Dodaj do ulubionych

Czy taki tornister wystarczy w klasie I ?

24.02.11, 14:09
Szukam tornistra dla mojej chudej i długiej siedmiolatki, przebrnęłam przez większość wątków, odrzuciłam Topgala ze względu na wielkość i szukam Tigera, czy ten model nie będzie za mały dla pierwszaka, wiem że niektóre książki są większe niż zeszyt. Czy mamy tegorocznych pierwszaków mogłyby spojrzeć na niego pod kątem wymiarów.
allegro.pl/tornister-szkolny-piornik-tiger-4-kolory-2513-i1466285062.html
Obserwuj wątek
    • azaporowska Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 14:35
      ja mam obecnie córę w 1 klasie i powiem ci, ze ona bardzo duzo do szkoły nosi. Ksiazki i ćwieczenia do 1 klasy mają rozmiar A4 + zeszyty+ ksiażka do religii+ strój gimnastyczny+piórnik+ śniadanie....
      Ona ma tornister Herlitza, który jest w miarę duzy ale jest wypchany czesto po brzegi. Córka tez jest chudzinką i daje radę wink
    • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 14:44
      Raczej trudno nam stwierdzić, czy będzie dobry, bo nie wiemy ile rzeczy będzie nosić Twoja córka. Spróbuj się zorientować, może znasz kogoś, kto chodzi do tej samej szkoły i zapytaj, czy dzieci noszą wszystkie podręczniki, czy zostawiają w szkole, czy przybory na plastykę są w klasowych szafkach, czy trzeba je nosić w tornistrze, no i jakie obowiązują podręczniki- są różne wydawnictwa i podręczniki mają rózne gabaryty. Mój syn ma WSiP , gdzie książki podzielone są na 10 części i na miesiąc ma 1 cieniutki zeszyt ćwiczeń A-4 i jeden ciut grubszy podręcznik, książkę do ćwiczeń w pisaniu zostawiają w szkole, przybory w szkole, buty zmienne w szkole. Do religii jedna cienka książka, do angielskiego 2 cienkie, ale jedna też zostaje w szkole, tak, że dużo dźwigać nie musi. Ale są szkoły, gdzie noszenia jest dużo więcej.
      • maja285 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 14:51
        moja córka waży 19kg....nie wyobrażam jej sobie z plecakiem Herlitza sad wydaje mi się że do szkoły będą nosić wszystko poza zmiennym obuwiem i strojem na wf. Głównie chodzi mi o wymiar największej ksiązki bo wydaje mi się że poza małą wysokością (33cm) ten plecak jest chyba dość pojemny ( szer. 15cm) Chyba że się mylę........niestety plecak muszę kupić przez internet, więc nie mam jak zobaczyć go na żywo.
        Herlitza oglądałam, dla mnie jest ogromny, zasłaniał mojej M. pół tyłka albo i cały...
        • jagaa Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 14:56
          Nie tylko książki i zeszyty dzieci noszą, ale i teczki A4 na prace plastyczne. Więc teczka MUSI się zmieścić w środku.
          Dalej twierdzę, że plecak jest za mały.
    • jagaa Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 14:55
      Moim zdaniem jest za mały. To plecak dla przedszkolaka. Mój syn ma Herlitza i mimo, że niepotrzebne w domu książki i inne przybory zostawia w szkole to i tak z reguły tornister jest wypchany na maxa. Do tego dodaj śniadanie, bidon z piciem, strój gimnastyczny, od czasu do czasu jakieś dodatkowe rzeczy na plastykę itp.
    • c_kalla Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 15:03
      Zgadzam się, że trzeba się upewnić, ile Twoje dziecko będzie nosić. Moje ma szafkę, więc sporo zostawia, choć czasem bierze kilka książek. I ma Tigera, choć nie tak kolorowego. Trochę inne kieszonki, widać nasz to starszy model.
      Córka nosi go drugi rok (II klasa) i bardzo dobrze go oceniam. Fakt, że nosi dodatkową torbę z rzeczami na basen, ale - moim zdaniem - nawet gdyby mogła to wpakować na plecy, to jednak byłoby tego za dużo. Tiger ma dobry wymiar, bo mieści wystarczająco, biorąc pod uwagę ile dziecko powinno nosić.
      • sylwina76 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 15:33
        Mój pierwszoklasista (19 kg!) nosi Hamę - czyli duuży tornister. Teoretycznie ma szafkę w szkole, nie nosi więc bloków rysunkowych, farb, kredek itp. Nie nosi też podręcznika - w klasie mają po drugim egzemplarzu. Nosi jednak zeszyty ćwiczeń, zwykłe zeszyty, piórnik, drugie śniadanie+ picie i 3x w tygodniu worek z WF. I oczywiście jakieś drobne zabawki. Tornister, choć na początku byłam przerażona jego wielkością, teraz nie wydaje mi się już za duży. dzieci 1 - 3 klasa zajęcia mają w jednej sali, więc wiele się nie nadźwigają.
    • kolina01 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 15:41
      MY mamy lego - ale podobno szyty własnie na wzór tigera - kształt podobny nie wiem jak rozmiary :
      allegro.pl/lego-racers-tornister-szkolny-hit-kurier-10-pln-i1446878488.html
      I powiem, że jest duży. Wygląda duży nawet na moim 8-smiolatku (134cm wzrostu i 29kg wagi).
      Mieści spokojnie wszystko co potrzeba - A4 też.
      Nawet jak trzeba było donieść do szkoły całą wyprawkę plastyczną (aby ja tam na szczescie zostawić) - to sie wszystko zmieściło.

• kanna Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 16:15
      Syn ma taki, tylko starszy model. Uzywa go już drugi rok.

Teczki A4 wchodzą bez problemu, podobnie jak spodenki i koszulka na gimnastykę. Mieści się nawet kuferek wielkości A5 z bakuganami wink

Pod pokrywką, z przodu jest duzo miejsca.

Jest tez fajna śniadaniówka, dzielona na dwie przegródki w środku. Do kieszonki na wode mieszczą się dwie (małe) butelki
      • kanna Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 16:18
        W starszym modelu jest jeszcze zamykana na suwak kieszeń z boku, tu jej brakuje uncertain
      • iwek33 Re:dwa modele Tigera!! 24.02.11, 16:21
        Uwaga! Piszecie o Tigerach, które mają 42 cm wysokości, czyli o takim modelu:
        allegro.pl/plecak-tornister-tiger-max-2-kolory-oryginalny-i1473459917.html
        Autorka wątku zamieściła link do zupełnie innego modelu, który jest sporo mniejszy ( 33 cm)

A jeśli chodzi o tornistry Herlitz, to też jest kilka modeli:
        te są malutkie, noszą je najdrobniejsze i najmniejsze dzieci i te tornistry świetnie na nich leżą:
        allegro.pl/tornister-plecak-rozowy-b-ladny-toffy-joy-herlitz-i1463044755.html
        te modele są sporo większe:
        allegro.pl/704-tornister-szkolny-masters-konik-jednorozec-i1461066962.html
        choć na wysokie dzieci pasują
        A te są gigantyczne:
        allegro.pl/plecak-tornister-herlitz-2-unity-sklep-warszawa-i1458660871.html
        • iwek33 Re:dwa modele Tigera!! 24.02.11, 16:27
          Wymiary większego Tigera: wys: 42cm, szer: 28 cm !!! głębokość: 22 cm

Wymiary Tigera z linka autorki wątku: Wys: 33 cm, szer: 25 cm, głębokość 15 cm
    • maja285 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 16:54
      ok, rozumiem więc że ten tornister jest za mały sad ok no to szukam dalej, bo wysokość 42 cm to dla nas za dużo ( młoda od ramion do kości ogonowej ma 42cm). Widziałam jeszcze taki mały plecak Hamy, mniejszy niż ten zalinkowany Herlitz.
      • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:03
        maju, a mierzyłaś córce tego małego Herlitza? On ma co prawda 38 wysokości, ale szelki zamocowane są prawie 10 cm niżej od najwyższego punktu , zobacz:
        allegro.pl/tornister-plecak-rozowy-b-ladny-toffy-joy-herlitz-i1463044755.html
        i w związku z tym tornister bardzo ładnie leży na plecach drobnych, małych dzieci. "Siedzi" wysoko, a wyprofilowanie pleców bardzo dobrze przylega do krzywizn kręgosłupa. Na pewno nie wisi na pupie, nie ma szans, no chyba, że na pupie trzylatka smile
        • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:04
          No, może 10 cm niżej to przesadziłam, ale kilka cm na pewno ..
          • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:05
            A tak w ogóle, to ile cm wzrostu ma Twoja córka? Bo piszesz, że jest chuda, ale długa, więc może niekoniecznie musi mieć najmniejszy tornister świata..
            • maja285 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:12
              M. ma dłuuuugie nogi, aktualnie ma 122cm. Chcę żeby miała mały, zgrabny, poręczny i lekki (!) tornister. Młoda ma wiotkość stawów i cala jest taka "wiotko-plastyczna" smile Jeśli do tego najmniejszego Tigera weszłaby największa książka pierwszaka piórnik i zeszyty i śniadaniówka to na pewno bym go kupiła crying Poszukam jeszcze u siebie tego Herlitza jak piszesz i zobaczymy moze to będzie jakieś wyjście.
              • pacynka27 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:28
                Ktoś na forum polecał dla drobnego sześciolatka takiego topgala:
                www.topgal-plecaki.pl/plecaki/EFI-120/H---Pink/
                Kilka dni temu widziałam go na żywo i jest naprawdę zaskakująco zgrabny. Do tego na allegro jest teraz 50 zł tańszy.
                allegro.pl/plecak-szkolny-plecaki-topgal-efi-120-promocja-i1470789327.html
                Te plecaki, które linkujesz są IMO bardzo dziecinne. Nie sądzę żeby dziecko chciało nosić taki plecak do 2 czy 3 klasy. No chyba że planujesz plecak tylko na jeden rok.
                • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 18:57
                  pacynka27 napisała:

> Ktoś na forum polecał dla drobnego sześciolatka takiego topgala:
                  > www.topgal-plecaki.pl/plecaki/EFI-120/H---Pink/
                  > Kilka dni temu widziałam go na żywo i jest naprawdę zaskakująco zgrabny. Do teg
                  > o na allegro jest teraz 50 zł tańszy.
                  > allegro.pl/plecak-szkolny-plecaki-topgal-efi-120-promocja-i1470789327.html
                  > Te plecaki, które linkujesz są IMO bardzo dziecinne. Nie sądzę żeby dziecko chc
                  > iało nosić taki plecak do 2 czy 3 klasy. No chyba że planujesz plecak tylko na
                  > jeden rok.

Ja mam tego EFI topgala (tylko kolor zielony moro) i nie jest mały. Kupiłam go dla synka do pierwszej klasy, bo synowi bardzo się podobał, ale niestety plecak jest jeszcze teraz za duzy ( a to już drugie półrocze 1 klasy). Poszedł w nim nawet jeden raz do szkoły, ale miał go na tyłku, a szelki niemiłosiernie zjeżdżały-normalnie się męczył. Plecak dalej czeka schowany, może w 2 klasie będzie ok. Syn ma teraz 134 cm wzrostu, jest bardzo szczupły.
                  • maja285 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 19:49
                    to jeśli ten plecak jest duży, a ma 38 x 27 x 19 cm, to dla mojej chudziny jaka jest alternatywa? Wszystkie które zalinkowałaś mają podobne wymiary, nawet ten mały Herlitz czy Hama.
                    • pacynka27 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 20:17

IMO ten różowy topgal jest maleńki. Bardzo byłam zaskoczona jak go zobaczyłam.
                      O ten np. jest większy
                      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-149/D1---Blue/
                      a nazwano go plecak przedszkolny.
                    • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 21:01
                      maja285 napisała:

> to jeśli ten plecak jest duży, a ma 38 x 27 x 19 cm, to dla mojej chudziny jaka
                      > jest alternatywa? Wszystkie które zalinkowałaś mają podobne wymiary, nawet ten
                      > mały Herlitz czy Hama.

Maju, bo bardzo dużo zależy od sposobu wszycia szelek w tornistrze. Dlatego trzeba tornister przymierzyć dziecku. Niektóre tornistry o wysokości 42 cm leżą dużo lepiej i wyżej "siedzą" bo mają szelki wszyte niżej i przez to tornister sam w sobie nie sięga pupy. Niektóre mają 38 cm, czy nawet mniej, ale szelki są wszyte na samej górze i jak dojdzie ciężar książek plecak opada jeszcze niżej. Pozatym sztywne, kasetonowe tornistry też leżą inaczej ( wyżej) niż miękkie plecaki, nawet o mniejszej wysokości.
                      Pracuję w szkole i mam możliwość oglądania tornistrów i plecaków wielu firm, tego, jak leżą na dzieciach, jak się sprawują w użytkowaniu. Z moich obserwacji widzę, że te najdrobniejsze, małe dzieci bardzo często noszą te kasetonowe Herlitz, bo one w rzeczywistości wyglądają bardzo zgrabnie i dobrze leżą nawet na drobinkach. Dlatego nie tyle patrz na wymiar w centymetrach ( wysokość plecaka) ale na wszycie szelek, wyprofilowanie pleców, wypełnienie gąbką, bo to wszystko wpływa na to, jak tornister lezy na dziecku.
                      • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 21:06
                        No i ten kasetonowy Herlitz jednak jest mniejszy, wg opisu: 35 x 33
                        Ten typ:
                        www.herybiuroserwis.pl/allegro/foto/herlitz_classic_g_a_1.jpg
                        • iwek33 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 22:35
                          Proponuję jeszcze ubrać Twojej córce ten tornister Tiger, o którym piszą dziewczyny, to naprawdę bardzo udany model i też świetnie leży na plecach szczupłych dzieci.
    • kanna Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:54
      Tiger syna ma 37 cm wys i 26 szerokości.
      • kanna Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 17:59
        allegro.pl/plecak-tornister-tiger-fan-czerwony-sklep-warszawa-i1467002889.html
        • mirszy Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.02.11, 23:16
          Miałam dla mojego taki sam tylko niebieski. Był (jest jeszcze dla następnego) idealny. Ma bardzo dobrze wyprofilowane plecy i dobrze wszyte szelki. Moje dziecko też należało do najmniejszych w klasie, a ten plecak nosił bez trudu. Spokojnie mieściły się w nim wszystkie książki czy , jak ktoś tu wspomniał, teczki A4. W tej małej kieszonce z przodu jest idealnie dopasowane pudełko na kanapki (niestety jabłko już się nie mieściło). Tylko ja go kupowałam w jakiejś hurtowni papierniczej za ok. 60 zł (ale to było parę lat temu smile)
          • kanna Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 25.06.11, 13:28
            Jabłko przekrawam na dwie połówki smile
    • b0006 Re: Czy taki tornister wystarczy w klasie I ? 24.06.11, 18:40
      Nawet jak zdecydujecie się kupić plecak przez internet, musicie najpierw go przymierzyć. Ja na szczęście mam już za sobą wybór pierwszego plecaka. Na co zwrócić uwagę?
      1. na szerokie ramiączka
      2. regulację przy ramiączkach
      3. sztywne dno plecaka/tornistra
      4. usztywnienie pleców (nie tylko gąbką)
      5. czy jedna z kieszonek nadaje się by zmieścić śniadaniówkę? Z praktyki wiem, że w tej kieszonce nic więcej się nie nosi

Moje dziecko (dostało) tornister herlitza. Zupełny niewypał, kieszeń przednia nie mieści śniadaniówki, w środku nie ma miejsca na strój wf, czy baletki. Ja kupiłam mu topgala. Zerknijcie na stronę topgala, na fotki. Wszystko to co na pierwszy rzut oka wydaje się zbędne jest praktyczne. Regulacja przy ramiączkach powoduje, że można je idealnie dopasować. Kieszenie: przednia była na śniadanie, druga na piórnik, boczna na baletki, druga boczna na zabawki, ksiązki (prawie wszystkie miały format a4) nie były pogięte, dno jest sztywne, nie tak jak w innych plecakach które smętnie wiszą. Młody uwielbiał ten plecak, wygodnie mu się nosił, a to co większość pisze: ciężar? Jest lżejszy niż hama, zresztą ten kubełkowaty kształt mi nie pasuje. Dzieci wyglądają jakby miały beczkę na plecach.

Uwaga! zwróćcie uwagę na szycie ramiączek. Drobne dzieci powinny mieć takie wszyte w ten sposób (zdjecie 3)
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-192/D---Navy/
      a te większe dzieci, ramiączka jakby wszyte w środku pleców
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-189/D---Blue-Red/

Chcę zaznaczyć, że chwalę topgala bo zdal mi egzamin.
      Pamiętam, że przemówił do mnie argument, że plecaki hama pojawiają się na allegro: używane w doskonałym stanie, w okolicach październikasmile))
      Topgala używanego nie zobaczysz na allegro, co świadczy o tym, że jest zostawiany na kolejny rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka