Dodaj do ulubionych

Zagubiona paczka co ze zwrotem?

21.03.12, 12:19
Mam pytanie-poczta znow zgubila moja paczke/nie wiem czy ja po prostu mam szczescie??/ Rzecz w srodku kupiona na allegro za 350zl sprzedawca zlozyl reklamacje. od mojego przelewu za przedmiot minal miesiac/przedmiot wyslany po 1,5tyg/ i teraz pytanie-sprzedajacy twierdzi ze czeka na informacje z poczty po zlozonej reklamacji ok rozumiem czekalam i ja ale do licha ile jeszcze bede czekac na swoje pieniadze?? on ma je prawo przerzymywac tyle czasu?? co byscie zrobili?
Obserwuj wątek
    • kinga_owca Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 12:38
      reklamacje na poczcie trwają długo - osoba, ktora nadała składa formularz, oni wysyłają do odbiorcy formularz, gdzie musisz napisac, ze nie otrzymałas przesyłki i dopiero na tej podstawie zwracają nadawcy kasę
      niektorzy sprzedający oddają od razu i biją się potem z pocztą, ale napewno nie przy takich kwotach, bo jesli paczka nie była z zadeklarowaną wartością (czyli ubezpieczona do tej kwoty) to poczta zwraca bodajze 10krotnośc opłaty nadania, czyli przy paczce za 11 zł zwraca 110 zł
      w zasadzie musisz się dogadac ze sprzedającym, bo przy takiej kwocie powinnas poprosic o ubezpieczenie przesyłki
    • patatajowa Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 12:44
      tak, reklamacja na poczcie moze długo trwac- to wiem z punktu widzenia sprzedajacej której przytrafiło się to 2 razy.
      sprzedajacy jest fair bo złożyl reklamacje- to nie on zawalił tylko poczta.
      skoro to nie pierwszy taki twój przypadek -przy kwotach powyzej 100 zl prosiłabym o ubezpieczenie przesyłki nawet jesli nie ma takiej opcji w aukcji.
      • mariannamm Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 13:01
        Dokladnie paczta dlugo rozpatruje reklamacje jak cos im zginie to nawet do 30 dni.
        Ja zawsze ubezpieczam przesylki ostatnio sprzedalam ciuszki za 138 zł i kupujaca wplacila kwote za wysylke i ubezpieczenie bez problemu.Kwestia dogadania sie miedzy ludzmi.
        • alf1312 Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 13:06
          nie wiem co sie dzieje z ta poczta ale w ciagu 2miesiecy to 3przesylka jaka zgubili przeciez to jest nie do pomyslenia ostatni raz korzystalam z ich uslug.. ech to mowicie ze nie pozostaje nic innego jak czekac? ale jestem wsciekla ech...
          • thea19 Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 13:25
            jak paczka zaginela a Ty nie wykupilas ubezpieczenia to tak na dobra sprawe sprzedawca nie musi nic zwracac bo od paczke wyslal, na dowod nadania i jego rola sie skonczyla. musisz sie z tym liczyc. jest na to nawet paragraf.
            • konwalia-82 Re: Zagubiona paczka co ze zwrotem? 21.03.12, 13:42
              ja w zesżłym roku miałam taką sytuację, wysyłałam kupującemu skany złożenia reklamacji, potem pisma, ze wyjasnianie trwa i dopiero ostatecznie pisma o uznzniu reklamacji i zaginięciu i wtedy zwróciłam wpłaconą kwotępo ok 1,5mca

za list zwracają 100zł+koszt nadania
            • aiwilo1 Re: thea19 21.03.12, 16:14
              Jeśli możesz podaj ten paragraf bo coś mi się wierzyć nie chce, że nie musisz zwracać za zgubioną paczkę przez PP jeżeli nie była ubezpieczona.
              • thea19 gugiel nie gryzie 22.03.12, 15:31
                Moment wydania sprzedanego towaru w regulacji art. 544 KC

Przyjmuje się, że z chwilą powierzenia przez sprzedającego przesyłki z zakupionym towarem firmie kurierskiej lub poczcie, ryzyko utraty czy uszkodzenia tego towaru przechodzi na nabywcę. Wskazuje się tu na art. 544 § 1 KC, który przewiduje, że: „Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju”. W art. 548 § 1 KC stwierdzono, że: „Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka