Dodaj do ulubionych

allegro-i nie wiem co zrobić..

18.08.11, 21:34
sprzedaję sporo na allegro ale pierwszy raz mam taki problem i nie wiem co zrobić.
otóż sprzedałam rzecz-w trakcie trwania aukcji dodałam tekst,że bardzo proszę o nie płacenie przez PzA tylko na konto (mam problem z wypłatą środków z PzA i jeszcze przez kilka dni nie będzie to możliwe). osoba,która ode mnie kupiła ewidentnie nie przeczytała mojej prośby i zapłaciła przez PzA.
teoretycznie mam prawo czekać aż będę miała możliwość wypłaty tych pieniędzy na swoje konto i dopiero nastąpiłaby wysyłka,z drugiej jednak strony wiem,że kupująca wysłała mi tę kasę i mogę spokojnie wysłać.
wkurzyło mnie jednak,że zapłaciła nie tak jak prosiłam a poza tym-kiedy zwróciłam jej na to uwagę w mailu (spokojnie i kulturalnie bo nie jestem typem awanturnika)-to nie raczyła nawet odpisać i zero słowa wyjaśnienia.
dla mnie to jest duże utrudnienie i w zasadzie,gdybym była złośliwa i mściwa to spokojnie poczekałabym na możliwość wypłaty kasy i dopiero wysłała paczkę.
co wy byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 21:43
      Jak będziesz złośliwa, może cię spotkać złośliwość w odwecie - a możliwości dziewczyna będzie miała spore, bo według regulaminu Allegro ona ma prawo zapłacić przez Płacę z Allegro.
    • kaszunia Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 21:48
      Ja bym poczekała smile
    • i_b13 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 21:50
      wyslij przesyłkę, kupujący ma prawo płacić przez PzA
      a twojego maila mogła najzwyczajniej w świecie nie przeczytać, ja od pewnego czasu zaglądam w pocztę raz w tygodniu
    • baba06 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 21:51
      kupiła, zapłaciła i jeszcze źlewink? a że nie doczytała twoich życzeń? ja czasami coś kupuję, później nie zaglądam i nie kontroluję, czy ktoś coś dopisał, czy nie, może ona tak samo? do poczty tez mogła nie zajrzeć, zdarza sięsmile

I nie rozumiem dlaczego nie możesz sobie z PzA przelać kasy?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 21:55
        a pisalas o tym w aukcji, ze nie uznajesz pza ? gdyby allegrowicz mi w mailu napisalm, ze ma nie placc z pza to bym go wysmiala. zwlacza, ze jak tylko cso kupie to od razu przechodze do platnosci.
        • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 22:03
          to nie to,że nie uznaję tylko,że zmieniałam nr konta.w powiadomieniu od sprzedającego zmieniłam nr konta na nowy od ręki.
          w PzA już tak łatwo nie jest.trzeba wysłać list do allegro,oni się ze mną skontaktują,potwierdzą dane,samizmieniąnr konta i dopiero wtedy będę mogła otrzymywać pieniądze.
          w tej chwili mam w PzA zablokowane środki do czasu decyzji allegro.i tylko o to chodzi.
          • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 22:20
            Dobra, możesz mieć problemy z PzA, ale to Ty, a nie kupujący. Nie widzę powodu, dla którego ktoś ma czekać na przesyłkę, bo Ty masz problem z allegro.
            • marychna31 Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:24
              Nie wolno blokować opcji PzA, podejrzewam, ze jakby ktos to podesłał do allegro to usunęli by ci aukcję a jeszcze może i konto zablokowali. Twoje problemy ze ze zmianą konta to sa tylko twoje problemy, kupujący w 100% wywiązał się ze swoich obowiązków.
              • wuika Re: Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:26
                Że z kim? tongue_out
                • marychna31 Re: Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:31
                  wuika napisała:

> Że z kim? tongue_out
                  No przepraszam, bardzo się spieszę, żeby się dziecko w wannie nie utopiło wink wystarczy taki powód do literówki?wink
                  • wuika Re: Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:36
                    Niech będzie. Dziecko aby dobrze wytarte? big_grin
                  • klara-poisencja Re: Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:38
                    no tak-tyle,że PzA nie jest jedyną obowiązującą opcją zapłaty,ba-nawet nie ma obowiązku płacić w ten sposób.
                    no i to nie ja mam problem z allegro tylko allegro wymyśliło niepotrzebną komplikację.
                    ale chyba faktycznie nie ma o co kopii kruszyć-wyślę i już.
                    dzięki smile
                    • mamula_to_ja Re: Zgadzam się z WIUKO 18.08.11, 22:42
                      Według regulaminu allegro nie wolno zabraniać wpłacania poprzez płacę z allegro.
                      Mogli Ci usunąć aukcję.
                      I faktycznie może osoba nie doczytała-zdarza się.
                      Pewnie chciała szybko Ci zapłacić i szybko dostać rzecz.
                    • wuika Re: Zgadzam się z WIUKO 19.08.11, 08:02
                      PzA jest jedną z opcji. Wybór należy nie do Ciebie, tylko do kupującego, kupujący wszelkich formalności i obowiązków dopełnił. Nie widzę wytłumaczenia, dla którego Ty miałabyś się ze swoich migać, bo akurat masz przejściowe problemy z Allegro smile I na miejscu kupującego nie 'kupiłabym' takiego tłumaczenia.
              • sylki Re: Zgadzam się z WIUKO 19.08.11, 10:27
                Nie wolno pisac w aukcj, że się nie akceptuje PzA lub nie uznaje płatności i nie będą one uznawane, wtedy aukcje mają prawo usunąć i może dać ostrzeżenie, konta nie zablokują, no chyba, że delikwent ma 3 ostrzeżenia.

Autorka miała w aukcji napisane, to w formie prośby, więc allegro się o takie rzeczy nie czepia.
                Wysłałabym ten towar, bo to nie wina kupującego, że sprzedający zmienił nr konta i musi teraz swoje odczekać.
                • bell82 Re: Zgadzam się z WIUKO 19.08.11, 10:40
                  sylki napisała:
                  > Wysłałabym ten towar, bo to nie wina kupującego, że sprzedający zmienił nr kont
                  > a i musi teraz swoje odczekać.

no dokładnie..ma problemy z kontem tak wiec niech na ten czas nie wystawia przedmiotów..a kupujacy ma prawo wcisnac płace z allegro..a moze kupujaca nawet nie doczytała, nie odebrała maila itd..
          • imasumak Bzdura 18.08.11, 23:40
            Wcale nie musisz przechodzić przez taką procedurę. Wystarczy, że w formularzu zmiany wpiszesz nr ostatniej transakcji ze starego konta i w tym momencie masz zaktualizowane dane do przelewów.
            • klara-poisencja Re: Bzdura 19.08.11, 07:18
              nie mam tego kodu bo ostatnia transakcja z PzA-tak się złożyło-była dość dawno temu i nie mam już dostępu
              • imasumak Re: Bzdura 19.08.11, 08:55
                Nie masz dostępu do historii konta? Dziwne.
                • klara-poisencja Re: Bzdura 19.08.11, 08:57
                  moja stare konto w banku nie istnieje od 3 m-cy i nie mam do niego dostępu.
                  dlatego m.in.zmieniłam bank big_grin
    • kawad Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 22:44
      Powinnaś wysłać, nigdzie nie jest napisane, że trzeba zaglądać co chwilę do opisu aukcji bo może sprzedający coś dopisał.
    • na_pustyni Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 22:49
      Ja mam zaznaczone, że wysyłam dopiero po zaksięgowaniu pieniędzy na moim koncie. A Allegro się nie spieszy z przelewanie kasy z Pza, oj nie.
      • imasumak Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 23:45
        Co wy kobiety opowiadacie?
        Ja mam kasę zawszę w parę godzin, a najpóźniej na następny dzień.
        Poza tym płatności allegro są właśnie po to, żeby klient nie musiał czekać, aż tobie kasa na konto wpłynie.
      • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:03
        Napisać sobie możesz. Ja liczę czas od mojej wpłaty i informacji z allegro, że sprzedający dostał moją wpłatę i od tego momentu liczę czas, jaki wysyłający ma na wysłanie przesyłki.
        • filipianka Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 11:49
          > Ja liczę czas od mojej wpłaty i informacji z allegro, że
          > sprzedający dostał moją wpłatę i od tego momentu liczę czas, jaki wysyłający ma
          > na wysłanie przesyłki.

A rzeczywistość jest taka, że jak sprzedawca sobie ustawi wpływy z PzA np co tydzień albo co miesiąc to ma prawo czekać na kasę na swoim koncie bankowym i ten moment uznać za moment zapłaty i od tego czasu liczyć swój deklarowany czas wysyłki
          • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 11:54
            Sprzedawca może również nie wysłać towaru w ogóle, nie komunikować się w żaden sposób z kupującym, a efekty będzie miał - pełno negatywów i/lub kiepskie oceny np. czasu wysyłki. Mnie, jako kupującego, nie interesuje to, jak często i kiedy sprzedający dostaje kasę z Allegro - ja dostaję wiadomość, że sprzedający ją dostał i to mogę sobie ustawić jako początek czasu, który sprzedający ma na wysłanie przesyłki.
            Równie dobrze możesz napisać, że sprzedający przy wpłatach na konto idzie sobie do bankomatu raz na tydzień i od tego momentu może sobie wysyłać towar.
            • filipianka Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 13:52
              > ja dostaję wiadomość, że sprzedający ją
              > dostał

zbyt dużo wiary w rzetelność allegro, wystarczy wejść na forum allegro, ciągle jakieś błędy i problemy, najczęściej właśnie z PzA, najtrafniejszy cytat "Pewnie nie jestem jedynym, który o to pyta, ale żeby uważnie czytać wszystkie zgłoszenia błędów na tym portalu, musiałbym rzucić pracę."
              • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 14:05
                Kupuję przez allegro, sprzedawałam chwilę przez allegro, jeśli się na czymś nacięłam, to tylko na innych sprzedających / kupujących, a nie na allegro. Jakoś do nich, jako do instytucji, nie mam zastrzeżeń, więc nie widzę powodu, aby im nie wierzyć, że skoro napisali - przekazaliśmy Twe pieniądze i uważać, że dopóki sprzedający nie dostanie gotówki do łapki, to allegro coś ściemnia.
      • na_pustyni Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 20.08.11, 14:11
        PzA to przede wszystkim raj dla skarbówki. Tyle o tym.
        U mnie jakoś to działa, mam ponad tys pozytywów.
    • pamelia Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 18.08.11, 23:59
      Wyślij, przecież pieniądze i tak dostaniesz. Ja Ci powiem jak to wyglądało z drugiej strony, tzn kupującego. Zakupiłam jakiś czas temu prezent dla dziecka, 10dni przed terminem urodzin. Skorzystałam z PzA. Mija tydzień i żadnego odzewu, produkt wysłany czy nie. dzwonię i w niezbyt miłej rozmowie dowiaduję się, ze oni czekaja az im wpłynie kasa z PzA i informuja o tym więc wychodzi na to, że opóźnienie mam na "własne zyczenie" :p Rzeczywiście, poinformowali drobnym drukiem na końcu maila którego otrzymałam PO zakupie. A co mnie to obchodzi??? Prezent oczywiście nie dpotarł na czas, był fatalnie opakowany i w komentarzach wystawiłam neutralny z opisem czasu dostarczenia przesyłki. W odwecie w chamskich słowach zarzucono mi kłamstwo i wystawiono negatyw, mimo iz zapłaciłam od razu po zakupie. Szczęka mi opadła... Poza tym przypadkiem nigdy nie miałam kłopotów z PzA i towar zwykle juz na drugi dzień był w drodze.
    • koralik12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 07:43
      Nie wygłupiaj się, jak nie zyczysz sobie wpłat przez płatności z allegro to nie sprzedawaj na allegro. Wystawiając aukcje w tym serwisie akceptujesz tę forme płatności. Wyślij paczke i czekaj na pieniadze. I na nastepny raz nie pisz takich tekstów.
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 07:59
        przeczytałaś moje wyjaśnienia czy tak z dupy odpowiedziałaś ?
        • rita75 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:16
          > przeczytałaś moje wyjaśnienia czy tak z dupy odpowiedziałaś ?

Kupujacy ma prawo zaplacic prze allegro, a ty nie masz prawa mu tego zabronic. Koniec, kropka.
          Wiem, ze sa sprzedajacy, ktorzy kombinuja- wystawiaja towar, ktorego nie maja. Zbiora zamowienia i kase. Dopiero potem ida do hurtowni- biora towar, placa i dopiero robia wysylke. Żalosne dziady.
        • koralik12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:35
          Przeczytałam twoje wyjaśnienia z pierwszego watku i na nie odpowiedziałam (patrz drzewko). Potem dopisałas o kłopotach ze zmiana konta. Co znaczy" odpowiedź z dupy" ?? Dlaczego używasz takich obrzydliwych sformułowań?
          • rita75 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:38
            Co znaczy" odpowiedź z
            > dupy" ?? Dlaczego używasz takich obrzydliwych sformułowań?

Ciekawe, czy w kontaktach z klientami uzywa takich sformulowan... ?Pewnie tak i nie dziwne, ze nie odpowiadaja na maile. Nie chca dyskutowac z takim kims.
          • gazeta_mi_placi Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:49
            >Co znaczy" odpowiedź z dupy" ?? Dlaczego używasz takich obrzydliwych sformułowań?

Nie wiem, ale podejrzewa, że jej Mama dała jej klapsa w dzieciństwie. Zgadłam?
          • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:50
            w żaden rozumny sposób nie odpowiedziałaś na mój watek.nie doczytałaś,że stosuję PzA ale z powodu zmiany nr konta (chyba mi wolno?) mam kłopot z wypłatami pieniędzy.nie jest to moja fanaberia tylko przepis allegro,na który ja nie mam wpływu.
            i jestem bardzo kulturalna w kontaktach z allegrowiczami-guzik możesz o mnie wiedzieć na podstawie jednego wpisu na forum
            • koralik12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:06
              Pytałaś w wątku co zrobić, czy wysłać osobie która zapłaciła czy złośliwie czekać. Napisałam żebyś sie nie wygłupiała i wysłała. Ty mi napisałaś że daję "odpowiedź z dupy" i że nie odpowiedziałam w rozumny sposób. Uważam że jednak nie piszesz kulturalnie.
              • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:15
                a ty napisałaś,że nie życzę sobie płatności PzA-czyli przeczytałaś bez zrozumienia,bo wyjaśniłam o co chodzi.
                i znam naprawdę obrzydliwsze słowa niż dupa,nawet jej nie wykropkowano więc nie przesadzaj.
                • koralik12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:24
                  Bez sensu ta rozmowa. Napisałam ze sobie nie życzysz tych płatności bo tak wynikało z twojego postu. Odpowiadałam na pierwszy post, widac to po drzewku i nie czytałam wszystkich odpowiedzi innych i twoich. Jeśli uważasz ze piszesz kulturalnie bo znasz gorsze sformułowania ale ich nie użyłaś to uważaj tak dalej, nie mam misji przekonywania cię do swojego zdania.
                  • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:33
                    no i właśnie o to mi chodzi-odpowiedziałaś nie przeczytawszy wszystkich moich wyjaśnień.
                    ale dyskusja faktycznie bez sensu.
                    • gryzelda71 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 10:09
                      Czyli pierwsza osoba też odpowiedziała bez sensu?Ile czasu należy czekać ,aż wszystkie swoje prawdy napiszesz?
    • zebra12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:01
      No co zrobić: poczekać.
    • gazetowa_krowa Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:16
      Gdybym kupiła jakąś rzecz i sprzedający zacząłby kręcić, że mam wpłacić nie na konto podane przez all tylko na jakieś inne. Bo on zmienia, bo nie może wypłacić PzA itp - to zapłaciłabym PzA żeby nie mieć problemów z ewentualnym oszustem, z wpłatą na nieistniejące konto i nie wiadomo czym jeszcze.
      Nie mam czasu na weryfikowanie tożsamości autorów maili i ich prawdomówności.
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:28
        nie jestem oszustem,mam dużo komentarzy-wszystkie pozytywne,zawsze szybko płacę za zakup i szybko wysyłam-ale taką sytuację mam pierwszy raz.
        i jeszcze jedno-grzecznie poprosiłam o zapłatę na konto.w tym czasie sprzedałam dwie rzeczy-jedna kupująca zgodziła się bez problemu (bo w sumie co to za problem?) po moim wyjaśnieniu dlaczego tak a nie inaczej,druga nie zareagowała i zapłaciła dokładnie tak jak nie prosiłam.stąd moje rozgoryczenie i pewien niesmak bo z doświadczenia już wiem,że od osób sprzedających oczekuje się 200% solidności i uczciwości (i tak powinno być) a kupujący uważają,że mogą dyktować warunki.
        oczywiście nie zawsze tak jest ale klika wpisów tutaj pokazało,że kupujący to pan i władca a sprzedający nie ma prawa głosu..
        • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:32
          Ale zapłacenie przez PzA to nie jest fanaberia kupującego, na którego możesz się zgodzić, albo nie, ale prawo kupującego, który a) może nie wiedzieć, że masz problemy z PzA, b) może to olać - i nadal kupujący będzie ok, bo dopełnił wszystkich obowiązków, kupił, od razu zapłacił i czeka na towar.
        • rita75 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:32
          kupujący to p
          > an i władca a sprzedający nie ma prawa głosu..

Gdyby nie kupujacy, bylabys nikim.
          • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:47
            i tu się mylisz-moje życie nie jest uzależnione od allegro więc nie schlebiaj sobie bo-jak rozumiem-kupujesz na allegro?
            • gazeta_mi_placi Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:50
              Zawsze to jednak dodatkowa kasa w kieszeni.
              • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:51
                zdziwiłabyś się jak mała.
                • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:53
                  To w ogóle się nie stresuj, najwyżej dostaniesz negatywa. Co Ci szkodzi, skoro to żadna kasa, prawda?
                  • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 08:57
                    ale gdzie ja napisałam,że się stresuję?
                    zajmuję się tym hobbystycznie można powiedzieć.
                    co nie oznacza,że mam nie być w porządku ale kupujący tez mógłby się postarać.
                    • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:00
                      A ile można Ci tłumaczyć, że do kupującego nie masz się o co przyczepić? Wiesz, kiedy sprawdzam pocztę po aukcji na allegro? Najczęściej w ogóle - kupuję, płacę, czekam na przesyłkę. Jak spojrzę na pocztę, to przeczytam przypadkiem, co tam napisał sprzedający, jeśli cokolwiek. Kupujący zrobił wszystko, co miał, a Ty wymagasz, żeby się stosował do innych reguł, niż przyjmował w momencie kupna (bo w momencie kupna ma prawo do zapłaty przez PzA i nie możesz mu tego odmówić). Ty masz problem i robisz teraz z klientów święte krowy, którym wszystko wolno, łącznie z niemalże znęcaniem się nad biednym sprzedawcą, którego pewnie łańcuchami przypięto do komputera i kazano za karę zarabiać na sprzedaży.
                      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:06
                        nie wymagam tylko poprosiłam.jedno słowo a jaka różnica..
                        i przecież już kilka odp. wyżej napisałam,że wysyłam ale czuję niesmak.mogę?
                        może czuję tak dlatego,że jak ja kupuję to czytam korespondencję bo sprzedający może zgłosić wszystko-np.że jest chory i paczkę wyśle za kilka dni. a ja wtedy nie czekam jak durna,nie ponaglam i nie wystawiam nega.
                        no ale to ja.jak widać nie jest to norma.
                        no i w sumie przeczytałam co chciałam,dziękuję za miłą dyskusję.
                • nowel1 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:01
                  Jeśli mała, to z czego robisz problem? Kupujący zapłacił, kasa mała więc płynności finansowej nie stracisz, tak czy owak w końcu ją otrzymasz. "Za karę" chcesz wstrzymywać przesyłkę? Dziecinne.
        • gazetowa_krowa Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 20.08.11, 00:10
          Nie napisałam, że jesteś oszustem. Pomyślałam o sytuacji gdzie ktoś podszywa się pod sprzedającego i podaje inne konto do wpłaty.
          Kupujący był w 200% solidny - od razu zapłacił za towar. Nie wiem czego więcej od niego chcesz.

Jeśli nie chcesz PzA to zmień serwis aukcyjny. Jak chcesz sprzedawać na allegro to zaakceptuj PzA. Warunki transakcji dyktowałaś Ty - między innymi przez wybór platformy aukcyjnej.
          • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 20.08.11, 13:23
            chryste-kolejna,która nie doczytała...
    • el_jot Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:19
      Twój wpis jest niezgodny z regulaminem Allegro. Można to zgłosić do Allegro i dostaniesz ostrzeżenie. Kupującą to g... obchodzi czy ty masz jakieś problemy. Zresztą, jakie problemy można mieć z wypłatą środków przez PZA. Wysylaj paczkę i nie pisz głupich maili, bo sobie tylko zaszkodzisz.
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:22
        wyjaśniłam już na czym polega mój problem z wypłatą z PzA
        • wuika Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:24
          A wszyscy dookoła wytłumaczyli Ci, że to Twój problem, a nie kupującego, więc o co Ci chodzi?
          • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:36
            założyłam-naiwnie jak widać-że skoro dla mnie zapłata na konto a nie PzA na życzenie sprzedającego (zdarza mi się to częściej niż się może wydawać) nie jest żadnym problemem to dla kogoś też nie będzie.
            ewidentnie się myliłam
            • ciociacesia jasne jasne nie problem 19.08.11, 12:59
              ale wiecej pitolenia. bo trzeba nr konta wpisac (zawsze sie boje ze pomyle cos), kwote wyliczyc
              • klara-poisencja Re: jasne jasne nie problem 19.08.11, 13:16
                nr konta ręcznie wpisujesz? ja robię kopiuj-wklej..
                • kotka.zielonooka Re: jasne jasne nie problem 20.08.11, 12:42
                  Kupując na Allegro płacę tylko i wyłacznie na konto podane w aukcji lub własnie przez P z A.
                  Nigdy w zyciu NIE wpłace na inne konto wysłane w mailu przez sprzedajacego po zakonczeniu aukcji. Pierwsza mysl - ze ktoś albo podszywa się pod sprzedawce i "podklada" swoje konto, albo sprzedawca ma problemy z allegro, boi sie zawieszenia konta etc.
                  Nie i jesczze raz nie spełniłabym takiej "prośby".
                  I na szczescie nie musze , tak samo jak ty nie musisz spełniać prośby kupujacego zeby np. zapakować wysyłke w rózowy papierek w żólte kropeczki i obwiazac koniecznie czerwonyym sznureczkiem. I już

ps.mam nadzieje ze przeczytałam wszystkie twoje wypowiedzi[ bo jesli ktos tego nie zrobi bardzo sie denerwujesz smile] i tez troche nie łapie - raz piszesz ze to problem bo kasa z Pz A bedzie dłuzej poza twoim zasiegiem, a raz ze to "bardzo nieduza kasa" i nie majaca wpływu na budżet domowy smile
                  • klara-poisencja Re: jasne jasne nie problem 20.08.11, 13:28
                    tłumacze mam nadzieję ostatni raz-prosiłam o wpłatę na konto podane w powiadomieniu z allegro.mam nadzieję,że na razie jasne? wytłumaczyłam dlaczego. skoro allegro jest dla wszystkich wiarygodne to powiadomienie allegro tez powinno być. w dalszym ciągu wszystko zrozumiałe jest?
                    denerwuje mnie,że ktoś nie czyta wątku i wyjaśnień w nim zawartych i udziela bezsensownych odpowiedzi-to chyba też powinno być zrozumiałe.
                    i jeszcze jedno-to,że kwota jest mała to nie znaczy,że mogę na nią czekać nie wiadomo ile.
                    jaka kwota jest dla ciebie warta upomnienia?
                    mam nadzieję,że to koniec dyskusji bo wszystko z kupującą wyjaśniłam w atmosferze zdecydowanie milszej niż tu.
        • el_jot Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:32
          Ale to tylko i wyłącznie twój problem. Powtórzę - takie zapisy jak twoje są niezgodne z regulaminem Allegro.
      • thaures Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:35
        Pamiętam jak pierwszy raz kupowałam przez PzA- wcisnęłam przycisk "płacę" i w zasadzie system mnie sam prowadził. Wtedy nie miałam pojęcia co robię i czy dobrze robię. Jeżeli masz ustawione, że można tak płacić to nie możesz mieć do nikogo żalu. Ja również kupuję i momentalnie płacę- nie czytam maili i jeszcze raz opisu akcji ( a prośbę żeby nie płacić w ten sposób wstawiłaś później z tego co pamiętam) Jesteś rozżalona, ale kupujący, być może, nie ma pojęcia co od niego chciałaś.
    • ewaewa123 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:29
      Wyślij paczkę, przecież wiesz,że pieniądze do ciebie i tak prędzej czy później dotrą. Sądzę, że nie ma o co kopii kruszyć. Zapłaciła nie mo co się awanturować, tym bardziej, że prawo jest po jej stronie.
      A my zmienialiśmy numer konta bez udziału allegro, weszliśmy w jakąs zakładkę i po prostu zmieniliśmy. Może w ten sposób spróbuj. Aha i działało od razu.
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:41
        zmiana konta w ustawieniach allegro rzeczywiście przebiega bez problemu i od razu.natomiast w ustawieniach PzA trzeba albo mieć kod z ostatniej transakcji (tego nie mam i mieć nie będę) albo zmienia się to drogą listowną z allegro-a to trwa kilka dni.
        i napisałam już,że wyślę i nie zamierzam się awanturować bo nie jestem takim typem człowieka.
        a że jestem rozżalona? no już wiem,że niesłusznie
      • donkaczka Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 09:46
        ja zawsze place przez PzA bo place karta kredytowa
        ale bywaja sprzedajacy, ktorzy sobie tej formy nie zycza ze wzgledu na to, ze allegro zmusza do jego uzywania - pza nie mozna wylaczyc - taka forma buntu
        a przeslanie allegro jest takie - nie chcesz uzywac pza, nie sprzedawaj

na ebayu jest jeszcze weselej, bo oprocz tego ze paypal jest obowiazkowy, to nie ma mozliwosci innej formy zaplaty (dla sprzedawcow pro, prywatni w niektorych wypadkach moga inna forme ustalic) to na dodatek od paypala sa oplaty i to niemale
        wiec poki pza jest darmowe, dla kupujacego wygodne, to tylko sie cieszyc trzeba
    • kura17 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 10:04
      ja generalnie opcje PzA lubie, ale mam jedno (male) "ale"...
      moze to sie zmienilo, nie wiem, ale gdy ja ustawialam przelew na konto z PzA, to mozna bylo przelac minimalna kwote 20 zl...

... kiedys sprzedalam samotny drobiazg, ktory - z przesylka - kosztowal 19,60... czekalam na wyplate tych pieniedzy ponad pol roku, az do czas, gdy znow cos sprzedalam...

oczywiscie aktywni sprzedajacy nie maja tego problemu, ale wtedy mnie to lekko zdenerwowalo...
      ... nie na tyle jednak, by szukac winnych, czy kruszyc kopie i probowac jakos odzyskac te pieniadze wczesniej wink

moze jednak ktos wie, jak wyplacac z PzA kwoty mniejsze od 20 zl? gdy ja dawalam zlecenie, nie bylo takiej mozliwosci.
      • koralik12 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 10:09
        tak jest w automatycznych wypłatach, jakbys w ustawieniach zmieniła na wypłaty na żądanie to byś mogła wyplacic każda sumę (chyba że się mylę ale wydaje mi sie że wypłacałam 12zł)
        • kura17 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 10:17
          dziekuje! smile
          musialam nie doczytac regulaminu...
          ... jest takie powiedzenie u mnie w pracy, ktore powinnam czesciej wprowadzac w zycie:
          "read the f..ing manual first!" big_grin
    • siejeczka Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 10:54
      Prosić to ty sobie możesz ale prawda jest taka że jeśli udostępniasz opcję pza kupujący może ja wybrać i zignorować twoją prośbę... ma do tego prawo wedle regulaminu...
      I ja bym na twoim miejscu wysłała te paczke odrazu przecież pieniądze i tak do ciebe trafią bo już "są w drodze" a nie ma co być złośliwym bo i po co?! a co do tego że nie odpisała no cóż nie każdy sprawdza pocztę codziennie... ja firmową włanczam razem z ematka ;D od razu ale prywatna sprawdzam raz na 3 może 4 dni...
    • filipianka Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 11:54
      co bym zrobiła? jeśli nie stanowiłoby to problemu płynności finansowej (czyli nie musisz teraz kupować i płacić za sprzedawaną rzecz oraz masz kasę na przesyłkę) to wysłałabym od razu
      natomiast jeśli to problem to masz prawo czekać aż kasa spłynie na konto
      tyle, że powinnaś napisać że nie prosisz o wpłatę bezpośrednią z powodu widzimisie (np obraza na PzA jak to jest u wielu sprzedających) tylko z powodu zmiany ustawień konta i to może zająć kilka dni i może opóźnić przesyłkę, takie wyjaśnienie (nawet jakbym miała zamiar płacić kartą) uznałabym za sensowne i byłabym skora zapłacić poza PzA
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 12:09
        no właśnie wyjaśniłam powody mojej prośby-wydaje mi się,że wyczerpująco
    • mynia_pynia Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 12:03
      A ile czasu jest na wysłanie przedmiotu???
    • kamelia04.08.2007 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 12:40
      KUPUJACA DOPEŁNIŁA SWOICH OBOWIAZKÓW (sorry za caps), mila zapłacic, to zapłaciła.
      Ty masz jej wysłac towar, a problemy z PzA nie są sprawa kupującej
    • premeda Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 14:00
      A może ta kupująca zapłaciła zanim dostała twoją wiadomość. Sama tak kupowałam książki, zanim cokolwiek przyszło, ja już zapłaciłam kasę, bo jak się 3 lata czeka na kontynuację...
      • klara-poisencja Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 19.08.11, 14:04
        prośbę o pominięcie PzA dodałam w trakcie aukcji.
        ale mniejsza-paczka wysłana.
    • selavi2 Re: allegro-i nie wiem co zrobić.. 20.08.11, 16:26
      Zmieniłaś warunki w trakcie trwania aukcji - to może miej pretensje do siebie?wink
      Powiem ci z własnego doświadczenia osoby kupujacej, ze bywam roztargniona, ze nawet jak się staram, to zdarza mi się coś zrobić nie tak, ze bywa, ze nie zaglądam do poczty i przez 2 tyg. zwłaszcza, kiedy wiem, ze wysłałam przelew z zapłata
      Chyba jesteś małostkowa, ale nie wiem czy na pewno.tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka