Dodaj do ulubionych

list polecony-a co w środku?? Poczta o przesyłkach

31.03.10, 09:30
było juz kidyś tu na forum ale nie wiem czy na moją pocztę dotarło z
opóźnieniem czy znowu coś mieszają..
chodzi oczywiście o to, że listem nie będzie można posłać nic innego
oprócz dokumentów...jeżeli ciuchy to muszą iść paczką...
no tak...zapytuję więc-jak poczta udowodni mi, że w tej kopercie
jest ciuch/???
oczywiście dotykając ewidentnie da się wyczuć, że nie są to
papiery...ale mogę stos-ważnych papierów zapakować w pudełko i też
ono zmieści się w gabarycie listu-wtedy już nie udowodni...
czy oddział poczty może zmienić sobie tak sam przepisy???
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 09:45
      Na stronie www Poczty znalazłam taka informację:
      "Zawartość listów poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji,
      dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do
      przewozu pocztowego,
      jednakże w listach poleconych nie można
      przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i
      przedmiotów wartościowych. W tym celu proponujemy skorzystać z
      przesyłki rejestrowanej - list wartościowy. "

No i teraz - co to są te drobne przemioty dopuszczone do obrotu?
      • beata985 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 09:49
        . Tak, też właśnie to znalazłam. to jest przecież jakieś zarządzenie
        czy rozporządzenie, któreko naczelniczka nie może chyba ot tak sobie
        zakwestionować dla włąsnego widzimisię.
        nie pisze nic, że ubrań nie wolno-wolno drobne przesyłki i o ile nie
        przekroczą one wagi 2kg mieszczą sie w kat listu
        • kroliczyca80 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 09:55
          To chyba zalezy od oddziału. W moim na szczęście nie czepiają się
          zawartości kopert, oby tylko nie były zbyt "okragłe", ale gdy raz
          wysylalam ciuszki "gościnnie" w innym oddziale to juz musiałam
          puscic je paczką, bo pani byla nieprzejednanasad
        • emma6666 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 09:57
          częściowo to zależy od widzimisię pani z okienka, jak będzie w złym humorze to
          powie że nie i już bo przepisy, ale generalnie nie robią problemu, mi nigdy nie
          robią a korzystam z róznych urzędów.
          • patatajowa Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 10:10
            był kiedys podobny temat na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/w,583,92118273,92141898,Re_poczta_przesylki_zakaz.html
          • beata985 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 10:11
            akurat pani z okienka mnie tylko poinformowała, że naczelniczka coś
            przebąkiwała o tym i teraz czeka na decyzję...akurat pani z okienka
            nie robi mi problemów
            a przepisy...no właśnie...powałąm się naten, że drobne przedmioty
            wolno....jak może go zakwestionować???
            • magda79pn Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 10:27
              już kiedyś pisałam
              wszystko wysyłam listem poleconym, u nas na poczcie (poznań) mają taki szablon z wyciętym okienkiem (takim samym jak w skrzynce na listy) i jeśli twój list nie mieści się z to okienko to musi zostać wysłany jako paczka, nie chodzi tu o złośliwość (pewnie na niektórych pocztach to wykorzystują) chodzi o to że jeśli listonosz cię nie zastanie w domu to co ma z takim listem zrobić? ja np wyraziłam zgodę na wrzucanie do skrzynki listów poleconych i gdzie on miałby mi to zostawić? pod drzwiami? z drugiej strony wyobraźcie sobie ile "paczek" miałby listonosz gdyby każdy wysyłał duże gabaryty listem... jeśli w kopercie jest ciuch to musi być w miarę płaski.
              • beata985 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 10:31
                ja myslałam, że ten szablon to chodzi o gabaryt-jeżeli się nie
                mieści to jest to b-zresztą zaraz idę poczytać dokładnie o tych
                gabarytach.
                a listonosz i tak nie przynosi mi większego gabarytowo i wagowo
                listu-nie bierze go wogóle z poczty tylko od razu awizo wystawia z
                dopiskiem ze względu na wielkość...
                dopóki mój list nie przekroczy wymiarów i wagi podanych w cenniku
                poczty polskiej dopóty nie może stać się paczką....
                • pia_ Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 13:44
                  Dokładnie, ten szablon określa gabaryt A czy B listu poleconego.
                  Jeśli gabaryt jest B listonosz nie bierze go, a w skrzynce ląduje
                  awizo o odbiorze listu na poczcie. Ja często wysyłam przesyłki
                  listem poleconym - pakuję je do małych kartoników i za kazdym razem
                  urzędniczka na poczcie mówi mi, ze odbiorca będzie się musiał
                  pofatygować na pocztę, po taki list w pudełku.
                  • tosieuda Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 13:56
                    ten szablon okresla tylko gabaryt A czy B,
                    aczkolwiek mój listonosz przynosi mi również B,
                    natomiast ostatnio dostałam coś w pudle o wymiarach 47/37/13
                    wysłane bez najmniejszego problemu jako list,
                    bo spełnia kryteria okreslone przez pocztę
                • emma6666 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 13:50
                  jeszcze jest coś takiego jak skrzynka kontaktowa, stworzona po to żeby listonosz
                  nie dźwigał za dużo, czyli duże i ciężkie listy kierowca zmotoryzowany przywozi
                  i wkłada do takiej skrzynki, są one w różnych częściach miasta. Zresztą nie
                  tylko duże, dwa dni temu idę ulicą i widzę listonosza, pytam czy ma pan do mnie
                  polecony, powiedział że ma al w skrzynce kontaktowej, podpisałam mu na wyrost i
                  obiecał wrzucić do skrzynki na listy jak już dotrze do kontaktowej i go stamtąd
                  weźmie. A list mały i zupełnie płaski.
                  • beakarp Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 21:41
                    ja ostatnio dostałam jako list w kopercie 1,5l butlę żelu Persil...
                    • emma6666 Re: list polecony-a co w środku?? Poczta o przesy 31.03.10, 23:05
                      a moja koleżanka dwie pary zimowych butów. to trzeba mieć fantazję
    • marriposa gabaryt B 31.03.10, 23:56
      Dziś wysyłałam przesyłke poleconą dość płaską w kopercie formatu a5 czyli
      niewielką i kobietka z okienka rzuciła hasło gabaryt B. Zapytałam uprzejmie co
      to znaczy i od czego zależy a ona przyniosła okienko i stwierdziła ze od niego i
      pokazowo przytkneła mój list i stwierdziła ze sie jej do niego nie zmieści.
      Wziełam list i okienko i przełożyłam list bez większych kłopotów przez okienko.
      Pani pocztowiec zrobiła mine i stwierdziła ze pewnie wygiełam!!! okienko i
      przeszło. Wsadzając jej łapy za szybe ponownie przesunełam bez problemów moją
      przesyłke przez okienko, na co pani zaczeła histeryzować ze ją tez kontrolują i
      bedzie miała przeze mnie problemy.

Czy naprawde tak ciężko przeszkolic POSTmenów co to gabaryt B?????? W końcu jak
      przechodzi to do skrzynki tez wejdzie więc po co te akcje zawyżania cen i tak
      nie tanich przesyłek???
      • pasik Re: gabaryt B 01.04.10, 00:13
        Dajecie mi do myślenia bo dzisiaj na poczcie odebrałam świstek z poleconego z zaznaczonym gabarytem B, a nasza Pani miernika nie posiada ..więc gabaryt określa chyba parametrem wzrokowymsmile
        Jutro znowu poczta więc dopytam łaskawie jak one to mierzą.
        • marriposa Re: gabaryt B 01.04.10, 13:24
          ten gabaryt przy nadaniu może tylko być określony tak mi sie przynajmniej wydaje
          • mamaagula Re: gabaryt B 01.04.10, 16:29

•GABARYT B to przesyłki o wymiarach:
            MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza wysokość grubość 20
            mm lub długość 325 mm, lub szerokość 230 mm,
            MAKSIMUM - suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm,
            przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć
            600 mm.
            Wszystkie wymiary przyjmuje się z tolerancją +/- 2 mm.
            • patatajowa Re: gabaryt B 01.04.10, 21:04
              hehe smile u mnie na poczcie gabaryt B jest jak sie koperta nie miesci pod szybą w
              okienku smile, a kwestia czy licza A czy B to zalezy kto tam akurat siedzi wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka