Dodaj do ulubionych

Patelnia do naleśników

19.02.12, 19:28
Witam,
poproszę o rekomendacje dobrej patelni. Może link.
(Mam moneta ceramiczną, ale ona się zrobiła czarna, jakby tłuszcz przywarł).
Dziękuję,
Jola
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 19:38
      mam tefala i jestem zadowolona
    • kanna Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 19:43
      Mam taką płytę do naleśników i jestem mega zadowolona - nie używam tłuszczu wcale, nic się nie przypala. Najfajniejsze, że można zapiekać dowolne rzeczy w zwiniętych naleśnikach - zmniejsza się moc płyty i nadzienie się podgrzewa.
      Moja płyta jest z Tchibo.
      • stypkaa Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 10:21
        Hmm, znalazłam sobie tą płytę z Tchibo. Fajnie to wygląda. Tyle, że strasznie wielkie te naleśniki smile
        A czy ta płyta szybko smaży? Ja zawsze smażę na 2 patelnie, bo na jedną to strasznie wolno to idzie.
        I naprawdę nie dajesz w ogóle tłuszczu? Nawet do ciasta? Ja do naleśników dodaję pełnoziarnistą mąkę, otręby i ziarna - ciekawe czy takie by się nie przypalały...
    • krasulas Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 20:24
      Tefal - specjalna do naleśników
      patelnię smaruję leciutko olejem (łącznie z bokami), ścierając nadmiar ręcznikiem papierowym (w cieście też mam olej)
    • afork Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 20:44
      mam to samo co kanna, kupione w Lidlu jakieś trzy -cztery lata temu. Gorąco polecam.
      • emma6666 Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 21:02
        Ja nie smaruję tłuszczem ani nie daję do ciasta, nic się nie przypala, po użyciu przecieram papierowym ręcznikiem, powłoka wygląda jak nowa mimo że patelnia ma już kilka lat.
        • krasulas Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 21:08
          qrcze... a mi inaczej przywiera...
          a dajesz mleko ?
          • emma6666 Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 21:13
            daję mleko. Szklanka mleka, szklanka wody, 2 szklanki mąki, 4 jaja, dwie szczypty soli.
            • mariannamm Re: Patelnia do naleśników 19.02.12, 21:25
              Tefal, ta specjalna do nalesnikow.Nic sie nie przypala i nie przywiera nawet bez tluszczu.
              • natalia_wo Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 10:21
                Patelnia moneta zrobiła Ci się czarna? Może nie odpowiednio jej używałaś, nie wiem, myłaś chropowatym zmywakiem? Ja mam patelnię moneta i smażę na niej bez tłuszczu, jedzenie się nie przypala, a samą patelnie zmywa się łatwo (tylko, że ja właśnie zmywam delikatnym zmywakiem by jej nie porysować).
                Co do naleśników to używam niskiej patelni włoskiej firmy Grancio - łap link i mogę polecić. Nie smażę na tłuszczu, czasem dodaję oleju do ciasta, choć nie jest to koniecznością i tak naleśniki się nie przypalają.
                A odnośnie tych płyt do naleśników - ile za nie zapłaciłyście? Według mnie to ciekawe rozwiązanie.
                • kanna Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 11:58
                  Niecałe 120 zł.

Robię dla dzieci, ale też np. na imprezach, na ostro. Płyta jest na prąd,można ją postawić na stole i każdy sam sobie nakłada.
          • edyta0 Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 20:15
            Jestem świeżo po robieniu naleśników i faktycznie mam patelnie Tefala i niestety musialam podwazac z jednej strony te nalesniki, bo inaczej nie chcialy sie same z siebie tak slizgajaco odwrocic. Nawet podlewajac ja olejem. Zamowilam ta z KDC, zobaczymy czy tez sie tak bedzie ciasto na niej zachowywalo (przywieralo). A nalesniki pyszne wyszly.

Jakby ktos chcial podaje przepis:

1,5 szklanki maki
            1 szklanka wody mineralnej gazowanej
            1 szklanka mleka
            3 jaja
            szczypta soli
            cukier do smaku
            6 lyzeczek oleju

Konsystencja dosc rzadka (nawet sie wystraszylam, ze za bardzo) ale wyszly przepyszne. Dzieci sie zajadaly. Maz zreszta tez smile
    • afork Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 13:25
      ja z kolei poniżej 100 zł, ale już nie pamiętam dokładnie ile.
    • bim-bol Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 13:43
      W lidlu co jakis czas jest elektryczna patelnia do naleśników. Cena około 100zł.
    • edyta0 Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 13:50
      Ja sobie taka zamowilam, ale jeszcze nie sprawdzilam, wiec sie nie wypowiem, choc recenzje ma bardzo dobre i tylko one mnie skusily.

www.kdc.pl/patelnia-do-smazenia-nalesnikow_p10049195.html
      • bursz Re: Patelnia do naleśników 20.02.12, 15:03
        Witam,
        właśnie zareklamowałam w tesco tę moneta, choć mężowi, który jest od naleśników to nie przeszkadzało. Myłam ją tylko w zmywarce.
        W makro są 2 rodzaje, florina, ta poniżej ma tylko powłokę ceramiczną
        allegro.pl/florina-patelnia-ceramiczna-natura-28-cm-1p0665-i2071906655.html
        ale jest druga droższa coś ok. 170 zł ... ceramiczna cała i nad nią się zastanawiam.
        Ewentualanie nad tym urządzeniem, ale dobrym, bo dużo jemy naleśników. Takie urządzenia kojarzy mi się z naleśniorami na Helu w Karwismile))Super.
        I nie wiem co lepsze płaska patelnia, typu...
        allegro.pl/listing.php/search?string=ceramiczna+do+naleśników&category=68702
        normalna ceramiczna lub teflonowa czy urządzenie (tutaj boję się zagracania, jest już gofrownica,urządzenie na kanapki, i teraz to??). Nie wylewa się ciasto na boki?
        Czekam na porady i linki, dziękuję.
        Pozdrawiam,jola
        • bursz urządzenie 20.02.12, 15:10
          Witam,
          znalazłam na ceneo trochę urządzeń
          www.ceneo.pl/Male_AGD_do_kuchni;szukaj-do+nale%C5%9Bnik%C3%B3w
          nie wiem na co zwrócić uwagę??
          Nie wiem czemu ten krups tyle kosztuje, ale myślę, że w cenie patelni, ok. 150 zł, można coś kupić.
          Kto na urządzenie i poleca bardziej niż patelnie?
          W lidlu są pewnie nie zawsze?
          Pozdrawiam, jola
          • aniuta65 Re: urządzenie 20.02.12, 17:11
            Polecam patelnie do nalesnikow TEFAL ENJOY. Mam, uzywam , polecam. Cena w zalezności od sklepu od ok.35 zl do 60 zł.
          • afork Re: urządzenie 21.02.12, 15:30
            to z lidla jest bardzo podobne do tego Clatronic
            https://image.ceneo.pl/data/products/11095229/i-clatronic-cm-3372.jpg
            ceny w necie zaczynają się od 71 zł
            • bursz Re: urządzenie 02.03.12, 08:59
              Witam,
              zamówiłam w euroagd urządzenie firmy unold(niemiecka), koszt 150 zł, rewelacja, polecam, zrealizowali w ciągu tygodnia zamówienie.
              www.ceneo.pl/9610583pozdrawiam,jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka