agathea 17.04.04, 00:09 Zastanawiam się czy trzeba kupować kołderkę. U nas w mieszkaniu jest bardzo ciepło ok. 23-25 C a dzidzia rodzi sie w sierpniu. Może wystarczy tylko kocyk i śpiworek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamona Re: Czy potrzebna kołderka?? 17.04.04, 00:19 pewnie że starczy. i tak za dużo ) Polcia na skończony roczek dostała od babci kołderkę i poduszkę. ani jednej ani drugiej nie zdażyło nam się jeszcze użyć. a Polcia rodziła się jesienią, i wtedy przydał się śpiworek, fakt. teraz jest tak samo chłodnolubna jak my )) pzdr Mona Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Czy potrzebna kołderka?? 17.04.04, 00:20 NIE kolderka stanowi potencjalne niebezpieczenstwo dla niemowlaka ( sids ) dzieciaczek moze sie w nia zaplatac, utrudnic moze oddychanie. zreszta sama poczytaj www.sids.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: Czy potrzebna kołderka?? 18.04.04, 10:33 Ja tak nie bardzo rozumiem w czym tkwi groza kolderki i czemu jest gorsza od koca czy spiworka? Moj synek spi pod koldra od urodzenia,ma juz 15 miesiecy,ja polecam. Pozdrowienia-Jola Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Czy potrzebna kołderka?? 18.04.04, 20:26 jogaj napisała: > Ja tak nie bardzo rozumiem w czym tkwi groza kolderki i czemu jest gorsza od > koca czy spiworka? > Moj synek spi pod koldra od urodzenia,ma juz 15 miesiecy,ja polecam. > Pozdrowienia-Jola poczytaj link - spiworek nie daje mozliwosci zaplatania sie w niego, dziecko ma zawsze glowe na wierzchu - kocyk jest cienszy i przewiewny nawet jak sie dzieciak przykryje z glowa nie ma obawy o uduszenie z koldra odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
justysia25 Re: Czy potrzebna kołderka?? 17.04.04, 22:56 Oczywiście że nie. W zupełności wystarczy Ci kocyk lub tetrowa pieluszka (zależy jak będziesz ją ubierać). Latem przeważnie w mieszkaniach jest jeszcze cieplej. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
marysia251 Re: Czy potrzebna kołderka?? 18.04.04, 11:09 cześć też się nad tym zastanawiam, moja dzidzia urodzi się w lipcu, w mieszkaniu mam ciepło, zwlaszcza latem. Jeśli nie kolderka, to jaki kocyk? Bawełniany czy polarowy, oglądałam różne i mimo tego, że polarowe są miękkie i śliczne, to nie wiem, czy tak do końca zdrowe, przecież to polar, więc z przepuszczaniem powietrza chyba jest kiepsko. Może lepiej bawełniany? A na dwór o takiej porze roku czym przykrywać? A co sądzicie o śpiworkach do spania dla maluszka? Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Czy potrzebna kołderka?? 18.04.04, 11:23 nie wiem co lepiej czy kocyk czy kołderka czy polar czy bawełna. Jedno co NA PEWNO wiem to to, że polar jest właśnie takim tworzywem, które jak najbardziej przepuszcza powietrze. Dlatego jest tak popularny w ubraniach sportowych - zrewolucjonizował całą technologię ubiorów sportowych, bo oddycha, przepuszcza powietrze, człowiek się nie poci itp. Jedyna jego wada - jeśli chodzi o ubieranie np ubranek dla dzieci na dwór - to właśnie to że przepuszcza wiatr, więc na polarkową kurtkę dobrze ubrać wiatrówkę Odpowiedz Link Zgłoś
tygisek Re: Czy potrzebna kołderka?? 18.04.04, 12:14 Polar wyciaga wilgoc na zewnatrz i nie wpuszcza do srodka! sdad jego fenomen, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze moja coreczka pod koldra mokra jak mysz, a pod polarkowym kocykiem sucha i cieplutka, do tego kocyk milutki w dotyku, lekki - nie krepuje ruchow dziecka, nie przygniata go - same plusy...do tego po praniu schnie piorunem....dla mnie absolutny hit jesli idzie o przykrycie dla dziecka do lozeczka....ja zalozylam kolderke coreczce, rozkopuje sie i nie chce spac pod nia a pod kocykiem jak najbardziej.... na poczatku wcale wiec nie polecam kolderki - zwlaszcza ze dziecko urodzi sie latem, potem - zobaczysz co lubic bedzie dzidzia....dzieci raczej nie lubia byc przegrzewane, moja Majka np strasznie lamentuje gdy odrobine jej za goraco.... czasem nawet odpiecie kurtki pod szyja juz sprawia ze pojawia sie usmiech na buzi..... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: Czy potrzebna kołderka?? 19.04.04, 00:30 ja mam i taki i taki kocyk dla Polci, o podobne rozwiązanie polecam ) są różne dni, chłodniejsze i cieplejsze, i na pewno przydadzą Ci się oba. spiworek dla niemowląt polecam serdecznie. moja córka urodziła się jesienią, więc to troszkę inna pora roku, ale niemowlaki szybko się wychładzają,a spiworek ani się nie przesuwa, ni nie pozwala się rozkopać. u nas sprawdził się w 100%. rozmiar 0-6 miesięcy. następnego już nie kupowałam, bo było ciepło, a Polcia zmężniała ) pzdr Mona Odpowiedz Link Zgłoś