Dodaj do ulubionych

Jaka maszyna d chleba?

19.09.11, 11:05
Przymierzam się do kupna maszynki do chleba, tylko nie wiem jaką? znalazłam tylko stare wątki.
Chciała kupić coś co bedzie mieszać i piec.czytałam, że robiąc chleb w maszynce nie robi się na zakwasie -czy to prawda? może ma ktoś już doświadczenie.będę wdzięczna za jakies informacje
Obserwuj wątek
    • kroliczyca80 Re: Jaka maszyna d chleba? 19.09.11, 11:31
      Gdy ja przymierzałam się kiedyś do tematu, lektura wątków na rożnych forach przekonała mnie, że w zasadzie każda maszyna do chleba działa tak samo. Nie warto wydawać 600 zł na Moullinexy, bo maszyna z Lidla za 160 zł da taki sam efekt.
      Ja kupiłam maszynę z logo Carrefour, bo akurat miałam darmowe bony (maszyna kosztowała chyba ok 220 zł). Jest w porządku, ma masę funkcji, dwa mieszadła (o, to jest istotne, żeby były dwa, a nie jedno), w dodatku jest ładniejsza niż wiele innych (czarno-srebrna, ładnie wyprofilowana), działa bezawaryjnie jakieś 2 lata. Pieczenie ciut mi się już znudziło, więc ostatnio maszyna służy mi głównie do wyrabiania ciastasmile
      PS. moja maszyna ma też jakieś dodatkowe formy na małe chlebki oraz ruszt (czy coś takiego) na bagietki, ale w życiu tego nie użyłamuncertain
    • agusiagda Re: Jaka maszyna d chleba? 19.09.11, 12:30
      Kilka miesięcy temu mój Mąż złapał film na taka maszynę wink

a że mamy małą kuchnię - to postanowiłam sprawdzić czy da się w łatwy sposób piec chleb bez takowej maszyny wink

No i się da :]

wystarczy dobry przepis smile (mam 2 już nawet modyfikowane i teraz używane również do wypieku bułek) :]

wczoraj wieczorem nie miałam już gdzie kupić świeżego chleba, więc kupiłam kostkę drożdży i upiekłam bułki ;]

także wg mnie - jeśli ktoś ma mało miejsca, to szkoda zagracać kuchnię wink
      • m_india Re: Jaka maszyna d chleba? 19.09.11, 22:47
        Czy mogłabyś podać przepis na bułki? Proszę smile
        • agusiagda przepis na chleb 20.09.11, 14:42
          bułki robię wg sprawdzonego przepisu na chleb wink ale z połowy produktów smile

Domowy chleb

1 kg maki (650)
          40g drożdży (ja daję pół kostki - czyli 50g)
          łyżeczka miodu
          1,5 łyżeczki soli
          2 łyżki oleju
          600ml ciepłej wody

i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...

1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut

2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
          Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
          Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
          Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...

3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)

4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami

Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max

ja daję łyżkę soli, 50 g drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji 2/3 mąki zwykłej i 1/3 innej mąki. dodaję też otręby(różne: orkiszowe, 3zbóż, żytnie - jakie mam akurat napoczęte), nasiona (len, sezam, słonecznik - wg uznania), suszoną żurawinę :]

zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta smile mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem wink

jeśli robisz bułki - musisz mieć dość gęste ciasto, żeby można było formować kule(dłonie muszą być nasmarowane olejem), one na blaszce trochę się rozpłaszczają wink
          bułki nacinaj z góry nożem moczonym w oleju (ponoć inaczej te kreski zginął w czasie pieczenia).

po wyjęciu z piekarnika - czy to chlebów czy bułek - należy z wierzchu posmarować je mlekiem lub wodą - dzięki temu skórka będzie chrupiąca ale nie twarda.

ostatnio odstawiam drożdże/ciasto do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50'C. najpierw rozrobione drożdże(z miodem, wodą i odrobiną mąki), później już zagniecione ciasto w misce, i gotowe bułki na blaszce smile
          czas - na oko wink żeby podrosły smile
          • m_india Re: przepis na chleb 21.09.11, 08:35
            Dziękuję bardzo, na pewno spróbuję zrobić.
    • hoow Re: Jaka maszyna d chleba? 19.09.11, 19:39
      Mam moulinex i nie polecam, nie dopieka, używam głównie do wyrabiania ciasta, gdy piekę chleb, przekładam go po zakończeniu do piekarnika, bo nie jest dopieczony.
    • edik77 Re: Jaka maszyna d chleba? 20.09.11, 14:59
      Mam moulinex, taki z 1 mieszadłem i działa bezawaryjnie od półtora roku. Chleb jest bledszy z góry, bo w tej okolicy nie ma grzałek, ale dopieczony i chrupiący. Na 3 osobową rodzinę zdecydowanie wystarczy.
    • pyza_uk Re: Jaka maszyna d chleba? 20.09.11, 15:09
      Ja mam starsza wersje tego www.amazon.co.uk/Panasonic-SD-2501WXC-Automatic-Breadmaker-Dispenser/dp/B004RTJWMW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1316524070&sr=8-1 i jestem bardzo zadowolona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka