Dodaj do ulubionych

Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex??

10.08.11, 22:50
Dziewczyny za 2 tyg wyjeżdżamy na wakacje- przejedziemy dosłownie całą Polskę wzdłużsmile W związku z tym (oraz z tym, że jestem niesamowicie przewrazliwiona na punkcie jazdy samochodem z dziecmi) postanowiliśmy kupic dzieciom nowe foteliki. Znalazłam w necie foteliki Cybex Free i Cybex Solutions, waga 15-36 kg. W testach mają 4 gwiazdki. Moje pytania, jeżeli możecie, to pomóżciesmile Młodsze dziecko ma 2 lata skończone- 15 kg i 90 cm- mogę go posadzic w tym foteliku? Czy oparcie da się rozłożyc do wygodnej pozycji do spania? (nie musi byc zupełnie na leżąco). Czy ktoś posiadający któryś z tych fotelików używa go w passacie kombii?? Jestem zmuszona kupic przez Internet , ponieważ tu, gdzie mieszkam moge liczyc ewentualnie na foteliki z Auchanusmile Pomóżcie, jeżeli możeciesmile
Obserwuj wątek
    • leila78 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:05
      Mam solution. Oparcie NIE rozkłada się do spania wogóle, odchyla się tylko ten zagłówek. Mój śpi w tym foteliku i mu nic nie przeszkadza. Jednak nie posadziłabym, szczególnie na trasę, w nim dwulatka. Mój miał ponad dwa lata jak kupiliśmy ten fotelik ale na trasy jeździł w Tobi. IMO dla takiego malucha ten fotelik nie jest jeszcze bezpieczny.
      • leila78 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:07
        źle napisałam. oparcie odchyla się ale na tyle minimalnie, że nie ma o czym mówićwink daje to tyle, że dzieć nie siedzi w pionie i nie leci tym samym do przodu.
        • amulka1987 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:10
          Leila, czy jesteś w stanie zamieścic fotke jak to wygląda w samochodzie- na ile jest to odchylenie? Nie zalezy mi, żeby dzieci leżały- teraz mam mocno już zniszczony maxi cosi priori i tam też całkiem na leżąco się nie rozkłada.
          • agni71 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:41
            amulka1987 napisała:

> Leila, czy jesteś w stanie zamieścic fotke jak to wygląda w samochodzie- na ile
            > jest to odchylenie? Nie zalezy mi, żeby dzieci leżały- teraz mam mocno już zni
            > szczony maxi cosi priori i tam też całkiem na leżąco się nie rozkłada.

Mialam Maxi-Cosi Priori, mam Cybexy dla córek i jesli uważasz, ze Priori mało sie odchyla, to Cybex w porównaniu nie odchyla sie wcale. Odchyla sie lekko do tyłu zagłówek, dzięki czemu głowa nie leci do przodu. Ale ten efekt widac lepiej u starszych dzieci. Ja przesadziłam do Cybexa 4-latkę, młodszego dziecka nie dałabym do tego fotelika. Teraz córka ma 5 lat (jest drobna) i czasem jeszcze główka poleci do przodu, u starszej corki nie ma tego problemu. Generalnie polecam ten fotelik, ale dla 2-latka na długą trasę wybrałabym jednak fotelik z zakresu 9-18 kg.
      • amulka1987 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:08
        A może ktoś polecic jakiś fotelik dla dwulatka? Nie jestem w stanie zapłacic więcej niż 600 zł za jeden- a muszę kupic dwa. Zalezy mi, żeby rozkładał się choc trochę do spania, pojedziemy wiele godzin.
        • dor.ata Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:21
          Najlepiej jakbyś zajrzała na forum o fotelikach. Tam są osoby, które naprawdę Ci doradzą. Ja korzystałam z Ich pomocy i jestem bardzo zadowolona.
    • abigail83 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:27
      Dwulatek mierzacy 90cm jest absolutnie za maly na 15-36!!! Jesli wyrosl z dotychczasowego-jakiego? pozostaje ci 9-36kg przedzial.
      Absolutnie wiek i waga i wzrost nakazuja przewozic w foteliku z wlasnymi pasami. Moje dziecko,niewiele od twego mlodsze,wciaz jezdzi tylem i jeszcze b dlugo bedzie.
    • kutitu Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:29
      Ja jestem w tej chwili na wakacjach, mój 5 letni (108 cm wzrostu) syn przejechał około 500 km w foteliku Cybex Solutions. Fotelik był umiejscowiony na przednim siedzeniu, miał przechylony zagłówek do tyłu i mojemu synowi w czasie snu głowa leciała do przodu. Ja siedziałam za nim i ciagle mu ją poprawiałam. Dla dwulatka nie polecam. Ogólnie to dobre foteliki, bardzo wysoko oceniane.
    • neptunka Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 10.08.11, 23:38
      ja też mam Cybexa - ale dla 5latka, absolutnie ten fotelik nie nadaje się dla 2latka! Odchyla się w nim zagłówek, ale to i tak za mało dla dłuższego snu - bo głowa leci w dół. No i jak ktoś juz pisał - 2 latek powinien jeździć w foteliku z własnymi pasami!
      Moja córka ma teraz 3 lata, przesiadła się do fotelika po bracie, do tej pory jeździła w takim:
      www.bobowozki.com.pl/product_info.php?cPath=1&products_id=675
      i on się super nadawał do spania - jednym ruchem ręki śpiące dziecko wysuwało się do przodu i fotelik był w polycji prawie leżącej,
      byliśmy z niego b.zadowoleni
    • poemi123 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 11.08.11, 00:00
      Dla dwulatka się nie nadaje. Córkę przesadziliśmy do niego, jak miała 4 lata i około 100 cm wzrostu. Syn ma dwa lata i 10 miesięcy, wzrost 100 cm, waga 17 kg, a jeszcze jeździ w 9-18 Maxi Cosi. Dopiero jesienią lub zimą będzie przesiadał się do Cybexa. Mimo regulacji pasy w Cybexie przechodzą stanowczo za wysoko dla takiego malucha - mierzyliśmy synka jak miał około 95 cm wzrostu i pasy miał na wysokości szyi.
      • magda79pn Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 11.08.11, 00:54
        my mamy bebe confort moby, też bym dwulatka na nim nie posadziła, ale może starszemu dziecku kupisz, mój syn miał chyba 3, albo i 4 jak go kupiliśmy, jesteśmy bardzo zadowoleni z tego fotelika, synek też nie narzeka, fotelik jest szeroki, miękki i wygodny, młodemu nie leci głowa do przodu, z boku ma przycisk (ja sięgam do niego z przedniego fotela, ale oczywiście muszę potem chwycić od spodu za siedzisko i odsunąć fotelik od siedzenia samochodu bo inaczej się nie rozłoży) i w foteliku odchyla się całe oparcie, jak go kupiliśmy to mieliśmy passata kombi wink pasował idealnie

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/19CdxaV2Npjy7zZJAB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/AvDadLMt4rHRfNhtgB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/er1j8yuVC7p7thsmYB.jpg
    • magdalenca78 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 11.08.11, 06:41
      Biegiem, na fotelikowe, tam Ci pomoga smile
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      Ale dla 2-latka będą raczej odradzac fotelik 15-36.
    • nataliam2 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 11.08.11, 19:05
      Ja mam Cybexa Solution X ale dla 5 latka. Syn przesiadł sie do niego jak miał 3 lata. Wyrósł wtedy z fotelika od 9 do 18 kg. Jak dla mnie jest super ale nie dla takiego malucha. Odchyla się w nim zagłówek i oparcie też, ale nie jeśli fotelik ustawiony jest na tylnej kanapie. Musi być regulowany fotel. Wtedy jest naprawdę wygodny. Odchylamy parcie fotela i wtedy fotelik też możesz odchylić, inaczej się nie da. Córka właśnie mi wyrasta z fotela do 18 kg, to znaczy ma 2 lata i waży tylko 12 kg ale zaczyna wystawać jej głowa, więc czeka mnie wymiana. Chciałam właśnie cybexa solution X ale nie nadaje się, przymierzyłam ja i po prostu się w nim topi. Wymyśliłam więc że kupię Pallas. Jestem prawie przekonana do tego fotelika tylko muszę przymierzyć bo nie wiem czy pasy nie będą za krótkie.
      • amulka1987 Re: Pomóżcie z fotelikiem:) Cybex?? 13.08.11, 13:58
        Kupiłam Cybex Isis, 9-36- mam nadzieję, że będzie ok. Syn ma ok 90 cm, ale ma (po mniesmile) nieproporcjonalną budowę ciała- krótkie nóżki i długi tułów. Wsadziłam go do Graco Junior Maxi w samochodzie koleżanki i pasował idealnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka