adwarp 27.03.11, 22:44 dostaliśmy zaproszenie do znajomej na urodziny, nie jest to nikt z rodziny, ani też bliska przyjaciółka, więc nie bardzo wiemy nawet czym się interesuje... cholerka, no nie wiem z czym pójść może coś doradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegowata9 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 22:49 Zależy, ile kasy chcecie przeznaczyć. I na ile znacie solenizantkę oraz jej upodobania: 1. coś ze srebra (wisior) 2. jakiś obraz (ciekawe zdjęcie) 3. eleganckie pióro 4. bon do markowej perfumerii. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeolga111 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 22:55 bon jest super prezentem jesli nie zna sie dobrze osoby,ktorej chce sie kupic prezent. ja proponuje wykupienie jakiegos zabiegu kosmetycznego tez dadza ci taki bon,osoba,ktorej to podarujesz sama ustala termin zabiegu,mozna to wykupic,np.w salonach dr.Ireny Eris. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:02 ja bym się ucieszyła, ale czy ktoś/ona nie poczuje się urażona..., bo w sumie kobiety na różne zabiegi chodzą, ale jak im się daje taki talon, to można pomyśleć,że ona tych zabiegów potrzebuje... wiecie co mam na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:21 Oczywiście. Wysłanie kogoś na konkretny zabieg kosmetyczny jest bezpieczne tylko przy bardzo bliskich relacjach i absolutnym zaufaniu. Ale bon do perfumerii chyba OK? Odpowiedz Link Zgłoś
nieb-oczko Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 14:53 Zgadzam się. Zabiegi kosmetyczne super sprawdzają się jako prezenty. Ja mimo, że daleko mam do pięćdziesiątki, to bardzo ucieszyłabym się z takiego podarunku może zakup jakieś masaże (prezentokracja.pl/wyszukaj.html?keyWord=masa%C5%BC&sortMethod=price&pageNum=1) albo bon do restauracji na określoną kwotę? Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 22:59 no właśnie nie znam zupełnie upodobań i w tym problem... Odpowiedz Link Zgłoś
aniawroclaw1 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 22:49 Wydaje mi sie, ze 50te urodziny to prawie to samo co 40te - na zasadzie, ze to Juz dawno temu było 18scie. U mnie niestety zaczynają sie okrągłe urodzinki wsród znajomych wiec, jeśli to imprezy zorganizowane - lokal, tańce i dobry humor, to mogą byc prezenty z przymrużeniem oka. Jeśli Pani nie znasz to bezpieczne sa książki, np. Holowni, biżuteria, zaproszenie na masaż ... Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 22:57 myśleliśmy o czymś z jajem, ale facetowi kupiłabym konia na biegunach, ale co dla kobiety, fotel bujany? Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 10:56 > myśleliśmy o czymś z jajem, ale facetowi kupiłabym konia na biegunach, ale co d > la kobiety, fotel bujany? Nie gniewaj się, ale CHROŃ MNIE PANIE PRZED TAKIMI PREZENTAMI!!!! Jak dla mnie - w powyższych propozycjach nie ma nic z jajem. Poza tym są to prezenty stawiające osobę obdarowywaną w głupiej sytuacji: ucieszyć się należy, a w duchu człek wzdycha "a na cholerę mi to???". Konika na biegunach można od razu oddać wnukowi ("czytaj: przyzwyczajaj się, że teraz to już wszytko tylko wnukom poświęcać będziesz"), bo to zawalidroga niemiłosierna. Fotel bujany też do kitu. Równie dobrze może to być tzw. balkonik dla osób starszych z zaburzeniami równowagi. Ten sam poziom żartu. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:13 ja lubię, jak mie prezent ucieszy. A prezent tzw. z jajem to zazwyczaj grat z którym nie ma co zrobić. naprawdę bardzo by mnie ucieszył (i wiem że moją mamę) bon do perfumerii - no oczywiście, że ona tego potrzebuje - każda kobieta potrzebuje perfum, kosmetyków pielęgnacyjnych, znakomitą większość cieszą kosmetyki kolorowe... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:25 Już wiem - bon do księgarni, czy raczej do Empiku na przykład - bo jak czytac nie lubi, kupi sobie jakis sezon Gotowych na wszystko, a jak to jej nie bawi, Das Wohltemperierte Klavier albo Kult. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:25 Ładny bukiet kwiatów+ czekoladki. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:42 Fajny by był kupon na masaż, ewentualnie jakies zabiegi kosmetyczne, bon do restauracji, coś co solenizantka wykorzysta osobiście, do tego kwiaty i wino. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 00:03 Porto z jej rocznika (1961) bedzie pewnie za drogie ... Przyzwoity alkohol (jesli nie masz przeciekow, ze pani jest AA) + kwiaty dla wlasciwie obcej osoby powinno wystarczyc. Jak chcesz zeby bylo "z jajem", poszukaj wina o jakiejs smiesznej nazwie typu "Cat's pee on a gooseberry bush" albo cos w tym rodzaju - nie mam pojecia, co jest dostepne w PL. Jesli wino bedzie nie za drogie, mozesz do zestawu dorzucic bombonierke. Zawsze tez mozesz kupic Veuve Clicquote albo innego przyzwoitego szampana ale tez nie wiem ile butelka kosztuje w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
niebo.nad.berlinem Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:54 Z bonami jest ten problem, że jest na nich cena, a to niezbyt eleganckie. Na pewno dałabym kwiaty, dobre czekoladki albo wino. a co do "prezentu głównego"... hmm. Może coś wiecie o tej znajomej, co pomoże wybrać? Cokolwiek. No i wszystko zależy od tego, ile kasy chcecie przeznaczyć na prezent. Np. czy lubi filmy? wtedy można pomysleć o jakims box-ie z klasyką filmu światowego (ostatnio widziałam Godarda czy Antonioniego - świetnie wydane, ale drogie). Albo może lubi muzykę? Malarstwo? Wtedy fajną płytę albo jakiś super album z malarstwem. Nosi biżuterię? Szale? To cos z tych rzeczy też pasuje. Czyta? Książka (albo dwie) to zawsze dobra rzecz IMHO. Ale nie każdy się chyba ucieszy Zastanówcie się, coś na pewno o niej wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: co na 50te urodziny dla kobiety 27.03.11, 23:58 > Z bonami jest ten problem, że jest na nich cena, a to niezbyt eleganckie. No właśnie nie koniecznie. Kupon na masaz, może byc np. na masaz relaksacyjny itp. nie musi byc napisana cena tylko zabieg. Co do innych prezentów, bardziej osobstych, autorka musiałaby się określic ile kasy może poświęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 00:38 Dobre wino każdego ucieszy. Bo poza tym to już trzeba znać jednak upodobania choć troszkę. Chociaż bon do perfumerii też jest dość uniwersalny (każda kobieta używa jakichś kosmetyków). Z bonami na zabiegi już można nie utrafić (np. dla mnie bon na masaż byłby nietrafionym prezentem). Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 09:50 kwiaty będą z pewnością i 50tka wódki i coś co się kojarzy z 50 lepiej ten? czy ten? Odpowiedz Link Zgłoś
niebo.nad.berlinem Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 11:39 Ja bym radziła jednak tak nie przypominać jej na każdym kroku, że to pięćdziesiątka. I postawić na elegancję zamiast na przaśny humor. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 11:50 > Ja bym radziła jednak tak nie przypominać jej na każdym kroku, że to pięćdziesiątka. jakby nie było to urodziny są z tej właśnie okazji, więc jak gdyby jubilatka nie odżegnuje się od tej rocznicy co innego, gdyby urodzin nie świętowała, a tu wszyscy składali jej życzenia z tejże okazji i wręczali okolicznościowe prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 11:57 mój tata dostał na 60 te urodziny bon do księgarni, spędził tam 3 godziny, przyjechał z dwoma torbami kasiążek i powiedział że jeszcze żaden prezent nie sprawił mu tyle radości Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 12:13 Przestrzegam przed prezentami "serio', ktore podkreslaja, ze solenizantka nie jest już mloda - szal, zabiegi kosmetyczne (nie kazdy w ogóle lubi, ja nie znoszę), obraz, album do zdjęć - odpada, chyba, ze chcecie, aby solenizantak wiedziała, ze powinna następnego dnia kupić kapcie, włóczke i przejść na emeryturę. Skoro się za blisko nie znacie, to idealny prezent - czyli bon, też raczej odpada, nie jest szczególnie elegancki. Czyli pozostają prezenty neutralne, typu wino i kwiaty. Albo coś odjechanego - kurs chińskiego na płytach. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: co na 50te urodziny dla kobiety 28.03.11, 12:34 Owszem, jubilatka organizuje przyjęcie z okazji urodzin, ale do dobrego tonu należy nie podkreślać jednak który to jubileusz. Gadżety z liczbą ukończonych lat są dobre na osiemnastkę. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: mam pytanie 28.03.11, 13:59 do osób, które uważają,że nie należy podkreślać, które to urodziny... macie bliżej do 30tki, czy do 50tki? obstawiam,że do 30tki Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: mam pytanie 28.03.11, 14:28 Ja mam ponad 50. I otrzymanie na 50-tke cieplutkiego szala, albo kapciuszkow chyba doprowadziloby mnie do szału. Dostalam przyzwoite gry komputerowe, alkohol i prezenty stosowne dla doroslego, a nie zramolałej staruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: mam pytanie 28.03.11, 14:55 Ja mam ponad 50, na tamte urodziny dostalam super exkluzywnego nowego skladaka, nowe snowshoes, mnostwo wysmienitego alkoholu, bilety na rozne koncerty i sztuki ale nikt nie wyskoczyl z zadnym gadzetem z numerem - fuj! Owszem, urodziny sie organizuje i czlowiek stara sie byc stoicko autoironiczny ale ogolnie uplyw czasu to nie jest najwiekszy powod do radosci w zyciu i nie ma po co jeszcze komus w oczy tej liczby wciskac! Szale, bizuteria, kupony do spa i inne takie to jednak BARDZO osobiste sprawy a z wiekiem gust ma sie najczesciej juz dosc ustalony wiec naprawde to duze ryzyko jesli sie osobe slabo zna. Oczywiscie, kazda dobrze wychowana 50-tka (a i mlodsza osoba zapewne tez ) uprzejmie podziekuje i sie nie skrzywi publicznie ale przeciez chyba nie tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: mam pytanie 28.03.11, 15:00 nie myślałam o kapciach z owczej wełny, tylko o tych prezentach, gdzie czarno na białym jest napisane,że to 50; np 50wódki, czy banknot 50zł, bo chyba o tym myślały dziewczyny pisząc o podkreślaniu prezentem wieku jubilatki. No nie, myśląc o prezencie nie mysłałam o ciepłym kocu, drutach i 3motkach włóczki Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: mam pytanie 28.03.11, 15:07 Ale powiedz, dlaczego tak Ci zależy, aby podkreślić wiek jubilatki? Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: mam pytanie 28.03.11, 15:33 myślałam,że to może być wesołe?, ale po waszych wpisach widzę,że niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: mam pytanie 28.03.11, 17:01 Być może gdybym kogoś dobrze znała i wiedziała, że tę osobę coś takiego uraduje, rozważałabym tego typu prezent. Prawdopodobnie na rozważaniu by się skończyło, bo jak wcześniej już napisała Biscotti, upływ czasu to nie jest najfajniejsza strona życia, a wyjątkowość pięćdziesiątych urodzin bezpieczniej podkreślić czymś nie przypominającym o wieku Odpowiedz Link Zgłoś
niebo.nad.berlinem Re: mam pytanie 28.03.11, 15:36 Podpinam się pod post Verdany, bo pisze o szalach, a chyba ja zaczęłam, że to dobry prezent Nie chodziło mi o szal dla babuni, ale o jakiś fajny, może ręcznie malowany, np. z Solara - oczywiście, jeśli obdarowywana pani nosi takowe (o czym też pisałam). Np. taki albo taki czy taki Ja bym była zachwycona takim prezentem, ale to oczywiście nie dla każdego Co do mojego wieku - mam 31 lat (i nosze szale ) W zeszłym roku obchodziłam trzydziestkę i na całe szczęście nie dostałam żadnego prezentu, który by się do tego odnosił. Dostałam prezenty odnoszące się do tego, jaką jestem osobą i co lubię, a nie ile mam lat. Tu nie chodzi o to, czy obdarowywana pani jest stara czy młoda, ale o to, że to niezbyt śmieszne (wbrew pozorom) no jakieś takie... obciachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: mam pytanie 28.03.11, 17:04 niebo.nad.berlinem napisała: Tu nie chodzi o to, czy obdarowywana pani jest stara czy młoda, ale o to, że to niezbyt śmieszne (wbrew pozorom) no jakieś takie... obciachowe. No więc właśnie. Mnie tego typu prezenty kojarzą się z osiemnastkami i to takimi w niezbyt doborowym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: mam pytanie 28.03.11, 19:53 Takie szale są na przykład kompletnie nie w moim guście i gdybym to ja była solenizantką, to bym je najwyżej komuś oddała albo wystawiła na allegro. Moim zdaniem, jeżeli kogoś nie znamy, to nie wybieramy mu prezentu, który w najmniejszym stopniu jest zależny od gustu (ciuchy, biżuteria, muzyka, filmy) czy światopoglądu (ktoś podał książkę Hołowni jako bezpieczny prezent, no cóż...). Wino jako prezent też nie jest bezpieczne. Pani może być niepijąca i nie obnosić się z tym. Wino, dla kogoś kogo nie znamy, to jest wejściówka na imprezę a nie prezent. Ja bym poszukałabym np w Tchibo jakiegoś uniwersalnego bajeru w rodzaju rękawiczki do spania w nakremowanych rękach, albo odkurzacz do okruchów na stole - coś, bez czego z powodzeniem można żyć i szkoda na to kasy, ale jak się to już ma, to się używa. Albo bomboniera i kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_biegac Re: co na 50te urodziny dla kobiety 30.03.11, 16:20 50 lat u kobiety to chyba urodziny, które skłaniają do rozmaitych refleksji o życiowych osiągnięciach, sukcesach, chwilach szczęścia, a także tych mniej radosnych momentach. ja zawsze tak mam w okolicach takich okrągłych rocznic.... Odpowiedz Link Zgłoś