kama192 18.02.10, 13:44 Czy mozecie mi doradzic?? zastanawiam sie nad oplem corsa C a nad peugeotem 206?? moze macie jakies doswiadczenie i cos podpowiecie z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 13:48 Miałam peugeota i bylam bardzo zadowolona, zadnych problemów mi nie sprawiał, dodatkowo mialam z instalacja gazowa i jazda byla dosłownie za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladkamilka1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 14:20 Miałam 206 (cudowną i wymarzoną)ale niestety często się psuła (( Od 2 lat jeżdżę seatem ibiza i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 14:23 Jeździłam 3 lata Corsą B. Byłam zadowolona. Przez te 3 lata zero awarii. Zatem mam dobre skojarzenia z Oplem. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:03 zdecydowanie corsa, co opel to opel. Nie kupuje sie samochodów na F: fiatów, fordów i francuskich Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:08 Właśnie chciałam to napisać Bierz Corsolota. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:15 >Nie kupuje sie samochodów na F: fiatów, > fordów i francuskich To jest bzdura powtarzana przez fanów volkswagenów w dyzlu rocznik 98 i skod przerobionych na gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 14:11 >volkswagenów w dyzlu < o znawczyni samochdów ... a co to za tym silnika dyzel? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 16:24 Dyzel to ulubiony typ silnika panów Edków i Heńków z wąsami co to swoje wiedzą i najlepszy jest panie niemiecki 10 letni bo co niemieckie to niemiecki. I w zyciu by nowego nie wzieli bo si traci, a francuzy kiepskie a japonskie to drogie częsci. Więc jeżdza tymi golfami drei w dyzlu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:20 Z tymi francuskimi to juz mit- pokutuje od lat, ale jak sama moglam sie przekonac- nieprawdziwy.Peugeoty sa swietne.Jezdzilam tez c5 - z zalem sprzedalam, wygodne, komfortowe auto. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 red truskawka 19.02.10, 11:38 a opel to niby prestizowa marka twoim zdaniem? chyba pomylilo ci sie z audi- to tez niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: red truskawka 19.02.10, 12:17 >a opel to niby prestizowa marka twoim zdaniem? < Opel to autko do jazdy dla przeciętnego Polaka, a takich nas wielu. Nie kupowanie samochodu na F to jakaś legenda już niczym nie uzasadniona. Chciałabym się dowiedzieć co takiego złego jest w fordach np. ? Fiat jeśli jest zadbany, to też nie jest zły samochód. Można kupić zdezelowanego mercedesa którego nawet nie warto naprawiać, jak i cudownie zadbaną skodę za którą warto wydać więcej niż cena giełdowa. Co do audi to też powinnam napisać, że to dno, bo pewne audi jest bardzo częstym gościem u nas w warsztacie, ale nie ma to nic wspólnego z wadliwym pojazdem, a z właścicielem który na wszystkim szczędzi i wymienia dopiero, kiedy do końca się sypnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: red truskawka 19.02.10, 14:30 sa marki majace lepsze i gorsze ogolnie notowania. ja uwazam, ze lepszy wypasiony fiat ( nie 500 niz calkiem podstawowa wersja mercedesa czy audi byleby to tylko byly te marki. w polsce rzadko kiedy sprzedawane sa inne auta z salonu niz "golasy". ale "sadzenie sie" jest najwazniejsze dla przecietnego polaka! sasiad kupil terenowke KIA. bo musiala byc terenowka. bez znaczenia jest dla niego fakt, ze mieszkamy prawie w centrum warszawy i drogi sa z zasady przejzdne... Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: red truskawka 21.02.10, 01:15 Rany ludzie czy Wy zauwazyliście taki znaczek na końcy zdania ? Wydaje mi się, ze chyba czesc osób tylko czeka aby wyłowic jakis fragment wypowiedzi i móc się "zagotowac". A napisałam to tylko tak dla zartu bo sama jestem posiadaczka Mondziaka kombi, wiec tez na F. A swoja droga pewnie ze lepszy wypasiony fiat i ford niz np Pugeot 206, ale autorka nie pyta o wypasione samochody tylko własnie o corse i 206. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: lilka69 21.02.10, 01:08 Zapewniam Cie ze nie mylę tak podstawowych marek jak opel, audi, VW, i parę innych, a zdaje sie ze autorka postu nie pytała o audi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:05 a chcesz mieć auto ładne czy dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
miarka71 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:09 opel ,części są tańsze niż do francuzów Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:16 Jeśli kogoś nie stać na części i sewisowanie to nie stać go na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:26 krejzimama napisał: > Jeśli kogoś nie stać na części i sewisowanie to nie stać go na samochód. ale jeśli kogoś stać na tańsze części i tańsze serwisowanie, to stać go na tańszy samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:02 Tanie czy drogie to jest rzecz względna. Dal jednego samochód za 150 000 jest drogi i nieosiągalny a dla innego to tania masówka. Kupując samochód należy liczyć się z kosztami. Jakiekolwiek oszczędzanie na serwisowaniu i drobnych naprawach źle się kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:30 > Kupując samochód należy liczyć się z kosztami. A widzisz róznicę w opłacaniu przeglądów raz do roku, ewentualnie wymiany klocków i oleju, czyszczeniu klimy i innej "kosmetyce", a zostawianiu w serwisie grubej kasy za niekończące się naprawy co kilkanaście tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:24 O tak, przy takim 206 to faktycznie mega drogie czesci..nie wytrzymam, no. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:31 Jesli francuz nie jest drogi w utrzymaniu(a nie jest) i nie jest usterkowy to serio nie widze zadnych argumentow przewazajacych za nudna wizualnie corsa. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:00 No ale najnowsza corsa D? to bardzo ładny i fajny wizualnie model. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika101 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:31 ja nie polecam opla jeżdzę nim 3 rok i w tym roku chce go sprzedać bo mam już dosyć drobnych, ale upierdliwych usterek i ogólnego, jak dla mnie, badziewiastego wrażenia dodam, że wersję mam nawet fajną i bardzo dobrze wyposażoną - mam nadzieję, ze to ulatwi sprzedaż peugeota nie znam, ale koleżanka miala i ... cieszyla się jak jej ukradli i kupila suzuki swift kupując opla szukalam też innych marek np yarisa, colta, swifta, ale z tego samego rocznika i z tym samym wyposażeniem byly duuuużo droższe niż opel z czegoś to też wynika Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:31 > peugeota nie znam, ale koleżanka miala i ... cieszyla się jak jej ukradli My się baliśmy, że oddadzą, jak prześwietlą mu wnętrzności Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:55 jako ze moj partner to mechanik i wielbiciel wszelkich samochodow i motorow, powiem to co on by powiedzial - zadnych francuskich samochodow! nie wiem jaka jest statystyka, ale z tego co slysze, to psuja sie dosc czesto, a na dodatek sa tak zmontowane, ze ciezko sie gdziekolwiek dostac zeby naprawic. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:05 Nie ma jak to golf III w dyzlu rocznik 98. Nówka sztuka niebita od dziadka lekarza co tylko nim do kościoła jeżdził. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 15:57 Francuzy są wygodne, ale statystycznie droższe w utrzymaniu od opli. Jeśli francuz zadbany, od pewnego właściciela, to bierz francuza. Jeśli opel zadbany i od pewnego właściciela, to bierz opla. Jeśli obydwa zadbane i od pewnych właścicieli, to wybieraj opla. To prawda, że francuzy mają drogie części, ople przy nich są naprawdę tanie w razie awarii. Mam opla i renault. Wolę jeździć renault (wygodniejszy), ale naprawiać zdecydowanie wolę opla niż renault. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s opel corsa 18.02.10, 16:50 Miałam corsę b, teraz peugeot 206. Zdecydowanie zgadzam się z figrut. dodam, że peugeot ma niskie zawieszenie i czasem na wysokich ktrawężnikach mi się zawiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 16:51 Opel, francuskie to kup sobie wino albo ser. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:36 francuskie wina to szambo. Musi kosztować ze 100zł, żeby dało się je pić. Ja byłabym za jakimś może trochę starszym golfem, ibizą (w ostateczności), albo japończykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:41 >trochę starszym golfem, golf drei w dyzlu to marzenie kazdego ujeżdzacza szrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:59 dizla nie chciałabym żadnego. Ale własnie nad golfem zastanowiłabym się mając kupić małe auto, wolałabym kupić nawet 2 lata starszego golfa, niż opla. VW są dobrze spasowane, wykonane z tworzywa lepszej jakości, niż ople, mniej się psują, w razie wypadku są masywniejsze i twardsze, niż opel, czy peugeot. A apropo szrotów... wybór w Oplach tam chyba większy Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:49 gooochab napisała: > dizla nie chciałabym żadnego. a dlaczegóż to? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:55 > a dlaczegóż to? Dla zasady pewnie Ludzie kierują się legendami jak między innymi "żaden na F". Ferrari też nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 22:55 Bo na oleju to traktory jeżdzą i koparki albo frytki można usmażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 00:47 krejzimama napisał: > Bo na oleju to traktory jeżdzą i koparki albo frytki można usmażyć. mój peugeot'cik tez sobie radzi i przynajmniej nie pali jak smok Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:27 z powodu hałasu i dźwięków, które przypominają mi traktor. Nie chciałabym też za każdym razem przejmować się co sprzeda mi stacja benzynowa i czy to nie zabije moich wtrysków. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:28 poza tym jeden nowy dizel zanieczyszcza środowisko tak jak 11 starych benzyniaków Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:39 a mozesz powiedziec, w jaki sposob? Zwlaszcza porownujac zuzycie paliwa (np. benzynowy pali 8 i wiecej litrow/100km na drogach, gdzie diesel zuzywa ponizej 5 litrow/100km.To ktory z tych samochodow produkuje wiecej spalin i dwutlenku wegla? Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 19:50 ekonomicznie, nie znaczy ekologicznie. Pali mniej, ale cena zakupu i koszta serwisu sporo wyższe. i jeszcze jedna rzecz....spróbujcie odpalić klekota po kilkudniowym postoju na ostrym mrozie...powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:31 Mialam c5 w dieslu.Ani silnik glosny ani zadnych problemow z odpalaniem.Moze to od klasy auta zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:08 a to to napewno!!! Nowe dizle są baaardzo ciche. A teraz w te mrozy jeżdziłaś nim po kilku dniach postoju? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:20 wiesz, ja jezdze dieslem od prawie 4 lat, na mroznej dzikiej polnocy. Tylko raz w ciagu tego calego czasu zdarzylo sie, ze nie byl w staie zapalic (ale wowczas przez kilkanascie dni mielismy temperature -24st i nizej). Nie mowiac o tym, ze niektore samochody sa garazowane. I nie mowiac o tym, ze przy moich dziennych przebiegach oscylujacych w okolicach 100km i wiecej koszt zuzycia paliwa ma istotne znaczenie. W tym samym czasie peugeot mojego meza (rownolatek mojego auta, oba mamy od nowosci), benzynowy, mial co najmniej 6-8 incydentow, gdy ani nie steknal, nawet nie zakrecil. Nie wiedziec czemu (serwisowany, zadbany, w autoryzowanym serwisie nie znaleziono zadnej przyczyny problemow). Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:23 I nie mowiac o tym, ze przy moich dziennych > przebiegach oscylujacych w okolicach 100km i wiecej W Szwecji mieszkasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 08:32 Ja jezdzac peugeotem benzyna/gaz nigdy nie mialam problemow z odpaleniem rano auta zima, tak jak z citroenem w dieslu. Dawno temu jezdzac micrą odczułam co to znaczy odpalac na kable rano spieszac sie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 12:57 mruwa9 napisała: > wiesz, ja jezdze dieslem od prawie 4 lat, na mroznej dzikiej > polnocy. To nie masz podgrzewacza silnika zainstalowanego? Wiekszosc aut w Szwecji i Finlandii ma, a na parkingach wiekszosc miejsc jest zaopatrzona w budki z gniazdkami. Podlaczasz auto i nad ranem bez problemu odpala. Ja tez go mam i dodatkowo jeszcze maly grzejnik w srodku (problem zdrapywania lodu z szyb dla mnie nie istnieje). Przy takich temperaturach naprawde warto zamontowac to sobie, bo jednorazowe odpalanie w niskiej temperaturze to dla silnika mniej wiecej to samo co 400 km ostrej jazdy na autostradzie (250, jesli stosujesz olej syntetyczny). Jesli chcesz przedluzyc zywotnosc silnika, to jest to naprawde rozsadne rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 08:27 To auto odpala bez problemu nawet po kilku dniach postoju , w mrozie.Przetestowane. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:50 > z powodu hałasu i dźwięków, które przypominają mi traktor. Nie chciałabym też z > a każdym razem przejmować się co sprzeda mi stacja benzynowa i czy to nie zabij > e moich wtrysków. Silnik w rozsypce zawsze będzie wydawał niepożądane niezależnie od tego, czy to diesel czy benzyniak. Nie kupiłabym diesla niewiadomego stanu, bo koszty remontu silnika diesla są zbyt duże, ale gdyby trafił mi się w dobrym stanie, to bym dieslem z pewnością nie pogardziła. Lubię wiedzieć, że jeżdżę ekonomicznie. Nie przesadzajmy z tymi stacjami benzynowymi. Jak tankujesz na sprawdzonej, a w trasie na porządnej, to nikt Ci bełtów do baku szkodliwych nie wciśnie tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 19:54 Wiesz co, rodzice znajomego mają dwuletnią polówkę w dizlu 1,4 chyba. Zatankowali raz na renemowanej stacji, ale na trasie (paragonu oczywiście nie wzięli). Koszt naprawy wtrysków wyniósł ich 4,5 tysiąca z robocizną. Przeraża mnie to zwyczajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:14 > Wiesz co, rodzice znajomego mają dwuletnią polówkę w dizlu 1,4 chyba. Zatankowa > li raz na renemowanej stacji, ale na trasie (paragonu oczywiście nie wzięli). K > oszt naprawy wtrysków wyniósł ich 4,5 tysiąca z robocizną. Przeraża mnie to zwy > czajnie. Musiał być to przypadek na miarę cudu. Przez 8 lat pracy w warsztacie nigdy się z takim przypadkiem nie spotkaliśmy, aby komuś szlag trafił wtryski po zatankowaniu na renomowanej stacji. Jeśli będę zwracać uwagę na cuda, to nie będę jeździć żadnym autem, bo większe ryzyko jest takie, że mi łańcuszek czy pasek rozrządu szlag trafi mimo wymiany na nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:11 To nie jeden o jakim słyszałam, ale tylko ten jeden znam osobiście. Kilka temu podobnych oglądałam w reportażach tvn turbo. Napewno to jednostkowe przypadki, ale niestety są. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:16 Upierasz się przy czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia, ale słyszałaś na zasadzie "siostrzenica, ciotki znajomej mojej znajomej". To samo piętro wyżej przy odpalaniu diesla w mrozy. Dobry diesel z dobrym akumulatorem i dobrymi świecami żarowymi odpali i po kilku dniach mrozów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:36 Jak wlejesz szlam, to każdy silnik siądzie- diesel i beznyna. Moja ciotka zatankowała benzynę na trasie, dojechała jeszcze kilkanaście km na wesele mojej siostry- i tam już autko poczekało na lawetę. Historia nie z gatunku "zasłyszana od sąsiadki", bo teraz ja to autko (corsa) ujeżdżam i mam książkę serwisową. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 19:58 Za mna jedna "koreanka" chodzi...oj marzy mi się taka jedna Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:19 Żaden, ale jak już nie masz innego wyboru to bierz peugeota. Od opla broń się rękami i nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:40 zdecydowanie opel, peugeoty szybciej się psują, może ładniej wyglądają ale są zdecydowanie bardziej awaryjne niż ople, poza tym do opla są najtańsze części w razie jakiejś potrzeby. opla łatwiej utrzymać finansowo Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:45 Mamy peugeota 206 kombi od 2 lat, diesla. rocznik 2003. Nigdy jeszcze nas nie zawiódł, do mechanika jeżdzimy tylko na przeglądy. Jest tani w utrzymaniu i co najważniejsze mało pali - ok. 5.5l na 100km w miescie, na trasie mniej niż 5 litrów. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:46 zapomniałam dodac, że za kilka miesiecy zamierzamy zmienic auto na nowsze i bedzie to tez peugeot. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 11:19 Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 11:22 chciałam jeszcze dodać ,że jak wjechał mi w tyłek peugeota jakiś cymbał to musiał zapłacić za naprawę i cześci 3000 zł. Sprowadzenie części trwało tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:11 e.mama.s napisała: > Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem > Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na > mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio > zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu. to współczuję, naprawdę. może zafunduj sobie dobry kalkulator i policz, no chyba, że masz 1.6 albo 1.9, to moze tyle palic, bo ja mam 1.4. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 20:20 > e.mama.s napisała: > > > Jak kombi 206 diesel peugeot pali ci na mieście 5,5l to ja jestem > > Marlin Monroe. Mój dokładnie taki sam nigdy tyle nie pali na > > mieście, no chyba, że jest pusta droga. Na mieście średnio > > zakorkowanym 7l. 4,5-5l to pali na trasie, na 4 biegu. a wystarczy wygooglać i poczytać: www.autocentrum.pl/spalanie/peugeot/206/206_kombi.html Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 12:48 na papierze i monitorze to spalanie jest takie, w rzeczywistości większe chyba nie muszę wyjasniać.Sama się małym spalaniem ekscytowałam zanim zaczełam nim jezdzić. Nie potrzebuję kalkulatora, widzę dokładnie ile spala w czasie jazdy i licze w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamojamala Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:47 e.mama.s napisała: > na papierze i monitorze to spalanie jest takie, w rzeczywistości > większe chyba nie muszę wyjasniać.Sama się małym spalaniem > ekscytowałam zanim zaczełam nim jezdzić. to masz pecha, że trafiłaś na felerny egzemplarz ja robię moim autem ok. 1700km miesięcznie,tankuję średnio 2 razy w miesiącu do pełna, czyli w tej chwili paliwo kosztuje mnie ok. 330pln/mies. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:53 peugeota sobie daruj nic na F Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:22 Znawczyni czym jeździsz, jeśli mogę spytać? Nie mąż, ty. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:42 > Znawczyni czym jeździsz, jeśli mogę spytać? Nie mąż, ty. Na stałe renią i astrą. Okresowo w czasie testów wszystkim co naprawiamy od "malucha" (kiedyś) zaczynając poprzez spory przegląd aut jeżdżących w Polsce. Mamy warsztat samochodowy w którym nie tylko niemąż pracuje, ale i ja sprawnie posługując się "migomatem", szlifierką kątową, kluczem pneumatycznym, zestawem ortoksów, imbusów i tradycyjnymi kluczami. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:43 Torksów nie ortoksów czytam Medicusa i mnie ten "ortoks" po głowie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:53 Figrut, ja nie Ciebie pytałam (bo Ty to wiem że wiesz o czym mówisz), tylko Elzy. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 16:01 tez wiem o czym mowie skonczylam specjalnosc miedzy innymi silnikowa na budowie maszyn - teorie z remontow silnikow mam w malym palcu ze wzgledu na wykladowce z jakim mialam ten przedmiot jeszcze pytania jakies? wsrod przyjaciol z roku mam wielu mechanikow samochodowych ktorzy rowniez nie polecaja aut na F czyli fiatow fordow i francuzow - awaryjne i drogie w eksploatacji jesli ja mialabym (a nosze sie z zamiarem kupna latem) kupowac, to auto japonskie i to nie toyote z turcji, czy honde z anglii zdaje sie, ale japonskie produkowane w japonii dlatego kupimy mitsubishi lancera Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 17:38 awaryjne i drogie w > eksploatacji Serio? No jakos nie zauwazyłam, a przetestowalam 5 francuskich aut. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 17:51 to powszechna opinia lolu nie moja lecz branzowa moze akurat mialas tak zwanego "farta" Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 18:03 Nie, to jest mit. A w farta takiego nie wierze- na 5 egzemplarzy zaden nie był felerny.Cuda , panie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:22 zeby nie bylo samych negatywow peugeoty maja swietne blachy - rdza ich nie beirze Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 19:24 Alza, teorię to ja miałam w mechaniku na lekcjach i po za teorią nie wiedziałam absolutnie nic. Miałam przedmiot "Silniki spalinowe", jeśli jesteś w tej branży w okolicach Bydgoszczy, to mogę Ci nawet nazwisko mojego nauczyciela podać (był dość znany w ATR Bydgoszcz). O tym jak w rzeczywistości wygląda panewka, jakie "rysy" ma wał który nadaje się tylko do szlifu (na oko laika jest gładki jak lustro) dowiedziałam się dopiero, jak zaczęłam w tym grzebać osobiście. Wcześniej pojęcie "panewki w misce olejowej" kojarzyły mi się z metalowymi półksiężycami w całości w misce olejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 22:28 ja gdansk wiec raczej silniki od strony okretowej poznawalismy, chociaz samochodowka tez niezle u nas przedzie - widzialam na laborkach na zywo wszystkie elementy silnika szybkoobrotowego rowniez, wiec w zasadzie nei musze sobie tego wyobrazac, ja tu tylko cytuje opinie kumpli silnikowcow skads one sie wziely, a ja lodowkami raczej sie zajmuje wiec troche inna dzialka, ale mimo wszystko przedmiot na studiach byl i mysle ze troche na ten temat wiem. z drugiej strony remonty silnikow/ samochodow nie bawia mnei zupelnie - nic a nic - nie interesuje mnie ta dziedzina wiec zawodowo jestem w tej chwili raczej daleko prywatnie jezdze peugeotem i szczerze go nienawidze z luboscia zrobie mu kuku jak kupimy nowy woz Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 21:17 Chciałam wczoraj poprawić tą Alzę, ale komp mi pada i odpala jak porządnie ostygnie po czym wiesza się niespodziewanie. Też miałam silniki spalinowe ze względu na statki(pchacze, holowniki i barki z własnym napędem), ale jako marynarz żeglugi śródlądowej. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 23:38 ze wzgledu na statki to u nas byl osobny przedmiot - silownie okretowe remonty silnikow i podstawy silnikow spalinowych to dodatkowe dwa przedmioty beka byla bo cala podspecjalnosc chlodniczo ogrzewnicza tym uszczesliwili zajebiscie bylo liczyc wyrownowazanie momentow na wale silnika, jenyyy Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 14:24 A ta szlifierka katowa to sruby odcinasz czy samochody na czeci przerabiasz? Moj tata tez jest mechanikiem samochdowym i jakos nie jest to podstawowe narzedzie pracy... chyba ze blacha sie tez zajmujecie Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 21:14 > A ta szlifierka katowa to sruby odcinasz czy samochody na czeci przerabiasz? Zwykle odcinam blachę i w to miejsce daję reperatywki. Małym boschem najczęściej też ja operuję, aby wyrównać spaw, a klient życzy sobie mojej delikatnej ręki i dzięki temu brak śladu jak po frezie. Mamy mechanikę , blacharstwo + lakiernictwo. W mechanice najmniej pracy, największy zarobek. Jak chcesz się na rynku w małym miasteczku utrzymać, to musisz być uniwersalna. Początkowo była tylko mechanika. W blacharce też nie jest źle i zarobek niezły. Lekiernictwo ostatnio w drodze wyjątku, jak mechaniki i blacharki dochodowej nie ma za dużo, bo zdecydowanie to najgorsza robota (najbardziej niszczy ręce i płuca). Śruby jednak często odkręcam dzięki pomocy palnika. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 23:14 Jezeli faktycznie jestes kobieta to jestem pod WRAZENIEM. Kiedys miałam chwilowy zryw zeby grzebac przy samochodach z tata ale jak nie mogłam doszorowac rak to mi przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 20:45 red-truskawa napisała: > Jezeli faktycznie jestes kobieta to jestem pod WRAZENIEM Ale dlaczego? Grzebanie przy aucie to nie "rocket science", wiele kobiet tym sie zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 17:53 Mam Peugeouta 307, jestem bardzo zadowolona, chociaż chętnie kupiłabym sobie Hondę Civic Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 20:25 Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie kwoki teraz powtarzają co od męża i ojca słyszały... Jeżdżę peugeotem 207, jestem zachwycona - świetne auto. Brałabym 206. No chyba że ma być nowy z salonu, wtedy 207. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 20:42 > Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie kwoki teraz > powtarzają co od męża i ojca słyszały... Od każdej reguły są wyjątki Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:22 JEDEN wyjątek jest doskonałym potwierdzeniem reguły Pytanie wrzuciłabym na pl.misc.samochody - chociaż mi w sumie nie doradzili, wątek podążył w kierunku odwiecznego sporu między zwolennikami samochodów niemieckich a francuskich, a w końcu wybrać i tak musiałam sama. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika101 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 10:01 to ja jestem DRUGIM wyjatkiem bo piszę wylącznie o swoich doświadczeniach autorka pytala o opla corsę C i takim wlaśnie jeżdżę i uważam, że jest beznadziejny - ten konkretny model a mąż mi odradzal jak go kupowalam, ale męża nie posluchalam niestety inna sprawa, że ja na takim modelu uczylam się jeździć na kursie i na takim zdawalam egzamin na prawo jazdy, więc czulam się w nim najlepiej... i wtedy wydawalo mi się to wystarczającym powodem, aby go kupić Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 10:27 Dominika, ale czy Ty tą corsę z salonu kupiłaś ? Jeżdżę corsą okresowo (mojej bratowej i wujka mojego faceta). Nie mamy ich na stałe, ale robimy im przeglądy. U mojej bratowej trzeba było wymienić podstawę akumulatora, bo poprzedni właściciel byle co tam wstawiał i kwas ciekł. Bratowa jeździ nim codziennie od 2,5 roku. Fakt, nie są to długie trasy, a około 20 kilometrów dziennie, ale jedyne co miała do naprawy, to amortyzatory do wymiany i zrobienie podstawy akumulatora - opel kupiony od typowego dziadka, niedzielnego kierowcy. W drugiej corsie wymienialiśmy progi, klocki, docisk sprzęgła, uszczelkę pod głowicą. Samochód naprawiany jest tylko u nas. To niewiele jak na 5 letnie posiadanie samochodu kupionego nie z pewnego źródła, a z giełdy samochodowej. Mam clio na stanie. Stareńkie. W maju będzie u nas 2 lata i trafił nam się taki egzemplarz, że w tym roku będziemy robić jej blacharkę bo warto. Statystycznie clio ma słaby układ hamulcowy, ale nam się trafiła renia wyjątkowo nieawaryjna. Niestety, francuzy mają to do siebie, że części są łączone co oznacza, że najczęściej pójdzie drobiazg którego nie da się kupić i trzeba zapłacić za całą, łączoną część (głupi przegub np.). Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: samochód - opel czy peugeot?? 21.02.10, 16:30 powiedz chica madralo w jaki logiczny sposob jakikolwiek wyjatek potwierdza jakakolwiek regule bo to przyslowie to jest najwieksza humanistyczna przeczaca logice glupota jaka zdarzylo mi sie uslyszec, co gorsza glupota ta jest nagminnie powtarzana w celu potwierdzenia tez ktore sa nieprawdziwe, jesli sa wyjatki - nie ma reguly... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:40 > Też sobie znalazłaś miejsce na pytanie o takie rzeczy - wszystkie kwoki teraz > powtarzają co od męża i ojca słyszały... Tak, tak, bo normalna kobieta nie mogła przecież jeździć i corsą i 206 I absolutnie nie ma prawa nie chcieć peugeota. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 23:02 mam peugeota, niby ok..ale kolejnego peugeota raczej nie kupimy (nigdy nie mowie nigdy, ale musialabym byc bardzo przyparta do muru albo oferta musialaby byc bardzo, bardzo atrakcyjna, w porownaniu do innych marek, zebysmy ponownie kupili peugeota). Osobiscie mam bardzo dobre doswiadczenia ze skoda, moze zamiast tych dwoch rozwazanych fabia? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: samochód - opel czy peugeot?? 18.02.10, 23:11 moze zamiast tych > dwoch rozwazanych fabia? Do fabiedy należy zapuścić wąsy, kupić kapelusz i taką kamizelkę z kieszonkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 00:14 eee...przesadzasz. Calkiem sympatyczne autko (na visus, bo ja akurat fabii nie mam) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:24 Jeździłam chwilkę fabią kombi i moje wrażenia były takie sobie. Bardzo mała widoczność w lusterku wstecznym, a do tego światła włączane na pokrętełko, jak w poldżersie. Poza tym za ładna to nie jest, a wg mnie samochód musi być ładny i pasować do mojego wizerunku. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:35 chicarica napisała: > wg mnie samochód musi być ładny i > pasować do mojego wizerunku. a wg mnie samochod ma byc bezawaryjny, niezawodny i oszczedny w utrzymaniu. I wygodny, ale tu ustalam minimum, nie maksimum wymagan. Kwestia urody, koloru czy sposobu wlaczania swiatel ma dla mnie znaczenie drugorzedne. Jak na razie na takiej filozofii sie nie zawiodlam. I dlatego, po epoce maluchow (z musu, tj. braku kasy na drozsze jezdzidla) fiata juz nie kupie. Ani francuzow- za drogie w utrzymaniu. A o urodzie tez mozna dyskutowac, ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:59 "bezawaryjny, niezawodny i oszczedny w > utrzymaniu" To jakby zakładam na początku. Ale samochodów oszczędnych w utrzymaniu jest sporo, bezawaryjność i niezawodność niekoniecznie zależy od marki, bardziej od egzemplarza (w przypadku aut używanych, a o takim chyba mowa). Spośród w miarę oszczędnych wybieram ten, który mi się wizualnie podoba - nie byłabym w stanie jeździć np. Fiatem Pandą. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 12:04 Mam tak samo- auto musi mi sie podobac.Oczywiscie parametry techniczne sa najwazniejsze, ale jednoczesnie ma to byc samochod w moim guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_micha Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:26 Pół roku wstecz miałam ten sam dylemat) Wybrałam peugota Bardziej mi odpowiadał sylwetką. Auta są z tej samej półki i koszt utrzymania podobny. Z zawieszenie to racja, trudno dostepne...ale to problem mechanika. Jesli lubisz przycisnąć to nie bierz silnika 1,1 trochę mało mocy - odczuwalne przy wyprzedzaniu i pod górkę. Mojego "kota" kocham i już) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_micha Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 08:27 aaa, i zapomnaiłam dodac. Przy kupnie206-tki zwróć uwagę na tylną belkę. To ich słaby punkt a regeneracja to około 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:42 > aaa, i zapomnaiłam dodac. Przy kupnie206-tki zwróć uwagę na tyln > ą > belkę. To ich słaby punkt a regeneracja to około 1000 zł. W ASO powyżej 1500zł Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 09:53 Z zawieszenie to racja, trudno dostepne...ale to > problem mechanika. Mechanik sobie poradzi. Pytanie, czy każda, przeciętna kieszeń to zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Na czym ci zależy? 19.02.10, 12:30 Muszisz sprecyzować na czym ci zależy. Peugeot piękny w porownaniu do corsy, mniejszy bagażnik, mi przeszkadza niskie zawieszenie bardzo. Odnośnie jazdy po dziurach peugeot ma takie jakby miękkie zawieszenie niby wieksza amortyzacja, nie jast tak twardy jak wolkswagen ale po dziurawych drogach jezdzi się nim nie bardzo. Jest wg mnie delikatniejszy od corsy, czuć każdą dziurę. Jak tak sobie nim jeżdzę zastanawiam się na której dziurze się w końcu rozleci. Odnosnie cen peugeoty są tańsze ale mają drogie cześci i tak np. jedna naprawa peugeota 3000 zł to wartość mojej bylej corsy, którą jezdzilo się całkiem całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kama192 Re: Na czym ci zależy? 19.02.10, 13:05 Po pierwsze wielkie dzieki za tak obszerne odpowiedzi wiecie co zalezy mi przede wszystkim na tanszym utrzymaniu, tak jak pisaliscie peugeoty maja drozsze czesci wiec chyba jednak ta corsa choc fakt wyglad 206 robi swoje, ale to chyba nie najwazniejsze,jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Tylko Citroen 2CV jest samochodem szpanera! 19.02.10, 15:20 www.autogaleria.pl/tapety/img/citroen/citroen_2cv_special_1979_01_s.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 21:51 wybrałabym corsarza, ale szwagierka jezdzi peugeotem i sobie chwali jak się napalałam na corsę, chłop mi powiedział, że ona mają ocynk na blasze przed gięciem, więc o kant d mozna rozbić i po prostu rdzewieją ale to było dawno i mogłam coś pokrecić bo mój samochód ma jeździć, nie psuc się i byc czerwony, resztę mam w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: samochód - opel czy peugeot?? 19.02.10, 22:14 jak się napalałam na corsę, chłop mi powiedział, że ona mają ocynk > na blasze przed gięciem, więc o kant d mozna rozbić i po prostu > rdzewieją ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 15:07 ano rdzewieją, panie podobnież, bo w sumiej jednego korsarza oglądałam z bliska i był od dołu nadżarty natomiast - ani się znam, więc upierać się nie będę, ale coś mi po łbie dzwoni Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 00:30 Peugeot 206 to był najlepszy samochód jaki mieliśmy! Jeździliśmy nim jako młode małżeństwo, potem zbyt mały dla rodziny z dzieciakami i psem. Jeździmy więc oplem zafirą. Duży, wygodny samochód, ale bez smaku. Tak, ople są takie nijakie. Peugeoty mają to COŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 15:36 Jak dla mnie to zdecydowanie Opel corsa. Co prawda miałam opla omega kombi automat,ale z doświadczenia wiem,ze ten samochód mnie nie zawiódł w sensie awarii itp. Duże pakowane auto i wolę duże auta,bo jak ktoś mnie "trzepnie"w tył lib przód to daleko do mnie. W dużych czuję się bezpieczniejsza. Peugoty jak ktoś mnie mówił sa bardziej "delikatne" zwłaszcza blacha. Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: samochód - opel czy peugeot?? 20.02.10, 19:53 Jeździłam peugeotem 3 lata (206 SW), teraz oplem kolejne 3. Powiem tak Peugeot - piękny dizajn, niskie zawieszenie, delikatny jak na nasze drogi, jak mi się zdarzyła kolizja - mała - koszt 7 tys. Opel, niby mniej piekny ale zdecydowanie niezawodny. Taki taran drogowy, mam 140 tys na liczniku i bym go nie zamieniła, bezusterkowy, sztywny, wysoki - więc co kto lubi, ja tam wolę Opla. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:26 Opel! Teraz mam corse i jest świetna. Peugeot był śliczny i moj wymarzony- ale co kwartał zostawaliśmy 2000zł w warsztacie, bo a to tylna belka, a to rozrząd, a to chłodnica, a to koło pasowe odpadło na autostradzie... No, a na końcu nam go ukradli, bo diesel, 4 drzwi= dużo fajnych części na sprzedaż. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: samochód - opel czy peugeot?? 22.02.10, 22:46 Opel to porażka,nie znam nikogo kto ma Opla i nie zostawia masy kasy w warsztatach. A właścicieli Opli znam 8. Odpowiedz Link Zgłoś