Dodaj do ulubionych

przeźroczyste drzwi w suszarce

10.01.12, 21:31
czy przezroczyste drzwi w suszarkach kondensacyjnych mają wpływ na efektywność suszenia? wink
zastanawiam sie własnie nad zakupem suszarki raczej z niższej pólki cenowej i znalazłam jedną o dosc dobrych parametrach a z nieprzejrzystymi drzwiami. czy podglądanie co sie akurat dzieje z ciuchami w suszarce przydaje sie do czegos? wink
Obserwuj wątek
    • dzidaa Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 11.01.12, 07:23
      ja dzięki przeźroczystym drzwiczkom odkryłam ze susząc pościel powinnam ja najpierw pozapinac, bo jeśli tego nie zrobię to nie wiem jakim cudem ale wszystko wpada do jednej poszewki i jest nie dosuszone i zmięte okrutnietongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
      • agni71 Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 11.01.12, 08:48
        Do tego odkrycia nie trzeba przezroczystej szyby - wystarczy raz wyjąc z suszarki taki kłębek i juz sie więcej tego błędu nie zrobi wink
        Ja mam taką bez przezroczystych drzwi i w niczym mi to nie przeszkadza. Natomiast tez mam nieco starszy model i brak mi w nim informacji o czasie pozostałym do końca suszenia, zwróć uwagę, czy wybrany model to ma.
    • mama_pyzuni Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 11.01.12, 08:58
      Ja mam nieprzezroczyste drzwi i nigdy nie czułam potrzeby, żeby patrzec za suszące się rzeczy. Zresztą z tego co pamiętam z czterech modeli, które brałam pod uwagę tylko jeden miał szklane drzwi.
      • patatajowa Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 11.01.12, 09:14
        czyli model z podswietlanym bębnem to już całkiem zbędny wydatek? wink
        w ubiegłym roku zakładałam tu wątek o pralko-suszarce, zniechęcona opiniami kupiłam w koncu samą nowa pralke.
        po pewnych przemeblowaniach w łazience udało mi sie wygospodarowac miejsce gdzie mogłaby stanąc suszarka, stad powaznie zastanawiam sie teraz nad przydatnymi w niej funkcjami.
        stad jeszcze jedno pytanie-czy kosz do suszenia butów sie przydaje, czy mozna je tez wysuszyc bez uszczerbku w obracającym sie bębnie?
        • mama_pyzuni Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 11.01.12, 10:59
          Jeśli masz oswietlenie bębna w danym modelu to fajnie - uważam, że to już się bardziej przyda niż przezroczyste drzwi (ja np. czasem otwieram suszarkę podczas trwania programu po to, żeby wyjąć pojedyncze sztuki odzieży, których nie chcę suszyć przez cały program z obawy przez zniszczeniem, skurczeniem itp. Wtedy podświetlenie pomaga mi szybciej wygrzebać z całej sterty jakieś majtki czy bluzkę smile
          Ale jeśli masz specjalnie kupowac droższy model tylko dla tego podświetlenia to już nie ma sensu.
          Nie mam kosza na buty, suszę je albo luzem, albo z specjalnej siatce do prania i suszenia odzieży. Ale zdażyło sie kilka razy, że podczas suszenia luźno latający po suszarce but męża uderzał w drzwiczki od środka i one z wielkim hukiem się otwierały (jakby co najmniej coś się wyłamało...). Dlatego przestałam ryzykowac i suszę w siatce, a raczej w przypadku butów tylko je podsuszam.
          • patatajowa Re: to teraz pytanie do już doświadczonych 13.01.12, 14:22
            no wiec sprzet dzisiaj dotarł smile podłączony,wrzuciłam próbnie scierki które właśnie kończyły sie prać wink
            bęben ogromny ale jest strasznie! głosna- o wielewiecej od zmywarki i pralki sad no ale moze jakos to przezyje..
            i moje kolejne pytanie do tych co juz mają wprawe w suszeniu wink- w jakich temperaturach suszycie jeansy? kołdry puchowe? i zwykłe bawełniane koszulki dzieciece?
            wiem ze jest instrukcja, juz przeczytałam, sugerowane temperatury znam ale chetnie poznam opinie z praktyki smile
            • majarzeszow Re: to teraz pytanie do już doświadczonych 13.01.12, 14:33
              a jaki masz model ?
              ja mam Boscha z przezroczystymi drzwiami i podswietlanym bebnem, wybajerowana, ale tez jest glosna. u mnie jednak stoi w pralni i niech tam sie wydziera ile chce. zastanawialam sie tez, ze to moze dlatego ,ze nie stoi na podlodze, tylko na pralce - jedno na drugim.
              • zona_mi majarzeszow 13.01.12, 16:26
                Czy Ty nie potrafisz tych suwaczków ustawić losowo/usunąć.zmniejszyć, czy nie chcesz?
                Bo nie wiem od ilu miesięcy moderacja grzecznie Cię prosi o zmniejszenie sygnaturki.
                Może blokada da Ci do myślenia?
                • majarzeszow Re: majarzeszow 13.01.12, 17:49
                  przepraszam, nie uzywam konta gazetowego, nie wiedzialam, ze ktos do mnie pisze w tej sprawie.
                  • zona_mi Re: majarzeszow 13.01.12, 21:28
                    Prośby zawierano w postach, na forum.
                    Ale ok, jeśli już się zeszłyśmy w tym temacie, to sygnaturka nie powinna przekraczać czterech wersów. Dlatego, skoro chcesz mieć oba suwaczki, ustaw sobie losowo i będzie dobrze.
            • donkaczka Re: to teraz pytanie do już doświadczonych 13.01.12, 18:19
              praktyka suszenia moja:
              nie susze majtek i rajstop, gumki w majtkach sie kurcza/parcieja, chodzi mi glownie o majtasy dzieci, maja waskie gumeczki i pierwsza partie bielizny wywalilam dosc szybko - potem przestalam suszyc w suszarce i zyja bez uszczerbkow
              nie susze tez rajstop
              ogolnie uzywam programu syntetyki bardzo suche - doskonale suszy ubrania, dzinsy tez
              bawelny uzywam tylko do kolder, recznikow, jesli maja byc suche jak pieprz

generalnie musisz sie pomacac ze sprzetem i sama zobaczyc, jaki program bedzie wystarczajacy
    • donkaczka Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 14:33
      nie maja, sa zbedne, tez mam niemal najtansza suszarke z wybieranych, wlasnie z bialymi drzwiami i bez bajerow w postaci wysuwanego blatu itd
      suszy bajecznie smile
      • majarzeszow Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 17:51
        donkaczka, ale co jest zbedne ? drzwi ?

moja tez swietnie suszy, co nie zmienia faktu, ze jest glosna.....

MAJA
        • donkaczka Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 18:12
          nie no, drzwi sie przydaja smile przezroczyste sa zbedne
          dosc glosne sa, szumia, ubrania sie przewalaja, czasem stuka jakies zapiecie itd
          • vernisage_ver1 Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 18:26
            sam nie posiadam takich drzwi i uważam, że jest to zbędne. koniec tematu
    • kumakk Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 21:50
      No i wszyscy zapomnieli o kocie. Takie drzwiczki to kocia telewizja smile
      Podświetlenie się przydaje, łatwo się coś wyławia ze sterty. Mam od 6 lat suszarkę Siemensa, taką wszystkomającą. Nie jest zbyt głośna. Jeżeli chodzi o praktykę wykonawczą - nie ma reguły. Koszulki z kiepskiej bawełny kurczą się zawsze. Ciuchy amerykańskie nie kurczą się w ogóle - to nawet zabawne. Nie wiem, czy na ich rynek produkują tylko coś, o co nie można zostać pozwanym do sądu? wink
      Zawsze kurczą mi się bluzki z Intimissimi (ciekawe, bo majtki nigdy), paskudnie kurczą się piżamy z Mothercare (kupuję po prostu rozmiar - dwa większe), włoskich ciuchów np. z Nico też lepiej nie testować, podobnie jak dziecięcych z 5-10-15 9 o ile się już kupiło wink
      Ręczniki, pościel, sprawdzone bawełniane ciuchy suszę na programie bawełna - szafa plus. Całą resztę na syntetykach i wciskam przycisk z dwoma piórkami - to daje dwustopniowy nawiew, który mniej szkodzi ciuchom. Jeżeli coś przeżyje jedno suszenie to już zawsze będzie żyło. Nie suszę biustonoszy i ciuchów z takimi gumowymi naprasowankami oraz koszul ze sztywnikami w kołnierzyku. Poza tym suszę majtki, rajstopy - w zasadzie wszystko. Także wiele rzeczy, których niby nie wolno suszyć. Buty suszę rzadko, w koszu bo się boję o bęben (tłuką się jak diabli i wolę nie mieć dziury w suszarce smile
      Suszarka to jeden z moich ukochanych sprzętów domowych i nie wiem jak żyłam bez niej smile
      • patatajowa Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 23:06
        no tak, musze ja rozgryzc metoda prób i błędów mam tylko nadzieje ze błędów bedzie mniej wink
        a uzywacie moze takich chusteczek zapachowych do suszenia? jest tego troche na all głownie z USA. ponoc nie trzeba uzywac wtedy płynu do płukania tyko rzuca sie pranie z taka chusteczka i robi sie miękkie i pachnące. prawda to?
        • inia25 Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 13.01.12, 23:34
          moim zdaniem te chusteczki to lipa. Ja miałam lenora i po prostu smierdzialy i nic nie dawały praniu/suszeniu. Szkoda kasy wedlug mnie.
          • donkaczka Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 14.01.12, 00:05
            w niemczech tego pelno
            miekkie bedzie i tak, one zapach daja, ale slaby, lenora mialam
        • majarzeszow patatajowa 14.01.12, 08:09
          no wpadek nie unikniesz sad ja tez testowalam suszarke metoda prob i bledow (mam ja dopiero rok). np. skarpetki z H&M kupuje dzieciom rozmiar wieksze, po pierwszym suszeniu sie kurcza, a potem juz trzymaja. tak jak ktos napisal powyzej - jak sie raz cos stanie, to juz potem zyje w niezmienionej postaci smile
          tak samo z ta posciela, w ktorej ktos pisal wyzej - musisz dokladnie pozapinac/pozasuwac, bo inaczej wszystko zwinie sie w kule i bedzie mokre i wpadniete do jednej poszwy.
          susze rzeczy podobne wielkosciowo, czyli nie wrzucam majtek i dzinsow do jednego suszenia.
          bo majtki szybko wysychaja i oszukuja czujnik smile
          jak wypiore beben majtek/skarpetek/rajstop dzieciecych/podkoszulkow - to wrzuce do suszarki, standardowo ustawia czas na 1:44 , a potem szybciutko schodzi do 30 minut - wszystko jest suchutkie szybko.

a o chusteczkach to pierwsze slysze, nie wiedzialam, ze takie sa - moze przetestuje, zeby sie przekonac, czy to faktycznie lipa smile
          • mamachlopca1 Re: patatajowa 14.01.12, 13:19
            ja wlasnie jestem na etapie poszukiwania suszarki i ciesze sie ze moge o tym poczyatcwinka mozecie mi jakies konkretne sprawdzone modele albo marki polecic?
            • majarzeszow Re: patatajowa 14.01.12, 13:56
              ja mam taka:
              www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WTE86305PL.html?source=browse
              suszy super, ale tak jak pisalam wyzej - dosc glosna.
            • patatajowa Re: patatajowa 14.01.12, 16:02
              ja kupiłam 8-kg i w klasie energ.B hotpoint ariston.nie wiem czy moge polecic to sie okaze za jakis czas wink
              chciałam jak najtaniej kupic i ta mnie kosztowała z rabatem, transportem i gwarancja 5-lat ,wniesieniem na piętro 1299 zł.
              • calineczka793 Re: patatajowa 15.01.12, 18:08
                A możesz zdradzić jaką suszarkę kupiłaś? wink Też jestem na etapie wyboru suszarki.

Dziewczyny czy istnieją suszarki pod zabudowę? Chciałabym postawić suszarkę w kuchni, bo w łazience nie mam miejsca.

Pozdrawiam!

D.
    • romanticca Re: przeźroczyste drzwi w suszarce 19.01.12, 12:56
      No to jak to w końcu jest? Wszędzie czytam, że sama suszarka lepsza od pralko-suszarki, bo nie niszczy ubrań i już się nastawiłam na przyszłość, a tu się okazuje, że ubrania kurczą się dokładnie tak samo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka