Dodaj do ulubionych

wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci

10.01.12, 19:20
natchnieta odpowiedziami zara vs. 5-10-15, chciałabym was prosic o wpisywanie waszych ulubionych marek ubrań.

Podstawowym kryterium bedzie jakosc. Potem czy rozmiarówka jest właściwa. Wzornictwo moze na końcu, bo to kwestia gustu.
Obserwuj wątek
    • mielin Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 10.01.12, 20:04
      Odpowiedz na twoje zapytanie już tu wielokrotnie była dawana, zerknij do wyszukiwarki:
      np. tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,78205341,78568289,Re_Jakie_marki_sklepow_dla_dzieci_lubicie_ja_.html
      • kamelia04.08.2007 nie o to mi chodziło 11.01.12, 08:53
        mi chodzi o polskie marki. Gapa i nexta moge sobie kupic u siebie, albo zamówic przez internet.
        Chodzilo mi o polskie marki. Na co dzień mam do czynienia z francuskimi, ale mam ochote kupic cos dobrego polskiego (wtedy i jest gwarancja, że beda ubrane w inne ubrania).

Tamten watek jest z 2008r., wiec lekko stary.
        • yvon-nee Re: nie o to mi chodziło 11.01.12, 09:30
          Dla mnie z polskich ubranek jeśli chodzi o jakość to zdecydowanie ententino. Żywe kolory, porządna bawełna, nic się z nimi nie dzieje w praniu. Z tym że oferta nie jest zbyt szeroka, mają świetne bluzeczki ze śmiesznymi nadrukami i w sumie tylko te mnie interesują. Rozmiarowo wypadają raczej tak jak jest podane na metce, przy czym są raczej dla szczupłych dzieci, bawełna jest mało rozciągliwa.

Kupuję też czasem w endo, ale tu z jakością różnie. Uwielbiam ich bluzkową bawełnę, jest taka miękka i sprężysta, ale bywa, że kurczy się w praniu. No i nie trzymają rozmiarówki w ogóle.

Rekids i 5-10-15-nie polecam, jakość średnia.

Coccodrillo mnie nie zawiodło, aczkolwiek cenowo drogo i wzornictwo czasem jakieś mało fajne, jak dla mnie.

Innych polskich firm nie kojarzę..
          • toja2007 Re: nie o to mi chodziło 18.01.12, 11:03
            Ententino - jakość ok tkaniny ok, ale kupiłam bluzeczki przez ich sklep internetowy i okazało się, ze mają tak małe otwory na głowę, ze nie da się ich założyć - pomimo tego, ze ubranko za dużesad Bardzo zawiedziona jestemsad
        • meg.26 Re: nie o to mi chodziło 11.01.12, 09:36
          Chyba nie ma tych marek zbyt dużo. Ja kupuję ubranka dla chłopca i o tych mogę się wypowiedzieć:
          Mariquita - jakość zróżnicowana, lubię ich kurtki 3w1, kupuję też bluzy, t-shirty z długim i krótkim rękawem, czasami jakieś spodnie. Wszystko poza kurtkami staram się kupować na wyprzedażach bo wtedy dopiero cena odpowiada jakości.
          Coccodrillo - kupowałam dużo do rozmiaru 92 i byłam zadowolona. Teraz mam jakieś pojedyncze sztuki - głównie spodnie i swetry. Jakość tych rzeczy, które posiadam jest ok ale ogólnie wzornictwo mi przestało odpowiadać.
          Wójcik - nie znam, nie lubię ich wzornictwa.
          Reporter young - chyba od rozmiaru 122 ale jeszcze nic od nich nie mamy.
          Tup-tup - synek mial spodnie sztruksowe, miały jakiś dziwny krój i dość szybko się powycierały.
          GT - dla chłopca (dla dziewczynki Atut chyba tej samej firmy) kupuję bluzki i spodnie dresowe do przedszkola, jakość średnia, wzornictwo przeciętne ale synkowi się podoba bo mają dużo motywów z samochodami, samolotami, motorami itp. Ich bluzeczki są szersze niż np.Reserved - dla nas to plus bo synek dość dobrze wygląda i nie lubi bluzek opiętych na brzuszku.
          MMDadak - widziałam w sklepie (sklep z odzieżą dziecięcą różnych marek) ale nie mam nic z tej firmy

• pia_ Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 09:24
      Zdecydowanie najczęściej kupuję odzież niepolskich firm. Z polskich firm akceptuję jedynie reKids, Cool Club i Besta Plus ( W Besta tylko odzież galowa na wyprzedażach). Coccodrillo, Wójcik, Hot Oil, Marquita, Quadri Foglio mnie wogóle nie interesują jeśli chodzi o wzornictwo oraz ceny.
      • yvon-nee Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 09:39
        Faktycznie miałam jeszcze ciuchy Mariquita i Cool Club.. Te pierwsze ceny mają zabójcze więc warto tylko na wyprzedaży. Jakość kurtek dobra, bluzek jak się trafi, bluzki koszulowe i dzinsy ok. Ale rozmiarówka dziwna jakaś.. Raczej wypadają większe niż na metce jest napisane. A i część kurtek miała jakieś dziwnie długie rękawy, nieproporcjonalnie do reszty.
        Cool club- fajne, kolorowe ciuszki, ale jakość nieadekwatna do ceny. Można trafić ok, a bywa, że po kilku praniach szmatka..
    • agni71 Re: Moje typy 11.01.12, 09:52
      Jesli chodzi o jakość to zdecydowanie Wójcik. Kupuję ich bluzki od czasu do czasu i nosza sie i piorą bardzo dobrze. Bardzo lubię ich rajstopki. Kiedys często kupowałam ich czapki, ale dla starszych dzieci juz mi się tak nie podobają i jakos trudniej dobrac jeśli chodzi o rozmiar.
      Jesli chodzi o wzornictwo, tak często krytykowane, to rzeczywiście częśc rzeczy jest "przedobrzona". Ale mają tez zawsze ubrania mało ozdobne (lub ozdobne, ale gustowne, a świetnie nadające się na jakies większe okazje), ale za to w ciekawych, często mocnych kolorach. ja lubię dzieci ubierac kolorowo, a one lubią tak byc ubierane smile Mozna tam znależc rzeczy ciekawe, nie takie "basic" jak w H&M czy Kappahl.

Cool Club: tu kupuje ubrania galowe do szkoły, które, szczególnie na wyprzedażach, są niedrogie, a jakośc jest OK. Miałam tez od nich kiedys duzo bluzeczek z kr. ręk., które były ładne i dobrej jakości (trójk dzieci mi w nich pochodziła, a np. aplikacjom, naszywkom nic sie nie stało). Ostatnio rzadko tam kupuję, bo nic mi nie wpada w oko dla starszych dziewczynek.

Quadri Foglio: od nich miałam tylko kombinezony (1-cz. i 2 cz.) - były bardzo dobrej jakości. Kombinezon na 86 cm po czwórce dzieci wygląda z zewnątrz jak nowy, tylko w środku są zmechacenia na polarku. Dawno do nich nie zaglądałam, bo zlikwodowali w pobliżu mnie sklep.

Endo: kupuje głównie bluzki, rozmiar to trochę loteria, troche sie kurczą w suszeniu w suszarce. Sa z mięciutkiej bawełny, dobrze rozciągliwe. Dzieciom podobaja sie nadruki i napisy.

Coccodrillo nie mam w poblizu, ale ilekroć tam zaglądam, to nic nie kupuję. Nic mi sie nie podoba, albo nie ma rozmiaru, albo jest za szerokie.

Beste Plus znam tylko z outletu, jeszcze nigdy u nich nic nie kupiłam, ubrania albo sa nieładne, albo niewygodne, nie w stylu moich dzieci, a do tego cena zabija....

Polskie małe firmy, takie typu no-name: ostatnio kupiłam najmlodszej córce spodnie dresowe jakiejś polskiej firmy. Rozpruły się wzdłuż szwu po 4 założeniu. Nie zamierzam więcej ryzykować.

Wola i Gatta - formy rajstopkowe. Wole lubię, Gattę jakos mniej....
      • lechmiki Re: Moje typy 11.01.12, 10:02
        coccodrillo -lubie ale ich ceny mnie porazaja ,kupuje na wyprzedazach ,zawyzona rozmiarowka ,moja córka która normalnie nosi r 116 nadal chodzi w spodniczce r 104 tej firmy
        mariquita -drogo ,nie kupuje
        wójcik sporadycznie ceny tez zwalaja z nog
        tup -tup kupuje ale wkurza mnie ze nigdy nie ma w sklepie pełnej kolekcji i ciagle wisza resztki z poprzednich ,jakośc ok moim zdaniem
        5-10-15 zawiodłam sie na nich ostatnio a szkoda bo duzo kupowałam dla córki
        atut ostatnio bardzo ich lubie ,dobra bawełna i fajne ceny ( w sklepie w którym kupuje zawsze jeszcze jakiś rabat dostanebig_grin)
        reszta ciuszków to juz inne firmy ,lubie h&m ale do najblizszego mam ok 60 km więc za czesto nie jestem
    • barbie09.07 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 10:00
      Wojcik, piękne ubranka dla młodszych dzieci.
      • aneta-0011 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 10:26
        Rzecz gustu ale ja nie kupuję ubranek wymienionych wyżej firm właśnie ze względu na wzornictwo - jak dla mnie te kolorowe i pstrokate są poprostu okropne. To co większość tutaj krytykuje za szarość i burość (H&M, Kapphal , Next itp) mi bardzo odpowiada. Mam synka 3l i bardzo lubię jak wygląda jak "stary". Nie znoszę ubranek zbytnio kolorowych i dzidziusiowatych. Niestety większość polskich firm oferuje tylko takie ubranka, do tego jeszcze jakość nie najlepsza.
        • barbie09.07 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 10:56
          Ale wojcik oferuje całą game kolorów, co kto lubi .Córka cztery latka ma szare, puchowe spodnie bez żadnych ozdób i czerwoną kurtkę do tego. Mam dużo brązowych spódniczek wójcika. Mogę nawet jakies fotki powklejać, wcale nie jest pstrokato.
          • aneta-0011 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:05
            Wójcik faktycznie oferuje dość ciekawe ubranka (jak na polską dzież) ale wydaje mi się, że dziewczynkę prędzej można tam fajnie ubrać niż chłopca. Osobiście kupowałam tam kiedyś kilka ubranek dla córki natomiast dla syna jeszcze nigdy. I te ceny...
          • agni71 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:15
            Ja równiez słowa" kolorowe" uzyłam w znaczeniu "w jednym zdecydowanym kolorze", a nie, że na bluzce czerwonej jest dekoracja w żółtym, różowym, zielonym i fioletowym jednocześnie wink

Z jesienno-zimowej kolekcji Wójcika np. podobają mi się bardzo takie spodnie:
            https://www.wojcikonline.com/foto/WKCITYS/WKCITYSSJB6/1.jpg

Żywy kolor? Żywy. Pstrokato? To juz zalezy z czym sie zestawi....
            • koza_w_rajtuzach Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:14
              niemal identycznie spodnie kupiłam synowi tydzień temu firmy Cubus smile
    • dziennik-niecodziennik Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:29
      bardzo lubię firmę Dany.
      • meg.26 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:38
        I powoli wątek zamienia się w wymianę opinii na temat wzornictwa Wójcika sad poruszany zresztą na forum wielokrotnie.
        A już myślałam, że dowiem się o jakiejś nowej fajnej firmie z polskimi ubrankami dla dzieci.
        Dany - mieliśmy śpiochy i body - bardzo fajne. Czy mają ubranka w rozmiarach większych niż 104?
        Z ubranek niemowlęcych przypomniała mi się jeszcze Modna Maja.
        • agni71 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:53
          No, niestety, mało jest polskich firm, które tak naprawdę moga konkurować z zagranicznymi jakością i wzornictwem. O ile polskie kosmetyki np. sa często bardzo fajne i godne polecenia, o tyle z firmami odzieżowymi, szyjącymi dla dzieci, jest znacznie gorzej na naszym rynku.

Jedyne firmy, które tak naprawde mogłabym polecić to właśnie Wójcik i Quadri Foglio. Moze jeszcze endo, ze względu na ciekawe nadruki.

O firmach takich jak wspomniana Modna Maja, Pinokio, Atut, wiem, ze istnieją. Ba! Nawet uzywałam ich ubranek dla szybko zmieniającego rozmiar niemowlaka (Pinokio, Maja) czy dla szczupłego przedszkolaka (spodnie dresowe Atut), ale nie sa to firmy wybijające sie wzornictwem i jakością...Ceny też nie są na tyle niskie, by usprawiedliwić kiepską nieraz jakość. Więc nic dziwnego, że nie sa wymieniane masowo, jako ulubione (a o takie chodziło autorce wątku).
          • lechmiki Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 13:20
            nie zgodze sie co do kiepskiej jakości np firmy atut
            mam kilka bluzek dla córki i sa ok ,prane juz kilka razy ,ubierane do przedszkola a jakościa wcale nie odchodzą od np. reserved czy h&m
            no i cena 35 zł za bluzke z długim rekawem to wcale nie drogo
            • agni71 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 14:19
              35 zł to niemalo, za te jakośc i wzornictwo. To cena porownywalna z regularnymi cenami w sieciówkach (gdzie ubrania dla mnie sa ladniejsze), nie mowiąc juz o wyprzedazach.
              • lechmiki Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 14:27
                a ja znów sie nie zgodze big_grin
                no ale tak sie możemy przekonywać w nieskonczonośćsmile
                ja jestem zadowolona i córka też więc wiem ze bedę wracać do tego sklepu i nadal kupować ciuszki tej firmy
                • ninjo Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 12.01.12, 08:22
                  35 zł to zdecydowanie więcej niż jestem skłonna zapłacić za bluzkę. Musiałaby być szczególna.
                  Bardzo ładne i dobre jakościowo bluzki kupuję w: Zarze, Endo, Mothercare i Marks & Spencer. Żadnej z nich się nic nie stało. Wyglądają w zasadzie jak nowe. płaciłam max 19 zł za sztukę w okresie wyprzedaży.
                  • lechmiki Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 12.01.12, 08:49
                    35 zł to cena regularna
                    a zdaje mi sie ze np w h&m ceny regularne bluzek z długim rekawem zaczynaja sie od 49,90 zł
                    gdybym mieszkała w dużym mieście np Poznaniu i miała dostep do tych marek co wymieniłaś tez bym kupowała na wyprzedażach
        • minkapinka Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:53
          Prawie nie kupuje ubrań polskich producentów ze względu na mały wybór, słabą jakość, wzornictwo. Szkoda mi czasu na szukanie perełek.
          Córka dostała w prezencie jakieś ubrania Wójcika, nigdy tego nie założyła. Ostatnio byłam w Reserved, szukałam bluzek dla dziesięciolatki, żadna mi się nie spodobała.
          Kupuje często rajstopy Wola i jestem zadowolona w wyboru kolorów i jakości.
        • sofia_a Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 14:48
          Ja bardzo polecam firmę Dany dla młodszych dzieci - doskonała bawełna, ciekawe wzornictwo, ładne, żywe kolory i przyzwoite ceny. Podobnie inna polska firma - MMDadak. Bardzo dużo rozmaitych kolekcji, w przeróżnej kolorystyce, więc każdy może znaleźć coś dla siebie, szyją i dla młodszych dzieci, i dla starszych, rozmiarówka mniej więcej taka, jaka powinna być, chociaż niektóre rzeczy biorę rozmiar większe i są ok. kupowałam jeszcze polskie sweterki Camiza - ładne i nie bardzo drogie, jakościowo przyzwoite.
    • eo_wina Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 11:47
      Z polskich najbardziej lubie Cool Club.
      Mlodszy ma sporo ciuszkow Tup Tup (do rozmiaru 92).
      Z Wojcika nie mamy kompletnie nic - czasem tam wchodze, ale zazwyczaj nic mi sie nie podoba, a ceny porazaja.
      5-10-15 - zdarzaja sie naprawde fajne i porzadne rzeczy i ceny sa przystepne.
      ReKids - badziewie zupelnie niewspolgrajace z cena, bywa. ze kosmiczna.
      Cocodrillo - sporadycznie, wychodze stamtad zabita cenami.
      Generalnie tak sobie z tymi polskimi markami ubraniowymi dla dzieci.
    • koza_w_rajtuzach Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:00
      5-10-15 - niby ma złe opinie, ale to, co miałam tej firmy akurat nam się dobrze sprawowało. Głównie córka nosiła ubrania tej firmy, jakieś koszulki z krótkim rękawem, sukienki, spódniczki - nic nam się nie porwało czy nie rozciągnęło, wyjątek stanowiły tylko spodnie syna, które się porwały.

Z Wójcika mieliśmy trochę rzeczy, w sumie to syn nosił tą odzież jako niemowlę, ale z drugiej ręki, bo jak dla mnie ceny nie do przyjęcia. Wyjątek tylko stanowiła spódniczka córki, kupiona jako nowa w sklepie Textil Market za kilkanaście złotych 4 lata temu - dopiero gdzieś po roku użytkowania dostrzegłam, że jest firmy Wójcik, bo myślałam, że jakaś bezfirmowa wink. Ogólnie Wójcik produkuje odzież dobrej jakości, choć wiele ubrań moim zdaniem jest przesadzonych, największym hitem u nas są kraciaste spodnie roll up w rozmiarze 86, które syn zaczął nosić od 9-ego miesiąca życia, teraz ma 3 lata, 100 cm wzrostu i nadal je nosi, a wyglądają cały czas fajnie, o takie jak na tej aukcji allegro.pl/spodnie-z-tkaniny-wojcik-86-t68-moj-samolot-i2001689880.html Pomimo, że z drugiej ręki, to wyglądają wciąż niezmiennie i są wygodne.

Marquita - w porządku ubrania.

Ostatnio kupiłam kilka ubrań Golińskich. To co kupiłam jest okej, mam np. czapkę wiosenno-jesienną dla syna za 8 zł, fajna bawełna, niezwykle twarzowa, nie ma sensu wydawać więcej na czapki, skoro ta taka fajna wink
      • koza_w_rajtuzach Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:04
        a co do Quadri Foglio, to miałam tej firmy płaszczyk zimowy, ale był niezwykle niewymiarowy, wątpię, żeby na jakiekolwiek dziecko pasował. Szybko go sprzedałam wink, choć jakościowo ta odzież wydaje się być super. Obecnie mam bluzę dla syna tej firmy i jest spoko.

A ktoś wyżej gdzieś pisał o Rekids? No Reserved to raczej nie jest polski sklep, szczególnie, że ostatnio byłam w Czechach na zakupach właśnie w tym sklepie wink).
        • pia_ Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 16:38
          Reserved czyli reKids jest jak najbardziej polską firmą, a to, ze ma sklepy takze w Czechach świadczy, ze robi ekspansję takze i poza granice. Wspomniany Wójcik ma swoje sklepy w Rosji.
          • koza_w_rajtuzach Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 17:41
            Aha, to nie wiedziałamsmile.
            • pia_ Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 17:47
              Tu masz o nich informację
              www.lpp.com.pl/
      • magma_pl Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:16
        odzież wierzchnia - Mariquita Wójcik
        reszta- cool club, 5 10 15 chodz ostatnie dresy z małpką po 1 praniu bardzo się skuliły , tup tup też ok
    • abigail83 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:20
      Kupuję w Endo koszulki. Na spodenkach się nacięlam, w obwodzie corka tonela, na dlugosc ok uncertain
      Niezle sa polskie buty - polecane tu na forum Mrugała, mam i polecam.

Z ciuszkow polece 2 polskie marki, niszowe i eco wink pierwsza to Kuklo - fantastyczne bluzy i spodenki, ceny znosne. druga to DreamNation, ciuszki nietanie, ale zamierzam kupic corce i sobie "pikselowe" legginsy wink
      • meg.26 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 12:39
        Przypomniało mi się jeszcze Coccobello? Kiedyś oglądałam ich kombinezony zimowe ale ostatecznie wybrałam sprawdzoną Mariquitę. Ale może ktoś inny może coś powiedzieć o jakości ubranek tej firmy?
        Buty Mrugała - kupiłam na próbę jedną parę. Jestem bardzo zadowolona. To są trzewiki z membraną. Synek woli je od ecco za które zapłaciłam dwa razy tyle co za mrugałę.
        • kamelia04.08.2007 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 14:50
          ja ci moge powiedziec o coccodrillo.

Ubrania sa dobrej jakości, moja mama kupuje dla moich dziewczyn tam bluzki, leginsy, spodnie raz dla młodszej.
          Bluzki trzymaja fason, nie spierają sie, nie robią sie dziurki, nie rozłażą sie, zrobione sa głownie z bawełny 95% i 5% elastanu. Rozmiarówka jest zawyzona, bo moja córka nosi teraz 92, 98 jest odrobine za duże. Z 5-10-15 zaczyna powoli wyrastac z 98.

Mamy kyutke zimową z "krokodyla" na 98 - rewelacyjnie uszyta, rozmiar 98 i chyba bedzie na nastepny rok.

Co do wzornictwa, to wiadomo co sie komu podoba. Mi sie podoba, bo kolory sa spokojne, nie ma krzyczacych wzorów, ostrych kolorów.
          Styl stonowany.
          • meg.26 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 15:09
            Ale ja pytałam o Coccobello a nie Coccodrillo smile
            To dwie różne marki.
            www.coccobello.pl/index3.php
            • kamelia04.08.2007 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 15:23
              a sorry,

wiem, że nie to samo. Myslałam, ze cocodrillo
            • donkaczka Re: A Coccobello ? 11.01.12, 15:33
              ranyboskie, wzornictwo powiedzmy dyskusyjne
              ale makijaz tych dzieci - obled po prostu, bardzo pasuje mentalnie do tych panterek, falbanek i stylu stara-malutka
              • kamelia04.08.2007 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 15:48
                a co powiesz na to wzornictwo?
                Wójcik czasem od nich sciągnął zywcem.

jest to marka luksusowa, co widac po cenach zresztą.

www.melijoe.com/b5_catimini?aff=adwords-fr
                • juleg Re: A Coccobello ? 11.01.12, 15:55

Wójcik im nie dorasta, zupełnie inna wrażliwość, ceny powalającesmile
                  • barbie09.07 Re: A Coccobello ? 11.01.12, 16:58
                    Mi jednak zdecydowanie bardziej wojcik przypadł do gustu, jakoś wzornictwo cocobello mnie nie zachwyca.
    • mielin Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 12:53
      No więc tak, z Polskich firm przetestowałam tylko kilka, a to dlatego, że na ogół albo nie podoba mi sie wzornictwo, albo ceny, albo obsługa... nie mówiąc o jakości tychże ubrań. Dostęp do ubranek polskich jest tez raczej trudniejszy w wielkich CH dominują marki zagraniczne.

Ulubiona moja polska firma z ubrań dla dzieci to... Wójciksmile))
      Miałam ubrania Wójcika dla córeczki, zwłaszcza jak była mniejsza (małe i średnie dziewczynki). Jakość godna polecenia, porównywalna z najlepszymi sieciówkami zagranicznymi. Sa tam świetne czapki i szaliki, rajstopy (nieudziwnione)i kombinezony (ja miałam od ich podwykonawcy firmy LINDERT- był b. dobry, ciepły i ładny dla 1,5 rocznej dziewczynki). Z kolei jeśli chodzi o kolekcje ubrań te najfajniejsze ubranka: klasyczne i nieudziwnione można dostać tylko na początku sezonu bo szybko się wyprzedają i wszystkie są szyte w bardzo krótkich seriach (co jest akurat zaletą w przeciwieństwie do H&M- gdzie pół szkoły wygląda na boisku tak samosadi panie nie mogą po ubraniach rozpoznać dzieci) więc nie ma dodatkowych dostaw do sklepów, tak więc rzeczy na zimę kupuje się w sierpniu, a na lato w styczniu/lutymsmile
      Myślę, że złe myślenie o Wójciku na podstawie wyprzedaży to nieporozumienie, tak jak w Zara do wyprzedaży zostają raczej szmatki.
      Acha i mają fajne ubranka galowe: bluzki, sweterki/bolerka no i sukienki (obok niemal balowych pozycji, są także skromne i eleganckie).

Bardzo dobrej jakości bluzeczkę miałam z Ententino, kolorową ze śmiesznym napisem (Księżniczka na ziarnku grochu a na rysunku kot na królewskiej poduszce) -cena wysoka - ok 40zł ale jakość świetna. Natomiast nie ubierze się tam dziecka od stóp do głów, raczej można jako dodatek. Ze względu na napisy nadają się te tshirty na prezenty...
      Podobne wzory robi firma Endo ale nie wiem jaka tam jest jakość po zmianach właścicielskich...odstraszają doniesienia o polityce wyprzedazowej firmy, bluzki przed sama wyprzedaż podrożały na 50zł i osiągnęły cenę przedwyprzedazowa na wyprzedaży- od 40 do 30złsad)

Kupiłam podczas wakacji 2 lata temu nad morzem na wyprzedaży ubranka Marquita, jakość i wzornictwo (kolorowe, niepowtarzalne- WŁASNE!wzory) okazały się nadzwyczaj dobre, tyle, że ceny z wyprzedaży były podobne do regularnych w H&M, więc nie skorzystam raczej więcej, także i dlatego, że w W-wie w dużych CH nie ma sklepów tej firmy...

Czasem kupuję w Smyku ich ubranka z Cool Club, są to wzorowane głownie na Next, Gap ubranka słabej jakości i dosyć wysokich regularnych cenach- niestety porównywalnych z oryginałami. Kupuję tam głownie bluzeczki z wielkimi aplikacjami z Pet Shop- sa bardzo ładne ale należy kupić o rozmiar większe niż normalnie pasują bo po pierwszym praniu cale się zbiegają... Dobre są cienkie bawełniane sweterki, grube zimowe sztruksowe sukienki ogrodniczki. Ładne widziałam galowe ubranka np. bluzki, sukienki i bolerka. Niestety jakość body, śpiochów, bluzeczek i dresów jest straszna: po kilku praniach są szmatki do wyrzucenia- na pewno nie na więcej jak jedno dzieckosadi osoba przyzwyczajona do dobrej jakości ubrań nie może się z tym pogodzić...

ReKids (Reserved), zaryzykowałam dwie bluzeczki - ceny okropnie wysokie (40zł) i jakość niestety szmatława jak w Cool Club, nawet już nie wchodzę będąc obok...

Uwielbiam kapcie Zetpol dla córci - i tylko takie nosi od przedszkola do szkoły teżsmile Ładne, tanie, przewiewne i dobre na wąskie stópki.

Widziałam ubranka Quadri Foglio i Coccodrillo, 5-10-15 lecz wzornictwo mi się zupełnie nie podoba, więc nawet nie wiem jak z jakością.

Miałam śpioszki Pinokio (bo robią na baardzo małe noworodki), ale cena do jakości nie była adekwatna, ładniejsze i lepsze były z H&Msad

No to chyba by było na tyle...
    • beja11 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 14:16
      Na początku zaznaczę, że nie jestem pewna, czy wymienione przeze mnie firmy wszystkie są rzeczywiście polskie.
      Ze względu na jakość, uważam że Wójcik, Mariquita, Coccodrillo wypadają bardzo dobrze.
      Ale ceny regularne koszmar - tylko wyprzedaże.
      Właściwie nie mam zastrzeżeń do 5.10.15 - kupiłam tam wiele rzeczy i tylko sporadycznie trafiły się jakieś niewypały, głównie bawełniane bluzki, ale to się zdarza często w wielu osławionych sieciówkach.
      Coccobello - dla niemowlaków dobre jakościowo rzeczy,
      ReKids, Cool Club - moim zdaniem jakość średnia, zwłaszcza Cool Club.
      Ktoś tu wspomniał firmę GT - teraz nie mam jej ubrań w swojej okolicy (myślałam że już nie istnieją) ale kiedyś kupowałam dla syna i jakość była super !
      Golińscy - jakość dobra - kupowałam dresy i bluzki.

• meg.26 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 14:43
        GT jak najbardziej istnieje i nawet mają swój sklep internetowy
        www.naszeubrania.pl/pl/ubrania-przeznaczenie-chłopiec.html
        Niedaleko mnie otworzyli właśnie sklep tylko z ubrankami GT i Atut i dlatego zaczęłam je kupować.
        • sagaa Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 17:47
          Z polskich marek najczęściej kupuję ubrania Mariquity. Najbardziej lubię ich zimowe ubrania, pierwszy kombinezon kupiłam córce jak była niemowlakiem, później kupowałam kombinezony dwuczęściowe. Ich jakość jest naprawdę OK, są ciepłe, dostosowane do polskiej zimy, nie przemakają na śniegu. Kupuję też kurtki jesienno-wiosenne (te z podpinką polarową) i jestem zadowolona z jakości. Rozmiarówka jest spora, ja mam drobną, szczupłą córkę, więc często kupowałam rzeczy rozmiar mniejsze. Ostatnio wydaje mi się, że chyba trafiły do nich jakieś uwagi klientów i rozmiarówka jest już trochę rozsądniejsza. Np. kurtka z kolekcji confetti - świetna, idealnie dopasowana z niebieskim polarkiem, który córka nosi też osobno (bez kurtki). Miałam dla córki z tej firmy też kilka bluzek (OK), spodnie dresowe i bluzy - fajne są takie z bawełny z domieszką elastanu, bo nie wyciągają się, nie tracą fasonu. Jesienią kupowałam legginsy - jedne były super, pasowały na mojego szczuplaka, a drugie okropnie duże, spadały z pupy. Pokazałam sąsiadce, i na jej córkę legginsy były idealne, wiem też że była zadowolona z jakości.
          Z Mariquity kupuję tylko w cenach wyprzedażowych - zwykłe ceny są niestety kosmiczne sad Dobrze jest poszukać na Allegro lub w sklepach internetowych, ja zwykle szukam po nazwie kolekcji - można znaleźć ciuszki w naprawdę dobrych cenach.

Kilka rzeczy kupiłam córce z ReKids (Reserved) i Cool Club. Ubranka obu firm bez specjalnego zachwytu - dotyczy to i wzornictwa i jakości. W 5-10-15 kupiłam kilka ciuszków i ich jakość była w porządku. Zauważyłam, że w sumie odkąd zaczęłam czytać to forum, to o słabej jakości ubrań z 5-10-15 piszą głównie te same osoby, co mnie trochę dziwi, a trochę bawi, bo wychodzi na to, że albo piszą o jakości ubrań sprzed co najmniej 3 lat, albo cały czas kupują ubrania 5-10-15, deklarując jednocześnie na forum, że już nigdy nic w tym sklepie nie kupią. Zakładam, że jednak pierwsza wersja jest bliższa prawdy wink

No i właściwie tyle smile Najwięcej ubranek kupuję córce z Nexta (jakość nie jest za każdym razem idealna, ale wzornictwo ciekawe, ), lubię duńskie Minymo (niestety, słabo dostępne w Polsce), hiszpański Mayoral.

Z obuwia polecam świetne kozaczki na zimę z firmy Vigga Mi, z certyfikatem Zdrowej Stopy. Kupowałam 2 lata z rzędu - jakość świetna. Kupowałabym dalej ten sam model, ale niestety są wiązane, a dziecko w przedszkolu chce się samodzielnie ubierać. Świetne są kapcie Zetpol - idealne dla szczupłych stóp, łatwe do zapinania i wygodne.
    • tweety_28 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 17:53
      Quadri Foglio ( gdy córka była młodsza ), Mariqiuta, Coccodrillo - drogo, ale na jakości nigdy się nie zawiodłam.
      • tweety_28 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 17:54
        Zapomniałam jeszcze o cool club ( smyk ), ale to tylko na wyprzedażach i po wcześniejszym "zmacaniu" bo dość często trafiają się im buble.
    • olaj Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 11.01.12, 18:20
      Ubranka - Ententino - sukienki z krótki rękawkiem bawełniane, są świetne.
      Reserved - spódniczki dla młodej.
      Kapcie - Befado.

Ola
      • ninjo Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 12.01.12, 08:32
        lubię Endo, mięsistą bawełnę bluzek i legginsów. Chociaż rzeczywiście rozmiarówki nie trzymają i bywa to problemem.

5-10-15 - loteria, większość ubrań jest bardzo kiepskiej jakości i kiepskie wzornictwo. Zdarzają się ubrania z lepszej bawelny, ale rzadko. Nie wchodzę.

Coccodrillo - już nie wchodzę. Wzornictwo moim zdaniem bardzo się pogorszyło, ceny za wysokie

Cool Club, ReKids - też już nie wchodzę. Wzronictwo nie za bardzo, jakość moim zdaniem też średnia

Wójcik - ceny z kosmosu nie wiadomo za co. JAkość przyzwoita, ale bez przesady.

Z okresu niemowlęcego córek miałam pozytywne doświadczenia z Ententino i z TupTup
    • e_r_i_n Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 12.01.12, 15:41
      Reporter Young (mają świetnej jakości bluzy z długim rękawem) i Hot Oil (chociaż od kiedy zlikwidowali sklep w Wwie, nie kupuję).
      Skarpetki Woli do tego.
      • beatag05 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 18.01.12, 09:24
        Coccodrillo lubie, ale ciekawszy wybor dla chlopca.
        ReKids- sporadycznie
        Wojcik zawsze ubrania wyjsciowe, bardziej eleganckie
        5-10-15- loteria, czasem trafie dobra rzecz w dobrej cenie.
        Coccobello- bardzo dobrej jakosci ubranka i piekne kolory
        BestaPlus- Ciekawe szycie, natomiast kolory nie dosc "zywe"
        Cool Club- Ciekawe i w przystepnej cenie
        h&m- ubranka czesto jednokolorowe, mialam jedne spodenki, rewelacyjne
        Zalezy co dla Ciebie jest wazne. Cos co dla jednego jest minusem, dla Ciebie moze byc wielka zaletawink
        • mamaaoli Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 25.05.12, 19:02
          Endo!
    • asia_i_p Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 25.05.12, 20:38
      Mariquita - kupiona u nich kurtka typu dwa w jednym jest nie do zdarcia.
      Endo - zimowa kurtka, wyglądałaby jak nowa, gdyby nie plama na rękawie (ale to nasza wina).
      Besta Plus - płaszczyk przejściowy ślicznie się nosi.
      Podkolanówki Gatty - pięknie się piorą, nic się nie kurczy.
      Coccodrillo - piżamki są z rewelacyjnej bawełny, rzadko na taką trafiam. Cienkie płócienne rzeczy też trwałe.
      Lubię Reserved i zazwyczaj z nimi dobrze trafiam.
      Chusteczki Marengo - mamy z dziesięć albo i piętnaście.
      Z butów Mrugała, Antylopa, gorzej z Viggami (zamszowe wygodne, ale się brudzą, sandały z wysokim tyłem "podgryzły" pięty.
    • kropkaa17 Re: wasze ulubione polskie marki ubrań dla dzieci 26.05.12, 08:06
      Z mniej tu wymienianych:
      GT- synek ma kilka ubrań, nie mam zastrzeżeń.
      MMDadak też często kupuje, szczególnie bluzy, nic się po praniu nie dzieje, fajne wzory i kolory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka