Dodaj do ulubionych

termometr elektroniczny

21.10.10, 11:18
na pewno ułatwia życie kiedy dziecko jest chore
ale...kupiłam takowy firmy snow bear (polecany przez jedno z czasopism dziecięcych) i co się okazało
ja zdrowa - temp 37,5 na czole, w uchu 41, 1 !!!
dziecko chore (na termometrze zwykłym ok 39,5) termometr elektroniczny wskazuje 36,8.
kompletna porażka
czy ktoś korzysta z takich termometrów i czy może jakiś NAPRAWDĘ polecić???
Nadmieniam, iż kontaktowałam się z osobami, które zakupiły termometr tej samej firmy i maja takie same problemy
A termometr wygląda tak:
allegro.pl/termometr-elektroniczny-cyfrowy-do-ucha-i-czola-i1269487243.html
Obserwuj wątek
    • mama_ulesi Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 11:43
      niestety ja miałam styczność z wieloma elektronicznymi termometrami stosowanymi zarówno u dziecka jak i dorosłych, różni ludzie, różne marki i ceny termometrów, a wiecznie ten sam problem - inna temp. w uchu, inna na czole, inna na brzuchu....
      mimo upierdliwości w stosowaniu używam elektronicznego z miękką końcówką i trzymam pod pachą minimum 5 minut
    • sandi_01 Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 11:46
      Ha ha... Śmieje się, bo mamy ten sam, a nasz kosztował około 100... Szczerze, nic ciekawego, podróbka i tyle. U nas strasznie zaniżał temperatura moja córa miała 35,1 wink Służy do pomiaru temp., ale takiej pokojowej w domu. Bo tylko do tego się nadaje. Kupiliśmy z Brauna elektryczny do pomiaru w pupci z giętką końcówką i jesteśmy bardzo zadowoleni. Tyle, że jak śpi to jej temp. nie zmierzę.
    • mama_ulesi Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 11:53
      u nas zwykle jak dziecko rozpalone to spokojnie znosi siedzenie z termometrem pod pachą, jak zdrowieje to wydziwia więc się śmieję, że jak nie mogę zmierzyć to znaczy, że dziecko zdrowe wink
      swoją drogą jak urodziłam córcię to pytałam pediatrę o poradę co do termometru i odradził te mierzące temp. na czole czy w uchu, a polecił taki jaki teraz mam i o jakim pisała sandi_01
    • pagaa Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 11:54
      ogólnie nie polecam termometrów do ucha, a z tych co mi9ałam najlepsszy jest microlife
      , ja mam ten bezdotykowy, ale koleżanka ma ten skroniowy i jest też ok. poczytaj instrukcję, bo na moim np. jest, że odstęp pomiedzy mierzeniami ma być 10-15 min
      • lupa_87 Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 12:14
        Sprawdzony douszny jest Brauna.
      • ant-nat Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 12:15
        instrukcja przeczytana od deski do deski
        też jest napisane, że wykonuje 3 pomiary a potem 10 min przerwy. Stosując się do tych zaleceń wyniki i tak są błędne.

jak dziecko nie śpi to nie ma problemu - mierzę 3 min w pupie ale najbardziej chodziło mi o nocne mierzenie - kiedy dziecko śpi a przykładając rękę do czoła czuję że jest rozpalone na conajmniej 40 stopni. Żeby wiedzieć czy po czopku temp spada, bo miałam taką historię z synkiem, że dostał czopka, który nie zadziałał na niego i goraczka zamiast spadać, rosła i z tej gorączki cały zesztywniał.
        • mama_ulesi Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 12:26
          to może poszukaj miejsca w którym Twój termometr najlepiej sobie poradzi? porównuj z pomiarami zwykłym termometrem? pamiętaj, że woskowina w uchu może zaburzyć pomiar, podobnie jak pot na czole, może więc klatka piersiowa?
          • lula_p Re: termometr elektroniczny 21.10.10, 14:34
            ja mam microlife do czoła, jest w miarę ok, ale traktuję go pomocniczo, właśnie do zmierzenia temperatury w nocy, czy w ciagu dnia na szybko, gdy wydaje mi sie, że coś jest nie tak. Gdy coś sie dzieje, dla sprawdzenia mierzę tradycyjnym pod pachą. Czasami wychodzi ta sama temperatura, czasem ta z czoła jest wyższa, tak do pół stopnia różnicy bywa. Wczoraj lekarz mi powiedział, żeby od tej z czoła odejmować właśnie 5 kresek.
            Mam też teremometr do ucha (dostałam) ale to kompletna porażka, za każdym razem wychodzi inny wynik, różnice do 2 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka