Dodaj do ulubionych

rowerek biegowy

11.05.12, 13:17
Witam

Zdecydowałam się kupić mojemu 2-latkowi rowerek biegowy. Pytanie tylko który będzie lepszy- chodzi mi o wysokość siedziska- przeważnie są przedziały 30-40 cm lub 39-44 cm. Mys=ślicie, że ten drugi może być za wysoki?? Staś należy do wysokich dzieci jak na swój wiek. Podzielcie się doświadczeniem pleaseeee big_grin
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: rowerek biegowy 11.05.12, 13:36
      Zmierz mu odległość od podłogi do kroku (dziecko w lekkim rozkroku w butach) i będziesz miała rozwiązanie. siodełko powinno być ciut niżej niż ta odległość. Wzrost nie jest ważny, tylko długość nóg - dzieci mają różne proporcje. Najlepiej kupić taki rowerek, żeby na początku dobra była najniższa, albo prawie, pozycja siodełka. Wtedy starczy na dłużej. Mojej córce dzięki temu rowerek biegowy starczył na dwa sezony, a i trzeci by mogła jeździć na już max podniesionym siodełku, ale zaczęła jeździć na normalnym rowerze dwukołowym.
      • blaszany_dzwoneczek Re: rowerek biegowy 11.05.12, 13:38
        www.aktywnysmyk.pl/content/52-dobor-wielkosci-rowerka-biegowego
    • marta2202 Re: rowerek biegowy 11.05.12, 13:37
      Musisz zmierzyć mu długość nóżki od kroku do podłogi. Dziecko siedząc na siodełku rowerka powinno mieć całe stopy na podłozu i nogę lekko zgiętą w kolanie.
      My mamy Hudorę Cruiser i jestem bardzo zadowolan, głównie z tej niskiej ramy, syn bez problemu siada na rower.
    • matyldamoja Re: rowerek biegowy 11.05.12, 16:20
      ja mam dla mojego dwulatka PUKY LRM i muszę powiedzieć że jak podwyższe siodełko na maxa to ledwo synek palcami podłoża dotyka, a mały nie jest - ubrania na 92 nosi, więc myślę że na ten i przyszły rok będzie ok, mało tego moja 5 latka w najwyższym ustawieniu na nim śmiga i nie narzekasmile
      • aleksandra1977 Re: rowerek biegowy 11.05.12, 17:59
        my mamy tez Puky, ale LR 1L:
        www.aktywnysmyk.pl/rowerki-biegowe-puky/93-rowerek-biegowy-puky-lr-1l-czerwony.html
        dlugosc nozki mojego dziecka (od podlogi do kroku) wynosi dokladnie 36cm i w tym roweku ma minimalnie podniesione siodelko.
        Przymierzalismy tez LR 1M, ale tu siodelko musialo byc juz w najwyzszym polozeniu i sadze, ze w nastepnym sezonie bylby juz na niego za maly.
        Syn ma 97cm wzrostu.
        5-letnia corka (118cm wzrostu) tez korzysta z tego LR 1L.
        • mmala6 Re: rowerek biegowy 11.05.12, 19:29
          mamy dokładnie ten sam rowerek (tylko niebieski), syn jeździ od drugich urodzin. Na początku ledwo dotykał palcami ziemi, teraz (po dwóch miesiącach) musimy mu już podnieść siodełkowink Śmiga na nim jak szalony, po dwóch -trzech tygodniach podnosił nogi do góry.
        • natalek79 Re: rowerek biegowy 11.05.12, 21:55
          też zakupiliśmy Puky, niebieski z hamulcem, ale młody jeszcze nie ma 2 lat i dopiero zaczynamy przygodę smile
    • aleksandra1977 Re: rowerek biegowy 11.05.12, 18:00
      w zyciu bym nie dala takich pieniedzy za drewniany rowerek
    • niyami Re: rowerek biegowy 12.05.12, 11:14
      Hej dziewczyny, czy któraś z was orientuje się gdzie w Warszawie można kupić rowerek biegowy Laufrad? Szukałam już w 7 sklepach i nie było, a nie chcę kupować "przez internet".
      Pozdrawiam
      • blaszany_dzwoneczek Re: rowerek biegowy 12.05.12, 13:06
        Szukasz jakiegoś konkretnego rowerka? Laufrad to synonim rowerka biegowego. Jeśli szukasz jakiegokolwiek, to w W-wie znajdziesz w decathlonie, na www.aktywnysmyk.pl (można się z nimi umówić na przymiarkę rowerka i kupić stacjonarnie na szczęśliwicach), widziałam też w jakichś sklepach rowerowych, jak szukaliśmy roweru dla córki, ale gdzie i co było, to nie pamiętam, bo nas już laufrad nie interesował.
        • blaszany_dzwoneczek Re: rowerek biegowy 12.05.12, 13:09
          Jest też taki sklep www.trybik.pl, ma siedzibę na Nowolipkach w centrum - normalny stacjonarny sklep rowerowy - internetowy ma różne biegowe, można zadzwonić i zapytać czy mają na stanie to co Cię interesuje.
    • pumeczka Re: rowerek biegowy 12.05.12, 19:06
      synek niespełna dwuletni wówczas
      zaczynał jazdę na drewnianym, malutkim rowerku
      siodełko min.wysokość wynosiła wtedy coś koło 30 cm
      stawiał wtedy całą stopę na ziemi
      jeździł nim rok, bo potem to już wyglądał na nim jak olbrzym wink
      • olafowamama Re: rowerek biegowy 12.05.12, 20:46
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zmeirzyłam młodego i kupiłam ten mniejszy. Na początek zwykły drewniany, bo szkoda mi ładować kilkaset złotych w coś co nie wiem czy przypadnie mu do gustu wink To prezent na 2 urodziny. Mam nadzieje, że trafiony. Jeszcze raz dzięki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka