Dodaj do ulubionych

co kupic na komunie dla dziewczynki???

06.05.12, 19:56
dostaliśmy zaproszenie na komunię znajomych córki. Kompletnie nie mam pojęcia co kupićsad, sadze ze włożenie kasy w kopertę nie wchodzi w grę bo jak wiadomo komunia to najbardziej dochodowa impreza uncertain, wiec ile by trzeba było włożyć.Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • coronella Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 20:34
      może coś z biżuterii? np bransoletkę z jakimś charmsem? nie wiem ile chcesz przeznaczyć.
      a co to znaczy- ile by trzeba włożyć do koperty? możesz włożyć tyle, za ile planujesz kupić prezent. Nie każdy traktuje komunię wyłącznie w kategoriach prezentu.
      Nie wiem czy dochodowa, komunię córki mam za tydzień, i planujemy zakup wyłącznie jednego prezentu od gości- rower (już kupiony). Nie wiem czy zbierze się na ten rower, jeśli nie, dołozymy. U nas nie ma szału prezentów, największym prezentem będzie sama obecność gości.
      • lunia79 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 20:47
        zgadzam się z Toba z 100%, ale nawet nie wiem jaka kwota pasuje ?rodzina to co innego a znajomi?sadzisz ze 200zł to kwota ok ?
        • koala0405 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 20:55
          Moja cóka miała dwa lata temu komunię i dostała mnóstwo prezentów ale najbardziej podobała jej się bransoletka z charmsami Apart /później dokupiła sobie jeszcze parę sztuk/.
        • coronella Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 21:17
          myślę, że to dużo za dużo. Ja bym dała max 100 zł, albo coś jako równowartość. Moja córka od chrzestnej dostanie 300 zł.
          Ale ja to ja, nie wiem jacy są Twoi znajomi. Przykre jest to, że zamiast cieszyć się z zaproszenia, martwimy się ile dać w prezencie. Ech....
    • pia_ Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 21:29
      Do 100 zł i najlepiej aby to był prezent, a nie gotówka w kopercie. Nasza znajoma, która przyjdzie na komunię mojej córy sprezentuje jej srebrne kolczyki za ok 50 zł. I taki prezent uważam, że jest bardzo ok.
      • johana75 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 21:38
        Ja byłam na takim spotkaniu po-komunijnym u córki koleżanki i kupiłam srebrny łańcuszek z zawieszką a kolczykami z cyrkoniami koszt koło 100zł. Myślę ze jak ty to nie rodzina to taki prezent jest ok.
    • agulag76 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 06.05.12, 21:42
      Też idziemy na komunię do znajomych i kupuję komplecik ze srebra w Aparcie kolczyki + zawieszka - koszt ok.100 zł.
      • lunia79 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 08:00
        dziękuje za pomocsmile
    • maggi9 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 08:29
      Mogę się podpiąć?smile
      A co na komunię jesli jest się rodziną i w dodatku chrzestnym.Ale zycie tak się potoczyło, że nie jest to zbyt bliska rodzina i nie ma zażyłości?
      Czy taka bransoletka z charmsami tez będzie okej?
      • krasulas Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 08:59
        moja 4osobowa rodzina również jest zaproszona do bliskich znajomych/przyjaciół (będzie również na imprezie pokomunijnej)
        w planie mam zakup prezentu do 200zł - zegarek SWATCH flik-flak lub rolki
        z rolkami jest o tyle problem, że lepsze kosztują sporo więcej, więc zegarek chyba będzie ok
        co do biżuterii - kupiłabym charmsy, ale w ub.roku moja córka przywiozła swojej komunijnej przyjaciółce podróbkę nadmorską za kilkanaście złotychsmile i nie chcę się powtarzać
      • buanitka Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 09:36
        nie ma zażyłości?
        > Czy taka bransoletka z charmsami tez będzie okej?

Wypowiem się jako mama '<<komunistki>> już za tydzień'.
        A nie lepiej spytać wprost?
        Córka ma biżuterii wszelakiej mnóstwo - a zupełnie nic nie nosi. Raz na trzy miesiące przegląda i chowa do pudełka. Taka biżuteria w przypadku 8-9 latki (przynajmniej mojej) nie jest zbyt praktycznym rozwiązaniem. Córka nie nosi bo zwyczajnie jej to przeszkadza, bo codziennie w szkole musiałaby to zdejmować na WF, gdzieś to chować, a że jest dość "roztrzepana" i zapominalska panna.... Jednym słowem dla niej to dodatkowy kłopot. Na spacerkach (rower itd..) biżuteria też się nie sprawdza. Czyli w naszym przypadku wszystko związane z biżuterią odpada.

A tak na marginesie.... Tak czytam te pytania i wyobrażam sobie, że pyta ktoś z naszych zaproszonych gości (nie przypuszczam, że tak jest, ale mogłoby być).
        I jak czytam:
        "bo jak wiadomo komunia to najbardziej dochodowa impreza , wiec ile by trzeba było włożyć."
        to tak jakoś mi się przykro robi... <NAJBARDZIEJ DOCHODOWA IMPREZA> co za...... Oburzacie się, że "komunista" oczekuje super wypasionych prezentów, a sami to napędzacie. Jest to oczywiście moje odczucie. Jak nie wiecie (nie chcecie) ile włożyć do koperty, albo jak uważacie, że jest to dla Was krzywdzące - to zróbcie laurkę/pamiątkę z papieru i kupcie bukiecik konwalii albo bzu za 5zł. I też będzie bardzo dobrze.
        • maggi9 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 09:49
          Nie mam za bardzo jak się spytać.Poza tym to nie moja rodzina tylko mojego faceta, ja ich kompletnie nie znam, nie mam kontaktu.On chce dać kasę w kopercie ok 700zł, według mnie to przesada, tym bardziej, że dziecko widział 2 razy w życiu i właściwie nie ma tutaj zażyłości jak pisałam, mieszkają na drugim końcu Polski.Ale wiadomo chrzestnego wypada zaprosić na komunię.
          Myślałam o zegarku tak klasycznie jakiś fajny Swatch albo ta bransoletka z charmsami.
        • coronella Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 09:56
          buanitka napisała:

>

> I jak czytam:
          > "bo jak wiadomo komunia to najbardziej dochodowa impreza , wiec ile by trzeba b
          > yło włożyć."
          > to tak jakoś mi się przykro robi... <NAJBARDZIEJ DOCHODOWA IMPREZA> co
          > za...... Oburzacie się, że "komunista" oczekuje super wypasionych prezentów, a
          > sami to napędzacie. Jest to oczywiście moje odczucie. Jak nie wiecie (nie chce
          > cie) ile włożyć do koperty, albo jak uważacie, że jest to dla Was krzywdzące -
          > to zróbcie laurkę/pamiątkę z papieru i kupcie bukiecik konwalii albo bzu za 5zł
          > . I też będzie bardzo dobrze.

Zgadzam się z Tobą w 10000000000% !!!!
          Tez mam takie odczucia, ja zawsze od wielu lat powtarzam w swoim środowisku, że od prezentów dla dzieci są rodzice, rodzina niech daje upominki! Niech nas odwiedzają, zapraszają, przyjezdzają bez obciążenia- co im dać!!
          I czuję się z tym jak odludek, szczególnie tu na forum. Szczególnie jak czytam te rankingi prezentów, na święta, okazje, trzeba koniecznie pochwalić się co, za ile, gdzie i na jakiej promocji wyszukane, te gonitwy po Polsce, żeby zdobyć coś, co akurat jest okazją, a potem gonitwa na forum, żeby koniecznie o tym napisać, jaka to ja przedsiębiorcza jestem.
          Moje dzieci w ciągu całego roku nie dostają tyle, ile tu niektóre na święta!!
          To samo z ubraniami, śledziłam watki komunijne, bo jestem w temacie. I już we wrzesniu- sukienki, oczywiście metkowe, wianki poszukiwane po całej polsce, buty- kupione 2 pary bo akurat przecenili o 10 zł a nie wiadomo jaki dziecko będzie miało rozmiar w maju....
          dla mnie to jest szok, i głupota.
          A potem wielkie zdziwienie, jaka roszczeniowa młodzież nam rosnie.
          Nas nie obchodzi ile kto da w prezencie. Niech przyjdzie, wystarczy!!
          • maggi9 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 10:01
            Tak, a potem są wątki o pustych kopertach i braku prezentów.
            Ja rozumiem i popieram brak laptopów i quadów na komunii.Ale jednak coś wypada dać, taka jest nie wiem, tradycja?Nie mam zamiaru sobie wykupywać "talerzyka" ale drobne upominki się dzieciom na komunię jednak daje.Sama dostałam zegarek i byłam z niego zadowolona, mile to wspominam.
            Chciałabym uzyskać równowagę pomiędzy brakiem jakiegokolwiek prezentu a niepotrzebnym wypasem.Żeby nie przeginać w żadną ze stron.
            • coronella Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 10:35
              coś owszem, przecież nie piszę, że nic. Tylko niech to nie będzie głównym zmartwieniem. Niech każdy ta tyle, żeby czuł się z tym dobrze, bez późniejszych wyrzutów sumienia, że tyle pieniędzy poszło na komunię dla dziecka. Ja tylko piszę, że w większości jednak rodzin nie zwraca się takiej uwagi na zawartość koperty. Niech będzie mniej, ale szczerze. Bo się sami w końcu zakręcimy w tych prezentach.
          • pia_ Coronella 07.05.12, 10:14
            Nie będę robić tutaj wątku pozatematycznego, ale przypominam Ci po raz kolejny, ze nie masz monopolu na właściwe zachowanie. Nikt nie komentuje Twojego kupowania na ostatnią chwilę jako szoku i głupotę, więc i Ty się od tego powstrzymaj w stosunku do osób, które mają odmienne podejście (które i Tobie nie było kiedyś obce).
            A odnośnie wątku bieżącego - jeśli ktoś pisze w sprawie konkretnej porady, to mu ją udzielmy, powstrzymując się od wygłaszania kazań i własnych, subiektywnych opnii na temat upadku obyczajów wśród tych wszystkich "innych".
        • pia_ Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 10:01
          Wszystko zależy od dziecka. Moja córka od pół roku zbiera charmsy i za uskładane tygodniówki co jakiś czas sobie kupuje zwieszkę w Kruku, Aparcie czy Yes. Więc akurat w naszym przypadku młoda bardzo się ucieszy. Ponadto nie ma to być prezent tylko na już, ale tez na przyszłość. Jestem pewna, że taką bransoletkę będzie nosić i jako nastolatka i później. Więc raczej młodej nie przeszkadza fakt, ze nie nosi teraz bizu do szkoły, wystarczy jej zakładanie swoich ozdób jak ma extra wychodne wink
          • alkara a jakie są charmsy w Kruku? 07.05.12, 10:31
            My właśnie sobotę zostaliśmy zaproszeni na komunie córki naszych przyjaciół. I mimo, że mama komunistki lekko sugerowała aby zakupić młodej MP3 ja jestem jakoś przeciwna takim gadżetom, które nie wiadomo czy za 2 dni nie pójda w kąt - mam uraz po tym jak kupiliśmy córce męża komórkę na gwiazdkę, a jej mama na sam jej widok skomentowała że nie taka, za mała pamięc i wogóle no i po tygodniu kupili jej inną sad.
            Tak więc planuję pamiątkę w postaci jakiejś biżuteri z Kruka. Moje pytanko, czy w kruku mają jakąś komunijną kolekcję charmsów ? Ile taki mały srebrny zestaw kosztuje?
            • pia_ Re: a jakie są charmsy w Kruku? 07.05.12, 11:03
              Nie mają tam komunijnych charmsów, ale jest zawieszka w kształcie białej sukienki, jest też biały motyl, dzwonek i kwiatek. W Yes mają charms otwierany - Biblię, można np zrobić na nim pamiatkowy grawer.
          • buanitka Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 10:40
            //Zgadzam się z Tobą w 10000000000% !!!!
            Tez mam takie odczucia, ja zawsze od wielu lat powtarzam w swoim środowisku, że od prezentów dla dzieci są rodzice, rodzina niech daje upominki! Niech nas odwiedzają, zapraszają, przyjezdzają bez obciążenia- co im dać!!

smile nie jestem sama smile

Chociaż muszę przyznać, że daję się porwać czasem szałowi zakupów (dzięki forum również) - co nie znaczy, że jestem szczęśliwa z tego powodu - wręcz odwrotnie.
            ALE!!!! akurat teraz jest mowa o Komunii. Córka naprawdę to PRZEŻYWA - bardzo dużo ma pytań - cały czas rozmawiamy, wspólnie przeżywamy - jest to jak dotychczas najważniejsze wydarzenie w jej życiu. I nie jesteśmy fanatykami - osobiście mam sporo zastrzeżeń co do Kościoła jako instytucji, ale wiara to nie tylko Kościół (instytucja/budynek).. Dobra - trochę zboczyłam z tematu ;p
            Co do prezentów, kopert itd.. Prezentem najważniejszym jest to, że będzie na uroczystości rodzina. Prezentem jest to, że my (rodzice) organizujemy "pobyt i czas" gości. Nie oczekujemy ani córka ani my ABSOLUTNIE (z ręką na sercu) żadych "DOCHODÓW' z uroczystości. Na pamiątkę córka dostanie wygrawerowaną pozytywkę i dobre, miłe wspomnienia.
            I wiadomo, że wszystko zależy od dziecka! Ja tu piszę o wyłącznie swoim przypadku smile

Najbardziej mnie denerwuje hipokryzja!: <<Spytam ile dać na dochodową imprezę, ale zupełnie nie chcę (nie mogę) dawać, ale jednak dam, bo wypada, a pójniej obsmaruję na forum (wśród znajomych).>>
            Owszem, ktoś może i oczekuje wymiernych korzyści, ale to już wasza sprawa jak to załatwicie. Zawsze można odmówić uczestnictwa. nikt nikogo do niczego nie zmusza przecież.
            • carpediem30 Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 10:57
              Mnie szokuje tylko jedno:

<<dostaliśmy zaproszenie na komunię znajomych córki

I jak tu nie mówić o dochodowej imprezie kiedy zaprasza się obcych ludzi?!

Każdy jest dziwny na swój sposób. Ja jestem dziwna bo na tak osobistą uroczystość jak I Komunia zapraszam tylko najbliższą rodzinę - babcie i rodzeństwo, którzy nie mają problemu co kupić i ile dać big_grin

p.s. Odnośnie postaw moralizatorskich Coronelli i sp. powiem tylko, że nie święci garnki lepią smile

• alkara Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 11:16
                Oj tam, znajomi często są bliżsi niż rodzina, i często to właśnie rodzina nie wie co kupić bo znaja się tylko ze zdjęcia smile
                • buanitka Re: co kupic na komunie dla dziewczynki??? 07.05.12, 11:22
                  Och niepotrzebnie wywoływałam wilka z lasu... Pia miałaś rację (we wcześniejszym wątku) by nie poruszać tego tematu.
                  Niech każdy robi zgodnie ze swoim sumieniem i będzie good!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka