Dodaj do ulubionych

peg-perego

05.07.04, 14:21
jestem już chyba bardzo blisko wyboru wózka ale jeszcze pytanie do
użytkowniczek peg-perego: jestem zainteresowana stelażem caravel - jest super
lekki (mieszkam na 3 p) nie wiem czy zdecydować się na model navetta
(wyłącznie gondola) a potem kupić np atlantico spacerówę (na wiosnę jak
dzidzia podrośnie) czy zainwestować od razu w model alice, culla, piumotta
lub giovanna, które to posiadają opcję spacerówki. Nie wiem też czy atlantico
jest na stelażu caravel jak nivetta i czy wtedy mogła bym dokupić samą budkę
spacerówki (na zdjęciu wydaje się że to ten sam stelaż) ale czy jest
możliwość zakupienia samej budki atlantica??? z góry dziękuję za wasze
porady...
Obserwuj wątek
    • pinik Re: peg-perego 05.07.04, 15:15
      hej,

ja bym ci radzila zobaczyc siedzonko-gondole converse. jest to siedzonko, z
      ktorego mozna zrocic cos jakby gondole. mozna do tego dokupic sztywny wklad np.
      emmaljungi za jakies 150 zl i masz odrazu wozek gleboki wygodny i lekki, a
      potem spacerowy.

Atlantico to niby tez sam stelaz, ale nie da sie w nim odczepic siedzonka od
      stelaza. Jesli myslisz o navecie, to mozna ja np. tez zamontowac za siedzonku
      atlantico.
      ale ten pomysl z budka sie niestety nie uda.
      • mariannabo Re: peg-perego 06.07.04, 08:41
        wybacz Pinik ale nie bardzo się orientuję - converse - o którym piszesz to też
        gondola ale czy potem trzeba dokupić budkę spacerówki - czy to się jakoś
        rozkłada - no i po co ten sztywny wkład emmaljungi skoro peg-perego sprzedaje
        to jako gotową gondolę? i to co dla mnie najważniejsze - czy converse ma
        uchwyty do przenoszenia budki tak jak navetta? będę schodzić z wózkiem z 3
        piętra i pomyślałam sobie że było by sprytnie żeby złożony stelaż nieść w
        jednej ręce a gondolę z dzidzią w drugiej - nie musiała bym latać z góry na dół
        i zostawiać dziecka samego...
        i jeszcze jedno pytanko ta spacerówka z converse to jak długo mi wystarczy? Jak
        Jaś wyrośnie z gondoli (za jakieś 8 miesięcy) to w spacerówce już do końca czy
        będę musiała zakupić jeszcze jakiś wózek????
        ale ja jestem zielona!!!!
        dziękuję za pomocsmile*
        oglądałam wasze zdjęcia - synuś śliczności...
        pozdr MB
        • pinik Re: peg-perego 06.07.04, 09:02
          Hej,

mariannabo napisała:

> wybacz Pinik ale nie bardzo się orientuję - converse - o którym piszesz to
          też
          > gondola ale czy potem trzeba dokupić budkę spacerówki - czy to się jakoś
          > rozkłada - no i po co ten sztywny wkład emmaljungi skoro peg-perego sprzedaje
          > to jako gotową gondolę?

converse to raczej siedzonko (nie trzeba kupowac nastepnej spacerowki i
          moglabys do konca nim jezdzic. Z obserwacji wiem, ze prawie kazda mama kiedys
          bardzo chce leciutka parasolke dodatkowo, ale jako podstawowa spaceroa converse
          jest b. dobry), ktore mozna przekszalcic w cos a la gonodole. NIe trzeba juz
          pozniej dokupywac zadnej budki. Niektorym mamom w wozku nie jest wystarczajaco
          plasko, albo chca miec cos w czym moga wyjac spiace dziecko nie budzac go i
          kupija wtedy taki wklad. Nie jest on jednak konieczny. Bez niego masz w wozku
          wiecej miejsca i mozesz dziecko cieplej ubrac, lub przykryc.

i to co dla mnie najważniejsze - czy converse ma
          > uchwyty do przenoszenia budki tak jak navetta?

chyba do przenoszenia gondoli? NIe ma!

będę schodzić z wózkiem z 3
          > piętra i pomyślałam sobie że było by sprytnie żeby złożony stelaż nieść w
          > jednej ręce a gondolę z dzidzią w drugiej - nie musiała bym latać z góry na
          dół

watpie czy by ci sie to nawet z navetta udalo. To sa jednak dosc ciezkie rzeczy
          (a dzidzia szybko przybiera na wadze), ktore szybko paletaja sie miedzy nogami,
          albo uderzaja o porecz i sciane przy schodach. Dla mnie byloby to troche
          niebezpieczne. Balabym sie, ze sie z tym wywale i dziecko mi zleci. Ale ja
          jestem dosc ostrozna. NIe mowiac o ty, ze i ten zestaw (z gondola do nnoczenia
          np. navetta) z dzieckiem, zakupami itd. bedzie dla ciebie szybko za ciezki.
          Zeby go wziazc na raz. Lepiej wejdz dwa razy! Ja juz mocno czuje w kolanach, to
          co wciaz dzwigam po schodach (a wozka nie dzwigam!).

>
          > i zostawiać dziecka samego...

jak zostawisz dzeicko samo w mieszkaniu na chwile, to nic mu sie nie stanie.

> i jeszcze jedno pytanko ta spacerówka z converse to jak długo mi wystarczy?
          Jak
          >
          > Jaś wyrośnie z gondoli (za jakieś 8 miesięcy) to w spacerówce już do końca
          czy
          > będę musiała zakupić jeszcze jakiś wózek????

Wydaje mi sie, ze powinien ci wystarczyc do konca, choc to troche zalezy od
          wielkosci dziecka.

> ale ja jestem zielona!!!!
          > dziękuję za pomocsmile*

nie ma za co!

> oglądałam wasze zdjęcia - synuś śliczności...

dziekuje! Mnie tez sie podoba smile
          • mariannabo Re: peg-perego 06.07.04, 10:38
            dziękuję za wszystkie odpowiedzi - polecę jeszcze w tym tygodniu do sklepu
            obejrzeć bo nie mogę sobie wyobrazić jak z tej gondoli robi się spacerówkę... -
            czy jest troszkę podobna do atlantica? (ten model mnie oczarował....)
            rozwiązanie które mi podsunęłaś wydaje się fantastyczne po pierwsze nie mam w
            domu zbyt wiele miejsca żeby przechowywać elementy do wózka 3- funkcyjnego
            (zazwyczaj gondola, budka spacerówki no i fotelik... czyli trochę tego jest)
            poza tym converse ma dobrą cenę jak na taki wszechstronny wózeczek... mam
            nadzieję że ta gondola będzie wygodna dla Jasia (urodzę w sierpniu więc na
            spacerki zostanie jesień i zima- musi mieć cieplutko).
            głównie będę jeżdzić po polnych dróżkach - mam nadzieję że kółka od tego
            stelażu podołają wertepom - jak myślisz? prowadziłam koleżanki atlantica po
            parku i wydawało mi się że ma dobrą amortyzację i nie jest go
            trudno "przepychać" przez nierówności.
            Dziękuję, że wyprowadziłaś mnie z błędu z tym uchwytem do gondoli - myślałam że
            to takie super praktyczne...
            Pinik, napisz mi jeszcze proszę czy są jeszcze lżejsze wózki, które w miarę
            dobrze sprawują się na bezdrożach - wiem że masz bardzo dobre zdanie o peg-
            perego a twoje zdanie na ten temat na tym forum to na prawdę autorytetsmile Jednym
            slowem poradż mi czy mam szukać jeszcze czegoś czy uważasz że ten wózeczek jest
            akuracik...
            pozdr. MB
            • pinik Re: peg-perego 06.07.04, 14:26
              mariannabo napisała:

> dziękuję za wszystkie odpowiedzi - polecę jeszcze w tym tygodniu do sklepu
              > obejrzeć bo nie mogę sobie wyobrazić jak z tej gondoli robi się
              spacerówkę... -

to jest raczej spacerowka, z ktorej robi sie gondole smile

Wysuwa sie ten palak az do konca podnozka i jest zdajsie takie specjalne
              nakrycie na wozek z ekspresami. Fajny patent! Podobny jest chyba w inglesinie
              magnum (moze widzialas).

>
              > czy jest troszkę podobna do atlantica? (ten model mnie oczarował....)

Ten wozek jest prawie taki sam jak atlantico (dla tych, co sie nie znaja na
              pierwszy rzut oka wlasciwie identyczny). Tyle, ze siedzonko mozna odczepic i
              zamontowac w dwoch kierunkach. Siedzonko jest chyba troche mniejsze niz w
              Atlantico, jednak wystarczajace (w atlantico jest nadzwyczajnie duze).

> rozwiązanie które mi podsunęłaś wydaje się fantastyczne po pierwsze nie mam w
              > domu zbyt wiele miejsca żeby przechowywać elementy do wózka 3- funkcyjnego
              > (zazwyczaj gondola, budka spacerówki no i fotelik... czyli trochę tego jest)
              > poza tym converse ma dobrą cenę jak na taki wszechstronny wózeczek... mam
              > nadzieję że ta gondola będzie wygodna dla Jasia (urodzę w sierpniu więc na
              > spacerki zostanie jesień i zima- musi mieć cieplutko).

Ja bym sobie na twoim miejscu na zimna pore roku kupila naprawde cieply
              spiworek zimowy w ksztalcie mumii. Mozna nawet dziecka nie ubierac w
              kombinezony itd. i ma cieplo (ja tak czesto robilam. Wchodzac np. do sklepu
              tylko rozpinalam spiwor i sciagalam synkowi czapeczke i sie juz nie gotowal).
              Przy zakupie spiworu patrz, aby byl jaknajwiekszy! Dziecko szybko rosnie, a
              jest to inwestycja na dluzszy czas (nawet pozniej na sankach sie przydaje).

> głównie będę jeżdzić po polnych dróżkach - mam nadzieję że kółka od tego
              > stelażu podołają wertepom - jak myślisz? prowadziłam koleżanki atlantica po
              > parku i wydawało mi się że ma dobrą amortyzację i nie jest go
              > trudno "przepychać" przez nierówności.

Resory i kolka sa w converse caravel i atlantico takie same. jak na spacerowki
              b. dobre. Jasne, ze lepiej po polnych sciezkach jedzie wozek na pompowanych
              kolach, ale mniejsza waga wozka przy codziennym wnoszeniu na drugie pietro tez
              gra duza role. Z wlasnego i forumowiczek i kolezanek doswiadczenia wiem, ze
              takiego ciezkiego wozka, z ktorym nie mozna sie na schodach uporac, szybko sie
              ma dosc. Jesli nie zamierzasz jezdzic po jakis straszliwych dziurach,
              korzeniach tylko po udeptanych sciezkach, to nie powinno byc problemu. Te wozki
              sie ogolnie super latwo prowadza.

> Pinik, napisz mi jeszcze proszę czy są jeszcze lżejsze wózki, które w miarę
              > dobrze sprawują się na bezdrożach - wiem że masz bardzo dobre zdanie o peg-
              > perego a twoje zdanie na ten temat na tym forum to na prawdę autorytetsmile

dziekuje! smile

Jest jeszcze jedna lekka alternatywa i to na pompowanych kolach! Maxi cosi
              speedi SX! Trojkolowiec z ruchomym przednim kolem! Prowadzi sie genialnie i
              jest dosc lekki! Trzeba by do niego dokupic gondolke typu navetta (o nazwie
              albo maxi cosi dreami). to tez byloby niezle rozwiazanie (chyba jednak
              drozsze). Wozek ten ma odrazu adaptery do fotelika maxi cosi. I jest wyjatkowo
              lekki jak na tego typu wozek. Jeden ma mankament: siedzonka nie da sie ustawic
              zupelnie pionowo (moj synek sie w nim b. denerwuje, tak ze sama zaprzestalam
              nim aktualnie jezdzic).

Napisz, jak sie na cos zdecydujesz.

Pozdr.
              • mariannabo Re: peg-perego 06.07.04, 15:18
                dzięki Pinik za poświęcenie czasu - jesteś cudowna! Na pewno nie zwróciła bym
                uwagi na wózek converse gdyby nie Twoja pomoc. Z maxi-cosi nie chce mi się
                kombinować...
                Dzadkowie zakupią wózeczek i nie chcę ich niepotrzebnie naciągać - do wózka
                zakupie jeszcze fotelik-nosidełko i torbę - wydaje mi się praktyczna, więc i
                tak całość wyniesie ok 2000. gdybyś jeszcze mogła poświęcić mi chwilkę i
                napisać o tym śpiworku - zakupuje się go w sklepie z wózkami - czy raczej
                szukać kompletu do pościeli. Jakiej firmy warto?
                Dziękuję ci bardzo zdecyduję się na converse caravell kolor metropolis - taki
                dzinsowo krateczkowy... właśnie robię spis rzeczy do zakupienia - mój mąż
                strasznie przesądny i chce wszystko kupić jak będę w szpitalu po porodzie -
                uważam że to idiotyczny pomysł dlatego wypisuje mu wszystko ze szczegółami i
                adresami sklepów żeby się chłopak nie załamał i co gorsze nie pokupował mi
                badziewia...
                pozdrawiam AB
                • pinik Re: peg-perego 06.07.04, 15:36
                  mariannabo napisała:

> tak całość wyniesie ok 2000. gdybyś jeszcze mogła poświęcić mi chwilkę i
                  > napisać o tym śpiworku - zakupuje się go w sklepie z wózkami - czy raczej
                  > szukać kompletu do pościeli. Jakiej firmy warto?

Takie spiworki sa w sklepach z wozkami (to nie jest posciel do lozeczka!).
                  Kupilabym taki z impregnowanym materialem od zewnatrz i polarem lub futerkiem
                  (ale nie takim a la wata!) wewnatrz (miedzy tym zwykle jeszcze jest dodatkowa
                  warstwa). Nie kupowalabym spiworka peg perego, bo sa drogie i wg. mnie
                  beznadziejne (chyba, ze cos zmienili) i raczej na ciepla wiosne niz na zime.

W Niemczech b. dobre robi firma eckert, a jeszcze lepsze Odenwälder Babynest
                  (strasznie drogie, ale warte swojej ceny!). Nie wiem, jakie sa na polskim
                  rynku. Teraz chyba nie jest na to sezon. I nie potrzebujesz tego w sierpniu.
                  Poczekalabym z tym zakupem do jesieni.

> Dziękuję ci bardzo zdecyduję się na converse caravell kolor metropolis - taki
                  > dzinsowo krateczkowy... właśnie robię spis rzeczy do zakupienia - mój mąż
                  > strasznie przesądny i chce wszystko kupić jak będę w szpitalu po porodzie -
                  > uważam że to idiotyczny pomysł dlatego wypisuje mu wszystko ze szczegółami i
                  > adresami sklepów żeby się chłopak nie załamał i co gorsze nie pokupował mi
                  > badziewia...

O rany! To masz zaufanie do chlopa! Ja bym sie na taka wersje nigdy nie
                  zgodzila smile
                  Jakbym nawet dokladnie napisala, to potem nie byloby tego w sklepie i maz by
                  przyniosl jakies inne cudenka... ja nie bylam wogole przesadna. Pokoik
                  urzadzalam synkowi w czwartym miesiacu ciazy i mialam juz wtedy prawie wszystko
                  (w olbrzymich ilosciach) dla niego. I jak przyszedl na swiat to sie bardzo
                  cieszylam, ze nie musze sie juz o zadne zakupy martwic.
                  No ale to subjektywna sprawa... smile
                  • mariannabo Re: peg-perego 06.07.04, 16:02
                    dziękuję baaaaardzo za pomoc!
                    Mam złą wiadomość: peg-perego w nowej kolekcji nie ma converse!!! właściwie
                    można kupić tylko to co jest na stanie w sklepie! na szczęście znalazłam swój
                    upatrzony kolor teraz tylko muszę jakoś przekonać męża żeby zakupić to już
                    teraz bo za 6 tyg to już pewnie się rozejdą... a jak urodzę 2 tyg po
                    terminie???!!!
                    AB
                    • pinik Re: peg-perego 06.07.04, 16:07
                      to na twoim miejscu szybko bym go kupila, jesli ci sie podoba!
                      Zebys pozniej przez zabobony nie zalowala i nie miala problemu z szukaniem
                      wozka. Tacy swiezo upieczeni rodzice maja i tak malo czasu, to bez sensu
                      przeznaczac go na szukanie wozka. rozumiem, jak ktos nic nie kupuje na poczatku
                      ciazy. Ale 6 tygodni przed porodem??? Nie rozumiem takiego myslenia...

Ja bym sprobowala przekonac meza (choc do tej jednej rzeczy, jesli ci naprawde
                      zalezy).
    • mariannabo Re: peg-perego 07.07.04, 14:09
      Pinik - już wózeczka nie ma w żadnym kolorze... może go jeszcze gdzieś dopadnę
      ale tak na wszelki wypadek poradż mi co w alternatywie:
      1) navetta atlantico - w zestawie - podżwigam wtedy 3 kg więcej puki Jasiek nie
      wyrośnie z gondoli ale potem będę miała na wiosnę super spacerówę (a'propos -
      pani w sklepie powiedziała mi że navetta to bardzo mała gondolka i starczy góra
      na 3 miesiące - nie mieli ich w sklepie więc nie miałam okazji sprawdzić - czy
      to wogóle możliwe???)
      2)giovane model spacerówka/gondola
      3) maxi-cosi speedi sx, które mi proponowałaś...
      pozdrawiam AB
      • pinik Re: peg-perego 07.07.04, 14:58
        Hej,

ja na twoim miejscu szukalabym tego conversa. mOze w sklepach wysylkowych?
        napewno jeszcze gdzies znajdziesz. A uzywany nie moze byc? Te wozki super mozna
        prac. Ja bym kupila uzywany w super stanie (sa czasem w bobokomisie lub na
        allegro). I ktoras z mam na forum tez chyba sprzedawala. Moze daj ogloszenie,
        ze kupisz?

Navetta jest faktycznie b. mala.
        • mariannabo Re: peg-perego 07.07.04, 15:19
          no to mnie nie pocieszyłaś...
          uzywanego nie chcę ...
          navetta na prawdę tylko na 3 miesiące?! czy potem można od razu do atlantico?
          (bedzie grudzień...brrrr) jeżeli chodzi o te dodatkowe 3 kg to jakoś to zniosę -
          cena też do przełknięcia - czy to na prawdę takie kiepskie rozwiązanie jak już
          nie znajdę tego conversa??? A jeśli te navetty tak krótko starczają to o co tu
          chodzi - wszyscy kupują potem następną gondolę??? coś mi się tu nie zgadzawink
          pozdr.AB
      • olagolab Re: peg-perego 08.07.04, 19:48
        witam,
        chcialam zapytac ile kosztuje sama navetta bez podwozia. mam atlantico i
        zamierzam dokupic do niego navette. zdaje sobie sprawe ze to mala gondola, ale
        urodze drugie dziecko w lutym i mysle ze na 3 m-ce wystarczy, a potem bedzie
        cieplej no i dzidzia bedzie miala mniej warstw.
        co do atlantico, to z czystym sumieniem moge polecic. jest to jedna z
        najszerszych spacerowek, ma bardzo skretne kola i dobrze prowadzi sie jedna
        reka nawet przy odblokowanych kolach (w zeszlym roku mialam zlamana reka i
        dawalam rade pchac i skrecac). jedyna co mnie denerwuje to maly pokrowiec na
        nogi, dla poltorarocznego dziecka w zimie juz jest za maly. zaluje tez ze w
        nowych modelach (mialam tez stary z 99 r) buda nie jest dzielona na 2 czesci,
        bylo to bardzo wygodne szczegolnie w lato.

pozdrawiam
        • pinik Re: peg-perego 08.07.04, 21:10
          Hej,

ja mialam navette, ale krotko z niej korzystalam. Moje dziecko juz majac
          niecale 4 miesiace (miescilo sie do niej jeszcze) nie chcialo lezec na plasko,
          wiec rownie dobrze moglam go wozic bez navetty (choc jest w niej mozliwosc
          postawienia oparcia). W spacerowce z dobrym, cieplym spiworkiem dziecko w zimie
          jest wystarczajaco ochronione. I na to jeszcze mozna przyczepic okrycie na
          nozki. dobrze jest miec spiworek, ktory da sie na gorze zaciagnac w "mumie".
          Wtedy dziecko jest b. szczelnie zakryte.
        • pinik Re: peg-perego 08.07.04, 21:11
          Uzywanie navetty w atlantico ma dla mnie ten plus, ze dziecko lezy twarza do
          matki. W wersji spacerowej juz tak nie jest. I to jest plus conversa caravel
          nad atlantico (choc dzieciom to znacznie mniej przeszkadza niz mamom).

Pinik
        • mariannabo Re: peg-perego 09.07.04, 14:36
          sama navetta kosztuje w sklepie 700 zł.
          • pinik Re: peg-perego 09.07.04, 14:46
            Hej,

to moze oplaca sie kupic taki secik???

cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23618&item=3735062005&rd=1
            • mariannabo Re: peg-perego 09.07.04, 16:02
              też o tym myślałam ale plico ma mniejsze kółka a ja mam te wertepy pod domem...
              nie wiem czy kółeczka podołają..? Poza tym nie rozkłada się na płasko co może
              być problemem gdy dziecko wyrośnie z navetty (może się mylę...)nie wiem czy 5-
              cio miesięczne dziecko powinno wozić się już w parasolce w pozycji
              półsiedzącej?
              Pinik, podobno navetta ma w wyposażeniu śpiworek który można spinać zamkiem
              błyskawicznym z materacykiem gondoli - jak myślisz czy ten śpiworek mogła bym
              potem wykożystać w atlanticu?
              czy gondola converse jest wygodniejsza od navetty i na dłużej starcza?
              czy dziecku będzie cieplej (grudzień-luty) w atlanticu ze śpiworkiem czy w
              conwersie z kocykiem lub śpiworkiem?
              Czy spacerówka conversa jest mniej konfortowa dla dziecka od atlantica, czy
              różnica jest znikoma?
              pozdr MB
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka