Dodaj do ulubionych

Kurtka puchowa

12.08.11, 10:30
słuchajcie, chciałabym dziewczynom swoim kupić kurtki puchowe w tym roku. Jedną potrzebuję na 92 druga na 128/134. W jakich sklepach mam szukać - nie musi to być koniecznie benetton. Macie jakies pomysły, sprawdzone modele?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 10:34
      Jeśli nie benetton, to sklepy sportowe ci pozostają, ale tam ceny wyższe niz w Benettonie. Jest jeszcze Zara - niektóre ich kurtki są puchowe, musiałabys sprawdzić skład wypełnienia na metce. Ewentualnie Gap, ale to tylko na Allegro lub przez kogoś kupisz. O innych puchówkach dostepnych w Polsce nie wiem, może ktos inny jeszcze cos doda.
    • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 11:28
      Zdecydowanie szukaj w sklepach sportowych (turystycznych). Jeśli to ma być faktycznie puchowa, czyli z puchem, a nie z wypełnieniem polyestrowym, musisz się liczyć z wydatkiem rzędu ok. 300-350 zł na jedną kurtkę. Górnych granic nie ma wink
      Ja mogę polecić kurtki puchowe Marmot, bo podobno używają najlepszego puchu i robią kurtki dla dzieci - a nie każdy robi. Prawdopodobnie dlatego, że puch jest dość drogi i zakup takiej kurtki to spory wydatek. Przypuszczam, że rozmiar 92 może być trudno znaleźć, ale może?

• iwek33 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 11:38
        To ja się podepnę do wątku, bo mam pytanko dotyczące puchowych kurtek. Kupiłam w tym roku synowi zimową puchówkę Nike, podobno trzeba to jakoś specjalnie prać. W sklepie poradzono, żebym do pralki razem z kurtką wrzuciła piłki palantowe (?) żeby puch się nie zbił. Też tak robicie? Jak pierzecie takie kurtki?
        • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 11:40
          Nie wiem, jakie to są piłki palantowe, ja używam tenisowych smile Do tenisa ziemnego oczywiście smile Faktycznie piłeczki mają zapobiegać zbijaniu się puchu.
          • magda79pn Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 11:46
            mąż ma puchową kamizelkę adidasa, piorę ją w pralce, na 40 st, nie wrzucam piłek tenisowych mimo że tez o tym słyszałam, wyciągam tą kamizelkę z pralki i wygląda jak szmata smile suszę ją zazwyczaj 2 dni, chyba że jest lato (właśnie tydzień temu ją prałam) wtedy jeden dzień, ale trzeba co godzinkę-dwie ją porządnie strzepnąć. Mamy ją chyba z 4 lata i nadal wygląda jak nowa smile

też chciałam puchówki dla chłopaków, ale drogie są, nie dam 400zł/szt (o droższych nawet nie myślę)
          • kajak75 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:00
            do prania puchowych kurtek do pralki mozna wrzucic pilki tenisowe - ale lepiej wczesnie sprawdzic czy nie farbuja.

A swoja droga to najlepsza puchowa kurtka jaka miala moja corka, to byla islandzkiej firmy north 66 poprzednik tego modelu:
            www.66north.com/shop/pc-825-502-bragi-childrens-down-parka.aspx
            nie moge odzalowac, ze mloda z niej juz wyrosla.
            • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:14
              Kajak 75: Oglądałam kiedyś ubrania 66north, bo mają fajne dla dzieci, ale w Polsce chyba nie są dostępne?
              • kajak75 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:35
                chyba nie mają w PL, zwlaszcza dzieciecych. Generalnie to jedna z tych fajnych firm malo u nas znanych. Trudno kupic, ale i trudno sprzedacsmile
                My corce kurtke przywiezlismy jako "pamiatke z wakacji" na Islandii.
            • dolores12 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:17
              Dla starszego dziecka możesz kupić tu:
              www.landsend.co.uk/pp/Down-Jacket~8461_1187.html?bcc=y&CM_MERCH=IDX_00020__0000001192&origin=index
          • iwek33 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:23
            helly.g napisała:

... ja używam tenisowych smile Do tenisa ziemn
            > ego oczywiście smile Faktycznie piłeczki mają zapobiegać zbijaniu się puchu.

Ile tych piłek wrzucasz?
            • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:35
              Nie gram w tenisa, kupiłam opakowanie piłeczek tylko do prania 4 sztuki wink Wrzucam całość i jedną kurtkę.
              • iwek33 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:45
                helly.g napisała:

> Nie gram w tenisa, kupiłam opakowanie piłeczek tylko do prania 4 sztuki wink Wrz
                > ucam całość i jedną kurtkę.

Ja też nie gramsmile Kupię w takim razie 1 opakowanie i jak przyjdzie czas prania to wrzucę.
                Dziękuję bardzo za instrukcję smile
        • kajak75 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:44
          sa też specjalne płyny do prania puchu. generalnie trzeba pamietac, że jesli kurta ma powloke z goretexu czy podobnych materialow to nie wolno dodawac zadnych plynow do plukania.
    • inia25 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:15
      a ile kosztują kurtki benettona?
      • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 12:33
        A dlaczego akurat benetton? Zaufanie czy przyzwyczajenie?
        Zanim się zdecydujesz, pomyśl czy to faktycznie ma być kurtka z puchem, czy czy ze sztucznym wypełnieniem udającym puch. Czasem to sztuczne wystarcza, bo nie każdy potrzebuje takiego zabezpieczenia, a kurtka nie jest tania. Choć jak się porówna z niektórymi "tanimi" ubraniami, to eh, warto wydać więcej. Indywidualna sprawa.
        Poszukaj informacji o wypełnieniach. O puchu Marmota znajdziesz np. tutaj
        a o sztucznym wypełnieniu nic nie znalazłam sad
        • agni71 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:15
          helly.g napisała:

> A dlaczego akurat benetton? Zaufanie czy przyzwyczajenie?

cena wink
          • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:50
            Aha, no faktycznie - cena rzędu stu kilkudziesięciu złotych jest atrakcyjna. Ostatecznie najczęściej decyduje cena, zwłaszcza jeśli trudno ocenić inne parametry.
            Czasem nawet ten sam materiał daje inny efekt. Np. pościel z mikrowłókna kupiona w Tchibo jest jednak bardziej przyjemna w dotyku, niż teoretycznie taka sama, ale z Lidla. Nie wszystkie gotujemy w garnkach Zeptera smile i niekoniecznie decyduje cena.
            Ja akurat wolę zapłacić więcej za ubrania firm turystycznych, bo wiem, że pracują nad tkaninami i krojem wink
            Poza sukienkami rzecz jasna smile
            • agni71 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 14:13
              > Ja akurat wolę zapłacić więcej za ubrania firm turystycznych, bo wiem, że pracu
              > ją nad tkaninami i krojem wink

Tez bym pewnie wolała, jakbym miała większa kwote do dyspozycji smile

Dobrze, ze te z B. chociaz ładne wink
      • agni71 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:14
        Benetton z nowej kolekcji, takie grubsze, porządniejsze, dwustronne, z odpinanym kapturem, w zeszłym roku kosztowaly 259 zł. Ja nigdy nie kupuje w regularnej cenie, tylko na wyprzedaży. Na zeszły rok kupiłam za chyba 120 albo 130 zł, a na ten za 180 zł (ale jakbym poczekała 2 tygodnie to kupiłabym za 130 zł). Pisze o kurtkach dziewczęcych, ale chlopięce pewnie podobnie kosztują. Benetton ma tez tańsze, cieńsze kurtki puchowe, z nieodpinanym kapturem za bodajże 179 zł. W zeszłym roku były tez bardzo fajne dłuższe, z paskiem - były droższe chyba od tych dwustronnych (cos mi sie kojarzy, ze ponad 300 zł), a do wyprzedaży nie dotrwały, więc nie wiem, ile by wtedy kosztowały.
        ja kupuje Benettona z tego powodu, ze w sklepach sportowych są jeszcze droższe.
        • iwek33 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:26
          No to mi się udałosmile Odkupiłam dla synka kurtkę puchową za 100zł od Pani, która przywiozła kilka ze Stanów. 100zł za puchówkę w rozmiarze 164 to chyba dobra cena.
          • magda79pn Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:38
            zaje... dobra wink
            ja tez chcę taką... sad
            • iwek33 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:43
              Kurtki rozeszły się wśród znajomych w ciągu pół dnia smile
              Ja nigdy wcześniej nie miałam puchówki, zobaczymy jak się sprawdzi..
            • sharpless6 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:50
              zdziwiona jestem ,ze niektórzy kuupują puchowe kurtki dla dzieci. takie kurtki i śpiwory są na zimoe wyprawy w góry. Kiedyś w Alpach 3 godziny w dujawicy przesiedziałam na przełęczy w puchówce i nie zmarzlam jak dla mnie takie jest przeznaczenie. Przecież małe dziecko jest ruchliwe, nie jest im za ciepło w nich.
              • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:57
                sharpless6 napisała:

> zdziwiona jestem ,ze niektórzy kuupują puchowe kurtki dla dzieci. takie kurtki
                > i śpiwory są na zimoe wyprawy w góry. Kiedyś w Alpach 3 godziny w dujawicy prze
                > siedziałam na przełęczy w puchówce i nie zmarzlam jak dla mnie takie jest przez
                > naczenie. Przecież małe dziecko jest ruchliwe, nie jest im za ciepło w nich.

Jest ruchliwe, ale też marznie. Zaletą puchowej jest to, że można pod nią ubrać mniej warstw. A jeśli tkanina zewnętrzna jest oddychająca, to ciało się aż tak nie spoci.
              • agni71 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 14:16
                sharpless6 napisała:

> zdziwiona jestem ,ze niektórzy kuupują puchowe kurtki dla dzieci. takie kurtki
                > i śpiwory są na zimoe wyprawy w góry.

A ja uważam, ze takie kurtki są dobre wszędzie, kiedy jest zimno. Nawet na mojej wsi temperatury spadają do -20 stopni zimą. Na cieplejsze dni zimowe jest druga, cieńsza kurtka. Albo pod puchówkę zakłada sie T-shirt z kr. rekawem (ja większośc zim tak chodzę i bardzo sobie chwalę) smile
          • paliwodaj Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:48
            nie jestem pewna czy pilki w pralce wystarcza do tego zeby puch byl rozbity...Przeciez po odwirowaniu puch znowu jest zbity. Sama nie wyobrazam sobie prania kurtki puchowej i suszenia jej bez suszarki do ubran. Po pierwsze w zimie pewnie schnie wieki, a po drugie puch moze zaczac smierdziec.
            • helly.g Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 13:53
              Ja mojej nie suszę w suszarce! Nie chce mi się iść do piwnicy sprawdzać, ale chyba na metce mam zakaz używania suszarki. Ale nie schnie wieki. Może to jest właśnie ta drobna różnica używanego puchu?
              • paliwodaj Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 15:49
                w suszarce masz rozne opcje, kurtki nie suszy sie na tej najbardziej goracej.
                • krasulas Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 17:45
                  Mój drobny 2latek miał GAPowską puchówkę - odkupioną używkę - wtopa - taką sobie - odprzedałam dalej. Także nosił "zwykłe/tradycyjne" kurteczki. Wtedy, jako wózkowe jeszcze dziecię dziwnie w puchóweczkach wyglądał.
                  Na ten sezon kupiłam z B. za 104zł (przeurocza). I dlatego B. wybrałam, bo córka (teraz 128) już 4 sezon biegać w B. będzie - mamy płaszcz z nieodpinanym kapturem, dwustronną ciepłą i najtańszą lekko w pasie wcinaną z nieodpinanym kapturem (reg. cena ok. 180zł). Każdą z nich prałam - z piłkami tenisowymi, na niskiej temp. Każda ciepła, śliczna i tania (wszystkie na % kupowane do 110zł). Ze starych kol. pojawiają się już na allegro - ceny rózne.
                  Nie wiem czy pia_ córce w Intersporcie nie kupiła czegoś ciekawego za 100zł (ale to chba w marcu/kwietniu na ost. wyprzedażach).
                  Także głównie Benetton (niestety...), Zara i Intersport... służą ofertą.
                  • mielin Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 23:20
                    A ja tam MIEJSKIE kurtki puchowe Benettona w typie 'Alaska' dłuższe, z paskiem i z nieodzownym kapturem obszytym futrem (niezwykle twarzowymwink - uwielbiam dla młodej, dla męża i siebiesmile)) Ten model sprawdził mi sie wyśmienicie, młoda miała już 3 takie kurtki i cud miód i malinasmile Nie dość że fajnie wyglądają to jeszcze są ciepłe, dobrze chronią przed zawieją zimową i są jakościowo niezawodne (i dają się jeszcze dobrze odsprzedać). Jedyny mankament (jak dla mnie) to regularna cena - w zeszłym roku w kids 359zł za mniejsze i 399zł za większe rozmiary, ale od jakiegoś czasu staram sie je kupować na wyprzedażachsmile

Mamy też taką modną dwustronną kurtkęsmile - krótszą i tez jest ok, ale jednak młodej nieco - zeszłej bardzo mroźnej zimy - pupka troszkę w niej marzła... ale wizualnie śliczna!

Co do kurtek profesjonalnych, nie wydają mi się potrzebne do noszenia zimą w miastach, sama dla siebie na zimę mam kurtki miejskie a nie profesjonalne górskie, co innego gdybym mieszkała w wysokich górach lub na Alasce...
                    • persa1 Re: Kurtka puchowa 12.08.11, 23:39
                      A czy w benettonie sa juz zimowe kurtki dziewczece?
                      • gosjana Re: Kurtka puchowa 13.08.11, 01:12
                        od kilku lat kupuję kurtki puchowe, dla dzieci, dla siebie, nie wyobrażam sobie zimy bez niej smile
                        po zimie oddaję je do pralni, raz spróbowałam wyprać taką kurtkę z piłeczkami, po wysuszeniu kurtka nie była już taka "puchowa" jak być powinna, puch był rozłożony nierównomiernie, bardziej zbity ...
                        ostatnio kupując kurtkę esprit piłeczka tenisowa była dołączona do kurtki, ale po co? nie wiem, w niczym one nie pomagają... co mi z tego, że podczas prania niby rozbijają puch, jak po wysuszeniu kurtka wygląda jak flak
                        • agni71 Re: Kurtka puchowa 13.08.11, 12:16
                          A suszyłas w suszarce elektrycznej? Ja puchówki piore w pralce (z piłeczkami), a potem susze w suszarce (tez z pileczkami) i puch ladnie równomiernie sie rozkłada.
                          • gosjana Re: Kurtka puchowa 14.08.11, 17:31
                            Nie, suszarki nie posiadam ale może trzeba o takim zakupie pomyśleć??
                            zadowolona jesteś z suszarki? nie gniecie za bardzo ciuchów? na co zwrócić uwagę przy zakupie?
                            • agni71 Re: Kurtka puchowa 14.08.11, 18:14
                              > zadowolona jesteś z suszarki? nie gniecie za bardzo ciuchów? na co zwrócić uwag
                              > ę przy zakupie?

Jestem bardzo zadowolona. Nie musze sie martwić, że mi cos nie zdąży wyschnąć, moge robic 5 prań jednego dnia i nie ma problemu, gdzie to rozwiesić. No i puchówki, a mamy ich trochę - nie ma obawy, że cos zgnije zanim wyschnie (kiedys zniszczyłam tak poduszkę). Do suszarki wrzucam tez poduszki, kołdry - nie trzeba czekać 2 dni aż wyschną. Co do gniecenia - to właśnie, kiedy NIE CHCĘ czegos prasować, wrzucam to do suszenia w suszarce, 99% rzeczy z suszarki juz nie prasuję. Na co zwrócić uwagę? Nie wiem, moze na zużycie prądu, ilośc programów? Ja mam w ogóle starszy modekl i mnie w mojej brakuje np. pokazywanego czasu do końca suszenia, ale wszystkie nowsze juz chyba to mają....
    • my_valenciana Re: Kurtka puchowa 14.08.11, 23:19
      Ja nie bardzo wiem w jakim celu niby wrzucac piłki do pralki. Przecież jak puch jest mokry, to żadne piłki mu nie pomogą. Piłki wrzuca się do suszrki bębnowej. Mam w suszarce program do pierza i trwa on o zgrozo 3,5 godziny, ale kurtka po suszeniu z piłkami jest bardziej puszysta niz ze sklepu.
      • gosjana Re: Kurtka puchowa 14.08.11, 23:49
        my_valenciana napisała:
        > . Mam w suszarce program do pierza i trwa on o zgrozo 3,5 godziny, ale kurtka p
        > o suszeniu z piłkami jest bardziej puszysta niz ze sklepu.

Możesz podać model suszarki? będę wdzięczna
        • my_valenciana Re: Kurtka puchowa 16.08.11, 17:37
          Bosh Maxx7 Sensitive
    • paproszek57 Re: Kurtka puchowa 15.08.11, 10:52
      ja szukam dla siebie, niekonicznie musi byc prawdziwy puch w środku, polecacie te z benettona? w tej chwili na stronie jest jedna tylko z takich dłuższych, czy gdzieś można obejrzeć więcej?jakie mnioej więcej są ceny?
      • agni71 Re: Kurtka puchowa 15.08.11, 11:25
        Mnie te z Benettona jakos nie pasują, ale bardzo fajne, zawsze kilka modeli, ma Esprit.
        • gosjana Re: Kurtka puchowa 15.08.11, 11:39
          też polecam Esprit, mam jedną dłuższą puchową i jedną krótszą-też puchową, tą krótszą kupiłam rok temu na promocji jakiejś gazety-Glamorur? nie pamiętam, zaoszczędziłam 100zł, w tym roku taka akcja pewnie też będzie ok października. Noszą się rewelacyjnie, w ogóle ta marka to moja ulubiona big_grin
          • aniaop Re: Kurtka puchowa 15.08.11, 12:00
            Ja kocham Benettona big_grin Kurtki puchowe nosimy wszyscy troje od wielu, wielu lat. Ja mam krotka puchowke uzywana glownie na urlopie w gorach oraz dlugi plaszcz puchowy nabyty w czasie ostatniej wyprzedazy. Cudo: z kapturem i paskiem. I nie mowcie prosze, ze to nie na nasze warunki klimatyczne, bo dla mnie -20 rano, jak wychodze do pracy to jednak zimno, ale moze zmarzluchem jestem tongue_out
            Mloda nosila chyba juz wszystkie modele Benettona (musze wlasnie 4 wystawic na allegro) i krotkie i plaszcze a na ten rok ma dlusza, za pupe kurtke z paskiem i futerkiem przy kapturze. Podobnie, jak Mielin uwazam, ze jest uroczasmile
            Wiele razy w US i CA probowalam Mlodej kupic puchowke Gapa i nigdy nie zdecydowalam sie, bo po pomacaniu stwierdzalam, ze wole Benettonsmile Sa mniej sztywne, delikatniejsze i fasony naprawde twarzowe. Podobaja mi sie duzo bardziej. Na oddziez sportowa nigdy bym sie nie zdecydowala, no ale kwestia gustu. Osobiscie nie ubieram sie sportowo, wiec wole cos bardziej szykownego wink
            Piore w pralce, ostatnio nawet zapominam o pileczkach. Suszarki nie posiadam, ale moj maz idealnie roztrzepuje puch recznie smile, wprawe ma wink
    • tijuana2 Re: Kurtka puchowa 16.08.11, 18:18
      W sumie mowa tu jest głównie o Benettonach i innych markach tego typu, ale ja powiem, że w tym roku kupiłam synowi puchową kurtkę z C&A za 79zł. W lipcu był taki przedsezonowy rzut w promocyjnych cenach - naprawdę kurtka jest puchowa, trochę dłuższa, z ciepłym kapturem obszytym futerkiem. Wydaje mi się, że na ten sezon wystarczy (w sensie, że cieplejszej i "lepszej" nie zamierzam już kupować). Zobaczymy jak się sprawdzi; na metce jest wskazówka, żeby prać w pralce i suszyć w suszarce z piłkami tenisowymi.

W każdym razie daję Wam znać, że coś takiego można było dostać w fajnej cenie. One powinny się znowu pojawić, może już nie w tak atrakcyjnej cenie, ale na pewno nie za 400zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka