i w Yarisie to zatrzymałby się na szybie.
                  • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 07:53
                    Chodziło mi o EXO właśnie. Crash Testy widziałam, ale nie mam doświadczenia żeby
                    po crash teście ocenić, czy mi fotelik do auta pasuje i w szybę walnie, dlatego
                    ponownie się cieszę, że tu dotarłam smile
                    Ale do Avensis ten EXO byłby OK?
                    Cieszę się, że Indy w porządku, bo już kupiony i zamontowany. Gdyby się okazało,
                    że kiepski, to próbowałabym zwrócić i coś innego kupić, a szkoda by było, bo
                    synkowi się podoba i wygodnie mu się siedzi...
                    Wracając do córci... Ten KING wygląda fajnie, ale isofixów nie ma. Uparłam się,
                    wiem, ale przymierzę i Kinga i Duo... Jeśli to kwestia różnicy 300 złotych to
                    chętnie dołożę do isofixa.
                    Bo, wyprowadź mnie z błędu, ale chyba jednak lepiej, jeśli fotelik (dobry)
                    isofix ma, niż go brakuje? Nie mówię o złych fotelikach, bo wtedy isofix i tak
                    nie pomoże...
                    Podsumowując tego posta... Chcemy zobaczyć na żywo Kinga, Romera Duo,
                    ewentualnie Iseos. Do Exo santyment pozostaje wink ale posłucham fachowca. Pewnie
                    zwrócę się z prośbą o pomoc raz jeszcze, jak już coś obejrzymy (może dzisiaj się
                    uda), bo wtedy będę wiedziała, o czym piszę smile Bardzo dziękuję za wszystkie
                    uwagi i sugestie.
                    • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 09:51
                      Odpowiem szybko bo nie mam teraz czasu zapytaj w sklepie o dodatkowy pas TT do Duo.
                      • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 15:02
                        Rekonesans zrobiony, ale póki co bez dziecka. Nasze refleksje...
                        Tobi odpada w przedbiegach, bo to właśnie ten, w którym synkowi tak niewygodnie
                        było. Jakiś taki kubełkowy jest i strasznie pionowy, a młoda jeszcze nie siedzi...
                        Zaraz za nim odpadł Priori, bo jest strasznie twardy, nieprzytulny, jakiś tako
                        "goły".
                        Widzieliśmy też Racing JANE, fajny, ale malutki w środku, bo gabaryty zewnętrzne
                        dość pokaźne ma smile Starczyłby na kilka miesięcy i trzeba byłoby zmieniać...
                        Wypatrzyliśmy też na półce Chicco, którego nie brałam pod uwagę, ale miło nas
                        zaskoczył. Chicco Key 1, ma się rozumieć. Co Ty na to?
                        A poza tym, zakochałam się w Kingu smile Nie będę pisała, co nam się w nim
                        podobało, bo długa lista by powstała. Poza tym, że ten na ekspozycji miał
                        brzydką tapicerkę, to dla nas ten fotelik to chyba ideał, a zaraz za nim
                        (wizualnie) Chicco, tylko na opinię fachowca poczekamy. No i nie wiemy, który
                        małej bardziej przypasuje, choć wyprofilowane są podobnie.
                        I teraz tak... Jeśli Chicco jest dobry, to zastanowimy się nad nim z isofixem.
                        Strony technicznej nie ocenię (dlatego o niego pytam), ale wizualnie i obsługowo
                        bardzo nam się podoba. Jeśli natomiast lepiej go nie kupować, to w pierwszej
                        kolejności jest King, ale nie widzieliśmy Duo Plusa, bo go nie mieli... Pytanie
                        więc jest takie... Czy Chicco, czy King (pewnie znam odpowiedź smile )?
                        A jeśli z tych dwóch King, to czy jednak nie lepiej dopłacić do isofixów i kupić
                        albo Duo, albo Safefix? W sklepie powiedzieli, że gabarytowo są podobne...
                        O TT na razie nie pytałam - zapytam jak już się na coś zdecydujemy, ale
                        doczytałam co to takiego.
                        I dodam jeszcze, że nastawienie do zakupu fotelika zmienił również mój mąż (przy
                        zakupie poprzednich modeli wykazał się podobną ignorancją jak ja w tej kwestii),
                        więc Twój post był bardzo potrzebny i myślę, że wielu ludziom posłużył i
                        posłuży. Dziękujemy smile
                        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 16:29
                          Nie muszę już pisać bo sama udzieliłaś odpowiedzi. King i Safefix jest dokładnie
                          taki sam. Dzisiaj śmiałem się z klientem bo montowałem Safefixa TT do XC-90 20
                          minut i teraz wie, że isofix ułatwia montaż tylko klik klik. Pasuje
                          rewelacyjnie, ale miał skórzaną tapicerkę i zawalony bagażnik.
                          • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 17:42
                            Czyli odpowiednikiem Kinga z isofixem jest Safefix...
                            Cena Kinga około 900 PLN a Safefixa około 1500 PLN.
                            A co z Duo Plus? Kosztuje około 1200, czy pomiędzy Kingiem a Safefixem.
                            Ale czy to to samo? Czym się różni? Czy niższa cena oznacza, że jest w gorszej
                            klasie niż Safefix, czy po prostu czegoś nie ma, albo czegoś ma mniej? Bo ja
                            widzę tylko taką różnicę (na zdjęciach), że King ma większy zagłówek, a w Duo
                            jest tylko taka wkładka pod głowę i plecy...
                            No, ale jestem coraz bliżej smile

Ciekawi mnie, dlaczego nie Chicco, ale widziałam przelotnie, że sporo o nim
                            wcześniej pisałeś, więc jak znajdę chwilę to poczytam...
                            • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 20:55
                              Tak jak piszesz, tylko inne mocowanie miedzy Kingiem, a Safefixem, który u mnie
                              kosztuje 1350 zł, a co do Duo ,to też kosztuje 1300 zł i trzeba było dokupić pas
                              TT za 100 zł, jednak dawno nie kupowałem go i może się to zmieniło, w
                              poniedziałek sprawdzę czy jest teraz w komplecie. Jak byś napisała kupiłam
                              Chicco Key 1, z pytaniem czy można w nim wozić dziecko, odpisałbym pewnie że
                              tak. Dzisiaj byłem w super markecie i na półce są, albo styropiany, albo Chicco
                              i przeciętna mama chcąc zapewnić bezpieczeństwo i komfort sięga po Proximę za
                              500 zł, a testy mówią jasno że to badziew z wyrywającymi się pasami. Tak więc
                              mimo iż mają dobre foteliki Key 1 i Key 2-3, przeciętna mama nie pamięta nazw
                              tylko firmę ,a reszta fotelików to po prostu porażka.
                              • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 21:13
                                Ja sugerowałam się cenami z allegro, tak orientacyjnie.
                                Skoro piszesz, że Safefix i Duo Plus to podobna cena, to który jest lepszy? Bo
                                nadal nie wiem, czym się różnią...

Jeśli chodzi o TT, to nie wiem, czy w naszych autach można je zamocować... Nie
                                sprawdzałam. Z kolei chyba wolałabym właśnie TT niż nagę, jaką ma Safefix. A czy
                                Duo można zamontować bez TT? Na przykład na isofix + pas samochodowy? Czy to bez
                                sensu i już lepiej zostać przy Kingu na pasy?

Przepraszam za upierdliwość, ale skoro już się za to zabrałam, to chcę dokonać
                                świadomego wyboru. No i przede wszystkim, muszę z małą pojechać, bo my tu gadu,
                                gadu, fotelik prawie wybrany, a ja nie wiem, czy dziecku będzie pasowało smile
                                • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 21:23
                                  Safefix jest TT, można Duo montować na isofix plus pas, tylko po co skoro za 900
                                  zł masz Kinga. Spoko pytaj dalej.
                                  • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 22:02
                                    ilhenny napisał:

> tylko po co skoro za 900 zł masz Kinga.

Właśnie dlatego tak temat drążę... Bo z jednej strony chcę dobrze wybrać, a z
                                    drugiej nie chcę, żeby to był przerost formy nad treścią. Jeśli mam dopłacić
                                    prawie 600 zł a różnicy nie będzie, albo będzie niewielka, to może nie ma
                                    sensu... Gdybyś miał z tych trzech wybrać, to co byś wziął? King, Duo Plus, czy
                                    Safefix?

A apropos wyborów supermarketowych... Niestety w wielu miastach nie ma po prostu
                                    w czym wybierać, a nie każdy siedzi w necie i temat zgłębia. Ja jak 3 lata temu
                                    kupowałam Venusa, to były dostępne inne (kupowałam we Wrocławiu więc wybór był
                                    duży), ale pan powiedział, że nie ma sensu wydawać 800 PLN, jeśli za 300 jest
                                    super fotelik. No i kupiłam.
                                    A jak idziesz do sklepu w małym mieście, to Venus jest po prostu
                                    najsolidniejszym fotelikiem w sklepie i ludzie myślą, że za niewielkie pieniądze
                                    super bezpieczeństwo dziecku fundują, bo obok same styropiany więc myślą, że
                                    rzeczywiście wybierają dobrze... A i sprzedawcy są mało świadomi... Ja dopiero
                                    jak przez przypadek gdzieś coś przeczytałam, to temat zaczął mnie interesować...
                                    Jak szukałam fotelika dla syna (w małej miejscowości), to w przedziale 15-36
                                    znalazłam tylko zakupiony Indy, bo reszta szkoda gadać, a z przedziału 9-18 w
                                    sklepach znajduję tylko Venusy właśnie, ewentualnie jakieś na name...
                                    Jak pojechałam do większego miasta, to wcale nie było lepiej. Dzisiaj Pani
                                    chciała nam wcisnąć Venus mówiąc, że to jeden z lepiej trzymających się w aucie
                                    fotelików. Może i tak, jeśli porównywała z resztą tych, które miała w sklepie,
                                    bo lepszy od Venus był tylko BeSafe za 1500... O Kingu słyszeli, ale nie mieli.
                                    Nic z Romera nie mieli. W zasadzie same jakieś sztuczne, kiepskie, tanie...
                                    Venus przy nich wyglądał jak full wypas i maksimum bezpieczeństwa. I może w
                                    dużej mierze stąd te fatalne wybory - bo nie musimy się znać, a sprzedawcy
                                    niestety też się często nie znają i kupujemy to, co nam polecą.
                                    Inna sprawa, to cena... Szczere mówiąc nie wiem, co bym wybrała, gdybym miała na
                                    fotelik 150 złotych... A przecież ludzie zarabiający 800 też jeżdżą samochodami
                                    z dziećmi i coś kupić muszą...
                                    • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 02:37
                                      Napisałaś sporo ,ale muszę się z tym zgodzić . Ramatti robi dobre foteliki i
                                      bardzo im kibicuję, może za kilka lat będą mieć super foteliki w rozsądnych
                                      cenach. Nie każdy sklep może sprzedawać foteliki światowych marek bo szkolenia
                                      są dość drogie i trzeba posiąść sporo wiedzy , zarobek jest mniejszy niż na
                                      chińszczyźnie więc sprzedają to co jest. Każdy jaki wybierzesz będzie bardzo
                                      dobry. W moim rankingu wygląda to tak Safefix ,King , Duo. A dystans między
                                      pierwszym, a drugim to tylko kwestia pieniędzy, jeśli ich nie brakuje to mamy
                                      pewność, że kupiliśmy najlepszy.
                                      • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 09:49
                                        Sprawdziłam i mam w Yarisie zaczep TT w bagażniku.
                                        Na Avensis dopiero czekamy więc nie mogę sprawdzić, ale skoro Yaris ma, to
                                        Avensis tym bardziej powinna, prawda?

Na 99,9% kupimy Safefix TT.
                                        Niestety na allegro póki co niedostępny, a w sklepie u nas i w okolicy nie
                                        dostanę, więc muszę polować...
                                        • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 10:06
                                          A dziecko przed zakupem przymierzę po prostu do Kinga smile
                                      • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 10:16
                                        A dziecko przed zakupem przymierzę po prostu do Kinga smile
                                      • hanadoma Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 20:21
                                        witam, prosze o radę. Dziecię 8 mczne, 8,5 kg, stabilnie siedzi.
                                        Jaki fotelik do forda escorta z przedziału 9 -18kg montowany
                                        przodem,w granicach do 500zł? da sięsmile?
    • mala_malgo MC CITI - pytanie o tapicerkę 29.01.10, 20:27
      Kiedyś wspominał Pan, że może doradzić, po tapicerce, który fotelik jest z
      którego roku. Jeszcze się w 100% nie zdecydowałam, czy wybiorę Citi czy Atona,
      ale na razie przeglądam sobie ogłoszenia i używane Citi występują w
      następujących kolorach:
      - dżins
      - szary (taka prawie niewidoczna krateczka)
      - pomarańcz z czarnym
      - czerwony z bordowymi bokami
      Czy może mi Pan napisać, z jakich lat są te foteliki, czy stare, czy w miarę nowe?
      • ilhenny Re: MC CITI - pytanie o tapicerkę 29.01.10, 20:56
        Jeden ze sposobów to przeczytanie z naklejki roku produkcji i kraju pochodzenia.
        Drugi to z prawej strony jest wszywka SPS i takiego szukaj. Pamiętaj że musisz
        dostać dowód zakupu(paragon), że fotelik został kupiony w Polsce , oraz
        oświadczenie sprzedawcy że fotelik nie uczestniczył w wypadku. Zakładam że szary
        jest najnowszy, czyli kolor Bjorn.
        • magdaomar czemu musi byc kupiony w PL? cabrio na sprzedanie 30.01.10, 10:14
          ja mam Cabrio na sprzedanie stan idealny bezwypadkowy.Mogę za 250zł sprzedać.
          • mala_malgo Re: czemu musi byc kupiony w PL? cabrio na sprzed 30.01.10, 15:25
            Zdecydowałam się na Citi nie ze względu na cenę, tylko na to, że jest podobno
            płytszy. Mam złe doświadczenia z fotelikiem dla starszego dziecka, który dla
            noworodka okazał się zbyt głęboki i dziecko wpadało w niego jakieś mocno
            wygięte. Teraz chcę coś w miarę płytkiego. Ale skoro masz Cabrio to podrzuć mi
            fotki na gazetowego, oglądnę, a może mi się jeszcze odmieni. Masz do niego
            adaptery do Mutsy?
        • mala_malgo Re: MC CITI - pytanie o tapicerkę 30.01.10, 15:27
          Serdeczne dzięki. Nie miałam pojęcia, że ten SPS jest taki ważny. Teraz wiem na
          co zwracać uwagę. A od którego roku są produkowane Citi z tym SPS?
          • magdaomar cabrio 30.01.10, 21:05
            nie mam adapterów bo akurat fotelik używałam z Quinny Buzzem.A Cabrio jest bezp
            i ładnmiejsza ma tapicerkę.A tamten jak płytszy to na krócej starczy.Mój 8
            miesięczny syn ledwo się mieści do Cabrio a jest b.szczupły waży ok 8kg.Musimy
            już inny kupić.Dodam że Cabrio jest większy od Citi.
            zdj śa na moim profilu
            • magdaomar Re: cabrio zdj 30.01.10, 21:07
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2087265,2,5,Maxi-Cosi-Cabrio.html

mój jest w 100% bezwypadkowy mało używany.
    • monk-a Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.01.10, 23:43
      Jednak znalazłam Twój wątek. Co sądzisz o coneco comet?
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 02:51
        Wiem że już cały wątek jest nie do przeczytania, ale wbij w przeglądarkę wątku
        9-36, a przeczytasz posty o fotelikach 9-36 kg. W skrócie nawet te za 800 zł się
        nie rozkładają łatwo i lepiej kupić dwa 9-18 i 15-36. Jeśli lubisz tą firmę, a w
        brew pozorom ja również, to masz Zenita, a potem Lunę. Mimo iż nie ma
        oficjalnych Crash Testów niezależnych firm, wyglądają na solidne, ale na pewno,
        nie są to foteliki tej klasy o jakich przeczytasz w większości wątku.
        • myszykiszkaa Panie Doradco:) 31.01.10, 10:12
          Doradcosmile , czy możesz napisać coś więcej o foteliku coneco zenith? Chciałabym
          kupić dla córki i w sumie dotychczas przeczytałam dużo pochlebnych opinii - czy
          fotelik ma jakieś wady? Wiem, ze nie przechodził żadnych testów a szkoda. Czy
          siedzisko jest w miarę szerokie? Dodam, że moja córka do kruszynek nie należy. I
          na pewno jest wyższa od swoich rówieśników. A jak jest z montowaniem tego
          fotelika w aucie - nasz samochód to vw golf 3. No więcej pytań mi do głowy nie
          przychodzi - proszę napisać co wiesztongue_out
          • ilhenny Re: Panie Doradco:) 31.01.10, 11:04
            Wreszcie ktoś nie wyzywa mnie od ekspertów. Coneco Zenit jest najlepszym
            fotelikiem z tego przedziału cenowego, na tyle dobrym, że kilka firm podrabia
            ten fotelik, a firma Coneco jest na tyle pewna tej konstrukcji , że jeśli
            uszkodzi się w czasie wypadku , co jest oczywiście normą , daje nowy. Pewnie, że
            ma wady, pierwsza to dość skomplikowana procedura montażu i z czasem wyciera
            się tapicerka. Do Golfa ja go zapinam, ale trzeba znać kilka sztuczek. Dobrze
            się sprawdza dla wysokich dzieci, bo jest wyższy niż inne , mimo iż piszą do 25
            kg, trzeba go traktować jak każdy inny do 18 kg.
            • myszykiszkaa Re: Panie Doradco:) 31.01.10, 11:26
              hhhmmm czyli ja nie znając tych sztuczek nie zapnę tego fotelika? Jestem w
              stanie sama dojść jak go zapiąć? Chyba, że zdradzisz na czym polegają owe
              sztuczki o ile oczywiście można to jakoś teoretycznie wyjaśnić. To może jeszcze
              jedno pytanie - czy istnieje na rynku jakiś fotelik, który faktycznie jest od 9-
              25kg i rozkłada się do leżenia?
              • ilhenny Re: Panie Doradco:) 31.01.10, 11:53
                Casalplay Baet 9-25kg i faktycznie jest większy, potrzeba troszeczkę większy
                samochód, żeby było jeszcze troszkę miejsca na nogi. Na maila mogę przesłać
                sztuczki i instrukcję jak to zrobić żeby dobrze zapiąć Zenita.
                • myszykiszkaa Re: Panie Doradco:) 31.01.10, 12:01
                  oo super to bardzo proszę na ten adres:
                  marta.end@wp.pl

Z góry dziękuję
                • ombuona Re: Panie Doradco:) 16.02.10, 13:13
                  A coPan myśli o tym foteliku (casualplay beat 9-25)? Nie widziałam
                  go w testach bezpieczeństwa.
                  • ilhenny Re: Panie Doradco:) 16.02.10, 14:04
                    Jest 3*, stara dobra konstrukcja na stelażu. Bardzo specyficzny
                    fotelik, bo bardzo zapada się pupa dziecka i dzieci albo je lubią,
                    albo za nic nie wsiądą.
        • monk-a Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 10:40
          To jeszcze jedno pytanie. Coneco comet będzie pasował do opla vectry?
          I ostatnia sprawa.... Mając małe dziecko nie jestem w stanie przeczytać prawie
          600 postów na Twoim wątku. Mogłabym wiedziec kim jesteś? Skąd Twoja szeroka
          wiedza o fotelikach samochodowych?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 11:16
            Od 13 lat sprzedaję foteliki samochodowe i wózki ,od 6 lat testuję i wprowadzam
            poprawki do nowych konstrukcji kilku firm światowych . Cały czas się szkolę
            wszędzie gdzie jest później doborowe towarzystwo do dyskusji wieczornych.
            Konstrukcje tego typu co Comet trzeba traktować jako dyżurny fotelik albo
            dodatkowy . Nie ma możliwości żeby dziecko w nim spało , więc jeśli to ma być
            podstawowy fotelik a pojedziesz gdzieś dalej dziecko zaśnie i będzie wisiało na
            pasach. Nie jest to cecha tylko Cometa ale wszystkich fotelików 9-36 kg podobnie
            wyglądających.
    • ewelina266 Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 31.01.10, 11:27
      Który wybrać? W testach lepiej wypadł Cybex, ale Jane jako chyba jedyny w tej kategorii wagowej ma wysuwane siedzisko, a nie odchylane oparcie. Jest to dużo praktyczniejsze i bardziej wygodne. Za Jane przemawia jeszcze regulacja boków i zagłówka na szerokość.
      Nie umiem się zdecydować. Jane widziałam, córka w siedziała a Cybexa nie moge nigdzie znaleźć. Jedynie w necie.
      Prosze o pomoc w wyborze.
      • ilhenny Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 31.01.10, 11:55
        Napiszę wieczorem.
        • meggi502 Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 31.01.10, 18:45
          witam. przyznam szczerze ze nie przeczytałam wszystkich postów w tym
          wątku, ale jako mama trójki dzieci w tym 6 miesiecznych bliźniat
          niestety nie mam czasu. mam ważne dość pytanie i bardzo proszę o
          odpowiedź. kupiłam taki oto wózek wraz z fotelikami RIDER
          dino.sklep.pl/nowy/zoom-abc-design-brkolory-
          2010br2spac2fot2gondadapter-p-2904.html i teraz albo nie potrafię
          znaleść tego fotelika na stronie fotelik. info albo co gorsza jego
          tam nie ma uncertain czytając wcześniejsze wypowiedzi na temat niemieckich
          producentów czuję teraz dosc wysokie zaniepokojenie. proszę o opinie
          na temat tych fotelików i proszę również o podpowiedź jakie kupić
          foteliki następne, które będą pasowały do toyoty avensis 2005. mysle
          o fotelikach bez bazy, bo kupno dwóch jest dość dużym wydatkiem i
          myśle o fotelikach tyłem do kierunku jazdy. z góry dziękuje i
          pozdrawiam.
          • ilhenny Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 31.01.10, 19:44
            Nie wiem o co pytasz czy o foteliki dla 6 miesięcznych bliźniaków czy foteliki
            15-36 kg proszę napisz więcej szczegółów, dla kogo oraz wagę wzrost dzieci.
            • meggi502 Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 31.01.10, 23:35
              witam i dziękuję za odzew. przepraszam za chaotyczny post, miałam
              dziś ciężki dzień uncertain
              pytałam o foteliki, które kupiłam o których nie potrafię znaleść lub
              nie ma żadnych opinii na temat bezpieczenstwa. i pytałam o foteliki
              następne. teraz używamy fotelików rider 0-13. dzieciaczki ważą ok 8-
              9 kg i mają jakieś 68cm. jakie kupić następne kiedy z tych wyrosną?
              zależy mi na fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy.
              dziękuje
              • ilhenny Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 01.02.10, 00:28
                W samochodzie masz isofix, przez co możesz wybrać lepsze i bezpieczniejsze, ale
                rozumiem że wydatek 3000 zł to sporo, te montowane są na pasy i kosztują mniej:
                BeSafe iZi Combi X2, Maxi-Cosi Mobi, Britax Multi-tech. Raczej nie znajdziesz
                ich w sklepach, ale możesz zobaczyć ich odpowiedniki montowane przodem: Izi
                Comfort, Priori, Evolva. Zobacz film jak montuje się takie foteliki. A 0-13 kg
                ABC nie jest złe.
                • meggi502 Re: Jane Indy Plus czy Cybex Solution Plus? 01.02.10, 01:36
                  pozwoliłam sobie sprawdzić opinie o BeSafe iZi Combi X2, Britax
                  Multi-tech. i ich wyniki na testach zderzeniowych wypadły kiepsko.
                  najlepszy wydaje mi się Maxi Cosi Mobi, czy słusznie?

ilhenny napisał:

> Raczej nie znajdziesz
                  > ich w sklepach,

znalzłam, ale w necie, w cenie 859 zł
                  nie poleca się kupowania w necie? rozumiem, że lepiej w sklepie
                  gdzie można przymierzyć. i w sumie to dlaczego nie ma tych fotelików
                  w sklepach? dziękuję
          • annwy jaki wybrac? 03.03.10, 18:33
            Witam,
            Własnie stoję przed wyborem fotelika i przyznam, że mam niemały
            zgryz. Wstępnie zaczęłam się skłaniać ku fotelikowi Recaro (chodzi
            mi o model 9-36kg). Jeździmy autem ford mondeo '97r. Moze mógłby mi
            Pan jakiś doradzić?
            • ilhenny Re: jaki wybrac? 03.03.10, 21:33
              Śmiało to fajny fotelik.
        • gosia604 STM Starlight SP 9-36 kg 02.04.10, 22:17
          czy zna pan ten fotelik
          czy moze go pan polecic ?
    • hanadoma Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.01.10, 20:26
      witam, prosze o radę. Dziecię 8 mczne, 8,5 kg, stabilnie siedzi.
      Jaki fotelik do forda escorta z przedziału 9 -18kg montowany
      przodem,w granicach do 500zł? da się?
      • jotka_k Re: wybór fotelika 9-18 z Isofix i najlepiej z TT 10.02.10, 11:07
        witam serdecznie smile czasu do wymiany fotelika mam sporo ale jako, że
        temat poważny to już zaczynamy z mężem myśleć smile
        fotelik na pewno musi mieć Isofix, najlepiej gdyby jeszcze miał
        system Top Thether, z tego co się orientuję dostępne są tylko dwa
        takie foteliki: Bebe Confort Iseos i Romer Duo Plus z Isofix i TT
        do Bebe Confort mam zastrzeżenia z racji tego "rozszerzania" wydaje
        mi się, że traci przez to na bezpieczeństwie, o Romerze mało wiem
        który lepszy, bezpieczniejszy ? a może jest jeszcze inny fotelik z
        zakresu 9-18 wart polecenia?
        oba auta mamy dość duże (Mitsubishli L200 i Renault Scenic w nowej
        budzie), oba z Isofixem
        • ilhenny Re: wybór fotelika 9-18 z Isofix i najlepiej z TT 10.02.10, 11:16
          Plus Roamer SafeFix Plus TT (ISOFIX)z najlepszymi notami.
    • anna-maria3 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 01.02.10, 07:41
      ilhenny, napisałeś mi gdzieś wcześniej, że u Ciebie Safefix plus TT isofix
      kosztuje 1350 złotych. A czy można go u Ciebie zakupić przez internet? Ja szukam
      i szukam, ale na allegro TT nie ma, tylko Safefixy z nogą, a w necie trochę ich
      jest, ale ceny w okolicach 1600 PLN... Miło by było, gdyby jednak udało
      się kupić go troszkę taniej smile
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 01.02.10, 10:01
        napisz do mnie maila
    • ewelina266 Ilhenny! Proszę o odpowiedź. 01.02.10, 07:45
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,106538081,106538081,Jane_Indy_Plus_czy_Cybex_Solution_Plus_.html
      Napisał Pan, ze wieczorem odpisze. I cisza smile
      • ilhenny Re: Ilhenny! Proszę o odpowiedź. 01.02.10, 10:01
        Przepraszam ,ale już nie panuję nad wątkiem i zawsze coś mi umknie. Cybex
        solution X-fix i Jane Indi Plus Isofix, bo o takie foteliki Ci raczej chodzi. Ja
        preferuję Cybexa, ale to właśnie Jane wymyśliło isofix w fotelikach 15-36 kg i
        teraz można go kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Jeden i drugi jest na tyle
        fajnym i bezpiecznym, że warto samemu podjąć decyzję.
    • nineave Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 01.02.10, 09:37
      Witam,
      przyznam, że przebrnęłam tylko przez dwieście ileś postów i zaczęłam się gubić.
      Gdy miał się urodzić nasz synek weszłam na stronę fotelik.info, czytałam wyniki testów, chciałam wybrać dla niego bezpieczny fotelik, zwłaszcza że rodzice sponsorowali wózek, więc myślałam że my możemy wydać więcej na fotelik. I wtedy ktoś mi powiedział, że mogę... sobie wsadzić 4 gwiazdki z fotelika, skoro nasz samochód posiada jedną albo i wcale, bo jest używany i mimo, że niby sprawdzony przez zaufanego mechanika, to w sumie 100% gwarancji nie mamy, że nie był stuknięty. Wtedy dałam się przekonać, kupiliśmy fotelik z kompletu do wózka ( do kitu jest, testów oczywiście zero). Mały ma 6mies, główka mu nie wystaje górą, wystają mu nóżki i w kombinezonie zimowym jest mu strasznie ciasno, ryczy już na widok fotelika, poza tym ten fotelik wymuszał taką pozycję siedzącą bardziej niż półleżącą na nim - ogólnie masakra.
      I teraz mam trzy pytania:
      1. jaki procentowy udział w bezpieczeństwie dziecka ma fotelik, a jaki sam samochód? Czy opłaca nam się kupować dobry fotelik, skoro mamy 10-letni używany samochód (Opel Vectra), na nowy nas nie stać.
      2. Czy lepiej czekać aż mały będzie mógł się przesiąść do 9-18(25, 36?) czyli jakieś 3 mies jeszcze, czy kupić mu teraz fotelik 0-18?
      3. Zależnie od Pana odpowiedzi ( czy 0-18, czy 9+) czy mógłby Pan w wybranej kategorii polecić cokolwiek tańszego niż 1000zł i pasującego do Vectry? Własnych preferencji nie mam, dla mnie estetyka, kolory nie mają żadnego znaczenia.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
      • ilhenny Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 01.02.10, 10:04
        Wpisz mi na maila troszkę więcej danych o dziecku a odpiszę . Jaki dokładnie
        masz teraz fotelik?
      • ilhenny Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 02.02.10, 00:17
        Nie odpowiem jakie ma znaczenie i udział samochód, na pewno kiepski fotelik w
        najlepszym i wypasionym samochodzie nie zapewni bezpieczeństwa. Tak samo jak
        najlepszy fotelik źle zamontowany nie uratuje życia dziecku. Z szacunku dla
        poszkodowanych ,nie umieszczę zdjęć z wypadków, ale mam takie gdzie z rozbitego
        10 letniego samochodu przeżyło bez żadnych obrażeń tylko dziecko w foteliku.
        Mam również takie gdzie przy prędkości 150 km/h samochód przekoziołkował i
        podobnie, dziecku nic się nie stało, mama 6 miesięcy w szpitalu, tata na wózku
        inwalidzkim, a dziecko o wypadku opowiada jak o przejażdżce karuzelą. Takie
        opisy znajdziecie na stronie fotelik.info i BeSafe . W foteliku 0-13 kg
        wystające nóżki to standard i nie ma się czym przejmować, po prostu tak ma być ,
        głowa nie może wystawać nawet troszeczkę. Jeśli możesz zaczekać na 9-18 kg to
        może i lepiej ,bo teraz to w grę wchodzą foteliki 0-18kg z reguły droższe. Nie
        mogę nic polecić, bo mam za mało danych: waga ,wzrost ,budowa ciała i
        preferencje, czy tyłem, czy też przodem. Na pewno znajdziemy odpowiedni fotelik
        poniżej 1000 zł.
        • nineave Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 02.02.10, 09:03
          Dzięki! W takim razie pozwolę sobie spytać znowu, jak już rozejrzymy się za czymś konkretnym w przedziale 9-18.
          • lachkasia Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 02.02.10, 11:25
            Co powiedziałby Pan o foteliku britax evolva i baby design jumbo aero?
            allegro.pl/item893530617_romer_britax_evolva_123_plus_9_36_5xkolor_3xgratis.html
            Szukam fotela dla 3-latka z 5-cio punktowymi pasami.
        • korridda Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 02.02.10, 10:24
          Witam,

ja też poproszę o wskazówki, jesli można. Synek ma 7,5 miesiaca ale
          jest dośc duży - prawie 80 cm i ponad 10 kg. Na razie jest w Maxi
          Cosi cabrio ale już się słabo mieści i głowa jest w zasadzie na
          styk. Nogi oczywiście poza. Mamy Volgswagena Passata combi ( z 2006
          r jesli to ma znaczenie...). Chcemy zmienić fotelik na większy,
          najchetniej od razu 9-36 ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie dla
          tak małego dziecka. Dobrze by było żeby fotelik jakoś rozkładał się
          do spania bo mamy w planie długie trasy. Ale może lepie najpierw 0-
          18, a póżniej 15-36? To jednak podwójny wydatek... Na jak długo może
          starczyć taki fotelik 0-18?
          • ilhenny Re: co wpływa na bezpieczeństwo? 02.02.10, 11:49
            Raczej normalnych rozmiarów dziecko. Ja proponuję 9-18 kg tak do 3-4
            lat, a potem 15-36 kg, finansowo wygląda bardzo podobnie.
    • ruda_czarna Astra II z 2004 jaki fotelik? 02.02.10, 10:27
      /proszę o radę.
      witam kupiłam wózek Jedy fyn i w zestawie jest fotelik Berbero
      wykonany dla Jedo przez firmę karawela. Na forum o wózkach
      rozkręciła się dyskusja po moim pytaniu o ten fotekik ale poziom tej
      dyskusji merytoryczny bynajmniej nie jest... Nie chcę się kierować
      opiną osób które obrzucają się błotem bo jedna kupiła to inna
      tamto...
      wiele osób do tego wózka kupiło fotelik maxi cosi i w związku z tym
      że stać ich na fotekik za 1200zł obrzucają błotem tych co wydali
      300zł.
      O co tak naprawdę chodzi w tych fotelikach maxi cosi??? czy to
      faktycznie jakiś ewenement?
      Dodam że chyba nie mam (nie sprawdzałam) w samochodzie isofix to
      wersja z 2004 z polskiej fabryki. Czy w takim przypadku gdy baza
      isofix odpada to każdy fotelik nie działa tak samo??
      • korridda Re: Astra II z 2004 jaki fotelik? 02.02.10, 13:00
        Ja może odpowiem ze swojego doświadczenia bo też mam Fyna. Kupiłam
        Maxi Cosi bo ten miał robie testy a ich wyniki moge sobie sprawdzić.
        Co do fotelików Jedo to zwyczajnie nie wiem. Może są dobre a może
        nie. Jako, że dosc sporo podróżuję z dzieckiem wolałam mieć coś
        sprawdzonego. A Maxi Cosi kosztowało wtedy 500-700 zł (ubiegły rok).
      • ilhenny Re: Astra II z 2004 jaki fotelik? 02.02.10, 20:14
        Czytałem te żałosne posty, niestety ale ja tam pisać nie mogę bo między innymi
        za niepochlebne wpisy na temat Jedo zostałem zablokowany. Całkowicie bez sensu
        kupować tak kiepski wózek i tak rewelacyjny fotelik. Dla mnie wózek Jedo ma
        tylko fajne wzornictwo. A co do fotelików Karwli to są montowane do większości
        polskich wózków, ale tylko w Jedo kosztują 300 zł . Przeciętna mama która nie
        wie wiele o bezpieczeństwie i chcąc zapewnić mu maksymalny komfort myśli, że
        skoro wydała 300 zł to kupiła prawie tak dobry fotelik jak Maxi-Cosi 360 zł ,
        ale nie trzeba kupować Maxi-Cosi żeby mięć bezpieczny fotelik montowany na ramie
        Jedo, na pewno lepszy jest Cybex Aton 300 zł i X-Car X-landera nawet za 260zł.
        Po prostu zrobili ładny wózek i żerując na instynktach macierzyńskich ,bo każda
        mama chce dla dziecka wszystko co najlepsze wyciągają kasę. Wystarczy
        odpowiedzieć sobie na pytanie ,dlaczego foteliki Karwali są od 100 zł do 300 zł
        ,z czego Jedo robią tapicerkę, skoro jest aż tak drogi. Podobnie z wózkami
        lepsze wózki konkurencji są o wiele tańsze.
    • zaklinka_k Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 13:16
      Niestety nie jestem w stanie przebrnąć przez cały wątek, choć może znalazłabym
      odpowiedź na nurtujące mnie pytania...
      Moja córeczka ma 5 m-cy i waży 7 kg. chciałabym zmienić jej fotelik, bo teraz
      jeździ w Coneco, który dostałam od przyjaciółki, ale zobaczyłam, że on nie ma
      przeprowadzonych żadnych testów i zaczęłam się bać... nie wiem jaki fotelik
      wybrać sad najlepszy byłby taki, który posłuży trochę dłużej niż 4 m-ce (lub 3
      kg), czyli np. z przedziału 0-18 kg. Dodam, że jeżdżę oplem vectrą A.
      Bardzo proszę o radę.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 20:32
        0-18 kg jest rozwiązaniem, jednak coneco mimo iż nie ma niezależnych testów jest
        w miarę przyzwoitym fotelikiem. Rozwiązaniem jest wyjazd do dobrego sklepu, żeby
        zamontowali fotelik 0-18 kg. Jest to tak ważne, bo wczoraj montowałem fotelik za
        799 zł, już wysiadałem z samochodu i postanowiłem jeszcze raz sprawdzić montaż i
        się zdziwiłem kiedy wyrwałem fotelik.
        • zaklinka_k Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.02.10, 22:22
          a jaki fotelik z przedziału 0-18 kg poleca Pan do opla vectry?
        • zaklinka_k Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.02.10, 22:35
          a może Concord Ultimax?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.02.10, 23:12
            może być ale nie za mniej niż 900 zł
    • trawaa Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 14:51
      a taki fotelik: Hauck Zero Plus 0-13 kg (jest na niego teraz duża promocja),
      oceny ma niezłe, oprócz łatwości czyszczenia (?!?)
    • sorenta Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.02.10, 21:14
      Mamy samochód Hyundai Getz z roku 2008. Synek jest dość duży, ma pół roku i waży 9 kg. Wiem, że jeszcze za wcześnie na przesiadkę, ale już powoli myślimy o foteliku 9-18 dla synka. Myślałam o Roemer King Plus albo Maxi-Cosi Priori. Czy te foteliki będą pasować do naszego samochodu?
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.02.10, 09:17
        Tak ale jeśli dziecko będzie rosło szybko to proponuję Priori XP jest większy.
        • maremina MC Rodi (nie xr) czy Chicco Key 2-3 03.02.10, 15:58
          uprzejmie proszę o radę w kwestii wyboru pomiędzy fotelikami.
          Dziecko ma 3 lata, wyrosło z Key 1. Samochód renault scenic z 1999r.
          Co wybrać? Cena porównywalna. Z opinni wyczytanych wynika, że MC
          rodi nie ma pozycji półleżącej; niestety nie wiem, że chicco key 2-3
          ją ma, nie widziałam takich opinii. Z kolei MC wydaje się być
          bardziej miękki. Proszę o pomoc bo nie wiem, jak rozwiązać ten
          dylemat. Jeśli odpowiedź będzie na maila, to prosze napisać, wtedy
          podam adres (nie gazetowy). Wielkie dzięki z góry
          • ilhenny Re: MC Rodi (nie xr) czy Chicco Key 2-3 03.02.10, 21:27
            Teoretycznie wszystkie foteliki rozkładają się w większym lub mniejszym stopniu.
            Jednak tylko w kilku fotelikach praktycznie da się wykorzystać pozycję
            spoczynkową , na pewno Key do nich nie należy , za to w Rodim XR robi się to
            jednym ruchem. Więc jeśli jeździsz w trasy gdzie dziecko musi spać zostaje
            jeszcze tylko kilka fotelików.
    • katziol Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.02.10, 02:49
      Witam,
      mam pytanie dotyczace fotelika MC Cabriofix - mocowany w Lagunie z 1998r pasami
      - po zamocowaniu wydaje mi sie, ze po prostu "lata". Instrukcję montazu
      przejzalam juz kilkakrotnie, sprawdzam mocowanie za kazdym razem i nie dosc za
      samo mocowanie jest niezbyt fajne (laguna ma krotkie pasy) to jeszcze to
      wrazenie braku stabilnosci. Czy to normalne?
      Dla trzylatki planuje kupic MC Rodi XR - bedzie pasowal do Laguny? (teraz jezdzi
      w Tobim i montaz ok). I szczerze mowiac chcialam kupic przez allegro, ale po
      przeczytaniu wątku (w czesci oczywiscie) sama juz nie wiem... Ceny na allegro za
      nowy MC Rodi tez rozne - od 499 do 599. Czy Casualplay Protector 15-36 bedzie
      pasowal do Laguny? Jaka jest jego cena? I gdyby miał Pan wybierac to który z
      tych dwóch?
      Bedze wdzieczna za odpowiedz, ciesze sie z tego watku bo w najblizszych dniach
      musze dokonac wyboru. Pozdrawiam serdecznie.
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.02.10, 04:11
        Jak zapniesz już pas wokół Cabrio, trzeba zrobić coś takiego: jedną ręką
        trzymając od góry za pałąk dociskać fotelik do siedzenia, a drugą ręką naciągnąć
        pas samochodowy. Protector kosztuje tyle samo co Rodi XR, ja mam akurat oba.
    • tes.sa Kupiłam RECARO YS 05.02.10, 14:24
      Jesteśmy po pierwszej 10h podróży (zaskoczyła nas śnieżyca).
      Fotelik wg mnie rewelacja. Synek też zadowolony. ilhenny - DZIĘKUJĘ
      za poradę i pozdrawiam.
      • dorecha Re: Kupiłam RECARO YS 06.02.10, 14:26
        Witam,
        niedawno polecał mi pan dla 18 miesięcznej córki Maxi Cosi priori. Niestety po dzisiejszych przymiarkach okazało sie, że jest na tyle wysoka, że czubkiem głowy sięga już krawędzi oparcia. Polecono nam fotelik 9-36 kilo. Wybierać mogę między STM Starlight, Britax Evolva i Concord Trimax. Moja córcia jest dosyć szcupła, ma ponad 85 cm wzrostu no i niestety nie bardzo lubi jeżdzić w foteliku. Boję się że będzie protestować w tak zabudowanych fotelikach. Proszę o szybką odpowiedź.
        Pozdrawiam
        Dorota
        • ilhenny Re: Kupiłam RECARO YS 06.02.10, 14:32
          Najwyższe pasy są w STM Starlight, czyli Recaro Young Sport.
    • herpata Re: wszystko o fotelikach samochodowych 06.02.10, 23:47
      Nie wiem czy wątek jeszcze działa, czy odpowiada Pan na pytania...
      Szukam fotelika 0-18 dla 6-miesięcznego siedzącego już dziecka. Fotelik musi
      mieć funkcję ustawienia go na pół leżąco, musi być ustawiany tyłem do kierunku
      jazdy, no i oczywiście musi być bezpieczny. Mamy Toyotę Corollę z 2000 roku.
      Cena ma drugorzędne znaczenie, aczkolwiek nie chciałabym zapłacić fortuny.
      Proszę powiedzieć jaki fotelik by Pan polecił (oczekuję nazw konkretnych modeli wink )
      • herpata Re: wszystko o fotelikach samochodowych 06.02.10, 23:56
        Czy Concord Ultimax byłby dobry do naszego samochodu? Co poza nim?
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.02.10, 08:31
          Nie wiem czy wątek jeszcze działa, czy odpowiada Pan na pytania...
          Szukam fotelika 0-18 dla 6-miesięcznego siedzącego już dziecka. Fotelik musi
          mieć funkcję ustawienia go na pół leżąco, musi być ustawiany tyłem do kierunku
          jazdy, no i oczywiście musi być bezpieczny. Mamy Toyotę Corollę z 2000 roku.
          Cena ma drugorzędne znaczenie, aczkolwiek nie chciałabym zapłacić fortuny.
          Proszę powiedzieć jaki fotelik by Pan polecił (oczekuję nazw konkretnych modeli )

Czy Concord Ultimax byłby dobry do naszego samochodu? Co poza nim?

Wątek działa, ale zdaję sobie sprawę, że jest nie do przejścia. Co do Concorda
          zadania nie zmieniłem. Teoretycznie Corolla z 2000 roku powinna mieć mocowanie
          isofix i tu pojawia się mój nowy faworyt BESAFE iZi KID Isofix X3 około 1550 zł,
          dzięki temu fotelowi bardziej entuzjastycznie podchodzę do fotelików dla
          starszych dzieci montowanych tyłem, kwota może wydawać się wysoką, ale zapewniam
          że warto. Rozwiązaniem bez isofix jest Bebe Confort Iseos Neo Plus około 750 zł,
          bardzo ważne żeby był właśnie plus, ponieważ ma dodatkowe napinacze, tak
          potrzebne do stabilnego montażu.
      • zaklinka_k Ilhenny, co lepsze? 07.02.10, 15:39
        Który fotelik z grupy 0-13 jest lepszy: Coneco Pioneer czy Chicco Artsana? Na
        razie nie mam innego wyboru, bo czekam z kupnem dobrego fotelika jak moja
        córeczka dorośnie do przedziału 9-18 kg, co nastąpi już niedługo, ale na
        przeczekanie mogę wybrać jeden z dwóch powyższych. Proszę o radę.
        • ilhenny Re: Ilhenny, co lepsze? 07.02.10, 17:36
          Najlepiej dobry fotelik 0-18 kg, ale jak już mam wybierać, to Coneco Pioneer,
          przynajmniej jest nowy ,bo Chicco Artsana już ma z minimum 6 lat.
          • ptysiek9876 daewoo, lanos 07.02.10, 18:07
            Syn ma 8mc, 9kg i 75cm, szukam fotelika do daewoo lanosa od 9-18kg albo od
            9-25kg, szczerze przyznam, że nie chciałaby wydać 800zł na fotelik, myślałam, że
            tak ok 500zł mogłabym przeznaczyć na ten cel.
            Myślałam o maxi cosi priori, jest w dobrej cenie ale nie wiem jak w
            funkcjonowaniu i bezpieczeństwie?
            Czym różni się priori od priori XP?
            Może jeszcze inny fotelik mógłbyś mi zaproponować?
            Z góry dziękujęsmile
            • ilhenny Re: daewoo, lanos 07.02.10, 19:18
              Priori jest bardzo fajnym fotelikiem 3*, łatwy montaż, obszerny i lekki . Przed
              chwilką wchodziłem na allegro i faktycznie jest kilka ofert w granicach 500 zł,
              a za XP poniżej 600 zł. Sprawdź tylko czy gwarancję daje Poltrade Waletko, XP ma
              lepszą tapicerkę, łatwiej regulować wysokość pasów i ma dodatkowy napinacz pasa
              samochodowego, mimo iż w dobrej cenie jest XP z 2008 r ,to warto bo wystarczy
              dla dwójki dzieci.
          • zaklinka_k Re: Ilhenny, co lepsze? 07.02.10, 18:31
            a jaki konkretnie model z przedziału 0-18 kg jest dobry?
            bo chcieliśmy wczoraj taki kupić, a sprzedawca w sklepie powiedział, że takie
            łączenie przedziałów to nieporozumienie i w tym przedziale nie ma dobrych
            fotelików...
            mamy opla vectrę
            • ilhenny Re: Ilhenny, co lepsze? 07.02.10, 18:42
              nie do końca miał rację, bo są dobre foteliki 0-18 kg, ale nie są to foteliki
              jakie sprzedają na allegro w cenie poniżej 600 zł, wyjątkiem jest Jane bo można
              go kupić za 400 zł
              link do listy dobrych fotelików, to są te które mają 3* 4*
              fotelik.info/pl/testy/grupa:0-18/ocena/malejaco/index.html
    • gryzelda.a Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.02.10, 19:15
      Właśnie zastanawiam się nad pierwszym fotelikiem dla dziecka, które urodzi się w
      maju. Samochód to fiat punto z 1997 r., bez isofixu. Myślałam o maxi cosi citi,
      nie jestem jednak pewna, czy będzie pasował do samochodu.
      Będę b. wdzięczna za radę.
      • ibobas Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.02.10, 19:35
        Nie powinno być problemów, ale Fiat ma dwa samochody w których można trafić na
        niespodziankę Uno i Punto.
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 07.02.10, 19:38
          W Punto nie powinno być problemu, ale w Uno już trafiłem na krótkie pasy.
          • gryzelda.a Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.02.10, 09:05
            Dziękuję.
            Fotelik kupiony wczoraj, wszystko pasuje idealnie.
      • zaklinka_k a skąd Pan to wszystko wie? 07.02.10, 20:28
        smile
        • ilhenny Re: a skąd Pan to wszystko wie? 07.02.10, 20:47
          z internetu

dowiaduje się gdzie i kiedy są szkolenia
          • lachkasia Re: a skąd Pan to wszystko wie? 09.02.10, 12:09
            Witam!

Proszę o poradę.
            Synek ma 3 latka, waży 14 kg.
            Jaki fotelik dla naljepszy dla niego z własnymi pasami czy samochodowymi?
            Waham się pomiędzy stm starlight sp a britax evolva.
            Który lepszy do vw passata 2004? Aha i jaka juest tapicerka black fusion w britax?
            Bardzo proszę o odpowied...
            • ilhenny Re: a skąd Pan to wszystko wie? 09.02.10, 12:27
              Dla dzieci powyżej 18 kg i 3 lat stosuje się foteliki samochodowe
              bez pasów, zapinane pasem samochodowym, dlaczego chcesz z pasami?
              • lachkasia Re: a skąd Pan to wszystko wie? 09.02.10, 13:17
                Jakoś pięciopunktowe pasy bardziej bezpieczne?
                A co poleciłby Pan bez własnych pasów?
                • ilhenny Re: a skąd Pan to wszystko wie? 09.02.10, 15:37
                  Tylko, że takie pasy mają wytrzymałość do 18 kg.
                  • ilhenny Filmy 09.02.10, 21:40
                    fotelik.info/pl/art/janek_plakal_i_chcial_na_rece_klip_video,19.html
                    www.youtube.com/watch?v=_aCbxC09KsA&feature=related
                    www.youtube.com/watch?v=JJYfOU9GIXg&feature=player_embedded
                    www.youtube.com/watch?v=wvCRz7BRAM0

• anna-maria3 prośba o komentarz 09.02.10, 13:12
      Ilhenny, co byś podpowiedział? Przyznam, że wcześniej o takich sytuacjach nie
      myślałam, ale jak już się wydarzą, to dobrze wiedzieć, co najlepsze dla
      dziecka...
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,107005363,107005363,3_5_lat_jesli_bez_fotelika_to_jak_najlepiej_.html
      • ilhenny Re: prośba o komentarz 09.02.10, 15:35
        Kretynki i debilki, nie przeczytałem tego do końca, bo mam
        wyobraźnie, oraz zdjęcia z wypadków po takich eksperymentach.
        Wieczorem załączę filmy.
      • ilhenny Re: prośba o komentarz 09.02.10, 23:04
        Teraz na zimno, nie jestem w stanie wyobrazić sobie przewożenia dziecka bez
        fotelika samochodowego i to po Cash testach. Fotelik jest potrzebny na sekundę,
        tylko nikt tego nie wie kiedy. Fotelik ma uratować życie dziecku , a jeśli ktoś
        myśli inaczej jest debilem i mordercą. Są debilni rodzice, którzy kupują
        bezpieczne świetne foteliki za 100-300 zł , po prostu przepłacają, bo taki sam
        efekt uzyskają na foteliku za 5 zł słownie pięć zł z supermarketu , nawet lepszy
        bo z fotelika za 5 zł można zrobić deskę do nauki pływania.
        • donkaczka Re: prośba o komentarz 10.02.10, 00:06
          dziwne ze ten watek jeszcze wisi, anonimowy sprzedawca prywate uprawia i gra
          eksperta obrazajac ludzi

pacanie, moze przeczytaj watek dokladnie, zanim zaczniesz ludzi od debili wyzywac
          ciekawe czy jak wyladujesz z dzieckiem w srodku lasu, to tez nie skorzystasz z
          podwiezienia autem, bo fotelika nie ma, tylko bedziesz dzielnie dymal w sniegu
          12 kilometrow z 3latkiem za reke

odroznij rozsadek od paranoi

PS moje dzieci jezdza w roemerach, zanim sie cisniesz znowu
          • ilhenny Re: prośba o komentarz 10.02.10, 00:41
            "Ilhenny" jest twórcą sosu tabasco, podobno ostry i taki jest ton wypowiedzi na
            głupie pomysły. Tak się składa, że akurat latam, nigdy jeszcze nie lądowałem w
            lesie, nie licząc skoku spadochronowego w szkole. Powiedz co miałbym robić z
            dzieckiem w lesie bez fotelika? Tu nie ma miejsca na kompromis, albo fotelik
            uratuje życie dziecka, albo jest tragedia. Ok, w twoich oczach mogę być
            wulgarnym pseudo ekspertem, ale zapytaj kogoś, kto jeździ karetką, jaki ma
            fotelik, a zapewniam cię, że będzie wolał nawet 100 km iść na piechotę, niż
            jechać bez fotelika.
            • donkaczka Re: prośba o komentarz 10.02.10, 00:51
              no to milego spaceru, jak sie juz jest w takiej sytuacji, to sie zmienia
              perspektywa, a za klawiatura sie dzielnie serwuje idealistyczne teksty
              • ilhenny Re: prośba o komentarz 10.02.10, 01:42
                Nie czepiam się literówek, bo sam je robię. Na waszym wątku napisałem co zrobić
                w ekstremalnych sytuacjach. Tylko niech nikt z nich nie musi korzystać. Trzeba
                wcześniej przewidzieć potrzebę posiadania fotelika i zrobić wszystko żeby go
                mieć. Mam dwójkę dzieci swoich i kilka pożyczonych, ale nigdy nie jechałem z
                nimi bez fotelika. Kiedyś zabierałem chrześnicę do kina i kazałem bratu pojechać
                najpierw 30 km po fotelik bo akurat żona zabrała w drugim samochodzie. Ostatnio
                rozwoziłem dzieci po urodzinach córki, w większości roczniaki, na odległość do 2
                km, do dwóch swoich, dołożyłem trzeci pożyczony od sąsiada.
                • magdaomar inglesina Prime Miglia brak opini w necie.Warto? 10.02.10, 07:56
                  • ilhenny Re: inglesina Prime Miglia brak opini w necie.Wa 10.02.10, 08:47
                    Ostatnio widuje się te foteliki jeszcze pod innymi nazwami, między innym, Roan
                    MY WAY Q-Fix. Na pewno nie jest to gwiazda w śród fotelików, bo mocowanie isofix
                    jest dwu punktowe,chyba że, mocuje się podobnie jak romer duo. Muszę napisać, że
                    nie znam crash testów tego fotelika i nie miałem okazji go rozkręcać i zaglądać
                    z czego jest wykonany.
                    • magdaomar Re: inglesina Prime Miglia brak opini w necie.Wa 10.02.10, 08:50
                      bardzo mi się on spodobał i cene też ma fajną.Ale własnie przez brak oceny w
                      testach nie wiem czy go zamówić.
                      • ilhenny Re: inglesina Prime Miglia brak opini w necie.Wa 10.02.10, 08:59
                        Jest troszeczkę za drogi żebym go kupił i z testował, ale w tej samej cenie są
                        sprawdzone konstrukcje, 9-36 kg. Też mi się podoba i na najbliższych targach
                        obejrzę go dokładnie.
                        • jotka_k Re: wybór fotelika 9-18 z Isofix i najlepiej z TT 10.02.10, 11:09
                          witam serdecznie czasu do wymiany fotelika mam sporo ale jako, że
                          temat poważny to już zaczynamy z mężem myśleć
                          fotelik na pewno musi mieć Isofix, najlepiej gdyby jeszcze miał
                          system Top Thether, z tego co się orientuję dostępne są tylko dwa
                          takie foteliki: Bebe Confort Iseos i Romer Duo Plus z Isofix i TT
                          do Bebe Confort mam zastrzeżenia z racji tego "rozszerzania" wydaje
                          mi się, że traci przez to na bezpieczeństwie, o Romerze mało wiem
                          który lepszy, bezpieczniejszy ? a może jest jeszcze inny fotelik z
                          zakresu 9-18 wart polecenia?
                          oba auta mamy dość duże (Mitsubishli L200 i Renault Scenic w nowej
                          budzie), oba z Isofixem
    • mala_malgo Ekspert czy nie-wiele racji ma i na rzeczy się zna 10.02.10, 11:28
      Takie jest moje zdanie. Właśnie zakupiłam fotelik dla noworodka Maxi Cosi Citi.
      Wiem, że to nie najlepszy wybór, ale biorąc pod uwagę bezpieczeństwo dziecka i
      zasobność mojego portfela - to był wybór najrozsądniejszy. Fotelik jest w miarę
      bezpieczny, ma system SPS, a że nie wygląda najnowocześniej to już drugorzędna
      sprawa. Ale to Dzięki "Ekspertowi" dowiedziałam się na co ma w ogóle zwrócic
      uwagę kupując ten fotelik. Ja mu mogę tylko podziękować. A że człowiek jest
      nadwrażliwy na punkcie tego tematu... cóż, jesli pracuje w tej branży to może
      rzeczywiście naoglądał się przykrych przypadków i dba o bezpieczeństwo ponad
      wszystko...
      • m7-7 Re: Ekspert czy nie-wiele racji ma i na rzeczy si 10.02.10, 12:31
        Ja równiez zastanawiam sie nad tym fotelikiem, ewentualnie cabrio fix (ale bez
        bazy - bo za drogo).
        Czy są jakieś znaczące róznice wyrózniające te dwa typy? Czy warto zaplacic
        wiecej za cabrio fix?
        Dodam tylko ze jezdzę toyota auris,ktora posiada system mocowania isofix, ale
        cena kompletu fotelika z baza mnie przerazila.

• ilhenny Re: Ekspert czy nie-wiele racji ma i na rzeczy si 10.02.10, 16:01
          I to pozwolę sobie na oficjalną prywatę z mojej strony na żecz moich
          klientów którzy zmianili foteliki na wyższy przedział. Do kupienia
          jest baza fix i cabrio jeszcze na gwarancji urzywane przez jedno
          dziecko kolor granatowy. Rużnica jest bardzo znaczna po za wygodą
          uzyskujemy 5* czyli najwyższe bezpieczeństwo lepszą tapicerkę i
          wygodniejszy daszek cena 500 zł.
          • magdaomar z baza o wielewygodniej 10.02.10, 19:12
            jak sie czesto z dzieckie jezdzi to super sprawa.
            Ja mialam Cabrio bez bazy i zaluje ze jej nie kupilam ale z drugiej
            str moje dziecko rzadko gdzies jezdzi 1-2 razy w miesiacu.
            A Cabrio jest oi zdanie o wiele lepszy ma wyzsze noty i z wygladu o
            niebo lepszy.I pewnie na dluzej starczy bo jest wiekszy.
            • magdaomar ja dzisiaj kupila 9-18kg 10.02.10, 19:13
              Romera Kinga i jestem bardzo zadowolona.
        • mala_malgo Re: Ekspert czy nie-wiele racji ma i na rzeczy si 11.02.10, 09:44
          Wszystko zależy od zasobności portfela. Gdyby było mnie stać, też wybrałabym foteik z bazą, nie tylko ze względu na większe bezpieczeństwo ale też na wygodę. Niestety, nie dysponuję tak dużymi kwotami. Co do Cabrio i Citi. Ja kierowałam się przede wszystkim tym, że Citi jest ciut płytszy, a po doświadczeniach z fotelikiem dla pierwszego dziecka - które wpadało w niego zbyt głęboko i przez miesiąc w zasadzie nie wyjeżdżałam z maleństwem samochodem, teraz było to dla mnie b.ważne. Cabrio ma wyższe boczki przy główce, co daje dodatkową osłonę w razie uderzenia i podobno ma lepiej przyczepianą budkę, ale tego osobiście nie sprawdzałam. Nie wiem czy warto dopłacać do Cabrio bez bazy, czy wybrać Citi z SPS. Wybrałam Citi i uważam, że decyzję podjęłam słuszną.
    • madzik0711 Prosze o doradztwo fotelik 15-36 ford s-max 11.02.10, 08:42
      No i byłam przymierzyłam dziecko, we wszystkich wygląda podobnie, co
      tu wybrać?
      Moby? chyba najbliższy ideału?
      Nie widzieliśmy jeszcze roemera, casualplay i pewnie wielu.
      Mąż nie chce się włóczyć po sklepach, chc jechać i kupić.
      Powiedział, że mam mięc 3 typy i jużsad
      Prosze mi coś doradzić, chce porządny fotelik, do forda s-maxa z
      isofixem.
      • ilhenny Re: Prosze o doradztwo fotelik 15-36 ford s-max 11.02.10, 11:22
        To w takim razie moje trzy typy
        Protector Casualplay 790zł
        Cybex Solution X-Fix 750 zł
        Monterey isofix miękki 450zł
        każdy 4* montowany na isofix i posiadają różne zalety napisz na czym
        ci zależy najbardziej.
        • k-as-ia Proszę o radę:)) 11.02.10, 11:50
          Witam
          Za chwilke urodzi mi się córeczkasmile) i szukam dla niej fotelika,
          przyznam się ze przeczytałam początek tego watku i przeszłam juz tu
          zeby zadać konretne pytanie, więc jak kogoś zdenerwuję ze takie
          pytanie już było to z góry przepraszam. No więc nie wiele wiem o
          fotelikach dlatego proszę o polecenie mi jakiegos dla takiej nowo
          narodzonej dzidzi, jezdzę Citroenem C5, tylko ze nie wiem czy mozna
          w nim zamontowac baze. Proszę o podanie konkretnych fotelików które
          polecacie, tylko bez takich ze ktoś nie chce faworyzowac jakies
          konkretnej firmysmile))) Proszę o podanie mi takich z bazą i takich bez
          na wypadek gdyby okazało sie ze jednak sie tej bazy nie da
          zamontowac, z góry bardzo dziekujesmile)))))
          • ilhenny Re: Proszę o radę:)) 11.02.10, 12:19
            Zasadniczym pytaniem jest jaki wózek? Bo od tego zależy fotelik.
            Mogę polecić maxi-cosi, recaro i kilka innych firm, ale jeśli nie
            wpinają się do stelaża to nie ma sensu, bo wiele fotelików zwłaszcza
            z bazą to 5*.
            • k-as-ia Re: Proszę o radę:)) 11.02.10, 12:51
              Wózek będzie Emmaljunga Mondial Classic, ale ja już chyba nie
              rozumiem co to jest ta baza bo chodziło mi o taką co to jest w
              samochodziesmile i bardzo proszę o podanie konkretnych modeli, ja wiem
              że proszę o uproszczenia, ale o ile z wozkiem jakos nie miałam
              kłopotów to fotelik mi takie sprawia. Chciała bym jednak kupić coś
              co będzie bezpieczne i wygodne zarówno dla mnie jak i dla
              dzodziusiasmile))
              • ptysiek9876 a foteliki z coneco... 11.02.10, 15:31
                Moje pytanie: foteliki coneco atos czy zenith (od 0-25) to się nie nadają czy w
                sumie są OK?
                Albo espiro optima ?
                Wcześniej pytałam o maxi cosi priori ale co brakuje tym w/w fotelikom bo cena
                jest o wiele mniejsza i zadowalającasmile
                • ilhenny Re: a foteliki z coneco... 11.02.10, 21:03
                  Nie jest to cud techniki i na pewno nie są do 25 kg. Coneco jest tak pewne tych
                  fotelików, że po wypadku wymienia je na nowe. Widziałem Zenita po wypadku i
                  spełnił swoje zadanie. Tak samo Optima, była zamontowana tyłem i jak by jechali
                  szybciej dolne mocowania by nie wytrzymały.Podstawową sprawą przy Zenicie,
                  trzeba zdemontować poduszkę, bo bardzo odsuwa głowę i nie chroni przy
                  zderzeniach bocznych.
              • ilhenny Re: Proszę o radę:)) 11.02.10, 20:55
                Masz dwie propozycje Romer Babysafe Plus Isofix 5*
                lub Emmaljunga First Clas, która wyrywa się z bazy, na dole film podobno już to
                zmienili, jednak za narażenie życia dzieci powinni mieć kare.
                www.youtube.com/watch?v=Pv58WrT0W8c
        • madzik0711 Re: Prosze o doradztwo fotelik 15-36 ford s-max 11.02.10, 22:23
          Witam
          Po pierwsze fotelik ma być bezpieczny, rozumie, ze to kryterium już
          mamy.
          2. chciałabym, żeby materiały były jakieś przyjazne skórze, bo latem
          córcia krzyczy jak opętana, ze jej się plecki pocą.
          3. coby choć troche rozkładał się do spania ( wiadomo ile fotele z
          tej grupy się rozkładają) i to najlepiej, zeby nie wyciągać dzieckasmile

Mąż się pyta czy fotelik z tej grupy potrzebuje bardzo isofixa, bo
          wiadomo 0-13 lata jak chce na siedzeniusmile, tobi u nas w samochodzie
          twardo siedzismile

A ta cena casualplay to z isofixem? bo dość przyjazna.
          Jeżeli moge to prosiąłbym o namiary na priv może gdzieś w pobliżu ma
          Pan sklep.
          Jesteśmy na sobote umówieni ma rodzinne zakupy fotelikasmile

ilhenny napisał:

> To w takim razie moje trzy typy
          > Protector Casualplay 790zł
          > Cybex Solution X-Fix 750 zł
          > Monterey isofix miękki 450zł
          > każdy 4* montowany na isofix i posiadają różne zalety napisz na
          czym
          > ci zależy najbardziej.
          • ilhenny Re: Prosze o doradztwo fotelik 15-36 ford s-max 11.02.10, 22:55
            To zostaje nam Protector Casualplay i Cybex Solution X-Fix z wskazaniem na
            Protectora, bo ma więcej możliwości regulacji i wystarcza na dłużej.
    • agajanul Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 21:10
      hej ilhenny,
      przymierzam się do kupna fotelika samochodowego dla mojej 11-
      miesięcznej córeczki, która jest drobniutka i waży zaledwie 8kg ale
      jest długa bo prawie 80cm, a teraz zapakowana zimowo to chyba o 10cm
      więcejsmile
      mamy 2 auta : mazdę 6 i forda focusa combi,
      czy maxi cosi tobi będzie odpowiedni czy możesz coś jeszcze polecić?
      z góry dziękuję,
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 21:37
        Niestety, ale przy takim wzroście Tobi się nie sprawdzi, jak i wiele innych
        fotelików 9-18kg .Za rok będzie miała 100 cm, a dla wysokich szczupłych dzieci
        najlepiej sprawdza się Recaro Young Sport.
        • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 21:48
          Witam
          Czytałam na forum o tych wszystkich fotelikach i im więcej czytam tym większy
          mam mętlik. Bardzo proszę o pomoc, bo widzę, że wiesz wszystko o fotelikach smile
          Poród mam za dwa miesiące i potrzebuję fotelik, którym będę mogła zabrać
          pociechę ze szpitala.
          Mamy samochód Opla Astrę z 2000 roku. Z tego co mi wiadomo to nie mamy systemu
          isofix. Pisałeś, że z oplami są kłopoty uncertain aha mamy kombi.
          Mam parę życzeń co do fotelika, ale myślę, że w tych co Ty proponujesz jest
          większość z tych rzeczy smile
          Podoba mi się maxi cosi, ale nie wiem czy można go montować bez systemu isofix.
          Jeśli jeszcze odpisujesz na emaile z pytaniami o foteliki to chętnie prześlę
          moje wymagania co do fotelika smile
          aha, cena żeby nie była z górnej półki smile muszę jeszcze wózek kupić, fajnie
          jakby się dało fotelik z wózkiem na raz smile
          Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas
    • minika123 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 21:47
      Witam,
      ja też proszę o radę: dziecko 10 m-cy i nieco ponad 10 kg, wzrostu (długości?smile)
      ok. 75 cm, samochód mazda 323 (sedan) z 2003 r. Poszukuję drugiego fotelika, bo
      pierwszy mamy do 13 kg i wiekowo do 1 roku, nogi już wystają strasznie (choć to
      podobno nie mankament), ale ze wstydem przyznam że nie był to dobrze przemyślany
      zakup (promocja przy zakupie wózka...).
      Chciałabym (poza oczywistymi kwestiami bezpieczeństwa), aby nowy fotelik był w
      miarę wygodny na długie podróże, syn często usypia w samochodzie. Cena max do 1
      tys zł, a najlepiej ok 500smile
      Jeśli znajdziesz czas na odp, z góry dziękuję i pozdrawiamsmile
      • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 22:01
        King 850 zł,Priori XP 700 zł, Priori 550 zł
        • magant Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 22:27
          Ponieważ nie mam możliwości przymierzenia fotelika do samochodu przed zakupem,
          proszę o radę który fotelik lepiej będzie pasował do BMW X3 CYBEX SOLUTION X FIX
          czy Protector Fix Casualplay 15-36 kg ???
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 23:00
            Cybex pasuje na pewno, a co do Protectora nie wiem, potrzebuję fotkę siedzenia.
        • minika123 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 22:48
          Jeszcze jedno pytanie (może głupie, ale skoro nit mnie tu nie zna...smile).
          Optymalnie powinno się montować fotelik na środkowym siedzeniu tylnej kanapy,
          m.in. ze względu na brak poduszki powietrznej. A co, jeśli fotelik jest na tyle
          szeroki, że "zachodzi" na boczne siedzenia (zwłaszcza taki montowany tyłem do
          kierunku jazdy) - czy wtedy te poduszki nie są niebezpieczne? Masz jakieś zdanie
          na ten temat?
          • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 23:03
            To nie o poduszki chodzi, bo boczne są całkowicie nie groźne dla fotelików, na
            środkowym siedzeniu ponieważ jest wtedy najlepsza ochrona w czasie zderzeń
            bocznych.
            • minika123 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 23:38
              Poczytałam o fotelikach i wymiękłam (człowiek głupszy jest szczęśliwszy, to
              fakt. Jeszcze trochę i w ogóle będę się bała wsiąść z dzieckiem do samochodu).
              Przeważa pogląd, że dopóki się da, lepiej wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy.
              No i nie wiem, może jeszcze nie zmieniać fotelika? W końcu ze 2 kg to nam
              spokojnie brakuje.
              Dobrze przypięty fotelik (konkretnie "kołyska" 0-13kg) nie ma prawa się ruszać
              ani o cm - prawda to? Bo nie wiem, czy mój się nie rozregulował, może wystarczy
              poprawić mocowanie? Czy jak się rusza to od razu na śmietnik?
              • ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.02.10, 23:46
                Mało kto pokazuje jak montować fotelik 0-13 kg. Po zapięciu pasa, należy jedną
                ręką wcisnąć fotelik za pałąk w siedzenie, a drugą ręką ściągnąć pas
                samochodowy, fotelik dopiero wtedy jest stabilnie zamocowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka