Dodaj do ulubionych

Pokój maleństwa

16.05.11, 11:46
Witam wszystkich serdecznie,

Mam na imię Iwona jestem nową forumowiczkąsmile
Szukam porady i pomysłu, liczę na doświadczone mam y.
Mianowicie chodzi mi o meblowanie pokoje dla maleństwa ( jestem w 33 tygodniu ).
Nie wiem jakie meble wybrać, czy takie najzwyklejsze, czy jednak dobrze jest zainwestować trochę pieniążków i wybrać coś porządnego? Bardzo chciałabym usłyszeć opinie innych mam, na temat tego jakie meble wybierały i jak się one "sprawują"?

Mam kilka swoich typów, ale nie będę nic tu na razie sugerowaćsmile

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • matyldamoja Re: Pokój maleństwa 16.05.11, 12:09
      dziewczynka czy chłopiec?smile jestem po meblowaniu pokoju dziewczynki, ale przed meblowaniem dla synka , więc też chętnie poczytam, ja zainwestowałam w porządne i pokój jest cudny- zawsze taki chciałam mieć - troszkę spełnienie moich marzeńsmile
    • 1alfa1 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 11:03
      1. zależy to od zasobności Twojego portfela i od typu mebli. Jeśli są to meble rosnące z dzieckiem to raczej stawiaj na lepsze jakościowo - bo muszą dłużej wytrzymać. Jeśli mają być bardzo "dziecinne" i mają przetrwać ok 1 roku to możesz kupić najtańsze, a potem wymienić na lepsze. Możesz też wybrać jakieś meble systemowe ( takie gdzie każdy kupujesz osobno) i wtedy dokupujesz to co Ci akurat potrzeba w danym momencie.
      2. Niezbędne na początek dla dziecka jest łóżeczko i komoda z przewijakiem (to moja opinia). Moje młode pierwszy rok życia spędzały w naszej sypialni, więc to wystarczało. Jeśli byłyby od początku w swoim pokoju to pewnie jeszcze przydałoby się łóżko dla mnie i wygodny fotel do karmienia.
      Powodzenia w urządzaniu smile
      • tygisek Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 12:37
        ja osiem lat temu kupowalam dla pierwszego dziecka mebelki w Ikei: lozeczko drewniane, szafe, komode z przewijakiem i fotel dla mnie do karmienia, lampke nocna i kilka polek na sciane...i to byly wszystkie meble na startsmile potem oczywiscie doszly pudla na zabawki, nie licze jakis dodatkow upiekszajacych. Po mniej wiecej poltora roku zamienilismy lozeczko na lozko z regulowana dlugoscia, bo Cora wychodzila gora ze szczebelkowego, balismy sie ze sobie cos w koncu zrobi. Meble z nia rosly, w przedszkolu kupilismy jej jeszcze stoliczek i krzeselka, tez drewniane i polke na ksiazki, kiedy szla do zerowki na swiecie pojawil sie jej Braciszek, meble Corki przeszly wiec do pokoiku Malego, a jej kupilismy drozsze, mlodziezowe, porzadniejsze w moim mniemaniu, no i taki, ze napewno jej wystarcza do "doroslosci" smile
        z tej serii rowniez mozna umeblowac pokoj dla niemowlaka, ale trzeba troche grosza zainwestowac, mebelki sa cudne, ale bardziej pasuja jednak dziewczynce niz chlopcu wedlug mnie (firma FS Favorit). Dodam, ze meble z Ikei do dzis spisuja sie bez zarzutu
        • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 13:19
          Meble z Ikei dla dziecka?No ja nie wiem.Ale jak kto woli.
          Na początek na pewno nie potrzebujesz nie wiadomo czego.Jeżeli to twoje pierwsze dziecko,to wiadomo,że chciała byś miec wszystko.Pytanie tylko,czy to"wszystko"jest niezbędnie potrzebne.Dla mnie najważniejsze było łóżeczko.Jakaś lampka mała nocna.Przewijak dla mnie jest rzecza totalnie zbedną,bo dziecko można przewinąć na początku w łóżeczku,a potem na lóżku np rodziców.Przewijaki te zwykłe ceratkowe bardzo szybko się niszczą,a poza tym dziecko w wieku powiedzmy 6mcy juz próbuje "uciekac"z takiego przewijaka np załozonego na łozeczko.Nie wiem,moze ja inaczej mysle,ale np jak ma sie wanne to ewentualnie zgodze sie ze wanienka sie przydaje,ale po co ze stojakiem?
          Na pewno na sam poczatek wystarczy minimalizm.Łózeczko,lapmka,komoda i jakas szafka.Cała reszta bezie sie uzupełniac"sama" z biegiem czasusmile
          • agni71 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 19:50
            ylunia78 napisała:

> Meble z Ikei dla dziecka?

A dlaczegóżby nie?

Przewijak dla mnie jest rzecza totalnie zbedną,bo dziecko można przewi
            > nąć na początku w łóżeczku,a potem na lóżku np rodziców.

No patrz, a dla mnie był niezbędny. Najważniejsza zaleta przewijaka - dziecko ma sie wysoko i nie trzeba sie schylać. Na łózku zdarzylo mi sie kilka razy przewijać, koszmar dla kregosłupa.

Przewijaki te zwykłe ce
            > ratkowe bardzo szybko się niszczą,

To prawda. Polecam przewijak drewniany (taka jakby rama, w którą wkłada sie ten ceratowy, miekki wkład, na cerate dobrze nałozyć pokrowiec z frotte - jest zdecydowanie milszy w dotyku dla dziecka).

a poza tym dziecko w wieku powiedzmy 6mcy juz
            > próbuje "uciekac"z takiego przewijaka np załozonego na łozeczko.

Wystarczy dac dziecku coś, czym sie przez te chwilę zajmie.

Nie wiem,moze
            > ja inaczej mysle,ale np jak ma sie wanne to ewentualnie zgodze sie ze wanienka
            > sie przydaje,ale po co ze stojakiem?

Dwójkę dzieci wychowałam bez stojaka, dla trzeciego kupiłam stojak i tylko plułam sobie w brodę, dlaczego tak póżno. Co to była za ulga dla pleców smile

> Na pewno na sam poczatek wystarczy minimalizm.Łózeczko,lapmka,komoda i jakas sz
            > afka.Cała reszta bezie sie uzupełniac"sama" z biegiem czasusmile

Zgadzam się.
            • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:49
              Pisałam SWOJE zdanie.Wiem,że mozna zająć dziecko zabawką,wiem,że mnie przewijak sie nie przydał,wiem,że stojak do wanienki też nie.Pisałam ze swojego doświadczenia.Nie musisz się ze mną zgadzać.
              • polka-22 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 21:49
                Ja sie z tobą zgadzam w 100%, tez nie miałam przewijaka i uważam go za zbędny mebel szczególnie ze starcza na krótko, komody Tez nie kupowalam, oddałam jedna moja szuflade.Miałam taki piankowy przewijak który leżał na blacie w łazience. Łóżeczko kupiłam turystyczne, miękkie i do tego dokupilam materac kokosowy. Po roku mały przeniósł sie na materac, który dla bezpieczeństwa leżał na podłodze i tak śpi do dzis i mimo ze ma już prawie 4lata śpi w wielkim namiocie i nie ma zwykłego łóżka smile
          • monikamar3-3 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 20:11
            "Przewijak dla mnie jest rzecza totalnie zbedną,bo dziecko można przewi
            > nąć na początku w łóżeczku,a potem na lóżku np rodziców.Przewijaki te zwykłe ce
            > ratkowe bardzo szybko się niszczą,a poza tym dziecko w wieku powiedzmy 6mcy juz
            > próbuje "uciekac"z takiego przewijaka np załozonego na łozeczko"

NIe zgodze sie absolutnie.U mnie przewijak był "strzałem w dziesiątkę", nie wyobrazam sobie przewijać dziecko pochylajac sie na lozku, o przebieraniu w lozeczku nie wspomne... na paczatku przeciez takic przewijań bedzie mnostwo, no ale jak ktos ma super zdrowy kręgosłup..... ja mam ceratowy przewijak zakladany na lozeczko i mimo iż był bardzo intensywnie uzytkowany , nic mu sie nie stalo. mozna dla dodatkowej ochrony a takze dla komfortu dziecka dokupic pokrowiec np frotte ( ja nie mialam). przewijak na lozeczko kosztuje srednio ok 50 zł, dla mnie i mojego męza rzecz niezbędna. Moi znajomi rowniez sobie chwalili. Oczywiscie fajna moze byc rowzniez komoda z przewijakiem ale na takową nie mielismy miejsca. Aha., dodam ze ja swojego malucha przebieralam na przewijaku do prawie 10 miesiaca zycia i nie był malutkim dzeickiem (61 cm przy urodzeniu), takze dla nas przewijak starczył na długo i naprawde bylismy zadowoleni, aż żal było sie z nim rozstac.
    • saszanasza Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 14:09
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,104651458,104651458.html
      • tygisek Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 14:49
        no a co zlego w meblach z Ikei dedykowanych do pokoiku dzieciecego? bo nierozumiem smile
        znaczy nie potrzebuje tlumaczenia, ale nie rozumiem Twojego zdziwienia...meble jakich wiele, a cena przystepna, ani parszywe ani krzywe, pewnie nie jedne moje dzieci maja meble z Ikei wink
    • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 17:16
      No i masz odpowiedź dlaczego nie meble z Ikeiwink
      No jak ktoś chce,to niech kupuje.Ja nie neguje,nic mi do tego.Po prostu ja bym nie kupiła i tyle.To jedna "wielka"chińszczyzna.Sklejki i nic więcej.
      • agni71 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 19:52
        W IKEi sa równiez meble drewniane.

IKEA ma dla mnie dwie ogromne zaletę - ma ładne wzornictwo przy stosunkowo niskich cenach, a produkty są dostepne od ręki.
      • ivaz Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 20:47
        Ikea ma drewniane meble również poza tym teraz leci często reklama w TV ze co 3 mebel ikeowski produkowany jest w Polsce
        • 01laura02 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:10
          A moze wkleicie fotki pokoi swoich dzieci urzadzam pokój dwu letniej córce i moze cos podpatrze wziełam projektantke zeby mi zaprojektowała ale mi sie nie podoba i kombinuje sama moze podpatrze cos od was.
          • ivaz Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:40
            zdjęcia mieszkań wrzucamy tu fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
        • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:45
          ivaz napisała:

> Ikea ma drewniane meble również poza tym teraz leci często reklama w TV ze co 3
          > mebel ikeowski produkowany jest w Polsce

No własnie ,reklama dźwignią handlusmileZnaczy ,że co?Że jak mówią w reklamie,to mam w to wierzyć?
          Duża część produktów sprzedawanych w IKEA "rodzi" sie w Chinach. Chiny są bowiem dostawcą kilkunastu procent wszystkich sprzedawanych w IKEA artykułów. Ale już drugie miejsce (12% wszystkich dostaw) zajmuje Polska (Szwecja jest trzecia 9%).
          • ivaz Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 22:28
            wiesz ile marek jest produkowanych w Chinach, nie wierze ze towje dzieci nie mają zadnej zabawki, bo te zazwyczaj pochodzą z Chin począwszy od bazarowych badziewów na fisher price kończywszy
            • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 22:35
              No wiem,wiem,to jest nie uniknione,ale staram się nie kupować "chińszczyzny".Poza tym jest "chiskie" i chinskie.
              W tym akurat przypadku mam na mysli,że Ikea jest szwedzkiej prod.a ja widzę same metki na meblach Ikei"made in china".Naprawe nie widziałam"made in polen".
      • tygisek Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 22:20
        no nie wiem, moje sa z litego drewna, coprawda to sosna, no ale skoro przezyly juz dwoje dzieci, to chyba nie sa najgorsze smile bez przesady wink
      • marychna31 Re: Pokój maleństwa 19.05.11, 22:42
        > No jak ktoś chce,to niech kupuje.Ja nie neguje,nic mi do tego.Po prostu ja bym
        > nie kupiła i tyle.To jedna "wielka"chińszczyzna.Sklejki i nic więcej.
        akurat meble IKEA są produkowane przeważnie w Polsce. Mój synek miał drewnianą komodę z przewijakiem. W zyciu bym z niej nie zrezygnowała.
    • saszanasza Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:26
      > Wiesz, wydaje mi się, że lepiej nie inwestować kasy w sklejkę. Meble powinny ma
      > luchowi trochę posłużyć, a takie tanie - szybko się rozpadną. Najlepiej zainwes
      > tuj w drewniane meble - są uniwersalne i trwałe. Fajne meble dla dzieci robi es
      > mebel.com, więc wejdź sobie do nich na stronę w wolnej chwili.

tia...a potem zgrzytaj zębami z rozpaczy, bo dziecko, jak to dziecko meble pomazało, poobijało czy poniszczyło w inny niewątpliwie kreatywny sposóbbig_grin

kiedyś rzeczywiście ludzi nie było stać na meble, więc dzieciaki wiele lat skazane były na tą samą meblościankę, która w miarę zmieniających się upodobań była poobklejana co rusz nowymi plakatami. na szczęście aktualnie rynek oferuje zdecydowanie więcej produktów być może mniej trwałych, ale w przystępnej cenie, umożliwiających jednocześnie względnie "tanią" zmianę aranżacji pokoju dostosowaną do potrzeb dziecka i portfela rodziców.
      myślę że średnio co 6 lat powinno się przynajmniej rozważyć możliwość zmiany lub częściowej wymiany mebli lub dostosowania ich do zmieniających wymagań dzieci. meble ikeowskie bez problemu tyle wytrzymają.
      • janka39 Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 21:54
        nie jestem przeciwniczka mebli z Ikei, bo rzyczywiscie stosunek jakosci do ceny jest przyzwoity i jak dziecko mi takie meble kreatywnie przyozdobi, to nie bede sobie w brode plula, ze zainwestowalam kupe kasy w cos, co trzeba bedzie wyrzucic... ale
        Najwazniejsza rzecz, na ktora BARDZO zwracam uwage, to to czy meble smierdza... Niestety, te ze sklejki smierdza okrutnie i trzeba je wietrzyc miesiacami, nim wstawi sie do pokoju dziecka
        Mamut z Ikei tez smierdzi, ale i meble Baggi np. tez... Dlatego u nas pokoj nadal czeka na urzadzenie, choc chlopaki rosna wink
        • saszanasza Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 22:12
          moja droga, śmierdzi to dopiero szafa pomalowana farbą tablicową, za to radość dzieci - bezcennasmile
          • janka39 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 10:33
            radosc pewnie tak, tylko ciekawe, co z ich zdrowiem? uncertain
    • iberka Re: Pokój maleństwa 17.05.11, 23:58
      jako mama 9 latka i 2 latki uważam za niezbędne:
      *łóżeczko/ ewentulanie na pierwsze 3-4 mce ołyska/ koszyk mojżesza
      *przewijak: miałam na łóżeczko m ceratowe na drewnianej ramie i w pokrowcach frotte z ikea przetrwały po 15 mcy smile
      *wanienka: przy starszaku bez stojakaaa...o ja głupia smile a teraz na stojaku i z odpływem: suuuper ( mielismy bebe confort)
      * komoda na ubranka i kosmetyki
      *delikatne światło nocne
      *moskitiera na wózek i łóżeczko ( ewntulanie w oknie ale jak maluch spi na zewnatrz to ta na wózek sprawdza się świetnie

Dwie ostatnie rezczy to już nie meble więc więcej nie piszę smile
      Mebelki mielismy z Ikea ( komody) a łóżeczka z Klupś i Drewexu, oba polecam , oba z tych wyższych modeli ale bez płóz/ szuflad/ kół etc.

Iza
    • ciotka_lilka Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 00:25
      wszystko zależy co lubisz i jakie masz plany na pierwsze kilkanaście miesięcy życia dziecka - znam wiele pieknych i kosztownych pokoików które stały smutne i puste bo ich właściciele spędzili ten czas podobnie jak mój synek, który spał głownie z nami a w wieku 15 miesięcy przeprowadził się na łózko (kritter z ikei) - cieszę się że nie zainwestowałam np. setek pln w łóżeczko (dostaliśmy w spadku od znajomych i było zupełnie OK, kupilismy nowy materacyk)

z pewnością fajnie kupowac meble uniwersalne
      ja urządziłam synkowi pokój meblami z ikei - ma i komode malm i regał expedit. Wszystko fajnie z soba współgra i synkowi sie podoba, a to najwazniejsze

robiłam przegląd mebli dziecięcych ale nic mnie nie urzekło jak proste formy ikei.
      do tego tanie i nie żal jak się zniszczy albo mi zmieni koncepcja (a to się dzieje dośc często)
    • angelinaaaaa Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 10:45
      fajne i niedrogie są lampy Markslojd dla dzieci np. www.naszelampy24.pl/index.php?products=product&prod_id=1731
    • iwo_n_a Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 14:01
      Dziękuję miłe Pani za wszystkie wypowiedzi.
      Jeżeli chodzi o meble z Ikei to ja również nie jestem za nimi. Wyglądają fajnie ale ich jakość nie zawsze jest dobra. Poza tym są dość zwyczajne (mi się tak wydaje).
      Przeglądam wiele stron z mebelkami, wiele sklepów. Fajne mają w mebliku, ale podobają mi się też mega meble z sauthona. (meblik.pl, amko.com.pl) - tak możecie luknąć w te meble. Czy o tych coś wiecie??? Są bardzo fajne, ale nie wiem... zastanawiam się...
      • janka39 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 15:00
        Jakis czas temu myslalam o mebliku, ale poczytalam opinie w necie i mi przeszlo. Bardzo droga tandeta, ktora ladnie wyglada z daleka i na zdjeciach. No i smierdza (wąchałam). Poza tym takie meble posluza Ci kilka lat, a potem Mlode powie, zebys je zabrala, bo to obciach miec takie dziecinne meble wink
        A ikea to nie tylko sklejka.
        • saszanasza Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 15:54
          meble meblik to dopiero komercja i tandetna. Te drugie z linku są fajne (choć zależy który zestaw), jeżeli uważasz że warto inwestować to kupuj, pamiętaj jednak że większość z nich narzuca pewien określony styl i jeśli taki ci się znudzi będziesz musiała wymienić właściwie wszystko w pokoju. Są też masywne więc nadają się do dużego pokoju. Ja jednak w dalszym ciągu uważam że można za zdecydowanie mniejszą kasę urządzić w miarę fajny pokój dziecięcy, a meble Ikeowe wcale nie są takie złesmile

http://i56.tinypic.com/nycrwx.jpg

http://i53.tinypic.com/v81v04.jpg
          • polka-22 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 21:54
            Bardzo fajny pokój! Takie mi sie podobają, przestrzenne no i nie ma tych obciachowych kubusiow itp. Gratulacje.
            • ylunia78 Re: Pokój maleństwa 21.05.11, 21:02
              polka-22 napisała:

> Bardzo fajny pokój! Takie mi sie podobają, przestrzenne no i nie ma tych obciac
              > howych kubusiow itp. Gratulacje.

Huhuhuhubig_grin a moja szwagierka własnie urodziła i pokój małego z robiła z Kubusiem "w tle"....wink
          • janka39 do szaszanasza 19.05.11, 22:36
            pokoj rzeczywisice swietny
            jaka to seria? ten regal (?) z pierszej fotki to tez ikea?

bylam dzis w BRW - te meble to dopiero masakra estetyczna, to samo w Agacie uncertain
            • saszanasza Re: do szaszanasza 19.05.11, 22:52
              ten regał to zwykły expedit położony z dodatkowymi drzwiczkami. Komoda i szafa (której tu nie widać) są z serii hemnessmile
              Na wnętrzach mieszkań jest dużo ładnych pokoi dziecięcych urządzonych wcale nie tak dużym nakładem finansowym a wyglądających bardzo fajniesmile
              • janka39 Re: do szaszanasza 21.05.11, 14:42
                dzieki smile
    • gosiaw29 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 17:21
      meblik nie jest tandetny, przeciwnie, dobrze zrobiony i solidny, bez porównania do ikea, polecam.
      • saszanasza Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 18:04
        doprecyzuję: meblik nie jest tandetny w sensie wykonania czy materiałów a tandetny w sensie designu. Pokazałam te meble swojemu 8 latkowi i powiedział że w życiu by takich nie chciał. I ma rację. Wybaczcie ale zestaw z żyrafą jest fajny dla 3-5 latka, potem już mniej fajny. Zestaw z formułą jest już obciachowy dla 8 latka, więc pytam, na jak długo te meble mają służyć, bo chyba pomimo ich jakoby "solidności" chyba nie do końca życia.
        Zresztą jak widać po designu te meble z założenia przeznaczone są dla różnych grup wiekowych, natomiast poprzez swoją fakturę wprowadzają chaos i są trudne w aranżacji. By efekt był zadowalający potrzeba powściągliwości w dobieraniu innych elementów wystroju pokoju.

http://i54.tinypic.com/v3qcsw.jpg
        • agni71 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 19:31
          saszanasza napisała:

> doprecyzuję: meblik nie jest tandetny w sensie wykonania czy materiałów a tande
          > tny w sensie designu.

sasza, najpierw napisałam co wiedziałam, a pózniej przeczytalam twoja wypowiedż smile
        • beba77 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 21:30
          Saszanasza co do mebli dziecięcych zgadzam się z Tobą w 100%. Jak już kiedyś pisałam mamy mebelki locomoco i jesteśmy bardzo zadowoleni. W tej serii indywidualnie dobiera się kolory i rodzaj wykończenia ( szuflady lub drzwiczki). Mi to się bardzo odpowiada.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/zb/zd/4zuq/kry0diqx8esj8dBfGB.jpg
          • martek17 Re: Pokój maleństwa 20.05.11, 08:14
            beba77 bardzo zaciekawiły mnie te mebelki. Gdzie można je kupić?
      • agni71 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 19:29
        Meblik ma tandetne (w sensie "szmirowate") wzornictwo. To oczywiście moje zdanie osobiste, ktoś inny może je uważać za szczytowe osiągnięcie designu...
      • polka-22 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 21:57
        Zdecydowanie wole pokój powyżej z ikea niż jakikolwiek meblikowski. Tu dziecko może stworzyć temat pokoju i z czasem go zmieniać a nie meble.
    • gosiaw29 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 18:39
      tez nie zachwyca mnie ten design w perspektywie np.10 letniej, ale dla dziecka 0-6 są świetne, żałuję, że dopiero teraz kupiłam te meble, a wcześniej męczyłam się z tandetną w wykonaniu i niekomfortową w używaniu ikeą. meble używa się wspaniale, szuflady "chodzą" gładko, meble mają gładkie kanty, ogólnie oceniam je jako bardzo solidne. na pewno przesadą jest zakup całej kolekcji bo można dostać zawrotu głowy od tych ozdób, mam komodę, długi regał, krzesełko ze stoliczkiem i skrzynię (formuła) co w dużym pokoju i wraz z kilkoma obrazkami tra present www.sweetstyle.pl/images/middle/m24_0.png tworzy przemyślaną całość. Na początek kupiłabym zwykłe drewniane łóżeczko, ale komodę już porządną na dłuższy okres.
      • lucyna_1980 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 20:41
        Mamy Meblika i ja polecam - są trwałe, ładnie wykonanane. A żeby pokój ładnie wygladał to fakt -nie można już za bardzo dekorować okien i najlepiej w ogóle ścian. Muszą być jednokolorowe, proste.
        I zgodzę, się że niektore zestawy są dla dzieci 0-6 lat. Ale jak się dziecku przestaną podobać to co za problem zamówić u stolarza same fronty? W razie czego ja mam do wymiany 4 małe drzwiczki i 2 dzwi od szafy, więc koszt będzie bardzo mały.
        Ja polecam i obojętnie kto by mówił cokolwiek złego na ich temat to i tak kupiłabym je jeszcze raz i bedę ich bronić jak lew.
        • ania_kr Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 21:29
          Ja się zdecydowałam na dorosłe meble w pokoju dziecięcym. Niestety ze względu na ograniczone koszty z BRW. Najpierw kupiliśmy łóżeczko i komodę (mąż dokręcił do niej półeczkę, żeby blat był szerszy i służyła dobrze jako przewijak). Około drugich urodzin wymieniliśmy łóżeczko na dorosłe łóżko i kupiliśmy otwarty regał na zabawki i zamkniętą szafę na ubrania. Meble w kolorze buku, ściany piaskowo-morelowe. Na ścianach mamy kolorowe naklejki, kolorowe zasłonki, kolorowe zabawki na regale, kolorowe pudła na zabawki, kolorowe duże zabawki, które luzem leżą na dywanie - wystarczy tego. Dla mnie plusem tego jest to, że jak dziecko podrośnie to wystarczy zmienić kolor ścian, naklejki, zasłonki, a meble mogą zostać. Łatwo dokupić też jakiś nowy element do zestawu.
        • polka-22 Re: Pokój maleństwa 18.05.11, 22:03
          A po co ich masz bronić, przeciez ich nie sprzedajesz, ważne żeby tobie sie podobały, no i jak ich nikt nie będzie kupował to pokój twojego dziecka będzie niepowtarzalny, a chyba każdy by tak chciał?
    • mruwa9 iwona, nie szalej 20.05.11, 01:12
      Noworodkowi ani niemowlakowi kazdy pokoj i kazdy mebel splywa cienkim sikiem z gory na dol. Pokoik dla dziecka urzadzsz tak naprawde dla siebie, bo dziecku do szczescia wystaczy troche miejsca w twoim lozku, a Tobie co najwyzej potrzebna bylaby jakas komoda na ciuchy dziecka. Lozeczko nie jest niezbednym elementem wyprawki, przewijak tez nie, wanienka z ikei ma swietna relacje ceny do jakosci i to mozna polecic z calym przekonaniem. Zapomnij, ze meblujesz dziecku, zwlaszcza niemowlakowi, pokoj na lata. Po pierwsze, potrzeby dziecka sie zmieniaja i zapomnij o tym, ze pokoj niemowlaka bedzie pasowal do dwu-trzylatka, po drugie, im bardziej wydumany, oryginalny pokoj, tym szybciej sie znudzi. No i gdy dziecko dojdzie do etapu rabania klockami po meblach, nawet najdrozsze pojda w strzepy. Jesli koniecznie upierasz sie przy lozeczku, to jakiekolwiek lozeczko, uzywane lub nowe, z ikei- czemu nie - postawione w waszej sypialni bedzie wystarczajace. Plus komoda na ubranka i akcesoria niemowlece.Wiadomo, ze urzadzanie pokoju dla dziecka to duza frajda, ale na tym etapie istnieje duze ryzyko , ze wtopisz kase na cos, co w realu w ogole sie nie sprawdzi. Moja sugestia, jako doswiadczonej mamy- daruj sobie teraz urzadzanie pokoju dziecka. Poczekaj, gdy dziecko sie urodzi, gdzies w okolicach co najmniej 8-10 miesiecy bedziesz wiedziala, czego od pokoju oczekujecie, jakie sa wasze potrzeby i wedlug tych potrzeb latwiej bedzie urzadzic pokoj dla dziecka. na razie urzadzalabys go wylacznie dla siebie i to bez gwarancji, ze nie zmarnujesz kasy na niepraktyczny wystroj.
      • ciotka-pleple Re: iwona, nie szalej 20.05.11, 10:44
        hej mruwa
        dokładnie podpisuję się pod tym co piszesz. Ja mojemu synkowi urządziłam pokój później, na początku wstawiłam niski regalik - taki z ikea besta (wysokości około 60 cm) bez żadnych drzwiczek i kupiłam dywan, żeby nam było milej, potem dokupiłam drzwiczki do besty - i to był błąd bo on odrazu je wyrwał - pewnie dlatego że nie "wchodziły do szafki" tylko były zamontowane na zewnątrz (na to trzeba zwrócić uwage kupując meble). Dopiero jak to wszystko zmasakrował to mu kupiłam fajne meble i mam nadzieję, że starczą na długo. Jak mały skończył 2 lata, wiedziałam dokładnie jakich mebli on potrzebuje - i powiem Wam dziewczyny szczerze - takiego szczęscia w oczach dziecka nie widziałam nawet w świętasmile
        • ivaz Re: iwona, nie szalej 20.05.11, 12:20
          i ja sie podpisuje pod tymi słowami, noworodek i niemowlę nie potrzebuję osobnego pokoju, moja córka akurat spała od poczatku w łóżeczku, miała komodę na swoje ciuszki i inne pierdołki dzieciowe, kosz na zabawki w naszej sypialni a w ciągu dnia okupowała podłogę i matę. Swój pokój dostała na drugie urodziny, urządzony na potrzeby małego dziecka, łóżko, niskie regaliki z których sama sięgnie zabawke czy książeczkę, stolik krzesełko, szafa i komoda, wszystkie meble z ikea w kolorze białym, ozywiony dodatkami, ale nie pstrokaty.
          A co do meblika to dla mnie to taki ciuszkowy wójcik kiczyk za duze pieniądze, czyli design fatalny, ale jakość swietna.
          • eliszka25 Re: iwona, nie szalej 21.05.11, 00:09
            na sam poczatek bylo minimum, czyli porzadna komoda z obszernym przewijakiem i polka nad komoda oraz drewniane lozeczko. przez kilka miesiecy wystarczalo. pozniej mebli przybywalo w miare potrzeb. u mnie przewijak, ten sam na tej samej komodzie, jest w uzyciu juz piaty rok i nadal wyglada jak nowy. meble w domu prawie wszystkie mamy z ikei i nic ani nie smierdzi, ani sie nie rozpadlo, choc przezyly juz nawet przeprowadzke z rozkrecaniem i ponownym skrecaniem. no i ja chyba kupuje w jakiejs innej ikei, bo nasze meble sa wszystkie drewniane i na wielu byla metka made in poland, za to metki made in china na zadnym z naszych mebli nie bylo (pisze wylacznie o meblach, nie pastikowych duperelkach).

ale wracajac do tematu, to podobnie jak kilka poprzedniczek, tez uwazam, ze noworodkowi jest wsio ryba, jakie ma meble. wazde, zeby mial cieplo, sucho i wygodnie. dlatego u nas byl "zestaw startowy" do ktorego dokupowalismy inne meble w miare pojawiajacych sie potrzeb. za to tez lubie ikee, bo nie trzeba kupic calego kompletu jakichs tam konkretnych mebli, tylko mozna sobie samemu skompletowac fajny pokoj nawet na przestrzeni kilku lat.
            • ylunia78 Re: iwona, nie szalej 21.05.11, 21:34
              No dokładnie miałam na mysli to wszystko o czym napisała mruwa....
              Ja pokój urzadziłam całkiem niedawno,jak młody miał ok 9-10mcy.Pokój zrobiłam w takim stylu żeby odpowiadał i starszemu i młodszemu.Jest duży,więc jedna str dla starszka,druga dla młodego.Chciałam z jednej str dla starszego nakleić tapetę z Zygzakiem,ale stwierdziłam,że i tak już pomału wyrasta z tej fascynacji,po prostu pomalowałam chłopakom pokój na kolor morski i namalowałam róznej wielkości motyle w cytrynowym kolorze.Za rok zobaczę czym się chłopaki fascynują i zmienię wystrój pokoju.
              Szafę mam komandora obecnie,więc mieści mi się wszystko,a oprócz tego łózeczko,dla starszego"dorosłe"łózko i na razie jest gitwinkNo i porobiłam im półki pomalowane też w kolorze cytrynowym.
              • iwo_n_a Re: iwona, nie szalej 15.06.11, 14:24
                Dziękuję za wszystkie radysmile
                Ale znalazłam właśnie mebelki idealnesmile jest taka firma jakaś zagranmiczzna sauthon, i teraz mają taka fajna kolekcje z disney`a. Wybrłam sobie mebelki z Kubusiem Puchatkiem, zamówię je przez neta. Są boskie jak dla mnie, triochę kosztują to fakt, ale niech strace. Mam trochę kasy odłożonej więc poszalejęsmile
                a tak w ogóle jak by chciał ktoś zobaczyć to ja znalazłam te meble na fb, na stronie sauthon. później poszperałam w necie i zamówiłamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka