Dodaj do ulubionych

Nowa Dacia - czy warto?

07.06.24, 15:24
Miałem okazję przez kilka dni jeździć nową Dacią Sandero Stepway.
W porównaniu z tym, co ten model oferował cztery lata temu (też wtedy kilka dni jeździłem), to ogólnie poprawa ogromna. Z zewnątrz znacznie ładniejsza teraz, wewnątrz też znacznie lepiej. Jeździłem 'topową' wersją, zaskoczyło mnie wyposażenie dość bogate - automatyczna klima, kamera cofania, tempomat, podgrzewane fotele, plastiki twarde ale nietrzeszczące. Skrzynia manualna, ale 6-biegowa, co na duży plus. Miejsca w środku dość sporo jak na ten segment.
But anyway... Jak dla mnie plusów ujemnych jest za dużo - jak se podniosłem fotel, to przestałem praktycznie widzieć deskę rozdzielczą (kierownica zasłania); 'przyklejony' tablet przy słonecznej pogodzie jest zupełnie nieczytelny, plus pod dziwnym kątem ustawiony; wyciszenie wnętrza raczej symboliczne, co zresztą sugeruje dźwięk zamykanych drzwi (chyba lepiej było w Wartburgu); silnik (1.0 plus fabryczne LPG) warczący i mimo że całkiem żwawy na niższych przełożeniach, na dłuższą trasę jak dla mnie nie do przyjęcia (ale wokół komina to nie przeszkadza).
Jeden z sąsiadów ma dwie Dacie - sam jeździ nowym Dusterem, a żona właśnie Sandero. No i sobie chwali, bo ma wywalone na marki premium itp., a zależało mu na dwóch nowych autach na gwarancji. Inny znajomy z kolei chciał kupić Sandero swojej Zofii, ale jak zobaczył jej minę, to zamówił Vitarę.
Nie wiem też, jakie są ceny porównywalnych aut innych marek, bo ta Sandero to qrna wcale tania nie jest, wklejam link do wersji dokładnie takiej, jaką jeździłem (nawet kolor był ten sam). Nie wiem też, czy np. Duster oferuje lepszą jakość niż Sandero.
Macie jakieś doświadczenia z daćkami, ale tymi nowszymi raczej?
www.auto-zieba.com.pl/-sandero-expression-stepway-tce-100-lpg-
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 15:29
      Kwestia jak to się prowadzi.
      We wszystkich do tej pory wypożyczanych daciach ten parametr był na poziomie rowu Mariańskiego.
      Kiedys myślałem że gorzej niż corolla być nie może no i przejechałem się dacia :)
      Ale może poprawili
      • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 15:57
        > Ale może poprawili
        Za mały przebieg zrobiłem. Po mieście nie było źle. Wspomaganie kierownicy najwyraźniej też poprawili. Chyba coraz więcej w dacii jest z renault i to jest na plus. W dusterach chyba zaczęli montować silniki 1.3 TCe, które się już sprawdziły i w renówkach, i w mercedesach.
    • hrasier_2 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 15:45
      Przecież to Unia wymusiła zmiany. I stąd te nowinki i cena wyższa.Z instalacją LPG i bez bajerów o wiele niższa. Na Dacię większość patrzy z pogardą, ale tak jak piszesz toczy się i to przyzwoicie. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/9487370,oto-najtansza-dacia-na-rynku-ile-kosztuje-silnik-z-lpg-robi-roznice.html&ved=2ahUKEwjy2vKuzsmGAxUNExAIHUcsA6YQFnoECBIQBQ&usg=AOvVaw2HHV9kkFxZa_b1O8Mr-DP4
      • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 16:00
        No tak, w sumie raczej na plus.
    • bywalec.hoteli Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 15:50
      ja dacka jezdzilem tylko 2 albo 3 razy, troche bida, plastik fantastik ale ponoc sie sprzedaje
    • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 15:58
      Zależy ile zamierzasz użytkować ten samochód.
      • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 16:03
        > Zależy ile zamierzasz użytkować ten samochód.
        ???
        • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 16:32
          Na jaki okres chcialbyś kupić ten samochód: krótki, może rok lub dwa, czy już na dłuższy okres, np. 10 lat? Czy może po prostu nie wiesz?
        • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 16:40
          Pytam na jaki mniej więcej okres, ponieważ ja osobiście nie kupiłbym Dacii, gdyż jak miałbym cos kupić, to kolejny bezawaryjny samochód na wiele lat, a według mnie Dacia takim samochodem nie jest. Chyba, że ktoś ma inne doświadczenia z samochodami tej marki, to chętnie posłucham.
          • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 17:54
            > Pytam na jaki mniej więcej okres, ponieważ ja osobiście nie kupiłbym Dacii, gdyż jak miałbym cos kupić, to kolejny bezawaryjny samochód na wiele lat, a według mnie Dacia takim samochodem nie jest.
            Nie rozważam zakupu Dacii, wątek założyłem, żeby się podzielić własnymi spostrzeżeniami. Co do 'bezawaryjnych samochodów na wiele lat', to IMHO takie zwierzę w przyrodzie nie występuje.
            • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 19:16
              Owszem. nie ma w pełni bzawaryjnych samochodów, ale jest duża różnica pomiędzy takimi markami jak Dacia, czy Mini, a markami takimi jak Toyota, czy Volvo, gdzie w przypadku tych dwóch ostatnich, ich samochody są bardzo trwałe.
              • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 20:30
                > jest duża różnica pomiędzy takimi markami jak Dacia, czy Mini, a markami takimi jak Toyota, czy Volvo, gdzie w przypadku tych dwóch ostatnich, ich samochody są bardzo trwałe.
                To było fest mocne merytorycznie.
                • trypel Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 20:38
                  A w przypadku tej drugiej marki mocno nieprawdziwe
                  • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 21:28
                    Miałeś złe doświadczenia? Jeśli tak to chętnie posłucham, ponieważ ze swojego i innych doświadczenia uważam, że takie stare Volvo są bardzo dobre i trwałe.
                    • hrasier_2 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 21:51
                      marcelkajdas napisał:

> Miałeś złe doświadczenia? Jeśli tak to chętnie posłucham, ponieważ ze swojego i
                      > innych doświadczenia uważam, że takie stare Volvo są bardzo dobre i trwałe.
                      Ta Volvo?! Dobre auta skończyły się 1995 roku, a takie w miarę dobre w 2000 . Po 2000 to już wyścigi kto zrobi najlepszy bubel który wytrzyma gwarancję .
                      • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 21:55
                        Volvo sprzed ponad 25 lat jest to stare Volvo.
                    • trypel Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 22:02
                      Napisales - są trwale- otóż nie są, ostatnie doświadczenia firmowe z xc90 (zatarty silnik przy 120 tys km), xc60 - średnio raz na kwartał na lawecie do serwisu, i teraz xc40 plugin - pierwszy powrót na lawecie z ok 2 km od wyjazdu z salonu. Ale pracownik się już przekonał ze to ostatnie volvo
                      • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 22:57
                        Zależy jakie Volvo, wedlug mnie te stare jeszcze są, nowsze już niekoniecznie.
                        • trypel Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 23:04
                          Ale chyba o nowych tu było
                          • marcelkajdas Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 23:41
                            Sorry, ja niedoprecyzowałem, mi chodziło akurat o stare Volvo.
            • hrasier_2 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 19:17
              Wiesz jak jest. Jeden kupi telewizor z wyższej półki i szlag trafi. Drugi tańszy i hula przez wiele lat. Można kupić auto i skakać koło niego. Robić konserwację itp itd. To nie jest ta Dacia z dawnych lat. Ma wyjść kiedyś wersja hybrydowa. Ale to chyba rok 2027.
    • wislok1 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 17:16
      Ona wcale taka tania nie jest...

Ja jezdzilem w styczniu 2023 roku Sandero i juz o tym pisalem na forum...
      To bylo auto zastepcze od dealera..
      Du.y nie urywala, to wtedy bylo nowe auto

Minusy bardzo podobne, plusow nie zauwazylem poza tym, ze auto mialo bardzo prosta obsluge..

Od razu na tym ekranie-tablecie dalo sie wszystko ogarnac

Silnik 1.0 to jest generalnie porazka, chyba, ze ktos bedzie tylko jezdzil po okolicy

• nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 18:00
        > Ona wcale taka tania nie jest...
        No nie jest, dlatego załączyłem linka z ceną. Pisałem o zaskakująco bogatym wyposażeniu, bo się tego w dacii nie spodziewałem, ale w sumie takie rzeczy to nie jest jakiś super wypas, w zasadzie teraz 'must have'.
        > Silnik 1.0 to jest generalnie porazka, chyba, ze ktos bedzie tylko jezdzil po okolicy
        Dokładnie. Nie wiem, czy oferują sandero z większymi silnikami. Nie pojechałem też nigdzie dalej, więc nie wiem, jak się zachowuje np. na autostradzie. Przypuszczam, że może być słabo, biorąc pod uwagę dupiate wyciszenie i osiągi.
        • wislok1 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 18:46
          Ja jechalem na autostradzie A95 z Monachium na poludnie i bylo glosno. slaby silnik...

To samo by bylo z kazdym silnikiem 1,0
          • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 18:59
            > To samo by bylo z kazdym silnikiem 1,0
            Pewnie tak, ale z tymi pojemnościami vs. osiągami to jest różnie.
            Pamiętam, że meganka 'jedynka' 1.4 jeździła lepiej niż 'dwójka' czy 'nawet 'trójka' 1.6, w sensie dynamiczniej.
            • wislok1 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 19:24
              Ja mialem wypadek w grudniu 2022, nie z mojej winy
              I w tym samym dniu dostalem jako auto zastepcze KIA Piccanto

Przejechalem z Bawarii do PL i z powrotem na swieta

Ja na 2 osoby, to miejsca jest dosyc, jak wiecej to dramat....

Co do silnika 1,0 to dalo sie jechac, zero komfortu,
              Regularnie, np. 2 razy w miesiacu, takie trasy by te auto z takim silnikiem wykonczyly szybko
          • hrasier_2 Re: Nowa Dacia - czy warto? 07.06.24, 19:20
            wislok1 napisał:

> Ja jechalem na autostradzie A95 z Monachium na poludnie i bylo glosno. slaby si
            > lnik...
            >
            > To samo by bylo z kazdym silnikiem 1,0
            No wybacz co Ty porównujesz 1,0. Bez żartów.
    • bolo2002 Re: Nowa Dacia - czy warto? 08.06.24, 07:47
      Prawda jest taka, ze Polacy -zawsze wybiorą Dacię Sandero niz chińskie MG ZS. Zawsze to z Europy, łatwiejszy serwis, części dostepne, itd. Ale to nie jest cudo techniki motoryzacyjnel. Tez tym jezdziłe, Zalety? jedna-cena. Wady? Głosny silnik, samochód jest zbyt lekki do szybkosci z jaka moze sie poruszać- czyli w ekstremalnych warunkach pogodowych-strach tym jeżdzic. W srodku pachnie malizną. Polacy i nie tylko-bo np Francuzi tez to chetnie kupuja-będą to wybierac wyłacznie z powodu ceny a nie dla tego, ze to jest samochód- bo nie jest. Jest to tanie wozidełko i tyle.
    • klemens1 Re: Nowa Dacia - czy warto? 08.06.24, 16:06
      Te 6 biegów jest na plus pod warunkiem, że VI jest biegiem dodatkowym, a nie zastępuje V, a pozostałe są gęściej.
      • nousecomplaining Re: Nowa Dacia - czy warto? 09.06.24, 17:17
        > Te 6 biegów jest na plus pod warunkiem, że VI jest biegiem dodatkowym, a nie zastępuje V, a pozostałe są gęściej.
        No i właśnie, tu jest zonk. Najpierw pomyślałem, że to plus, ale w tym aucie VI jest zupełnie zbędny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka