vanmovinia 28.12.11, 14:33 google nie pomaga, czy znajde go w polskich sklepach? Pomozcie pls. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abigail83 Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 28.12.11, 15:19 Bywa w salonach Volvo, jako fotelik Volvo, ale to Multi Tech. Na forum fotelikowym ktos tez kiedys wspominal ze Multi Techy byly w jednym z krakowskich sklepow (Entliczek? jakos tak). ale chyba dosc drogi w tym Volvo jest. rozwaz Besafe. Odpowiedz Link Zgłoś
primka Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 28.12.11, 15:32 Co do samego fotelika nie pomogę, ale może tu znajdziesz jakieś informacje: forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 28.12.11, 17:47 na forum fotelikow, tez poruszylam temat co do be safe- jest do co najmniej 25 kg i montowany tylem? Moja corka ma 14 kg i jej fotelik 9-18kg idzie dla brata. Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 28.12.11, 18:21 jest w salonie volvo za 1700 zl, tylem 9-25kg, do 36 to juz przodem i polowe tanszy. Ech, czemu to bezpieczenstwo musi byc tak drogie... Odpowiedz Link Zgłoś
abigail83 Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 28.12.11, 19:58 Tylem do 25kg jest MC Mobi,na pasy. Kosztuje ok 800 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 29.12.11, 10:54 nie miesci mi sie w aucie niestety, to byl moj pierwszy typ. Odpowiedz Link Zgłoś
koci.byk Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 16.01.12, 13:27 Witam, jestem także na "rozdrożu" jeśli chodzi o zakup fotelika. Napiszę Ci, co już sprawdziłem i czego się możesz spodziewać po różnych fotelikach. Jestem w trakcie mailowania z Britaxem ze Szwecji i kilkoma innymi producentami (Akta Grako, Maxi Cosi) i sprawa nie wygląda za ciekawie. Jest kilka fotelików, które są montowane tyłem do kierunku jazdy (RF- Rear Facing i które pomieszczą dzieci do 25 kg.): - Maxi Cosi Mobi - Akta Graco Belogic - Britax Multi-Tech (i druga jego odsłona - MT-II) - Britax Two-Way Elite To są foteliki, którymi konkretnie ja byłem zainteresowany, jest jeszcze parę innych, ale z takich czy innych względów nie podchodziły mi. Teraz po kolei - mój starszy syn ma w tym momencie 100 cm i około 17 kg (w domowych ciuchach). Do tej pory mieliśmy fotelik BeSafe IZI KID X3 Isofix - RF do 18 KG. - moim skromnym zdaniem najlepszy fotelik na rynku do 18 KG Niestety przyszedł czas na zmianę. Młodsza córka właśnie wyrasta z MaxiCosi Cabrio Fix i przejdzie do BeSafe, a dla syna kupujemy nowy. Tutaj też zaczęły się problemy, ponieważ w Polsce oficjalnymi kanałami można kupić tylko: MaxiCosi Mobi Britax Multi-Tech (TYLKO w salonach VOLVO) Akta Graco Belogic (od bardzo niedawna - mierzyłem w Krakowie pierwszy fotelik z nowej serii na Polskę) Reszta tylko przez internet ze Szwecji. Moje odczucia co do fotelików: Maxi Cosi Mobi: - Bardzo wygodny - Jeśli dobrze zamontowany - super sztywny (to dobrze!) - Niestety, nie jest to fotelik dla wysokich dzieci - mój syn już w tym momencie był na brzegu jeśli chodzi o wyrośnięcie z tego fotelika Acta Graco Belogic: - fotelik bardziej zaawansowany jeśli chodzi o zabezpieczenia (ma stopkę do blokowania z tyłu oraz więcej zabezpieczeń "bocznych" oraz z przodu blokadę o oparcie fotela. - Jest bardzo wąski - "szersze" dzieci lub dzieci w zimowych ubraniach mogą się nie mieścić - To co mnie także niepokoi, to doniesienia z forów dyskusyjnych na temat zawartych w tym foteliku toksycznych substancji. Kontaktowałem się w tej sprawie z dystrybutorem na Polskę i dostałem zapewnienie o zgodności z wszelkimi normami na UE (co potwierdza certyfikat), ale nie przekonuje mnie to. Tymi szkodliwymi substancjami są "ftalany" oraz materiały niepalne, produkowane z domieszką bromu, który to pierwiastek w większych stężeniach wpływa bardzo niekorzystnie na układ rozrodczy chłopców. www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/lasten_turvaistuimet/akta-graco-belogic-2011/i safetynotice.gracoeurope.com/8R99/en_EU/notice.php Britax Multi-Tech (wersja 1 z salonu Volvo) - Solidny fotelik z solidnymi zabezpieczeniami (stopka oraz boczne "skrzydła") - po montażu w volvo - mało miejsca na nogi, wręcz bardzo mało. - fotelik szeroki, dzięki rozkładanym "skrzydełkom" bez problemu mieści się dzieciak w grubej kurtce zimowej. - Niestety nie jest to fotelik dla wysokich dzieci. osoba z volvo stwierdziła, że nie da się wysunąć zagłówka do góry bardziej niż kilka cm. 100 cm dzieciak prawie wyrasta z fotelika. -Można go montować także przodem Britax Two-Way Elite - chyba mój ostateczny wybór. - Fotelik dla wysokich dzieci - można go zamontować na dwa sposoby: www.youtube.com/watch?v=hr7xXXc5nHw albo z większym miejscem na nogi - dla starszych dzieci: www.youtube.com/watch?v=x4C8EnD6Py8 Minusem przy montażu z większym miejscem na nogi jest pionowe ułożenie, ale i na to jest sposób. Producent sprzedaje jako akcesorium specjalnej podstawki pod przód fotelika, która unosi go nieznacznie i tym samym ustawia bardziej leżąco. - mieści także "szersze" dzieci. - Wg forów, po zamontowaniu siedzi bardzo sztywno i bezpiecznie. Specjalnie nie omawiam tu wyników testów poszczególnych fotelików, bo to każdy musi sam zadecydować. Dla jednych wyznacznikiem jest 4-5 * w ADACu, dla innych ADAC to żaden wyznacznik (ja). Generalnie rzecz ujmując - ze wszystkimi fotelikami jest jeden problem, niby są do 25 kg, ale jeśli chodzi o wysokość siedziska, nie są zbyt wysokie. Czyli dziecko nie będzie miało okazji korzystać z fotelika do osiągnięcia maksymalnej wagi, ponieważ o wiele szybciej wyrośnie (na wysokość). Do tej pory tylko Britax Two way Elite nie podchodzi pod ten mankament. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Wiem ile czasu trzeba by przebrnąć przez fora dyskusyjne, nierzadko w "dziwnych" językach - szwedzki, norweski, fiński Dobrze, że jest tłumacz Google Jak by były jakieś pytania, piszcie, postaram się odpowiedzieć. PS. Polecany przez producentów oraz kilka osób z różnych polskich forów sklep z fotelikami: www.carseat.se Niedługo będę tam zamawiał fotelik, więc jeśli ktoś byłby chętny na zakup, może przesyłka wyjdzie taniej ? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks_1980 Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 24.01.12, 21:04 Mam pytanie skoro Britax Two Way Elite to twój ostateczny wybór a jest on niedostępny w Polsce, tylko sprowadzasz go ze Szwecji, skąd wiesz, że da się go stabilnie zamontować w twoim samochodzie - czy na forach o których piszesz wypowiadali się użytkownicy właśnie twojego modelu auta? Podsumowując jak najlepiej zrobić research dla fotelika niedostępnego w Polsce, aby być na 100% pewnym, że będzie pasował do twojego auta i twojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Britax Multi-Tech II- gdzie kupie? 24.01.12, 21:41 Ja polecam Britax Hi-way, miałam taki dla córki,podobno mieści się w każdym aucie. Odpowiedz Link Zgłoś