Dodaj do ulubionych

Płacę z Allegro a Lukas Bank

15.09.10, 13:17
Witajcie.
Pytanie do doświadczonych smile
Do tej pory nie używałam płatności z allegro do zapłaty. Płaciłam bezpośrednio na konto sprzedającego. Tym bardziej, że chyba nawet nie ma Lukas Banku po wybraniu opcji PzA ?
A skoro jej nie ma to nic mi to nie daje. Tzn i tak muszę kopiować dane do przelewu więc to dla mnie żadna różnica czy kopiuję dane sprzedającego czy dane z PzA.
Niestety dzisiaj musiałam zapłacić poprzez PzA gdyż sprzedający nie podawał numeru bezpośredniego konta.
I teraz mam pytanie.
Po wykonaniu przelewu nie dostałam żadnego potwierdzenia, że moje pieniądze wpłynęły na konto PzA. Czy takie potwierdzenie otrzymam ?
Na szczęscie jest to drobna kwota ( 30 zł ) więc jak przepadnie to przeżyję. Ale wolałabym takie potwierdzenie mieć.
Jak zrobię przelew Sprzedającemu to przynajmniej mam jego dane i kojarzę za co zapłaciłam, a jak zapłacę przez PzA to tylko jakieś numer kodu i ciężko mi jest powiązać płatność z aukcją.
Pewnie jest to w jakiś sposób wygodne dla tych których banki są wymienione przy tej płatności, ale dla pozostałych chyba nie ?
Może wy mi jakoś to rozjaśnicie ?
Obserwuj wątek
    • lolka33 Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 13:32
      Jeszcze jeden problem mi się nasunął.
      Ponieważ mam inny adres do wysyłki ( konkretnie do pracy, bo tam z reguły jest ktoś kto mi odbierze, no i lepiej poczta działa ) zawsze równocześnie z wpłatą wypełniam formularz opcji dostawy. Niestety bardzo często sprzedajacy żądają wpłaty bezpośrednio na swoje konto, ale zapominają podczas wystawiania zaznaczyć, że jest taka możliwość i w praktyce wygląda to tak, że ostatnio zapłaciłam bezposrednio na konto, wypełniłam formularz w którym napisałam, że wpłata zgodnie z życzeniem bezpośrednio, a sprzedajacy mi odpisał, że OK, czeka na wpłatę z allegro i mi wyśle po tym jak allegro mu przekaże pieniądze.
      Okazuje się, że wypełnienie tego formularza jak sprzedajacy nie zaznaczy opcji zapłaty poza allegro powoduje rozpoczęcie PzA. I tak właśnie odkryłam że mam coś takiego jak lista moich wpłat ( ok. 20 ) która jest zupełnie bez sensu bo transakcje mają status anulowana lub rozpoczęta a ja te rzeczy mam juz dawno w domku i wystawione już komentarze.
    • aurinko Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 13:34
      Przy płatności PzA powinnaś otrzymać maila "Sprzedający xxx otrzymał Twoją wpłatę", w treści Twoja wpłata została przekazana Sprzedajacemu xxx na konto w Płacę z Allegro plus kwota, adres wysyłki, numer płatności, data.
      Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób zapłaciłaś przez PzA, skoro Lukasa nie ma w PzA a Ty nie miałaś numeru konta Sprzedającego?
      • lolka33 Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 14:48
        przecież żeby skorzystać z Pza nie muszę mieć w ogóle konta w banku, mogę sobie wygenerować numer i zapłacić np. na poczcie
    • annaparzonka Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 14:35
      Jezeli chodzi o to ze ty placisz przez place allegro to nie mam pojecia jak to sie odbywa ale powiem tak ja mam konto w lukas banku ostatnio wszyscy mi place wlasnie przez platnosc allegro nie wiem jak to robian skoro mowisz ze lukas banku nie obsluguje tego typu platnosci chyba ze kopiuja numer konta i adres z wiadomosci od allegro po zakonczeniu aukcji...
      • aurinko Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 14:42
        Ale nie każdy sprzedawca ma tak ustawione w wiadomości, że numer konta przychodzi automatycznie. Jeśli konta nie ma w wiadomości ani w opisie aukcji, a nie ma w wyborze banku Lukasa (albo sytuacja z WBK bodajże) to jak zapłacić? Pozostaje tylko karta kredytowa przez PzA i płatność przechodzi przez PayU, nie posiadając karty kredytowej nie ma możliwości zapłaty.
        • lolka33 Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 14:49
          przecież żeby skorzystać z Pza ( żeby zapłacić ) nie muszę mieć w ogóle konta w banku, mogę sobie wygenerować numer konta dla danej transakcji i zapłacić np. na poczcie
          • aurinko Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 17:23
            Możesz ale nie napisałaś w jaki sposób zapłaciłaś. Jeśli przez net to musisz mieć potwierdzenie na mailu i w płatnościach status rozpoczęta. Jeśli nie masz potwierdzenia ani płatność nie widnieje na Twoim koncie allegrowym, a kasa zeszła lub jest w środkach zablokowanych to zgłoś się do Allegro.
            • lolka33 Re: Płacę z Allegro a Lukas Bank 15.09.10, 18:00
              Właśnie dostałam @: "sprzedający xxx otrzymał twoją wpłatę", więc jest OK, pewnie z banków wymienionych w PzA jest błyskawicznie ( sama dostaję od razu jako sprzedający ) a z tych pozostałych banków trzeba czekać na zaksięgowanie.
              Już się uspokoiłam.
              Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka