gekontoke 06.05.11, 09:27 Czy podkład mineralny w postaci pudru o faktorze 25 jest tak samo skuteczny w blokowaniu promieni słonecznych jak emulsja o tym samym faktorze? Czy jednak trzeba cierpieć i nakładać na twarz mazidła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
issey_miyake Re: Pytanie o filtry puder/emulsja 06.05.11, 11:32 gekontoke napisała: > Czy podkład mineralny w postaci pudru o faktorze 25 jest tak samo skuteczny w b > lokowaniu promieni słonecznych jak emulsja o tym samym faktorze? Czy jednak trz > eba cierpieć i nakładać na twarz mazidła? spf 25 chroni TYLKO przed oparzeniem słonecznym, więc - to żadna ochrona. Wszystko zależy jaki ma skład ten puder i jaki skład krem z filtrem. Różne kosmetyki posiadają różnej jakości filtry. Spf nie jest równe spf. Odpowiedz Link Zgłoś
gekontoke Re: Pytanie o filtry puder/emulsja 06.05.11, 13:14 Ten puder to mineralny the body shop. Jestem uczulona na filtry chemiczne - więc jeśli już koniecznie muszę (a teraz właśnie powinnam) używam kremów z filtrami fizycznymi. Ale strasznie nie lubię ich mieć na buzi. Wolałabym coś w postaci pudru albo lekkiej emulsji jeśli taka istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Pytanie o filtry puder/emulsja 06.05.11, 14:24 żeby uzyskać deklarowane na opakowaniu SPF25, trzeba nałożyć 2mg produktu na każdy cm kwadratowy skóry. w przypadku produktów do makijażu nikt nie nakłada tak grubej warstwy, więc nie ma możliwości uzyskania spf25 (w praktyce będzie poniżej spf10). krem/emulsję z filtrem łatwiej obficie nałożyć, czyli uzyskać deklarowany na opakowaniu spf. Odpowiedz Link Zgłoś
ultramaryna7 Re: Pytanie o filtry puder/emulsja 07.05.11, 18:10 Trzeba używać balsamu lub kremu z filtrami? Ale dlaczego od razu cierpiec. Ja mam taki, który super nawilża, nie bieli i dobrze sie robi na nim makijaż :) Nawet nie chcę innego :) Odpowiedz Link Zgłoś
shila330 Re: Pytanie o filtry puder/emulsja 09.05.11, 14:01 Kochana, to napisz jaki, podziel się wiedzą z siostrami... Odpowiedz Link Zgłoś