Dodaj do ulubionych

Telefon na kartę- w jakiej sieci?

09.11.11, 14:00
Pytam, bo wiele dzieciaków ma już telefony. Może ktoś ma jakąś szerszą, poglądową wiedzę.
Chcemy kupić 9latce kartę do telefonu. Czy w jakiejś sieci wychodzi najkorzystniej?
My mamy w erze. Nie mamy żadnych rodzinnych, tańszych numerów, itp.
Córka będzie dzwonić do nas, i pewnie do koleżanki z Orange.
Chciałabym, żeby telefon był jak najdłużej czynny bez doładowania, niektórzy operatorzy blokują połączenia wychodzące po jakims czasie bez doładowania.

Jest sens to analizować? czy kupić obojętnie co?
Ja mam od początku jeden telefon, ten sam numer i nigdy nie patrzyłam na inne oferty.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 14:07
      ja pare mies temu przenosiłam nasze numery do play. córki na karte też. dla mnie najwazniejsze było to ze doładuje jej konto za 5 zł i ma je rok ważne.potem doładowuje w miare potrzeby a nie dlatego ze miesiąc minął wink
      no i ze sobą rozmawiamy za darmo smile
      skoro wy macie w erze/t-mobile ? to chyba najrozsądniej bedzie kupic tam tez córce? zawsze mi sie wydawało ze w ramach jednej sieci rozmowy są bardzo tanio albo za darmo...
      • kinas3 Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 17:55
        Ja także polecam kartę w play. Wszystko już napisała patatajowa powyżej smile
        • stokrootka1 Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 18:06
          Wiem, że sporo osób przenosi się do play. Chyba rzeczywiście opłaca się to dla osoby, która ma telefon w tej sieci.
          Ja sama mam w orange i to, co zniechęca mnie - z perspektywy dzwoniącego do play - to wyższe stawki za minutę połączenia do tej sieci. Wkurza mnie to. Do wszystkich innych sieci + stacjonarne mam stałą stawkę, a do play płacę zawsze dużo drożej. Denerwujące jak dla mnie.
          • monikag_live Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 18:13
            Mnie tez wkurzało to że w Erze, nie dość, że musiałam zapłacić za te trefne smsy ktore dostawało bardzo duzo osób, to jeszcze więcej naliczali do play, w związku z tym przeniosłam nr niedawno do Play, córka tez ma, bardzo rzadko doładowujemy jej, i nie ważne do jakiej sieci dzwoni, ja mam do niej gratis pół roku, tzn ogólnie do Play. w erze były rozmowy gratis np z jednym nr przez chwile, potem płatne chyba 10zł mc. Ja bym jednak proponowała popatrzeć na wszystkie firmy na rynku, często przez internet jest lepsza oferta niż normalnie w salonie wink
      • sharpless6 Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 18:14
        do ilu numerów jest za darmo, bo chyba nie do wszystkich w play?
        • patatajowa Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 18:30
          pasik napisała:
          > do ilu numerów jest za darmo, bo chyba nie do wszystkich w play?>
          alez tak, do wszystkich smile
          córka dzwoni gratis do mnie , do obu babci i obu dziadków.co do kolezanek to dwie ma w play i tez dzwoni za free. fajnie smile
    • ewcikm Re: Telefon na kartę - w jakiej sieci? 09.11.11, 18:21
      T-mobile - TakTak na kartę też teraz konto (ramach promocji) jest ważne przez rok od ostatniego dzwonienia, smsu, również odebranego połączenia. Nie ma opcji dzwonienia za darmo do klientów t-mobile. Można wybrać max 3 numery, do których dzwonisz za grosze, ale za tę przyjemność trzeba zapłacić, chyba ponad 4 PLN miesięcznie za każdy numer. Porównaj koszty poszczególnych kart za sms i impuls. T-mobie: www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/taryfy/karta
      • monia111175 Re: Telefon na kartę - w jakiej sieci? 09.11.11, 18:32
        teraz w orange-na karte-karta ważna 2 lata
        wystarczy kupi ć karte za 5 zł--i ważne konto 2 lata.
    • ewcikm Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 19:13
      To widzę, ze sieci sie biją, skoro w orange już nawet 2 lata.wink
      Tu oferta Playa:
      www.play.pl/pl/oferta/play-karta/opcje/index.html
      stawki podobne w t-mobile, ale w taryfie Hot, która jest promocyjna, chyba ta zmiana jest promocyjna, a sama taryfa, chyba zostaje?
      www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/taryfy/karta/hot
      Orange na pierwszy rzut oka wygląda najciekawiej: www.orange.pl/portal/map/map/hub_prepaid
      oczywiście te 2 lata kuszące, masz różne możliwości taryf: www.orange.pl/portal/map/map/prepaid_offer?category=PREPAID_TARYFY
      Orange Pop podobnie (minimalnie wyżej) wychodzi jak t-mobile Hot i Play.
      W orange jeszcze jest możliwość rozmowy na koszt innego numeru w Orange: www.orange.pl/portal/map/map/kid,4000377334,id,4000377415,title,Rozmowa-na-Koszt-Odbiorcy-w-obnizonej-cenie,article.html, ale wtedy Wy musielibyście mieć numery w Orange, to wtedy ma sens, a właśnie spojrzałam, ze macie w t-mobile (dawna era).
      W takim razie, jeżeli nie zamierzacie zmieniać swoich numerów, to opłaca Wam sie t-mobile z taryfą Hot, play - będzie opłacalny, jeżeli Wy również przeniesiecie tam numery.
      • ewcikm Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 19:21
        Te rozmowy w Playu do wszystkich za darmo kosztują 10 PLN za miesiąc i jest to promocja, więc nie wiadomo jak długo: www.play.pl/pl/promocja/play-karta/nieograniczone-rozmowy-w-play-fresh/index.html
        A tu reszta promocji: www.play.pl/pl/promocja/play-karta/index.html

Nie wiem z czego korzysta córeczka Patatajowej (darmowe rozmowy), ale przypuszczam, ze to też jakaś promocja? To chyba ta promocja: www.play.pl/pl/promocja/play-karta/all-inclusive-rozmowy/index.html
        • patatajowa Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 20:08
          ewcikm napisała:

> Te rozmowy w Playu do wszystkich za darmo kosztują 10 PLN za miesiąc i jest to promocja, więc nie wiadomo jak długo:
          rel="nofollow">www.play.pl/pl/promocja/play-karta/nieograniczone-rozmowy-w-play-fresh/index.html>
          ja mam na stałe do wszystkich w play za darmo.
          > A tu reszta promocji:
          rel="nofollow">www.play.pl/pl/promocja/play-karta/index.html
          >
          > Nie wiem z czego korzysta córeczka Patatajowej (darmowe rozmowy), ale przypuszczam, ze to też jakaś promocja? To chyba ta
          promocja:
          rel="nofollow">www.play.pl/pl/promocja/play-karta/all-inclusive-rozmowy/index.html>
          córka ma fresh mix? czy cos takiego, na pewno ma za darmo do play bo monitoruje stan jej konta i wiem ze nie ubywa prawie nic z tych 5 zł wink
          w kazdym razie przenosiłam numery całej blizszej rodziny do play w tym samym czasie i moja mama wniebowzieta ze rozmawia ze mną i wnuczką a tu nic z konta nie ubywa smile
          • patatajowa Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 20:16
            to nie jest zadna z tych promocji o których pisze ewcikm.
            wlasnie sobie przypomiałam ze to całkowite free do play jest chyba tylko dla przenoszących numer z innej sieci. ale pewna nie jestem na 100%
      • ewcikm Telefon na dwie karty 09.11.11, 19:27
        Rozkręciłam sie w tych porównywaniach.wink Ja już mam telefon w jednej z sieci i na razie nie zmieniam, ale zaczęłam się zastanawiać, czy może kupić sobie telofon na 2 karty i wtedy, jeżeli w Playu, czy gdziekolwiek indziej będzie mega atrakcyjnie, to będę miałą 2 karty w telefonie i nie rezygnując z numeru, który mam będę korzystać z dwóch sieci. Ale jeszcze sie nie znam na tych telefonach z 2 kartami.wink Ale jest to jakaś opcja i np. Coronella kupujesz taki telefon i dla siebie i córki karty w Playu, a t-mobile z numerem sobie zostawiasz?
        • magda79pn Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 19:34
          my mamy w orange, więc syn tez ma w orange, musimy doładować mu co 3 miesiące za 50zł bo tak się najlepiej kalkuluje (lub co miesiąc za 25zł), konto ma ważne np rok, ale to tylko ktoś może do niego dzwonić, on nie może.
          • ka_thy Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 20:54
            Magda, wysyłając bezpłatnego smsa możesz wydłużyć ważność konta na rozmowy wychodzące o dwa lata (do końca listopada), potem o rok.
            www.orange.pl/portal/map/map/prepaid_charge?category=PREPAID_CHARGE&stamp=1320868342544&articleId=8206076
        • sharpless6 Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 19:39
          Też myślę o zmianie ale po pierwsze jak długo to potrwa, chodzi o bonusy na darmowe rozmowy w paly przez np 50 dni po doładowaniu za 50 zl. Po drugie czy to nie jest tak, że dzwoniący na nr play płaćą więcej.
          • stokrootka1 Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 19:53
            sharpless6 napisała:

> Po drugie czy to nie jest tak, że dzwoniący na nr play płaćą więcej.

Jest, jest. Dlatego ja osobiście nie lubię dzwonić do play'awink
            • patatajowa Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 20:12
              stokrootka1 napisała:

> sharpless6 napisała:
              >
              > > Po drugie czy to nie jest tak, że dzwoniący na nr play płaćą więcej.
              >tak, jest w wiekszosci sieci jak jest jakas promocja na tanią rozmowe to masz gwiazdke *nie dotyczy rozmów do sieci play wink

> Jest, jest. Dlatego ja osobiście nie lubię dzwonić do play'awink>
              ale przecież nie zawsze wiesz ze dzwonisz do play? teraz numer o niczym nie swiadczy. ja np mam początek numeru "plusowy" bo kiedys tam był- teraz jest w play smile
              • stokrootka1 Re: Telefon na dwie karty 09.11.11, 21:50
                patatajowa napisała:

> ale przecież nie zawsze wiesz ze dzwonisz do play? teraz numer o niczym nie swi
                > adczy. ja np mam początek numeru "plusowy" bo kiedys tam był- teraz jest w play
                > smile

Dokładnie tak - numer o niczym nie świadczy, więc nie jestem w stanie uniknąć połączenia z play'em. Muszę to dzwonię i już. Dopiero po wykonanym połączeniu i po koszcie rozmowy widzę, czy rozmawiałam z play'em czy z inną siecią. Koszt jest zawsze dużo wyższy! I to mnie strasznie denerwuje. Dlatego nie lubię tej sieci, ale nie twierdzę też, że nie warto mieć tam telefonu. To jedynie abonenci konkurencyjnych sieci mają gorzej wykonując połączenia do play, m.in. jawink
                • coronella Re: Telefon na dwie karty 10.11.11, 06:18
                  U mnie rozmowy z PLAY wogóle nie wchodzą do minut a wbonamencie, płacę za takie rozmowy bez względu, czy jeszcze mam minuty, czy już nie. To samo z sms, i to samo mam w stacjonanym!
                  Wiem, którzy znajomi mają w PLAY, i do nich dzwonię,, jeśli bardzo muszę, i na krociutko. Wkurzające.

Dzięki za wszystkie porady! Przeanalizuję to.
    • kornnella Re: Telefon na kartę- w jakiej sieci? 09.11.11, 20:54
      porównaj sobie cene za minute i wybierz najlepsza. Mama ma tel na karte w orange do wszystkich w sieci płaci 0,29 po doładowaniu za 50 zł wazne na 3 msc, jak doładuje mniej stwaki sa wyzsze. Miałam wczesniej tel w Plusie i jakies max stawki z gatunku 0,80 zł także różnica może byc spora, ale tez sa dodatkowe el jak wartość doładowania czy czestotliwosc doładowania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka