18_lipcowa1 11.10.11, 23:40 jak jest teraz? bo ja w sumie nie wiem, narazie nosi ciepla bluze + bezrekawnik ale wydaje mi sie że to mało chce kupic jakas jesienną. co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 11.10.11, 23:55 znaczy jaka pogode? Nie u każdego jest taka sama dzisiaj było 16 stopni, ale wiał wiatr i wisiał deszcz w powietrzu. Starsze: kurtke wiosenna lub wczesnojesienna i kaszkiet na inelekt, na nogach leginsy. Młodsze: sweterek na guziki, a pod sweterkiem bawełniany golf, na nogach spodnie bawełna 80%, poliester 20%, skarpedła na stopach. Jak było wczesniej dzisiaj 13 stopni, to młodsze miało kurtke wiosenno-jesienną zamiast tego sweterka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 00:39 na pogode jesienno-wiosenna cala nasza rodzina wyposazona jest w kurtki softshel. polecam, bo bardzo wygodne, nieprzewiewne, w razie naglego deszczu tez uchronia, choc to nie kurtki przeciwdeszczowe. no i przede wszystkim starszy nosi swoja juz 2 lata i po kurtce prawie nie widac uzywania, a uzywana baaaaardzo intensywnie. nie sa to najtansze kurtki, ale warte swojej ceny. cos w tym stylu tramp4.pl/pl/kurtki-softshellowe-dzieciece/393-kurtka-campus-tores-jr-softshell.html Odpowiedz Link Zgłoś
emma_me Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:36 tak kurtki są genialne, ale rozmiarówka jest dostępna dla nieco starszych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 15:32 yyyyy? a dla malych nie ma wcale? ostatnio kupilam dla mojego 2-latka na 104, zeby mial na wyrost, ale byly chyba od rozmiaru 92. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 00:45 Dokładnie. Pogoda jest różna. U mnie wczoraj było zaledwie 6 stopni rano jak starsza szła do szkoły i miała cienką bluzeczkę na długi rękaw i lekko ocieplaną kurtkę. Dziś było 14 stopni i miała t-shirt na krótki rękaw, cienką bluzę i kurtkę taką cieniutką, ortalionową (padał deszcz i wiał bardzo silny wiatr). Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 00:48 Ja staram się mieć 2 kurtki - cieniutką, taką na deszcz i wiatr (najczęściej zostaje z sezonu wiosennego) i taką lekko ocieplaną (nie polarem) na większe chłody i cieplejszą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 07:03 Córka nosi na koszulkę i bluzkę z długim rękawem kurtkę wiosenno-jesienną, takiej średniej grubości, czyli nie jest to zwykła wiatrówka, ale nie jest też jakaś gruba, a czasem nosi ocieplaną bluzę (wewnątrz jej obszyta futerkiem oprócz rękawków) i na to cienki płaszczyk przeciwdeszczowy. Syn jako że dużo siedzi w wózku nosi cieplejszą kurtkę wiosenno-jesienną, ale w sumie to też zależy od pory dnia, bo rano jak wychodzimy jest bardzo zimno, a potem jest cieplej. Wczoraj w sumie nie było tak zimno, tylko strasznie wiało. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 07:24 Mój Młodszy, już nie wózkowy, biega jeszcze w KAXsie z KappAhla. Pod spodem polar nieco dłuższy fasonem i krótki rękawek. Jeśli chłodniej pierwszą warstwą jest długi rękawek. Miał już na sobie 2x cieplejszą kurtkę (przejściówkę na pikowanej podszewce) + czapeczka zakrywająca uszy. Ale sądzę, że wnet włoży omawianą tu kurtkę H&M czarną z promo...za 60zł (a miałam oddać). Jej zaletą jest długość. Uwaga - syn nosi już ciepłe buty - fason z leciutkim ociepleniem (nie bardzo chciałam kupować coś za kostkę na m-c czasu, a w obuwie pełne letnie już nie wchodzi). Córka też Kaxs'owa plus bluza i koszulka z długim czy krótkim - w zal. od pogody. Szyja omotana czymś miłym i coś na głowę. ps. poza wczorajszym dniem u mnie zimno... Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 07:26 Sprawdzone kurtki softshell z H&M, nie ubieram jeszcze ocieplanych kurtek Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 07:30 U nas obecnie 3C i tak już codziennie z rana (jutro czy pojutrze ma być rano 0C. W dzień jest takie 8-9. Syn nosi kurtkę Tchibową jesienną. Mam ją już drugi rok i jest niezastąpiona- nieprzemakalna 100% i ciepła na tyle, że pod spód nie muszę wkładać 3 warstw, a np. jak dziś top i lekki sweterek, a z drugiej strony pot nigdy nie leci. Będzie ją nosił do pojawienia się mrozów. Zaś jak było 10+ to nosił ciepłą bluzę Wójcika, kurteczki przejściowe takie next, kappahl- ma kilka ale to najbardziej nieopłacaly wydatek bo nosi się je góra 1 m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
kora711 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:24 softshell (h&m) kupiłam 1- szy raz taką i wygląda na to ze wejdzie na stałe do naszej garderoby super sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia14 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:52 tylko softshell najlepsze na taka pluche i ciepluteńkie. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:33 zależy jaka temperatura. w poniedziałek wiało, temp. ok 9st. miała na sobie lekko ocieplaną kurtkę, pod spodem bluzeczka z długim rękawem, na szyji chustka, zażyczyła sobie czapki więc ją miała. jak jest podobna temperatura, ale jest mokro, pada deszcz to ma membranową kurtkę z decatlonu, pod spód polarek, chustka na szyję. jak cieplej, tak ok 13-14 to albo softshel, albo membranowa. ja nie lubię ubierać 20 wartsw wiec olka ma kurtki na niemal każdą temperaturę. poza tym łatwiej jej się ubrać w przedszkolu jak zakłada tylko kurtkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:44 Bluzka z długim + bluza bawełniana + kurtka bez ocieplenia np. Kaxs. Odpowiedz Link Zgłoś
monna16 Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 09:10 Powyżej 10st - starszy nosi koszulkę z krótkim rękawem na to bluza i kamizelka, młodsza ubrana tak samo (chyba że siedzi w wózku, wtedy zamiast kr rękawa pod bluzą ma długi). Poniżej 10st - starszy w koszulce z krótkim rękawem + koszulka z długim + kurtka WOXO, a młodsza zestaw podstawowy taki sam jak starszy + kurtka KAXS (do wózka zamiast koszulki z kr rękawem ma długi + bluza). Mała to zmarzluch i już woła o rękawiczki :o Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 08:53 Wczoraj lało takze syn poszedł w tchibowskiej nieprzemakalnej z polarkiem, dzis ma taka z wełnianymi rękawkami bardziej jesienna Córka chodzi w nieocieplanej, nieprzemakalnej decathlonowej Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra spotkałam dzis pierwsza jaskókę :D 12.10.11, 08:54 dziecię szło przed 8 w tegorocznym kombinezonie Tchibo, na polu jest ok 10-12 st. W ciągu dnia wczoraj ok 15 st, podziwiam ze wytrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
monna16 Re: spotkałam dzis pierwsza jaskókę :D 12.10.11, 09:16 anusia_kra napisała: > dziecię szło przed 8 w tegorocznym kombinezonie Tchibo, na polu jest ok 10-12 s > t. W ciągu dnia wczoraj ok 15 st, podziwiam ze wytrzyma O matko! Ciekawe w czym będzie chodzić przy -20st Ja w kwietniu widziałam dziecko ubrane w kombinezon + czapka + szal + rękawiczki przy temp +15st a moje dzieciaki w samych koszulkach z długim rękawem wyglądały przy tym chłopcu co najmniej dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: spotkałam dzis pierwsza jaskókę :D 12.10.11, 10:48 Akurat kombinezony Tchibo wcale nie są jakieś super ciepłe bo przewidziane do noszenia i wytężonego ruchu równocześnie. Tak do chodzenia na -20 na pewno się nie nadają. Moi obecnie maja 3w1 z Tichibo właśnie a pod spodem cienka bluzka. Na dłuższe wypady dodatkowo bluza. Pogoda ok 10 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 09:01 Bluzka z długim rękawem + wiatrówka na podszewce bawełnianej. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 pytanie o softshell 12.10.11, 10:41 dziewczyny co ubieracie dzieciom pod softshella? mam dla syna (prawie 7 lat) pierwszy raz, sama nie mam więc nie umiem określić ciepłoty tej kurtki. Dzisiaj mu założyłam, u nas rano było ok 7 stopni, miał t-shirt, na to cienka bluza z dł. rękawem (tak zostaje w zerówce) na to bluza (nie polar) cieplejsza rozpinana i softshell. Potem jak wraca do domu, to już bez tej cieplejszej bluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia14 Re: pytanie o softshell 12.10.11, 12:42 ja dziś 10 stopni rano było dalam krótki rekaw pod softshell z H&M ma cieplutki i milutki polarek a to maly ruchliwy 5 latek ,corka 11 tat tak samo poszla . Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: pytanie o softshell 12.10.11, 13:18 dziewczyny co ubieracie dzieciom pod softshella? mam dla syna (prawie 7 lat) pierwszy raz, sama nie mam więc nie umiem określić ciepłoty tej kurtki. Dzisiaj mu założyłam, u nas rano było ok 7 stopni, miał t-shirt, na to cienka bluza z dł. rękawem (tak zostaje w zerówce) na to bluza (nie polar) cieplejsza rozpinana i softshell. Potem jak wraca do domu, to już bez tej cieplejszej bluzy. wystarczy t-shirt i jedna bluza, kurtka chroni od wiatru dzisiaj 11stopni, słońce, t-shirt z kr rękawem+ bluzka z dł rękawem+ kurtka, później w szkole się rozbierają przy mocnych wiartach ubierają pod spód bluzę, póki co na głowie u syna czapka z daszkiem, u córki cienki beret Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: pytanie o softshell 12.10.11, 14:18 nasz softshell jest 'goły' od wewnątrz, nie ma polarku, mamy z McKinley i wydaje mi sie taki 'zimny' stąd ta środkowa bluza. Mój syn jest ruchliwy a rano to się nie rusza tylko siedzi w zimnym samochodzie Głowa goła, bo jestem antyczapkowa Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: pytanie o softshell 12.10.11, 15:40 jak jest ok. 10-12 stopni i wieje, ale ogolnie ladnie, to pod softshell tylko podkoszulek na ramiaczkach i bawelniana bluzka z dlugim rekawem. jak jest zimniej, albo np. mgla czy taka "zgnila" pogoda, to ubieram mu dodatkowo bluze polarowa. w zestawie z polarem nawet w lekki mroz softshell daje rade. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: pytanie o softshell 12.10.11, 22:46 to ja mam chyba jakiś inny ten softshell. Kupowałam w lecie na wyjazd w góry i nie chciałam z polarkiem żadnym, żeby nie był za ciepły. Dzisiaj po południu byłam z synem na zakupach, był bez cieplejszej bluzy tylko t-shirt i cienka bluza z długim rękawem i się telepał z zimna w tym softhellu. U nas było ponad 10 stopni ale zimny wiatr. Coś nie umiem rozgryźć tej kurtkimyślałam, że będzie cieplejsza, choć niby co ma tam grzać skoro od wewnątrz tylko taki 'meszek'. Odpowiedz Link Zgłoś
caryca-magdalena Re: pytanie o softshell 27.10.11, 16:13 > to ja mam chyba jakiś inny ten softshell. Kupowałam w lecie na wyjazd w góry i > nie chciałam z polarkiem żadnym, żeby nie był za ciepły. Czytałam gdzieś, że softshelle dobrze chronią przed woda i wiatrem. Na takie zimniejsze dni lepiej się sprawdzają kurtki w wpinanym polarem, coś w tym stylu: www.ceneria.pl/Kurtka_Mobby_Junior_3_w_1_HI_TEC,68119,844,0,0,P,porownaj.html?sortby=ps Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 12:38 Ja lubie ciekie wiatrówki, bez podszewki. Pod to zakładam bluzę (mogę wybierać miedzy super cienką a polarem) i mam "kurtke" na każdą podogę. Dziś (9st) syn miał body z długim, bawełnianą bluzę cienką i te wiatrówkę. Był troche za ciepły wiec chyba body powinno być na ramiączkach. Wole ubieranie na cebulke bo mam właściwie nieograniczoną ilość opcji na różne temperatury. aa syn jest w wieku Twojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
kugorki Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 13:48 Młodsze-legginsy, na to bawełniane spodnie zdejmowane w szatni. Na górę-tshirt, bluza, cienka wiatrówka na lekkim polarze. Starsze-tregginsy, na górę koszulka z długim rękawem, na to bluza i mocna wiatrówka na podszewce. Długi rękaw+bluza bo dziś cały dzień ma spędzić w lesie w zerówką. Poza tym czapki na łby. Dziś zażądały również rękawiczek, bo zawsze mają zmarznięte zwłaszcza na placu zabaw. Jak będzie za ciepło, to zdejmą. Pogoda-ok. 12 stopni i okropny wiatr. Przed chwilą padał grad Odpowiedz Link Zgłoś
beakarp Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 15:47 Jasiek chodzi lub siedzi w wózku w granatowo-czarnej narciarskiej z HMu. Nie jest to moim zdaniem kutka zimowa, raczej przejściowa. Zastanawiałam się w sklepienad sotshellem, ale młodemu nie podobało się zakończenie rękawa z tą taką jakby rękawicą. Na zimę ma KappAhla i ocieplane spodnie Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 16:24 Aaaa, to zależy, dokąd idziemy i co będziemy robić. Jeśli transportuję go tylko do klubu malucha, gdzie chcę go szybko rozebrać, zakładam mu tylko jedną cieniusieńką warstwę (najczęściej koszulę) pod jesienną czyli lekko ocieploną kurtkę. Jeśli idziemy łazić, na długo i trudno przewidzieć, jak się rozwinie pogoda, a on będzie biegał, to ma pod spodem dwie warstwy (najczęściej wełnianą bieliznę i bawełniany golf), a kurtkę na polarze. Mówię o takich dniach, jak przez ostatni tydzień, kiedy rano jest 5-8 stopni, a w środku dnia około 12, raczej wietrznie, często mokro. Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: Jakie kurtki zakładacie dzieciom na taką pogo 12.10.11, 23:04 Moja młoda 6,5 jest zmarzluch, więc nosi już kurteczkę jesienna przejściówkę taką pikowaną z C&A (taaaak- w końcu kupiłam i jestem zadowolona), a pod to tylko bluzkę cienką z długim rękawkiem i to jest ok bo u niej 30 dzieciaków kotłuje się w małej sali w "O" Odpowiedz Link Zgłoś