Dodaj do ulubionych

Brak paragonu/reklamacja

11.12.11, 20:57
pamiętam,że kilkakrotnie spotkałam się na forum zakupy z wpisem,że jeżeli zapłaciło się za coś kartą i poda się w sklepie dokładną datę to wydrukują paragon...niestety sama zaliczyłam akcje z wyrzuceniem paragonu (nie wiem jak to możliwe wrrr) .Pojechałam do Rossmana podałam datę, godzinę i dowiedziałam się,że jeżeli nei mam paragonu to już koniec i moja wina. Podpowiedzcie prosze, czy to tylko dobra lub zła wola sprzedającego, czy jest przepis mówiący o tym,że powinni pomóc? czy jednak koniec i zostaję z bublem w domu?
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 21:28
      marta, masz miec dowod zakupu, nie musi to byc paragon, moze byc swistek z karty platniczej
      jesli na swistku nie jest wyszczegolnione za co to, sklep moze sprawdzic gdy nie ufa klientowi wink
      wiec wojuj z nimi
      • marta76 Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 22:28
        nie mam właśnie nicsad kurcze odkładamy zawsze ,a tym razem nei wiem,co się stałosad no po prostu złośliwośćsad poleciłam męzowi pojechać, bo płacił swoją kartą (ja akurat nei mogłam z nim jechac) i sprzedawczyni powiedziała,że nie ma szans i koniecsad i teraz nei wiem,czy jest sens tam jechac i jeszcze raz prosić, bo takie mam prawo? na co się powołać? czy to tylko dobra wola sprzedawcy i jak powie nie to trudno.
        • janka39 Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 23:10
          ale przeciez mozecie zrobic wydruk z konta męża - bedzie tam zapis transakcji i to powinno wystarczyc. Niestety, nie podam Ci podstawy prawnej, bo zwyczajnie nie pamietam, ale na pewno taka jest (zdaje sie, ze jesli nie ma paragonu, wystarczą...dwaj świadkowie - czytałam gdzieś o tym)
          Moze ktos jest bardziej zorientowany, bo sądząc po nastawieniu pan ze sklepu bez konkretu w postaci podstawy prawnej sie nie obejdzie
          • marta76 Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 23:18
            ok poczekam może ktoś pamięta, czy jest przepis.Wyrukowac moge, ale kasjerka powiedziała,że musi być paragon i informacja, że słyszałam o takim sposobie jak poniżej nie jest wystarczająca. Ja nie jestem typem pieniacza, bez powodusmile wiec wolę sprawdzić, czy mogę jednak oddać, bez paragonu i Rossman jest mi w stanie pomóc.
            • janka39 Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 23:26
              pierwsze z brzegu (google oczywiscie)
              www.bankier.pl/wiadomosc/Reklamacja-bez-paragonu-1597627.html
    • kornnella Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 23:36
      Nie wiem co chcesz zrobić zareklamować? czy oddać?
      Jak oddac to bez szans Rossmann ma popapraną politykę zwrotów. Nawet przy kasie jest jak byk "prosimy o przemyślane itd ..." i nie daja sie tknąć.
      Reklamacja sadze ze z potwierdzeniem zakupu ew wyciągiem z konta bez problemu. Sa w stanie w systemie to odtworzyć
      • marta76 Re: Brak paragonu/reklamacja 11.12.11, 23:42
        musze zareklamować.Kupiłam 2 miesiące temu taka mini maszynę do szycia i coś się zepsułosad Mąz podał dokładną datę, kwotę (robiliśmy jeszcze inne zakupy ,wiec wieksza kwota,niz cena maszyny) nawet godzinę i powiedzieli,że nic nie będa ,bez paragony robili.
        • krasulas Re: Brak paragonu/reklamacja 12.12.11, 07:19
          niestety mam podobny problem ... w TKMaxx
          płaciłam kartą ale nie płatniczą - gdzie spokojnie podglądnę wyciąg i każdą płatność, a kredytową
          znajoma potwierdziła fakt, że w zal. od sklepu wyciąg/wydruk z konta mogą uznać w ramach reklamacji dokument zastępujący paragon
          a tu klapa - duży bank ma tak skonstruowane on-line, że owszem wykaz płatności jest - ale bez możliwości podglądu konkretnej transakcji (czyli data, gdzie i kwota to jedyne info)
          • krasulas TKMaxx 14.12.11, 16:24
            podbijam wątek, bo chciałam pochwalić się pozytywnym rozwiązaniem mojej sytuacji (choć zgubą paragonu nie ma się co chwalić...)
            otóż TKMaxx stanął na wysokości zadania (a dokładnie jego menager)
            pokazałam wydrukowaną listę płatności - m.in. w tym sklepie
            miły pan na zapleczu wyszukał w systemie paragon (dopytując która kasa i godzina towarzyszyła zakupom)
            przyniósł kolejny wydruk i BEZ PODPISYWANIA jakichkolwiek formularzy przelał mi pełną kwotę na kartę
            byłam zaskoczona - bo szybko, sprawnie...
            na zachętę wzięłam mojego 3latka
            także wszyscy się śpieszylismile bo Młody marudził nieco!
            uff
            • katka761 Re: TKMaxx 14.12.11, 16:34
              to i ja się podpinam. muszę poszukać wydruku z karty, bo dziś wzięłam spodnie z H&M i sięokazało, że mają jedną nogawkę krzywo wszytą i jest różnica na długości prawie 2cm. mam jakąś szansę czy nie bardzo?
              • alpepe Re: TKMaxx 14.12.11, 16:56
                masz. Sklep musi mieć po prostu coś namacalnego. Mąż kiedy zgubił paragon, ale miał dowód obciążenia karty i w Deichmannie to wystarczyło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka