Dodaj do ulubionych

samochód - opel czy peugeot??

18.02.10, 13:44
Czy mozecie mi doradzic?? zastanawiam sie nad oplem corsa C a nad
peugeotem 206?? moze macie jakies doswiadczenie i cos podpowiecie z
góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 13:48
      Miałam peugeota i bylam bardzo zadowolona, zadnych problemów mi nie
      sprawiał, dodatkowo mialam z instalacja gazowa i jazda byla
      dosłownie za grosze.
    • czekoladkamilka1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 14:20
      Miałam 206 (cudowną i wymarzoną)ale niestety często się psuła sad((
      Od 2 lat jeżdżę seatem ibiza i jest ok.
    • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 14:23
      Jeździłam 3 lata Corsą B. Byłam zadowolona. Przez te 3 lata zero awarii. Zatem
      mam dobre skojarzenia z Oplem.
      • red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:03
        zdecydowanie corsa, co opel to opel. Nie kupuje sie samochodów na F: fiatów,
        fordów i francuskich wink
        • martishia7 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:08
          Właśnie chciałam to napisać big_grin
          Bierz Corsolota.
        • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:15
          >Nie kupuje sie samochodów na F: fiatów,
          > fordów i francuskich wink

To jest bzdura powtarzana przez fanów volkswagenów w dyzlu rocznik 98 i skod
          przerobionych na gaz.
          • red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 14:11
            >volkswagenów w dyzlu <

o znawczyni samochdów wink... a co to za tym silnika dyzel?
            • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 16:24
              Dyzel to ulubiony typ silnika panów Edków i Heńków z wąsami co to swoje wiedzą i
              najlepszy jest panie niemiecki 10 letni bo co niemieckie to niemiecki. I w
              zyciu by nowego nie wzieli bo si traci, a francuzy kiepskie a japonskie to
              drogie częsci. Więc jeżdza tymi golfami drei w dyzlu.
        • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:20
          Z tymi francuskimi to juz mit- pokutuje od lat, ale jak sama moglam
          sie przekonac- nieprawdziwy.Peugeoty sa swietne.Jezdzilam tez c5 - z
          zalem sprzedalam, wygodne, komfortowe auto.
        • lilka69 red truskawka 19.02.10, 11:38
          a opel to niby prestizowa marka twoim zdaniem? chyba pomylilo ci sie z audi- to
          tez niemieckie.
          • figrut Re: red truskawka 19.02.10, 12:17
            >a opel to niby prestizowa marka twoim zdaniem? <
            Opel to autko do jazdy dla przeciętnego Polaka, a takich nas wielu. Nie
            kupowanie samochodu na F to jakaś legenda już niczym nie uzasadniona. Chciałabym
            się dowiedzieć co takiego złego jest w fordach np. ? Fiat jeśli jest zadbany, to
            też nie jest zły samochód. Można kupić zdezelowanego mercedesa którego nawet nie
            warto naprawiać, jak i cudownie zadbaną skodę za którą warto wydać więcej niż
            cena giełdowa. Co do audi to też powinnam napisać, że to dno, bo pewne audi jest
            bardzo częstym gościem u nas w warsztacie, ale nie ma to nic wspólnego z
            wadliwym pojazdem, a z właścicielem który na wszystkim szczędzi i wymienia
            dopiero, kiedy do końca się sypnie.
            • lilka69 Re: red truskawka 19.02.10, 14:30
              sa marki majace lepsze i gorsze ogolnie notowania. ja uwazam, ze lepszy
              wypasiony fiat ( nie 500smile niz calkiem podstawowa wersja mercedesa czy audi
              byleby to tylko byly te marki.

w polsce rzadko kiedy sprzedawane sa inne auta z salonu niz
              "golasy". ale "sadzenie sie" jest najwazniejsze dla przecietnego polaka!
              sasiad kupil terenowke KIA. bo musiala byc terenowka. bez znaczenia jest dla
              niego fakt, ze mieszkamy prawie w centrum warszawy i drogi sa z zasady przejzdne...
            • red-truskawa Re: red truskawka 21.02.10, 01:15
              Rany ludzie czy Wy zauwazyliście taki znaczek wink na końcy zdania ? Wydaje mi się, ze chyba czesc osób tylko czeka aby wyłowic jakis fragment wypowiedzi i móc się "zagotowac". A napisałam to tylko tak dla zartu bo sama jestem posiadaczka Mondziaka kombi, wiec tez na F.
              A swoja droga pewnie ze lepszy wypasiony fiat i ford niz np Pugeot 206, ale autorka nie pyta o wypasione samochody tylko własnie o corse i 206.
          • red-truskawa Re: lilka69 21.02.10, 01:08
            Zapewniam Cie ze nie mylę tak podstawowych marek jak opel, audi, VW, i parę
            innych, a zdaje sie ze autorka postu nie pytała o audi, prawda?
    • zlosliwe_malpisko Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:05
      a chcesz mieć auto ładne czy dobre?
      • miarka71 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:09
        opel ,części są tańsze niż do francuzów
        • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:16
          Jeśli kogoś nie stać na części i sewisowanie to nie stać go na samochód.
          • zlosliwe_malpisko Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:26
            krejzimama napisał:

> Jeśli kogoś nie stać na części i sewisowanie to nie stać go na
            samochód.

ale jeśli kogoś stać na tańsze części i tańsze serwisowanie, to stać
            go na tańszy samochód.
            • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:02
              Tanie czy drogie to jest rzecz względna. Dal jednego samochód za 150 000 jest
              drogi i nieosiągalny a dla innego to tania masówka.
              Kupując samochód należy liczyć się z kosztami. Jakiekolwiek oszczędzanie na
              serwisowaniu i drobnych naprawach źle się kończą.
              • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:30
                > Kupując samochód należy liczyć się z kosztami.
                A widzisz róznicę w opłacaniu przeglądów raz do roku, ewentualnie
                wymiany klocków i oleju, czyszczeniu klimy i innej "kosmetyce", a
                zostawianiu w serwisie grubej kasy za niekończące się naprawy co
                kilkanaście tygodni?
        • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:24
          O tak, przy takim 206 to faktycznie mega drogie czesci..nie
          wytrzymam, no.

• lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:31

Jesli francuz nie jest drogi w utrzymaniu(a nie jest) i nie jest
      usterkowy to serio nie widze zadnych argumentow przewazajacych za
      nudna wizualnie corsa.
      • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:00
        No ale najnowsza corsa D? to bardzo ładny i fajny wizualnie model.
    • dominika101 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:31
      ja nie polecam opla
      jeżdzę nim 3 rok i w tym roku chce go sprzedać bo mam już dosyć drobnych, ale
      upierdliwych usterek i ogólnego, jak dla mnie, badziewiastego wrażenia
      dodam, że wersję mam nawet fajną i bardzo dobrze wyposażoną - mam nadzieję, ze
      to ulatwi sprzedaż
      peugeota nie znam, ale koleżanka miala i ... cieszyla się jak jej ukradli
      i kupila suzuki swift
      kupując opla szukalam też innych marek np yarisa, colta, swifta, ale z tego
      samego rocznika i z tym samym wyposażeniem byly duuuużo droższe niż opel
      z czegoś to też wynika
      • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:31
        > peugeota nie znam, ale koleżanka miala i ... cieszyla się jak jej
        ukradli
        My się baliśmy, że oddadzą, jak prześwietlą mu wnętrzności big_grin
    • tym08 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:55
      jako ze moj partner to mechanik i wielbiciel wszelkich samochodow i
      motorow, powiem to co on by powiedzial - zadnych francuskich
      samochodow! nie wiem jaka jest statystyka, ale z tego co slysze, to
      psuja sie dosc czesto, a na dodatek sa tak zmontowane, ze ciezko sie
      gdziekolwiek dostac zeby naprawic.
      • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:05
        Nie ma jak to golf III w dyzlu rocznik 98. Nówka sztuka niebita od dziadka
        lekarza co tylko nim do kościoła jeżdził.
    • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:57
      Francuzy są wygodne, ale statystycznie droższe w utrzymaniu od opli. Jeśli
      francuz zadbany, od pewnego właściciela, to bierz francuza. Jeśli opel zadbany i
      od pewnego właściciela, to bierz opla. Jeśli obydwa zadbane i od pewnych
      właścicieli, to wybieraj opla. To prawda, że francuzy mają drogie części, ople
      przy nich są naprawdę tanie w razie awarii. Mam opla i renault. Wolę jeździć
      renault (wygodniejszy), ale naprawiać zdecydowanie wolę opla niż renault.
      • e.mama.s opel corsa 18.02.10, 16:50
        Miałam corsę b, teraz peugeot 206. Zdecydowanie zgadzam się z
        figrut. dodam, że peugeot ma niskie zawieszenie i czasem na wysokich
        ktrawężnikach mi się zawieszawink.
    • przeciwcialo Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:51
      Opel, francuskie to kup sobie wino albo ser.
      • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:36
        francuskie wina to szambo. Musi kosztować ze 100zł, żeby dało się je pić.
        Ja byłabym za jakimś może trochę starszym golfem, ibizą (w ostateczności), albo japończykiem.
        • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:41
          >trochę starszym golfem,

golf drei w dyzlu to marzenie kazdego ujeżdzacza szrotów.
          • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:59
            dizla nie chciałabym żadnego.

Ale własnie nad golfem zastanowiłabym się mając kupić małe auto, wolałabym kupić nawet 2 lata starszego golfa, niż opla.
            VW są dobrze spasowane, wykonane z tworzywa lepszej jakości, niż ople, mniej się psują, w razie wypadku są masywniejsze i twardsze, niż opel, czy peugeot.

A apropo szrotów... wybór w Oplach tam chyba większysmile
            • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:49
              gooochab napisała:

> dizla nie chciałabym żadnego.

a dlaczegóż to?
              • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:55
                > a dlaczegóż to?
                Dla zasady pewnie tongue_out
                Ludzie kierują się legendami jak między innymi "żaden na F". Ferrari
                też nie ? big_grin
              • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:55
                Bo na oleju to traktory jeżdzą i koparki albo frytki można usmażyć.
                • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 00:47
                  krejzimama napisał:

> Bo na oleju to traktory jeżdzą i koparki albo frytki można usmażyć.

mój peugeot'cik tez sobie radzi smile i przynajmniej nie pali jak smok smile
                • gooochab dobre:))) 19.02.10, 08:29
              • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:27
                z powodu hałasu i dźwięków, które przypominają mi traktor. Nie chciałabym też za każdym razem przejmować się co sprzeda mi stacja benzynowa i czy to nie zabije moich wtrysków.
                • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:28
                  poza tym jeden nowy dizel zanieczyszcza środowisko tak jak 11 starych benzyniaków
                  • mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:39
                    a mozesz powiedziec, w jaki sposob? Zwlaszcza porownujac zuzycie
                    paliwa (np. benzynowy pali 8 i wiecej litrow/100km na drogach, gdzie
                    diesel zuzywa ponizej 5 litrow/100km.To ktory z tych samochodow
                    produkuje wiecej spalin i dwutlenku wegla?
                    • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 19:50
                      ekonomicznie, nie znaczy ekologicznie.

Pali mniej, ale cena zakupu i koszta serwisu sporo wyższe.

i jeszcze jedna rzecz....spróbujcie odpalić klekota po kilkudniowym postoju na ostrym mrozie...powodzenia... smile
                      • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:31
                        Mialam c5 w dieslu.Ani silnik glosny ani zadnych problemow z
                        odpalaniem.Moze to od klasy auta zalezy.
                        • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:08
                          a to to napewno!!! Nowe dizle są baaardzo ciche. A teraz w te mrozy jeżdziłaś nim po kilku dniach postoju?
                          • mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:20
                            wiesz, ja jezdze dieslem od prawie 4 lat, na mroznej dzikiej
                            polnocy. Tylko raz w ciagu tego calego czasu zdarzylo sie, ze nie
                            byl w staie zapalic (ale wowczas przez kilkanascie dni mielismy
                            temperature -24st i nizej). Nie mowiac o tym, ze niektore samochody
                            sa garazowane. I nie mowiac o tym, ze przy moich dziennych
                            przebiegach oscylujacych w okolicach 100km i wiecej koszt zuzycia
                            paliwa ma istotne znaczenie.
                            W tym samym czasie peugeot mojego meza (rownolatek mojego auta, oba
                            mamy od nowosci), benzynowy, mial co najmniej 6-8 incydentow, gdy
                            ani nie steknal, nawet nie zakrecil. Nie wiedziec czemu
                            (serwisowany, zadbany, w autoryzowanym serwisie nie znaleziono
                            zadnej przyczyny problemow).
                            • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:23
                              I nie mowiac o tym, ze przy moich dziennych
                              > przebiegach oscylujacych w okolicach 100km i wiecej
                              W Szwecji mieszkasz ?
                            • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 08:32
                              Ja jezdzac peugeotem benzyna/gaz nigdy nie mialam problemow z
                              odpaleniem rano auta zima, tak jak z citroenem w dieslu.

Dawno temu jezdzac micrą odczułam co to znaczy odpalac na kable rano
                              spieszac sie do pracy.
                            • aniorek Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 12:57
                              mruwa9 napisała:

> wiesz, ja jezdze dieslem od prawie 4 lat, na mroznej dzikiej
                              > polnocy.

To nie masz podgrzewacza silnika zainstalowanego? Wiekszosc aut w Szwecji i Finlandii ma, a na parkingach wiekszosc miejsc jest zaopatrzona w budki z gniazdkami. Podlaczasz auto i nad ranem bez problemu odpala. Ja tez go mam i dodatkowo jeszcze maly grzejnik w srodku (problem zdrapywania lodu z szyb dla mnie nie istnieje).
                              Przy takich temperaturach naprawde warto zamontowac to sobie, bo jednorazowe odpalanie w niskiej temperaturze to dla silnika mniej wiecej to samo co 400 km ostrej jazdy na autostradzie (250, jesli stosujesz olej syntetyczny). Jesli chcesz przedluzyc zywotnosc silnika, to jest to naprawde rozsadne rozwiazanie
                          • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 08:27
                            To auto odpala bez problemu nawet po kilku dniach postoju , w
                            mrozie.Przetestowane.
                • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:50
                  > z powodu hałasu i dźwięków, które przypominają mi traktor. Nie chciałabym też z
                  > a każdym razem przejmować się co sprzeda mi stacja benzynowa i czy to nie zabij
                  > e moich wtrysków.
                  Silnik w rozsypce zawsze będzie wydawał niepożądane niezależnie od tego, czy to
                  diesel czy benzyniak. Nie kupiłabym diesla niewiadomego stanu, bo koszty remontu
                  silnika diesla są zbyt duże, ale gdyby trafił mi się w dobrym stanie, to bym
                  dieslem z pewnością nie pogardziła. Lubię wiedzieć, że jeżdżę ekonomicznie.
                  Nie przesadzajmy z tymi stacjami benzynowymi. Jak tankujesz na sprawdzonej, a w
                  trasie na porządnej, to nikt Ci bełtów do baku szkodliwych nie wciśnie tak szybko.
                  • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 19:54
                    Wiesz co, rodzice znajomego mają dwuletnią polówkę w dizlu 1,4 chyba. Zatankowali raz na renemowanej stacji, ale na trasie (paragonu oczywiście nie wzięli). Koszt naprawy wtrysków wyniósł ich 4,5 tysiąca z robocizną. Przeraża mnie to zwyczajnie.
                    • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:14
                      > Wiesz co, rodzice znajomego mają dwuletnią polówkę w dizlu 1,4
                      chyba. Zatankowa
                      > li raz na renemowanej stacji, ale na trasie (paragonu oczywiście
                      nie wzięli). K
                      > oszt naprawy wtrysków wyniósł ich 4,5 tysiąca z robocizną. Przeraża
                      mnie to zwy
                      > czajnie.
                      Musiał być to przypadek na miarę cudu. Przez 8 lat pracy w warsztacie
                      nigdy się z takim przypadkiem nie spotkaliśmy, aby komuś szlag trafił
                      wtryski po zatankowaniu na renomowanej stacji. Jeśli będę zwracać
                      uwagę na cuda, to nie będę jeździć żadnym autem, bo większe ryzyko
                      jest takie, że mi łańcuszek czy pasek rozrządu szlag trafi mimo
                      wymiany na nowy.
                      • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:11
                        To nie jeden o jakim słyszałam, ale tylko ten jeden znam osobiście. Kilka temu podobnych oglądałam w reportażach tvn turbo. Napewno to jednostkowe przypadki, ale niestety są.
                        • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:16
                          Upierasz się przy czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia, ale
                          słyszałaś na zasadzie "siostrzenica, ciotki znajomej mojej znajomej".
                          To samo piętro wyżej przy odpalaniu diesla w mrozy. Dobry diesel z
                          dobrym akumulatorem i dobrymi świecami żarowymi odpali i po kilku
                          dniach mrozów.
                          • gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 00:20
                            Okres masz?
                        • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:36
                          Jak wlejesz szlam, to każdy silnik siądzie- diesel i beznyna. Moja
                          ciotka zatankowała benzynę na trasie, dojechała jeszcze kilkanaście
                          km na wesele mojej siostry- i tam już autko poczekało na lawetę.
                          Historia nie z gatunku "zasłyszana od sąsiadki", bo teraz ja to
                          autko (corsa) ujeżdżam i mam książkę serwisową.
        • przeciwcialo Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:58
          Za mna jedna "koreanka" chodzi...oj marzy mi się taka jedna wink
    • sandorianka Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:19
      Żaden, ale jak już nie masz innego wyboru to bierz peugeota.
      Od opla broń się rękami i nogami.
    • bombastycznie Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:40
      zdecydowanie opel, peugeoty szybciej się psują, może ładniej wyglądają ale są
      zdecydowanie bardziej awaryjne niż ople, poza tym do opla są najtańsze części w
      razie jakiejś potrzeby. opla łatwiej utrzymać finansowo
      • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:45
        Mamy peugeota 206 kombi od 2 lat, diesla. rocznik 2003. Nigdy jeszcze nas nie
        zawiódł, do mechanika jeżdzimy tylko na przeglądy. Jest tani w utrzymaniu i co
        najważniejsze mało pali - ok. 5.5l na 100km w miescie, na trasie mniej niż 5 litrów.
        • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:46
          zapomniałam dodac, że za kilka miesiecy zamierzamy zmienic auto na nowsze i
          bedzie to tez peugeot.
        • e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 11:19
          Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem
          Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na
          mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio
          zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu.
          • e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 11:22
            chciałam jeszcze dodać ,że jak wjechał mi w tyłek peugeota jakiś
            cymbał to musiał zapłacić za naprawę i cześci 3000 zł. Sprowadzenie
            części trwało tydzien.
          • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:11
            e.mama.s napisała:

> Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem
            > Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na
            > mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio
            > zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu.

to współczuję, naprawdę. może zafunduj sobie dobry kalkulator i policz, no
            chyba, że masz 1.6 albo 1.9, to moze tyle palic, bo ja mam 1.4.
            • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:20
              > e.mama.s napisała:
              >
              > > Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem
              > > Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na
              > > mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio
              > > zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu.

a wystarczy wygooglać i poczytać:

www.autocentrum.pl/spalanie/peugeot/206/206_kombi.html
              • e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 12:48
                na papierze i monitorze to spalanie jest takie, w rzeczywistości
                większe chyba nie muszę wyjasniać.Sama się małym spalaniem
                ekscytowałam zanim zaczełam nim jezdzić.
                Nie potrzebuję kalkulatora, widzę dokładnie ile spala w czasie jazdy
                i licze w pamięci.
                • misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:47
                  e.mama.s napisała:

> na papierze i monitorze to spalanie jest takie, w rzeczywistości
                  > większe chyba nie muszę wyjasniać.Sama się małym spalaniem
                  > ekscytowałam zanim zaczełam nim jezdzić.

to masz pecha, że trafiłaś na felerny egzemplarz uncertain
                  ja robię moim autem ok. 1700km miesięcznie,tankuję średnio 2 razy w miesiącu do
                  pełna, czyli w tej chwili paliwo kosztuje mnie ok. 330pln/mies.
    • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:53
      peugeota sobie daruj big_grin
      nic na F big_grin
      • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:22
        Znawczyni wink czym jeździsz, jeśli mogę spytać? Nie mąż, ty.
        • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:42
          > Znawczyni wink czym jeździsz, jeśli mogę spytać? Nie mąż, ty.
          Na stałe renią i astrą. Okresowo w czasie testów wszystkim co naprawiamy od
          "malucha" (kiedyś) zaczynając poprzez spory przegląd aut jeżdżących w Polsce.
          Mamy warsztat samochodowy w którym nie tylko niemąż pracuje, ale i ja sprawnie
          posługując się "migomatem", szlifierką kątową, kluczem pneumatycznym, zestawem
          ortoksów, imbusów i tradycyjnymi kluczami.
          • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:43
            Torksów nie ortoksów uncertain czytam Medicusa i mnie ten "ortoks" po głowie chodzi.
          • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:53
            Figrut, ja nie Ciebie pytałam (bo Ty to wiem że wiesz o czym mówisz), tylko Elzy.
            • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 16:01
              tez wiem o czym mowie skonczylam specjalnosc miedzy innymi silnikowa na budowie
              maszyn - teorie z remontow silnikow mam w malym palcu ze wzgledu na wykladowce z
              jakim mialam ten przedmiot tongue_out jeszcze pytania jakies?
              wsrod przyjaciol z roku mam wielu mechanikow samochodowych ktorzy rowniez nie
              polecaja aut na F czyli fiatow fordow i francuzow - awaryjne i drogie w
              eksploatacji tongue_out
              jesli ja mialabym (a nosze sie z zamiarem kupna latem) kupowac, to auto
              japonskie i to nie toyote z turcji, czy honde z anglii zdaje sie, ale japonskie
              produkowane w japonii dlatego kupimy mitsubishi lancera
              • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 17:38
                awaryjne i drogie w
                > eksploatacji tongue_out

Serio? No jakos nie zauwazyłam, a przetestowalam 5 francuskich aut.
                • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 17:51
                  to powszechna opinia lolu nie moja lecz branzowa tongue_out
                  moze akurat mialas tak zwanego "farta" tongue_out
                  • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 18:03
                    Nie, to jest mit.
                    A w farta takiego nie wierze- na 5 egzemplarzy zaden nie był
                    felerny.Cuda , panie.
                    • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:22
                      zeby nie bylo samych negatywow peugeoty maja swietne blachy - rdza ich nie beirze smile
              • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 19:24
                Alza, teorię to ja miałam w mechaniku na lekcjach i po za teorią nie wiedziałam
                absolutnie nic. Miałam przedmiot "Silniki spalinowe", jeśli jesteś w tej branży
                w okolicach Bydgoszczy, to mogę Ci nawet nazwisko mojego nauczyciela podać (był
                dość znany w ATR Bydgoszcz). O tym jak w rzeczywistości wygląda panewka, jakie
                "rysy" ma wał który nadaje się tylko do szlifu (na oko laika jest gładki jak
                lustro) dowiedziałam się dopiero, jak zaczęłam w tym grzebać osobiście.
                Wcześniej pojęcie "panewki w misce olejowej" kojarzyły mi się z metalowymi
                półksiężycami w całości w misce olejowej.
                • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:28
                  ja gdansk wiec raczej silniki od strony okretowej poznawalismy, chociaz
                  samochodowka tez niezle u nas przedzie - widzialam na laborkach na zywo
                  wszystkie elementy silnika szybkoobrotowego rowniez, wiec w zasadzie nei musze
                  sobie tego wyobrazac, ja tu tylko cytuje opinie kumpli silnikowcow skads one sie
                  wziely, a ja lodowkami raczej sie zajmuje wiec troche inna dzialka, ale mimo
                  wszystko przedmiot na studiach byl i mysle ze troche na ten temat wiem. z
                  drugiej strony remonty silnikow/ samochodow nie bawia mnei zupelnie - nic a nic
                  - nie interesuje mnie ta dziedzina wiec zawodowo jestem w tej chwili raczej
                  daleko smile
                  prywatnie jezdze peugeotem i szczerze go nienawidze z luboscia zrobie mu kuku
                  jak kupimy nowy woz wink
                  • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 21:17
                    Chciałam wczoraj poprawić tą Alzę, ale komp mi pada i odpala jak
                    porządnie ostygnie po czym wiesza się niespodziewanie.
                    Też miałam silniki spalinowe ze względu na statki(pchacze, holowniki i
                    barki z własnym napędem), ale jako marynarz żeglugi śródlądowej.
                    • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 23:38
                      ze wzgledu na statki to u nas byl osobny przedmiot - silownie okretowe wink
                      remonty silnikow i podstawy silnikow spalinowych to dodatkowe dwa przedmioty wink
                      beka byla bo cala podspecjalnosc chlodniczo ogrzewnicza tym uszczesliwili smile
                      zajebiscie bylo liczyc wyrownowazanie momentow na wale silnika, jenyyy
                      big_grin
          • red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 14:24
            A ta szlifierka katowa to sruby odcinasz czy samochody na czeci przerabiasz?
            Moj tata tez jest mechanikiem samochdowym i jakos nie jest to podstawowe
            narzedzie pracy... chyba ze blacha sie tez zajmujecie
            • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 21:14
              > A ta szlifierka katowa to sruby odcinasz czy samochody na czeci
              przerabiasz?
              Zwykle odcinam blachę i w to miejsce daję reperatywki. Małym boschem
              najczęściej też ja operuję, aby wyrównać spaw, a klient życzy sobie
              mojej delikatnej ręki i dzięki temu brak śladu jak po frezie. Mamy
              mechanikę , blacharstwo + lakiernictwo. W mechanice najmniej pracy,
              największy zarobek. Jak chcesz się na rynku w małym miasteczku
              utrzymać, to musisz być uniwersalna. Początkowo była tylko mechanika.
              W blacharce też nie jest źle i zarobek niezły. Lekiernictwo ostatnio
              w drodze wyjątku, jak mechaniki i blacharki dochodowej nie ma za
              dużo, bo zdecydowanie to najgorsza robota (najbardziej niszczy ręce i
              płuca). Śruby jednak często odkręcam dzięki pomocy palnika.
              • red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 23:14
                Jezeli faktycznie jestes kobieta to jestem pod WRAZENIEM. Kiedys miałam chwilowy
                zryw zeby grzebac przy samochodach z tata ale jak nie mogłam doszorowac rak to
                mi przeszło smile
                • aniorek Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 20:45
                  red-truskawa napisała:

> Jezeli faktycznie jestes kobieta to jestem pod WRAZENIEM

Ale dlaczego? Grzebanie przy aucie to nie "rocket science", wiele
                  kobiet tym sie zajmuje.
        • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 15:56
          peugeotem kotku tongue_out
    • miska_malcova Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:53
      Mam Peugeouta 307, jestem bardzo zadowolona, chociaż chętnie kupiłabym sobie
      Hondę Civic wink
    • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 20:25
      Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie kwoki teraz
      powtarzają co od męża i ojca słyszały...
      Jeżdżę peugeotem 207, jestem zachwycona - świetne auto. Brałabym 206. No chyba
      że ma być nowy z salonu, wtedy 207.
      • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 20:42
        > Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie kwoki teraz
        > powtarzają co od męża i ojca słyszały...
        Od każdej reguły są wyjątki big_grin
        • driadea Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:56
          To ci ematki pomogły smile
        • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:22
          JEDEN wyjątek jest doskonałym potwierdzeniem reguły smile
          Pytanie wrzuciłabym na pl.misc.samochody - chociaż mi w sumie nie doradzili,
          wątek podążył w kierunku odwiecznego sporu między zwolennikami samochodów
          niemieckich a francuskich, a w końcu wybrać i tak musiałam sama.
          • dominika101 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 10:01
            to ja jestem DRUGIM wyjatkiem bo piszę wylącznie o swoich doświadczeniach
            autorka pytala o opla corsę C i takim wlaśnie jeżdżę
            i uważam, że jest beznadziejny - ten konkretny model
            a mąż mi odradzal jak go kupowalam, ale męża nie posluchalam niestety wink
            inna sprawa, że ja na takim modelu uczylam się jeździć na kursie i na takim
            zdawalam egzamin na prawo jazdy, więc czulam się w nim najlepiej...
            i wtedy wydawalo mi się to wystarczającym powodem, aby go kupić
            • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 10:27
              Dominika, ale czy Ty tą corsę z salonu kupiłaś ? Jeżdżę corsą okresowo (mojej
              bratowej i wujka mojego faceta). Nie mamy ich na stałe, ale robimy im przeglądy.
              U mojej bratowej trzeba było wymienić podstawę akumulatora, bo poprzedni
              właściciel byle co tam wstawiał i kwas ciekł. Bratowa jeździ nim codziennie od
              2,5 roku. Fakt, nie są to długie trasy, a około 20 kilometrów dziennie, ale
              jedyne co miała do naprawy, to amortyzatory do wymiany i zrobienie podstawy
              akumulatora - opel kupiony od typowego dziadka, niedzielnego kierowcy. W drugiej
              corsie wymienialiśmy progi, klocki, docisk sprzęgła, uszczelkę pod głowicą.
              Samochód naprawiany jest tylko u nas. To niewiele jak na 5 letnie posiadanie
              samochodu kupionego nie z pewnego źródła, a z giełdy samochodowej.
              Mam clio na stanie. Stareńkie. W maju będzie u nas 2 lata i trafił nam się taki
              egzemplarz, że w tym roku będziemy robić jej blacharkę bo warto. Statystycznie
              clio ma słaby układ hamulcowy, ale nam się trafiła renia wyjątkowo nieawaryjna.
              Niestety, francuzy mają to do siebie, że części są łączone co oznacza, że
              najczęściej pójdzie drobiazg którego nie da się kupić i trzeba zapłacić za całą,
              łączoną część (głupi przegub np.).
          • elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 16:30
            powiedz chica madralo w jaki logiczny sposob jakikolwiek wyjatek potwierdza
            jakakolwiek regule bo to przyslowie to jest najwieksza humanistyczna przeczaca
            logice glupota jaka zdarzylo mi sie uslyszec, co gorsza glupota ta jest
            nagminnie powtarzana w celu potwierdzenia tez ktore sa nieprawdziwe, jesli sa
            wyjatki - nie ma reguly...
      • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:40
        > Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie
        kwoki teraz
        > powtarzają co od męża i ojca słyszały...
        Tak, tak, bo normalna kobieta nie mogła przecież jeździć i corsą i
        206uncertain I absolutnie nie ma prawa nie chcieć peugeota.
    • mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 23:02
      mam peugeota, niby ok..ale kolejnego peugeota raczej nie kupimy
      (nigdy nie mowie nigdy, ale musialabym byc bardzo przyparta do muru
      albo oferta musialaby byc bardzo, bardzo atrakcyjna, w porownaniu do
      innych marek, zebysmy ponownie kupili peugeota).
      Osobiscie mam bardzo dobre doswiadczenia ze skoda, moze zamiast tych
      dwoch rozwazanych fabia?
      • krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 23:11
        moze zamiast tych
        > dwoch rozwazanych fabia?

Do fabiedy należy zapuścić wąsy, kupić kapelusz i taką kamizelkę z kieszonkami.
        • mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 00:14
          eee...przesadzasz. Calkiem sympatyczne autko (na visus, bo ja akurat
          fabii nie mam)
          • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:24
            Jeździłam chwilkę fabią kombi i moje wrażenia były takie sobie. Bardzo mała
            widoczność w lusterku wstecznym, a do tego światła włączane na pokrętełko, jak w
            poldżersie. Poza tym za ładna to nie jest, a wg mnie samochód musi być ładny i
            pasować do mojego wizerunku.
            • mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:35
              chicarica napisała:

> wg mnie samochód musi być ładny i
              > pasować do mojego wizerunku.

a wg mnie samochod ma byc bezawaryjny, niezawodny i oszczedny w
              utrzymaniu. I wygodny, ale tu ustalam minimum, nie maksimum wymagan.
              Kwestia urody, koloru czy sposobu wlaczania swiatel ma dla mnie
              znaczenie drugorzedne. Jak na razie na takiej filozofii sie nie
              zawiodlam. I dlatego, po epoce maluchow (z musu, tj. braku kasy na
              drozsze jezdzidla) fiata juz nie kupie. Ani francuzow- za drogie w
              utrzymaniu. A o urodzie tez mozna dyskutowac, ale de gustibus...
              • chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:59
                "bezawaryjny, niezawodny i oszczedny w
                > utrzymaniu"

To jakby zakładam na początku. Ale samochodów oszczędnych w utrzymaniu jest
                sporo, bezawaryjność i niezawodność niekoniecznie zależy od marki, bardziej od
                egzemplarza (w przypadku aut używanych, a o takim chyba mowa). Spośród w miarę
                oszczędnych wybieram ten, który mi się wizualnie podoba - nie byłabym w stanie
                jeździć np. Fiatem Pandą.
                • lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 12:04
                  Mam tak samo- auto musi mi sie podobac.Oczywiscie parametry
                  techniczne sa najwazniejsze, ale jednoczesnie ma to byc samochod w
                  moim guscie.
    • mama_micha Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:26
      Pół roku wstecz miałam ten sam dylematsmile) Wybrałam peugotasmile
      Bardziej mi odpowiadał sylwetką. Auta są z tej samej półki i koszt
      utrzymania podobny. Z zawieszenie to racja, trudno dostepne...ale to
      problem mechanika. Jesli lubisz przycisnąć to nie bierz silnika 1,1
      trochę mało mocy - odczuwalne przy wyprzedzaniu i pod górkę.
      Mojego "kota" kocham i jużsmile)
      • mama_micha Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:27
        aaa, i zapomnaiłam dodac. Przy kupnie206-tki zwróć uwagę na tylną
        belkę. To ich słaby punkt a regeneracja to około 1000 zł.
        • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:42
          > aaa, i zapomnaiłam dodac. Przy kupnie206-tki zwróć uwagę na tyln
          > ą
          > belkę. To ich słaby punkt a regeneracja to około 1000 zł.
          W ASO powyżej 1500zł uncertain
      • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:53
        Z zawieszenie to racja, trudno dostepne...ale to
        > problem mechanika.
        Mechanik sobie poradzi. Pytanie, czy każda, przeciętna kieszeń to zniesie.
    • e.mama.s Na czym ci zależy? 19.02.10, 12:30
      Muszisz sprecyzować na czym ci zależy. Peugeot piękny w porownaniu
      do corsy, mniejszy bagażnik, mi przeszkadza niskie zawieszenie
      bardzo. Odnośnie jazdy po dziurach peugeot ma takie jakby miękkie
      zawieszenie niby wieksza amortyzacja, nie jast tak twardy jak
      wolkswagen ale po dziurawych drogach jezdzi się nim nie bardzo. Jest
      wg mnie delikatniejszy od corsy, czuć każdą dziurę. Jak tak sobie
      nim jeżdzę zastanawiam się na której dziurze się w końcu rozleci.
      Odnosnie cen peugeoty są tańsze ale mają drogie cześci i tak np.
      jedna naprawa peugeota 3000 zł to wartość mojej bylej corsy, którą
      jezdzilo się całkiem całkiem.
      • kama192 Re: Na czym ci zależy? 19.02.10, 13:05
        Po pierwsze wielkie dzieki za tak obszerne odpowiedzi wink wiecie co
        zalezy mi przede wszystkim na tanszym utrzymaniu, tak jak pisaliscie
        peugeoty maja drozsze czesci wiec chyba jednak ta corsa choc fakt
        wyglad 206 robi swoje, ale to chyba nie najwazniejsze,jeszcze raz
        dzieki
    • w.i.l Tylko Citroen 2CV jest samochodem szpanera! 19.02.10, 15:20
      www.autogaleria.pl/tapety/img/citroen/citroen_2cv_special_1979_01_s.jpg

• atra1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:51
      wybrałabym corsarza, ale

szwagierka jezdzi peugeotem i sobie chwali
      jak się napalałam na corsę, chłop mi powiedział, że ona mają ocynk
      na blasze przed gięciem, więc o kant d mozna rozbić i po prostu
      rdzewieją

ale to było dawno i mogłam coś pokrecić bo mój samochód ma jeździć,
      nie psuc się i byc czerwony, resztę mam w nosie
      • figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 22:14
        jak się napalałam na corsę, chłop mi powiedział, że ona mają ocynk

> na blasze przed gięciem, więc o kant d mozna rozbić i po prostu
        > rdzewieją

????????
        • agik82 Firgut maila do cię posłałam, n/t 22.02.10, 13:59
          smile
          • agik82 Re: Firgut maila do cię posłałam, n/t 22.02.10, 14:42
            i jeszcze jednegosmile
        • atra1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 15:07
          ano rdzewieją, paniesmile

podobnież, bo w sumiej jednego korsarza oglądałam z bliska i był od
          dołu nadżarty

natomiast - ani się znam, więc upierać się nie będę, ale coś mi po
          łbie dzwoni
    • dag_dag Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 00:30
      Peugeot 206 to był najlepszy samochód jaki mieliśmy! Jeździliśmy nim jako młode
      małżeństwo, potem zbyt mały dla rodziny z dzieciakami i psem. Jeździmy więc
      oplem zafirą. Duży, wygodny samochód, ale bez smaku. Tak, ople są takie nijakie.
      Peugeoty mają to COŚ.
    • malgosiek2 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 15:36
      Jak dla mnie to zdecydowanie Opel corsa.
      Co prawda miałam opla omega kombi automat,ale z doświadczenia
      wiem,ze ten samochód mnie nie zawiódł w sensie awarii itp.
      Duże pakowane auto i wolę duże auta,bo jak ktoś mnie "trzepnie"w tył
      lib przód to daleko do mnie.
      W dużych czuję się bezpieczniejsza.
      Peugoty jak ktoś mnie mówił sa bardziej "delikatne" zwłaszcza blacha.
      • gk102 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 19:53
        Jeździłam peugeotem 3 lata (206 SW), teraz oplem kolejne 3. Powiem
        tak Peugeot - piękny dizajn, niskie zawieszenie, delikatny jak na
        nasze drogi, jak mi się zdarzyła kolizja - mała - koszt 7 tys. Opel,
        niby mniej piekny ale zdecydowanie niezawodny. Taki taran drogowy,
        mam 140 tys na liczniku i bym go nie zamieniła, bezusterkowy,
        sztywny, wysoki - więc co kto lubi, ja tam wolę Opla.
    • memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:26
      Opel! Teraz mam corse i jest świetna. Peugeot był śliczny i moj
      wymarzony- ale co kwartał zostawaliśmy 2000zł w warsztacie, bo a to
      tylna belka, a to rozrząd, a to chłodnica, a to koło pasowe odpadło
      na autostradzie... No, a na końcu nam go ukradli, bo diesel, 4
      drzwi= dużo fajnych części na sprzedaż. Nigdy więcej.
      • marcysia51 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:46
        Opel to porażka,nie znam nikogo kto ma Opla i nie zostawia masy kasy w warsztatach.
        A właścicieli Opli znam 8.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka