Dodaj do ulubionych

Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadczenia

27.01.10, 14:53
Z uwagi na zmianę samochodu zdecydowaliśmy z mężem, że zmienimy dzieciom
foteliki. W dotychczasowym aucie nie mamy isofixów i foteliki są "zwykłe" (i
takie pozostać muszą), ale oczywiście mamy do nich zastrzeżenia, bo przy
gwałtownym hamowaniu nie pozostają na swoich miejscach tak, jak według mnie
powinny. Stąd decyzja o zmianie, bo w dłuższe trasy będą jeździły z isofixami
właśnie...
Jeśli chodzi o starszaka (grupa 15-36) zakupiłam wczoraj Jane Indy Racing
Team. Z maluchem mam natomiast problem. Fotelik ma być z przedziału powyżej 9
kg, najchętniej do 18, z pozycją leżącą (półleżącą), bo dziecko samo nie
siedzi (ma 9 miesięcy). Podoba mi się wizualnie nowy Ramatti, ale nie ma
zrobionych testów. Niezłe oceny ma Chicco Key 1, ale jakoś nie lubię tej
firmy. W Maxi Cosi mój starszak jak był maluchem to siedział, ale nie
odpowiadało nam to głębokie, jakby kubełkowe siedzisko... Stąd moje pytanie -
drogie mamy, jakich fotelików używacie (z isofixem oczywiście) i z czystym
sumieniem możecie polecić? Oczywiście pod uwagę biorę bezpieczeństwo i wygodę
dziecka, ale również łatwość użytkowania i prania smile
Obserwuj wątek
    • marcy_83 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 13:57
      Ja mam maxi cosi priori fix i bardzo jestem zadowolona. Na samym początku
      dokupiliśmy małemu dodatkowy zagłówek żeby mu główka na boki nie latała gdyby
      zasnął, potem został zdjęty. Synek jeździ w nim już ponad rok i nigdy nie bylo
      żadnych problemów. Nie wiem natomiast jak się w prani zachowuje pokrycie bo mamy
      pokrowiec frotte na fotelik i zakladalismy zeby sie nie ubrudzil. Bardzo łatwo
      się fotelik rozkłada do pozycji półleżącej - ja to robilam w czasie jazdy, bez
      zatrzymywania się, no i jest bardzo stabilny.
      • sonia-3 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 14:12
        Córka jeździ w Indy Jane(15-36). Bez zastrzeżeń.
      • dysann Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 14:14
        recaro - starszaczka jeździ w monzie 18 - 36
        a mała (16 mc) w polaric (czy jakoś tak) 9 - 18 kg - jeździ w nim
        od czasów kiedy jeszcze sama nie siedziała.
        i my rodzice, i one podróżniczki - jesteśmy bardzo zadowoleni smile
    • ibron74 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 14:52
      Mała od 9/10 miesiąca jeździła w maxi cosi, nie potrzebowaliśmy zagłówka,
      fotelik się lekko odchyla. Polecam.
      • lavia78 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 20:59
        my używamy romer duo plus-nie mam zastrzeżeń -pochył lekki w 3 pozycjach ale
        wystarczający do drzemkismile
        stabilny,bezpieczny ma 4 gwiazdki w adac'u
        • kati12-2 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 28.01.10, 21:25
          hallo my dla starszej mamy Römera 15-36 kg SUPER sprawa .Testy ADAC sa rewelacyjne .
          Wygodny , stabilny , glowa w czasie snu pozostaje na miejscu nie potrzeba zaglowka , nie brudzacy material.
          Mloda narpierw jezdzila w Chico byl super z paru wzgledow :
          1 Rozkladal sie prawie do pozycji lezacej a to dla nas bylo bardzo wazne bo robimy 1000km do polski i to dosc czesto.
          2 Latwo sie rozbieral do prania .
          3 Mala go uwielbiala .
          Teraz ma Concorda 9-18kg taki sobie nie jestem zachwycona ale musi wystarczyc . Ma niby dobre wyniki w testach ADAC.
          • anna-maria3 do kati12-2 28.01.10, 21:29
            Masz na myśli Chico Key 1?
            • qsko Re: foteliki 28.01.10, 22:14
              Ja jeszcze nie kupiłam, ale wybrałam się do sklepu na przymiarki.
              Oglądałam 4 : romer safefix - moim zdaniem za mało się przechylał do
              spania, chicco key1 - podobnie- pozycja prawie siedząca, do spania
              fatalny i tapicerka taka sobie, BeSafe izi comfort- jakiś wąski mi się
              wydawał. Moja mała ma 17 miesięcy i 10kg, a w kurtce ledwo tam weszła.
              Wyrywała się przy tej przymiarce okropnie, więc może trochę
              niedokładnie sprawdziłam. Maxi Cosi podobał mi się najbardziej-
              szeroki, wyglądał na wygodny i najbardziej przechylał się do spania.
              Ale nie kupiłam bo w internecie bardzo podoba mi się jeszcze Jane Exo.
              Wybieram się więc na przymiarkę do tego modelu. Wybiorę dwa najlepsze
              , przymierzę do fotela w samochodzie i wtedy zdecyduję.
              • anna-maria3 qsko 28.01.10, 22:34
                Ja właśnie też zwróciłam uwagę na JANE EXO. Dla starszaka kupiłam właśnie JANE
                (INDY), bo dobrze wypadł w testach, ale tego Exo nie ma w testach ADAC. Daj
                proszę znać, jak przymierzysz, bo u mnie w mieście go nie znajdę...
                Po przeczytaniu miliona informacji na temat mnie interesujący po głowie chodzi
                mi też Casualplay Beat Fix. W ADAC dostał 3 gwiazdki, tylko jest mała
                nieścisłość, bo na ADAC jest w kategorii 9-18, a na stronie jest informacja, że
                jest z przedziału 9-25...
                • qsko Re: qsko 29.01.10, 19:13
                  jak tylko zobaczę go na żywo dam znać, ale wybiorę się dopiero pod
                  koniec przyszłego tygodnia. Na razie wysłałam zapytanie do sklepu o
                  ten fotelik, czekam na odpowiedź. Koleżanka była tam osobiście,
                  wróciła zachwycona kompetencją obsługi, mam nadzieję że odpowiedź
                  będzie wyczerpująca. Podzielę się wiedzą jak coś napiszą.
                  • anna-maria3 Re: qsko 29.01.10, 19:43
                    Ja dzisiaj dostałam informację od jednego z użytkowników. Jest zachwycony,
                    podobno fotelik solidny, dobrze wykonany, materiał miły i miękki, wszystko łatwe
                    w montażu, dziecku wygodnie i miękko, siedzi sobie jak na puchowych poduszkach i
                    odpoczywa.
                    Inna sprawa, że dzwoniłam do sklepu z tymi fotelikami. Pan bardzo poleca,
                    fotelik bezpieczny (3 gwiazdki w ADAC), solidny, ładny (co też ma znaczenie), i
                    tylko jednym mnie nieco zmartwił, że jest nieco mniejszy od Ramatti Venus, bo do
                    Venusa go porównywał. No a Venus ma fajne gabaryty, jest wysoki, obszerny, tylko
                    tak sobie myślę, że ma po prostu inną konstrukcję, bo ten EXO ma dziecko
                    "otulić", ma być właśnie jak na puchowych poduchach, no a Venus jest twardym i
                    mało przytulnym fotelikiem. Gdyby zmienić materiał, trochę go zmiękczyć i dodać
                    wkładkę może okazałoby się, że miejsca jest tyle samo... Ech i nadal nic nie
                    wiem wink A do sklepu, żeby pojechać i przymierzyć Małą mam 150km sad
                    • qsko Re: qsko 29.01.10, 21:36
                      3 gwiazdki to ponoć dobry fotelik, ale jeśli można mieć 4 to wolałabym
                      4. Mojej koleżance pan w sklepie powiedział że maxi cosi ma 4 gwiazdki
                      ale testowany był 5 lat temu, a od tego czasu zmieniły się trochę
                      wymagania. Ale dotyczyło to fotelika z następnej kategorii wagowej.
                      Zobaczymy co mi napiszą. Ramatti nie widziałam, ale one chyba mają bazę
                      osobno? Dobrze kojarzę? Jeśli tak, to to rozwiązanie mnie nie
                      przekonuje. Wolę fotelik stanowiący jedną całość, ale nie jest to
                      poparte żadnymi argumentami. Jak coś mi napiszą to dam znać.
              • silje78 Re:qsko 29.01.10, 08:33
                mieliśmy mc tobi i chicco key (porównywałam też z mc priori). chicco
                odchylał się oba fteliki mc.
    • ata99 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 29.01.10, 22:34
      Dziecko do 4 r.ż powinno jeździć w samochodzie TYŁEM do kierunku jazdy.
      Reszta to bajery. Jak male dziecko jedzie przodem to przy gwałtownym
      hamowaniu urywa sobie głowę. Niestety u nas jeszcze mało osób zwraca na
      to uwagę.
      • qsko Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 30.01.10, 00:30
        u nas w samochodzie cały fotel Młodej zamontowany jest tyłem do
        kierunku jazdy. Mamy w tym fotelu wbydowany fotelik samochodowy, ale
        zamierzam kupić fotelik z isofixem (fotel dalej będzie stał tyłem).
        Ten wbudowany fotelik raczej nie sprawdziłby się przy uderzeniu
        bocznym i do wygodnych chyba nie należy.
      • mabel20 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 31.01.10, 23:55
        > Dziecko do 4 r.ż powinno jeździć w samochodzie TYŁEM do kierunku jazdy.

Pierwsze słyszę. Ale kto wie - może masz rację.

> Reszta to bajery.

Natomiast zdecydowanie nie zgodzę się, że isofix to tylko bajer...
        • ata99 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 02.02.10, 21:51
          Zobacz sobie crash testy z dziećmi na You Tube, wtedy zrozumiesz.
          • mabel20 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 02.02.10, 23:08
            Nie oglądałam crash testów, ale widziałam ich wyniki, a z nich nie wynika, że
            isofix to bajer, wręcz przeciwnie.
      • anga1976 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 02.02.10, 11:08
        >Dziecko do 4 r.ż powinno jeździć w samochodzie TYŁEM do kierunku
        jazdy.

A widziałas gdzieś takie foteliki? bo raczej wszystkie są do montażu
        przodem do kierunku jazdy.
        • qsko Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 02.02.10, 15:04
          Recaro Polaric - model dostępny w Polsce. Inne chyba trzeba
          sprowadzać z zagranicy.
        • ata99 Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 02.02.10, 21:56
          Niestety jest z tym problem, bo póki co muszą "wypchnąć" te które są,
          ale w dobrych sklepach zamawiają. W wielu krajach Unii dziecko musi
          jechać tyłem do kierunku jazdy i akurat ta dyrektywa unijna powinna
          dotrzeć do nas jak najszybciej. Sprzedawca w dużym sklepie z art. dla
          dzieci po dłuższej rozmowie przyznał, że są badania z których wynika, że ponad 90% przypadków śmierci małego dziecka w wypadku wynika ze
          złamania karku. Po prostu głowa jest duża i ciężka, a szyjka wątła i
          koniec.
    • leewek Re: Foteliki z isofixem - prośba o Wasze doświadc 03.02.10, 14:17
      mamy besafe izi combi isofix (9-18 kg). W renault megane siedzi znakomicie, ani
      drgnie. Młody lubi w nim podróżować, wszystko świetnie widzi i jest mu wygodnie.
      Rozkłada się do pozycji półleżącej (3-4 ustawienia do wyboru) za pomocą wygodnej
      śruby. chcieliśmy kupić maxi cosi lub inna bardziej znana firmę. ale
      skandynawski besafe okazał się dla nas najlepszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka