Dodaj do ulubionych

Kupiłam budzik

16.03.11, 21:34
Wybrałam najdroższy jaki w tym sklepie znalazłam, bo te tańsze wyglądały tak, jakby miały się rozlecieć po wyjęciu z gablotki. Kosztował więc 32 zł.
Budzik - oczywiście Made in China - działał dokładnie 2 miesiące.
Najpierw przestał dzwonić o określonej godzinie, a potem obwisły mu wskazówki, bo został przewrócony.
Moja babcia miała budzik 30 lat.
Spadał, bywał rozkręcany przez wnuczki (ekhe, ekhe), ale do końca działał.
Ja rozumiem, że teraz sprzęt ma krótszą żywotność, ale między 30 latami a 2 miesiącami jest 29 lat i 10 miesięcy różnicy.
Pytanie 1: PO CO produkuje się taki sprzęt?
Pytanie 2: Kiedy przestanie IM się opłacać produkcja takiego badziewia?
Pytanie 3: GDZIE kupić dobry budzik, żeby działał przynajmniej kilka lat??
Dlaczego w takich trudnych czasach przyszło mi żyć??? wink
Obserwuj wątek
    • ewcia-k26 Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:38
      Może lepiej kupić ten tańszy wink

https://suwaczki.maluchy.pl/li-50998.png
      https://suwaczki.maluchy.pl/li-51000.png
    • marzeka1 Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:38
      Mam od lat ten sam budzik, działa niezawodnie, ustawia się wyłapując radiowe ustawianie czasu. Jest elektroniczny, na baterię (nie znoszę tykania), ale kosztował ponad 100 zł. i to kilka lat temu.
    • morgen_stern Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:41
      A co jest złego w budziku w komórce? Fajną muzyczkę sobie można nastawić...
      • mathiola Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:43
        ale to nie dla mnie. Synu kupiłam. Żeby mógł do szkoły sam wstawać.
        A komórki nie ma jeszcze.
    • amoreska Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:43
      Kup w salonie komórkowym. Razem z telefonem big_grin
    • przeciwcialo Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:47
      Od 20 lat mam budzik elekrtyczny z zielonymi swiecącymi cyframi, kupiony u Rosjan na targu. Nastepne 20 lat podziała.
    • czarnaalineczka Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:53
      > Pytanie 3: GDZIE kupić dobry budzik, żeby działał przynajmniej kilka lat??

na targu u ruskich tongue_out

radio z zegarkiem i budzikiem 20 zl idealne od 9 lat
      antena odgryziona przez krolika ale dalej odbiera big_grin
      upadki z roznej wysokosci zaliczone big_grin
      zalanie kawa , cola , sokiem zaliczone

remontowany raz ( wstawienie nowego kabla bo stary krolik zjadl tongue_out )
    • w_miare_normalna Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 21:59
      Budzików nie używam. ustawiam w telefonie, ale chciałam napisać, że moja Babcia ma budzik 53 lata i chodzi bez zarzutu.

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
    • pruszynkaaa Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 22:49
      Niestety takie badziewie produkują żeby nakręcać produkcję... kupiony budzik Ci się rozleciał i co teraz zrobisz? Najprawdopodobniej kupisz następny... i o to właśnie chodzi uncertain
      Po prostu nie opłaca się teraz robić dobrego jakościowo sprzętu bo musiałby być naprawdę drogi.
      Sama się nieraz denerwuję, że coś kupione pare dni temu a wygląda jakby co najmniej armia wojska korzystała z tego przez rok, ale co robić... na bojkot mnie nie stać, więc ide pokornie kupić nowe
    • naomi19 Re: Kupiłam budzik 16.03.11, 23:54
      www.wonderhome.pl/budzik-martha-white-green-gate-p-238.html?osCsid=b23ac1fe5ba1436e47393fb6704b88e1
      ja planuję taki
      i całą sypialnię mam zamiar zrobić pod niego big_grin
    • sokhna Re: Kupiłam budzik 17.03.11, 00:08
      No wiec moja droga....:

Odpowiedz 1: zeby sie szybko psul i mozna bylo wyprodukowac nastepny, jakby sprzedawali niepsujace to by im produkcja stanela wink
      Odpowiedz 2: Dopoki takie osoby jak Ty beda go kupowac big_grin
      Odpowiedz 3: jak ktos wspomnial u Ruskich... albo w Media MArkcie taki za 3 stowy...

Ja korzystam z komorki, za to moj maz ma cudo, ktore probowalam juz kilkakrotnie rozp... i sie nie dalo sad Naprawde, a tak wnerwia, ze hej!
    • cherry.coke Re: Kupiłam budzik 17.03.11, 00:17
      E komorka dzwon, w imie ograniczania liczby przedmiotow w domu! Komorki sie nie uniknie w dzisiejszych czasach, to przynajmniej o jednego grata (budzik) mniej smile
    • drinkit Re: Kupiłam budzik 17.03.11, 00:26
      Ja też zadaję sobie takie pytania, odnośnie większości dóbr materialnych. Dlaczego buty np. za 600 zł nie dają gwarancji długiego chodzenia, tylko są przeciętnie trwałe? I pisząc "długie" mam na myśli opowieści babci o noszeniu butów przez dwójkę dzieci (nie żeby noszenie butów po kimś było fajne, chodzi mi o żywotność). Dlaczego nawet cena nie jest gwarancją trwałości ciucha czy torebki? Różnica między rzeczami tanimi a drogimi to różnica czasowa rozwalenia się - nie w 3 miesiące, a w rok. A to też niewiele. I czy w ogóle są jeszcze rzeczy "na lata"? Czy z punktu widzenia zmieniającej się szybko mody producentom po prostu nie opłaca się robić rewelacyjnych jakościowo, trwałych produktów?
      • cherry.coke Re: Kupiłam budzik 17.03.11, 00:43
        Moim zdaniem to jest zupelnie losowe. Trwalosc nie jest czynnikiem istotnym. Moze akurat trafic sie cos, co dlugo wytrzyma, ale producenci sie specjalnie o to nie staraja. Zeszlej jesieni wkurzylam sie jakoscia ciuchow i postanowilam kupic sobie plaszczyk i botki stricte pod katem trwalosci - porzadne przeszycia, materialy, wykonczenia, nic sie nie rozlazi. Polka cenowa e200 od sztuki, nie musi byc dizajnerskie, ale zeby nie kompletna chinszczyzna. No i plaszczyk jest genialny, a botki wlozylam parenascie razy i juz sie sypia, bez zadnych czynnikow typu sol czy mrozy, po prostu material nie jest trwaly - stracily ksztalt, zapadly sie w kostce, a obcas jest caly porysowany sama nie wiem czym, rysy robia sie chyba od kazdego ziarenka zwiru? Uch.
        • penelopa40 Re: Kupiłam budzik 17.03.11, 11:28
          współczuję ... budzika...
          ja mam budzik od roku 1991, czyli ma 20 lat, działa bez zarzutu, i bardzo cicho chodzi (jedyny przy którym mogę spać), wiele razy spadał, był w różnych podróżach po Polsce i zagranicą, jest super... jedyna wada: został kupiony w Szwajcarii no a jechać tam tylko po budzik....
    • nienarzekam7 Re: Kupiłam budzik 21.04.11, 16:46
      polecam bloga z fajnymi budzikami smile m.in. z opcja wyswietlania godziny na scianie i budzenia wschodem slonca smile homedicspolska.blogspot.com/2011/01/sound-spa-na-problemy-ze-wstawaniem.html
      • alinawk Re: Kupiłam budzik 22.04.11, 08:17
        Szum lasu czy oceanu w życiu by mnie nie obudził!
        • kocianna Re: Kupiłam budzik 22.04.11, 08:32
          Ja kupiłam w ikea, na razie (2 lata) działa. Chociaż wolę ten w komórce.
          Jeszcze 10 lat temu gotowa byłam śmiać się w twarz komuś, kto mnie przekonywał, że oprogramowanie będzie droższe od sprzętu. Dwa lata temu kupiłam laptopa za 1,5 tys. pln, a na soft (wcale nie jakiś super profesjonalny) wydałam prawie dwa razy tyle.
          Zepsutego laptopa często nie opłaca się już naprawiac, bo... i tak jest przestarzały.
          I to postępuje w piorunującym tempie.
          Nokia 3210 przeżyła wyrzucenie z 5 piętra na beton, pranie w 90 stopniach z proszkiem, obslinienie przez niemowlaka i parę innych przygód. Wymagała tylko wymiany baterii co jakiś czas. Nadal działa, mimo, że wymieniłam już kilka następczyń...
    • mijaczek Re: Kupiłam budzik 21.04.11, 18:17
      mathiola napisała:

> Najpierw przestał dzwonić o określonej godzinie, a potem obwisły mu wskazówki,

LOL!!!!

> Pytanie 3: GDZIE kupić dobry budzik, żeby działał przynajmniej kilka lat??

idz do zegarmistrza.

> Dlaczego w takich trudnych czasach przyszło mi żyć??? wink

nie bluznij.
    • pettit_grenouille Re: Kupiłam budzik 22.04.11, 08:47
      Mój syn jakieś 2 lata temu kupił sobie we FLO budzik wizualnie podobny do zalinkowanego przez naomi, tylko z innym tłem. Wydziera się nam w domu co rano coś co miało brzmieć jak "We are the champions". I wiesz co, modlę się, żeby się schrzanił tongue_out
    • donkaczka Re: Kupiłam budzik 22.04.11, 09:27
      karlsson robi dobre i ladne zegary, budziki takze
      od 60 zlotych na allegro, wzornictwo od shabby chic po elektroniczne i nowoczesne
    • mmena Re: Kupiłam budzik 22.04.11, 12:37
      Ja swoj kupilam na bazarze. Elektroniczny, ze swiecacymi cyframi. Kosztowal cos ok. 20 zl. Kilka lat temu, dziala bez problemow.
    • pitahaya1 Re: Kupiłam budzik 23.04.11, 00:33
      Oregon scientific.
      Działa niezmiennie od 18 lat. Sam przestawia się na czas zimowy i letnismile
      Baterię wymieniałam 2 razy od nowoścismile

Takie coś:

allegro.pl/oregon-scientific-barm839-radio-budzik-pogoda-fvat-i1574279037.html
      Ja mam inny model:

www.guenstiger.de/Preis/5346/Oregon_Scientific_RM912.html

W życiu nie miałam lepszego budzikasmile
      • morekac Re: Kupiłam budzik 23.04.11, 07:47
        Mnie budzi pies. Niestety, jest problem z przestawieniem psa w związku ze zmianą czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka