Dodaj do ulubionych

z okazji narodzin braciszka...

12.01.11, 22:33
co kupić córce (5 lat) z okazji narodzin braciszka ... jakiś drobiazg od dzidziusia ale nie wiem co ...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: z okazji narodzin braciszka... 12.01.11, 22:43
      Nie wiem czy pięciolatka już nie za duża na prezenty od nowo narodzonego rodzeństwa. Może po prostu koszyulkę z napisem "jestem najlepszą starszą siostrą na świecie" lub coś w tym stylu.
    • memphis90 Re: z okazji narodzin braciszka... 12.01.11, 22:59
      A co lubi córka?
    • mama_amelii Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 08:44
      Moja 4 latka dostała lalkę z pampersami,która robi siku i kupęsmile
      Myślę,że powinnaś kupić jakąś zabawkę,bo dziecko z koszulki sie nie ucieszy.Sama powinnaś wiedzieć co Twoja córka lubi najbardziej.
      Może jakąś ulubiona postac bajkową?
      allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8791607
      • slonko1335 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 08:55
        Moja dostała tą samą lalkę chyba z tym, że ona była dwulatką, wiec prezent od braciszka jak najbardziej łyknęła. Jako czterolatka już by mnie wyśmiała jakbym powiedziała, że to od bratasmile ostatnio uświadomiła młodszą sąsiadkę, że takie małe dziecko wybrać, kupić i dać jej prezentu nie da rady...Lalka bobas to świetny prezent tylko nie jestem przekonana czy pięciolatce wciskać że to od brata.
        • verona27 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 09:00
          Taaaak, nie wciskaj ze to od brata i powiedz od razu ze św Mikołaj tez nie istnieje....
          Dziewczyny, nie róbmy na siłę z naszych 4,5, 6-latek nastolatek , one mają jeszcze dużo czasu zeby wydorosleć, a dzieciństwo niech trwa jak najdłuzej
          • slonko1335 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 09:03
            ale naprawdę nie widzisz różnicy między noworodkiem które rozumne już 5 letnie dziecko widzi i wie czy może iść do sklepu wybrać i kupić zabawkę a Mikołajem?
            • slonko1335 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 09:09
              Szwagrostwo ostatnio jak urodziło im się drugie dziecko swojej sześciolatce kupiło aparat cyfrowy z Hello Kity którą ta uwielbia i nie wciskali jej kitów braciszkowych tylko zaakcentowali, że jest już taka duża, że aparat mieć i sama robić zdjecia może bo maluszki nie mają takich przywilejów i uważam, że to znacznie sensowniejsze niż wciskanie dziecku że noworodek zrobił dla niego jakieś zakupy.
    • verona27 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 08:51
      My kupiliśmy lalkę Barbie - ale wcześniej podpytalismy co by chciala dostac - i Maja (6 lat) bardzo sie ucieszyła. Lalkę dostała jak wróciliśmy z Małym ze szpitala - powiedzieliśmy jej ze to prezent od brata i potem wszystkim opowiadała z entuzjazmem, ze dostała taki fajny prezent od braciszka! I pytala skąd on wiedział, ze ona chciała Barbie..
      • asiaiwona_1 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 09:14
        moja 7-mio latka też dostała prezent od nowonarodzonej siostry. Przecież to logiczne, że to rodzic kupuje prezent w imieniu dziecka. Ona zresztą też malutkiej siostrzyczce kupiła prezent - z pomocą taty. Moja młoda dostała wtedy zegar ścienny i worek na kapcie z haną montaną (akurat szła do 1 klasy, więc prezenty z tych praktycznych wink)
        • latosie Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 09:42
          oo ten zegar to dobry pomysł ... też właśnie chciałam coś "praktycznego" gdyż jest po świętach a młoda zaraz po narodzinach dzidziusia ma urodziny więc zabawek dostanie znowu masę ... lalami się nie bawi więc odpadają wszystkie bobasy itp .. i osobiście nie wydaje mi się,żeby 5 latka była za duża na dostawanie prezentów "od braciszka" ... sama też kupiła grzechotkę, oddała swojego misia, ręczniczek i pościel ... no własnie myślałam też o ręczniczku skoro swój malutki oddała dzidziusiowi ...
          • agnieszkaela Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 10:39
            Moj 3,5 latek wowczas dostal odtwarzacz cd do swojego pokoju. Oczywiscie nie od dzidziusia, ale od nas z okazji ze zostal starszym bratem. Przyjeciele ktorzy przchodzili w odwiedziny do corci, rowniez gratulowali mu tego ze jest starszym bratem, niektorzy przynosili prezenty.
    • babsee Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 10:30
      Mozecie mi wytlumaczyc ta dziwna faze, kupowania prezentow od "dzidzuisów?"
      nie mozna kupic dziecku prezentu od rodzicow?
      jakas bzdurna straszna to dla mnie jest,mowic dziecku ze dzidzius wyszedl z brzuszka i co niby?do tesco pojechal?
    • mama_amelii slonko:) 13.01.11, 11:03
      A Ty powiedziałaś dziecku,że to braciszek jej kupił zabawkę?smileBo ja córce powiedziałam,że to z okazji narodzin siostrzyczki.Chodzi o podarowanie starszakowi prezentu,aby dziecku miło kojarzył się przyjazd nowego członka rodziny do domusmileŻeby starszak tez poczuł sie ważny w tym dniu.
      • slonko1335 Re: slonko:) 13.01.11, 11:20
        A Ty powiedziałaś dziecku,że to braciszek jej kupił zabawkę?smile
        Ano właśnie wcisnęłam jej wtedy, że to od braciszka, może nie że kupił konkretnie tyle, że to prezent od niego, na szczęście już tego nie pamięta, numer z braciszkiem noworodkiem dającym prezenty już by nie przeszedł.

Chodzi o podarowanie starszakowi p
        > rezentu,aby dziecku miło kojarzył się przyjazd nowego członka rodziny do domusmile
        Żeby starszak tez poczuł sie ważny w tym dniu.
        i z tym się zgadzam całkowicie
    • tsaria Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 11:19
      U mojej siostry podobna sytuacja, mała miała 5 lat jak urodziła się siostra. Kupili jej prezent, młoda się ucieszyła, chyba jeszcze nie zdawała sobie sprawy, ze noworodek jej kupić nic nie może.Dostała tez prezent od mojego synka, jak przyjechaliśmy do nich w odwiedziny(synek miał wtedy 4 miesiące)
      Jednak mnie co innego denerwuje, jak przychodzili goście , aby "przywitać" malutką na tym świecie, kupywali prezenty tylko dla maleństwa, o starszaku zapominając. Widziałam jaką Młoda miała minę i jak jej smutno było. Uważam, że jak kupuje się prezent dla maleńtwa, nie można zapominać o jakimś drobiazgu dla starszaka. Jedyny prezent jak wtedy dostała to był ode mnie i mojego męża.
      • asiaiwona_1 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 13:44
        tsaria napisała:

>
        > Jednak mnie co innego denerwuje, jak przychodzili goście , aby "przywitać" mal
        > utką na tym świecie, kupywali prezenty tylko dla maleństwa, o starszaku zapomin
        > ając. Widziałam jaką Młoda miała minę i jak jej smutno było. Uważam, że jak kup
        > uje się prezent dla maleńtwa, nie można zapominać o jakimś drobiazgu dla starsz
        > aka.

Masz rację, smutno musi być dziecku - nie dość że wszyscy tylko stoją nad łóżeczkiem noworodka i się zachwycają nim to jeszcze tylko jemu prezenty przynoszą o starszym dziecku kompletnie zapominając. Moja młoda od niani dostała nawet lepszy prezent niż noworodek. Widziałam jak bardzo była zadowolona, że i o niej w tym dniu pamiętano.
      • gwen_s Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 19:46
        a moim zdaniem to właśnie nie najlepszy pomysł by inni przynosząc coś dla maleństwa kupowali dla starszaka również... Trzeba zwyczajnie dziecku wytłumaczyć, że jak on był taki malutki to też prezenty dostawał, kolejnym argumentem można chociażby użyć tego, ze on otrzymał prezent z okazji narodzin rodzeństwa itd...
        Moi znajomi mieli taką sytuację, że starszak dostawał prezenty i potem jak ktoś przychodził, to czekał tylko na podarunek. Ja wolałabym temu zapobiec.
    • ewcia1980 Re: z okazji narodzin braciszka... 13.01.11, 12:54
      Coś o czym marzy córka.
      Moja córka miała 2 lata i 4 miesiace jak urodził sie jej brat.
      Wtedy marzyła o pluszaku tygrysku (miała juz Kubusia Puchatka i innych jego przyjaciół)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka