Dodaj do ulubionych

ile wydałyście na ubranie dla komunisty?

16.03.11, 15:32
Mój syn:
-alba 68 (kupowana od firmy narzuconej przez proboszcz)
-spodnie 69
-koszula 35
-mucha 20
-buty 59 (zdecydowałam się na eko skórę bo to buty tyko na tydzień)
razem 251 zł
W tym koszula i mucha tylko na przyjęcie bo alba jest ze stójką i koszula pod nią nie wejdzie.
Jestem mile zaskoczona że wyszło tak tanio. U dziewczynek koszty chyba są dużo większe. Sama sukienka u nas kosztuje 260 zł. A gdzie wianek, rękawiczki, torebka, pelerynka w razie zimna, coś na przebranie.
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 16.03.11, 15:51
      sukienka szyta przez firmę współpracującą z parafią - 170 zł
      wianek, peleryna, rękawiczki i torebka - 100
      buty - jeszcze nie kupione, ale max chcę wydać 200 zł - pod warunkiem, że młoda zgodzi się na balerinki, które będzie można jeszcze wykorzystać. Jeśli się uprze na "obcasy" to jak najtaniej - oczywiście z zachowaniem pewnych "zasad estetyki wyglądu buta" big_grin
      składka na komunię 120
    • pettit_grenouille Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 16.03.11, 15:58
      U mnie tak:
      - sukienka szyta na miarę 280 zł (z torebkę) - za szycie 200 zł, za materiał zapłaciłam w hurtowni 80 zł
      - buty - pewnie około 200 zł
      - sukienka na przebranie - 100 zł
      - wianek z żywych kwiatów - 80 zł
      - pelerynka, sweterek, bielizna, rajstopy - jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję zmieścić się w 100 zł
      • magda79pn Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 00:11
        mało smile
        alba, sama uszyłam bo jak zobaczyłam te ścierki które sprzedają po 160zł to o mało nie zemdlałam wink wyniosła mnie ok 60zł tongue_out
        spodnie 35zł - kupione na allegro, oczywiście nowe i szczerze mówiąc kupiłam je "na ślepo" stwierdziłam że jak nie będą mi odpowiadały to założy na zakończenie i rozpoczęcie roku szkolnego wink ale sklep który je sprzedawał miło mnie zaskoczył big_grin
        buty 69zł w deichmannie
        koszula mark&spencer, nie pamiętam, kupiłam rok temu na wyprzedaży, troszkę za duża z myślą o komunii, chyba za 10zł, pasuje idealnie tongue_out
        kamizelka + musznik - to na przebranie, również mark&spencer 42zł
        nie mam tylko podkoszulki z długim rękawem (w razie byłoby zimno) oraz skarpetek (8zł???)

wydałam ok.215zł i jeszcze wydam max 40zł na tą podkoszulkę i skarpetki smile
        • pasik Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 00:40
          albę kupiłam na allegro- taką samą jak mieli w parafii chyba za 20 zł..totalnie nie chciało mi sie wydawać 120 zł
          garnitur 140 zł
          + drugi jakby co za 30zł allegro
          buty 160 /do użytku wiosna- jesien półbuty
          koszulę miałam
          podkoszulka 10 zł
          • kasia_wp Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 09:16
            Alba 90 zł ,spodnie 40 zł, koszula 50 zł ( bardzo fajna, bawełna 100% w Smyku), podkoszulka z długim rekawem pod albe 19zł, butów jeszcze nie mamy, pewnie około 100-120zł.
            • mama-1983 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 10:02
              Alba ze spodniami 90 zł szyta przez firmę współpracującą z parafią.
              Koszula 32 zł buty hmm jeszcze nie kupione.
              Składka w kościele 70 zł w tym książeczka i różaniec. Jeszcze musimy kupić świece i łańcuszek z medalikiem.
              • mama-1983 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 10:04
                A jeszcze podkoszulek z dł. rękawem ok 15 zł jakby zimno było
    • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 11:31
      Alba 80, spodnie ma, koszule ma, muchy miał nie będzie :p Skarpety czare tez pewnie jakieś ma.

Szukam butów: garniturowych za skarby swiatanie kupie, bo to moim zdaniem obciach. Poza tym, potrzebuje takie, co się nadadzą potem do noszenia. Więc pewnie jakies elegantsze trzewiki, czarne, wiazane.

Czyli cos koło 150 zakładam, ale posłuza do zimy.

ps. po co torebka dla dziewczynek?
      • magda79pn Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 13:21
        kanna napisała:
        >
        > Szukam butów: garniturowych za skarby swiatanie kupie, bo to moim zdaniem obcia
        > ch.

==========================
        a moim zdaniem obciachem jest założenie butów "bartkowych" lub mokasynów do spodni garniturowych, jeśli ci obojętnie to kup mu czarne adidasy, przecież też są czarne i pasują wink

potem z takich dzieci wyrastają dorośli którzy ubierają mokasyny do spodni dresowych albo tenisówki do garnituru smile

też nie za bardzo uśmiechało mi się wydać nawet te głupie 69zł na buty, ale doszłam do wniosku że komunia jest raz w życiu i kupię mu te buty, nawet jak ubierze je tylko przez tydzień to chociaż będzie porządnie wygladał, przy wszystkich kosztach związanych z komunią to już na prawdę te 70zł różnicy nie robią...

no ale to już każdego indywidualna sprawa...
        • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 13:38
          Nie będzie miał garnituru :p tylko eleganckie czarne spodnie, w jaśniejsze paseczki.
          img864.imageshack.us/i/img2439u.jpg/
          Nie uznaję przebierania dzieci w garnitury.
          Oraz nie uznaję czarnych adidasów :p
          • poteflon Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 14:44
            Nasze komunijne wydatki to: sukienka =175 zł (wszystkie mają takie same), wianek, rajstopy, profitka, torebka, rękawiczki= 138 zł, bolerko= 64 zł. Jeszcze czeka nas wątpliwa przyjemność wyboru butów (te które widziałam od 49 do 140 zł), jakieś spineczki, bielizna itp.
          • asiaiwona_1 Kanna 18.03.11, 14:41
            te spodnie są zdecydowanie za długie. Widzisz jak mu się "układają" na dole. Weź może je podwiń trochę, co?
            • magda79pn Re: Kanna 18.03.11, 15:23
              ubranie tego dziecka to zupełnie nie moja bajka, moim zdaniem nie wygląda on ani elegancko, ani wyjatkowo, a komunia to jednak wyjątkowy dzień...
              ja bym tak syna nie ubrała, ale rozumiem że każdy ma inny gust
              • magda79pn Re: Kanna 18.03.11, 15:28
                zapomniałam dodać że mój syn też nie ma garnituru, będzie miał garniturowe spodnie na kant i odpowiednie do takich spodni buty, krótką albę a pod nią koszulę, jak zdejmie albę to na koszulę ubierze kamizelkę oraz musznik.
                ja znajdę chwile czasu to zrobie mu fotki bo wszystko juz mam kupione
                • asiaiwona_1 Re: Kanna 18.03.11, 15:37
                  jak dla mnie to ta wystająca koszula spod kamizelki powoduje że strój wydaje się być niechlujny. No i buty za bardzo sportowe. Choć faktycznie chłopcu w pantoflach z długimi "czubami" powodującymi, że stopa wydaje się być o 10 rozmiarów większa wyglądają paskudnie. DObrze, że mam dziewczynkę i mam tylko dylemat "balerinki czy paskudne obcasiki" big_grin
                  • kanna Re: Kanna 19.03.11, 18:48
                    Spodnie za długie, bo zdjęcie z VI :p
                    Buty zwykłe.

Dla mnie taka spotrowa elegancja jest ok. Albe Młody ma do ziemi, wiec to strój pod i na przyjęcie.
                    • malowanka06 Re: Kanna 19.03.11, 20:35
                      dla mnie trudno to nazwac elegancją, nawet sportową.
                      Ktoś napisał, potem mamy adidasy do garnituru;/
                      • kanna Re: Kanna 19.03.11, 20:52
                        Oki, czuje sie przejęta wszymi uwagami i włoże mu koszule do spodni wink

Osmiolatek w garniturze nie jest elegancki, jest PRZEBRANY za eleganckiego.
      • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 14:35
        kanna napisała:

>
        >>
        > ps. po co torebka dla dziewczynek?

U nas obowiazkowe jest noszenie ksiazeczki do nabozenstwa podczas bialego tygodnia. Podobno beda korzystac z niej codzien. Nie wiem, gdzie chlopcy nosza te ksiazeczki, moze w kieszeni? Nasza koszmarna poliestrowa sukienko-alba kieszeni nie posiada a w reku owej ksiazeczki nosic nie bedzie, bo znajac roztragnienie mojego dziecka po drodze zgubilaby ja 10 razybig_grin
        • jagodasoft2 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 14:45
          >a w reku owej ksiazeczki nosic nie bedzie, bo znajac roztragnienie m
          > ojego dziecka po drodze zgubilaby ja 10 razybig_grin

A tak zostawi gdzieś całą torebkę smile moja by tak zrobiła zapewne :0
          • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 17:29
            jagodasoft2 napisała:

> >a w reku owej ksiazeczki nosic nie bedzie, bo znajac roztragnienie m
            > > ojego dziecka po drodze zgubilaby ja 10 razybig_grin
            >
            > A tak zostawi gdzieś całą torebkę smile moja by tak zrobiła zapewne :0

Zaloze jej jak konduktorke, jest na dlugim paskusmile
      • asiaiwona_1 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 15:58
        kanna napisała:

>
        > ps. po co torebka dla dziewczynek?

Na książeczkę, różaniec, chusteczkę do nosa. Chłopcy kają kieszenie w spodniach, dziewczynki nie miałyby gdzie tego upchać.
    • minnie8 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 14:48
      a my jeszcze nic nie mamy sad((
      • kasia_wp Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 15:16
        Kanna- zgadzam się w 100%, tez nie mogę patrzeć na garnitury i buty garniturowe, dlatego nic jeszcze nie kupiłam, czy Ty coś znalazłaś?
        Mój syn to chciałby w ogóle mieć lakierki, ratunku.
        • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 16:55
          Nie znalazłam, szukam.

Mój ma w nosie, jakie buty - byle nie "dziewczyńskie".
          Ale jakby sie uparł na lakierki, to bym kupiła - niech ma, to jego święto big_grin
          (i dlatego np.na obiedzie bedzie fasolowa, bo Młody lubi)
          • kasia_wp Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 09:20
            Kanna napisała:

> Nie znalazłam, szukam.
            >
            > Mój ma w nosie, jakie buty - byle nie "dziewczyńskie".
            > Ale jakby sie uparł na lakierki, to bym kupiła - niech ma, to jego święto big_grin
            Mówisz> chyba tak zrobie;d, niech ma.
            Marzy tez o białych rękawiczkach;d; nie wiem po kim to dziecko ma gust. No nic, może wyrośnie.
            • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 09:49
              Mały hrabia big_grin
              • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 10:49
                kanna napisała:

> Mały hrabia big_grin

Nie, Michael Jacksonbig_grin
                • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 14:31
                  I wszystko jasne big_grin kup mu te lakierki...
                • kasia_wp Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 21.03.11, 14:43
                  o to to, lakierki kupione, poszedł przymierzać.. w dresie i białych skarpetach, miny osób w sklepach ..bezcennewink. wiem wiem, potem mnie na forum obgdają.
                  Tez mi Michael Jackson przyszedł do głowy, może dyskretnie zgubię te rękawiczki.
                  • magda79pn Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 21.03.11, 16:09
                    kasia_wp napisała:

> o to to, lakierki kupione, poszedł przymierzać.. w dresie i białych skarpetach,
                    > miny osób w sklepach ..bezcennewink. wiem wiem, potem mnie na forum obgdają.
                    > Tez mi Michael Jackson przyszedł do głowy, może dyskretnie zgubię te rękawiczki
                    > .
                    ==========================================================
                    e tam, zaraz obgadają wink
                    mojemu nie pozwoliłabym tak wyjść z domu, ale to jak wyglądają cudze dzieci mi zwisa wink
      • minkapinka Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 19:09
        ja tez jeszcze niczego nie mam i wcale się nie martwię smile
    • malowanka06 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 15:20
      alba z torebką: 60 zł
      buty: 50 zł
      rajstopy: kupiłam chyba 4 pary wink
      pelerynkę mam, sukienkę na przebranie też
      wianek ok 100 zł
      zbiórka na prezent do kościoła: 60 zł
      zbiórka;/ na różaniec, książeczkę, obrazek- 80 zł ;/
      do tego pewnie strojenie kościoła dojdzie, zakup chlebków
    • kropkaa Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 16:47
      Mam nadzieję, że moja mama trzyma sukienkę, pelerynkę i co tam miałam po mnie - za kilka lat będzie jak znalazł, w dodatku w stylu vintagewink shock
      O ile pamiętam, była dość klasyczna, nuż wróci moda na koronki? Saving jak nicbig_grin
      • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 17:39
        kropkaa napisała:

> Mam nadzieję, że moja mama trzyma sukienkę, pelerynkę i co tam miałam po mnie -
        >
        >

Pod warunkiem, ze nie bedziesz miec alb narzuconych przez parafie. U nas nie ma wyboru! Na dodatek za to poliestrowe g... trzeba zaplacic 120zl plus rownie koszmarna polerynka 40zl.
        Skladka na rozaniec, ksiazeczke i medalik 80zl. Do tego skladka na kwiaty do przystrojenia kosciola, fotografa, prezent dla ksiedza itp nie pamietam w jakich wysokosciach.
        Buty skorzane rylko na PLASKIM obsacie 39zlsmile Skorzanesmile
        Wianek ok 100zl pewnie, rajstop i bielizny jeszcze nie kupilam. Rekawiczek nie planuje.
        Sukienka na przebranie + bolerko + torebka kupilam na wyprzedazy w mininiebo, za ile nie pamietam, bo bylo to wczesna jesienia, wiec cena byla baaardzo atrakcyjnasmile
        • kropkaa Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 18:04
          Idea alb i jednakowych wdzianek była zdaje się taka, by ukrócić kosmiczne koszty sukienek ślubno-komunijnych. Skończyło się jak zwykle - ceny wcale niskie nie są, tyle, że zarabiają zaprzyjaźnione panie krawcowe. Pomijam, że bardziej to okropne niż skromneuncertain
          • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 17.03.11, 21:13
            Koszmarne to sa pelerynki :p jakie szczeście, że do alb sie ich nie daje.
            • asiaiwona_1 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 14:39
              kanna napisała:

> Koszmarne to sa pelerynki :p jakie szczeście, że do alb sie ich nie daje.

a ja wiem czy takie koszmarne? TO co innego mam ubrać dziecku do kiecki z krórtkim rękawem? Sukienki u nas takie, tylko kwiatki mają zielone listki:
              https://www.bamax.pl/grafika/duze/315x490/10.jpg
              A pelerynki są takie - do wyboru z kapturem lub bez - my bierzemy bez kaptura:
              https://www.bamax.pl/grafika/duze/315x490/19.jpg
              • marika012 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 15:38
                Całkiem ładna ta sukienka.
                • asiaiwona_1 Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 18.03.11, 15:43
                  mi się też podoba - mimo, że wzór narzucony odgórnie przez kościół big_grin Skromna, ale bardzo dziewczęca. Z tyłu jest wiązana na kokardę.
                  • kanna Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 19.03.11, 18:50
                    Sukienka śliczna.
                    Pelerynka - niestety - koszmarna, ale rozumiem, że nic innego się nie da uncertain
    • magda79pn Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 20.03.11, 10:12
      HUA-SHI to na pewno dobrej jakości markowa koszula.... wink
      • dammma Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 13:09
        u nas dzięki Waszej pomocy i pertraktacjom z proboszczem będzie taka:

http://img33.imageshack.us/img33/9462/48519277.png

Uploaded with ImageShack.us

Koszt dopiero poznamy, jak Panie pomierzą dzieci ( do 12maja) i kupią materiał. W tamtym roku alby dla dziewczynek-inne- były po 120zł.

Do tego pelerynkę i woreczek robi nam pani na szydełku czy drutach, bo te polarowe zupełnie mi się nie podobają a na futerkowe w czerwcu za ciepło. Będzie to prezent od teściowej smile

Rękawiczki-25
        Buty elefanten, bo inne spadały- 119
        wianek sztuczny-63- jeszcze dojdzie prawdziwy, ale ceny i wzoru jeszcze nie znam
        Bielizna-34
        Rajstopki-13 i jeszcze dokupię, bo zapasowe zużyłam na święta smile
        Podkolanówki-prezent- 2 pary
        Sukienka na przebranie Wójcik-194
        Profitkę mam ładną z chrztu syna, to sobie pożyczę- dokupię jeszcze wstążkę i kwiat do przybrania
        Szukam jeszcze srebrnego medalika i łańcuszka i chyba dokupię satynową kokardkę i żyłkę z perełkami do żywego wianka. Dajecie to? No i jakieś spinki chyba trzeba kupić do przypięcia wianuszka. Chciałabym jeszcze bolerko i balerinki do sukienki na przebranie, bo jest bez rękawów i ecru. Najgorsze, że wszystkie tanie buty za 50zł córce spadają.
        • dammma Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 13:18
          Aniaop-a jakie kupiłaś te buciki Ryłko?
          W sumie to do sukienki ecru nie muszę mieć bucików ecru-mogą być też kolorowe baleriny-jak gdzieś widziałyście fajne, to dajcie znać.-nr33

I ciągle się zastanawiam, jaki wianek z żywych kwiatów?
          Może coś w tym stylu?
          http://img222.imageshack.us/img222/4048/komunia05.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/9417/superwianek.jpg

Właśnie ten drugi mi się podoba-coś w tym stylu-tylko moze ciut mniej zielonego. Macie może jakieś zdjęcia podobnych wianków. Szukam inspiracji smile
          I dawać taką kokardkę z tyłu, jak ten pierwszy czy nie?
          • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 15:08
            Ten drugi wianek jest cudnysmile ale my kochamy zielonoscibig_grin Mloda specjalnie prosila pania florystke w kwiaciarni o dodatkowe listki... Kokarda z tylu, ta z dluga wstazka IMO zupelnie bez sensu i nie pasuje, no ale de gustibus non est disputandum. My kochamy skromnosc i naturalnosc!

Buciki rylko rozm 35,5 mam do odsprzedania za grosze. Kolor ecru, mieciutka skorka, prawie plaskie. Jedyny minus to dluzszy czub z przodu, wiec Mloda uparla sie, ze nie zalozy i wlasnie na gwalt kupilysmy bialo-srebrne balerinki ecco, o.
            • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 15:10
              aaa i rylko kosztowaly 29zl a nie 39 mea culpasmile
              • dammma Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 20:04
                Ja też lubię z zielonym, ale córa nie więc cóż zrobić. Też mi się wydawało, że bez kokardy, ale widzę, że czasem dają i tak się zaczęłam zastanawiać, jak lepiej.

Młoda ma rozmiar 33 w porywach do 34, ale raczej33, więc te będą zdecydowanie za duże.
                A te z ecco jakie masz?
                • aniaop Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 21:00
                  allegro.pl/ecco-buciki-imagine-r-33-idealne-i1590424631.html
                  cos takiego mniej wiecej
                  • dammma Re: ile wydałyście na ubranie dla komunisty? 02.05.11, 22:01
                    ja też kupiłam coś w tym stylu z elefantena. Do długiej alby będą raczej pasować, ale jakoś ich nie widzę do tej sukienki na przebranie-ani kolorem ani fasonem i dlatego rozglądam się za czymś jeszcze. Może sandałki po prostu założę, żeby tyle butów na darmo nie kupować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka