Dodaj do ulubionych

brak kultury na Allegro -co się dzieje z językiem?

01.04.11, 22:16
Na Allegro jestem od lat, sporo kupuję, czasem sprzedaję ubranka po dziecku, przeczytane książki itp. Ostatnio coraz częściej zdarzają mi się sytuacje, że dostaję pytania od Allegrowiczów dot. moich aukcji i są sformułowane tak: "Kup teraz???" albo "Kupę od ręki, ile chcesz?". Zero podpisu, nic... Wiem, że gdy przychodzi wiadomość z All, to u góry jest informacja, od kogo ona jest, ale mimo wszystko - jak można nie podpisać się po listem????? dla mnie to niepojęte..... Ja rozumiem, że tu chodzi o zwykłą wymianę pytanie - odpowiedź, ale na Boga!, czy tak trudno napisać: "witam, jestem zainteresowana opcją kup teraz, czy jest ona dostępna? pozdrawiam, jaś kowalski"... Chamstwo językowe zaczyna mnie przerażać...

Czepiam się? czy przesadzam i razi to tylko mnie i jeszcze kilka "dinozaurów językowych"?

Jak reagujecie na takie "listy" (cudzysłów celowo użyty)? Ja zazwyczaj odpisuję kwieciście i przesadnie uprzejmie, choć nie sądzę, by ktoś, kto wysyła mail o treści "ile kup teraz" zrozumiał aluzję....
Obserwuj wątek
    • verika Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:23
      Niestety do allegro ma dostęp każdy, także cham, a takich coraz więcej sad
    • magda79pn Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:28
      zawsze odpisuję tak samo jak jest zadane pytanie smile

jak ktoś do mnie pisze "za ile oddasz" to zazwyczaj nie odpisuję wcale
      jak ktoś pisze "czy jest możliwa opcja kup teraz?" to odpisuję "tak" lub "nie", tak samo prostacko jak jest zadane pytanie, bez "witam" "proszę", "dziękuję", "pozdrawiam" i bez podpisu oczywiście...
      a jak dostaję normalnego maila o treści "Witam, byłbym zainteresowany opcję kup teraz, czy jest taka możliwość, dziękuję i pozdrawiam Andrzej"
      to odpisuję "Witam, niestety nie ma takiej opcji, zapraszam do licytacji, pozdrawiam magda"

wyjątek stanowią listy mailowe którymi wymieniam się z kimś cały dzień smile wtedy nie piszę za każdym razem "witam", tylko odpowiadam na zadane pytania i kończę "pozdrawiam magda" (zawsze imię z małej litery - bo szybciej wink )
      • afroddytta Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:41
        A mnie ostatnio kantują, już myślę, ze ja ostatnia uczciwa.
        Wygrałam aukcję, a sprzedawca mi napisał, ze w treści podał cenę minimalną i za tyle mi sprzeda (nie za sumę w wygranej licytacji) i że on to czyta ogłoszenia przed kupnem (oczywiście mam pierwszeństwo do zakupu, ale po jego cenie, bo przecież wszyscy tak robią aby ominąć opłaty). Jakiś totalny absurd, oczywiście odpuściłam, bo po sądach się nie będę włóczyć, ale niesmak pozostał sad
        A mile też często nie podpisane, na moje pytania często złożone dostaję odpowiedz 'tak'.
      • ylunia78 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:42
        Nie czepiasz się moja droga.Ja też to zauważyłam.Niestety....
        Mnie nawet wk...a mail typu"Daję od razu 100zł?"i koniec i nie wiem kuźwa o co kaman.
        Jeżeli ja piszę to formułuję pytanie"Witam,pozwolę sobie zaproponować cenę 100zł,jeżeli jest taka możliwość proszę o odp i ustalimy resztę.Pozdrawiam Marianna."
        A nie takie buractwo się szerzy.
    • mielin Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:38
      Tak, dla mnie to też jest niepojętesad!!! Co za brak kultury! I to rzeczywiście staje się coraz częstsze. Na tak sformułowane pytanie nie odpowiadam wcale, choć zawsze i szybko na zwyczajne pytania odpowiadam.
      Nie znoszę chamstwa, takie osoby natychmiast wpisuję na czarną listę, wyobraźcie sobie jakąkolwiek dyskusję z takim "osobnikiem" gdyby coś mu się nie spodobało po kupniesad ble

No i jak można w ogóle pytać "za ile oddasz" itd. Jeśli bardzo che się coś kupić wcześniej, należy samemu zaproponować jakąś opcję.
      • ylunia78 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:43
        Ja jeszcze napiszę,że jak widzę tak napisanego maila,to kończę dyskusję.Nawet jeżeli rzecz bardzo np mnie interesuje odpuszczam sobie kupno
        • annaparzonka Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 22:59
          Nawet nie mowcie bo takie maila co dostaje to tylko plakac sie chce, brak kultury, brak znajomosci pisowni w jezyku polskim, poprostu brak wszystkiego owszem otrzymuje maila witam.... pozdrawiam i tresc jeszcze mila ale tego juz coraz Mniej jest.
          W weekand zakonczylam aukcje wygrywajacy mial niezaciekawe komentarze i o dziwo wszyscy o tym samym pisali wiec cos musialo byc w tym prawdy. Nastepnego dnia otrzymuje maila
          prosze o napisanie z kąd bnędzie wysyłan a paczka i prose o pdoanie numer
          facet chyba nie przeczytal maila przed wyslanie wiadomosci, zobaczymy czy nie bedzie kaprysil mysle ze juz otrzymal towar hmmm
          Sama jak pisze zapytanie do sprzedajacego obojetnie czy to jest prosba o dodatkowe zdjecia czy pytanie o informacje ktore nie znalazlam w tresci aukcji ZAWSZE sie witam, tresc jest odpowiednia i zegnam sie i jeszcze pozdrawiam, nie wyobrazam sobie aby moglo byc inaczej.
          • rudamarta4 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 23:20
            annaparzonka napisała:

> Nawet nie mowcie bo takie maila co dostaje to tylko plakac sie chce, brak kultu
            > ry, brak znajomosci pisowni w jezyku polskim, poprostu brak wszystkiego owszem
            > otrzymuje maila witam.... pozdrawiam i tresc jeszcze mila ale tego juz coraz Mn
            > iej jest.
            > W weekand zakonczylam aukcje wygrywajacy mial niezaciekawe komentarze i o dziwo
            > wszyscy o tym samym pisali wiec cos musialo byc w tym prawdy. Nastepnego dnia
            > otrzymuje maila
            > prosze o napisanie z kąd bnędzie wysyłan a paczka i prose o pdoanie numer
            >

> facet chyba nie przeczytal maila przed wyslanie wiadomosci, zobaczymy czy nie b
            > edzie kaprysil mysle ze juz otrzymal towar hmmm
            > Sama jak pisze zapytanie do sprzedajacego obojetnie czy to jest prosba o dodatk
            > owe zdjecia czy pytanie o informacje ktore nie znalazlam w tresci aukcji ZAWSZE
            > sie witam, tresc jest odpowiednia i zegnam sie i jeszcze pozdrawiam, nie wyobr
            > azam sobie aby moglo byc inaczej.

Jak czytam Twój wpis, to mam wrażenie, że sama nie znasz znajomości pisowni w języku polskim.
            • mielin Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 23:26
              Nie przesadzaj, przeczytaj swój wpissmile
            • renata28 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 23:29
              rudamarta4 jak już postanowiłaś się poczepiać, to sama napisz w miarę poprawnie smile
              "Jak czytam Twój wpis, to mam wrażenie, że sama nie znasz znajomości pisowni w języku polskim"
    • mielin Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 01.04.11, 23:20
      A, i zdaje mi się, że to taki poziom nauczania mamy obecnie w szkołachsad Kiedy ja chodziłam do szkoły mieliśmy na jez. polskim sztukę korespondencji, dziś chyba o tym zapomniano... i mamy efekty
      a na ulicy wszędzie tez chamstwo, przykładowo na przystanku autobusowym podchodzi do mnie chłopak i mówi "godzina!"smile ani "przepraszam która jest teraz ...", ani "dziękuję" na końcu. Rajciu, co za "obciach"!smile
      • kinga_owca Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 08:46
        to pokolenie sms-owców po prostu wink
        • nice.size1310 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 09:16
          sprzedaje jako firma, mam masę zapytań takie krótkie i nieskładniowe, bez form grzecznościowych mam okoły 5 w ciągu miesiąca, nie jest to dużo, wg mnie młodzi ludzie to są , bardzo młodzi smile
        • bazia8 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 09:16
          to garść cytatów z ostatniej aukcji
          za ile pójdzie od ręki?
          dam 2 stówki...
          ile kup teraz?
        • a-e-p Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 09:23
          Niestety chamstwo jest wszechobecne. Rowniez rodzice nie zwracaja uwagi na jezyk, wypracowania przepisuje sie korzystajac z dostepnych sciąg, niewiele osób czyta nawet lektury szkolne - szybciej przeciez jest przegladnąć streszczenie czy zobaczyc film... Potem dziwimy sie...

Mnie najbardziej denerwuje brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem...

Ostatnio dostałam pismo od jednej z instytucji: błedy rzeczowe, stylistyczne i nawet jeden gramatyczny... Nie mówiac o układzie graficznym pisma. Rece opadaja...

Na maile z błedami/niezrozumiałe odpisuje z prosba o sprecyzowanie pytania, bo nie rozumiem smile Wiekszosc osob odpisuje juz po polsku i kulturalnie. Pewno sadza, ze kontaktuje sie z nimi idiotka...
    • perd-ido Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 10:55
      Czesto sami sprzedajacy "trafiaja sie" pozbawieni kultury. Gdy pisze szczegolowo, podpisuje sie itd- dostaje wiadomosc- "ok". Oczywiscie bez witam, czegokolwiek. Jestem w stanie zrozumiec, ze sprzedawca moze dostawac takich meili mase, ale jesli chce zainteresowac klienta swoja oferta raczej powinien rozwinac temat, a nie ograniczac sie do pustej wypowiedzi. Z reguly od takich osob nie kupuje. Gdy dostaje wiadomosci takie jak Ty otrzymalas olewam je i traktuje jako spam. Jestem zdania, ze take osoby trzeba omijac wielkim lukiem, bo bedzie tylko sporo problemu przy finalizacji transakcji.
      • dolores12 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 12:07
        No masz, a ja, kiedy ostatnio dostałam maila treści: Wyśle ekonomiczną? pomyślałam tylko, że to ktoś z przedwojennego pokolenia chce ode mnie coś kupićwink
        • perd-ido Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 20:01
          hahawink Niektorzy to chyba jaja sobie robia z zakupow. Swoja droga znam babcie- powyzej 80 lat, ktora nie dosc ze siedzi w necie to jeszcze grywa w gry, karty onlinesmile. Wiem, ze nalezy to do rzadkosci, ale jednak..
    • 18buzka Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 02.04.11, 20:14
      to jeszcze nic. ja mam 400 transakcji na allegro. jestem kupująca, zawsze nowe rzeczy i tylko od osób , ktrore nie mają negatywnych komentarzy. wszystko dobrze do ostaniej trasakcji.
      kupiłam jeansy nexta niedostępna juz on line, upewniłam sie przed zakupem ze sprzedająca je ma (potwierdziała w mailu, ze ma w uk i wysyła od ręki). obecnie mija 8 tygodni od zakupu, spodnie nie mam, juz nie bede przytaczać sytuacji losowych jakoby przydarzały sie kupującej, które uniemożliwają wysyłka do Polski. ale co gorszą dostaje od niej taki stek obelg (abrdzo niekulturalnych), ze czego jak chce mam siedziec cicho i czekac.
      w całym swoim życiu nie usłyszłam tyle inwektyw pod swoim adresem.
      SZOK. wiem to krzywdzące, ale sort ostatniej emigracji do Uk był tak nędzny,ze modlę sie aby ci ludzie nigdy do Polski nie wrócili

18buzka
      • listopadowka2008bis Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 04.04.11, 00:31
        podaj nicka tej Pani, dodam z checia na czarna liste, zeby nie miec w razie czego nieprzyjemnosci.
    • kroliczyca80 a na gumtree... 02.04.11, 21:41
      Taaak... Akurat teraz mam wystawiony wózek Maclaren Volo na gumtree za 250 zł. Wczoraj dostaję maila treści (tylko i wyłącznie): "Kupię za 200".
      No cóz, odpisałam: "Sprzedam za 250" big_grin
      • perd-ido Re: a na gumtree... 02.04.11, 22:27
        niezla komunikacjasmile..ale z takimi tak trzeba!
      • kamelia04.08.2007 Re: a na gumtree... 03.04.11, 13:16
        JA bym powiedziala, ze zwykle negocjacje.
        To juz nie wolno sie targowac?
        • konwalia-82 Re: a na gumtree... 03.04.11, 13:26
          kamelia04.08.2007 napisała:

> JA bym powiedziala, ze zwykle negocjacje.
          > To juz nie wolno sie targowac?

ja jak mi za drogo to się targuję, ale piszę mniej więcej tak:
          dzień dobry, byłabym zainteresowana zakupem za 220zł z przesyłką. Proszę o informację czy taka oferta odpowiada. Pozdrawiam konwalia
          • kamelia04.08.2007 Re: a na gumtree... 03.04.11, 19:40
            konwalia-82 napisała:

>
            > ja jak mi za drogo to się targuję, ale piszę mniej więcej tak:
            > dzień dobry, byłabym zainteresowana zakupem za 220zł z przesyłką. Proszę o info
            > rmację czy taka oferta odpowiada. Pozdrawiam konwalia

no, to jest własnie targowanie sie
            • nglka Re: a na gumtree... 04.04.11, 08:05
              Nie chodzi o to co w tym mailu było, tyko w jakiej formie zadano zapytanie.
              Jak wchodzisz do lepu mówisz"dzień dobry"i "poproszę" raz "dziękuję". Nie wchodzisz i nie krzyczysz od progu "5 bułek!".
    • kamelia04.08.2007 Re: brak kultury na Allegro -co się dzieje z języ 03.04.11, 13:29
      dla mnie zwracanie sie do zupelnie obcej osoby per ty jest malo kulturalne, mozna powiedziec, ze chamskie, to samo tyczy sie 15 znakow zapytania na koncu zdania.

Jeszcze konretne i krotkie pytania ujda w tlumie, o ile sa w miare po polsku ("za ile kup teraz?" jest malo po polsku, choc wiem o co chodzi), a z tym podpisyaniem sie to bym nie robila tragedii, w koncu widzisz od kogo przychodzi wiadomosc - pewnie, ze lepiej by bylo tak "dzien dobry, czy jest mozliwa forma zakupu.... z powazaniem maria kowalska",
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka